回頭度🍪7.5/10|人均消費💰~$50-70-今次就嚟到老香港裝修嘅冰室😍裝修好用心 連餐具都印有唔同字句原本係想食沙嗲牛熱香餅🥞但原來要14:30後先有🥲所以就試咗其他嘢食先😋-👍🏻老荔招牌蕃茄湯通粉 $58湯底好清甜🍅唔係平時嗰啲茄膏味佢可以自選麵底同買三個餸🤩今次就揀咗叉燒🐽滑蛋🍳仲有沙嗲牛沙嗲牛好滑🐮沙嗲味都極重通粉同其他餸份量都好多 抵食🥳味道🌕🌕🌕🌕🌑-👌🏻麻麻地豬扒酸辣米線 $61豬扒夠大塊 都煎得夠香🥰但鬆軟到有啲化學🥲至於酸辣米線就不過不失味道🌕🌕🌕🌑🌑-👍🏻兒童鴛鴦(跟午餐送)好少地方有嘅飲品係阿華田+好立克☕味道就係麥芽味重嘅華田味道🌕🌕🌕🌗🌑-整體味道🌕🌕🌕🌗🌑抵食🌕🌕🌕🌗🌑
回頭度🍪7.5/10|人均消費💰~$50-70
豬扒夠大塊 都煎得夠香🥰
但鬆軟到有啲化學🥲
至於酸辣米線就不過不失
味道🌕🌕🌕🌑🌑
👍🏻兒童鴛鴦(跟午餐送)
好少地方有嘅飲品
係阿華田+好立克☕
味道就係麥芽味重嘅華田
味道🌕🌕🌕🌗🌑
整體味道🌕🌕🌕🌗🌑
抵食🌕🌕🌕🌗🌑
麻麻地豬扒酸辣米線
老荔招牌蕃茄湯通粉
睇到IG有好多人介紹呢間新開嘅茶餐廳《老荔冰室》,就同屋企人嚟呢度食好西。本身10分期待呢度嘅嘢食,點知簡直可以話係世紀大劣食,係我成世人入面食過最難食嘅嘢,服務態度非常差劣,價格昂貴,與食物質素不符正比,試過一次,絕對冇下次,寧願去食預製飯嘅牛奶冰室都唔會再食佢,就算餓死都唔會再食佢!我們兩個人一人嗌咗一個餐,價格是$129,如果食物質素好的話其實唔算貴,但係呢度嘅嘢非常難食,簡直可以話係劣中之劣,大家千祈唔好嚟食!先講講服務態度,呢間店嘅店員服務態度10分差劣,我哋入座嘅時候,我有一個細型嘅行李箱,有一個男職員十分大聲地叫我將個行李箱放喺另外一度,當時聽到佢嘅態度10分唔好,好似好唔情願俾我帶個篋入嚟咁。咁跟住我哋想落單嘅時候,我們枱面是沒有QR code的,我哋猛咁喺度叫職員,但係佢哋都視若無睹,明明見到我哋,又冇其他嘢做,但係都唔理我哋,直到我哋等咗幾分鐘先有一個女職員,遞個QR code過嚟俾我哋自己落單。呢個係沙嗲牛肉煎雙蛋飯,餐牌寫住「正」字的,索價$60 ,但係非常難食。第一,啲飯非常之硬,話唔定係預製飯。第二,啲沙嗲牛肉超級無敵鹹,淨係食到鹹味同黑椒味。第三,沙嗲牛肉

沙嗲牛肉煎雙蛋飯
呢個係沙嗲牛肉煎雙蛋飯,餐牌寫住「正」字的,索價$60 ,但係非常難食。第一,啲飯非常之硬,話唔定係預製飯。第二,啲沙嗲牛肉超級無敵鹹,淨係食到鹹味同黑椒味。第三,沙嗲牛肉超油,沙嗲牛肉個汁似係只係得少少沙嗲汁跟住加咗勁多油,食落口全部都係油。總括嚟講,呢個飯其實我一齊食,只係食到黑椒同埋鹹味,毫無其他味道可言,兩個字:「大伏」
焗芝士麻麻哋豬扒飯

