🎀荔枝角。特色懷舊裝修港式打卡茶餐廳😎🎀🪄店名* #老荔冰室🔮地址* 香港荔枝角青山道495號誠信中心地下1號舖 🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$242 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_荔枝角剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_港式➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵呢間係香港少有既新式懷舊冰室 裝修特別有心思 門口嘅霓虹燈設計搭配獨特金句真係一見就想打卡 成個氛圍好似傳統舊棚架戲院 充滿住懷舊情懷 室內擺滿咗各種懷舊裝飾 桌椅設計都散發著昔日風采 下午茶時間客人滿座 熱鬧到不得了 令人感受到一種家嘅溫馨同親切感 令人想坐成個下午 ☕️🍽️食物質素🍽️呢度嘅食物名都幾搞笑 巧妙結合咗港式懷舊同新式元素 真係迎合咗香港人口味 除咗常見嘅焗飯同扒餐 仲有全日早餐、熱香餅漢堡、奄列餐等 滿足唔同食客嘅需求 🍳而且性價比超高 份量十足 價錢又親民 讓每位食客都能喺呢度找到適合自己嘅美食 享受美味之餘又唔會心痛荷包 👀評分💖💖💖💖🪄滑蛋叉燒飯$68香港唔少得食滑蛋叉燒飯 呢一款真係好值得推薦佢哋嘅賣相好精緻 叉燒切得均勻 色澤誘人叉燒係

🎀荔枝角。特色懷舊裝修港式打卡茶餐廳😎🎀

🪄店名* #老荔冰室
🔮地址* 香港荔枝角青山道495號誠信中心地下1號舖 🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$242 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

香港唔少得食滑蛋叉燒飯 呢一款真係好值得推薦
佢哋嘅賣相好精緻 叉燒切得均勻 色澤誘人
叉燒係偏瘦 食落去唔會太油膩 味道清新
滑蛋份量超多 蛋香四溢 口感滑溜 真係令人好滿足
豉油偏甜 搭配上滑蛋同叉燒 味道幾唔錯 食完之後會想再點多一碗 🍚

🪄老荔特餐 沙嗲牛肉煎蛋公仔麵$58
呢道菜絕對係懷舊冰室嘅熱門菜式
沙嗲牛肉嘅香味撲鼻而來 肉質鮮嫩 搭配佢哋特製嘅沙嗲醬 味道濃郁但唔油膩
上面仲有兩隻金黃嘅太陽蛋 蛋黃流心 輕輕一碰就流出嚟 令人垂涎欲滴
公仔麵吸曬湯汁 湯鮮美 麵條彈牙 一口接一口 根本停唔到 !

👀評分💖💖💖💖💖
🪄金莎朱古力流心西多士$52
呢款甜品真係一道邪惡的享受
厚厚嘅西多士外脆內軟 表面輕輕撒上糖粉
搭配上融化嘅金莎巧克力 甜度剛好
咬下去嘅時候 裡面嘅朱古力醬流心而出 濃郁嘅朱古力香氣瞬間彌漫開來
甜蜜到令人彷彿回到童年

牛肉嘅香氣同芝士嘅濃郁互相融合 每一口都有新嘅體驗
不過沙嗲牛肉偏辣 如果唔食辣嘅人要留意一下

🪄飲品-雜果賓治+$8 & 阿華田脆脆火山+$8
呢度嘅飲品價錢相對平價 份量又大 令人驚喜
雜果賓治清爽可口 水果嘅天然甜味同微微嘅酸味平衡得好好 適合夏天消暑
阿華田脆脆火山就係另一種風味 濃郁嘅巧克力口感中帶有一絲脆脆嘅口感 甜度稍高
但對於鍾意甜品嘅人來講 呢個絕對係一個唔錯嘅選擇 🥤

