2019-08-19 940 瀏覽
曾聽過身邊很多朋友推介這餐廳,因為位置確實是不太方便,所以一直沒有「的起心肝」過來一試。因為我們只有兩個人,今天能試的菜色有限,只點了招牌菜北京填鴨、醉雞和酸辣土豆絲。北京填鴨皮和肉的比例適中,皮脆肉香,不愧為招牌菜。醉雞雞很滑,有雞脾雞翼位,也有雞胸肉,酒香已滲透得很徹底,但酒味又不會完成蓋過雞味。酸辣土豆絲酸酸辣辣很開胃,很有鑊氣,份量很足,建議3-4人叫一份。這道菜其實挺適合減肥人士,既飽肚,又多纖維。
北京填鴨
皮和肉的比例適中,皮脆肉香,不愧為招牌菜。
2019-07-03
  • 北京填鴨
  • 醉雞
  • 酸辣土豆絲
2019-08-18 866 瀏覽
又係星期五,收工約左同事去食老掌櫃,上次食過不過人少,試左好少野,今次十幾人可以試多d.前菜類,雞絲粉皮,撈粉,等等。味道正常,唔會太咸,的確係開胃既。之後同餃子,醉雞,片皮鴨等等。老實講,佢既鴨係好食既,唔會太多肉好厚/好肥膏咁樣,不過佢地既皮蒸得唔好?個日d包皮痴實一舊舊,分開好易爛 結果大家都係照咁食鴨😂😂最後甜品方面 雖然好期待拔絲蘋果同地瓜,(事實係好食既但要等到九點後先有)但係等左好耐,最好事前早d叫

2019-08-16 539 瀏覽
今晚啲同事帶咗我去食片皮鴨,話大角嘴呢間老掌櫃好好食!一隻片皮鴨份量都好多,佢嘅配料同醬料可以叫店員幫你加!d鴨皮烤得好脆,切嘅大細適中,鴨皮同鴨肉嘅比例亦啱啱好,食每一舊都可以食到皮加肉,口感一流!配菜有青瓜同韮王,好新鮮好爽口!食完片皮鴨,仲可以將個鴨骨炒茄子,好入味!
今晚啲同事帶咗我去食片皮鴨,話大角嘴呢間老掌櫃好好食!

2019-08-15 543 瀏覽
見呢間餐廳主打北京填鴨和東北菜,都幾岩我口味,一於就同朋友去試下啦!😚因為餐廳座位唔算多,所以人多嘅話建議預先訂座,可以揀 7-8:30pm 或者 8:30-10pm~北京填鴨(半隻)$168皮脆肉嫩!肉味濃郁,佢嘅皮下帶有脂肪,但食落又唔會覺得好油膩~ 呢個價錢有呢個質素真係超值!推介!🥰🥰雞絲粉皮 $62佢嘅粉皮同平時常見嘅粉皮唔同,佢係比較薄身和爽身,冇嗰種煙韌感,同埋粉皮太碎比較難夾起🙈 味道方面,胡麻味略重,掩蓋左青瓜絲嘅清新感~東北肉皮凍 $58肉皮凍同我預期有很大分別,首先係佢冇落到瘦肉,淨係落左少量豬皮,同埋成個肉皮凍都太軟身,好似一般啫喱嘅質感,味道又唔吸引,好失望呀😢😢排骨擔擔麵 $52 (走辣版)因為朋友唔食辣,所以叫左走辣~ 排骨肉量幾多,煎香左嘅排骨幾好味,同擔擔麵分開上呢點抵讚! 擔擔麵味道幾濃郁,超重麻醬味,就好似將好多芝麻醬同時放入口咁🙈 肉三鮮餃子 $44餃子入面有豬肉、韭菜和蝦仁,好食又有鮮味!韭菜豬肉餡餅 $30皮太厚,油略多...如果皮薄一點,餡料再多點濃味點會更好~豆沙鍋餅 $48新鮮熱騰騰咁幾好食!豆沙幾甜,但因為佢嘅豆沙餡好薄身所以唔會太甜

北京填鴨(半隻)$168

雞絲粉皮 $62

東北肉皮凍

東北肉皮凍 $58

排骨擔擔麵

排骨擔擔麵 $52 (走辣版)

肉三鮮餃子

肉三鮮餃子 $44
餃子入面有豬肉、韭菜和蝦仁,好食又有鮮味!

