2019-04-29 937 瀏覽
這餐館在大角咀那邊,可以由旺角步行去,需時大約15分鐘。6點半鐘到達已很多人,也已有食客開始食頭ㄧ輪晚餐,因沒有訂位,要大約7點半才有位,但都值得等😊店舖不是太大,座位也鋪排得密集,但都算舒適。雞絲粉皮份量大,超多雞絲及麻醬👍北京填鴨 - 半隻上枱時已片成片狀,多肉也夠嫩,配有大蔥絲、青瓜絲、甜麵醬及薄餅,百多元有這質量,很不錯呢!!四川擔擔麵微辣,再加上有點麻醬味,花生碎,肉碎,葱花,麵的份量也多👍會一口會接著一口吃。上海排骨麵麵夠彈牙,湯底味夠濃郁,豬扒也夠嫩👍豆沙鍋餅鍋餅皮跟其他店有點不同,不是炸的,是煎的,鍋餅皮有點像北京填鴨的薄餅皮。豆沙餡不太多,也不太膩。食后感 : 雖然是小店,但食物有一定質量,店員服務也很熱誠,價錢也不貴👍👍
這餐館在大角咀那邊,可以由旺角步行去,需時大約15分鐘。

店舖不是太大,座位也鋪排得密集,但都算舒適。

雞絲粉皮
份量大,超多雞絲及麻醬👍

北京填鴨 - 半隻

四川擔擔麵

上海排骨麵
麵夠彈牙,湯底味夠濃郁,豬扒也夠嫩👍

豆沙鍋餅

• 北京填鴨
2019-04-06 1483 瀏覽
唔知食乜好,又翻啅好食嘅餐廳啦今日試羊肉餃子、冷麵同醉雞。水準依舊,醉雞入味又嫩滑,冷麵惹味又夠凍,羊肉水餃非常出色,係我喜歡嘅水餃皮,唔太厚味道又剛剛好,讚下次要試餡餅
唔知食乜好,又翻啅好食嘅餐廳啦

下次要試餡餅

2019-04-06 1140 瀏覽
与朋友聚会,想吃炒菜离家不远选到这家。7:00来已经必须排队了。上菜后,隔壁桌目不转睛锅包肉因为想念东北的锅包肉特此尝尝卖相还行,但是口味欠佳,正宗的都是酸甜相依,但是此番明显醋味盖过甜味。而且东北的酸口都加白醋,陈醋明显上色会重。无法作出正宗的金黄锅包肉。炸的有点老,没有外教里嫩之感。片皮烤鸭味道不错,推荐。在香港这两年确实没有吃货这种烤鸭。今天果断点了尝尝。烤鸭烤得蛮入味,尤其皮很酥脆。连皮带肉切成薄片,配上春卷皮,甜面酱和大葱包裹在一起食,很爽利。葱要是再切薄切丝一些更好葱爆羊肉非常下饭,香气扑鼻,只不过葱吃起来有点硬整体三星半麻辣海蜇头口味不错,辣度稍辣但能接受,海蜇香脆回味足酸辣汤,小食几口,无功无过

锅包肉
因为想念东北的锅包肉特此尝尝
锅包肉

葱爆羊肉
非常下饭,香气扑鼻,只不过葱吃起来有点硬整体三星半
葱爆孜然羊肉

麻辣海蜇头
口味不错,辣度稍辣但能接受,海蜇香脆回味足

麻辣海蜇头

酸辣汤,小食几口,无功无过
2019-04-05
40 分鐘 (堂食)
葱爆孜然羊肉
麻辣海蜇头
  • 北京填鸭(半只)
  • 清炒莴笋
  • 京葱羊肉
2019-04-05 977 瀏覽
一向食開連鎖集團的片皮鴨感覺一般,份量少價錢又貴。今次食完「老掌櫃」之後變左呢到既fans, 絕對係會翻兜既餐廳!前菜食左涼拌海哲頭,口感十分之爽脆,食到無停口呀~口水雞都十分之惹味!好開胃之後到主角出場喇!大家想食既過一定要係打黎book位果陣預訂埋片皮鴨呀!以免賣哂無得食三百蚊左右既價錢食到咁大隻鴨,味道好過連鎖集團餐廳多多聲呀!4個人食到好飽先食得哂!呢到d野全部大大碟,最岩一家大細黎開餐。不過由於係小店既關係,座位有限,一定要打電話黎book位呀!

