2007-07-16 16 瀏覽
若在機場工作,,大家必定喜歡到美心閣嘆茶!!首先員工當然係有優惠,另外,美心閣既奶黃包真係叫人一試難忘!奶黃比例岩岩好,唔會太甜太膩,亦有蛋黃香,真係會流沙,係食過最好味既奶黃包。其他點也相當精美,睇得出係用心之作!!
若在機場工作,,大家必定喜歡到美心閣嘆茶!!

其他點也相當精美,睇得出係用心之作!!
2007-07-16 14 瀏覽
飛親媽媽一定會響度飲茶。價錢貴服務差系一路以來既感覺。聽講上次媽媽來飲茶時,無啦啦多左幾款點心響張單度。攪來攪去,時間一分一秒0甘過,原本唔趕,變左差0的送機尾。今日男友飛前,我地響度食晚飯。門口個知客對住個handsfree講:入緊來兩位。點知道一路行都無人帶位,行到餐廳中間(餐廳另一半已經close左), 除了大台外,細台無空座。同服務生講,拒居然叫我地坐張8人大台。我地兩丁人,坐張8人台?! 好似同埋0的invisible friends一齊食飯0甘。所以我地拒絕左,要求細台。服務生話只有門口才有。我地又走走走走走番出門口。成間餐廳行左個圈。XZYI^#&*U@!#我地叫做蒜片牛肉粒同金華火腿菜。呢兩個菜色既味道都算唔錯,但服務真系要改善0下。如果唔系會留低個壞印象卑遊客就唔系0甘好啦!連埋茶水加一,一共HK$166

連埋茶水加一,一共HK$166
2007-06-10 7 瀏覽
送機來到赤立角,因為過程有點阻滯,惟有明知貴也要幫襯.叫了快速四人餐,有以下的菜色,牌價690大元;海淅拼燒鵝:海淅不錯,夠粗,爽,入味;燒鵝的皮又厚又硬,肉很實,無肉汁,是下下之作.花枝蝦仁炒西蘭花:花枝片很多,火候剛好,蝦仁很少,只有幾隻,西蘭花是一早煮熟再叮,失敗!鱸魚球豆腐煲:不知是什麼魚,因已炸至面目全非,反為豆腐吸飽汁水,很好.海味羹:是漿糊水,不吃也罷,待應只畢了一次,之後便要呼喚才埋來服務,每人有兩碗.冬菇會菜胆:小棠菜胆是一早煮熟再叮,加上切碎的冬菇茨,談不上好吃.甜品是紫米露,每位上,但是最不妥當的是四隻盅耳都是崩的,可以用來界手.真失敗!!又是叮熱的因為看到盅口乾了的痕跡.不知是否機場禁止明火,而至所有餸菜都是微波爐出品.這裡待應雖然多,服務郤不佳,無自覺性,要人客東張西望去找.
送機來到赤立角,因為過程有點阻滯,惟有明知貴也要幫襯.
叫了快速四人餐,有以下的菜色,牌價690大元;
不知是否機場禁止明火,而至所有餸菜都是微波爐出品.
這裡待應雖然多,服務郤不佳,無自覺性,要人客東張西望去找.
2007-05-16 2 瀏覽
今日到機場送機,家人未入閘所以到美心嘆茶!服務唔錯,侍應笑容十分充足,俾到外國人友善形象,抵讚!打開餐牌..嘩!價錢超高!棉花雞廿八個大洋,蝦腸三十八個大洋,牛柏葉廿四個大洋,灌湯餃..四十八個大洋!!三個人叫左五籠點心,一百九十,如果喺旺角美心,一百蚊都有得找,不過d野係幾好食,例如棉花雞s魚肚好爽口,而且仲真係好有魚味,係用高級料!好用心去做..但係,如果唔係真係咁肚餓的話,都係出番九龍先食!
今日到機場送機,家人未入閘所以到美心嘆茶!

