(非會員)
2007-09-22 75 瀏覽
星期六晚七時點幾,去太古城中心食飯,北京樓,西苑,海天全部full晒,惟有去呢間睇吓.去到竟然即刻有位,仲有好多空枱.餐牌是兩張紙,冇咩選擇,要了套餐,每位三百幾, 另加一碟蒜泥白肉,三十幾.先來火朣翅,一般’豆粉翅’,唔覺食到D翅;跟住係鵝掌+鮑魚,每人一隻,鮑魚細隻到好似罐頭鮑貝,兩啖食完,唔知比刀叉我做咩! 蒜泥白肉是將肉包住d菜,每人兩,三件,男朋友呢碟話叫做OK啲.豉油王煎蝦,呢個真係比佢嚇親,原來得兩隻,係每人一隻,唔係每人一隻龍蝦,係好鬼細隻,應該比中蝦仲細啲,已經有被搵笨感覺.之後個菜係甚麼竹笙火腿津白,是但啦,每人幾條到,到呢個時候只希望快啲食完走人.最後甜品係湯圓,我地估有一粒定兩粒,原來只只係一粒,好難食,個皮又厚.埋單790元,一個仙貼士都唔比,唔會再來,但會唱衰佢.

先來火朣翅,一般’豆粉翅’,唔覺食到D翅;

埋單790元,一個仙貼士都唔比,唔會再來,但會唱衰佢.

2007-06-17 52 瀏覽
約左我自己父母同埋我既太座, 星期日去太古城既翰騰閣, 飲茶, 我早幾日夜晚打去book位, 佢居然留我名X太. 我$%@#%#@!! 結果去到搵左一大輪先搵到我既booking, 算!等多三張檯, 我地一家就可以入座都唔係等好耐, 以book左檯計.我地一行四人叫左六個點心, 一個湯米線, 全費$320,都算ok, 唔係平, 又唔算太貴.1.蒸鮮魷好新鮮好爽口正!!2.瑤柱莧菜餃好香滑, 都係蝦餃既變種幾好食!3.小籠包頂! 樣樣三隻連小籠包都係? 離譜食味只係OK. 冇咩特別, 皮嫌過厚.4.露筍帶子餃幾好食幾鮮味及特別正!!5.家鄉蒸豆腐普通野冇特別豆腐Ok滑. 普通啦.6.香芒糯米卷特色甜食以前好正依家好似水準下滑, 值得一試.7.魚湯魚腐米線, 因為魚湯所以加重胡椒驅風驅寒, 魚腐好彈口, 唔係一般淋batbat果種, 加埋雜菌極之解甜好味.中肯一句, 水準比起以前差左好多, 不過以$320食既野及質素, 都算合格, 驚喜冇咩, 特色冇咩.蒸點18款炸點10款腸粉包括煎5款粥2款甜點8款甜品8款****************其中小點只有兩款(*離譜!!)小食22款花巧掠水既

結果去到搵左一大輪先搵到我既booking, 算!

我地一行四人叫左六個點心, 一個湯米線, 全費$320,
都算ok, 唔係平, 又唔算太貴.

1.蒸鮮魷好新鮮好爽口正!!
2.瑤柱莧菜餃好香滑, 都係蝦餃既變種幾好食!
4.露筍帶子餃幾好食幾鮮味及特別正!!
5.家鄉蒸豆腐普通野冇特別豆腐Ok滑. 普通啦.

蒸點18款
炸點10款
腸粉包括煎5款
粥2款
甜點8款
甜品8款

小食22款

花巧掠水既小食太多, 點心反而太少.

小18中23大27特32茶12

**********************************************
呢次去完我決定唔會再刻意返轉頭, 未食過既可以試下既.
2007-03-17 39 瀏覽
和同事午膳吹水,想找地方飲茶,這裡算區內一處坐得比較好又不是太貴的地方.四個人食點心、鼓油王义燒炒麵、淥菜和燒腩仔.點心平均水準不錯,蝦餃燒賣腸粉等大路點心味道俱ok.淥菜無特別,燒麵是將义燒放在炒麵上,麵炒得不錯,义燒亦唔差.可惜燒腩仔稍肥一點,麻麻.之後重叫咗甜品桂花糕,唔太甜幾香.招呼方面人手頗為不夠,但仍算可接受.
2007-01-22 40 瀏覽
20070121與舊同學一行共七人,book了來這裏飲茶,又是貪圖方便之選,因為隨後要由筲箕灣出發行山。位處大型中產居住區內,時為天陰欲雨的慵懶周日,這裏意料之中的人滿為患,門口等位之龍不斷。侍應們也顯得格外忙碌……應該是這個原因吧,否則怎麼解釋背靠走道的我為什麼幾次三番被他們撞到……還沒有一句“對唔住”……在我入座的十分鐘內已有三次,後來的,我都麻木了。來得晚,只負責吃,總體來講覺得既不特別好吃,也不特別難吃,什麼味道……很快都沒有印象了……只約摸記得一個瑤柱菜苗餃和一個蒸糯米卷還不錯;燒賣與菜心都太肥膩;另外有一半是煎炸,沒有碰……最後只是七分飽……也好,謹遵古人教誨之“常帶三分饑”:)行山時才知道另一同學也有此感……以未飽之分量收過飽之價錢(與昨日皇廷匯相比),非“價超所值”為何?遺憾這裏竟然是我推薦我訂位……簡直損我一世英名……當然,中立一點說,也可能純粹是被開始的那些不禮貌待遇影響胃口使然……
20070121