• 口水雞
  • 片皮鴨
2019-03-24 886 瀏覽
<性價比好高既京川滬菜 >😍香港人好鍾意食京川滬菜 京川滬 雖然包哂北京 四川 上海菜 但其實一般人入去呢 d菜館都係想食片皮鴨😈 喺 hk大部分呢 d菜館都係 tst , 但好多都係出名 但唔好食, 要好食 又要好貴🤦🏼‍♂ 而呢間大角咀既老掌櫃 開左幾年都幫襯過兩三次 真係性格比好高 好味又抵食 唯一唔好係迫 d但如果想食好野一定要試下佢🍴北京片皮鴨🦆燒得好好既片皮鴨 佢呢款應該同普遍香港食到既係南方切法 鴨皮連埋肉多 鴨肉味香 鴨皮香脆 😍 用熱辣辣既薄餅皮 連埋青瓜 葱絲 🥒🌿 連埋甜醬一齊食 好味🍴糖醋魚🐟顏色好靚 用葱花做裝飾 🌿 魚肉得好香脆 魚肉彈牙 近魚皮 位好軟滑 好有口感 上面淋左既醬汁甜酸開胃 熱辣辣 帶 d蕃茄香 而且個醬汁密度較得好🍅 好正😍 🍴拔絲蘋果🍎間間京川滬菜 做既方法都唔同 呢個凍糖水 同蘋果分開上 蘋果上面有層糖膠 一放落冰凍既糖水 即時凝固 食落出面香脆又夠甜 入面蘋果肉新鮮 暖暖地 好有層次感 好食😃 🍴豆沙鍋餅😃呢個我冇記錯應該係近北方 d既 鍋餅 個餅皮偏脆同薄 口感唔錯 而且好有麵粉香🍞入面既豆沙 好香甜 密度高 正🍴

<性價比好高既京川滬菜 >😍

🍴北京片皮鴨🦆

🍴糖醋魚🐟

🍴拔絲蘋果🍎

🍴豆沙鍋餅😃

🍴煎菜肉餃🌿🥟
煎餃好香口🔥皮厚度適中 韭菜新鮮夠香 應該係自家包 豬肉切得好碎好有口感🐷 而且肉質 juicy點 d黑醋同豆板醬更有風味🌶

🍴麻辣豬肚絲🐷🌶
凍食既豆盤 用左三色椒絲加埋青瓜絲🌶🥒新鮮切碎加上芝麻木耳 連埋主角既豬肚絲 口感爽彈 盡吸麻辣汁 十分唔錯

🍴上湯浸津白🌿
雖然普通一碟菜 但佢既湯幾清新 帶 d 蒜頭調味 津白都夠新鮮 而且份量都多 滿意 👏🏻

🍴辣子雞🌶🐥
辣椒 大葱 薑炒成既辣子雞 辣度都高 好夠鑊氣 雞肉 好夠辣香 口感算係淋嗰款 切得偏長身 轉幾惹惹味😍

🍴乾扁四季豆🌿🔥
炒得夠鑊氣 豆保留入面既水份 加上辣子同 juicy既豬肉碎 🐷唔錯

🍴水煮牛肉🌶🐮
我幾鍾意佢個辣湯汁 味道麻辣但唔會話好濃 牛肉比較煙靭重肉味 加上吸汁既芽菜 生菜🥬 要黎撈飯一流🍚

🍴京葱爆羊肉🐑🔥
呢個爆羊肉用碟上 一上枱都熱辣辣 應該都係即起既 💪🏻 羊肉味好香 酥味算係中級 口感軟熟 葱同大葱炒得好夠香 好味

🍴三鮮餃 🥟
包得好靚既三鮮餃 入面材料豐富 蝦 豬肉 韭菜 木耳🦐🐖 好有口感 咸鮮味出 點醋同豆板醬都好味😍

🍴擔擔麵🍜
京川滬既擔擔麵充滿住香濃既湯汁 花生味香濃 又帶 d辣 佢調味好好 唔會蓋過爽滑既麵味 麵質爽口 連埋側邊既豬肉碎食 好食🐷

🍴山東燒雞🔥🐥
好特色既東北菜 一般 係醃 炸過 再蒸 所以佢個皮係有炸過既啡色但又淋淋地甘 若果當冷盤會更正 上枱時有 d暖 但都可接受🙂 雞肉雞皮都好嫩滑 重點係佢個汁 味道複雜 應該辣椒 醋 蒜 豉油 麻油都有 同雞勁 match 😃

