2024-09-05 485 瀏覽
老厝邊喺大角咀非常出名,小編都好幾次特登提早去排隊入去食,佢價錢適中,而且可以食到台灣特色美食,特別係蛋餅。今次佢係佐敦上海街開左分店,地點相當便利,所以小編就搵左一日去食,順便試下新野。藥燉排骨湯米粉一上台就已經聞到好濃烈嘅當歸黨參味,帶點苦味,不過湯底就冇想像中好濃,反而有種清清微苦嘅味,之後再喺口腔散發淡淡甘味。排骨有4大塊,啖啖肉,小編食到第3塊都已經覺得好多。米粉好掛湯,而且份量比望落去嘅多。凍椰果蜂蜜檸檬椰果份量爆多,小編好欣賞佢係長條形狀,口感會比較豐富。攪拌期間仲可以見到檸檬皮,酸味中和咗糖漿嘅味道,所以飲落去唔會覺得好甜同口渴。小編覺得唯一可以改善嘅地方係,提供一個匙羹俾我去“不”椰果食,因為佢嘅份量多到飲完都仲有好多😂老厝邊佐敦上海街86號地舖#佐敦美食 #佐敦 #老厝邊 #台式料理 #台式小店 #蛋餅 #藥膳湯 #藥膳米粉 #排骨 #凍椰果蜂蜜檸檬 #老店 #foodie #foodiehk #hkfoodie

藥燉排骨湯米粉

凍椰果蜂蜜檸檬

老厝邊
2024-08-17 457 瀏覽
今日要去佐敦買野所以就去附近搵食🥰見到呢間台灣菜好似幾吸引~我地叫左塔香鹽酥雞, 超濃芋泥蛋餅同埋半筋半肉蔥油乾拌麵~鹽酥雞現炸脆卜卜熱辣辣, 啲粉唔會太厚, 雞肉都好嫩滑, 有一陣陣嘅九層塔香味, 幾好食!芋泥蛋餅好有驚喜😍除咗滿滿嘅芋泥, 仲有好多芝士拉絲~ 加埋肉鬆口感好豐富, 超好食! 芋泥控必點!!半筋半肉蔥油乾拌麵啲牛肉係用厚切牛展~牛展好重牛味, 牛筋充滿骨膠原, 好味道😋粗麵煙煙韌韌唔會好腍, 配埋啲酸菜同拌麵汁好香好惹味, 而且份量都幾多, 都幾抵食~飲品方面, 我哋叫咗蜂蜜檸檬愛玉同埋椰果蜂蜜檸檬~ 蜂蜜檸檬酸酸甜甜, 幾開胃, 唔會太甜! 愛玉好似啫喱咁口感幾得意滑捋捋, 椰果就有啲咬口~兩款都幾好飲!

我地叫左塔香鹽酥雞, 超濃芋泥蛋餅同埋半筋半肉蔥油乾拌麵~

半筋半肉蔥油乾拌麵啲牛肉係用厚切牛展~

2024-08-17 413 瀏覽
原來佐敦都開左間老厝邊。之前食過大角咀分店,覺得佢好有台灣風味,價錢又唔貴,性價比十足!🌟滷肉飯 附送冬瓜茶 $38呢碗滷肉飯真係超級抵食,38蚊仲送冬瓜茶!滷肉用左瘦肥均勻嘅五花肉炆煮,煮到好入味,滷肉配白飯真係令人無法抗拒😆,雖然係細碗,但對女仔黎講都好夠食😬冬瓜茶好大杯,甜度可以自己揀!🌟火腿起司蛋餅 $35蛋餅包住芝士和火腿,仲做到拉絲效果☺️啖啖嘅咸香味令人食唔停口🤤蘸上旁邊嘅酸汁,令蛋餅更好味😋🌟 香蔥油嫩雞乾拌麵 $50拌麵口感煙韌彈牙,香蔥油唔會太咸,加上滑嫰嘅雞肉,味道香口蔥味🌟百香多多綠 $28多多加綠茶同百香果,味道偏酸,再額外加左椰果😜增加左不少口感!

