餐廳: 翠園 (星光行)
資訊:

餐廳: 翠園 (星光行)
資訊:

2012-01-31 1311 瀏覽
年初六, 天氣好好, 有陽光, 想出去飲茶. 去到已2:40分左右, 不用等位, 帶位小姐話左邊唔開, 要擺位. 唯有坐近門口, 沒所為.由於太晏, 不會有點心車推出來.亦因為太晏, 我最喜歡的芝麻卷沒有了.有幾種必食的:(1) 芝麻卷(2) 桂花龍鬚蛋散(3) 西米焗布甸有美麗的海景, 心曠神怡, 當彌補返啦. 泡菜- 青瓜 / 花生芋角不太脆

由於太晏, 不會有點心車推出來.

亦因為太晏, 我最喜歡的芝麻卷沒有了.

有幾種必食的:

(1) 芝麻卷
(2) 桂花龍鬚蛋散
(3) 西米焗布甸

有美麗的海景, 心曠神怡, 當彌補返啦.

泡菜- 青瓜 / 花生
花生 $15
芋角不太脆
芋角 $19
叉燒腸粉 $33
鹹蛋皮蛋瘦肉粥 $33
雞扎 $33
雞扎 - (腐皮和雞肉有很多黑點)
筷子有菜漬
題外話/補充資料: 想飲茶, 不要太晏, 品質會差, 甚至無你想吃的東西. 星期一至五(假期除外), 下午荼2:00-4:30, 大中小點 $18, 抵吃.
2012-01-28
  • 芋角
  • 芝麻卷
  • 桂花龍鬚蛋散
  • 西米焗布甸
這日到星光行的翠園飲茶。我們間中也會來這裡,因環境還算寬闊,又有開揚海景碼頭景,價錢也不貴,一般點心約$25-$35左右。味道方面,則如一般美心出品,menu和味道也熟口熟面。這日我們兩人共點了-生煎包:好食,肉不會太多太'漏'叉燒腸:腸粉做到好,不會過厚或太爛;叉燒稍微甜了一點。蝦餃:皮的麵質做得好,能再薄一點會更理想;蝦也新鮮和爽,好吃。蛋散:很鬆很脆,不錯。我們到水仙茶雖不算很好,但仍算可以。整體來說,這餐茶一切合符expectation,食物和服務的水準都平平穩穩,可以再來。
生煎包:好食,肉不會太多太'漏'
叉燒腸:腸粉做到好,不會過厚或太爛;叉燒稍微甜了一點。
蛋散:很鬆很脆,不錯。
我們到水仙茶雖不算很好,但仍算可以。
15 分鐘 (堂食)
2011-05-10 649 瀏覽
食品水平一般,一如美心系列水準。尚可。可惜服務差,尤其服務員BoBo.不單唔專業兼冇禮貌,到埋單時重專登唔取消其中一項要取消嘅項目,到我地見到再提佢,佢就專登行左去,要我地等左超過15分鐘。到最後都係我地激死左行出去cashier道埋單!
2011-05-10
  • 蜜餞叉燒
2011-04-23 2143 瀏覽
Went here for Dim Sum. Its part of the Maxim's brand but the food is of quite good quality.I've been here a few times and never had to wait for a table.The food arrives in quick time after ordering and the staff are fairly attentive which is good.I would recommend taking any visitors from out of town here and asking for a seat by the window as it gives you great views across the harbour.

