餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

2024-10-19 348 瀏覽
重口味蟹粉蝦球鍋巴-翡翠拉麵小籠包一年一度大閘蟹季節又開始啦,今年未開始食🦀,唯有食住個蟹粉蝦球鍋巴先😚今晚嚟到翡翠拉麵必食小籠包之餘,點左呢個餸,估唔到有驚喜喎,個蝦爽彈脆口,蟹粉鮮味十足,配上香脆鍋巴,好match好好食,讚👍🏻👍🏻我哋仲用埋商場coupon 埋單,都抵食嘅,而家餐廳都做緊用HSBC 卡,主餐牌88折😎有興趣嘅可以早啲訂位啦😀
重口味蟹粉蝦球鍋巴-翡翠拉麵小籠包

2024-09-24 424 瀏覽
呢間連鎖嘅小籠包,由我做嘢出嚟開始就食到而家,一直以來個味道都係咁出色,今日經開諗唔到食咩就決定再食佢啦,而結果都係一如既往,冇令人失望最鍾意呢一度嘅菜式呢一定係小籠包,佢個餐廳名呢都係講出咗佢嘅重點菜式啦,呢間小籠包呢其實個皮呢係非常之薄啦,而且佢每一次上菜呢都係好熱辣辣嘅,一定係即刻蒸即刻上,食嘅時候呢一定要咬開一個小小嘅窿先,再啜咗佢佢嘅湯汁,因為佢嘅湯汁呢係好熱好多,再慢慢食佢嗰個肉,成個過程係非常之好食,我自己都可以食到兩籠。

2024-09-11 559 瀏覽
閒逛MOKO 路過翡翠拉麵小籠包順便來吃一下🙌🏻水煮牛肉,現在可以選擇小辣,實在太好了🥹,適合我這種想吃辣又比較菜的🤭牛肉很嫩、粉條很滑、本人很喜歡這個菜式,每次來必點💓賽螃蟹,炒得很滑嫩,還有瑤柱的鮮香味👍🏻雞火炒飯,炒飯粒粒分明,有火腿、雞蛋、蝦米等,炒出來很香,好味道😋💓灌湯小籠包,也是每次必點,湯汁鮮香好吃😋💓東坡肉,挺大一塊,還有一些小唐菜,就是味道偏甜了一些,不太習慣,下次換獅子頭試試🤣
閒逛MOKO 路過翡翠拉麵小籠包順便來吃一下🙌🏻
賽螃蟹,炒得很滑嫩,還有瑤柱的鮮香味👍🏻
灌湯小籠包,也是每次必點,湯汁鮮香好吃😋💓
2024-07-30 570 瀏覽
I went for dinner and didn't have to queue for a table. The restaurant is quite spacious; the staff are all professional and polite; the food came quickly and was served hot. Everything was great. I particularly like their xiao lung bao (the original one) - their wrapping skin is thin but chewy and the filling was pork meat filled and a mouthful of umami soup. Other great dishes we savored were the cold and sour cucumber, deep fried eel and crispy chicken. Their chicken broth is also one of the

I particularly like their xiao lung bao (the original one) - their wrapping skin is thin but chewy and the filling was pork meat filled and a mouthful of umami soup. Other great dishes we savored were the cold and sour cucumber, deep fried eel and crispy chicken. Their chicken broth is also one of the best ones we've had in town so far. It's rich, fragrant and nutritious.

Their staff were all very polite and helpful, particularly their manager May. She is extremely professional and treats all patrons with respect and kindness. We will definitely return because of her!