韭菜豬肉餡餅

韭菜豬肉餡餅 $30
皮太厚,油略多...如果皮薄一點,餡料再多點濃味點會更好~

豆沙鍋餅

豆沙鍋餅 $48
新鮮熱騰騰咁幾好食!豆沙幾甜,但因為佢嘅豆沙餡好薄身所以唔會太甜,質素唔錯~

整體來講,食物質素不過不失,可以一試~
2019-08-15
肉三鮮餃子
豆沙鍋餅
2019-08-12 530 瀏覽
同事想食麻醬冷麵,於是就提議去食老掌櫃。幸好去到就唔駛等位,可以直入餐廳。炎炎夏日係街上等,真係唔係幾得左。我點了水煮魚🐟客飯(49元),另加雪碧汽水(5元)。紅紅的辣油,紅紅的辣椒🌶️乾鋪在面上,即時給我的感覺會好辣,幸好師傅煮得唔算太辣,唔係我就食唔到,做左大嘥鬼。魚肉嫩滑,木耳爽口,估唔到還加了少量豆芽菜及紅薯粉,增加飽足感。同事就當然點回她想食的麻醬冷麵(50元),份量都蠻多的,但我無試食到,唔知味道如何。
同事想食麻醬冷麵,於是就提議去食老掌櫃。

我點了水煮魚🐟客飯(49元),另加雪碧汽水(5元)。

2019-08-02 684 瀏覽
呢間野離奧運站都唔算遠,出閘之後行10分鐘左右就到。片皮鴨係招牌菜,黎到一定要叫返一隻食,鴨皮好脆,唔會話連好多鴨肉,睇得出師父刀功唔差。不過要注意返無得訂位,要預早少少時間去排一排隊。
2019-07-27 910 瀏覽
每次經過都見到好多人排隊,每次訂位都話要8點30分前交返張檯,不過就久不久就想黎食佢嘅片皮鴨,入面坐得非常擠迫但係都keep住要黎幫襯,就係呢間小店真材實料嘅現象。片皮鴨係必食嘅,我鍾意佢唔太肥,不過啲餅皮就麻麻哋,所以我次次都淨係食鴨唔食餅皮,留番啲quota食第二啲嘢。水煮魚都出色,啲魚片好滑,個辣又好有層次感,同出面一味死辣好唔同。另一絕係佢嘅油潑麵,精彩非常。佢嘅餃子亦都好食,好有北方特色。夜晚九點幾喺大角咀嘅橫街仍然要排隊果然係有佢嘅原因嘅。
2019-07-25
2019-07-24 1206 瀏覽
話說上次食完覺得好味又抵食,決定要repeat!基本上佢6時開舖,已經有人龍。小妹同男友人6:30到都要等一陣。另外,如果你人到齊,記住自己同職員講,佢先會安排入座。前菜 - 醉雞 酒味香,有點點甜,好正!主菜 - 酸菜魚唔食得辣嘅小妹覺得好辣,但係係好味嘅,好足料,底有薯粉,超入味!羊肉饀有羊嘅羶味,證明係足料,煎得又香,好食!菜不嬲係小妹最愛,呢個菜上湯唔馬虎,好香蒜子味。小妹覺得呢個蕃茄湯底偏重口味,同預期嘅唔同,但都好味!總括而言,兩個人3百幾蚊,CP值好高,小妹下次想食佢個片皮鴨!
話說上次食完覺得好味又抵食,決定要repeat!

前菜 - 醉雞
醉雞

酒味香,有點點甜,好正!

主菜 - 酸菜魚

羊肉饀餅

羊肉饀有羊嘅羶味,證明係足料,煎得又香,好食!