2011-04-16
2011-02-03 132 瀏覽
很久沒有來這裡了, 這天剛剛朋友叫一齊牛午餐,當天又在這附近,於是乎來了這久違了的翠園, 食物質素感覺下降了, 但價錢則企硬, 當天感覺能保持水準的有: 腸粉, 鳳爪, 义包, 雞飽仔, 尤魚鬚, 九肚魚, 五層燒肉, 春卷感覺質素麻麻的有: 川弓魚云, 蘿蔔糕, 糯米雞, 蝦餃, 西米布丁, 杏仁茶希望下次再來時會有所改善吧
當天感覺能保持水準的有: 腸粉

希望下次再來時會有所改善吧
腸粉皮夠簿
糯米三文治
2010-12-11
腸粉皮夠簿
2010-11-04 109 瀏覽
有人升職又加薪,攞錢出嚟慶祝下,識食之人就推介此處,一行14人就唔客氣。到達時只見唐皇的裝飾,再望出去,更係維港醉人的夜色,品嚐著自攜、帶點凍嘅白酒,實是不錯嘅頭盤,只可惜沒有"幻彩詠香江",可惜!此處有別於一般嘅酒樓,一圍圍嘅菜單較少,識食之人就決定散講,同行嘅人當然無異議,難得有人諗食咩。菜餚陸續嘅上枱,發現普遍比一般酒樓嘅份量少,的的骰骰,但賣相比一般酒樓就講究D,擺得有D Style!所以唔係每道餸有有機會試到: 鐵板蜜汁叉燒 - 將叉燒切薄片,放上鐵板,令叉燒保持熱騰騰,上枱時淋汁(應該係燒汁),汁嘅香味就散發,提升食慾,食落叉燒嫩口,汁嘅味道變得更濃郁! 脆皮燒腩仔 - 以4x4嘅正方形排列上碟,避免影響賣相,將底層有骨嘅位置切走,這樣嘅size令食客能一啖過,享受脆皮之餘,還能一起品嚐肥瘦肉,周到! 酥炸坑腩 - 整舊坑腩加上薄薄一層粉漿,落鍋炸,然後切件上碟,肥瘦分明仍然保持著牛腩嘅嫩滑,正! 芥蘭炸牛肉 - 連莖連葉一條過嘅粗身芥蘭,炸嘅時候落點微辣嘅沙嗲醬,芥蘭爽口翠綠,牛肉嫩口,,有特色! 咕嚕肉 - 賣相普通,味道不過不失,不過應該落咗少許蜜糖,令食物添了點黏性

咕嚕肉 - 賣相普通,味道不過不失,不過應該落咗少許蜜糖,令食物添了點黏性,藕段絲連!

酸甜蝦 - 將大蝦分開三段,落鍋炸一炸,再以酸甜汁炒至乾身,蝦肉結實,汁全入蝦身,蝦殼還帶點脆身!

柚子皮炆海參 - 無食柚子,只食海參,夠淋身,海參全被汁包圍,唔錯!

上湯浸豆苗 - 豆苗好嫩,清清淡淡,讓味蕾微微休息一下!

膽膽麵 - 極重嘅花生醬味道,埋我胃口,只可惜個麵事先煮定,黏埋一舊,師傅又唔記得鬆鬆佢,要自己攪掂,美中不足!

侍應服務也是一流,加水幾次菜葉會無味,侍應會主動換菜葉,埋單時亦幫我哋減少咗一D費用(例:開瓶費)。

靚景加上美食加上一流服務,無咩可以彈!

2010-11-03
2010-10-28 122 瀏覽
由於訂位的關係, 不用等位餐廳很寬敞, 枱與枱之間的距離適中, 還有漂亮的海景坐得舒服, 只嫌上菜較慢我們叫了恆生咭的四人餐 ($520)前菜:話梅肘子 (普通,有酒味)丁香鴨舌 (推介, 像台灣的手信)翡翠龍牙蚌蝦仁 (爽口)花膠燴鮑魚絲羹 (濃味, 有六碗)金腿麒麟多寶魚 (合理的大條)花彫雞 (滑)竹笙法海玉蒲團 (大碟)糖水: 無花困玉桂雪耳, 由於天氣轉冷, 所以有點太凍了 (推介) 以這種的確不錯, 推介丁香鴨舌, 汁弄得非常有味
由於訂位的關係, 不用等位
餐廳很寬敞, 枱與枱之間的距離適中, 還有漂亮的海景
坐得舒服, 只嫌上菜較慢
我們叫了恆生咭的四人餐 ($520)