呢個係焗芝士麻麻哋豬扒飯,索價$63 ,冇錯,佢餐牌度真係寫麻麻哋豬扒的,但係恕我直言,呢個飯係劣質。焗芝士味道是不錯的,炒飯底都挺好的,但係呢個飯嘅黑椒汁,非常之鹹,令到成個飯都好鹹,同埋淨係食到黑椒味,另外嗰個豬扒亦都好重調味,懷疑係遮蓋豬扒嘅唔新鮮。不過呢個飯都算算係好過沙嗲牛肉雙蛋飯嘅。
凍檸茶(少甜)

跟住呢杯就係凍檸茶,跟餐加$3的,我已經嗌咗少甜,但係都係超甜,好似飲緊糖漿咁,完全冇茶味同檸檬味。跟住嗰啲冰唔知發生咩事,好碎好似沙冰咁,如果唔用飲管飲會飲晒啲冰落肚,總之就係飲緊杯勁難飲嘅糖漿,連維他檸檬茶都好飲過呢杯嘢,簡直可以形容為我人生中飲過最難飲的檸檬茶。

總括嚟講,呢間嘢絕對是超級劣食,服務態度又差,環境又狹窄,價格又昂貴,食物更為非常劣,這樣的價錢,這樣的質素,真係當我水魚!難怪現在啲人都北上消費,就係因為呢啲black shop。

希望大家可以幫手訂閱下我嘅YouTube 頻道,我嘅頻道10分多元化,有唔同嘅影片可以觀看:https://youtube.com/@jansen-au?si=wyZT0q98EU_3Qlg7

2024-10-11
3 分鐘 (堂食)
$64.5 (午餐)
2024-10-12 304 瀏覽
今日特登黎到荔枝角,拜訪一下最近勁多人食嘅港式粵劇風冰室😍 門面嘅裝修招牌打卡牆已經非常吸引❤️ 內裡裝修好有懷舊港式茶樓feel🤩 加埋搞鬼搶眼嘅港式語錄,真係令人會心微笑🌟 㨂咗餐廳職員強力推薦嘅幾款特色食品😋 先來一份金莎朱古力流心西多士😍 西多士即叫即炸保證夠鮮👍 熱辣辣又香噴噴😚 上面堆滿山一樣高嘅金莎朱古力脆脆🤤 加上香濃嘅榛子醬,真係超級邪惡😈 切開多士內餡朱古力傾瀉而出😙 每一口都甜美無比,真心正✅ 再來一個沙爹牛肉熱香餅漢堡🤭 配搭新奇有驚喜👍 香甜鬆軟嘅熱香餅,同鹹香惹味嘅沙爹牛肉好合拍❤️ 再加上甘甜嘅蜜糖漿,滋味滿分🫶 滑蛋叉燒飯同樣不得不食🤤 滑蛋火喉控制得啱啱好❤️ 食落滑嫩又多汁,蛋香滿溢🌟 加上惹味鹹香嘅叉燒,味道經典又出色👍最後食多個茶記必叫嘅沙爹牛肉煎蛋麵🤭 沙爹牛肉真係多多都唔夠喉🤣 食極都想再添😋 正👍 兩杯特飲外表平凡得黎,味道夠醇夠香,甜度恰到好處,真係唔錯🥰

2024-10-12 235 瀏覽
最近話題之聚·荔枝角人氣冰室老荔冰室門口加入戲棚元素·店內龍鳳牆設計充滿港式風味·懷舊香港格調ꕺ沙嗲牛肉煎雙蛋麵沙嗲牛份量巨多·味道會偏甜少少帶有麻辣香牛肉軟腍富有咬口·調味較濃·拌入湯麵剛好ꕺ沙嗲牛肉炒蛋熱香餅漢堡店家另一人氣主打·超級岩打卡!熱香餅即叫即製· 誠意加分熱香餅配上咸香沙嗲牛肉· 再淋上糖漿幾有特色不過記得趁熱食·凍左會比較失色ꕺ金沙朱古力流心西多士記得準備相機食先· 巨型西多切開超邪惡流心朱古力餡是大小朋友都會喜歡ꕺ滑蛋叉燒飯最鍾意佢地個醬油· 超加分!叉燒份量算多·滑蛋幾滑身·加埋醬油夠哂港式風味ꕺ生炸雞髀強推!!!好耐無食生炸雞髀炸到外層香脆·一咬開裡面超多肉汁ꕺ麻麻地豬扒豬扒好厚身·軟腍又有咬口ꕺ阿華田脆脆火山|奶茶紅豆冰兩杯特飲都好有冰室風格最鍾意紅豆冰紅豆份量超多
最近話題之聚·荔枝角人氣冰室
老荔冰室
門口加入戲棚元素·店內龍鳳牆設計
充滿港式風味·懷舊香港格調