Thank you for a wonderful meal.
2024-07-29
  • 上海小籠包
2024-07-05 585 瀏覽
點了雞火炒飯,香酥鴨配饃饃皮,薄荷葉炸子雞,椒麻酸菜鱸魚.食物ok.結帳時職員說三款菜單上的六折菜色只會計其中一款六折,其他會計正價,接着便說會將香酥鴨配饃饃皮$138計六拆,便打了單.我問他為何揀最平的菜色打六折, 而不是計最貴的酸菜魚$188. 他說剛已經說了會以較平的香酥鴨計算. 我再重覆我的問題兩次, 他亦只是不斷重覆會以較平的香酥鴨計算.要我發火才肯改以酸菜魚打六折!但他都係要説是公司教咁做! 咁都想呃客二十蚊!
2024-05-16 1421 瀏覽
平時工作繁忙又大壓力,除了運動之外,食療、護膚都同樣重要。得知最近翡翠拉麵小籠包同中藥純淨護膚品牌JaneClare合作推出以「食療養生養肌概念」套餐,食完重有美肌產品,一向愛美的我,當然帶埋媽咪同屋企人去品嚐。.養生4人套餐 $898 .🔸花雕醉雞醉雞皮光爽身,肉質軟嫩有彈性,而且富酒香。.🔹鎮江肴肉透明鹵凍,配上肉質細嫩肴肉,富肉香且爽口不膩。.🔸涼拌溫室小青瓜青瓜口感爽脆,而且消暑。.🔹上海小籠包招牌小籠包皮薄餡靚,一口咬開滿滿的鮮美湯汁和嫩滑肉餡充滿整個口腔,令人回味。.🔸人蔘雞湯🔹雲吞雞湯人蔘雞湯好足料,有不少人蔘和雞肉,清湯底濃而不膩,帶甘甜鮮味,更有滋陰潤燥、強身健體的功效。而雲吞雞湯同樣出色,有兩大粒雲吞,十分豐富。.🔸淮山蘆筍炒魚片魚片肉質鮮嫩且厚實,配上爽脆的淮山、蘆筍,口感豐富,有助健脾益胃、提高免疫力等。.🔹清炒蝦仁蝦仁色澤漂亮,而且好入味,口感彈牙。.🔸黑蒜淮山煨牛尾牛尾肉質富彈性,而且含有豐富膠原蛋白,配上營養豐富的黑蒜、淮山,美味之餘,更有養顏功效。.🔹奶油津白津白新鮮香甜,加入奶油、金華火腿,味道更提升。.🔸豆沙鍋餅經典上海甜品,用香脆中式薄餅包著香甜豆

養生4人套餐 $898
🔸花雕醉雞
醉雞皮光爽身,肉質軟嫩有彈性,而且富酒香。
🔹鎮江肴肉
透明鹵凍,配上肉質細嫩肴肉,富肉香且爽口不膩。
🔸涼拌溫室小青瓜
青瓜口感爽脆,而且消暑。

🔹上海小籠包

🔸人蔘雞湯
🔹雲吞雞湯

🔸淮山蘆筍炒魚片

🔹清炒蝦仁
蝦仁色澤漂亮,而且好入味,口感彈牙。

🔸黑蒜淮山煨牛尾

🔹奶油津白
津白新鮮香甜,加入奶油、金華火腿,味道更提升。

🔸豆沙鍋餅
經典上海甜品,用香脆中式薄餅包著香甜豆沙餡,滋味十足。

🔹苦瓜荔枝特飲
🔸芒果愛玉特飲
跟餐可配豆漿/檸檬薏米水,另外可加$15 轉配特飲。兩杯感覺都好清新,前者苦中帶甜,口感清爽,後者芒果味香濃,酸甜開胃。

食完重有JaneClare護膚套裝同coupon送,真係好抵!可以由內靚到外。
這間人氣連鎖中菜館,其中一間分店位於旺角東的MOKO新世紀廣場,主打京川滬三地特色傳統菜,選用新鮮食材,並以現代少鹽少油的烹調,著重健康與養生,適合多人聚會。最近與JaneClare合作推出一系列養生食癒菜式,現凡惠顧「養生四人套餐」或任何一款養生菜式及淨消費滿$450,即可免費獲贈JaneClare養肌護膚旅行套裝乙份(價值$454),包括黃芪美白亮膚美容原液、人參滋潤奇蹟精華液及當歸琉光舒緩面霜,還有購物優惠卷一張,活動期為2024年4月15日至5月31日。養生四人套餐 – 優惠價$898滙豐信用卡或翡翠會員可享$808花雕醉雞肥美飽滿的鮮雞帶陣陣濃郁的花雕酒香,馥郁芬芳,雪白的雞肉保持嫩滑多汁,清爽鮮嫩。鎮江肴肉鎮江名菜之一,晶瑩剔透的層次分明,有豬皮、豬手肉及上湯啫喱,集香鮮滑韌於一身,非常清爽。涼拌溫室小青瓜爽脆又多汁,帶陣陣清甜氣息。上海小籠包薄透的包皮恰到好處,煙韌彈牙充滿彈性,包裹著飽滿的鮮豬肉餡,一咬流出濃濃高湯。人蔘雞湯或雲吞雞湯(共四客)每日長時間熬製的雞湯鮮甜而不膩,雞切炆煮得極軟嫩,一款有兩粒潤滑的雲吞,包著鮮豬肉餡,而另一款則有高貴的人蔘,微苦能增強食慾,提