🌟滷肉飯 附送冬瓜茶 $38

🌟火腿起司蛋餅 $35

🌟 香蔥油嫩雞乾拌麵 $50

🌟百香多多綠 $28
2024-08-16 305 瀏覽
🥢🥢大件夾抵食 = 回訪率 75% 🥢🥢之前食過其他分店,見佢終於係佐敦開咗間就捧下場~凍冬瓜檸檬清新可口,微糖恰到好處~古早味冬瓜茶濃郁,甜得嚟解渴。眷村牛肉麵原來係用牛𦟌,配上香蔥與乾拌的醬汁,夏天唔想食湯麵就啱哂啦,加$12仲可配埋蒜蓉時蔬~酥炸排骨外脆內嫩,滷肉香甜入味,都係抵食之選,額外加嘅鹽酥雞則係小菜中嘅highlight~整體用餐體驗唔錯~\\\\\\\\\📍老曆邊(佐敦)//////////

🥢🥢大件夾抵食 = 回訪率 75% 🥢🥢

\\\\\\\\\📍老曆邊(佐敦)//////////
2024-08-14 251 瀏覽
位於佐敦既老厝邊, 地方環境都很舒適, 價錢唔貴, 性價比高醉雞卷呢個製法很台式, 同香港既完全唔同, 口感大大啖的, 橫切面夠大所以都幾入味, 很香既酒香, 肉質鮮嫩主食叫左既係香噴噴雞扒滷肉飯, 雞排炸到香脆香脆的, 滷肉夠咸香, 撈埋飯食一流經典滷味拼盤黎到台式餐廳一定要吃的就是滷味, 同港式既很不一樣, 雖然都是豬耳, 豬大腸, 滷蛋等等的, 但係個底味台式會更香, 而且更加入味三絲麻醬涼麵呢個撈埋一齊既口感同味道都係超好味, 份量都不少, 麻醬撈出黎既香味同口感世一!!

醉雞卷

經典滷味拼盤

三絲麻醬涼麵

2024-08-08
2024-08-12 296 瀏覽
老厝邊 (佐敦)佐敦上海街86號地舖飯堂之一,諗唔到無食咩時輕食平靚正又就腳都會諗起佢,佐敦站上海街,價錢相宜,雞扒蛋餅都好好食,lunch set 超抵食。台式三杯雞排大碗公,大塊雞扒,仲要有兩塊,粟米白菜仔做配菜,雞扒淋身,唔使用力都可以分開,好大碗,一個人也吃不完;配埋飲品都只不過是60元,超級高性價比。必食嘅蛋餅,芝士粟米簡單,好食,新鮮上菜熱辣辣,再食過都依然覺得必嗌,冇得彈。這樣滿足100蚊都唔使, 邊度搵, 抵食好食必食老厝邊。#hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食
老厝邊 (佐敦)
佐敦上海街86號地舖

配埋飲品都只不過是60元,超級高性價比。

這樣滿足100蚊都唔使, 邊度搵,
抵食好食必食老厝邊。

2024-08-12 244 瀏覽
老厝邊原來新開左係公司附近,第一時間黎幫襯,試下味道。呢間午市有滷肉大碗公系列,選擇都幾多,而且仲可以加飲品和小食。我就好專一,又係食返招牌牛三寶麵。紅燒牛肉麵的湯底濃郁香醇帶微辣,加埋酸菜,飲落更有層次,。牛三寶的牛肚,牛筋,牛𦟌肉的份量很多。牛𦟌超厚切,燜到好入味,帶還有點咬口。牛筋軟腍,幾乎入口即溶。仲有白蘿蔔,食落冇渣好清甜。牛肉麵較幼身,但都幾彈牙,又夠掛湯。飲品揀左仙草凍鮮牛奶,仙草滑溜溜,微糖都帶有蜂蜜的香氣,飲落負擔不大。餐廳同其他分店的水準一致,下次一定再幫襯。
老厝邊原來新開左係公司附近,第一時間黎幫

襯,試下味道。

呢間午市有滷肉大碗公系列,選擇都幾多,而

且仲可以加飲品和小食。我就好專一,又係食

牛三寶的牛肚,牛筋,牛𦟌肉的份量很多。牛

𦟌超厚切,燜到好入味,帶還有點咬口。

牛筋軟腍,幾乎入口即溶。

仲有白蘿蔔,食落冇渣好清甜。

牛肉麵較幼身,但都幾彈牙,又夠掛湯。

飲品揀左仙草凍鮮牛奶,仙草滑溜溜,微糖都

帶有蜂蜜的香氣,飲落負擔不大。

餐廳同其他分店的水準一致,下次一定再幫

襯。

🍽️ 老厝邊(佐敦)位於佐敦的這家平價食肆,可謂是尋找美味醫肚的最佳選擇。不論是下午茶時段或其他時間,這裡都能提供超值優惠,只需50港元左右就能享受一頓豐盛的午餐或晚餐。 💰我們點的菜式包括:迷你牛三寶 + 炸墨魚丸 - 新鮮多汁的牛肉搭配軟糯可口的墨魚丸,是肉食控的絕佳組合。 🥩🐙雞肉麻醬涼麵 + 九層塔手抓餅 - 麻醬涼麵清爽宜人,九層塔手抓餅香脆可口,清涼與香脆完美融合。 🍜🥟大腸麵線 + 花雕醉雞 - 傳統台灣小吃,搭配上深色酒香濃郁的醉雞,令人回味無窮。 🍜🍗此外,還有各式各樣清涼解暑的飲品,如古早味冬瓜茶、凍檸檬茶、烏龍奶茶和珍珠黑糖鮮奶。 🥤老厝邊(佐敦)佐敦上海街86號地舖
🍽️ 老厝邊(佐敦)

