2015-07-06 1242 瀏覽
在荃新天地和荃灣廣場流連多時的一天,來到下午茶時間,午飯時吃不飽的肚子又在叫囂,為了滿足它的要求,決定找一個落腳地吃點甚麼。在商場裡尋找了好一會,都未找到合意的地方,結果在離開商場後,步往荃灣西站的途中,竟然無意中給自己發現了這間別有洞天,假如不熟門路的話便要好像我一樣兜兜轉轉經過長廓,乘搭電梯,再經過另一長廊,從室內走進室外,再由室外返回室內才能見到的「美景茶餐廳」,實在是緣份。兩夫妻來到這間彷如「蛇竇」一樣的港式茶餐廳中,驚見這裡生意原來十分不俗,大部分座位都坐有客人,看來這間茶餐廳都不是那麼少人知呢!只不過我倆是區外人,所以才會不懂得用最快捷方便的方法上來幫視而已。太太叫來「蛋撻」和「紅豆冰」做下午茶,兩樣我都沒試,也就不評價了。而我則在下午茶餐中揀選了名字過癮,擺明玩食字得來又真的表裡如一的「混醬多士」和「凍咖啡」做下午茶。我的「混醬多士」可真的不是虛有其名的,四件已切成三角形的烘多士排得整整齊齊地上桌,另一隻小碟子中果占、煉奶、牛油和花生醬則各據一方。吃時無論單塗任何一樣,還是把占、奶、油、醬四者混為一體才塗在多士上,悉隨客人專便。難得可以這麼「混醬」和「混帳」,我當然是把占

我的「混醬多士」可真的不是虛有其名的,四件已切成三角形的烘多士排得整整齊齊地上桌,另一隻小碟子中果占、煉奶、牛油和花生醬則各據一方。吃時無論單塗任何一樣,還是把占、奶、油、醬四者混為一體才塗在多士上,悉隨客人專便。難得可以這麼「混醬」和「混帳」,我當然是把占、奶、油、醬四者混為一體才塗在多士上吃啦!
這「混醬多士」是甚麼味道?我想不用我說都可以想像到了吧。要是你一時間想不到的話,那麼,我便留下多點時間和想像空間給你去想想吧!
2014-06-03 624 瀏覽
今日一早到荃灣工作,揀左呢間食個西早叫左沙爹牛豬柳炒蛋丁麵沙爹牛係過夜,有D燶,味一般蛋太細隻,吾夠滑豬柳普通,無特別麵煮得剛好,但湯欠味凍O茶算大杯,不太多冰餐廳外圍裝修,要由後門入
今日一早到荃灣工作,揀左呢間食個西早
叫左沙爹牛豬柳炒蛋丁麵
沙爹牛係過夜,有D燶,味一般
蛋太細隻,吾夠滑
豬柳普通,無特別
麵煮得剛好,但湯欠味
凍O茶算大杯,不太多冰
餐廳外圍裝修,要由後門入
2014-06-03
$32 (早餐)
2013-02-09 356 瀏覽
茶餐廳裏吃松板牛肉, 已不再是天方夜譚, 還要價錢是$3X, 包湯及熱飲說真的, 已預備了是牛肉份量少, 可能只有兩三丁片, 為就為了要試試松板牛肉的味道;初送到來, 驚喜一下 松板牛肉粒竟有七粒之多 (雖然大小體積不一), 炸薯粒也有五件之多, 三小棵西蘭花及一小束金菇作配菜。先嚐一粒松板牛肉粒, 無牛肉味, 再吃多粒也是, 肉質浮浮一點也不扎實, 還吃到鬆肉粉的泡泡口感是否真正松板牛肉就不得而知, 因為... (一陣再講), 炸薯粒的薯仔肉質很粉綿, 不過太熱氣啦 (食完立刻生飛滋)鵝肝醬焗牛柳粒飯, $4X包湯及熱飲;焗飯有許多溶芝士在面, 味道鹹香 驟眼看也能見到粒粒細粒的鵝肝醬, 可是鵝肝醬的味道卻被焗飯汁所掩蓋;餐名無講明牛柳粒有否用松板牛肉, 但是兩種肉的共同點都是無牛肉味、肉質浮浮一點也不扎實, 還吃到鬆肉粉的泡泡口感 因此上段我才講明不知道那些是否真正松板牛肉 焗飯也有薯粒供應, 味道爽口甜甜, 真想吃多幾粒不過焗飯的飯質不好吃, 黏牙蓬及牙冠, 咬到牙都痛今餐的紅湯(羅宋湯)不應該叫紅湯, 叫啡湯會更合適, 顏色似麵檔的牛腩汁, 湯是稀到似水, 椰菜紅蘿蔔都沒煲