養生四人套餐 – 優惠價$898
滙豐信用卡或翡翠會員可享$808
花雕醉雞

花雕醉雞
鎮江肴肉

鎮江肴肉
涼拌溫室小青瓜

涼拌溫室小青瓜
爽脆又多汁,帶陣陣清甜氣息。
上海小籠包

上海小籠包
人蔘雞湯
雲吞雞湯

人蔘雞湯或雲吞雞湯(共四客)
每日長時間熬製的雞湯鮮甜而不膩,雞切炆煮得極軟嫩,一款有兩粒潤滑的雲吞,包著鮮豬肉餡,而另一款則有高貴的人蔘,微苦能增強食慾,提升雞的鮮味。
淮山蘆筍炒魚片

淮山蘆筍炒魚片
一片片厚切的魚柳結實不鬆散,鮮嫩細緻的魚肉爽滑彈牙好鮮味,還有爽脆的淮山帶微甜。
清炒蝦仁

清炒蝦仁
江蘇傳統名菜之一,大量去殼鮮蝦仁爽滑彈牙,天然的蝦鮮味較清淡,老幼皆宜。

黑蒜淮山煨牛尾
肉筋骨齊全的牛尾肉,蘊含豐富膠原蛋白,軟濕且綿密的黑蒜好香甜,還有爽脆的准山片。
奶油津白

奶油津白
上海名菜之一,略帶甘甜少渣的津白很鮮嫩,淋滿香滑細膩的奶油,再撒上少許金華火腿粒粒,香鹹帶甜而不膩。
豆沙鍋餅

豆沙鍋餅
外皮香脆煙韌,內餡有著滿滿軟糯香甜的紅豆蓉。
檸檬薏米水

檸檬薏米水
跟餐四杯飲品,甘甜軟糯的薏米加上檸檬很清新,可轉豆漿或以優惠價升級特飲。
苦瓜荔枝特飲

苦瓜荔枝特飲 +$15
鮮苦瓜打得幼滑細膩,濃郁的荔枝香甜正好平衡苦瓜的天然回甘。
芒果愛玉特飲

芒果愛玉特飲 +$15
甜而不膩的芒果有著濃郁果香,還有煙韌彈牙的愛玉。
餐前小食
2024-05-15
2024-03-22 1025 瀏覽
2024年3月21日下午3pm 我同朋友總共6人去「翡翠」吃午飯,一位服務員阿PING便安排了一個基本上是比較大小小的四人卡座給我們,我們覺得這卡座是相當擠迫的,我當時餐廳客人是很少,大堂還有很多枱適合我們六個人坐的位置,我們選了兩張4人座位(是可以合起來),但服務員話還座位需要90分鐘後(即是4:30pm)還回,我們覺得怪怪的,4:30pm 會有晚飯客嗎?相信这位阿PING 根本不願意安排其他位置給我們,我們一直拒絕這張四人卡座,最後阿PING 很勉強安排了一張四人散座和二人散座合併給我們,但這個位置是靠着一個很窄的的走道和碗碟櫃的,坐得相當不舒服。但我們也見到有很多其他二人座位也可以合併給我們的,但她不願意去安排,她所以我們覺得她的態度實在太差,我們看了看她的名牌,把名字記下來之後便離開,這時那位女服務員可能知道有些不妙,所以便追着我們走到門口便拉着我的衣服希望我們不用離開,但我們真的受不了,最後都是決定離開。原本想開開心心同朋友吃飯傾天,但被搞到很不爽。現在香港的服務行業的前線服務員有很多態度真的很差,怪不得現在香港人很多都北上消費。
2024-03-11 835 瀏覽
佢哋9:30 last order我哋9:10入去,結果個侍應竟然態度惡劣地對住我地講:又嚟啊?然後下一句就話我哋未last order,但10點都係要走㗎喎坐低咗之後,感覺完全係想趕我哋走喺食緊嘢嘅期間,無啦啦就拎咗部機過嚟叫我哋埋單,竟然直接話佢哋趕時間….連唔該都冇句服務態度勁差,我哋9:40已經食完(實際上只係食咗十幾20分鐘)我哋原本都執緊嘢準備走,企埋喺度走結果佢哋為咗趕收工,當住我哋面收起晒所有碗碟…搞到我哋要等佢收晒所有嘢先走到…食物質素方面,非常普通,甚至中下仲要收我哋茶錢$10/位,最終埋單每位$140同樣嘅價錢,下次絕對唔會再嚟受氣
佢哋9:30 last order
我哋9:10入去,
結果個侍應竟然態度惡劣地對住我地講
:又嚟啊?