🍴醉雞🍸🐤
凍食既凍盤醉雞 雞肉 彈牙 雞皮爽口 盡吸花鵰酒味 正

#京川滬 #片皮鴨 #三鮮餃 #韭菜餃 #糖醋魚 #醉雞 #山東燒雞 #辣子雞 #津白 #四季豆 #豬肚 #豆沙鍋餅 #拔絲

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#老掌櫃東北菜館
大角咀大角咀道63 號牡丹大廈地下
~~~~~~~~~~~~
2019-03-24
10 分鐘 (堂食)
2019-03-11 1142 瀏覽
唔嚟大角咀都唔知道其實呢到地方係有好多隱世美食架 今次就去左一間食東北菜嘅餐廳價錢都算適中 而呢間餐廳係叫 老掌櫃 呢間老掌櫃就出名食 北京填鴨 但我就無食到呢樣就食咗另外兩樣野 水煮牛肉 $108 同 砂鍋雲吞雞(半隻) $138通常水煮都係偏辣 但係呢間嘅水煮有辣嘅香味 但無辣嘅刺激感反而咁樣食水煮牛好好食又有香辣味另外係水煮牛肉入面有粉絲可以食吸收咗水煮湯入面味道 變得更好食牛肉亦都有口感 牛根位唔多 呢個餐絕對對年輕人士都鍾意砂鍋雲吞雞 🐥呢個真係超級好食 好食到湯底、雞同雲吞都清哂完完全全係十分滿分好好食 👍🏻湯底雞味好重 唔算太淡雞嘅份量都算大隻肉身嫩滑 雲吞就較普通 平時地方都可能會食到下次再嚟會試下北京填鴨嘅味道唔知會唔會有出乎意料嘅驚喜呢
唔嚟大角咀都唔知道其實呢到地方

牛肉亦都有口感 牛根位唔多
呢個餐絕對對年輕人士都鍾意

砂鍋雲吞雞 🐥
呢個真係超級好食
好食到湯底、雞同雲吞都清哂
完完全全係十分滿分好好食 👍🏻
湯底雞味好重 唔算太淡
雞嘅份量都算大隻
肉身嫩滑
雲吞就較普通 平時地方都可能會食到

下次再嚟會試下北京填鴨嘅味道
唔知會唔會有出乎意料嘅驚喜呢
水煮牛肉
砂鍋雲吞雞(半隻)
2018-10-25
1 分鐘 (堂食)
砂鍋雲吞雞(半隻)
  • 砂鍋雲吞雞
2019-03-10 710 瀏覽
天氣凍凍地又係搵熱野食既時候啦大角咀這間東北菜想試好耐,見食評都勁多今日終於的起心肝行遠D食個早午餐入去係傳統中式小店格局,我坐左張四方小紅木枱大概12點幾就已經有幾張枱開緊餐了今次二人行就穩陣派點些平時會食既菜式水煮牛肉- 只屬一般,辣度二級,除了芽菜同水晶粉,裡面少有地加埋紹菜、木耳牛肉大片上,肉質還可松鼠魚(龍脷)- 偏酸,勁多番茄,幾粒菠蘿,鐘意食超酸野既就啱D魚炸得脆脆的,内面仍軟身,比想像中好食抜絲蘋果- 預左要食既飯後甜品, 估唔到要自己手動加脆幾好玩丫,我下次會識得玩會整得靚D好食D個餸一來就兩樣野,一碟蘋果淋左糖漿,另加一盤凍水我初時見當然呆左啦原來我要自己同蘋果片掃暈糖漿,再去沖凍水浴加脆我整到有些..哈哈都有幾塊靚仔既交到功課啦,比起以前食過其他餐廳既抜絲香蕉呀蕃薯呀⋯⋯我覺自己咁整既比較冰脆當然同我糖漿皮整得厚有關啦埋單二百幾算價錢合理
天氣凍凍地又係搵熱野食既時候啦
大角咀這間東北菜想試好耐,見食評都勁多
今日終於的起心肝行遠D食個早午餐

入去係傳統中式小店格局,我坐左張四方小紅木枱
大概12點幾就已經有幾張枱開緊餐了
今次二人行就穩陣派點些平時會食既菜式

牛肉大片上,肉質還可

魚炸得脆脆的,内面仍軟身,比想像中好食

抜絲蘋果- 預左要食既飯後甜品, 估唔到要自己手動加脆
幾好玩丫,我下次會識得玩會整得靚D好食D
個餸一來就兩樣野,一碟蘋果淋左糖漿,另加一盤凍水
我初時見當然呆左啦
原來我要自己同蘋果片掃暈糖漿,再
去沖凍水浴加脆
我整到有些..哈哈
都有幾塊靚仔既
交到功課啦,比起以前食過其他餐廳既抜絲香蕉呀蕃薯呀⋯⋯
我覺自己咁整既比較冰脆
當然同我糖漿皮整得厚有關啦

