4天前
今晚嚟到佐敦嘅台灣餐廳「老厝邊」,試吓佢哋嘅台式晚餐,果然冇令我失望。從主食到飲品,每一道都充滿台灣味道,令人回味無窮。先講我最鍾意嘅超濃芋泥蛋餅,呢款蛋餅真係令人一試難忘。入面嘅芋泥餡料滿滿,質地幼滑香甜,仲有肉鬆嘅鹹香提升整體層次。外層嘅蛋餅煎得香脆,蛋香味非常濃郁,每一啖都係暖笠笠嘅幸福感,完全係蛋餅控嘅首選!小食方面,我叫咗佢哋嘅招牌花雕醉雞,係用雞卷嘅形式呈現,雞肉嫩滑得嚟仲帶有層次感。花雕汁嘅調味真係恰到好處,酒香濃郁但唔會太重,仲滲透住杞子嘅自然香味,非常開胃,令人忍唔住追加。最後飲品方面,當然唔可以錯過佢哋嘅旺來綠茶。台灣鳳梨嘅果香濃郁自然,已經帶有淡淡甜味,配埋清新的綠茶,口感平衡得嚟特別解渴。我叫咗走甜少冰,仲係大大杯,飲完真係滿足感爆燈。