但係,如果唔係真係咁肚餓的話,都係出番九龍先食!
2007-02-22 3 瀏覽
要送太子回國,被迫形勢下來這裡喝茶,點了九碟點心,及一碟近九十元的「孖粉」,即是粉絲炒米粉的鴛鴦粉。各款的點心的質素也是預期之內,但吃過燒賣及粉果,很有「味道」,慶幸吃罷整餐後也不會太口乾,而「孖粉」炒得不錯,熱辣辣,炒得夠乾身又無油。埋單四百廿多,但我是吃不飽的,或又可以說,反正食物不吸引,還是不要內臟粗勞。順帶一提,美心閣旁是美心小廚,理應是吃快餐,集團把部份位置劃作「貴賓房」,但房內局促及人手不足,經我們要求,走回地方軟寬敞的美心閣茗茶。

2007-01-23 13 瀏覽
結賬時記緊check單。臨飛前響美心飲茶,兩個人叫左4個點心,埋單要成$500。等找錢時至細心想想,無可能0甘貴,所以至check單。原來張單多了兩樣貴價點心。同服務員講,拒叫我地等等,等左大概半個鐘,真系唔可以再等,如果唔系飛機都走埋,所以直接走到cashier。姐姐話out唔到條數,另外個姐姐又響另一部機試,又話out唔到。都唔知道系真定系假,唔排除有人想中飽私囊呢個可能。
今日去機場接機,7:30pm去美心坐底,開左個淡茶,冇咩要求,因為我都唔係點飲茶ge人。茶錢每位$13。食住碟豆腐菜甫($15坐底就有架啦,不過,總好過係機場富豪間中菜,坐底個碟豆瓣醬,點到冇點過就$30)睇住雜誌等。屋企人原定7:45pm到,點知delay左一個鐘,8:40pm先到。我就足足睇住雜誌坐左個幾鐘,中間,有位待應問過我一次有冇需要點菜,我話唔駛住,我feel到佢唔係催我,咁佢話咁你慢慢啦,咁佢就再冇煩我啦,對我來講,我覺得岩岩好啦,如果佢再走埋來幾次,反而我會唔好意思坐咁耐。咁等到咁上下,驚胃痛,叫左碟燒鵝食左住,$38-1-3人分量,味道ok,不過幾肥,皮下有好多肥膏。屋企人到左,跟住就叫左個蛇"匙"$68(味道幾好),花膠螺片湯$58(好似都算冇咩味精)。生炒骨$53--1-3人份帶子(有3粒)鳳片西蘭花$88--1-3人份白飯1碗1-3人份都唔係話得2,3舊,份量2個人食,okay啦。其實1-3人份,都己經係出邊食肆例牌$$,不過係機場都預左貴。咁食食下,係碟帶子(有3粒)鳳片西蘭花ge西蘭花發現菜蟲ge物體,咁叫個經理過來睇,咁佢睇完話即刻換過比我,仲問我駛唔駛換

生炒骨$53--1-3人份
帶子(有3粒)鳳片西蘭花$88--1-3人份
白飯1碗

1-3人份都唔係話得2,3舊,份量2個人食,okay啦。

咁食食下,係碟帶子(有3粒)鳳片西蘭花ge西蘭花發現菜蟲ge物體,咁叫個經理過來睇,咁佢睇完話即刻換過比我,仲問我駛唔駛換過另一樣菜,問我菜芯好唔好,咁我話好啦。冇幾耐,一碟全新ge帶子(有3粒)鳳片炒菜心就來左。其實,我都食左大半架啦,好似賺多左一碟送咁,反而我有的唔好意思tim。

是次埋單$39x,好似貴左少少,不過係機場都預左啦。
不過做緊hsbc簽賬食滿$100有$15coupon回贈,個經理仲好有心機咁解釋點用點用,所以我覺得服務唔錯呀。

2006-08-15 5 瀏覽
每次送機都是來這裡吃飯﹐這是因為需要送機的親友都是年紀比較大﹐喜歡吃中菜。從來都覺得這裡的食物和服務都是一般﹐但昨天簡直就是離譜﹗話說當時大概下午5 點﹐吃晚飯是早了點﹐不過不想從機場出市區後再去找地方吃飯﹐將就點在這裡吃過就算了。5 點當然不會很多人了﹐進去的時候只有3﹑4 檯客人﹐所以那些服務員都很悠閑的聊天。這個實在不該﹐不過我都不會太介意﹐因為明白到今天的服務水平是每況愈下。可是當我們走到那正在聊天的男服務員面前﹐把有檯號的小紙張給他請他帶位﹐而他繼續聊天﹐要30 秒後才把紙接過﹐然後又很不小心的掉了的時候﹐我就真的很不高興了﹗我們要了香片茶﹐來的茶一點香味都沒有﹐而且淡的像開水般﹐怎麼可以收每人$13 的茶錢呢﹖跟著我們坐下了10 分鐘都沒有人拿餐牌給我們﹗可能還沒有到晚飯時候是沒有餐牌的﹖在我們要求下﹐那女服務員只是拿了一張點心紙給我們﹐不過總算可以點菜了﹐因為上面都幾個小菜的﹐但選擇則非常少﹗終於從那點心紙中我們只選了一個瑤柱扒時蔬﹐用的是娃娃菜﹐有挺多的瑤柱﹐味道也不錯﹐但就是個獻汁太杰了點。另外幾個菜都是從夏日特別鮮果菜式中選的﹐本來要了三個菜﹐怎知那男服務員(就是之