前菜:
話梅肘子 (普通,有酒味)
丁香鴨舌 (推介, 像台灣的手信)

翡翠龍牙蚌蝦仁 (爽口)
花膠燴鮑魚絲羹 (濃味, 有六碗)
金腿麒麟多寶魚 (合理的大條)
花彫雞 (滑)
竹笙法海玉蒲團 (大碟)

以這種的確不錯, 推介丁香鴨舌, 汁弄得非常有味
2010-10-27
  • 丁香鴨舌
2010-09-15 193 瀏覽
五月二十九日(星期六),得閒同媽咪逛逛街,行到星光行,已是中午時分,差不多開飯時間,就走去翠園碰運氣,升降機門一打開,看見已有十多人等位,但係懶得到別層再碰運氣,等就等啦,反正等候區有吉座位,可以坐住等,等了大概二十分鐘就入座,打開餐牌,噢,D點心、飯麵的價錢比其他食肆貴一大截喔,算啦,難得請媽咪食個午飯,就叫了幾個媽咪喜歡又飽肚的點心。 百花釀魚肚,百花爽口彈牙,魚肚爽爽地、腍腍地,好有口感,媽咪至愛。 荷葉飯,分量頗多,味道OK啦,無咩特別,勝在可以填飽個肚。 蟲草花瑤柱灌湯餃,真的有整粒瑤柱,幾條蟲草花,材料十足,不錯的選擇。看見媽咪食得開心,貴D都值得。

荷葉飯,分量頗多,味道OK啦,無咩特別,勝在可以填飽個肚。

看見媽咪食得開心,貴D都值得

百花釀魚肚
OK 荷葉飯
蟲草花瑤柱灌湯餃
2010-05-29
20 分鐘 (堂食)
百花釀魚肚
蟲草花瑤柱灌湯餃
2010-08-01 318 瀏覽
老朋友來到香港,當然問她想吃什麼,她說火鍋,看來飲茶,火鍋已經是香港的地道菜式了,再加一個龜苓膏就完美.因為有小朋友的關係,想了好久也想不到那間酒樓坐得舒服又不會太擠迫,最後只好改變主意去吃廣東菜.其中有朋友來過尖咀這間翠園飲茶,她說不錯就選這間.想起來,好像也沒有去過翠園吃晚餐,午餐也已經是一年前多前的事了. 訂了 7:30 , 去到客人不是太多,坐了一半左右,朋友們就負責點菜,我就和小朋友玩.先來個脆皮燒腩仔,看起來好肥也不敢吃,吃下去又不同喎,一些肥的感覺也沒有,而且好爽口,好味!荔芋香酥鴨,本身不太好鴨,但沒試過用生菜包住來吃,當然要試下.味道 ok,但是鴨好韌,好難咬.  三杯雞少少辣,好正又不會多油,值得一試.說下甜品,介紹了朋友吃楊支金露,自己沒有吃,朋友說味道不錯.豆腐花一桶足夠5人吃,但是不夠滑.至於三色腰果糕,賣相好可愛,不會太甜,每粒豆也好爽,口感好得意. 埋單各人$180, 如果有HK Bank 或者 AE 白金卡有 75 折,可惜全部人沒有. 下次訂檯也要問定什麼卡有 discount.

三杯雞少少辣,好正又不會多油,值得一試.