我們點的菜式包括:

老厝邊(佐敦)
2024-08-07 234 瀏覽
今日介紹呢間性價比極高既台式餐廳之前係荃灣食過 原來係佐敦都開左分店蔥油香煎雞排 $56呢個大碗公系列有好多菜式選擇 都只係五十幾蚊好抵食 夜晚時段都有每碗都會配白飯、蔬菜、涼拌菜、滷蛋同粟米青蔥油蔥味澎湃 撈飯一流雞排煎到金黃色 咬落去仲有肉汁同好嫩滑三杯雞排蔥油拌麵 $58另外蔥油拌麵都係我覺得好出色既主食麵條好彈牙 炸蔥油非常之香三杯雞排入味 肉質都係好滑海陸炸物拼盤 $82呢個炸物拼盤十分豐富 適合同朋友分享有甜不辣、魷魚鬚、鹽酥雞、花枝丸、四季豆同粟米仔
今日介紹呢間性價比極高既台式餐廳
之前係荃灣食過 原來係佐敦都開左分店

蔥油香煎雞排 $56
呢個大碗公系列有好多菜式選擇
都只係五十幾蚊好抵食 夜晚時段都有
每碗都會配白飯、蔬菜、涼拌菜、滷蛋同粟米
青蔥油蔥味澎湃 撈飯一流
雞排煎到金黃色 咬落去仲有肉汁同好嫩滑

三杯雞排蔥油拌麵 $58
另外蔥油拌麵都係我覺得好出色既主食
麵條好彈牙 炸蔥油非常之香
三杯雞排入味 肉質都係好滑

海陸炸物拼盤 $82
呢個炸物拼盤十分豐富 適合同朋友分享
有甜不辣、魷魚鬚、鹽酥雞、
花枝丸、四季豆同粟米仔
2024-08-06 200 瀏覽
最近心思思想食台灣嘢,於是就去咗呢間分店,簡單食個晚飯鹽酥雞滷肉飯:滷肉都幾香口,而且有少少脂肪黐住,另外加咗隻太陽蛋'同埋滷肉一齊食真係好夾,鹽酥雞炸得香脆,雞肉都算嫩滑,不過雞嘅份量就比較少雞扒飯:呢一款就冇滷肉嘅,但係雞扒嘅份量夠晒大,呢款會嫩過鹽酥雞,好啱食肉獸醉雞卷:呢款嘅酒味都做得唔錯,尤其是呢個價錢嚟講,性價比相當唔錯芝士肉鬆蛋餅:嚟到絕對要試吓,肉鬆嘅味道比較鹹同埋突出,配埋特別嘅醬油我覺得好食珍珠奶茶:珍珠就比較硬一啲,叫咗少甜都真係比較少甜味,咁就可以飲得健康啲
最近心思思想食台灣嘢,於是就去咗呢間分店,簡單食個晚飯

同朋友一齊嚟咗呢間喺佐敦嘅台灣菜餐廳食個簡單嘅 Lunch🤣$58「香煎豬排滷肉大碗公」,揀咗「少飯」,加 $12「經典珍珠奶茶(熱/走糖)」,加 $12「香炸雞翅(配菜)」,加 $12「香煎雞排(配菜)」🤣「經典珍珠奶茶(熱/走糖)」:夠滑,唔甜,啱胃口🤣「香煎豬排滷肉大碗公」:豬排煎得香口肉質軟熟😋,滷肉半肥瘦夠晒甘香😋「香炸雞翅」:炸雞翼就一定好食啦🤣「香煎雞排」:煎雞扒又係好香口🤣$58「三杯雞排蔥油拌麵🍜」:「三杯雞排」都係幾香口,蔥油拌麵🍜好香蔥油味😋$24「燙青菜」:叫咗兩2碟,一人一碟;「青菜」係「生菜🥬」,新鮮簡單幾好食😋

