餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

2023-06-14 664 瀏覽
昨午原想到金鐘某日本餐廳下午茶,可惜有人包埸而不得其門而入,唯有在附近揾食,見翡翠拉麵有位又有下午茶就入內幫襯。入座後,用手機落單,看到每位茶錢$12,但只給我們每人一杯清茶,沒有茶葉品種選擇,飲完再由侍應加添。我們選擇滾水,他們就換每人一杯滾水,幾經爭取後,才放下一壼滾水讓我們自行加添。落單後,差不多所有食物已到,唯獨生煎飽未有,向一位較年青的男侍應查詢,只是回應叫我們等等,但未有跟進。我們再加單的食物也到齊,生煎飽也沒蹤影,在16:00看到生煎飽落單時間是15:15,即是45分鐘也未到,再問那個男侍應時,另一位路過的女侍應才說幫你們看看,過了5分鐘左右,看來似較高級的侍應話不好意思午市時生煎飽已售清。每次侍應放下食物時,看到不會主動收拾枱上已吃完的食物碟,服務質素真的有很大進步空間。整體食物質素強差人意,炒飯不但不乾身,更竟然有水份,菜肉雲吞麵好少麵條,一個人也不飽,炸醬麵不過不失, 鍋貼和高力豆沙不錯。
2023-04-18 885 瀏覽
呢間位於金鐘廊嘅翡翠拉麵小籠包係附近打工仔嘅一個選擇🫢如果早少少等位都好大機會有得食店舖面積都算大 唔會覺得擠迫而且價錢唔算好貴 大約$100-1️⃣上海炒年糕份量十足 煙韌嘅炒年糕加埋蔬菜🥬食落唔會覺得肥膩-2️⃣小籠包小籠包係上海菜必食之選🤭一籠有四隻小籠包 皮夠薄而且有滿滿嘅湯汁🤤如果可以我會想自己食一籠-3️⃣嫩雞煨麵清澈嘅雞湯加入左好多蔬菜同菇麵粉吸晒湯嘅精華 加上雞絲🐓味道清新健康👍🏻
呢間位於金鐘廊嘅翡翠拉麵小籠包係附近打工仔嘅一個選擇🫢

清澈嘅雞湯加入左好多蔬菜同菇
麵粉吸晒湯嘅精華 加上雞絲🐓
味道清新健康👍🏻
2023-04-12 573 瀏覽
玩到盡興.離開海洋公園已經6點幾.阿女搵左金鐘廊嘅翡翠拉麵食晚飯.用apps訂枱,去到就可以入座.點左上海生煎包:生煎包煎得香脆可口.唔油膩.瑤柱賽螃蟹:有蛋白、江瑤柱和蟹肉,撈埋一齊食.好滑,好好味.今次叫咗兩籠上海小籠包:每次去到喺必選食物之一,熱辣辣.皮薄多汁又有肉香味.上海排骨拉麵:排骨酥脆,拉麵煮到啱啱好.唔會太淋.美中不足個湯底較鹹.蒸銀絲卷(一條):包有一絲絲的,沾上煉奶,好食.鎮江肴肉:有入口即溶嘅感覺,唔錯.嫩雞煨麵:雞肉切得太細粒,湯底就好清甜.
用apps訂枱,去到就可以入座.
點左上海生煎包:生煎包煎得香脆可口.唔油膩.
蒸銀絲卷(一條):包有一絲絲的,沾上煉奶,好食.
鎮江肴肉:有入口即溶嘅感覺,唔錯.
嫩雞煨麵:雞肉切得太細粒,湯底就好清甜.

2023-04-10
5 分鐘 (堂食)
2023-03-28 411 瀏覽
uncle antie 回港後去食上海野,去開金鐘買嘢,就順道去呢度食,一開始order,但侍應話電腦問題再出單,結果所有野黎,張枱細放唔到,其實佢係所有嘢黎2份,想同侍應講黎錯雙份,結果,叫極無人理,仲越叫越走,最後要走出去講。後來,黎担担麵,碗麵亂糟糟好似摷亂咁,以為佢係咁樣,誰不知,佢黎錯第2份時望到碗麵係整齊架頂,已經食咗,無得嘈! 再上松子魚,真係真心唔好味,太酸佢哋嘅服務同食物質素,真係唔值得黎