上湯浸菜

菜不嬲係小妹最愛,呢個菜上湯唔馬虎,好香蒜子味。

蕃茄蛋花刀削麵

小妹覺得呢個蕃茄湯底偏重口味,同預期嘅唔同,但都好味!

2019-07-22
羊肉饀餅
上湯浸菜
2019-07-22 1124 瀏覽
大大話話食過不下十間餐廳既片皮鴨,依間係我成日翻兜既餐廳!今次應該係我第六七次黎食,好野真係好多人排,建議大家訂定位或者晏就黎食!點解我會成日翻兜依間既片皮鴨?因為佢好抵食唔會呃秤,佢既鴨皮會連埋鴨肉,半隻份量就多到好似其他餐廳一間咁!鴨皮夠油香,不過略嫌唔夠脆,鴨肉肉質唔錯,唔好太乾太鞋!餅皮亦都夠薄,大約一隻手掌咁大,食起上黎好方便!一隻鴨就配兩份餅皮,每份有十二塊,但我細心一數其中一份竟然有十四塊,$308一隻片皮鴨真係物超所值!建議想試埋其他菜式既食客可以每四人叫半隻,但由於我成家人都好鐘意食片皮鴨,所以次次黎都叫一隻,下次想食片皮鴨都會揀老掌櫃!
大大話話食過不下十間餐廳既片皮鴨,
依間係我成日翻兜既餐廳!
今次應該係我第六七次黎食,
好野真係好多人排,
建議大家訂定位或者晏就黎食!
點解我會成日翻兜依間既片皮鴨?
因為佢好抵食唔會呃秤,
佢既鴨皮會連埋鴨肉,
半隻份量就多到好似其他餐廳一間咁!
鴨皮夠油香,不過略嫌唔夠脆,
鴨肉肉質唔錯,唔好太乾太鞋!
餅皮亦都夠薄,大約一隻手掌咁大,
食起上黎好方便!
一隻鴨就配兩份餅皮,每份有十二塊,
但我細心一數其中一份竟然有十四塊,
$308一隻片皮鴨真係物超所值!
建議想試埋其他菜式既食客可以每四人叫半隻,
但由於我成家人都好鐘意食片皮鴨,
所以次次黎都叫一隻,
下次想食片皮鴨都會揀老掌櫃!
乾扁四季豆
家常豆腐
2019-07-12
乾扁四季豆
2019-07-17 629 瀏覽
是日是為其中一位阿姨慶祝生日既生日飯,搵左幾間,唔係唔想就有人話唔好食,而重點係想要片皮鴨,阿姨search完就決定試下呢間! 就算book左位都要等,店內都迫既,所以就有種老餐廳既感覺,但又未至於三六九個種. 香港地小人多,自然有磨擦,所以我地都有段小插曲,不過呢到唔講啦!我地叫左一堆野,之後又再加單,overall都係好食既,我盡量講下啦,因為真係叫左幾多野下XD北京填鴨 $308好似話要訂,我地訂左一隻! 我唔食既,俾唔到comment, 不過我公公就密密食,應該食左一碟(一碟半隻,分兩碟上)有多,咁我估難食極有限.砂鍋雲吞雞 $138我地叫半隻雞,都大架唔係雞殼,雲吞就啖啖肉,個湯就正正常常咁,無咩特別, 但咁既價錢咁大煲,CP值都高!千層醬豬耳 $72我都真係幾多野唔食,所以唔知,但望上去都撈得好混,好似都唔錯拍黃瓜 $52呢個... er... 唔知點解我1食到好大陣鮮露既味,which係唔應該係呢味餸到出現既,或者係我平時食既,整既都唔正宗雞絲粉皮 $62個麻醬好深色,怪怪的,但食落又ok喎! 佢個量以小食黎講都比正常偏多四喜烤麩 $62比起烤麩,我更鍾意冰豆腐,而且叫左