「經典珍珠奶茶(熱/走糖)」:夠滑,唔甜,啱胃口🤣

「香炸雞翅」:炸雞翼就一定好食啦🤣

「香煎雞排」:煎雞扒又係好香口🤣

2024-08-03 130 瀏覽
🌟之前係大角咀食過一次,簡單的菜式但就有濃濃的台灣味。知道佐敦開左分店,係公司附近,放工就黎食個便飯。🌟佐敦分店的裝修大致一樣,都係老台灣風格,重現台灣的古老味。餐廳menu 多左大碗公系列,就係大碗飯包含時蔬,拌菜,玉米和滷蛋。🐤葱油香煎雞扒大碗公性價比超高,兩大塊雞扒!表面煎得香口,肉質幾嫩滑, 啖啖肉😋香葱粗粒上,爆得夠香👍🏻🐤鹽酥雞加$15炸得幾香口惹味,套餐加購的份量剛好,好食。🐮眷村牛筋麵牛筋滷得好入味好腍,份量幾多。伴麵幾彈牙,好香葱油味😋🐤香炸雞翅加$12🥬燙青菜清清地清下腸胃🥤凍蜂蜜檸檬愛玉我每次食台灣菜都必叫愛玉飲品😍低熱量又有口感,酸酸甜甜好解渴。

🐤葱油香煎雞扒大碗公

🐤鹽酥雞加$15
炸得幾香口惹味,套餐加購的份量剛好,好食。

🐮眷村牛筋麵
牛筋滷得好入味好腍,份量幾多。伴麵幾彈牙,好香葱油味😋

🐤香炸雞翅加$12

🥬燙青菜
清清地清下腸胃

🥤凍蜂蜜檸檬愛玉

2024-08-02
  • 葱油香煎雞扒大碗公
  • 眷村牛筋麵
2024-08-01 146 瀏覽
一直都聽朋友講台菜小店「老厝邊」好好味,我今日順路都去食個午餐,上網搵咗吓個店名意思,原嚟「老厝邊」係台語「老鄰居」嘅意思。舖面雖然唔大,但裝修很有親切感。中午套餐非常抵食,黑椒牛仔骨大碗公,牛仔骨份量十足,肉質軟冧入味,尤其係黑椒味非常惹味,又好送飯。加配滷肉汁,肥瘦適中,滷汁香濃惹味!台式三杯雞排大碗公,非常有驚喜,雞肉大塊又嫩滑,三杯醬汁入味,一定要讚!份量真係好大份。加配鹽酥雞,香口酥脆,雞肉仲好滑。台式香腸都好高質,肉質唔錯,香氣濃郁!加配野飲都好抵食,珍珠奶茶加仙草,奶茶香滑濃郁,啖啖都係珍珠,仙草清香爽口,口感很有層次。

加配鹽酥雞,香口酥脆,雞肉仲好滑。
台式香腸都好高質,肉質唔錯,香氣濃郁!

2024-07-24 318 瀏覽
一直都知道大角咀嘅老厝邊好出名,但對於我黎講就唔係太方便啦。見到佐敦原來都開左老厝邊,就決定試下。超濃芋泥起司蛋餅芋泥超級順滑綿密,好香嘅芋頭味,食落好香甜 。芝士亦都熱到流心,仲有肉鬆嘅鹹香,加埋芋泥嘅味道鹹甜鹹甜,味道好豐富。蛋餅本身都充滿蛋香,好推薦叫呢個蛋餅試吓。酥炸排骨滷肉飯排骨超級大塊,炸到好香脆。另外滷肉都好肥美,充滿油香。仲有啲粟米粒同青菜做配菜平衡番,食落去唔會太油膩。香蔥油嫩雞乾拌麵雞肉食落同望落都又白又嫩滑。蔥油味道好香,好適合拌麵。蜂蜜檸檬愛玉加仙草蜂蜜檸檬夠消暑開胃,愛玉同仙草都係係比較健康嘅選擇。

超濃芋泥起司蛋餅

酥炸排骨滷肉飯

香蔥油嫩雞乾拌麵
雞肉食落同望落都又白又嫩滑。蔥油味道好香,好適合拌麵。

蜂蜜檸檬愛玉加仙草
蜂蜜檸檬夠消暑開胃,愛玉同仙草都係係比較健康嘅選擇。
2024-07-21 265 瀏覽
😋🫔起司肉鬆蛋餅 $40蛋餅外表輕微燙煎且鬆軟 內裡包裏著滿滿綿滑芋泥 拉絲芝士及肉鬆 再沾上甜甜辣辣的醬汁 是外脆內軟的感覺 🍜半筋半肉麵 $78選了紅燒湯 湯底有藥材味無苦澀 入口舒服 配搭酸菜很夾 金錢輾Q彈有咬口又鬆化 牛筋炆得夠稔 有牛味 個人喜歡再重味一點😋🍝香蔥油嫩雞乾拌麵 $50蔥油很香 麵質煙韌 雞肉肉嫩鬆化夠juicy🍹古早味冬瓜茶(熱)$18冬瓜茶難得的可以自選甜度 十分欣賞🍹百香蜂蜜綠茶 $25加入新鮮百香果 酸酸甜甜 十分清爽 非常適合炎熱的天氣 解解暑熱
😋🫔起司肉鬆蛋餅 $40
是外脆內軟的感覺