頂,已經食咗,無得嘈! 再上松子魚,真係真心唔好味,太酸

佢哋嘅服務同食物質素,真係唔值得黎
2023-02-28 527 瀏覽
無論係服務定係菜品質素都越來越差! 茶杯好污糟,想嗌服務員過來換,點知佢企好遠大大聲問我需要D咩,好無奈🙄。另外有三隻抄手無煮熟,都無謂再換,求其食幾啖,以後都唔想再幫襯。
無論係服務定係菜品質素都越來越差!
2023-02-28
2023-01-26 564 瀏覽
年30晚個日中午 食左呢間野 叫左碟蔥爆牛肉價錢100幾蚊 上菜個時 碟野一隻手掌遮得哂 仲要差唔多全部蔥 牛肉得過幾塊 諗住呢個價錢 味道會好好 點知 仲難食過我自己煮 d 冷盤又係 賣相係靚既 但味道同份量完全唔店 3個人食 食左770蚊 你話好食既話 2000都比你 反正年30晚 但無諗過可以真係差到咁日 仲要最後埋單個下 個服務員真係態度差 好似啞左唔識講野咁 look完卡放張卡落張檯到就完左 咩都唔講 你至少都請句ok 我其實要求唔多 唔洗你講多謝 但起碼比我知道 埋好單 我可以走得
2023-01-09 511 瀏覽
今日去金鐘睇展覽,之前醫下個肚先,好耐無來,行左一陣,最後都系去翡翠因為佢有好想食的羊腩煲。12點前去到,無乜人,正。坐低馬上來兩杯熱茶,加一碟收費$8的小食,雖然吾知道系乜,但又幾脆幾好食。可以電話apps點餐,但仲系未可以電話結帳。好快D野來啦!菜肉雲吞拉麵($70)3分- 拉麵又真系吾錯,幾有彈力同咬口,口感幾滑,加埋個湯一起食又真系幾好,唯一差小小系有部麵好厚,可能系麵頭最邊,師父拉斷時將幾條黐埋的原因。- 雲吞有5隻,涵料真系無特別,可以話系屬於中下品質,另外應該煮過龍,皮都開始爛。支竹羊腩煲($168)2分- 睇相大家自己認為系你平時食開的羊腩部分嗎?骨頭好大。- 羊腩又系過火,太”淋”,似煲完湯的肉,但都吾入味。-中意食羊”蘇”味的一定非常失望。- 支竹就反而吾夠火候,有D 硬。- 味道帶辣!吾系一般羊腩煲味道- 無腐乳跟亦系另一個失分的地方。

12點前去到,無乜人,正。

可以電話apps點餐,但仲系未可以電話結帳。

好快D野來啦!

菜肉雲吞拉麵($70)3分

支竹羊腩煲($168)2分
- 睇相大家自己認為系你平時食開的羊腩部分嗎?骨頭好大。
- 羊腩又系過火,太”淋”,似煲完湯的肉,但都吾入味。
-中意食羊”蘇”味的一定非常失望。
- 支竹就反而吾夠火候,有D 硬。
- 味道帶辣!吾系一般羊腩煲味道
- 無腐乳跟亦系另一個失分的地方。

菜肉雲吞拉麵
羊腩煲
羊腩煲
小食
2023-01-09
小食
今日約左班朋友去金鐘食個lunch,知道翡翠拉麵小籠包可以用app攞位,就二話不說揀左佢。你要知道金鐘食飯真係唔係人咁品,12點半左右去到已經企滿哂人,好在出門口前有用到個app攞飛,去到等多5分鐘就入去了。其實翡翠拉麵既食物唔洗點介紹啦,一直都保持住穩定既質素!今日叫左個匯豐信用卡二人優惠餐,再點左幾樣自己平時都會食既野食,有四季豆呀、上海年糕等等,中途淨係掛住傾計都冇咩影低相,所以真係野食其次,朋友見面先係最緊要,哩樣野喺疫情期間真係好大感受。下面簡單講返幾樣有影低既野食:-金銀蛋莧菜—調味很好,但個人私心想要多點咸蛋黃!上海排骨麵—只係影左排骨,炸得非常好,而且咬落啖啖肉汁,正!麵就正常,但唔記得叫佢剪麵...小籠包—皮會比鼎泰豐厚身,但湯汁都豐富,而且夠熱,平均水準以上啦!黃金炸蝦球—全場最出色,蝦身彈牙,蛋黃掛滿蝦身,可惜份量唔多,大約每人一粒多點。乾煸四季豆—鹹淡適中,肉碎好香口!上海炒年糕—正常發揮,冇咩特別。我地重叫左紅油抄手、雞絲粉皮、炸銀絲卷、酒釀丸子等等,四個人埋單每人剛剛200,但每次都係頂住走,真係大滿足!不過餐廳真係比較嘈...想要慢慢坐耐D傾計就唔好了。餐

下面簡單講返幾樣有影低既野食:-

金銀蛋莧菜—調味很好,但個人私心想要多點咸蛋黃!
乾煸四季豆—鹹淡適中,肉碎好香口!
上海炒年糕—正常發揮,冇咩特別。
金銀蛋莧菜
上海排骨麵
黃金炸蝦球
上海炒年糕

