2023-09-04 54 瀏覽
一路都知道有呢間台灣餐廳喺大角咀,但係永遠都唔識讀佢個餐廳名😂入到去裝修好似台灣懷舊老店,閒日晚上去食唔使等位,入面唔算多人,可以唔使同人搭枱🙂餐廳係用填紙仔形式落單,今日天氣好熱,所以冇衝動去嗌湯麵🍜好彩餐廳有冷麵可以嗌🤩我哋兩個女仔去食,嗌咗一個香酥炸排骨便當、一個麻醬雞肉涼麵、一份薯餅起司蛋餅、仲有兩杯嘢飲🥳加埋先200蚊唔使~香酥炸排骨便當嗰塊排骨,仲大過我隻手✋🏻上枱嗰陣塊排骨仲好熱,排骨下面有茄子同埋滷水蛋🥚冷麵就係正常冇乜特別,好多醬😇值得一提嘅係薯餅起司蛋餅,真係好食,個薯餅都仲係脆,唔會整到淋哂一pat pat🤪飲品嗌咗蜂蜜茉莉綠茶同埋柳丁綠茶,大細適中~最後都係食唔晒,打包咗返屋企😂
飲品嗌咗蜂蜜茉莉綠茶同埋柳丁綠茶,大細適中~
最後都係食唔晒,打包咗返屋企😂
2023-09-04
  • 薯餅起司蛋餅
【大角咀•老厝邊】————————————————————————大角咀出名食肆林立 天氣熱熱地 一於去食台灣料理 老厝邊係香港有多間分店 台式飲品 如古早味冬瓜茶、青蛙撞奶及各式炸物 如炸雞扒、排骨等 多種選擇🍯|香葱油嫩雞乾拌麵|HKD 46脆炸香蔥係一大特色 口感香脆 撈埋布面一齊食口感特別 蔥油加埋嫩雞配搭拌麵 好好味🍯|雞滷便當|HKD 68雞滷便當勁大碗 配上芽菜、麻辣粉絲、滷蛋、雞胸肉片等 口感豐富 撈飯一流🍯|起司肉鬆蛋餅|HKD 40即叫即製 皮薄包住熱辣辣嘅香濃芝士 同埋肉鬆層次感豐富 點上醬汁一食難忘🍹|珍珠黑糖鮮奶|HKD 28夏日炎炎甜甜正好可以消暑解熱 珍珠奶茶只有台式餐廳先有㗎咋🍹|粒粒紅豆鮮奶|HKD 30紅豆十分之溶 伴隨鮮奶口感度十足 一試難忘 餐廳環境:📸📸📸📸📸服務質素:😊😊😊😊😊食物味道:👅👅👅👅👅性價比:💰💰💰💰💰消費 HKD212✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#大角咀美食 #老厝邊
【大角咀•老厝邊】

性價比:💰💰💰💰💰消費 HKD212
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#大角咀美食 #老厝邊
2023-08-23 46 瀏覽
個個都話大角嘴好多野食,今朝係大角嘴做完野,同附近朋友搵左間台灣野食,一打開門見餐廳係滿座,所以滿心期待。上面有好多台灣特色小食都好吸引,不過兩個女仔為免眼闊肚窄,一人叫左一碗牛肉麵再加杯特色飲料。紅燒牛筋牛肉麵感覺一定要食咁,果然冇叫錯,牛筋同牛肉份量都好多,食落質素都好高,而且餐廳好貼,將啲蔥放左係隻匙羹度,方便左唔食蔥既人。我杯綿密芋頭鮮奶好好飲,超多軟綿綿既芋頭,配埋牛奶一齊好搭配,不過飲完好飽肚。

