2019-11-05 1112 瀏覽
一直都好鍾意食片皮鴨,最近有朋友同我講大角咀呢一間好出名,要預先訂枱,先至有得食架。咁我就兩星期前訂咗枱,今日終於都有得食啦。由於係兩個人嘅關係,叫咗一個小小嘅鴨,一份雞絲粉皮,同一杯豆漿就已經好夠。我最鍾意嘅係啱啱新鮮熱辣整出嚟嘅粉皮,嗰種麵粉嘅香同埋水蒸氣嘅味道包住有油淋淋嘅鴨肉,加埋清新嘅青瓜同埋有少少辣勁嘅洋蔥,再點埋啲醬汁,簡直味道上嘅層次, 我諗唔到有邊一種食物可以有咁豐富嘅味道,口感,俾人滿足嘅感覺。你問我呢一度嘅片皮鴨係咪好特別,我又食唔出好特別, 但我都會話好好食,因為我好鍾意食片皮鴨。至於,嗰個雞絲粉皮其實都係同喺街邊食嘅差唔多,冇乜大分別。成餐來講,其實價錢係重點,比起茶樓食,我覺得呢度有一種豪放,不拘小節的感覺,個份量都好大方。唯一一樣要講下嘅就係,啲枱嘅間隔好密,同埋個環境好嘈,如果要同朋友去傾計嘅話,要講到好大聲先至聽到。

咁我就兩星期前訂咗枱,今日終於都有得食啦。

至於,嗰個雞絲粉皮其實都係同喺街邊食嘅差唔多,冇乜大分別。

2019-10-30 1013 瀏覽
聽說晚上吃飯要排隊,相信一定有佢過人之處,咁啱今日中午經開大角咀,就抽空來試下。嘩,鋪面玻璃貼滿各種各樣嘅拿手小菜,好似好吸引咁喎。午市時間,估唔到都咁多人,好彩我得壹位,好快就搵到個位坐。我望一望個餐牌,其實真係好多嘢食,不過,晏晝一個人,梗係揀午餐啦,經濟又實惠。因為最近減肥進行中,所以都唔敢食太多肥膩野,揀咗最清淡嘅餃子餐,餃子餐有八種。今日食嘅係肉三鮮。個餡料係豬肉、韭菜、蝦仁。餃子皮好薄,沾上醋同辣椒醬,特別惹味。跟餐加$4有豆漿一杯。

嘩,鋪面玻璃貼滿各種各樣嘅拿手小菜,好似好吸引咁喎。

午市時間,估唔到都咁多人,好彩我得壹位,好快就搵到個位坐。

跟餐加$4有豆漿一杯。
2019-10-23 1155 瀏覽
呢間野超多小強,係食物度,係座椅底,係台底。各位你地一定要食的話,小心!!!我同事之前係度食麵,發現有半隻小強係麵度,我唔信,因為我之前食過都無發現唔妥。這次我親身經歷,我絕對不會幫襯呢家野。我有一次同三個同事去食,我坐圓木椅,點餐後同事話見到有野係我旁邊走過,我起身反轉椅子看,shit, fxxk, 下面有一窩小強,小至中size,有黑色有啡色,目測起碼有10隻以上。於是我大力一拍,部分小強跌係地亂走,場面讓我馬上想吐。我地馬上離開現場。但外面還是好多人等位入去食曱甴。呢家店真係完全唔掂,各位自求多福了。

這次我親身經歷,我絕對不會幫襯呢家野。

呢家店真係完全唔掂,各位自求多福了。

2019-10-21 951 瀏覽
係大角咀既依間老掌櫃東北菜館,每次行過都過到門口排滿食客,究竟內裏有咩玄機呢??今次終於可以去試下建議大家唸住去食晚飯最好都係訂定位先,甘就可以節省一啲等候既時間仲有想食片皮鴨既話就最好訂位既時候就訂埋啦餐廳裏面同出面一樣都係人頭湧湧,門口有告示話繁忙時段要人齊先可入坐半隻片皮鴨会跟十二塊麵皮,片皮鴨既鴨皮幾香脆,油香都幾香,但肉就唔多夠嫩滑葱油海帶幾爽口,葱油好香,個調味做得幾好糖醋魚塊個汁太過濃,好漏,食唔到好多舊食完之後覺得食物質素可以,勝在性價比高,甘多人食既原因好可能係因為真係幾抵食食甘多野埋單都係三百幾蚊
今次終於可以去試下