餐廳:翡翠拉麵小籠包 Crystal Jade La Mian Xiao Long Bao
地址:金鐘金鐘道93號Lab Concept 金鐘廊1樓E01至E06號舖
Address:Shop E01-E06, 1/F, Lab Concept, Queensway Plaza, 93 Queensway, Admiralty

#肥誠 #肥誠搵食 #fatshinghk #instagram #instagramhk #food #餐廳 #香港美食 #香港 #香港餐廳 #灣仔 #金鐘 #旺角 #早餐 #午餐 #晚餐 #hongkong #hongkongfood #hongkongfoodie #foodblogger #food #hkfoodie #foodie #foodiehk #wine #steak #金鐘Lunch系列 #小籠包 #翡翠拉麵小籠包 #CrystalJade
2022-11-11
5 分鐘 (堂食)
金銀蛋莧菜
上海排骨麵
黃金炸蝦球
2022-10-19 617 瀏覽
好耐無食過上海小籠包,適逢餐廳做緊期間限定蟹粉系列,對於鍾意食蟹既我黎講非常吸引,即刻去左試🧐😆🧡蟹粉拌毛細面 $98呢個拌麵組合非常新鮮,有驚喜🤩蟹粉份量比想像中多,連埋新鮮炸起既蔥油食落超級香口😋😋撈埋個麵一齊食啖啖都好rich,不過個人認為油左少少,如果蔥油份量減返少少就perfect 啦😆🧡小籠包 $48 (4隻)呢個就正常發揮,皮唔算話真係好薄但入面湯汁真係好多,食落去大滿足😝😝🧡上海排骨拉麵 $78呢個咁classic既拉麵都唔expect會有咩特別,點知個排骨又真係幾impressed😗炸到金黃色,外脆內軟,略嫌少少乾,放落湯度一陣仲好食🫠雖然叫排骨但其實啖啖肉,無骨都無咩肥油,好食😋除左食物唔錯之外,位置都好闊落,好多卡位,好坐又有空間感👍🏻味道:8.5/10性價比:8.5/10📍翡翠拉麵小籠包(金鐘店) 金鐘金鐘道93號Lab Concept 金鐘廊1樓E01至E06號舖📌人均消費: $101-200#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodi

🧡蟹粉拌毛細面 $98
呢個拌麵組合非常新鮮,有驚喜🤩

蟹粉份量比想像中多,連埋新鮮炸起既蔥油食落超級香口😋😋

🧡小籠包 $48 (4隻)

🧡上海排骨拉麵 $78

炸到金黃色,外脆內軟,略嫌少少乾,放落湯度一陣仲好食🫠

雖然叫排骨但其實啖啖肉,無骨都無咩肥油,好食😋

味道:8.5/10
性價比:8.5/10

📍翡翠拉麵小籠包(金鐘店)
📌人均消費: $101-200

#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic#hkfoodblog #打卡餐廳 #西餐 #LF金鐘 #上海菜 #上海小籠包 #小籠包 #上海拉麵 #手打拉麵 #金鐘美食 #xiaolongbao #香港美食 #香港美食介紹 #香港美食推薦 #香港美食指南
2021-12-08 1903 瀏覽
要係金鐘晚飯搵食,比想像中容易,可能係商業區又或者疫情關係,都唔駛等位直入。今次咁啱行過間小籠包店,諗起平時都少食,就試吓食餐。頭盤先食個雞絲粉皮,粉皮爽滑,啲醬又唔癡口,份量算正常,不過搵下搵下都唔多見啲雞絲。雖然無雞絲都食得好味,但係硬係爭緊啲嘢囉。跟住再嚟過雲吞,呢個做得唔錯值得推介,皮有啲厚但不至於硬,呢一樣嘢已經做得比其他好。𥚃面肉質新鮮,食起嚟都冇痴牙。呢個賽螃蟹就凍左少少唔夠熱,同埋味道差少少,因為蟹肉唔夠多,所以食起嚟冇蟹味又冇蛋味。唯有加少少陳醋,將味道提升番少少。呢個獅子頭就啱啱相反,好鹹~個獅子頭由裏面肉鹹到出外邊個汁。其實個肉質真係唔差,就係濃味咗啲。炒飯都係直得推介,平平無奇嘅炒飯,食落好有層次,一粒粒飯無癡埋又煙靱,呢個飯最緊要趁熱食,凍左味道就差啲。主角出場~小籠包,真正做到皮簿多汁,而且有肉香味,的確無丟佢嘅招牌㗎。至於呢個甜品桂花酒釀丸子,就唔多得,略帶古怪酸味,桂花又係唔多見。整體來講,食物質素唔差,不過味道偏濃,未必個個食得慣。而佢招牌嘅小籠包,真係唔失禮,其實佢仲有一個蟹粉小籠包,價錢又貴少少,不過都可以值得一試。