北京填鴨 $308

砂鍋雲吞雞 $138

千層醬豬耳 $72

拍黃瓜 $52

雞絲粉皮 $62

四喜烤麩 $62
比起烤麩,我更鍾意冰豆腐,而且叫左好多餸,所以我放棄左呢碟,不過佢銷程係我地要枱黎講好似都幾慢下

酸辣湯 $64
64蚊黎講好抵,但呢兜唔知係咪將醋變左胡椒,我飲到胡椒咪多過酸味,但呢隻顏色,呢個質感又唔係胡椒豬肚湯,我唔係好知自己飲緊咩,雖然我好鍾意胡椒陣味XD

回鍋肉 $78
肉同油絕對唔係我杯茶,所以我都無
食,不過阿姨地話都好好食

黃金南瓜 $78
呢個係陪我另一個阿姨食既,佢其貌不揚,無平時既粒粒黃金,但係個咪係好食既,我有理由懷疑佢係用咸蛋黃醬就咁炒而非碎上

京式炸醬麵 $44
呢個價,呢個size,旺區食lunch都唔得啦,佢仲要唔係稀既,撈起都掛汁,唔錯唔錯

蔥油海蜇 $64
呢個好食,但我嫌佢太多芽菜太少海蜇囉XD

五香牛肉麵 $44
我已經食唔落,所以無試

脆椒香雞 $78
同上,食唔落

白菜豬肉煎餃(10隻) $42+5
呢個飽都要食XD 煎出黎好香,爆肉汁,好好味

上湯雲吞(10隻) $42
我唔知係因為已飽飽定點,我覺得佢個餡同砂鍋雲吞雞個雲吞唔同,呢個好肉感,無菜去平衡番,唔多like

另外仲有叫飯同啤酒,同加摩摩皮,平均每人都係$150左右,咁多野食,抵啦!

2019-07-06
生日
2019-07-10 730 瀏覽
餐廳主打地道的東北菜 一進門就被火熱的人氣驚訝到 紅紅火火熱熱鬧鬧 氛圍好好涼菜【香椿拌豆腐】 炎熱的夏天來一份冰冰涼涼的涼菜再合適不過了 麻油的香味配上清清淡淡的豆腐 鹹淡適中 好喜歡 酸辣土豆絲 家常菜簡單卻百吃不厭特色的東北酸菜水餃 酸菜餡好有特色 手工包的餃皮有咬勁還有麵粉香 好正北京烤鴨 要提前預訂 好吃過海港城某間主打烤鴨的京菜餐廳 價錢還更可愛🤫杭州骨 酸酸甜甜味道好似糖醋排骨 還有菠蘿和薯仔 內容好豐富酸菜桂魚 粉絲底 魚超大一條 好抵 味道就正常最後以拔絲地瓜作為晚餐的結尾 要分秒必爭放入冰水中 脆脆的糖絲外衣 地瓜的香甜 好滿足的一餐推荐的东北菜 食物正宗好吃 又熱鬧有煙火氣
香椿拌豆腐

