餐廳: 翠華餐廳 (香港國際機場)
資訊:

餐廳: 翠華餐廳 (香港國際機場)
資訊:

2018/11/14 9:30AM 這家餐廳服務態度真的差到極點,剛進餐廳時問櫃台服務人員說要坐哪裡,她們只有冷冷的說“進去”,也沒有人帶位,再問一次坐位都可以坐嗎?又是一臉不爽的回妳“進去就會有很多人歡迎你了....”,這是翠華連鎖餐廳集團應該有的服務態度嗎?還是一慣的香港人看到亞洲人或是講普通話遊客一慣的歧視?如果都不是,那該店主管或是該集團CEO應該正視這個問題與該名員工的應對進退與服務態度,以免讓滿心期待翠華美味餐點的遊客,還沒享受的美食就氣飽了!
2018-10-19 235 瀏覽
中午到達機場,航班Delated,下午4時才上機,要先醫肚,因友人擔心在外國沒燒味食,所以選了翠華,客人需排隊等通知枱號才進入,離開時自行去櫃位結賬,這裡也頗大,餐牌也彼多選擇,以機場價格計算,單價也算合理,只是燒味雙拼飯略為貴了點。潮州魚片頭湯河 $37.- (單點不包飲品)友人說,魚片頭與河粉正常,沒甚麼特別。她額外點了熱奶茶,計算時放了在套餐中。腩仔燒鵝雙拼飯 $98.-送中湯,腩仔都算皮脆,肉有點點味,燒鵝味道一般,友人說,下次不會點這個餐,勝價比低。午餐A-薄牛扒飯包飲品 $68.-牛扒熟了點,略硬,但牛扒份量足,夠食,蔬菜量不足。咖喱吉列豬扒包飲品 $66.-吉列豬排很大塊,淨食也脆口,肉塊有味道,應是釀製過的,點汁與否也不錯,但薯仔的質感不太好食,可惜沒有再配上其他蔬菜。雜菜湯,濃及酸度一般,好彩裡面也有蔬菜可食用。熱華田變了凍的,還算了$23/杯,沒去追問凍熱飲的差價。

潮州魚片頭湯河 $37.- (單點不包飲品)

腩仔燒鵝雙拼飯 $98.-

午餐A-薄牛扒飯包飲品 $68.-
牛扒熟了點,略硬,但牛扒份量足,夠食,蔬菜量不足。

咖喱吉列豬扒包飲品 $66.-

雜菜湯,濃及酸度一般,好彩裡面也有蔬菜可食用。

熱華田變了凍的,還算了$23/杯,沒去追問凍熱飲的差價。
2018-09-28
2018-09-12 327 瀏覽
今日要同好朋友飛Paris旅行,入閘前見仲有好多時間,話晒接住十幾日都唔會食到香港野食,所以決定臨飛前食個翠華先~估唔到黎到機場既翠華都有精心裝潢過,幾有特色,果然貫切高級茶餐廳的定位~唔想食的太豐富太飽,所以點左個常餐,五香肉丁米粉配腸仔炒蛋。通常機場既食物都被公認質素比市區的差,雖然呢個常餐唔係咩特別食物,但係我覺得都keep到翠華的水準。
2018-08-15 348 瀏覽
今天一大清早送媽媽到機場,所以我們出門前都沒吃早餐。在櫃位行李寄存後,媽媽建議吃翠華餐廳早餐,吃畢她就直接入閘等待上機。我們超幸運不用等位就可入座,時間關係我們馬上下單。我選了帶子火腿粒通粉配香煎太陽蛋及牛油餐包,帶子火腿粒通粉味道比我預期中清淡,湯沒有甚麼味道。在好的方面來說這通粉很健康,不過我略嫌通粉稍為軟腍,素來個人不愛軟綿綿的麵食。香煎太陽蛋煎得不俗,蛋白部份焦度剛好,水汪汪的蛋黃份外誘人,我於心不忍將蛋黃刺穿,直接放進口裡。牛油餐包烤得脆脆的,放了一會,塗上牛油仍有脆度。至於媽媽則吃沙嗲牛肉即食麵配櫻花蝦炒蛋和迷你豬仔包,媽媽覺得沙嗲牛肉即食麵入口死鹹,吃後非常口渴,說應該放了不少味精。媽媽將櫻花蝦炒蛋放在迷你豬仔包上一同品嚐,炒蛋炒得蠻細滑的,可惜櫻花蝦味道不顯現,可能份量少的關係,如多一點櫻花蝦會更好。