埋單二百幾算價錢合理

2019-03-10
  • 抜絲蘋果
2019-03-09 663 瀏覽
呢間大掌櫃朋友介紹,非常唔錯呀!價錢唔貴,份量唔細,味道唔錯!由其個雲吞雞同片皮鴨,份量多到食唔哂。最深刻係個秋葵,炒得好惹味。紅油抄手就著普普通通。不過地方就迫D,同埋如果想食片皮鴨就要book定。整體黎講,好正!好食過好多香港所謂既傳統京菜館
呢間大掌櫃朋友介紹,非常唔錯呀!
不過地方就迫D,同埋如果想食片皮鴨就要book定。
整體黎講,好正!好食過好多香港所謂既傳統京菜館
2019-02-19 1029 瀏覽
今日一班人去食lunch,係附近行下行下尼左E間,第一次食我地每一叫左一樣野食share,佢的野食都算有份量,我地食完都好飽羊肉餃子,出奇地唔羶,第一啖食落唔似羊肉,係食下食下之後先覺得似羊肉,係好味的牛腩,推介推介!!!!!人人都讚,仲要清得好快牛腩好入味,見到有好多汁以為會好鹹,但原來唔鹹,D汁仲好好味;牛腩燘得好林好易咬,一D都唔韌!!!炸雞炸得好脆,十分脆,崇尚健康人士可以唔洗叫。不過佢的雞都幾嫩,唔會好韌另外叫左個四季豆,普普通通,只係有D鹹
今日一班人去食lunch,係附近行下行下尼左E間,第一次食

牛腩,推介推介!!!!!
人人都讚,仲要清得好快

炸雞
炸得好脆,十分脆,崇尚健康人士可以唔洗叫。
不過佢的雞都幾嫩,唔會好韌

另外叫左個四季豆,普普通通,只係有D鹹

2019-02-14 880 瀏覽
朋友推薦而來,門牌已經有濃厚的中國餐館味道!預計會很多人來吃,所以預先訂好位,並留了半只鴨200元內,鴨的份量很多,四人吃也不一定能吃完,所以半只就好夠了!附加的薄餅皮就有點不足,喜歡吃的可以多加6元去添吃!肉質鬆軟可口,皮也不油,一塊皮夾好鴨肉,加上少許青瓜剛剛好!不夠吃的還可以多加小菜,這次加了麻婆豆腐,和以前吃的口味十分不同,帶點某米線店的麻辣湯底的麻辣感,麻麻的十分好送飯份量也十分足,吃飽還會有剩
朋友推薦而來,
門牌已經有濃厚的中國餐館味道!

附加的薄餅皮就有點不足,喜歡吃的可以多加6元去添吃!

肉質鬆軟可口,皮也不油,
一塊皮夾好鴨肉,加上少許青瓜剛剛好!

不夠吃的還可以多加小菜,
份量也十分足,
吃飽還會有剩
  • 雞絲粉皮
  • 片皮鴨
  • 北京填鴨
  • 北京填鴨(半隻)
  • 麻婆豆腐
2019-01-25 1193 瀏覽
因為奶奶生日,想同佢食北京填鴨,咁我之前都食過老掌櫃幾次,就帶奶奶去依度食飯啦~星期六6點九左右就黎到,都已經要等位了,大約等左半個鐘唔駛就可以入座。我地有三大一細,有BB櫈已經好好,因為個場好細好迫。要自己係張紙度落單再俾侍應。叫左半份北京填鴨,跟12件餅皮($168)價錢唔貴,鴨皮好Juicy,鴨肉都唔嚡,夾埋餅皮連青瓜、蔥段同醬汁一齊食,好味京蔥羊肉餃子:份量好多,價錢唔貴,多汁,不過要襯熱食最好~乾煸四季豆:四季豆炒得好脆口,最怕炒得冧晒個D,所以依個岩我。炒飯:我都唔係好記得係咩炒飯,正正常常咁囉高力豆沙:咁岩個日我咳到死,唔食得甜野,所以俾左我老公同奶奶食,我都好想食呀。因為好多人等位,所以D野食好快上到檯,侍應都會差不多時候叫你埋單(但唔會催你走嘅),普遍客人識做嘅所以個零鐘頭就走人。食品好味,價錢大眾化,難怪咁格攝都好多人黎食,一定會再翻兜。
因為奶奶生日,想同佢食北京填鴨,咁我之前都食過老掌櫃幾次,
就帶奶奶去依度食飯啦~

我地有三大一細,有BB櫈已經好好,因為個場好細好迫。
要自己係張紙度落單再俾侍應

叫左半份北京填鴨,跟12件餅皮($168)

京蔥羊肉餃子:份量好多,價錢唔貴,多汁,不過要襯熱食最好~

