餐廳: 美心皇宮
資訊:

餐廳: 美心皇宮
資訊:

2019-01-19 691 瀏覽
今天是同學結婚的大日子,設宴美心皇宮。首先,音響認真一般,完全聽唔到MC 講咩, 新人致辭都聽唔到。第一味係乳豬,我介左乳豬的佢係類似片皮鴨食法 有個包包住的朋友話不俗第二味係炒菜 略嫌有點太凍 正常野第三味係蟹鉗 這個最好味 蟹味很重第四味係發菜瑤柱菜苗 我本身唔鍾意呢個菜 因為好痴牙第五味係龍蝦燕窩湯 我本身好鍾意呢款濃湯 所以十個like !第六味係 鮑魚同菜 鮑魚冬菇都炆得幾淋 好味之後係魚(無影相) 飲宴d魚始終係"un "炸雞好味 熱 但係有少少唔熟最後伊面同甜品都係 standard 祝朋友新婚快樂!
今天是同學結婚的大日子,設宴美心皇宮。

第一味係乳豬,我介左乳豬的

佢係類似片皮鴨食法 有個包包住的
朋友話不俗

第二味係炒菜 略嫌有點太凍 正常野

第三味係蟹鉗 這個最好味 蟹味很重

第四味係發菜瑤柱菜苗 我本身唔鍾意呢個菜 因為好痴牙

第六味係 鮑魚同菜 鮑魚冬菇都炆得幾淋 好味

之後係魚(無影相) 飲宴d魚始終係"un "

炸雞好味 熱 但係有少少唔熟

最後伊面同甜品都係 standard

祝朋友新婚快樂!

2019-01-19
  • 龍瑕湯
2019-01-19 435 瀏覽
晚飯食物水準一般服務很差,碟、杯、酒水玻璃樽無人收拾。上菜混亂,每個侍應都不知道枱號,拎住啲菜四圍問。服務員態度惡劣,每個都黑口黑面,食物質素幾好都無用。服務態度質素直接影響用餐體驗。 差勁差勁
晚飯食物水準一般
服務很差,碟、杯、酒水玻璃樽無人收拾。
上菜混亂,每個侍應都不知道枱號,拎住啲菜四圍問。
2018-12-20
2019-01-04 586 瀏覽
今日啊仔系附近診所打完流感針,出返黎已經中午時分。openrice 一揾就見到大會堂既美心皇宮,唔洗3分鐘已經到達。美心酒樓黎講都唔算好大,不過樓底幾高,空間感一流。我地被安排坐系新娘房,小小房間更顯安靜,適合小朋友 美心既酒樓保留傳統既推車仔點心,客人可以自己行出去揾食,。此時此景,童年既飲茶回憶即刻返曬黎!今時今日,爸媽仍在身旁,一家人健健康康齊齊一盅兩件,就算粗茶淡飯就已經足夠啦。講返食物,我地叫左牛肉球,排骨,鴨腳紮,味道一般。而揚州窩米味道清新,加上鮮蝦,魷魚,豬肉,叉燒,都幾適合小朋友食 我個仔都食左唔少大家食完就到外面空地行下,俾小朋友放電一流,仲可以過埋圖書館親子閱讀,唔錯

我個仔都食左唔少
揚州窩米
2019-01-04
揚州窩米
2018-12-26 419 瀏覽
為咗芝麻卷而再黎晚飯。三個人叫咗老例,木瓜雪耳湯,幾好飲。$78有6碗都算抵吃。客家豆腐㷛見到好多蜆殼但搵唔到蜆肉,豆腐味道唔錯,但湯底好咸。蟹肉薏米燴南瓜,個南瓜未淋,而且好淡,成煲野好難食,侍應姐姐話:係咩?呀㕑自己日日食鬼咁歡喜。叫咗個雞蛋焗魚腸,食到好多义燒但搵唔到魚腸。侍應姐姐話:係呀,係好少魚腸㗎。真係啤一聲!好在芝麻卷依舊好食。