2023-08-19 53 瀏覽
半筋半肉麵 $76牛肉🐮選用牛腱肉份量超多🥳牛腱有五大塊厚切肉質軟淋、入味😋有口感既同時肉質唔會過鞋👍🏻牛筋有三至四件燜得軟淋而不失膠質口感麵條選用幼麵🍜掛湯力頗強略嫌煮得過淋、唔夠煙韌🤔湯底真材實料💯品嚐到藥膳既味道藥材味道濃郁👏🏻甜味突出配料蘿蔔🥕夠淋無渣小棠菜🥬新鮮爽脆麻醬雞肉粉皮 $45雞肉有五塊🐣肉質尚算鮮嫩、唔乾柴👌🏻粉皮煙韌有咬口煙韌控必嗌🫶🏻麻醬質地較稀味道偏淡勝在食完唔會好膩😊如果醬汁再濃郁啲就無敵👼🏻超濃芋泥蛋餅 $42起司肉鬆蛋餅 $40兩者配料相似都有芝士、肉鬆🧀芋泥蛋餅就多左芋泥🤣蛋餅皮口感軟糯帶少許煙韌雞蛋厚厚既一塊🍳蛋餅餡料勁多賣相十分澎湃🤩芝士🫕味道鹹香分佈平均、每一舊之間都可以做到拉絲效果😍肉鬆依然比得毫不手軟多到邊食邊跌🤪增加口感同味道層次👏🏻芋泥綿密🍠單獨食可以感受到芋頭碎粒味道帶微甜👌🏻品嚐到芋頭天然既香氣如果芋泥再多啲就超滿足😇兩者相比個人味道而言更中意超濃芋泥蛋餅💜鹹鹹甜甜味道層次更為豐富👅蛋餅入面包住芋泥🍠芝士🧀肉鬆每一啖都好足料、一咬就爆餡😍超級滿足🈵

半筋半肉麵 $76

燜得軟淋而不失膠質口感

麵條
選用幼麵🍜
掛湯力頗強
略嫌煮得過淋、唔夠煙韌🤔

湯底

蘿蔔🥕夠淋無渣
小棠菜🥬新鮮爽脆

麻醬雞肉粉皮 $45
雞肉有五塊🐣
肉質尚算鮮嫩、唔乾柴👌🏻
粉皮煙韌有咬口

雞蛋厚厚既一塊🍳

蛋餅餡料勁多
賣相十分澎湃🤩
芝士🫕味道鹹香
分佈平均、每一舊之間都可以做到拉絲效果😍

肉鬆依然比得毫不手軟

個人味道而言更中意超濃芋泥蛋餅💜
鹹鹹甜甜
味道層次更為豐富👅
蛋餅入面包住芋泥🍠芝士🧀肉鬆
每一啖都好足料、一咬就爆餡😍
超級滿足🈵
2023-08-15 31 瀏覽
高質台灣菜😋 餐廳主打古早味正宗台式料理如牛肉麵、便當、蛋餅等等 荃灣、銅鑼灣都有分店~ 環境亦係復古嘅台灣風格====᪥ 招牌牛三寶麵 $83牛三寶包括牛筋、牛肉、牛肚 都炆得好軟腍 ᪥ 薯餅蛋餅 $36必叫😋 蛋味香濃嘅蛋餅夾住香脆熱辣辣嘅薯餅、豐富拉絲嘅芝士 口感非常豐富亦好夾 更配以自家醬汁 帶蒜香之餘甜甜地 配搭得好好😋᪥ 炸雞排便當 $70炸雞排酥脆肉嫩 便當亦配咗幾種配菜如芽菜、粉絲、西蘭花᪥ 珍珠黑糖鮮奶 $28
====

᪥ 招牌牛三寶麵 $83
牛三寶包括牛筋、牛肉、牛肚 都炆得好軟腍

᪥ 薯餅蛋餅 $36

炸雞排便當 $70
炸雞排酥脆肉嫩 便當亦配咗幾種配菜如芽菜、粉絲、西蘭花

᪥ 珍珠黑糖鮮奶 $28
2023-08-14 28 瀏覽
每隔一段時間總係會口痕好想食台灣野咁岩今日出開旺角 諗起不如食呢間老厝邊雖然我唔知個店名點讀 但黎食野都係最緊要有feel 好食我覺得佢全部做到,叫哂小食細細份咁炸番薯條 炸豬扒 雞卷 蛋餅都好正加埋杯台式飲品,真巧吃!
每隔一段時間總係會口痕好想食台灣野
咁岩今日出開旺角 諗起不如食呢間老厝邊
雖然我唔知個店名點讀 但黎食野都係最緊要有feel 好食