ꕺ沙嗲牛肉煎雙蛋麵
沙嗲牛份量巨多·味道會偏甜少少帶有麻辣香
牛肉軟腍富有咬口·調味較濃·拌入湯麵剛好

ꕺ沙嗲牛肉炒蛋熱香餅漢堡
店家另一人氣主打·超級岩打卡!
熱香餅即叫即製· 誠意加分
熱香餅配上咸香沙嗲牛肉· 再淋上糖漿幾有特色
不過記得趁熱食·凍左會比較失色

ꕺ金沙朱古力流心西多士
記得準備相機食先· 巨型西多切開超邪惡流心朱古力餡
是大小朋友都會喜歡

ꕺ滑蛋叉燒飯
最鍾意佢地個醬油· 超加分!
叉燒份量算多·滑蛋幾滑身·加埋醬油夠哂港式風味

ꕺ阿華田脆脆火山|奶茶紅豆冰
兩杯特飲都好有冰室風格
最鍾意紅豆冰紅豆份量超多

2024-10-12 229 瀏覽
荔枝角新開既懷舊主題冰室, 叫左幾款野食, 全部都唔只打卡一流, 味道亦都非常唔錯, 而且價錢合理, 算係最近食過最高質既茶記之一.🍽️ 金沙朱古力流心西多士 $38呢個係必食之選, 麵包炸至酥脆, 切開會見到有3層多士, 中間除左塗滿糖漿仲有流心朱古力醬, 面頭則舖滿朱古力脆脆, 令外脆內軟既口感更加強烈.🍽️ 餐肉炒蛋熱香餅漢堡 $ 363層軟腍帶小小甜味既熱香餅, 中間夾住勁厚切煎香左既午餐肉, 仲有炒蛋. 面頭可以再淋上楓糖漿, 令味道更香甜🍽️滑蛋叉燒飯 $76份量非常多, 滑蛋唔會過老, 上碟時仲有小許蛋汁掛係叉燒上面, 而叉燒厚薄亦都適中, 加埋煮過既甜豉油, 味道更佳🍽️ 老荔特餐 $63揀左招牌沙爹牛肉配煎雙蛋公仔麵, 沙爹牛肉味道濃郁, 就算浸左湯味道都無變淡, 牛肉亦嫩滑無筋, 果然係招牌菜.🍽️ 飲品阿華田脆脆火山 | 椰汁紅豆冰

🍽️ 金沙朱古力流心西多士 $38

🍽️ 餐肉炒蛋熱香餅漢堡 $ 36

🍽️滑蛋叉燒飯 $76

🍽️ 老荔特餐 $63

🍽️ 飲品
阿華田脆脆火山 | 椰汁紅豆冰
一經過青山道,就俾充滿懷舊香港風味嘅老荔冰室吸引住門口裝修成戲棚一樣而店內嘅霓虹燈同龍鳳牆岩哂打卡🪩好似置身60年代香港🇭🇰好有特色最過癮係每隻杯碟上嘅金句同迷語,正正係香港人嘅共鳴😎嚟到梗係要食沙嗲牛肉麵🤤超濃郁沙嗲汁,微甜鹹香帶少少麻辣啖啖公仔麵都好掛汁沙嗲牛份量好多~ 超滿足😍除咗沙嗲牛肉麵,仲有首創沙嗲牛熱香餅漢堡不過我今次叫咗炒蛋餐肉熱香餅🥞熱香餅蛋味濃,沾少少糖漿更好味厚切餐肉配熱香餅,咸甜滋味最近好hit啊~❤️‍🔥滑蛋叉燒飯同樣係呢到嘅名物✨嫩滑炒蛋拌勻叉燒,再淋上豉油汁一試愛上,每啖都好滿足啊😌金沙朱古力流心西多士🍞真係夠哂邪惡~切開榛子流心醬湧哂出嚟面層鋪滿朱古力脆脆,口感豐富,好邪惡但好鍾意😈下午茶唔少得生炸雞脾配著條雞脾咬落卜卜脆,大人小朋友都鍾意食啊~阿華田脆脆火山,啖啖濃郁阿華田,又有脆脆口感椰汁紅豆冰,綿密紅豆甜而不膩,夏天飲返杯真係透心涼啊💦
一經過青山道,就俾充滿懷舊香港風味嘅老荔冰室吸引住
門口裝修成戲棚一樣
而店內嘅霓虹燈同龍鳳牆岩哂打卡🪩