然後下一句就話
我哋未last order,但10點都係要走㗎喎

坐低咗之後,感覺完全係想趕我哋走
喺食緊嘢嘅期間,無啦啦就拎咗部機過嚟
叫我哋埋單,竟然直接話佢哋趕時間….連唔該都冇句

服務態度勁差,我哋9:40已經食完
(實際上只係食咗十幾20分鐘)
我哋原本都執緊嘢準備走,企埋喺度走
結果佢哋為咗趕收工,
當住我哋面收起晒所有碗碟…
搞到我哋要等佢收晒所有嘢先走到…

食物質素方面,非常普通,甚至中下
仲要收我哋茶錢$10/位,最終埋單每位$140
同樣嘅價錢,下次絕對唔會再嚟受氣

2024-01-23 1025 瀏覽
因為商場coupon就到期關係,所以一行3人選擇到Moko 翡翠拉麵lunch,見到用滙豐咭有套餐優惠,所以揀咗2人餐及加咗個肴肉,餐廳唔多客人,嗰度侍應起碼有6-8個,但全部都好似好忙,當然有啲真係送餐中,忙係理解既,但冇送餐既職員有行黎行去,但唔知忙咩,我哋亦見有其他客人舉手,職員喺遠處大聲問「想要咩」,嗰位客人😡話舉得 手梗係想搵待應,我覺得又啱喎,話曬都有啲知名度既食肆,點解攪到好似茶記咁🤔到我哋舉手,想搵個待應上埋個甜品,點知有位待應(四眼男)見到即擰歪面扮見晤到,再叫都係咁,其實我又其怪,又唔係忙,答一句咁難咩?如果忙亦可以講聲「轉頭過嚟」到埋單時,又係嗰個四眼男侍應,我問佢可唔可以用呢個coupon,佢只望一眼(-秒都冇),只答滙豐咭直接付款,我唔明再問,佢又再答同一樣野,態度已經唔好,又不斷答啲幫唔到我既答案,咁我就忍唔住問,「coupon只要淨額訽$250就可用,你又答唔到我既問題,咁我係咪可以投訴你哋或商場」四眼男侍應竟然答我「好呀」我哋真係當場嬲爆😡我哋唔係食梗街邊檔,我哋都食咗$500,點解D態度會咁差
我哋唔係食梗街邊檔,我哋都食咗$500,點解D態度會咁差

2024-01-23
2023-09-22 1609 瀏覽
今日約朋友旺角新世紀食飯,去咗翡翠拉麵小籠包食飯,叫咗約個餸!中,味道幾好。牛油果鳳尾蝦鍋巴,有好濃牛油果味同鍋巴脆脆地、都好正,我推介比有興趣食牛油果同頌怡食脆口嘢既朋友。
牛油果鳳尾蝦鍋巴
芥蘭
牛油果鳳尾蝦鍋巴
2023-09-20 1376 瀏覽
裝修雖然有一細微位係開始舊~但不影響佢嘅舒適感嘅~坐位與坐位之間距離適中~傾計起黎都有足夠私隱感覺~今叫左個HSBC二人餐星期一至四 $338先黎一個冷盤!假嘅~上菜嘅次序係無出左冷盤先😂回味指數:😋😋食完都唔記得有咩特別😣係個鎮江排骨有印像有啲味道~回味指數:😋😋基本野有嘅,湯汁我指~但味道就唔算好鮮味~回味指數:😋😋😋咁佢就無小炒咁出色嫁啦~唔好期望係啲鑊氣小炒~但味道係可以嘅~略嫌煮得老咗少少~回味指數:😋😋呢個觀感上係會覺得抵食嘅~話晒都大大粒蝦球😆😆😆味道唔難食嘅~正常味道~中規中矩
裝修雖然有一細微位係開始舊~
但不影響佢嘅舒適感嘅~
坐位與坐位之間距離適中~
傾計起黎都有足夠私隱感覺~