我覺得佢全部做到,叫哂小食細細份咁
炸番薯條 炸豬扒 雞卷 蛋餅都好正

加埋杯台式飲品,真巧吃!
2023-08-12 49 瀏覽
☞ 大角咀 老厝邊 ☜———————————————次次嚟都係食蛋餅,今次食下其他嘢😝———————————————◊ 絕對真愛雞滷便當 ◊原本就咁睇個名誤以為咗係滷雞肉,但原來係雞胸肉再加滷肉。雞肉食落軟滑,滷肉肥瘦均勻,好香滷水味。配菜有粉絲、翠肉瓜伴杏鮑菇、芽菜同滷蛋,豐富之餘大量嘅蔬菜減低左滷肉嘅油膩感🤩美味程度: ㊣㊣㊣㊣/5◊ 半筋半肉紅燒湯麵 ◊牛腱同牛筋都炆得好淋好入味,湯底香濃而又唔會好油😚美味程度: ㊣㊣㊣㊣/5◊ 花雕醉雞 ◊凍雞卷有淡淡酒香加上杞子香氣,雞皮軟滑,雞肉冇乜脂肪,食落去感覺好light😍美味程度: ㊣㊣㊣㊣.5/5◊ 香噴噴炸雞排 ◊份量好多,雞肉炸完都唔會乾柴。外層炸粉唔會好厚,酥脆之餘都唔會皮肉分離🥳美味程度: ㊣㊣㊣㊣/5———————————————📍:老厝邊 大角咀埃華街92號地舖#為食豬在大角咀 #大角咀美食#foodblog #台灣菜 #牛肉麵 #花雕醉雞 #炸雞扒 #台式便當 #香港美食 #香港餐廳
☞ 大角咀 老厝邊 ☜
———————————————
次次嚟都係食蛋餅,今次食下其他嘢😝

◊ 絕對真愛雞滷便當 ◊

◊ 半筋半肉紅燒湯麵 ◊
牛腱同牛筋都炆得好淋好入味,湯底香濃而又唔會好油😚

◊ 花雕醉雞 ◊

2023-08-09
  • 眷村紅燒牛筋牛肉麵
  • 花雕醉雞
2023-08-10 31 瀏覽
📍 老厝邊 (大角咀)大角咀埃華街92號地下🔸麻醬雞肉涼面 $50涼面Q彈,雞肉雖然係雞胸但好嫩,麻醬掛面碗埋青瓜絲蘿蔔絲,整體清爽同好味 6.9/10🔹玉米起司蛋餅 $34起司份量勁多,啖啖都有芝士,簡單好味😋 會再encore 芝士系列蛋餅 7.2/10🔸經典滷味大併盤 $68有滷水蛋、滷水豆腐、豬大腸、海帶、豬耳,滷水味吾入味,整體普通 6.2/10🔹凍蜂蜜檸檬愛玉 $24完全就係台灣味道,酸甜檸檬味,愛玉滑嘟嘟,超級消暑🤣好好飲喔 7.3/10
📍 老厝邊 (大角咀)
大角咀埃華街92號地下

🔸麻醬雞肉涼面 $50

🔹玉米起司蛋餅 $34

🔸經典滷味大併盤 $68

🔹凍蜂蜜檸檬愛玉 $24
2023-08-09 46 瀏覽
好期待下個星期的台北之旅,未出發已興奮😆,可能真的太想去旅行了,連Lunch都要去找台灣餐廳解癮經典滷味大拼盤第一次吃到這種已經混合的滷味拼盤,好喜歡里面的豬腸,豆乾,豬耳朵,其實每一樣都好吃,因為混好的醬汁好入味哎😝😝拍涼拌小黃瓜(小辣)也是第一次吃到這種小黃瓜,我以為手拍青瓜,但這家小黃瓜和醃製白蘿蔔是一樣的醃製方法,也是一致好評,好入味,辣味滲入到整條小黃瓜,辣由淺到深香酥炸雞排便當雞排好香喔,炸粉薄薄一層,炸得香香脆脆的,一大塊雞排蓋過飯,碗里面也有配菜,豆芽,滷肉茄子,滷蛋,飯粒分明,大大一份台式飲料不能少,一定要喝,珍珠也是QQ彈彈的珍珠熟成奶茶(微糖少冰)旺來綠茶(微糖 微冰)