2018-07-26 284 瀏覽
臨離開香港前早上大家樂排晒隊,唯有上上邊搵嘢食。上面有中菜翠華麥當勞,門口三間都幾乾淨,好啦揀咗翠華,入到去開始覺得唔對路,如果唔怕污糟可以入去挑戰下,首先地下係污糟嘅,啲枱係黐立立嘅,所有可以見到嘅地方都好似好耐好做過清潔,員工比我嘅態度感覺上只係打份工,求其送多個餐出去已經係100分.好啦嘢食嚟到,好明顯啲碗係冇洗乾淨,會有上一手嘅食物殘渣,叫咗四杯野飲,其中一杯杯嘢飲等左20分鐘都無嚟到,原來阿姐唔小心整左落地下之後都唔記得咗補番杯凍檸茶。只可以咁講食物零分,衛生零分,員工嘅工作態度亦都係零分!竟然係國際機場有間咁污糟嘅餐廳,絕對好影響遊客對香港嘅印象。希望機場可以引入返一啲有質素嘅餐廳,唔係如斯墮落嘅翠華!
沙爹牛麵
早餐
今日早上飛去東南亞旅行,上左去機場翠華餐廳食早餐,之前去過食,已經覺得貴及服務差,但就番上機方便,今次再去,餐牌完全唔同曬,早餐餐牌再貴左8-10蚊(大約數)之前係沙爹牛肉麵,餐牌改左沙爹美國肥牛,比之前收貴左成10蚊上枱後,肥牛幼身,衰過食普通沙爹牛肉,又靱又鞋,完全唔值依個價,改一改餐牌d字,就收貴咁多~簡直係語言偽術,如果d牛肉麵係好食,我都覺得心甘命抵,食完後簡直火燒心仲有,想order早餐,d夥計好似見唔到你招手,成2分鐘冇人理,完全冇服務依間翠華要blacklist

依間翠華要blacklist
2018-05-14
$48 (早餐)
2018-05-22 280 瀏覽
今日去咗機場睇戲睇咗套復仇者聯盟食完都比較夜出返出去又怕啲嘢閂晒門所以索性係機場食啦我地揀咗去呢價貴價茶餐廳翠華茶餐廳咁黎到睇餐牌冇特別嘅晚餐餐牌咁我地單點三個人去 點咗三個飯冇叫嘢飲餐牌都整得幾精美好中式有西式嘢都算叫多國菜架喇焗海鮮飯佢一焗完就拎到上枱新鮮熱辣白汁味唔算份量適中 有蟹柳青口炒飯底咁但價錢要九十二蚊 係比較貴但我覺得個海鮮飯係唔錯嘅咖哩吉列豬扒飯個豬扒麻麻地 有啲難咬 唔確定有冇翻炸過 但應該冇嘅咖哩汁比較辣下辣味太勁黑松露意粉炒得一般黑松露味唔多賣相都比較差味道一般
今日去咗機場睇戲

賣相都比較差
味道一般
2018-04-27
2018-04-21 232 瀏覽
完全無人理,叫十世先有人落單,落完單都唔執枱,又要再叫十世先肯係咁易執枱⋯好惡劣!好勞氣!平時對翠華感覺一般,今日係奇差,唔會再食下次囉⋯⋯😡😡😡😡😡
2018-04-01 240 瀏覽
這間分店人手嚴重不足,樓面經理沒有有效分配人力,造成部分分區收拾檯面及落單非常慢。好明顯翠華沒有管理大樓面人材,臨時反應不足,不如考慮用手寫板落單系統以增加人力效率。

2018-03-28 176 瀏覽
機場不嬲選擇唔多!Lee 一個morning 有想快靚正速食既心情☝🏻唔諗啦!翠華gogogo!唔洗等位上菜又快所謂一杯好既奶茶叫醒你既身心靈一日呀😂😂😂好!「晨光早餐B!熱奶茶」奶油豬(記得可以問侍應姐姐拎支煉奶)自製多奶奶油豬😍😍😍😍😍正呀奶茶保持水準nice!👍🏻牛麵正常啦!Overall $36 係機場算okay 嫁啦🤣可以話係5分鐘野食必達😂😂😂
機場不嬲選擇唔多!

Lee 一個morning 有想快靚正速食既心情☝🏻

唔諗啦!翠華gogogo!唔洗等位上菜又快

所謂一杯好既奶茶叫醒你既身心靈一日呀😂😂😂
好!「晨光早餐B!熱奶茶」

奶油豬(記得可以問侍應姐姐拎支煉奶)
自製多奶奶油豬😍😍😍😍😍正呀

奶茶保持水準nice!👍🏻
牛麵正常啦!

