2023-07-10 406 瀏覽
(荃灣如心酒店周边心皇)解锁一间好吃的点心啦(性价比超高重点量大)一日之际在于晨,再加上阴阴的天气,吃上烧卖的点心, 这里据说也是这里的老品牌了,点心选择也不少,蒸点炸点和包点加起来大概50种。也不会越吃越腻那种,家里的长辈也都喜欢吃。而且个人觉得价格很合理一下。友谊包茶点-皇后6.30am开始营业
(荃灣如心酒店周边心皇)
解锁一间好吃的点心啦(性价比超高重点量大)
友谊包茶点-皇后
6.30am开始营业
2021-11-24 981 瀏覽
呢幾日天氣凍,諗好耐都諗唔到早餐食咩好,咁岩經過呢間餐廳,行過聞到好香嘅蒜香味,又見到熱熱嘅蒸氣係咁噴,所以就忍唔住入咗呢度食。☺️☺️開頭諗住買外賣,因為自己食唔得多嘢本身淨係諗住叫一籠點心。但係問完坐低價錢之後,知道茶介只係$4.就咁入咗去食😆😆點心啱啱出爐,我就叫咗一籠燒賣。燒賣大大粒,而且好足料,蟹子鮮蝦同豬肉夾埋薄薄嘅燒賣皮。夠熱夠香夠好味👍🏻👍🏻因為我真係食唔得多嘢,一個人真係叫咗一籠,只係$22連茶。而且店內嘅職員態度好好,冇見你淨係叫一籠就趕你走。 之後咁就食咗一個暖暖嘅早餐!滿足。👍🏻👍🏻

點心啱啱出爐,我就叫咗一籠燒賣。

$20 (早餐)
荃灣要食一盅兩件,好多選擇,想懷舊,上山有,屋邨有,其他區嘅過江龍都有!但評價好似都麻麻,賣特色為主。依間我唔敢講歷史,真係搵唔到,但網評已可追朔十年,係附近打工仔間亦少有人氣。每日返工時間都有打工仔嚟買包、買飯,全部都外賣,相信唔係個個都無時間,而係入面過幾將枱一早已坐滿,好似係固定班底,就算遲嚟都有熟客幫霸位。一早食飯多唔多?唔一定多,但我識人買定做午餐,一來中午唔洗出嚟迫,二來早市盅頭飯平午市六蚊,肉比出面都多,返叮都抵過買叮叮。叉燒包一籠三隻,正常大細,叉燒口感同調味無特別,重點在於個包鬆軟,又實用,無粉味,甜味出哂嚟!其他點心都標準大小,最欣賞燒賣,絞得天然起膠,又帶點蝦肉粒,無加到粉,口感天然彈牙,本身對好多化學物過敏,而冰鮮蝦經常用化學物增加口感,做到所謂玻璃蝦嘅感覺,一般餐廳係冲洗同煮嘅過程已大幅稀釋,但做點心通常都無,直接加工,直接蒸,食完依類食物我都會感不適,但依間嘅出品,唔單止無事,試過有次凍咗食,味道竟然完全無影響!蝦餃皮薄,內有幾隻完整蝦肉,夾起無事,包裝時個盒太滿有隻壓破皮,餡仍完整無散開;粉果皮通常好粘,但依間唔粘之餘亦無油臭味,口感足,各方面都控制得好。

飲茶特色就係攞吓攞吓攞太多…其實買嘢食通常都係,同大型酒樓比真係無嘜款,但基本野都有,唔洗睇餐牌。留意只做早、午市,雖然係街市附近,但買得菜可能已關門。
外賣自取
有冇人同藍妹一樣,好鐘意食排骨😋基本上叫排骨飯就一定岩食。呢間排骨飯勝在夠多料,排骨都有10幾舊嫁👍—藍妹對鳳爪麻麻,比哂人食。😅豉油又係要多,如果唔係點好食😆—另外叫多幾個點心,鮮竹卷,蝦餃同燒賣。😁蝦餃大大隻,皮有啲厚。燒賣大粒,冇乜特別。鮮竹卷,頭一次食都OK嫁,唔知點解再食變到好難食,有陣唔新鮮既味道,食完好想嘔。🤢—食個飯,再加點心,真係好飽。
有冇人同藍妹一樣,好鐘意食排骨😋基本上叫排骨飯就一定岩食。
呢間排骨飯勝在夠多料,排骨都有10幾舊嫁👍
藍妹對鳳爪麻麻,比哂人食。😅
豉油又係要多,如果唔係點好食😆