經典滷味大拼盤

拍涼拌小黃瓜(小辣)

香酥炸雞排便當

台式飲料不能少,一定要喝,珍珠也是QQ彈彈的
珍珠熟成奶茶(微糖少冰)
旺來綠茶(微糖 微冰)
2023-08-08 43 瀏覽
放假搵好西食好基本啦,不過冇諗過返工lunch time都比我遇上驚喜!今日同同事經過呢間台灣嘢,見到門面佈置有啲復古嘅味道,好有心思,貪得意入咗去試吓!兩個人叫咗兩個主食食,一個蛋餅,兩杯台式飲品😋$214就埋到單,仲要冇加一😝酸甜糖醋雞便當 $66朋友叫嘅,我都試左一啖,我地都好鍾意食酸嘢,覺得佢嘅糖醋雞酸味好夠,雞肉都好滑,聽講用雞會無豬咁肥架 (即係同咕嚕肉比較)🫣!藥燉排骨湯米粉 $62藥燉湯好濃,排骨半肥瘦,亦都煮得好淋,米粉索晒湯嘅味,好食!起司肉鬆蛋餅 $40一上枱就夾起咗一舊,點知一夾起竟然拉絲,真係估佢唔到!好多芝士好多肉鬆,食完好飽🤭叫嘢食嗰時見叫左咁多,就冇叫奶茶飲,叫咗杯茶解膩,茶味都幾濃,夠晒大杯又夠凍,正😋蜂蜜紅茶 $22凍蜂蜜櫸檬愛玉 $24舔舔脷指數:4.3性價比指數:4.3📍老厝邊 (大角咀)大角咀埃華街92號地舖

酸甜糖醋雞便當 $66

藥燉排骨湯米粉 $62

蜂蜜紅茶 $22
凍蜂蜜櫸檬愛玉 $24

舔舔脷指數:4.3
性價比指數:4.3

📍老厝邊 (大角咀)
大角咀埃華街92號地舖
2023-08-05 908 瀏覽
#搞串個pantry而家 #香港 🇭🇰嘅 #台灣菜 🇹🇼越嚟越精緻,好多都有台灣風格嘅裝修🪟,甚至模仿出台灣嘅建築特色、夜市攤檔🎪等等,今次就嚟到一間喺 #大角咀 、 #荃灣 同 #銅鑼灣 都有分店嘅靚靚裝修✨台灣菜。我哋今次嗌咗🔴酸甜糖醋雞便當($66)、🔵雞滷飯($45)、🟡玉米起司蛋餅($34)、🟤炸甜不辣($32)、⚪️古早味冬瓜茶($18)、同埋⚫️凍多多綠($25)。玉米起司蛋餅🌟🌟🌟🌟🌟#蛋餅 有好香嘅餅皮香味🫓,而且仲有蛋香味🍳,好難得!入面蛋嘅份量幾多,仲食到蛋鬆軟💨嘅感覺,而且芝士味🧀都好濃郁,好食😋。唯一可以講嘅係粟米🌽可以更加甜同多汁,呢個蛋餅🥞值得推介😆!炸甜不辣🌟🌟🌟🌟同出面軟身嘅 #甜不辣 🍟唔同,呢個係好似用炸薯條嘅方法,將外皮炸到酥脆🫦,而且裏面煙韌,亦都有淡淡嘅魚滑香味🐟。如果可以有醬汁,識落會冇咁乾😋。而且一定要趁熱食🔥,因為攤凍咗會有啲硬身,同埋有少少魚蛋嘅腥味🤨。總括嚟講,係香港數一數二嘅甜不辣🤤。酸甜糖醋雞便當🌟🌟🌟本身仲諗住係一格格嘅 #便當 盒🍱,但係原來上菜反而似韓式拌飯🥗。糖醋雞🐔其實係咕嚕汁配炸到酥脆嘅雞球😋,不過裏面嘅雞肉就炸得老咗啲
#搞串個pantry