仲有想食片皮鴨既話就最好訂位既時候就訂埋啦

葱油海帶幾爽口,葱油好香,個調味做得幾好

糖醋魚塊個汁太過濃,好漏,食唔到好多舊

食甘多野埋單都係三百幾蚊

2019-10-16 993 瀏覽
這間餐廳我一直都很想來,加入了我的waiting list很久了!之前約我朋友來這間餐館慶祝我的生日,卻因為他不想來太子這邊,便失去了這個機會,昨天約了另一個朋友來試試這間餐廳,他卻因為太多功課而甩了我約!帶着傷痛和悲傷的心情下,我嘗試約約我的同事陪我來吃,結果他答應了,今天終於都可以來了!太好了!一下班便跟我的同事飛的過來,因為這間餐館開六點,我上網看到很多朋友都說要排隊來吃,便馬上衝過來!一到6:01 ,一進店舖,空無一人!便找了一張凳位坐下來!真的如網上所說位置有點迫,坐得不是太舒服,更有濃濃的中國小店風!我們約好了一定要點半份片皮鴨,店員用光速的速度送上了醬汁,京蔥和青瓜還有我最喜歡的片皮鴨,片皮鴨半份也非常大份!這家店吃的風味是連肉帶皮的,肉的部份也算多!每一啖都是厚厚的肉,半份片皮鴨送$12面皮,但我們最後也加了$15 多六塊才夠呢!京蔥羊肉水餃,味道未算太出色但也不俗!餃子皮算薄,餡料算多,唯一美中不足就是不夠汁!還加點了一客口水雞,口水雞的麻辣味非常十足,醬汁非常多,非常令我滿意,而且雞肉10分滑的,但是肉的部份算少,這一碟吃完之後也好像沒有吃了什麼肉似的!但我還是非常

我們約好了一定要點半份片皮鴨,
這家店吃的風味是連肉帶皮的,肉的部份也算多!
京蔥羊肉水餃,味道未算太出色但也不俗!
餃子皮算薄,餡料算多,唯一美中不足就是不夠汁!
但我還是非常喜歡這間餐廳就是,性價比十足,半份片皮鴨才$168非常抵吃!我會常來的!
2019-10-15 595 瀏覽
之前黎過一次平時8點幾就排哂長龍,今次第二次專登早的7點去到,都已經差唔多滿哂人四個人叫左5樣野。1 一隻扁皮鴨咁大隻鴨,呢個價錢絕對抵食,味道都好高質,四個人食都仲有食剩,份量唔會少。不過配菜得青瓜,䓤,醬汁 2 清炒萵荀炒得好翠口, 本身喜愛萵筍,覺得唔錯3 糖醋里脊正正常常唔會太特出,味道都ok4 虎皮尖淑呢個尖淑會好辣,但又好好味,如果唔食得辣既建議整走的辣椒籽先好食5 麻辣海蜇頭海蜇頭都爽口既,小食頭菜都好開胃
四個人叫左5樣野。