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
雜果賓治+$8 & 阿華田脆脆火山+$8
沙嗲牛肉煎蛋公仔麵
雜果賓治+$8 & 阿華田脆脆火山+$8
  • 金沙朱古力流心西多士
🐉 🐲【 老 荔 冰 室 】 🐲 🐉⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄講起有港式情懷嘅冰室,首推位於荔枝角嘅「老荔冰室」🔥以舊式戲棚為主題,店內有霓虹燈、金龍鳳打卡牆、懷舊電影金句及海報等裝飾,華麗而復古,非常適合打卡😍📸就連杯碟等餐具都用心設計過,上面印有經典金句或謎語,香港人睇到定必會心一笑☺️⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄滑蛋叉燒飯($68)呢碟滑蛋叉燒飯冇得輸,蛋滑溜溜,叉燒又香又嫩🥰 重點係飯底夠熱,撈埋啲蛋汁一齊食,簡直係絕配👍🏻沙嗲牛肉公仔麵煎雙蛋($58)呢個公仔麵份量極多,兩隻蛋亦都煎得好靚🍳 沙嗲牛肉味道偏甜,甜中帶辣,好食🌶️生炸雞髀($34)外皮炸到金黃酥脆,入面嘅雞肉嫩滑多汁,唔會乾爭爭🍗💦 調味剛好,唔會太鹹,舔舔脷😋沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡($48)呢個熱香餅漢堡係即叫即做,熱香餅蛋味濃郁,估唔到同沙嗲牛肉咁夾,淋上糖漿更加好食🍯金沙朱古力流心西多士($52)外層炸到脆卜卜,一切開,啲朱古力流心即刻湧出嚟,雖然邪惡,但食完有種幸福感🍞🍫🤎奶茶紅豆冰(跟餐加$8)龍鳳檸樂(跟餐加$8)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:老荔冰室 (荔枝
🐉 🐲【 老 荔 冰 室 】 🐲 🐉
⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

講起有港式情懷嘅冰室,首推位於荔枝角嘅「老荔冰室」🔥
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

滑蛋叉燒飯($68)
沙嗲牛肉公仔麵煎雙蛋($58)
炸雞髀($34)
沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡($48)
金沙朱古力流心西多士($52)
奶茶紅豆冰(跟餐加$8)
龍鳳檸樂(跟餐加$8)
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:老荔冰室 (荔枝角)
荔枝角青山道495號誠信中心地下1號舖

🔥更多同區美食👉🏻 #ccrreami荔枝角

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #荔枝角美食 #老荔冰室 #LoLaicafe #沙嗲牛肉 #熱香餅漢堡 @lolaicafe.hk
2025-02-08
5 分鐘 (堂食)
2025-02-05 617 瀏覽
老公喺31-1-2025(Fri)大年初三晏晝,失驚無神約佢男友人NT翌日喺D2 二期睇戲兼食生日飯,食邊間由NT揀,佢就揀咗呢間。我哋約11:00am到,我同老公早10分鐘到但未開門,而佢哋個門面喺朝早都開晒燈,離退都見到,行到嚟原來開11:00am,咁我哋等到佢開門啦,等到差唔多開門,點知有一pair客喺前面,乜呢間好出名嘅咩?夠鐘入得,得一張完整卡位,俾佢哋坐咗喇,我哋唯有坐唔完整卡位啦。睇完menu就掃QR code落單,老公要咗$60.00嘅沙爹牛肉煎蛋飯,飲熱檸水。我要$65.00嘅茄汁炸髀拼腸仔飯,飲熱奶茶。遲嚟嘅NT要$64.00嘅老荔招牌番茄湯,要叉燒,膠仔,肉燥公仔麵,麵要爽啲,要少冰少奶少甜凍咖啡。老公嗰啲超快到,佢一人食晒,我冇問佢覺得點。而我嘅要等一啲時間到,見到隻炸髀好似炸過龍,隻碟喺枱上唔多穩陣,會走。咁我就叫店員俾多隻碟我嚟切炸髀。而原來有兩條腸仔,隻炸髀係外脆內裡juicy,亦唔太鹹,不過唔大隻;腸仔係烚暖嘅,亦唔太鹹;飯都冇問題。3.67分而杯奶茶就澀澀地,要加半包糖飲。2分NT嘅我唔記得影,佢亦冇咩comment。服務:最後因為我老公同NT都要食藥