• 片皮鸭
  • 秘制杭州骨
  • 饺子
2019-07-05 861 瀏覽
呢間隱世於大角咀角落既東北菜小店,黎到既時候最估唔到既係都幾多人排隊,好彩一早訂左枱唔係有排等🤤先黎講講小食,炒萵筍,呢個就正正常常,話就話炒但食落又唔算好油膩,佢唔係爽口個d而係偏向軟身,鐘唔鐘意就見仁見智啦😉第二樣小食就係雞絲粉皮,雞絲,青瓜,粉皮同埋麻醬,好簡單既四樣野配合起上黎就非常之好食🤤粉皮就相似河粉但佢就爽口彈牙多少少,想叫小食既話呢個係唔錯既選擇👍🏻千層醬豬耳,平時食豬耳多數一條好大條,呢到就會係一塊薄身咁食,估唔到食落口感差好遠,平時會咬到牙仔軟但呢隻係脆口得黎好爽身,配合埋其他配料就更香更好食👍🏻👍🏻小食講完就開始到主食啦,第一個係上湯雲吞,係一個唔算好特別既上等雲吞,皮薄餡靚,上湯都唔會話好重味精個d,食落好滿足🤤叫左全餐唯一一個面食,雞蛋蕃茄刀削面,個人覺得湯底比較濃,同個面唔蛋夾,刀削面都偏為軟身冇乜咬口感,有少許失望🤔🤔黎到今餐既主角片皮鴨,我地8個人就叫左1隻鴨,其實食落感覺都幾多,大家可以就住份量叫,不過記得要book個陣訂埋隻鴨唔係好似會冇🤪隻鴨唔算話好肥,個人唔鐘意食太肥既鴨,塊皮都算簿同埋有些少粉味(個人都幾鐘意)so far各個配料都唔錯叫做幾好
青炒萵筍
千層醬豬耳
上湯雲吞
蕃茄雞蛋刀削麵
黎到今餐既主角片皮鴨,我地8個人就叫左1隻鴨,其實食落感覺都幾多,大家可以就住份量叫,不過記得要book個陣訂埋隻鴨唔係好似會冇🤪隻鴨唔算話好肥,個人唔鐘意食太肥既鴨,塊皮都算簿同埋有些少粉味(個人都幾鐘意)so far各個配料都唔錯叫做幾好食👍🏻
片皮鴨1隻(圖為半份)
又一樣主食就係酸菜魚,除左酸菜同魚入面仲有d粉絲,估唔到既係個湯底幾好飲,辣味係一陣清澈既辣椒味,比較少酸味,但相對地佢辣得幾過癮,不過唔食得辣既我就食唔到咁多啦🙊份量都算幾大碗,所以記得搵個食得辣既人包底啦😉
酸菜魚
最後甜品叫左個豆沙鍋餅,塊皮算係幾薄身同埋幾脆口,夾住紅豆熱辣辣咁食都算唔錯,紅豆都唔係話死甜既味,可以一試👍🏻
豆湯鍋餅
有樣野要提既就係佢唔收卡,只收八達通同現金,食之前就要做足準備啦,同埋真係算幾平同抵食,野食幾大份,so far 8個人食呢到都幾飽🤢🤢所以想試多d就同多d人一齊黎啦🤪
2019-06-28
千層醬豬耳
片皮鴨1隻(圖為半份)
豆湯鍋餅
2019-06-29 990 瀏覽
同事知道我從未食過呢間餐廳,於是佢就帶我去食。在餐廳門外有不少人在等候著,我們等左一陣就可以就座。午巿款式都幾多,我們各點了不同的客飯,我們點了口水雞及秘制杭州骨。另外,跟餐加錢點了王老吉及豆漿(無影相)。秘制杭州骨,份量都幾多。醬汁酸酸甜甜,幾開胃。薯仔好入味,排骨亦相當腍。口水雞,雖然有點點辣,不過好惹味。雞肉嫩滑。👍🏻青瓜絲沾滿辣汁,非常惹味。👍🏻難怪坐附近的食客都點這客飯。果然好味。
同事知道我從未食過呢間餐廳,於是佢就帶我去食。