炒飯:我都唔係好記得係咩炒飯,正正常常咁囉

普遍客人識做嘅所以個零鐘頭就走人。

2019-01-12
30 分鐘 (堂食)
2019-01-15 915 瀏覽
There is always a queue outside this restaurant. Remember to book it before you go, so that a table is reserved for you!! Remember, it closes every TuesdayPeking duck here is reasonably priced, you can reserve it when you call and book a table. The fish is not tasty as the “太二酸菜魚” in MainlandBut the dumplings there taste super nice, highly recommended👍🏼They taste better than the signature dish-peking duck

2019-01-06 1004 瀏覽
日日都好花心要食吳同既午餐,又要好食,今日就試下食昵個😬其實未入去之前我係吳知呢間食D乜嘢,入到去打開餐牌,原來有好多嘢我都好鐘意食,餐牌價錢吳屬於貴,係大眾化價錢👍尤其係甜品個頁,高力豆沙同拔絲,呢兩款甜品係我至愛,而且吳係好多食肆會做呢兩款甜品😋但係而家係食午餐😨所以叫左個午餐用素菜做的套餐餃子➕刀削面再叫左杯酸梅汁餃子——-味道吳錯同做得皮薄👌刀削面——-面質滑,師父刀工吳錯👌酸梅汁——不會太甜,味道幾好👌但係其實我最想食係高力豆沙同拔絲甜品,甘飽點食,下次要專登去食甜品先😂我聽到呢度D人大部份講國語,我估呢到D師父應該係外省人,因為我食到D食物都幾似以前去北京玩既時候既味道,所以我估呢間東北菜都幾正宗。待應都幾有禮貌,可以再去食😊😊
日日都好花心要食吳同既午餐,又要好食,今日就試下食昵個😬
餐牌價錢吳屬於貴,係大眾化價錢👍
但係而家係食午餐😨
所以叫左個午餐
用素菜做的套餐餃子➕刀削面
再叫左杯酸梅汁
餃子——-味道吳錯同做得皮薄👌
刀削面——-面質滑,師父刀工吳錯👌
酸梅汁——不會太甜,味道幾好👌
待應都幾有禮貌,可以再去食😊😊
2018-12-27 992 瀏覽
兩人在8點半到,眼看不用排隊就滿心歡喜進去,也見到很多人,剛看到有兩個空枱就跟一個四眼的女服務員,她就叫我們兩人再進去一個原舖的旁邊入口再進,一心也覺得這次可以有一個比較舒適有一點空間的枱進食,去到才發現一個三百呎的僭建舖位裏面竟然有超過三十人以上在用餐,裏面裝修一眼就看得岀跟原舖不一樣,好像臨時加岀來的,她安排我們兩人在僭建舖位的門口,這位置根本是每位客人經過我們都要起身讓位的,我就跟這位態度不屑的四眼女服務員小姐講可否改去原舖那邊,那邊有位也沒有寫留坐的牌,但她一口就拒絕了我,也沒有講原因,那我見這情況就只好離開了。這間是食物不錯的我才來第二次,但這樣服務質量的話就不用再幫襯了。
2018-12-01 1123 瀏覽
下午二人食午餐套餐,好多人但坐得不算好逼,點了水煮魚同炒四季豆同菜飯。其實環境格局餐牌菜式算普通,見隔離D菜都好大碟,以為實食吾哂,點知一食水煮魚,真係好味,魚不算好滑,但調味相當好,裡面D薯粉牙菜配料都食哂,雖然吾食得辣但送下飯吾覺食哂炒四季豆好大碟,同樣地食食下都食哂,炒得有獲氣好好味,最後叫了豆漿解辣整體就是奇貌不揚但驚喜好味,每人只要54,抵食夾大件,非常不錯!