睇完menu

老公嗰啲超快到,
熱檸水
沙爹牛肉煎蛋飯
佢一人食晒,我冇問佢覺得點。

而我嘅要等一啲時間到,
熱奶茶
茄汁炸髀拼腸仔飯

而原來有兩條腸仔,
茄汁炸髀拼腸仔飯
3.67分

而杯奶茶就澀澀地,要加半包糖飲。
2分

NT嘅我唔記得影,佢亦冇咩comment。

服務:
最後因為我老公同NT都要食藥,就叫店員俾兩杯水,個男店員語氣一般咁答要自己斟。

之後我哋埋單喺門外著褸時,研究佢哋門面寫咩嘢,見到“306”唔明代表咩飲品或食物,個男店員出嚟問有咩幫到我哋?我就問佢“306”代表咩嘢?
佢自己都唔知,然後冇啋我哋。
其他:
其實呢喥有咩咁特別,吸引到咁多人嚟食?就係裝修同碟底上印有嘅得意字句?

抵食係2.5分
2025-02-01
  • 生炸雞脾
最近這間真的挺多人吃的,主打滿滿香港特色,裝修都像以前戲院的感覺。雖然是開在荔枝角,但晚上的人氣挺高的,基本上都坐滿了,不過就有點早關門,所以要吃要早點到!老荔特餐(58元)特餐就肯定是吃沙嗲牛肉了,這裡的牛肉挺多的,肉質挺嫩滑的,沙嗲味偏甜口,帶點辣味,花生味挺香的。配菜選了太陽蛋,煎得剛剛好,入口爆汁,蛋味香濃。面就是公仔麵,口感滑嫩。滑蛋叉燒飯(68元)滑蛋真的挺嫩的,而且份量不錯,上面也放了很多的叉燒,叉燒肉質柔軟,吃的時候配上甜醬汁,特別惹味!麻麻地豬扒(追加小食18元)可以追加的性價比挺高的,大大塊,肉又挺厚的,香茅味挺香濃,肉質嫩滑有彈性,亦有油脂香。芝士餐肉奄列(48元)非常邪惡的一個奄列,蛋非常嫩滑,還有蛋汁,中間夾著芝士和大大粒的餐肉,吃起來又滑又嫩又鹹香!金沙朱古力流心西多士(52元)這個西多士挺大份的,平常的只有兩層,這裡的是三層的,裡面加了很多朱古力餡料,上面還加了很多華田脆脆和朱古力醬,吃起來外脆內軟的,朱古力味濃!沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡(48元)這個算是這裡的特色漢堡吧,趕上了熱香餅的熱潮。這裡的熱香餅蛋味會比較突出,質感結實一點,一層芝士,一層沙嗲牛肉,

老荔特餐(58元)

滑蛋叉燒飯(68元)

麻麻地豬扒(追加小食18元)

芝士餐肉奄列(48元)

金沙朱古力流心西多士(52元)

沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡(48元)
這個算是這裡的特色漢堡吧,趕上了熱香餅的熱潮。這裡的熱香餅蛋味會比較突出,質感結實一點,一層芝士,一層沙嗲牛肉,吃的時候再加上糖漿,一鹹一甜的,味道挺特別的!

椰汁紅豆冰(跟餐8元)
超過一半是紅豆,這個挺驚喜的,紅豆味特濃,味道會有點甜。

阿華田脆脆火山(跟餐8元)
阿華田味很濃,上面還有大量的阿華田脆脆來增加口感!