玉米起司蛋餅🌟🌟🌟🌟🌟

炸甜不辣🌟🌟🌟🌟

酸甜糖醋雞便當🌟🌟🌟
本身仲諗住係一格格嘅 #便當 盒🍱,但係原來上菜反而似韓式拌飯🥗。糖醋雞🐔其實係咕嚕汁配炸到酥脆嘅雞球😋,不過裏面嘅雞肉就炸得老咗啲,而且糖醋汁有啲酸🍋,食落有啲攻鼻👃🏻。推薦可以將豆瓣醬辣粉絲🌶️、麻油香嘅芽菜🌱、咕嚕雞球🐥,撈埋軟綿綿嘅珍珠米飯🍚,好夾🤤!

雞滷飯🌟🌟🌟
即係慢煮雞胸配 #滷肉飯 ,滷肉嘅油脂撈埋落去嘅雞肉幾正🤤,配合埋佢煮得好好、好軟綿嘅珍珠米飯粒🍚,口感幾正😍!不過滷肉嘅醬汁比較咸🧂、同埋有啲油🧐,如果可以多啲甜味,同埋多啲醬汁就更加好😗。
2023-08-05
午餐
餐廳名好特別🥰”老厝邊”原來係台語”老鄰居”的意思,將台灣傳統味道帶黎香港。餐廳設施都花左心思,好似將台灣攤擋搬左黎香港咁,好地道😆 老厝涼水攤有部”啤”膠機即場將飲品封口,好有風味🧋餐牌有好多選擇,有牛肉麵,便當,拌麵,蛋餅,涼菜,小吃,炸物等,飲品有成版紙咁多配搭,花多眼亂😍絕對真愛雞滷便當$68 問左店員”絕對真愛”係咩意思🤣原來係雞肉加滷肉呢個配搭。雞肉同想像中吾同,係雞片,一食落口好嫩滑,真係一d都吾鞋😋👍🏻滷味都好出色,好香,肥瘦適中。今日配菜有粉絲,芽菜,娃娃菜,滷蛋,好豐富🤤花雕醉雞$ 46 之前食過通常係雞件,但呢個係雞卷,好特別👍🏻花雕味幾濃,雞肉幾實淨,雞皮係爽口彈牙嫁!好食😋皮蛋九層塔起司蛋餅$36 見到呢個寫住新品,一於試下,冇中伏🤣九層塔勁香,芝士,皮蛋多到爆晒出黎。蛋餅皮好薄好脆,超好食!難怪係老厝招牌。蜂蜜柚子綠茶$26 柚子蜜好多,清甜解渴。蜂蜜檸檬愛玉$24 愛玉好大舊,酸酸甜甜。總括來說,餐廳環境同食物都係正宗台灣的感覺,價錢實惠,吾收加一,店員有禮熱誠,值得再黎😃

絕對真愛雞滷便當$68
絕對真愛雞滷飯

花雕醉雞$ 46
花雕醉雞

皮蛋九層塔起司蛋餅$36
皮蛋九層塔蛋餅

蜂蜜柚子綠茶$26
柚子蜜好多,清甜解渴。

蜂蜜檸檬愛玉$24
愛玉好大舊,酸酸甜甜。

2023-08-04
絕對真愛雞滷飯
花雕醉雞
皮蛋九層塔蛋餅
  • 皮蛋九層塔起司蛋餅
2023-07-31 35 瀏覽
古早味滷排骨便當 $68塊排骨仲大過個手掌🤚🏻啲肉唔會話好乾身,加咗滷汁雖然無咁脆但別有一番風味,幾特別好好食,份量比得好充足,除咗大塊肉外仲有豆腐、西蘭花同半隻滷蛋,啲配料勁豐富🤩食得好滿足絕對真愛雞滷便當 $68睇落啲雞好白好榎,點知食落去幾嫩滑🐣加埋滷肉一齊拌飯食,好食得嚟又無咁重負擔感,滷肉肥瘦適中,好有台灣風味,忍唔食完一啖又一啖,都幾推薦試下👍🏻起司肉鬆蛋餅 $40芝士拉到絲😍肉鬆個量好足夠,好好味古早味冬瓜茶 $18啲野飲可以揀少冰少甜,味道啱啱好,好解膩凍蜂蜜檸檬愛玉 $24酸酸甜甜咁,令人好開胃,夏天飲就啱曬啦
古早味滷排骨便當 $68

