2025-01-27
有一段時間無黎沙田美心皇宮飲茶,星期日中午時間過嚟,諗住預先在Food gulu攞定位,但一直都話無需排隊,原來已改了用餐限時90分鐘,估計呢個就係唔使等位的原因,不過可能我去到時已經是中午1點,90分鐘後有好多空位,亦無叫我離座韭菜煎魚餅,第一次食,同我想像嘅完全唔同,好似食緊一舊魚蛋,中間混咗一啲韭菜,味道普通,亦比較油膩煎堆,我覺得係呢間酒樓嘅名物,新鮮炸出嚟之後,好快就賣晒,不過今次呢個煎堆比較細個,皮亦唔夠薄,賣點只係新鮮,有溫度菲林芝麻卷,呢個懷舊點心唔係每一間酒樓都有做,芝麻味濃郁,但係質地唔夠滑,甜度正常,食開少甜的就會覺得太甜了白灼牛肉半生菜,呢碟係較為清淡的,配返加左蔥、辣椒煮過嘅甜豉油,不過不失啦!XO醬煎腸粉,做得唔錯,腸粉夠味,如果可以多一些XO醬就更好最後呢碟非常邪惡,肉鬆鹹蛋炸魚皮,雖然好油,但蛋黃同肉鬆都可以上到塊魚皮上邊,味道不錯呢!