另外幾個菜都是從夏日特別鮮果菜式中選的﹐本來要了三個菜﹐怎知那男服務員(就是之前掛住聊天那位) 落漏了單﹐只來了兩個﹐不過本住時間已經不多﹐我們都算吃飽了就算了。

來了的兩個是菠蘿紫羅炒雞片和腰果露荀牛柳粒。炒雞片還可以﹐紅紅綠綠的青紅椒把菜式襯托得很夏日﹐紅椒微辣和菠蘿的微酸令這度菜很開胃﹐雞片也算炒的幾
嫩﹗

牛柳粒就麻麻了﹐牛柳粒應該是用梳打水醃過﹐太“淋”了又沒有牛味﹐一點都不好吃。不過露荀算新鮮﹐都幾脆口﹐加上卜卜脆的腰果﹐勉強可以接受了。

最後埋單的時候那些服務員又是不知道在白忙什麼﹐差不多等了10 分鐘才有人理你﹐唉﹗下次真是不想再來了﹗

p.s.四週環境不細看得話是可以的﹐美心閣座落閣樓﹐我們坐在最旁邊﹐可以眺望下面離境大堂的人來人往﹐都幾有趣的。不過細看就發覺檯布有跡﹐仲係都幾多添﹐見到都有d 唔開胃﹗
2006-02-06 5 瀏覽
已預左機場人山人海,先派兩老去拿位點知辦完手續,去到酒樓門口,仲見到佢地等緊其實唔係滿座,只係帶位做得慢點心一般啦要推介係奶黃包,好鬆軟,奶黃
已預左機場人山人海,
先派兩老去拿位
點知辦完手續,
去到酒樓門口,仲見到佢地等緊
其實唔係滿座,只係帶位做得慢

點心一般啦
要推介係奶黃包,好鬆軟,奶黃
2005-11-12 2 瀏覽
暑期工舊同事最近密密返機場, 及時收到貓相約黎食午餐.平時去得恆香棧多今次過對面.話就話美心閣, 其實佢間開左一部份位置, 叫美心小廚.都是那類港式炒粉麵, 燒味等, 冇咩期望.入黎招呼都冇就咁俾張紙, 問要二人卡位的侍應又冇反應.自己搞掂入座, 係order紙上要左雙拼燒味飯, 揚州炒飯, 凍奶茶和凍hotlick.搞左好耐凍飲都未黎, 催促一會黎到.個杯邊好多水, 好似個杯未洗完就倒的凍飲落去, 都幾核突.食物黎到比預期中細, 食物又是一般茶記貨色.那個前菜(花生)個樣都唔係好得, 食唔落.我個揚州炒飯, 冇咩香味, 食落好似唔係即炒而係一早整定.我朋友個燒味飯似乎好少少, 不過一個燒味飯都要等三個字就... ...食物唔好, 服務唔掂, 服務生漫不經心. 我會black-list勒.都未夠兩點已經叫人埋定單, 趕客乎?
暑期工舊同事最近密密返機場, 及時收到貓相約黎食午餐.
平時去得恆香棧多今次過對面.
話就話美心閣, 其實佢間開左一部份位置, 叫美心小廚.
都是那類港式炒粉麵, 燒味等, 冇咩期望.
入黎招呼都冇就咁俾張紙, 問要二人卡位的侍應又冇反應.
搞左好耐凍飲都未黎, 催促一會黎到.
個杯邊好多水, 好似個杯未洗完就倒的凍飲落去, 都幾核突.
食物黎到比預期中細, 食物又是一般茶記貨色.
那個前菜(花生)個樣都唔係好得, 食唔落.
我個揚州炒飯, 冇咩香味, 食落好似唔係即炒而係一早整定.
都未夠兩點已經叫人埋定單, 趕客乎?
2005-10-10 8 瀏覽
昨天細妹和妹夫回楓葉國,我專程去送機,由於時間尚早,定飲茶,諗住好坐。他們都說Air Canada的飛機餐難食,所以食飽先上機,叫了豬湯$80,蓮藕炒豬頸肉$95,叉燒,排骨,牛柏葉,金錢肚,菲菜蒸餃,尤魚,椰汁糕等,點心約$20-$30 range,各食物也okay,唯一豬頸肉少得可憐,只有5-6片。機場食係貴,食物係普通,但求找個地方可以坐耐傾下計,食下咁啦!
(非會員)
2005-06-20 3 瀏覽
同另外一位同事剛調左過機場邊做野去尼間試下,兩個人共咬左四籠點心兩碗粉麵, 買單共三百幾蚊,外面食最多百零蚊
2004-12-02 16 瀏覽
送bf上機,去依度食lunch~ 兩個人叫o左:香片- 無咩味~distilled water一支~蝦餃- 算幾爽口,衰在無咩蝦味~燒賣- ok喇~燒鵝(細) - 係鴨,皮都算脆,肉都夠味~埋單$16X~service好好~
送bf上機,去依度食lunch~ 兩個人叫o左:

香片- 無咩味~
distilled water一支~
蝦餃- 算幾爽口,衰在無咩蝦味~
燒賣- ok喇~
燒鵝(細) - 係鴨,皮都算脆,肉都夠味~

埋單$16X~

service好好~
2004-02-22 5 瀏覽
three courses for three persons - $4XX. do U think it's more expensive than downtown??????????????
(非會員)
2002-06-08 4 瀏覽
早兩日去o左灣仔生記食飯, 慶祝阿爸節(見另一已出之食評), 覺得麻麻地. 尋日去機場送機. 入閘前食dinner, 唯一o岩爸媽食就係呢間中菜館囉.o係機場都預o左佢貴. 不過, 都無法啦, 我地五個人, 叫了一個四人套餐:豆腐羹( 仲有d 料, 似似地碗仔翅, 味精多了點, 不過過得去啦)蝦仁帶子西蘭花( 都幾好食, 不太油, 蝦都算爽)豆腐班腩煲( 正式名好似唔係咁, 不過d 料係咁, 豆腐淡了點, 魚鹹了點, 汁太杰, 不過都過得去啦)蟹肉扒菜( 小棠菜有少少苦, 而且為了賣相美觀, 太大棵啦, 難d 進食. 不過d 蟹肉獻都ok, 唔算好鹹)燒味雙拼( 叉雞, 最好食係叉燒! 真係美心一貫水準! 可惜太少了, d 白切雞好似o係非洲返來, 好少肉呀! )甜品( 有綠豆沙, 豆花同合桃露揀. 我食合桃, 都ok 啦)除o左一個?, 我地另外叫了一個蒜蓉莧菜. 阿媽話d 菜合時, 一定好食. 我都覺, 不過, 一睇單呢個菜要70 蚊呀(阿媽話o係街市, 7 蚊都食到你暈)! 於是一個五百幾蚊的餐, 加一個菜, 三個白飯, 茶錢, 10% 等, 五個人就食了八百幾蚊! 不過, 念在
蝦仁帶子西蘭花( 都幾好食, 不太油, 蝦都算爽)
除o左一個?, 我地另外叫了一個蒜蓉莧菜. 阿媽話d 菜合時, 一定好食. 我都覺, 不過, 一睇單呢個菜要70 蚊呀(阿媽話o係街市, 7 蚊都食到你暈)! 於是一個五百幾蚊的餐, 加一個菜, 三個白飯, 茶錢, 10% 等, 五個人就食了八百幾蚊! 不過, 念在佢o係機場, 環境服務都不錯, 食味不差( 但當然唔係impressive 啦), 而且份量都算多( 可能我地三個女細食d 啦, 如果四個男仔食可能就o岩o岩好, 大食就不夠). 所以如果去開機場想食中菜, 呢間都ok o架. 起碼佢唔會仗住自己係獨家村就求求其其啦.