好似置身60年代香港🇭🇰好有特色
最過癮係每隻杯碟上嘅金句同迷語,正正係香港人嘅共鳴😎

嚟到梗係要食沙嗲牛肉麵🤤

超濃郁沙嗲汁,微甜鹹香帶少少麻辣
啖啖公仔麵都好掛汁
沙嗲牛份量好多~ 超滿足😍

除咗沙嗲牛肉麵,仲有首創沙嗲牛熱香餅漢堡

不過我今次叫咗炒蛋餐肉熱香餅🥞

熱香餅蛋味濃,沾少少糖漿更好味
厚切餐肉配熱香餅,咸甜滋味最近好hit啊~❤️‍🔥

滑蛋叉燒飯同樣係呢到嘅名物✨

嫩滑炒蛋拌勻叉燒,再淋上豉油汁
一試愛上,每啖都好滿足啊😌

金沙朱古力流心西多士🍞真係夠哂邪惡~
切開榛子流心醬湧哂出嚟

面層鋪滿朱古力脆脆,口感豐富,好邪惡但好鍾意😈

下午茶唔少得生炸雞脾配著條

雞脾咬落卜卜脆,大人小朋友都鍾意食啊~

阿華田脆脆火山,啖啖濃郁阿華田,又有脆脆口感
椰汁紅豆冰,綿密紅豆甜而不膩,夏天飲返杯真係透心涼啊💦
2024-10-11 183 瀏覽
串咀餐廳,唔會俾機會!5:05到達餐廳,已經有兩三枱吉枱,好心地企門口等職員帶入座,5:07有人address 我哋,佢同我講5:30截單,做唔切?!點樣做唔切呀,成一個半鐘先閂門!咁就唔好講話5:30截單啦?!咩叫5:30截單?你直接寫五點截單算啦?職員擺明係想早放工!或者人哋真係唔休做!職員態度唔好,先特登寫篇comment 預告大家, 人哋一句唔好意思都唔識講,真心嬲左!同埋唔好5:00諗住人哋實會俾你入餐廳!
串咀餐廳,唔會俾機會!

同埋唔好5:00諗住人哋實會俾你入餐廳!
2024-10-11 319 瀏覽
本身今日已經好肚餓 直情餓到無論下一秒食咩都suppose係好食果個位🥲就喺呢個時候 叫左個應該冇咩機會中伏既星洲炒米 有塊大豬扒 加沙嗲汁! (聽聞沙嗲汁出名呀ma)個汁係有啲沙嗲味 都幾重花生味 但硬係好似爭啲香味 偏甜 但可能好多人中意呢個味既~講重點啦 個星洲炒米 有啲濕 香味同色水略為爭啲taste到辣火腿絲同蝦仁係基本配料 但炒得唔夠入味另外叫左個芝士咖喱豬扒焗飯 有幾件燒肉既賣相爭少少🫠taste倒辣 香味爭少少豬扒方面 其中一塊既水準中上, 煎得夠香, 肉質juicy而環境方面 裝修明顯係有心思嫁喇!行港式懷舊feel.但食物方面可以進步啲
本身今日已經好肚餓
直情餓到無論下一秒食咩都suppose係好食果個位🥲
就喺呢個時候