真係啤一聲!好在芝麻卷依舊好食。
2018-12-26
2018-11-05 729 瀏覽
沙田市中心雖然有幾間酒樓,但唯有美心皇宮係會食完再食!今天是公眾假期,同屋企人突然想去飲茶,出門口前已經係電話apps拎定飛,因為不嬲美心皇宮都是好難攞位,尤其係紅日就更難!去到酒樓差不多1點,但仲未有位,大概再等多15-20分鐘左右就可以入座了!我們二人安排坐二人枱,櫈都未坐暖就已經出去睇下點心車有咩食。我們一直都咁喜歡到這裡就是因為點心車,現在香港唔係有好多間酒樓仲有點心車係樓面走黎走去,每次見到點心車有自己中意既點心都會好興奮!今次我們就拎了最愛既鳳爪、雞扎、奶黃包、罐湯餃、沙翁、燒賣!鳳爪、雞扎、奶黃包,鳳爪好冧好入味,雞扎的魚肚還是爽口,不會變"梅",奶黃包需要不是流心,但會食到以前傳統既味道!沙翁,唔係次次黎飲茶都有的,不過以我觀察,通常都係中午12點後才會有!沙翁係我兒時最愛,而加出面都唔係好多地方仲有得賣!所以見到就即刻拎黎食啦!咬落去很鬆軟,D糖沾滿個嘴,頓時感覺回到兒時!仲有我最愛既罐湯餃,不過忘記影相,因為見到佢已經忍唔住食左啦!罐湯餃有好大粒瑤柱,蝦都好大粒!配埋醋一齊食,真係好好味!總括黎講,雖然侍應要叫好耐先可以搵到一個,人手不足,而且等位都要較耐的時間,但
沙田市中心雖然有幾間酒樓,但唯有美心皇宮係會食完再食!

沙翁

總括黎講,雖然侍應要叫好耐先可以搵到一個,人手不足,而且等位都要較耐的時間,但因為仲有傳統的點心車,所以仍然會再去這間酒樓飲茶!
2018-10-17
沙翁
  • 罐湯餃
2018-11-01 682 瀏覽
平時黎呢度多數都係飲茶,今晚媽媽生日🎂,就一於試下佢地嘅晚宴!慶祝我阿媽生日!環境美心皇宮就一定靚啦,係好多人你分唔到場地嚟㗎,好高樓底,好多水晶燈,都算大,坐得舒服!而且夜晚唔算好嘈,講嘢都仲聽到,哈哈😄!!食物咁都係人哋晚宴嗰啲啦,有燒肉呀,鮑魚啊,魚,雞,翅呀。食物質素都算OK啦!但係都有啲鹹!😅😅返到屋企要係咁飲水😏😏服務就真係差啲啦,可能啱啱坐喺上菜位啦,嗰個夥計佢唔識得行去每一個人身邊度收野,係咁係我側邊擾擾樣樣咁樣收碟😫😫!要改善下呀

食物
要改善下呀

2018-10-27 518 瀏覽
十月二十四日下午,一同五人,入座時間下下一時五十分,正价時刻,因為下午茶要下午二時十五分才可取票,二点三十分才開始入座。我們坐低后見了一、兩架点心車推来推去,因為肚餓,叫了些腸粉飽類点心,味道一般,温度控制欠佳,食物不夠热不符合HACCP. 其后向侍應order兩款飯,乳豬双拼飯,凤爪排骨飯,但是叫嗰样無嗰样,真令人掃兴........ 無得選擇,叫了幾籠其他点心,还沒有食完,勇入一班人客,好几十人,非常大聲,喧哗吵鬧不休,有如置身街市。
2018-10-19 327 瀏覽
呢間美心皇宮簡直係飯堂呀,每個星期都會黎一次!😍😍😋 今次同媽咪同爸爸黎叫左蛋撻仔,蛋散,叉燒酥,雞翼,杏仁茶,鮮奶包!😋😋好耐冇叫雞翼所以今次試下!係炸雞翼,但唔會太熱氣😍😍其他都好有水準!!呢度好岩一家大細黎享受一下家庭樂😋但係呢度一般星期六日都好多人,要等好耐先有位!所以要記得早啲去禁飛啦!😉環境都好靚,有高樓底同水晶燈,坐得幾舒服!仲有懷舊推車仔👍🏻👍🏻好正!好有童年回憶❤️❤️
未食過一間服務咁差、食物難吃、仲要亂上菜、亂收錢的美心皇宮!一、成場得三、四個伙計,兼職都冇多個!做阿頭果啲扮見唔到人,上菜仲要大聲咁放碟發老脾!二、食物質素衰過茶餐廳!乜都冇味嘅!三、叫咗一圍酒席,上其中一道菜時和隔離半席的菜調轉左,上錯咗得半圍!之後阿姐夾返隔離枱個碟的一半比返我們。為了唔浪費食物,我們算數,但超級不知所謂!四、食完走人之後半粒鐘,打返比我地話原來冇碌卡,叫我們返去碌返。原來之前簽果張唔係碌卡紙,話個阿姐係part-time唔識搞錯咗!離曬普!咁大個集團員工冇training?! 就算part-time阿姐唔識,收銀果個盲㗎?咁大間酒樓,由管理到part-time都不知所謂!懷疑呢間係咪真美心皇宮嚟?二千四蚊食垃圾兼受氣,伏到爆!以後都唔會再幫襯!