另外叫多幾個點心,鮮竹卷,蝦餃同燒賣。😁
蝦餃大大隻,皮有啲厚。
燒賣大粒,冇乜特別。

食個飯,再加點心,真係好飽。
2015-05-18 1456 瀏覽
依家香港食乜早餐都要過$20😟今日小弟早上路經這店,發覺自己也好久食點心,不過早上也不想超支,所以就在外賣處賣過蒸飯。北菇滑雞飯不會因為蒸太耐而太乾,雞也很滑^_^此方面很多商家都講大話😐但這裏沒有😂最緊要他的價錢是$18也算是比較超值的早餐絕對是平價早餐裏的好選擇。
2013-12-24 842 瀏覽
路經此地,聞到飯香, 望下望下,驚喜見到庵春蛋烧賣,好開心見到這款點心,因為很久沒有吃過,而有得賣的地方也買少見少。原先只是想買個滑雞飯,見到這款"庵春蛋燒賣",就算不太肚餓,也要點下這款試一下味道。雖然咬下後,發覺味道已和以前大大不同,但這款懷舊點心的感覺還在………… 而雞飯的雞十分滑,一粒一粒的蒸飯配合豉油街非常好味……

而雞飯的雞十分滑,一粒一粒的蒸飯配合豉油街非常好味……
  • 庵春蛋燒賣
2013-12-09 605 瀏覽
物價高漲,以前十幾蚊的大排檔蒸飯,現在已經要二十幾蚊,今天路經此地,諗住懷念一下蒸飯的味道,雖然價錢貴左,但以往的味道還在!!!今日吃的北菇蒸雞飯 ,本人習慣多色,配合滑滑的雞肉,非常好味。加上十幾度的天氣,真係重拾高年的味道!!!這裡出色在滑雞的伤量非常多,原來十幾蚊也非常抵食!!!!
這裡出色在滑雞的伤量非常多,原來十幾蚊也非常抵食!!!!
北菇滑雞
2013-12-08
5 分鐘 (外賣自取)
北菇滑雞
2013-07-17 346 瀏覽
難得附近有間點心鋪,行入去嘆番一盅兩件先。叫左一隻糯米雞及鶉蛋燒賣,先講糯米雞可能係就收工唔夠熱,糯米唔夠荷葉味,材料沒有處理過雪藏味,麻麻地的糯米雞。至於鶉蛋燒賣一樣唔夠熱,肉材太實,蝦食左都唔覺,因沒有蝦味,完全唔掂。
難得附近有間點心鋪,行入去嘆番一盅兩件先。
叫左一隻糯米雞及鶉蛋燒賣,先講糯米雞可能係就收工唔夠熱,
糯米唔夠荷葉味,材料沒有處理過雪藏味,麻麻地的糯米雞。

2013-07-17
2012-06-25 314 瀏覽
鳳爪排骨飯..好足料.鳳爪都有兩隻..排骨.肉林好入味.又唔無過咸..豉油.少少甜.味唔太重.....唔錯..但今次D飯硬佐少少..羅宋湯....唔夠濃..甜味過重...凍檸茶..出奇好飲喎..茶味夠.又唔澀口..睇色都係清而不濁...整睇嚟講.都唔太甜..好..32元一個外賣餐...算過得去..蒸飯.好新鮮..唔似蒸佐好耐個D..
羅宋湯....唔夠濃..甜味過重...

2012-06-22
1 分鐘 (外賣自取)
2012-02-28 172 瀏覽
天氣寒冷...返工前行過這裡香噴噴...出晒煙咁..點可能唔買返d做早餐呀....聽講 e到係家庭式既鋪頭...要佐.一籠雞扎.一籠蝦餃一籠燒賣....係用個同事share架先講雞扎..有兩隻..入面有冬菇都幾大舊,,一條.火腿.一舊雞.好滑..魚肚應該真係魚肚..唔係豬皮..,,喜歡佢既味道.係比較家庭feel..味精唔太多..仲係佢剛剛出爐.我就買佐..仲有好多肉汁...蝦餃就一籠四粒.皮呢就真係厚佐d..不過都係新鮮蒸..餡料就當然無酒樓個d蝦咁大粒隻啦.不過我數過..入面d蝦雖然細..不過都有成.5-6粒.可接受架啦....燒賣比酒樓個d..大粒少少....好實肉..真係無呃稱...43元兩個人..ok啦..仲有.我朋友之前都食過e到d蒸飯..外賣..好新鮮..好香/又唔太貴...好值得推介..e d家庭小店..