個汁係有啲沙嗲味 都幾重花生味
但硬係好似爭啲香味 偏甜 但可能好多人中意呢個味既~

講重點啦
個星洲炒米 有啲濕 香味同色水略為爭啲
taste到辣
火腿絲同蝦仁係基本配料 但炒得唔夠入味

另外叫左個芝士咖喱豬扒焗飯 有幾件燒肉既
賣相爭少少🫠taste倒辣 香味爭少少

豬扒方面
其中一塊既水準中上, 煎得夠香, 肉質juicy

而環境方面 裝修明顯係有心思嫁喇!
行港式懷舊feel.
但食物方面可以進步啲

2024-10-08
冰室門面以戲棚設計 裝潢結合懷舊同現代元素 充滿濃厚香港情懷✨龍鳳浮雕牆保留傳統特色 又不失時尚感 仿佛穿越到香港黃金年代🐲.📌餐肉炒蛋熱香餅漢堡 $36將西式早餐同港式茶記風味融合 夠晒fusion‼️熱香餅煎到金黃色 入口好鬆軟 啖啖蛋奶香🥞厚切午餐肉煎得好香脆🥓炒蛋份量十足 不過熟左啲 唔夠軟滑🍳淋埋楓糖漿 整體鹹甜鹹甜 好特別🍯.📌金沙朱古力流心西多士 $38西多士配朱古力流心 加埋面頭華田脆脆同朱古力醬 夠晒邪惡😈兩層金黃色厚多士 同時食到麵包同蛋香🍞內餡朱古力熔岩 一切流晒出嚟 好驚喜🍫.📌滑蛋叉燒飯 $68炒蛋好靚咁包住個飯 蛋味幾香 不過熟左啲🍳叉燒份量好多 醬汁甜甜地 加埋蔥花豉油更香口🍖.📌沙嗲牛肉煎雙蛋飯 $60牛肉好多塊 口感滑溜🐮沙嗲醬甜甜地 混入麻辣 微辣帶花椒麻香 又幾夾🌶️仲有啲花生碎增加口感🥜煎蛋夠滑 熟度恰到好處 蛋黃微微流心 撈飯食一流🍳.📌檸檬益力多 +$8益力多+檸檬 酸甜平衡 味道又幾夾 幾好飲🍋.📌阿華田脆脆火山 +$8底部好多華田粉 加埋華田波波脆脆 阿華田香味非常濃郁🤎.📌奶茶紅豆冰 $26粒粒紅豆口感唔錯 但太甜了🫘 好彩有啲茶香搭救下🧋

📌餐肉炒蛋熱香餅漢堡 $36

📌奶茶紅豆冰 $26
粒粒紅豆口感唔錯 但太甜了🫘 好彩有啲茶香搭救下🧋
奶茶紅豆冰
阿華田脆脆火山
今日去長沙灣食嘢,見到呢間好特別嘅冰室,門口嘅裝飾除咗係好懷舊嘅霓虹燈之外,上面嘅數字同文字都係一啲茶餐廳嘅術語!你又到底識幾多個呢?嚟都咁特別嘅餐廳,當然要叫啲特別啲嘅嘢食啦,主打嘅沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡同金沙朱古力流心西多士真係必食😎沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡真係好正!熱香餅又香又軟,牛肉又香又嫩,再加上濃郁嘅沙嗲味,簡直係完美嘅組合!咬落去,口感層次豐富,而且味道好夾,真係一試難忘! 至於個金沙朱古力流心西多士真係好邪惡!外層金黃香脆,內裡充滿住香濃嘅朱古力醬,一咬落去,朱古力醬就流晒出嚟,簡直係幸福爆棚!個人大推茄汁西炒飯配炸雞脾及炒蛋,呢個茄汁西炒飯真係好正宗!係以前大排檔嘅味道👅炒飯粒粒分明,茄汁酸酸甜甜,加上香脆嘅炸雞脾同滑蛋,真係好滿足!份量都幾多,夠晒飽肚!飲品方便叫咗個阿華田脆脆火山阿華田味好濃郁,脆脆嘅口感又好正,而且個火山造型真係好得意!