初送到來, 驚喜一下
, 再吃多粒也是
, 肉質浮浮一點也不扎實, 還吃到鬆肉粉的泡泡口感

因此上段我才講明不知道那些是否真正松板牛肉
焗飯也有薯粒供應, 味道爽口甜甜, 真想吃多幾粒

不過焗飯的飯質不好吃, 黏牙蓬及牙冠, 咬到牙都痛

今餐的紅湯(羅宋湯)不應該叫紅湯, 叫啡湯會更合適, 顏色似麵檔的牛腩汁, 湯是稀到似水, 椰菜紅蘿蔔都沒煲腍, 食到嗦嗦聲, 味道用「菜水」來形容就最恰當
2013-02-08
2012-11-09 354 瀏覽
自從吉之島開了「新荃灣店」, 我們才第一次走到祈德尊新村, 發現這間茶餐廳。有茶餐廳有啥出奇? 奇就奇在茶餐廳裏賣松板牛肉還要用日本書法書寫某天早上, 先去試試早餐雖然不懂日本書法, 但驟眼望落去都覺得字體秀麗, 寫得剛勁有力鋪外有兩部彈珠機作裝飾鋪內有更多的餐單是運用日本書法去寫早餐D 吉列魚柳拼煎蛋 $24吉列魚柳厚塊並且魚肉片片, 白雪雪滑嘟嘟的肉質並非普通質素可言;煎蛋全熟, 蛋黃香味亦濃;細心的廚師還會為多士塗油落煉奶, 生怕食客浪費, 最衰就是多士上用瑪芝蓮而非牛油早餐D 牛扒拼煎蛋 $24 ... 煎牛扒帶輕微的化學質地, 不過味覺上還可吃出牛肉味;煎蛋香‧脆‧蛋味濃;奶油多士是同樣地被瑪芝蓮破壞了咖啡香醇, 奶茶茶味回甘, 黑白淡奶並沒有黏口表現。

某天早上, 先去試試早餐
翹拇指是指書法字體
鋪外有兩部彈珠機作裝飾
鋪內有更多的餐單是運用日本書法去寫
早餐D 吉列魚柳拼煎蛋 $24
咖啡香醇, 奶茶茶味回甘, 黑白淡奶並沒有黏口表現。
2012-11-02
$24 (早餐)
翹拇指是指書法字體
2012-11-06 220 瀏覽
沒錯,繼續在茶記開餐,一個人沒所謂啦!見有松板牛柳粒飯,點了。我雖然笨,但也不致於會蠢到相信茶記$38連湯和飲品的出品,會是入口溶化的日本松板牛。不過,這裡的牛都不算太差,雖然跟日本和牛一樣是欠缺肉香,至少不會很韌,以茶記水準,是合格的了。另伴了薯仔,竟是煙韌有薯香,還可以接受。混濁的凍檸茶,質素自然是麻麻。這幾天,一直反覆思考去向,飲食業的營運管理,我有機會嗎?
沒錯,繼續在茶記開餐,一個人沒所謂啦!

混濁的凍檸茶,質素自然是麻麻。

這幾天,一直反覆思考去向,飲食業的營運管理,我有機會嗎?
2012-04-20 172 瀏覽
啱啱放飯.................都吳知食什麽?經過美景,入去食飯,叫左個三絲撈一丁$34有火腿絲 , 蟹柳 ,青瓜絲,D蟹柳都幾好味,不過貴左D.但都OK!
啱啱放飯.................

都吳知食什麽?
經過美景,
入去食飯,

叫左個三絲撈一丁
火腿絲 , 蟹柳 ,青瓜絲,

D蟹柳都幾好味,
不過貴左D.
但都OK!
題外話/補充資料: 附近有停車場 寵物可進,但不能太張揚
2012-04-20
  • 三絲撈一丁
2011-11-27 157 瀏覽
映完野又比人放飛機肚又餓 行過見唔駛等位就入去睇下牌又有我最鐘意既港式鐵板餐 ,叫左個雜扒餐$47,凍飲加$2 ok啦唔算貴先來一個白湯,有磨菰 ,一般茶餐水準再上一碟 沙律拼多士 凍O茶 , 又幾多野攪 ,多士味道不錯 ,凍O茶幾夠茶味再來鐵板 ,有煙肉一塊 , 炸雞翼2隻 ,牛扒一塊 ,豬扒一塊 ,腸仔 ,雜菜 同薯條底 ,重有一碟白飯配架,不過冇映到出來 ,食完真係好飽........
映完野又比人放飛機肚又餓 行過見唔駛等位就入去