在餐廳門外有不少人在等候著,我們等左一陣就可以就座。

另外,跟餐加錢點了王老吉及豆漿(無影相)。

秘制杭州骨,份量都幾多。
醬汁酸酸甜甜,幾開胃。
薯仔好入味,排骨亦相當腍。

口水雞,雖然有點點辣,不過好惹味。
雞肉嫩滑。👍🏻
青瓜絲沾滿辣汁,非常惹味。👍🏻
難怪坐附近的食客都點這客飯。果然好味。
2019-06-28 950 瀏覽
晚餐很少會來到大角咀這地方,走進橫街小巷,來到這間老掌櫃品嚐東北菜,聽聞這裡片皮鴨不錯,所以來試試!晚上7點正,一入門口的位置已坐滿,幸好已預先訂座,侍應就帶到另一間隔的房間,坐位比較擠迫,人與人之間距離比較近。坐下點了菜,出菜快,不用等太耐片皮鴨,賣相吸引,肉質不乾,肥瘦均勻,配以青瓜洋蔥和醬汁,不用多說這個酸菜餃要視乎個人喜不喜歡吃酸菜,如喜歡吃,會覺得好吃,因為酸的程度恰到好處,不會太酸,而且咬一口很多汁,還可點辣醬擔擔麵在菜單上顯示了2隻辣椒🌶️仔,表示辣的程度,本人接受辣的程度比較低,所以叫了少辣!記得搞匀才吃,但有點失望,變了完全不辣。回鍋肉好惹味,偏辣但可接受侍應上碟時,另端了一碗凍水,要即時放進凍水水,才會有脆的效果!果然咬了一口脆脆的,口感不錯總括:性價比高,值得一試
坐下點了菜,出菜快,不用等太耐
片皮鴨

酸菜餃

四川擔擔麵
回鍋肉
回鍋肉好惹味,偏辣但可接受
拔絲蘋果

總括:性價比高,值得一試
2019-06-27
片皮鴨
  • 拔絲蘋果
是日晚餐係補食父親節飯市面上好多片皮鴨都系岀自於美心餐廳 於是做好Research 即日打電話去卜枱 好在仲有位預約左8pm 5位 記得卜枱時講清楚要留鴨呀!!鋪地地址比較偏遠唔係太方便 要預多小小時間去如果唔系就好似我甘遲到了 小妹815左右去到 門口仲有人排緊隊好在遲左小小張枱仲留緊比我(>^ω^<)入到去地方唔大 都幾逼下 我地就坐系另一系房仔 好在冷氣夠大事不宜遲 馬上叫野食片皮鴨半隻由於系電話已經預留左 坐低冇耐隻鴨已經上咗枱附送12塊餅皮 青瓜條 京蔥 有鴨香 肉質軟熟 唔會太油 好好食😋👍🏻蝦蛋炒飯 唔好睇佢清清地 炒飯有鑊氣 粒粒分明夠乾身 一樣好岀色👍🏻韭菜豬肉餃 新鮮出爐熱辣辣 韭菜同豬肉嘅比例係7:2個皮亦都唔會太厚 有肉汁👍🏻酸辣土豆絲爽口 小小麻 唔系好辣 基本上食唔到辣味酸酸地好開胃 秒速食哂 好好食👍🏻😋上湯娃娃菜都幾重蒜味 菜煮到好林 正常水準秘制杭州骨聞落陣味好似豬腳薑 食落口偏甜 有薯仔菠蘿洋蔥伴碟 都唔錯不過食得多就好快會滯砂鍋雲呑雞半隻有娃娃菜同棠菜底 湯底好濃雞味但飲多一兩碗就有小小偏咸 雲呑皮薄 不過系淨豬肉餡 有小小似小籠包
是日晚餐係補食父親節飯
市面上好多片皮鴨都系岀自於美心餐廳
於是做好Research 即日打電話去卜枱 好在仲有位
預約左8pm 5位 記得卜枱時講清楚要留鴨呀!!
鋪地地址比較偏遠唔係太方便 要預多小小時間去
如果唔系就好似我甘遲到了 小妹815左右去到
門口仲有人排緊隊
好在遲左小小張枱仲留緊比我(>^ω^<)
入到去地方唔大 都幾逼下

有娃娃菜同棠菜底 湯底好濃雞味
但飲多一兩碗就有小小偏咸
雲呑皮薄 不過系淨豬肉餡 有小小似小籠包味
雞肉都煮到好林 整體來說不錯
蘋果拔絲 (需時20mins)
最後梗係要食埋甜品
一上到枱 個姐姐已經叫我地要即刻拔絲
但我掛住影相 糖漿已經開始變硬 拔唔到絲了
你地記得要爭分奪秒啊!

利申:整體來講都幾好食 高質片皮鴨!!!
而且食咗咁多樣嘢只係$752
CP值都幾高 原本想叫埋元蹄
不過要預早一日預訂唷!
如果地址可以方便啲一定會再去💪🏻
  • 片皮鴨(半隻)
  • 酸辣土豆絲