二、食物質素衰過茶餐廳!乜都冇味嘅!

2018-09-02
2018-08-24 518 瀏覽
今日難得放假,一於做個乖仔乖女,同爸媽去美心飲早茶。一向鍾意去美心飲茶,唔係因為佢啲茶,而係因為佢隻茶杯好靚(西式茶杯)☕️,環境好,再加上有傳統既推車仔點心🤩。其實美心的點心都好有水準,但有兩款特別要介紹。每次蛋撻仔我都會叫,食一次就比阿媽話一次,佢覺得唔抵食,但我覺得呢度嘅酥皮蛋撻可以食到兒時嘅味道,依家酥皮蛋撻唔係度度有😮。另外美心的百花釀魚肚好大塊,迫爆隻碟。上面的蝦膠好鮮味好彈牙,下面的魚肚用上湯煮,爽口入味,正😍👍🏻。

2018-08-22 470 瀏覽
今日(22-8-2018 Wed)晏晝成team人出街食farewell同迎新飯,book咗呢喥,呢日客人唔多,人手亦同樣唔多,我哋食咗:1.荷葉飯?好濕好腍,鹹淡適中。2. 蝦腸蝦係大隻同爽,腸粉未係太腍。3. 叉燒腸瘦叉燒唔係好夠味。4. 鮑汁鳳爪好夠腍。5. 燒腩卷內裡有燒腩同芋頭,我食半件,但因為cut開時只cut到芋頭,味道都OK嘅。6. 豬皮蘿蔔豬皮口感啱啱好,蘿蔔冇渣。7. 春卷顏色靚又脆。8. 炸雲吞同樣炸得好靚又脆,內裡有隻爽口大蝦仁。9. 沙翁食到有蛋味,微熱,OK嘅。10 - 12. 蝦餃,燒賣,咸水角正常冇問題。13 - 14. 棉花雞,蝦膠釀魚肚魚肚大大舊,口感亦啱啱好。我冇食到嘅有牛百葉,北菇牛肉球,叉燒包,咖啡魷魚魚蛋,牛雜,叉燒酥,紫菜卷,馬拉糕環境:係闊落,但冷氣唔係幾夠。價錢:聽到係$1,035.10