Overall $36 係機場算okay 嫁啦🤣

可以話係5分鐘野食必達😂😂😂
2018-03-18 138 瀏覽
好日都唔食翠華,估唔到竟然喺機場t1呢間食午飯。門口得一條龍排隊,唔係攞飛,午飯時間都算有條龍仔,不過等咗唔耐就入得。友人推薦咖哩吉列豬扒飯,都不錯👍🏻!豬扒出面層炸粉唔算厚,送到過嚟嗰陣仲熱辣辣,切落去有脆卜卜嘅聲音,應該係新鮮炸起。咖喱汁有小小辣,入面有薯仔同洋蔥,鐘意佢係咖哩汁分開上,豬扒同飯就擺喺碟!而佢就食咖哩雞飯,個咖哩汁冇我個個咁辣,而且啲雞肉係雞脾肉,食落唔鞋口,肉嘅份量都算多。overall 黎講 呢間翠華都不錯👌

2018-03-16
10 分鐘 (堂食)
2018-03-14 98 瀏覽
一行6人去機場食下下午茶先~食完佢地4個去旅行真羨慕我對翠華一向冇咩好感~出名服務差同貴~不過佢地想食就是旦啦叫咗4杯地道傳統奶茶、翠脆朱古力、香草椰奶~3份豬扒包、魚蛋河、叉燒炒麵招牌奶茶茶味濃奶香~熱朱古力份量嚴格上黎講係得半杯~加咗D cream賣相好睇但好甜~幾啖飲完~椰奶冇特別豬扒包即叫即整~豬仔包焗爐烘住保持外脆內軟~豬扒即煎香口軟熟唔乾身~魚蛋河份量比較少味道冇特別~叉燒炒麵色水夠~但叉燒一D都唔新鮮加上超薄又少好揾笨~炒麵超多但唔多好食如果有得簡我一定唔再黎
一行6人去機場食下下午茶先~食完佢地4個去旅行真羨慕

我對翠華一向冇咩好感~出名服務差同貴~不過佢地想食就是旦啦

翠脆朱古力

如果有得簡我一定唔再黎
2018-02-22 113 瀏覽
👎👎👎今天送仔去機場,如常到翠華下午茶,其中叫了豬肉串燒,肉質不但很乾且無肉汁,加上無汁的醬汁,,且還有我從不吃牛的牛肉味,估計是與別的客人一齊燒烤再分開上碟的.真的不是一般難食☠️
2018-01-07 1119 瀏覽
機場有兩間翠華 :供入閘前人食的是此店,地方闊大,樓底高,兩方面應是全港之冠,比一般茶餐廳大6至8倍。好處是坐得舒適,設計得有特色。分很多區域。入閘後的那間,是位於快餐廣場,環境差,人多聲嘈。第一次來此間。我的旅伴是急性子的,任由帶位員擺佈,坐在近門口。剛好是厨房出貨的窗口,食品堆積如山,店員慢慢傳遞。心想:食物早已涼了,此店地方大,上檯又再遲10分鐘。我現在明白旅伴喜坐在此區原因。通粉湯接近全凍,質素偏低。黑麥南瓜包頗特別,質素好。加錢叫的豬仔包普通。另一早餐是沙嗲牛肉即食麵,質素不差,亦只是微暖。炒蛋很恐怖!碎碎的,冷冷的,全無蛋味。厨房出貨的窗口有20多碟炒蛋,都是此貨色。貴價早餐是吉列魚柳餐。魚柳很長,魚肉新鮮,比快餐店的大2倍。故賣54元。魚蛋片頭河餐賣50元。食品全是凍,只是坐得舒適。很多有歷史情懷的漫畫,惜只陳列在門口附近。其實,餐廳太西化,少茶餐廳情懷。
機場有兩間翠華 :
好處是坐得舒適,設計得有特色。分很多區域。

入閘後的那間,是位於快餐廣場,環境差,人多聲嘈。

我現在明白旅伴喜坐在此區原因。

通粉湯接近全凍,質素偏低。

黑麥南瓜包頗特別,質素好。

加錢叫的豬仔包普通。

另一早餐是沙嗲牛肉即食麵,質素不差,亦只是微暖。

魚蛋片頭河餐賣50元。

食品全是凍,只是坐得舒適。

很多有歷史情懷的漫畫,惜只陳列在門口附近。
其實,餐廳太西化,少茶餐廳情懷。

早餐嘅賣相好好,可惜虛有其表,碗火腿通粉好似用鹽水浸,十分鹹,食完要不停飲水。收銀服務態度又差,早上得1個收銀,幫我埋單又顧住另一個唔夠錢嘅顧客,我碌完卡至發現佢無俾機場員工折扣,我即時同佢講返,佢話我碌咗卡至講無辦法喇! 仲要話差好少錢啫!雖然我自己有責任同佢講聲(好多人都俾一些服務好嘅收銀寵壞,只要掛住張職員証就自然有折),但係佢係咪可以做多少少,幫我void單都好快啫!大家下次幫襯都要記住講多句喇!

2018-01-03
$50 (早餐)