今叫左個HSBC二人餐

星期一至四 $338

先黎一個冷盤!假嘅~
上菜嘅次序係無出左冷盤先😂

食完都唔記得有咩特別😣
係個鎮江排骨有印像有啲味道~

回味指數:😋😋
基本野有嘅,湯汁我指~
但味道就唔算好鮮味~

回味指數:😋😋😋
咁佢就無小炒咁出色嫁啦~
唔好期望係啲鑊氣小炒~
但味道係可以嘅~
略嫌煮得老咗少少~

回味指數:😋😋
呢個觀感上係會覺得抵食嘅~
話晒都大大粒蝦球😆😆😆
味道唔難食嘅~
正常味道~中規中矩

2023-09-20 1139 瀏覽
今日叫左個套餐,有個3式拼盤(任選三款):陳醋西芹拌黑木耳/宮廷醬茄子/雞絲粉皮/鎮江排骨。點心/拉麵(任選一款: 有上海小籠包/鮮肉鍋貼/炸醬拉麵/蔥油乾撈拉麵。小菜(任選兩款)橙香蝦球/糖醋雞球/京蔥爆牛肉/乾煸四季豆/瑤柱賽螃蟹/奶油津白。甜品/飲品(任選兩款)桂花酒釀丸子/豆漿/檸檬薏米水。優惠價(星期一至四):港幣338元優惠價(星期五至日):港幣378元另收前菜、加一及茶錢,人均約200。以下三個菜式好食:上海小籠包:😋😋😋上海小籠包的皮薄餡多,一口咬下去湧出熱湯汁,真的是太美味了!皮薄而有嚼勁,餡料鮮嫩多汁,每一個小籠包都是一口滿足。🥟👌鮮肉鍋貼:😍😍😍鮮肉鍋貼的外皮金黃酥脆,一口咬下去彈牙十足。內餡滿滿的鮮肉香氣,配上香脆的鍋貼底部,味道更加美味。每一口都能感受到肉汁的鮮美滋味,絕對是肉食愛好者的最愛。無論是外酥內嫩的口感還是豐富的味道,都讓人回味無窮。這款鍋貼絕對值得一試!🥟😋橙香蝦球:🍤😄👍橙香蝦球是一道令人驚艷的菜式。蝦球外酥內嫩,帶著橙香的香氣,讓人垂涎欲滴。每一顆蝦球都鮮嫩多汁,蝦肉的鮮甜與橙香的清新完美結合,令人難以忘懷。這道橙香蝦球不僅外觀誘人,口感更是一

小菜(任選兩款)

甜品/飲品(任選兩款)
桂花酒釀丸子/豆漿/檸檬薏米水。

優惠價(星期一至四):港幣338元
優惠價(星期五至日):港幣378元

另收前菜、加一及茶錢,人均約200。

以下三個菜式好食:

上海小籠包:😋😋😋

鮮肉鍋貼:😍😍😍

橙香蝦球:🍤😄👍
橙香蝦球是一道令人驚艷的菜式。蝦球外酥內嫩,帶著橙香的香氣,讓人垂涎欲滴。每一顆蝦球都鮮嫩多汁,蝦肉的鮮甜與橙香的清新完美結合,令人難以忘懷。這道橙香蝦球不僅外觀誘人,口感更是一級棒!🍤😍🫠

此外,餐廳的裝修新穎,給人一種舒適和時尚的感覺。不過,服務方面有點一般,因為職員太忙碌,可能無法提供細緻周到的服務。😐需要注意的是,餐廳對用餐時間有限制,限時坐60分鐘。⏰這一點可能會對於想要悠閒用餐的客人造成一點不便。總體而言,餐廳的味道和裝修都值得稱讚,但服務方面還有一些改善空間。

2023-08-30 815 瀏覽
又到中午放飯時間,出面又熱又焗,堂食唔想等位,翡翠拉麵有外賣小菜套餐。前菜有4款,小菜6款,叫咗韭黃蝦炒蛋,紅燒獅子頭,糖醋魚柳,用whatsapp落單,唔怕講錯聽錯。飽飽齊齊吹水及煲劇。套餐Good Good 👍
2023-08-22 451 瀏覽
梅漬車厘茄酸酸甜甜,好開胃。菠蘿芫荽牛肉,鍾意食芫荽可以試吓,同菠蘿都幾夾!牛肉熱辣辣,幾香牛味。蘋果柚子醋蝦伴波菜麵,菠菜麵軟硬適中,蝦肉爽口彈牙。個青瓜好清爽,柚子醋酸酸甜甜,好開胃。百香果檸檬手撕雞,啲雞肉都幾滑,百香果味都幾岀。脆香蘋果伴柚子雞,雞球炸到熱辣辣,蘋果圈好爽甜。牛油果鳳尾蝦鍋巴,牛油果好creamy,鍋巴脆卜卜。鮮蜜柑奶凍,凍冰冰,奶味都幾出。青蘋果QQ椰果綠茶紅柚多肉茉香綠茶
梅漬車厘茄酸酸甜甜,好開胃。

百香果檸檬手撕雞,啲雞肉都幾滑,百香果味都幾岀。

脆香蘋果伴柚子雞,雞球炸到熱辣辣,蘋果圈好爽甜。

牛油果鳳尾蝦鍋巴,牛油果好creamy,鍋巴脆卜卜。

鮮蜜柑奶凍,凍冰冰,奶味都幾出。

青蘋果QQ椰果綠茶

紅柚多肉茉香綠茶