2021-12-08
  • 小籠包
2021-11-28 1003 瀏覽
在金鐘找地方吃飯不容易,看到這裡有位置,試試吧!兩個人點了菜單推薦的鎮江排骨,賣相不錯,味道是行貨,很甜,勝在肉質夠鬆軟,瘦肉多肥肉少,如果能調整一下味道,酸甜適中就更好。
2021-10-11 1048 瀏覽
叫個外賣自取午餐要等10-15分鐘。okay,我去行下先番黎攞。問題係你又唔平,得嗰幾樣野,仲要tick埋都可以漏咗個湯。Are you kidding me? 唔方唔潤肺啦,我依家頂住咗添😡
外賣自取
2021-10-01 934 瀏覽
「翡翠拉麵小籠包」金鐘店,長期多人等位,食品價格偏貴,環境偏暗,嘈雜。。。實在並非與朋友飯聚的好地方😌。但佢位置優越 - 太近筆者寫字樓 - 如果冇時間、冇約人、又遲咗食晏,翡翠係最佳選擇😆那天走進去,揭著餐牌,目光又再偵測無肉食品⋯⋯快看完之際⋯⋯嘩嘩嘩有大發現⋯⋯看著餐牌最後兩頁,頓時眼球發亮最終選了兩款:1. 西湖翠玉(素西湖牛肉羹)湯羹材料多樣豐富,最愛香滑豆腐和蛋白,未來牛肉份量精緻,沒喧賓奪主。湯羹夠熱,營養充足又滋潤2. 善玉(新豬肉)雲吞湯雲吞皮超級順滑,配著熱騰騰的湯,香味四溢。今天主廚下鹽稍重手⋯⋯適合愛咸一族六粿雲吞下肚,已夠飽足店子做菜有功夫,認真;能顧及素食選擇,周到。色香味美,非常難得,必試之選感恩有未來肉系列(Beyond meat )和OMN!PORK(新豬肉)的先進生產,配以給力推廣,讓素食增添色彩,部分無肉不歡一眾覓得替身,對植物性食物減少抗拒,也為素食常客或願意間中跑素的人提供更多選擇。我們都珍惜生命,常愛互相問候,祝願身體健康。多跑一點素,動物家族的生命能一併關顧,自已也身心清明☀️請一起行動

看著餐牌最後兩頁,頓時眼球發亮

最終選了兩款:

1. 西湖翠玉(素西湖牛肉羹)

2. 善玉(新豬肉)雲吞湯
新豬肉雲吞湯
新豬肉雲吞

六粿雲吞下肚,已夠飽足

請一起行動

2021-09-14
15 分鐘 (堂食)
新豬肉雲吞湯
新豬肉雲吞
  • 未來牛肉羹
2021-07-25 952 瀏覽
邪惡指數: 🐽🐽好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️平時見到呢間翡翠拉麵小籠包好多人,見好耐冇食過呢間野又見到唔使等位就入去食個快lunch,不過唔會有下次囉。❌ 雞絲粉皮 - 麻醬算多夠撈晒所有粉皮,不過啲雞絲真係小到可憐,唔知仲以為食緊麻將粉皮😫❌ 酸辣湯 - 呢個湯係我落完單之後1分鐘就送黎,我都想講有冇快到咁呀,果然一飲落去個湯一啲都唔熱!⭕️ 小籠包 - 不過不失,有啲啲湯嘅。⭕️ 金銀蛋浸時蔬 - 呢個正常嘅,青青甜甜,菠菜都新鮮嘅。總之呢餐都幾失望,同埋絕對唔值呢個價錢!
邪惡指數: 🐽🐽
好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

⭕️ 小籠包 - 不過不失,有啲啲湯嘅。

總之呢餐都幾失望,同埋絕對唔值呢個價錢!
2021-07-21 549 瀏覽
用了餐廳的APP拿位,午飯時間等了大約十分鐘就有位了。餐廳非常旺場,人來人往,侍應忙得不可開交。☛松茸菌醬蝦仁拌麵很清的拌麵,完全不會覺得油膩,不過松茸菌的味道不濃,味道稍淡,適合吃得清淡的人。麵條屬於幼麵,有點彈牙,有水準,河蝦仁則沒有特別。☛小籠包味厚了一點,敗筆是不夠熱,但有肉汁,還可以,但不次會試其他菜。☛蒸素餃裡面的菜有一陣草青味道,不太喜歡。除了青菜,裡面有紅蘿蔔蓉,草青味更甚。☛陳醋雲耳酸酸辣辣的很開胃!
松茸菌醬蝦仁拌麵
☛松茸菌醬蝦仁拌麵
☛小籠包

蒸素餃

☛蒸素餃
陳醋雲耳
☛陳醋雲耳
酸酸辣辣的很開胃!
2021-07-20
10 分鐘 (堂食)
松茸菌醬蝦仁拌麵
陳醋雲耳