1 一隻扁皮鴨

2 清炒萵荀
炒得好翠口, 本身喜愛萵筍,覺得唔錯

3 糖醋里脊
正正常常唔會太特出,味道都ok

4 虎皮尖淑

5 麻辣海蜇頭
海蜇頭都爽口既,小食頭菜都好開胃

2019-10-13 747 瀏覽
今日一班人打完波就提議左去大角咀食京菜, 我地8半左右到, 全場爆滿, 今晚我地一行八人叫左片皮鴨,比起之前北京樓食, 佢既皮反而冇咁油膩, 連埋肉食落去,感覺好好多,乾煸 四季豆大大碟好夠味, 醋溜土豆絲,酸酸地夠特別,土豆絲都好爽, 水煮牛雖然睇落好落, 但食落又冇口水雞咁勁, 少少麻, 牛肉都好嫩, 而且仲有麻薯粉係底, 都好惹味,口水雞, 口水雞好夠辣同夠味, 雖然我唔係好食辣, 但都可以食到, 總結今晚餐飯都唔差, 而且因為有啲食得辣既朋友, 所以就食到一啲平時冇叫的餸. 最後叫左高力豆沙同豆沙鍋餅, 高力豆沙係每個叫, 適合個人需要而且勁大隻, 不過豆沙就唔太多,豆沙鍋餅都夠熱,有印度薄餅feel, 食多一塊都唔覺好甜.每人百一蚊, 抵食
2019-10-07 1099 瀏覽
在大角咀附近工作,老掌櫃都是我和同事們的必食之選。對於老掌櫃的味道,總是念念不忘。店舖分了兩邊,環境寬敞,不過空間感較擠逼(主要是在午飯時間,座位都是滿滿的)。店內燈光較暗,尚算乾淨。拍黃瓜 - 份量較少,青瓜爽口冰涼,味道適中。涼拌木耳 - 份量較少,木耳非常入味。秘製杭州骨 - 我的最愛!!秘製的醬汁甜甜的,十級好味!杭州骨骨多肉少,配有薯仔,必食之選。菠蘿咕嚕肉 - 咕嚕肉份量適中,味道酸甜,開胃之選。水煮魚 - 這一次略為不夠入味。醬燒茄子 - 香口,配飯之選。鮮餃 - 是家鄉的味道,皮薄,肉質鮮嫩多汁。老掌櫃是我認為到大角咀必吃,秘製杭州骨更是大力推薦!
店內燈光較暗,尚算乾淨。
拍黃瓜 - 份量較少,青瓜爽口冰涼,味道適中。
涼拌木耳 - 份量較少,木耳非常入味。
菠蘿咕嚕肉 - 咕嚕肉份量適中,味道酸甜,開胃之選。
水煮魚 - 這一次略為不夠入味。
醬燒茄子 - 香口,配飯之選。
鮮餃 - 是家鄉的味道,皮薄,肉質鮮嫩多汁。
老掌櫃是我認為到大角咀必吃,秘製杭州骨更是大力推薦!
拍黃瓜
菠蘿咕嚕肉
醬燒茄子
秘製杭州骨
2019-09-26 1017 瀏覽
朋友分享咁就去試下啦放假天和朋友商討吃什麼的時候,想起朋友介紹過就一起去大角咀食晚飯。地點比想像之中近奧運站去只需10分鐘👍🏻我們都沒有預約但很快已有位給我們,因為我們都想吃酸菜魚,他們有分酸菜魚(龍利柳)或是酸菜魚(桂花魚),我們試的是龍利柳,再來看到每台必叫扁皮鴨,另外還有我最愛既清湯萵筍,糖醋骨及雞絲粉皮。有驚喜既係佢既茶係玄米茶。酸菜魚佢既分量大概可以3-4人,魚柳跟酸菜係一樣多,而且裡面係有薯粉,我比較愛吃辣所以不太感覺到辣不過朋友不吃辣就會覺得很辣所以不吃辣朋友請先撥開辣椒。扁皮鴨真的值得一試,以我不太愛吃這道菜也覺得很出色,難怪朋友説必點。連我最愛既萵筍比我在外面吃到的好吃,索索聲之如軟硬度適中,雞絲粉皮跟糖醋骨也是好吃的👍🏻如果想吃酸菜魚跟扁皮鴨可以到這一試
朋友分享咁就去試下啦
有驚喜既係佢既茶係玄米茶。酸菜魚佢既

如果想吃酸菜魚跟扁皮鴨可以到這一試
2019-09-18
  • 酸菜魚
  • 北京填鴨(半隻)
2019-09-15 1201 瀏覽
今天去楼下有个东北菜馆 一看 嗯 很东北 很高兴的点了外卖 结果 尼玛 作为一个东北人 看到外卖的时候差点难过的哭出来这他妈的居然也好意思说自己土豆芸豆炖排骨 简直就是下脚料拼盘 而且根本没有任何味道 我只能说 这不是真的东北炖菜 不知道是什么这个地三鲜 真的是挺一般 土豆都没炸透 包括前面的菜 土豆杠杠硬 东北菜 土豆都做不好 你让我说你啥 真的 有两种可能 要不就是我可能没吃到他家真的东北师傅做的菜 毕竟中秋 要不就是这是家伪东北餐馆 劝你最好不要来 如果是想吃真正的东北菜 别 来 这 家

2019-09-15
2019-09-11 920 瀏覽
店面風格有少少強國 而且冇話好企理坐得仲有啲窄所以食物相對有驚喜 除左擔擔麵之外其他都推薦🤤如果約實左去可以打去訂座先去到見到好多人係門口等好彩有訂枱 最後等左5分鐘就入到去個擔擔麵得花生醬味 相比其他就好失色 而且麵既份量都唔多 相比其他都唔係好抵食片皮鴨好正 每塊肉都幾厚 皮夠薄 食到最後會得返兩舊好肥既皮 所以記得同朋友爭食啖啖肉個啲酸辣湯味道夠 食唔到辣既朋友就小心啲 仲有高力豆沙雖然餡少但鬆軟唔太甜 用佢做甜品作結都好正
除左擔擔麵之外其他都推薦🤤