2007-01-07 43 瀏覽
Booked a table of 5 at Sun 7pm to celebrate birthday of mother-in-law.The place was crowded as there was wedding banquet being held. The dishes were okay but I think they could do better. Tea was $10 per head and the dish were small. If you have 5 or more people, you better order the set.

2006-08-03 36 瀏覽
上星期六做完野同一班同事來飲茶食晏, 剛好有檯唔使等.8人檯上面是風口吹得個個叫凍, 無法, 太古城中心內店舖樓底不高, 始終舊商場唔似新樓設計咁周詳. 說回食物, 點心唔錯, 燒腩仔亦得, 海鮮泡飯料足好食, 不過在太古城飲茶就間間不便宜, 來食要有預算.
上星期六做完野同一班同事來飲茶食晏, 剛好有檯唔使等.
2006-06-13 37 瀏覽
一行十幾人o黎飲茶.. 叫左好多o野食呢..蝦餃.. 燒賣..义燒包.. 奶黃包.. 馬拉糕.. 排骨.. 小籠包.. 海鮮卷.. 蛋撻仔.. 蝦賜.. 义腸.. 春卷.. 鮮竹卷.. 咖哩魷魚.. 好多好多呢.. 多到唔記得.. =)大部份都幾好食呀.. 我最記得有一個叫做"蛋糯米雞".. 平時用荷葉包.. 但係今次係用蛋包住.. 好似"um 烈" 咁.. 幾得意..不過呢度d 點心都幾貴o羅..
一行十幾人o黎飲茶.. 叫左好多o野食呢..

不過呢度d 點心都幾貴o羅..

2005-10-02 44 瀏覽
地方- 樓底矮, 比較噪吵, 座位迫服務- 只及低價茶樓質素, 尤其是男火記食物- 老虎斑: $238, 肉地唔得, 似死魚or 就死魚芝士焗龍蝦伊底: $138, 最cheap的南非龍, 得4舊脆皮黄油雞半隻: $130, OKXO迷網鴛鴦螃: $90, 珊瑚螃得2舊
地方- 樓底矮, 比較噪吵, 座位迫
服務- 只及低價茶樓質素, 尤其是男火記
食物-
老虎斑: $238, 肉地唔得, 似死魚or 就死魚
脆皮黄油雞半隻: $130, OK
XO迷網鴛鴦螃: $90, 珊瑚螃得2舊
1K
中午和同事在這裡飲茶,味道一般,點心種類少,竟然沒有鳳爪.炸饅頭沒有跟煉奶,鮮竹卷是灌湯的,味道淡,要了涼瓜花枝牛肉炒河,但無得食!因為漏了單!!等候埋單時間超過十分鐘.一個月內有居然兩次同樣遭遇.
2004-02-15 48 瀏覽
再o黎呢度飲茶,發現點心紙內選擇越o黎越少,除一般蝦餃燒賣叉燒包,已經冇乜o野好揀lu~~卒之叫o左點叉燒加個淨米粉飽肚;可惜賣成$4x一碟o既叉燒實在冇乜特別,比唔上西苑。Service反而ok,點心都o黎得幾快,也冇漏單~~不過俾成百多元一個人食D咁o既o野,唔抵lor!
2002-02-21 38 瀏覽
又是吃開年午飯的時候,今年選址翰騰閣。以往感覺這是間水準不俗,但價錢比較貴的酒樓;今次卻發現價錢沒變,但水準卻差了。最喜愛的糯米雞翼不及以往好味;最好笑是所謂海皇燒賣,加少左魚翅,少左髮菜便叫頂點。腸粉算滑,新派點心如兔仔餃也不俗;甜品卻只是一般,沒甚麼特別,也不+分好味。埋單平均每人大概$130,在太古城一帶算是standard price了。(最貴的是同樂軒,午飯最低消費竟要$170?多元!!)
2001-11-25 38 瀏覽
好好好好好好好好食啊!!!!!!
好好好好好好好好食啊!!!!!!