脆皮燒腩仔
脆皮燒腩仔
三色腰果糕
  • 三杯雞
2010-07-24 362 瀏覽
紅燒蟹皇翅 – 下單時, 侍應溫馨提示此道菜比較須時, 但居然不消 10 分鐘便送到. 但上枱後, 不禁有些失望. 看到一碗鮮橙色的東西, 真的被其色料嚇一跳 !! 而翅及蟹肉份量不多, 上湯弄得比較稠, 而且淡而無味. 整體覺得一般而已, 這是較為遜色及不值一試的菜色. 清炒桂魚絲 – 據說用了一整條桂魚來整的, 師傅把魚起骨, 切成絲 , 再加入筍子及金華火煺絲, 而旁邊圍著西蘭花. 就賣相巳經甚為吸引, 吃下真的蠻不錯. 蟹皇帶子炒鮮奶 – 雖則賣相一般而已, 一團白色的面層放了少許出奇鮮艷色的蟹膏. 但味道比想像中要好, 不會太油膩, 而且吃到很香濃的鮮奶味道, 再配上數片薄薄的帶子. 清清淡, 蠻不錯. 本菇炒翡翠苗 – 這是一道清淡的菜色, 本菇, 芽菜, 再加上主角翡翠苗, 不溫不文的火快炒, 新鮮爽口, 很好吃哩. 蒸饅頭 – 一客 6 件, 有椰汁味, 但不夠熱兼且不軟熟. 後記 : 1/ 上菜速度真的太過快了 !! 下單後, 所有食物也不消 15 分鐘便全部送上. 真的有點被推著食的感覺. 2/ 心知道色料, 可以增加其視覺效果, 可以令人食慾大增

後記 :

2/ 心知道色料, 可以增加其視覺效果, 可以令人食慾大增. 尤其是在中菜, 這是少不了的手法. 然而, 蟹皇翅及蟹皇帶子炒鮮奶, 其過份鮮橙色的效果, 卻是令人有些倒胃.

3/ 服務一般, 中規中矩.

4/ 價錢, 不便宜. 慶幸有信用卡折扣優惠, 不然的話應該不會來罷.

異常鮮橙色的紅燒蟹皇翅
清炒桂魚絲
蟹皇帶子炒鮮奶
本菇炒翡翠苗
2010-05-15 70 瀏覽
this's my favorite dim sum restaurant, my favorites: 排骨 啲打底嘅粉好好味 麻醬茄子 凍凍哋 調味啱啱好 芝麻卷 係細個最鍾意嘅菲林 好有芝麻味又唔太甜同唔厚身 麻蓉包 好多地方都無 以前新樂都有 但呢道都好食啲 馬拉糕 無嘢講 好味囉個海景正, 服務都幾好. toilet 仲有換片設備 又乾淨 唯一係酒樓有啲舊 不過唔大問題啦今次仲係第一次同我哋嘅小b慶祝我嘅生日添! 隔離檯換咗2次客都好niCe, 都係遊客 (其實我哋周圍嘅檯都係遊客) 同baby出街真係幾eye catching, 附近啲人都成日會聊講嘢, 嘻嘻

排骨 啲打底嘅粉好好味

麻醬茄子 凍凍哋 調味啱啱好

芝麻卷 係細個最鍾意嘅菲林 好有芝麻味又唔太甜同唔厚身

麻蓉包 好多地方都無 以前新樂都有 但呢道都好食啲

馬拉糕 無嘢講 好味囉

唯一係酒樓有啲舊 不過唔大問題啦

今次仲係第一次同我哋嘅小b慶祝我嘅生日添!

2010-05-04
慶祝紀念
生日
2009-04-30 97 瀏覽
人數:3大1小。去前一日先book位,當日收到電話confirm可以座到窗口位。Book左6:30PM,6:00PM去到,坐左4人枱,對住鐘樓同維港。位置幾好,加分。等齊人,點菜:1)冷盤: 清.爽.正。即是青瓜.海哲.鮑魚仔($98) – 味道一般,偏辣,鮑魚冇味道2)乳豬: -- 脆皮.味道好($88)3)糯米炸雞翼($38x3) – 期望大,失望大,上枱唔係好熱,味道只屬一般4)蒜茸開邊蒸龍蝦 $138/隻,開2邊。彈牙,味道都好。OK抵食 5)雪花蚌帶子西蘭花 $148 – 帶子有5隻大大隻,鮮味。6)脆炸魚蝦蟹 $78 – 材料新鮮,雖然是炸物,味道是清新的。但個人就不愛吃。7)小蔥魚羊鮮 -- $88 即係羊同魚片肉一起炒,幾好味。8)銀絲生扁鮮鮑魚--$138 – 粉絲惹味,鮑魚又係個句,冇鮑魚味道。9)杏汁燕窩 -- $88/碗 10)白飯3碗/$12碗茶芥:每位$12(計3位),泡菜$15。原價總計$1171。HSBC白金咭生日優惠,減$500,即$671。總結: 3大1小,食晒以上菜式,所以小菜份量是不大的。味道整體是合格以上,環境好,待應生服務也非常好,殷勤有
人數:3大1小。