• 金沙朱古力流心西多士
  • 沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡
2024-10-10 131 瀏覽
早2日過開去見到呢間老荔冰室 個門口勁搶眼 店外店內都充滿住玩味懷舊感覺 打卡真係啱晒😍▪️沙爹牛肉熱香餅漢堡熱香餅漢堡最迎真係勁hit!!! 呢到都有!! 仲要係沙爹牛味!! 加埋蛋一齊食好夾 加左DD糖漿都唔錯 幾有特色🫶🏻▪️沙爹牛肉煎雙蛋麵牛肉夠淋 沙嗲醬濃郁又惹味 花生醬味非常香濃突出 麵質好Q彈 仲加埋流心蛋好正宗既港式味道🫶🏻▪️滑蛋叉燒飯呢個組合本身已經不得了滑蛋好香滑 叉燒夠香又淋淋埋個秘製豉油 真係冇得頂👍🏻▪️金沙朱古力西多士西多本身已經夠邪惡 佢仲要係金沙朱古力好多脆粒 切開朱古力仲有流心效果 小趣事: 話說我地隔離2枱小朋友見到我地呢個西多士都話好吸引 所以直接叫左黎食🤣 可想而知幾咁吸引🤩▪️阿華田脆脆火山味道好濃郁之餘面頭有勁多脆脆 超有口感 好滿足🥹▪️檸檬益力多真係大癲! 一見到個名, 二話不說就叫左黎飲 太吸引了酸酸甜甜咁 又夠晒凍😍
早2日過開去見到呢間老荔冰室 個門口勁搶眼

好多脆粒 切開朱古力仲有流心效果

▪️阿華田脆脆火山
味道好濃郁之餘面頭有勁多脆脆 超有口感 好滿足🥹

▪️檸檬益力多
真係大癲! 一見到個名, 二話不說就叫左黎飲 太吸引了
酸酸甜甜咁 又夠晒凍😍

2024-10-10 133 瀏覽
“老荔特餐”($55)“滑蛋叉燒飯”($68)“餐肉炒蛋熱香餅漢堡”($36)“金沙朱古力流心西多士”($38)“阿華田脆脆火山/雜果賓治”(+$8)荔枝角有間新開冇耐嘅港式冰室餐廳走港式懷舊風特別門口仿戲棚嘅燈飾夠哂搶眼入座後用qrcode落單夠哂方便食為沙嗲牛愛好者去到茶記都會忍唔住叫所以叫咗個老荔特餐點咗沙嗲牛肉+煎雙蛋+公仔麵沙嗲牛肉又腍又入味😚加啲辣椒油一齊食超級正呀😛另一份就點咗滑蛋叉燒飯滑蛋夠哂滑溜,叉燒份量夠哂多加埋蔥花同豉油,簡單又經典嘅美味☺️除咗以上常見嘅茶記美食呢道都有啲創新嘅菜式好似餐肉炒蛋熱香餅漢堡😆3片pancake夾住炒蛋同香煎餐肉食之前淋上糖漿,鹹甜交集味道夠哂豐富西多士都係餐廳嘅招牌之一點咗金沙朱古力流心西多士🍫西多金黃香脆,一切落去朱古力流哂出嚟😍真係夠哂邪惡呀😈飲品跟餐叫咗阿華田脆脆火山,雜果賓治阿華田脆脆火山十分順喉雜果賓治夠哂多料,清清甜甜好爽😛
“老荔特餐”($55)
“滑蛋叉燒飯”($68)
“餐肉炒蛋熱香餅漢堡”($36)
“金沙朱古力流心西多士”($38)
“阿華田脆脆火山/雜果賓治”(+$8)