1.荷葉飯?
好濕好腍,鹹淡適中。

2. 蝦腸
蝦係大隻同爽,腸粉未係太腍。

3. 叉燒腸
瘦叉燒唔係好夠味。

4. 鮑汁鳳爪
好夠腍。

5. 燒腩卷

6. 豬皮蘿蔔
豬皮口感啱啱好,蘿蔔冇渣。

7. 春卷
顏色靚又脆。

8. 炸雲吞
同樣炸得好靚又脆,內裡有隻爽口大蝦仁。

9. 沙翁
食到有蛋味,微熱,OK嘅。

10 - 12. 蝦餃,燒賣,咸水角
正常冇問題。

13 - 14. 棉花雞,蝦膠釀魚肚
魚肚大大舊,口感亦啱啱好。

環境:
係闊落,但冷氣唔係幾夠。

價錢:
聽到係$1,035.10
2018-08-22
2018-08-12 3540 瀏覽
近年屋企人愛上假日嚟呢度飲茶, 貪佢近屋企方便就腳,而且自從可以用手機App攞籌之後,等候嘅時間易掌握得多,唔使等到傻😅。我地鍾意嚟呢度飲茶嘅原因係呢間仍然源用推家仔點心,可以邊食邊選擇, 鍾意食乜就叫乜, 唔使一次過決定,又唔使等。有次有個貌似大廚嘅人物走出嚟跟茶客聊天, 佢同我地講廚房有十幾個點心師傅,所以佢地嘅點心好新鮮同比較精緻。咁多款點心我最鍾意就係佢地嘅煎堆, 真係即炸出嚟,個個圓碌碌漲卜卜😍😋其次就係沙翁喇, 呢兩款點心都係限量供應,差唔多一出就冇哂,絕對係手快有手慢架😉蒸點心我就鍾意糯米包同大蝦燒賣細佬就最鍾意食車仔檔野,所以牛雜同飽汁鳳爪就啱哂佢喇。細家姐同媽咪最愛煎炸野,每次必點芋角同炸雲吞。如果食完都未飽,大可以加個荷葉飯或蒸飯架最後仲可以食埋甜品先走, 佢地嘅雙皮奶都好唔錯,但又係成日冇嘅,可遇不可求!上茶樓飲茶食點心始終係香港人嘅習慣,特別係同屋企人,得閒飲茶食點心之外,仲可以傾下計,增進下感情架👍

蒸點心我就鍾意糯米包同大蝦燒賣

細佬就最鍾意食車仔檔野,所以牛雜同飽汁鳳爪就啱哂佢喇。

細家姐同媽咪最愛煎炸野,每次必點芋角同炸雲吞。

如果食完都未飽,大可以加個荷葉飯或蒸飯架

2018-08-12
早餐
  • 雙皮奶
  • 糯米包
  • 錦鹵雲吞
2018-07-10 1029 瀏覽
呢晚,有朋自遠方來,難得共聚,我哋一共十五人,訂咗一枱作洗麈宴。好彩早到,攞到一張於大廳角落靚靚大枱,人多又耐冇見,自然嘈,又要搏命影合照,角落枱,冇咁擾民。今次係,第二次嚟食飯,第一次係朋友婚宴,今次仍然滿意,食物質素有水準,服務質素好滿意,環境舒適,值得推薦。

,服務質素好滿意
,環境舒適
,值得推薦。
2018-07-08
2018-07-07 1868 瀏覽
喺沙田大會堂睇完親戚個寶貝畢業禮,一大班人就去咗美心皇宮開餐。呢度場面好墟撼。10個人可以食咩呢? 散叫有排諗,一圍12人套餐一定食唔晒,食半圍又少得滯。好彩睇到有個4人乳鴿餐,一於來個4加6等於10,食半圍鮑魚燕窩全包宴,再加一個4人乳鴿餐,唔使煩。鮑魚燕窩全包宴半席 $1780燒汁煎大蝦皇鴻運全豬寶盤XO醬彩鳳花姿片蟹肉扒翡翠苗燕窩瑤柱冬蓉羹花菰原隻鮑魚清蒸沙巴龍躉斑美味貴妃雞錦繡荷葉飯百年鴻運露沙田乳鴿套餐 (供四位用) $588妙齡脆皮燒乳鴿兩隻瑤柱冬蓉羹清蒸原條沙巴龍躉斑XO醬翠瓜炒蝦仁豉汁帶子蒸豆腐上菜時,啲侍應阿姐都撈到亂晒,我哋都唔理得咁多,有嘢就食。【橙汁】係半圍餐跟餐來的,只有一小瓶,好彩有幾個人嫌佢太甜,唔飲,卒之分到5杯。的而且確好甜。【鴻運全豬寶盤】半圍都咁大碟,如果一圍咪不得了?叉燒好腍好好味。燒腩仔好入味,皮又夠脆。【XO醬彩鳳花姿片】啲雞肉 “鞋”咗啲,花姿片就好爽口彈牙。【XO醬翠瓜炒蝦仁】我鍾意食翠肉瓜和雲耳,所以唔客氣食多兩注。【燕窩瑤柱冬蓉羹】、【瑤柱冬蓉羹】侍應阿姐真係搞到好亂,將兩個羹搞亂晒。不過,其實兩個羹基本上是一樣,味道當然係一樣,只是