2012-02-27
2 分鐘 (外賣自取)
$21.5
2011-05-19 160 瀏覽
今(19-5-2011 Thur)朝同男友起身後食早餐,我好想食點心,所以同佢行o黎呢邊,原本想去隔個舖位o既姊姊店美食軒茶餐廳,但冇乜位,就行o黎呢邊啦.前線只有一男一女serve,坐低後佢o地忙到唔得閒理我o地,咁我o地先諗吓食咩,然後就叫人喇.我o地叫o左:1. $11.00o既鴛鴦燒賣鴛鴦燒賣係蟹子燒賣同牛肉燒賣各兩粒.我開頭以為後者會係鵪鶉蛋燒賣,原來唔係.開餐喇,蟹子燒賣味道正常,內裡o既蝦仁唔大粒,但男友覺得豬肉有啲硬.牛肉燒賣OK,冇問題2. $9.00o既鮮蝦香茜餃一籠四個,食落,皮都幾硬,內裡o既芫茜亦唔算多.男友話呢個似潮州粉粿o既走花生版.3. $9.00o既山竹牛肉呢個亦都冇乜問題啦.4. $12.00o既叉燒腸呢個皮厚o左啲喎,o衣o家諗返好似食唔到叉燒乜滯.死啦,呢o度o既點心係平,而且原本諗住o係呢o度中,西式早餐都可以食到,但點心都係麻麻,如果只為過點心癮就可以o既.環境:冷氣唔多夠,不過都因為大開中門同入面廚房都係開住門.食完返到公司都好口渴,係咁飲水,可能o個時啲茶太熱,冇乜點飲啦.呢餐連$3.00, 位o既茶水共$47.00.其實味道o既平均分係

1. $11.00o既鴛鴦燒賣

牛肉燒賣OK,冇問題

2. $9.00o既鮮蝦香茜餃

3. $9.00o既山竹牛肉
呢個亦都冇乜問題啦.

4. $12.00o既叉燒腸
呢個皮厚o左啲喎,o衣o家諗返好似食唔到叉燒乜滯.

環境:
冷氣唔多夠,不過都因為大開中門同入面廚房都係開住門.

呢餐連$3.00, 位o既茶水共$47.00.其實味道o既平均分係2.6分.
2011-05-19
$23.50 (早餐)
2010-09-25 127 瀏覽
之前係附近返工, 食過一次, 一試難忘燒賣勁足料, 好食過好多地方!! 一定要試, 仲有雞札... 勁大個東菇, 多料又新鮮...未食過咁正的, 其他點心都不過不失, 見到好多人叫蒸飯, 流量勁高.成日返工都諗住再食..

之前係附近返工, 食過一次, 一試難忘
燒賣勁足料, 好食過好多地方!! 一定要試,
其他點心都不過不失, 見到好多人叫蒸飯, 流量勁高.
成日返工都諗住再食..

2010-09-01
  • 燒賣
  • 雞札
2010-06-09 144 瀏覽
2010年6月7日 ( 美食軒點心皇 - 1 ) 今天在美食軒點心皇選購了潮州粉果作早餐,每籠售價9元,共有3隻。潮州粉果:外表脹卜卜,皮薄也算是晶瑩通透,亦不黐牙,餡料有花生、菜甫、沙葛、九菜及肉碎,也是一般潮州粉果的配料,味道ok,但餡料過腍,影響口感。
2010年6月7日 ( 美食軒點心皇 - 1 )
潮州粉果:外表脹卜卜,皮薄也算是晶瑩通透,亦不黐牙,餡
料有花生、菜甫、沙葛、九菜及肉碎,也是一般潮州粉果的
配料,味道ok,但餡料過腍,影響口感。

潮州粉果
2010-06-07
$9 (早餐)
2009-05-30 113 瀏覽
每次經過都聞到熟悉的蒸飯味,早餐和午餐都堆了一羣外賣點心的人。最愛仍是鹹魚肉片飯,經濟又美味