而且麵既份量都唔多 相比其他都唔係好抵食
所以記得同朋友爭食啖啖肉個啲

酸辣湯味道夠 食唔到辣既朋友就小心啲
仲有高力豆沙雖然餡少但鬆軟唔太甜 用佢做甜品作結都好正
酸辣湯四人份量 ($64)
半隻北京填鴨配12塊餑餑皮 ($168)
高力豆沙 ($12/件、兩件起)、雞絲粉皮 ($62)、排骨擔擔麵 ($52)
2019-06-01
半隻北京填鴨配12塊餑餑皮 ($168)
  • 高力豆沙
2019-09-03 1135 瀏覽
上次同朋友食過一次 因為太過好食 今次又同屋企人再嚟😆鋪頭嘅位置都算有啲癖 但係不滅佢嘅人氣😂大家記住嚟之前要訂位啦!鋪頭裝潢有特色 不過鋪位比較細 座位較迫雞絲粉皮($62)味道一般 但粉皮質地夠滑身 作為前菜都係唔錯嘅選擇糖醋里脊($82)口味偏重 餸飯一流 用嘅都係瘦肉 口感較單一 完全係衝住北京填鴨而嚟($308) 今次我哋四個人嗌咗一隻鴨 估唔到份量咁多 佢嘅切法係肉連住皮 食上嚟方便好多 鴨皮一啲都唔肥膩 唔會話有超油膩嘅感覺 個鴨係冇得輸 不過塊皮就差少少😂高力豆沙($48)高力豆沙做得唔錯 唔會話好甜 豆沙份量啱啱好豆沙鍋餅實在令人太失望($48) 個皮完全係拎咗北京填鴨塊皮去煎... 豆沙份量少到嚇親人 食落去淨係食到皮好粉嘅味道 唔建議大家叫不過總括而言主菜唔錯 下次會再嚟食😆
上次同朋友食過一次 因為太過好食 今次又同屋企人再嚟😆

鋪頭裝潢有特色 不過鋪位比較細 座位較迫

不過總括而言主菜唔錯 下次會再嚟食😆
2019-09-02 925 瀏覽
媽咪最愛食片皮鴨,所以今日特登帶佢去試下老掌櫃的片皮鴨。記得食鴨要預訂呀,人少預訂半隻都夠了。人多可選一隻。因為我地成家人都都鐘意食鴨,所以的訂左一隻。這裡片皮鴨,即叫即烤,所以上台時係熱辣辣的。我喜歡這裡的片皮鴨,因為每片都帶脆脆的外皮和肉,吃起來不會過於油膩。餅皮是自製的,比普通酒樓的薄和好吃。一片微暖的餅皮,再放上香噴噴的片皮鴨,加上京蔥和青瓜,沾上海鮮醬,再卷起來吃,每一淡都是鴨的油香,但又不會過膩。實在太好味,我地4個人都食得晒成隻鴨。我地還試了乾身扁四季豆和怪味豬牛,不排口不失,不過家常豆腐和豬手煲,就有點重口味,可能老掌櫃是當東北菜吧。
2019-07-12
  • 千層醬豬耳
2019-08-27 843 瀏覽
屋企人好中意食片皮鴨,聽朋友介紹大角咀有間東北菜館好正,所以就去試下~如果想食片皮鴨最好預早打電話去book定,因為都幾full下今晚嘅重頭戲 片皮鴨($168半隻)我地四個人,所以叫左半隻食每一塊鴨肉都好厚切,連埋皮同青瓜一齊食,一個字,爽另外叫左醉雞,都係好好食,推薦食飽之後,就叫左必食嘅高力豆沙($12/粒)好鬆軟嘅外層,咬落係甜度適中嘅紅豆蓉,食完之後好有衝動再食多粒呢間老半櫃價錢好親民,味道好好,推薦

今晚嘅重頭戲 片皮鴨($168半隻)
我地四個人,所以叫左半隻食
每一塊鴨肉都好厚切,連埋皮同青瓜一齊食,一個字,爽
另外叫左醉雞,都係好好食,推薦

食飽之後,就叫左必食嘅高力豆沙($12/粒)
呢間老半櫃價錢好親民,味道好好,推薦

2019-06-19
2019-08-26 573 瀏覽
爸爸係東北人尋晚咁啱係佢生日就帶佢黎左喺大角咀嘅老掌櫃東北菜館食飯呢間野真係好多好多人排隊嚟之前一定要book位啊!唔係真係有排等!好彩我哋一早已經book定入到去之後侍應好好咁樣幫我地帶路之後我哋就嗌左幾樣餸有片皮鴨、麻醬涼皮、京蔥炒豬肉等等我覺得最好食嘅就係呢個水煮牛肉!一開頭見到佢三條辣椒心諗「會唔會好辣㗎?」點知一試落去又唔係好辣喎😯仲要好香 食開小辣嘅人一定食到~最後埋單六個人 七百幾 都算抵食🥰
爸爸係東北人
尋晚咁啱係佢生日
就帶佢黎左喺大角咀嘅老掌櫃東北菜館食飯
呢間野真係好多好多人排隊
嚟之前一定要book位啊!
唔係真係有排等!
好彩我哋一早已經book定
入到去之後侍應好好咁樣幫我地帶路
之後我哋就嗌左幾樣餸
有片皮鴨、麻醬涼皮、京蔥炒豬肉等等
我覺得最好食嘅就係呢個水煮牛肉!
一開頭見到佢三條辣椒
心諗「會唔會好辣㗎?」
點知一試落去又唔係好辣喎😯
仲要好香 食開小辣嘅人一定食到~
最後埋單六個人 七百幾 都算抵食🥰
2019-08-25