先來一個白湯,有磨菰 ,一般茶餐水準
磨菰忌廉湯
沙律拼多士+凍O茶
正 鐵板
題外話/補充資料: 題外話地方算唔錯 ,可能我幾次去都算小人 ,侍應有禮, 有個妹妹仔都幾cute ^ ^"
2011-10-13
磨菰忌廉湯
沙律拼多士+凍O茶
正 鐵板
2011-10-27 126 瀏覽
星期日同左女友去左呢間店食晏,冇乜人,佢地安排左卡位比我地,我地叫左個日式肥牛撈公,一個沙爹牛肉湯意粉,個沙爹牛肉湯意味道一般,而且冇乜沙爹味,可以不理,但個撈公唔錯,佢同出面果d茶餐廳唔同,佢反而似味千果冷麵,但就用左公仔麵同熱既,其他好似味道同賣相都同一般冷麵差唔多,都幾特別,味道亦唔錯,可以一試.香港係好需要呢d有心做既茶餐廳的.會再來.
星期日同左女友去左呢間店食晏,冇乜人,
佢地安排左卡位比我地,我地叫左個日式
肥牛撈公,一個沙爹牛肉湯意粉,個沙爹牛
肉湯意味道一般,而且冇乜沙爹味,可以不
理,但個撈公唔錯,佢同出面果d茶餐廳唔同,
佢反而似味千果冷麵,但就用左公仔麵同熱
既,其他好似味道同賣相都同一般冷麵差唔
多,都幾特別,味道亦唔錯,可以一試.香港係
好需要呢d有心做既茶餐廳的.會再來.
2009-07-21 193 瀏覽
打風日子, 找最近的飯堂…老公想起它, 於是跟他又再一次光臨了, 景物依舊, 但人面全非, 以前有幾個亞姐都無做, 換上的是一班後生仔女!我們叫了二人套餐, $84(連小菜 2 客, 湯, 白飯, 甜品/茶), 於是想叫蒸桂花魚, 回答: 「今日無!」, 唯有選肉碎蒸蛋及西蘭花炒斑球(+$5), 跟侍應說道先叫前者(因要等上十五分鐘), 然後再叫後者, 前後兩個侍應都唔明白, 唉…我們唯有放棄! 等了幾分鐘後…再問今晚甜品是甚麼, 回答:「今日無!」最後, 選擇了奶茶!講番食物….冬瓜湯 - 味精湯…飲了一啖便放下, 兩餸居然可以同時上桌, 西蘭花好硬, 斑球尚算腍, 味道偏鹹, 蒸蛋外表醜陋, 不明白為何會蒸到一個一個半球狀, 但原來食物也不要只看外表, 吃下也很滑, 味道剛好, 肉碎平均分佈, 拌飯一流! 最後輪到奶茶, 從未飲過有泡既奶茶, 茶味不夠濃之餘也不夠熱, 差!整體是不過不失, 會有下次嗎?我想…等下次打風吧!

整體是不過不失, 會有下次嗎?我想…等下次打風吧!
起泡奶茶
2009-06-20 126 瀏覽
要減...要減....要減...Keep 唔到...沒法子再嚐更多美食, 早餐簡單地吃過自製乳酪後, 十一點幾肚餓, 拿了些冬季大褸乾洗, 便想到很久已沒到此, 原因是以前呢度既油煙味極重, 於是夫妻已在我們的飯堂名冊中刪除, 今天自己想回來試一試!入到去, 隔局差不多, 廚房好似收咗入去, 無咁油煙, 但食物種類就少了, 以前最愛吃常餐...芝腿治加叉燒通, 好像已消失了, 我叫了早餐 A - 火腿通粉 + 蛋治 + 奶茶, $21! 有自家麵包賣, 方包軟熟度有保證, 不過, 薄了一點, 蛋亦煎得夠滑, 量亦足! 通粉腍了一點, 火腿三小塊, 奶茶不是我所愛, 飲落...奶味茶味不太融合! 伙計已經不同了...今朝只見全女班, 還多了後生女....下次找老公(如果肯)再試試晚餐吧!

$21 (早餐)
(非會員)
2009-06-14 90 瀏覽
食完飯...見到包同蛋糕好似好味咁...想買d試吓....不過呃人呀...又話6點之後8折...收錯$ 仲咁惡駡人....包同蛋糕都係一般~失望~
食完飯...見到包同蛋糕好似好味咁...
想買d試吓....不過呃人呀...又話6點之後8折...
收錯$ 仲咁惡駡人....
包同蛋糕都係一般~失望~
2009-04-08 107 瀏覽
當眾人紛紛去牛下興記懷勉時,荃灣的美景才是我值得回憶的地方。我對上一次來應該是十多年前的事了,估不到它仍然存在至今。經過十多年的變化,附近四周在變,連它也隨著大勢變了,變得更「企理」。去到已近中午,以為沒有早餐供應,原來假日延遲至12時,方便晏起的客人,十分貼心。早餐有6款,我要D餐,因為有我鍾意的厚多士,再跟煎雙蛋、火腿及腸仔,頗為豐富。花生醬多士-竟加了牛油?莫非伙計聽錯我要油醬多?求其一pat放在多士上,要客人動手擦均;多士烘得不夠透徹,做不到外脆內軟。兩隻反光的太陽蛋,半熟的蛋黃搖搖欲墜似的,十分吸引;有點奇怪是,火腿亦煎得甘香,但腸仔是毫不煎過跡象。老公要早餐A遲遲未見出現,原來一次過整好後,像飛機餐一盆捧上來,除了有基本A餐之外,還有額外有一細碟的粟米粒。餐飲的奶茶斟的滿滿的,做到了香、滑、濃的港式奶茶要求,十分有水準。其實食物質素一般,但在感情上加了不少分數。

其實食物質素一般,但在感情上加了不少分數。
厚多士
太陽蛋、火腿、腸仔
早餐A
奶茶
$22 (早餐)
太陽蛋、火腿、腸仔
早餐A