絕對真愛雞滷便當 $68

起司肉鬆蛋餅 $40
芝士拉到絲😍肉鬆個量好足夠,好好味

古早味冬瓜茶 $18
啲野飲可以揀少冰少甜,味道啱啱好,好解膩

凍蜂蜜檸檬愛玉 $24
酸酸甜甜咁,令人好開胃,夏天飲就啱曬啦
之前係荃灣食過,已經對佢嘅芋泥蛋餅念念不忘,今日經過大角嘴又見到分店😂二話不說即刻入去食超濃芋泥起司蛋餅:必食!必食!必食! ❤️真係名物😂今次個芋泥仲飽滿,芋泥綿滑,芝士軟滑,肉鬆碎咸脆👍🏻好好食!台式手法製作嘅芋泥,真係特別好食😋,食呢個包你唔會後悔😂香蔥油乾拌麵:今日天氣熱,所以冇叫湯麵。估唔到拌麵一樣咁濃味👍🏻有好多炸過嘅蔥絲,加上有蔥油汁醬麵條😋每一條麵都撈得好均勻 👍🏻😋夠香,夠惹味珍珠黑糖鮮奶:飲品menu 好豐富😵花多眼亂,樣樣都想試😂 最後決定飲珍珠系列😋珍珠真係好煙韌,而且浸過黑糖,有甜味👍🏻而且珍珠飲品真係幾有飽肚感🤤飲完凍野,成個人又舒服又滿足❤️呢間性價比好高,食物價錢亦好親民👍🏻❤️抵食!

台式手法製作嘅芋泥,真係特別好食😋,食呢個包你唔會後悔😂
超濃芋泥起司蛋餅

珍珠黑糖鮮奶

呢間性價比好高,食物價錢亦好親民👍🏻❤️抵食!
超濃芋泥起司蛋餅
珍珠黑糖鮮奶
  • 超濃芋泥蛋餅
2023-07-26 37 瀏覽
✨老厝邊 (ू•‧̫•ू⑅)⁡🎀 <招牌牛三寶麵>𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶⁡牛三寶有齊牛腱牛肚牛筋牛腱牛筋都忟得軟淋易咬牛肚爽口彈牙紅燒湯帶藥材味夠濃配幼麪好吃很很⁡🎀 < 酥炸排骨便當>𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽/𝟷𝟶⁡酥炸排骨很香脆炸粉不厚略乾身如果多加醬油會更滋味配菜有芽菜,滷水蛋,豆角等有住家菜的感覺⁡🎀 <塔香鹹酥雞>𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟾/𝟷𝟶⁡鹹酥雞炸得脆卜卜肉質juicy無過鹹調味夠和友人Share吃很快掃光⁡🎀 <超濃芋泥起司蛋餅>𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶⁡作為芝士,芋泥控一份蛋餅滿足了兩個願望兩者合在一起沒有好膩的感覺芝士沒有拉絲 但鹹香味足加上芋泥的微甜味道很有層次⁡整體評分:😋味道: 7.5/10💰價錢: 兩人人均約$110/ ppl*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*💖 老厝邊 📍大角咀埃華街92號地下📞2666 5226⁡⁡⁡⁡ ⁡
✨老厝邊 (ू•‧̫•ू⑅)

🎀 <招牌牛三寶麵>

𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽/𝟷𝟶

酥炸排骨很香脆
炸粉不厚
略乾身如果多加醬油會更滋味
配菜有芽菜,滷水蛋,豆角等
有住家菜的感覺

🎀 <塔香鹹酥雞>