荔枝角有間新開冇耐嘅港式冰室
點咗沙嗲牛肉+煎雙蛋+公仔麵
沙嗲牛肉又腍又入味😚
加啲辣椒油一齊食超級正呀😛
另一份就點咗滑蛋叉燒飯
滑蛋夠哂滑溜,叉燒份量夠哂多
加埋蔥花同豉油,簡單又經典嘅美味☺️
除咗以上常見嘅茶記美食
呢道都有啲創新嘅菜式
好似餐肉炒蛋熱香餅漢堡😆
3片pancake夾住炒蛋同香煎餐肉
食之前淋上糖漿,鹹甜交集味道夠哂豐富
西多士都係餐廳嘅招牌之一
點咗金沙朱古力流心西多士🍫
西多金黃香脆,一切落去朱古力流哂出嚟😍
真係夠哂邪惡呀😈
飲品跟餐叫咗阿華田脆脆火山,雜果賓治
阿華田脆脆火山十分順喉
雜果賓治夠哂多料,清清甜甜好爽😛
2024-10-09 326 瀏覽
靚仔🤵‍♂️靚女😍細蓉🤭COT😂CO6🤪飛沙走奶🥛你又識幾多呢?地道嘅港式茶餐廳,好多都已經轉曬用QR code落單,呢啲名早就已經無乜人記得lu!今日同爸爸去荔枝角攞嘢,搵間餐廳食飯,就見到呢間既有懷舊特色又有地道港式傳統文化嘅「老荔冰室」!店舖門口採用懷舊戲棚元素嘅設計非常特別,店內每個角落都係打卡位置,設有卡位雅座、龍鳳打卡牆壁、即日上映電影設計嘅餐牌😜仲有播放一系列廣東話懷舊經典金曲,夠曬特色呀!🍜老荔常餐沙嗲牛肉太陽蛋公仔麵佢呢個常餐嘅沙嗲牛肉煮得好濃味,牛肉夠淋易咬,麵質煮到啱啱好!亦都係最經典嘅常餐添!🥚滑蛋叉燒飯🍛上枱滑蛋夠香滑,配以牛油香味,叉燒仲要用半肥瘦,呢個係一間茶餐廳必備。🥞餐肉炒蛋熱香餅漢堡🍔近期大熱嘅熱香餅,以咸甜配搭,夾住餐肉同炒蛋,個熱香餅煎得啱啱好唔係粉嘅口感,好有特色!🥪金沙朱古力流心多士職員話呢個係必點,老實講我都有見人地食過,心思思想order!黎到係好吸睛,本身好愛朱古力嘅我,入面仲要係流心嘅朱古力🍫,有誰可以拒絕呀!🌋阿華田脆脆火山呢杯阿華田絕對夠濃,唔講以為飲緊唂咕,上面鋪滿曬脆脆,口感十足!🧋奶茶紅豆冰🫘奶茶係每間地道茶餐廳嘅特色,亦都係
靚仔🤵‍♂️靚女😍細蓉🤭COT😂CO6🤪飛沙走奶🥛

🍜老荔常餐沙嗲牛肉太陽蛋公仔麵

🥚滑蛋叉燒飯🍛

🥞餐肉炒蛋熱香餅漢堡🍔

🥪金沙朱古力流心多士
金沙朱古力流心多士

🌋阿華田脆脆火山

🧋奶茶紅豆冰🫘
奶茶係每間地道茶餐廳嘅特色,亦都係最正嘅絲襪奶茶,配咗紅豆🫘係入面,唔洗買癈水啦!

不過要提一提大家,呢間咁打卡咁地道嘅冰室,真係要有少少忍耐力,因為我同朋友傾開計都話,長期排隊同滿座㗎!大家都一齊去懷舊一下啦!

