2024-09-05
老厝邊喺大角咀非常出名,小編都好幾次特登提早去排隊入去食,佢價錢適中,而且可以食到台灣特色美食,特別係蛋餅。今次佢係佐敦上海街開左分店,地點相當便利,所以小編就搵左一日去食,順便試下新野。藥燉排骨湯米粉一上台就已經聞到好濃烈嘅當歸黨參味,帶點苦味,不過湯底就冇想像中好濃,反而有種清清微苦嘅味,之後再喺口腔散發淡淡甘味。排骨有4大塊,啖啖肉,小編食到第3塊都已經覺得好多。米粉好掛湯,而且份量比望落去嘅多。凍椰果蜂蜜檸檬椰果份量爆多,小編好欣賞佢係長條形狀,口感會比較豐富。攪拌期間仲可以見到檸檬皮,酸味中和咗糖漿嘅味道,所以飲落去唔會覺得好甜同口渴。小編覺得唯一可以改善嘅地方係,提供一個匙羹俾我去“不”椰果食,因為佢嘅份量多到飲完都仲有好多😂老厝邊佐敦上海街86號地舖#佐敦美食 #佐敦 #老厝邊 #台式料理 #台式小店 #蛋餅 #藥膳湯 #藥膳米粉 #排骨 #凍椰果蜂蜜檸檬 #老店 #foodie #foodiehk #hkfoodie
藥燉排骨湯米粉
凍椰果蜂蜜檸檬