鮑魚燕窩全包宴半席 $1780

瑤柱冬蓉羹
清蒸原條沙巴龍躉斑
XO醬翠瓜炒蝦仁
豉汁帶子蒸豆腐

上菜時,啲侍應阿姐都撈到亂晒,我哋都唔理得咁多,有嘢就食。

【橙汁】

【鴻運全豬寶盤】
半圍都咁大碟,如果一圍咪不得了?

叉燒好腍好好味。

燒腩仔好入味,皮又夠脆。

【XO醬彩鳳花姿片】
啲雞肉 “鞋”咗啲,花姿片就好爽口彈牙。

【XO醬翠瓜炒蝦仁】
我鍾意食翠肉瓜和雲耳,所以唔客氣食多兩注。

【燕窩瑤柱冬蓉羹】、【瑤柱冬蓉羹】
侍應阿姐真係搞到好亂,將兩個羹搞亂晒。不過,其實兩個羹基本上是一樣,味道當然係一樣,只是其中一個羹多了少許燕窩碎而已。

有碟墊住的係有燕窩。

無碟墊的係普通冬蓉羹。

【豉汁帶子蒸豆腐】
豆腐白滑,豉汁味濃,帶子片薄咗,正常水準。

【燒汁煎大蝦皇】
大蝦煎得夠乾身,肉質夠結實,唔老。燒汁就唔多有味。這個菜中規中矩。

【妙齡脆皮燒乳鴿】
我本身唔好呢啲,只食咗塊炸蝦片。聽佢哋講,啲乳鴿跟龍華嗰差好遠。

【美味貴妃雞】
我又無食,又係聽佢哋講啲雞凍咗啲, “鞋” 咗啲。卒之食唔晒,有人打包番去拆肉煲雞粥。

【清蒸沙巴龍躉斑】x 2
兩個餐就有兩條一斤重的沙巴龍躉仔。問過酒樓可唔可以將兩條換成一條大嘅,答案係唔可以。蒸得唔錯,無過火。

【花菰原隻鮑魚】

【蟹肉扒翡翠苗】

【錦繡荷葉飯】

食到咁上下,大家都開始投降。原來以我哋嘅食力係徵服唔到自製10人餐。所以,要將個飯帶走。

食埋個紅豆沙,我哋就各自歸家去。
2018-02-15 1889 瀏覽
年三十放假就同家人飲茶,知道沙田店比較多人所以早點到,11:30不用等位就可以入座,環境乾淨、裝修不錯、燈光很夠但枱與枱比較迫。美心皇宮難得仲有推車仔同懷舊點心,推車仔姐姐好好傾好好笑容。1) 干蒸牛肉賣:好少地方仲有這點心,難得見到有就叫了一籠,正常水準。2) 蝦餃:皮薄,出面食d酒樓d皮愈來愈厚,難得!蝦餃餡正常水準。3) 馬拉糕:推車仔姐姐比了邊給我們,這位置最好味,家父食了大半件!4) xo醬炒腸粉:幾野味,不過等了大半個鐘,要同經理吹先入廚房拎出來!5) 薑米叉燒蛋白炒飯:屋企人要叫但漏單,飯炒得乾身,就是叫了碟炒飯食唔到其他!整體服務、食物可以,叫廚部野好耐,價錢偏貴。仲有好多野想食但眼闊肚窄,食唔到最愛蓮蓉包,仲有桑寄生蓮子蛋茶想食!

整體服務、食物可以,叫廚部野好耐,價錢偏貴。
干蒸牛肉賣 (大點)
蝦餃
馬拉糕 (小點)
XO醬炒腸粉 (廚大)
薑米叉燒粒蛋白炒飯
2018-02-15