等齊人,點菜:
2)乳豬: -- 脆皮.味道好($88)
9)杏汁燕窩 -- $88/碗
10)白飯3碗/$12碗

HSBC白金咭生日優惠,減$500,即$671。
總結: 3大1小,食晒以上菜式,所以小菜份量是不大的。味道整體是合格以上,環境好,待應生服務也非常好,殷勤有禮,並沒有傳說中只厚待外國人。
只是回家感覺比較口乾。但是夜晩飯到翠園,大人小朋人都感覺愉快。

2009-04-29
慶祝紀念
母親節
  • 蒜茸開邊龍蝦/杏汁燕窩
2008-08-10 75 瀏覽
又係星期天家庭日, 之前睇蘇絲黃講到推車仔飲茶原來已經好耐未試過啦, 所以就去了尖咀翠園因為之前蘇絲黃介紹銅鑼灣的翠園推車仔的千山萬水去到, 點知原來唔係推車仔?!?!算啦…來到唔通走咩, 何況這裡係美心集團, 應有保証吧因為價錢關係都唔係叫了好多點心, 我只在這裡說說一些吧素粉果最忌厚皮, 這裡的皮薄料適中, 真係清清地幾好山楂麥—牙卷就有d失望, 山渣個味淡了點, 咬下去口感淋了點紅豆雙皮奶就無咩驚喜, 底下的紅豆好濃, 不過雙皮奶真係不太專業呢馬蹄條就幾得! 個炸粉好薄, 入面的馬蹄糕清甜, 忍不住食左兩條 : )上湯煎粉果不是我杯茶, 所以不懂怎評; 其他的都不過不失, 略嫌價錢偏高仍然掛念兒時的推車仔
又係星期天家庭日, 之前睇蘇絲黃講到推車仔飲茶
原來已經好耐未試過啦, 所以就去了尖咀翠園
因為之前蘇絲黃介紹銅鑼灣的翠園推車仔的

千山萬水去到, 點知原來唔係推車仔?!?!
算啦…來到唔通走咩, 何況這裡係美心集團, 應有保証吧

因為價錢關係都唔係叫了好多點心, 我只在這裡說說一些吧

素粉果最忌厚皮, 這裡的皮薄料適中, 真係清清地幾好

仍然掛念兒時的推車仔

$50 (早餐)
(非會員)
2008-05-05 65 瀏覽
星期日, 12:40入座, 12:49落單叫左四個點心, 最快緊係炸雲吞啦(因為整定); 之後, 13:15帶子腸粉, 13:30黑椒牛仔骨, 13:40四寶雞扎終於o黎埋, 有無攪錯, 食4個咁普通o既點心, 要食50分鐘, 仲要樣樣都唔夠熱, 我地13:30叫左個鴨腿湯飯, 14:00o黎到, 又係暖o既! 簡直超差的翠園! 佢比起美心集團其他分店, 價錢已偏貴了, 但質素卻如此! 以後都唔會再去!
2008-02-24 58 瀏覽
上年開始,飲茶必去這一間,因為等得唔耐,服務好,點心正,唯獨價錢貴。是日叫了六款點心,山竹牛肉、燒賣、豬腳薑、雞札、咸水角及糯米飯。全部都好好味!不過價錢真係加左唔少!其實試過其他連鎖酒樓,始終這兒最對板!