🥢老荔冰室 (荔枝角)
地址:荔枝角青山道495號誠信中心地下1號舖

#老荔冰室 #懷舊茶記 #特色餐廳 #打卡餐廳 #港式美食 #美食打卡熱點 #荔枝角美食 #香港生活 #美食推薦 #欣賞美食 #我愛美食 #香港美食 #香港美食推介
金沙朱古力流心多士
超級打卡Available ✌🏻✌🏻大家如果去記得著得vintage 少少🤣 影相會更加似去咗舊時香港🇭🇰咁🫶🏻 無論門口戲棚元素定係店內龍鳳牆燈牌而且杯碟上的金句/迷語好值得留神一下🔥·沙嗲牛肉煎雙蛋公仔麵我最怕公仔麵送到來太淋身唔好食但呢個放咗陣都彈牙爽口剛剛好!要表揚🫰🏻太陽蛋煎得好好!蛋白好嫩滑👍🏻而且成碗沙嗲味極重又唔咸😻 牛肉都厚實份量多!沙牛fans 必須點!👍🏻呢碗有金句😹 :「我有一份工,叫做陰功!」·金沙朱古力流心西多士其實我本人就唔食西多士😂 覺得太肥膩!不過佢呢個多士炸到啱啱好唔係好油身!我可以接受到‼️表面加入咗啲朱古力脆脆!朱古力味特濃!同埋裡面有少少流心朱古力漿😛 超級適合大家食下午茶✌🏻·滑蛋叉燒飯叉燒好有蜜汁味,不過佢係屬於薄切果種!滑蛋炒得好滑身金黃色!而附送的豉油係偏甜甜地嘅 (我自己就好中意❤️)·沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡🌟🌟超新奇食法🌟🌟 究竟沙嗲牛遇上熱香餅係點樣呢!🤣 食落個口感好特別!比較適合重口味人士!大家記得要落糖漿好食啲!熱香餅蛋味濃而且係即叫即做!(好似M記口味😻) 沙嗲牛味道偏濃,襯埋一齊就係港式Fushion菜👍🏻·阿華田脆脆火山滿
超級打卡Available ✌🏻✌🏻

但呢個放咗陣都彈牙爽口剛剛好!要表揚🫰🏻
太陽蛋煎得好好!蛋白好嫩滑👍🏻
而且成碗沙嗲味極重又唔咸😻
牛肉都厚實份量多!沙牛fans 必須點!👍🏻
呢碗有金句😹 :「我有一份工,叫做陰功!」

·金沙朱古力流心西多士
其實我本人就唔食西多士😂 覺得太肥膩!
不過佢呢個多士炸到啱啱好唔係好油身!
我可以接受到‼️
表面加入咗啲朱古力脆脆!朱古力味特濃!
同埋裡面有少少流心朱古力漿😛
超級適合大家食下午茶✌🏻

·滑蛋叉燒飯
叉燒好有蜜汁味,不過佢係屬於薄切果種!
滑蛋炒得好滑身金黃色!
而附送的豉油係偏甜甜地嘅 (我自己就好中意❤️)

·沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡
🌟🌟超新奇食法🌟🌟
究竟沙嗲牛遇上熱香餅係點樣呢!🤣
食落個口感好特別!比較適合重口味人士!
大家記得要落糖漿好食啲!
熱香餅蛋味濃而且係即叫即做!(好似M記口味😻)
沙嗲牛味道偏濃,襯埋一齊就係港式Fushion菜👍🏻

·阿華田脆脆火山
滿杯都係阿華田,味道👅好濃
我係阿華田Fans 超愛🫶🏻

·椰汁紅豆冰
超級多紅豆🫘好好啜😹
整杯甜度剛剛好!好好飲!
2024-10-05
  • 滑蛋叉燒飯
  • 金沙朱古力流心西多士
  • 沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡
2024-10-09 169 瀏覽
叫回的舊憶,一間現代冰室竟又打著舊式的期號,又看看實測如何。午飯時段超多的人排隊,小人報名一條蛋散,可以即入也!餐廳內外都有不同燈飾,帶點以前酒樓龍鳳呈祥裝飾的味道,有心思。小人超低能,慣常地掃不了餐廳的二維碼,要店員幫忙。一心只想食沙嗲牛肉麵,原來叫的是老荔特餐沙嗲牛肉公仔麵,還要加多兩餸,於是隨便叫了午餐肉及五香肉丁,港人的美味。店員先端來凍檸茶,杯身好可愛!三大邪惡公仔麵,湯上泛著五香肉丁的紅油,竟然是出奇的好味喎!公仔麵煮得恰好,完全不散。邪惡三寶的沙牛九十巴仙食到,有一舊咬唔開。午餐肉近乎似煎未煎的狀態;反而五香肉丁甚多,食極都有。一頓午餐,才$55+$3 大洋,今時今日,乎復何求。

小人超低能,慣常地掃不了餐廳的二維碼,要店員幫忙。
凍檸茶
沙牛餐肉五香肉丁公仔麵
湯底
公仔麵
沙嗲牛肉
午餐肉
五香肉丁
一頓午餐,才$55+$3 大洋,今時今日,乎復何求。
午餐
凍檸茶