2025-01-10
2025-01-02 1690 瀏覽
荔枝角「老荔冰室」裝潢好靚,門口有霓虹燈招牌,離遠睇已非常吸睛,一望就望到而店內更有一對舊式酒店常見的龍鳳裝置,更會一邊播住香港既歌,充滿舊香港情懷念1️⃣沙嗲牛肉麵沙嗲牛好入味,份量好多,味道偏甜、更有少少麻辣味加埋雙蛋,蛋黃撈公仔麵 好正2️⃣金沙朱古力流心西多士西多士外脆內軟,搭配流心的朱古力醬,口感極為豐富濃郁的朱古力甜而不膩,令人心情愉悅3️⃣沙嗲牛肉熱香餅漢堡大家心心念念既熱香餅,都有得食啦熱香餅即叫即做,保證新鮮沙嗲牛肉搭配糖漿更是讓整體味道提升了不少4️⃣滑蛋叉燒飯叉燒肉質嫩滑,搭配香濃的滑蛋,充滿香氣,令人一口接一口5️⃣生炸雞髀一上枱已經聞到超級香,外皮好脆,保持到肉質鮮嫩,推介6️⃣阿華田脆脆火山/椰汁紅豆冰阿華田脆脆真係好脆! 鍾意飲阿華田必試!超重椰汁味,粒粒紅豆,好滿足.食到底,仲發現有驚喜。杯同碟上有唔同既金句!好特別既設計! 冰室又懷舊又有創意,值得一試!#老荔冰室 #LoLaiCafe #沙嗲牛肉 #熱香餅漢堡 #茘枝角 #hkfood #hkfoodie #hkfoodies #hkfoodblogger #hkfoodieblogger

1️⃣沙嗲牛肉麵
沙嗲牛好入味,份量好多,味道偏甜、更有少少麻辣味
加埋雙蛋,蛋黃撈公仔麵 好正

2️⃣金沙朱古力流心西多士
西多士外脆內軟,搭配流心的朱古力醬,口感極為豐富
濃郁的朱古力甜而不膩,令人心情愉悅

3️⃣沙嗲牛肉熱香餅漢堡
大家心心念念既熱香餅,都有得食啦
熱香餅即叫即做,保證新鮮
沙嗲牛肉搭配糖漿更是讓整體味道提升了不少

4️⃣滑蛋叉燒飯
叉燒肉質嫩滑,搭配香濃的滑蛋,充滿香氣,令人一口接一口

5️⃣生炸雞
一上枱已經聞到超級香,外皮好脆,保持到肉質鮮嫩,推介

6️⃣阿華田脆脆火山/椰汁紅豆冰
阿華田脆脆真係好脆! 鍾意飲阿華田必試!
超重椰汁味,粒粒紅豆,好滿足

食到底,仲發現有驚喜。杯同碟上有唔同既金句!好特別既設計!
冰室又懷舊又有創意,值得一試!

• 生炸雞脾
  • 沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡
茶記就食到沙嗲牛肉熱香餅漢堡😍 要咩配料自己揀,仲有金沙朱古力流心西多士🍫環境大玩特色裝修,門口有戲棚元素裝修,店內有龍鳳牆,連杯碟上都印咗搞笑金句/迷語!餐牌 熱香餅漢堡 - 沙嗲牛肉配煎蛋 $48 必食招牌之一熱香餅漢堡,私心推介一定要配⁠沙嗲牛肉😂 沙嗲牛肉份量多,味道偏甜又帶少少麻辣味,好惹味,估唔到鹹食pancake除咗老麥嘅熱香餅配豬柳強夾之外,配沙嗲牛都咁夾🙈 仲有糖漿跟埋~ 特餐 - 沙嗲牛肉麵 $58既然沙嗲牛係招牌,當然叫多個沙嗲牛麵,特餐可以自己揀配咩,醒個雙煎蛋🍳再加出前一丁勁邪惡,沙嗲醬真係夠濃郁,牛肉都掛哂汁。 肉肉麵餐 - 麻麻地豬扒配炒蛋 $58見到佢塊豬扒好醒神,肉肉麵餐又係自己揀餸,要麻麻地豬扒配炒蛋,仲有唔係間間茶記有嘅米通😍 豬扒好大塊,煎得香口,米通煙韌,意想不到湯底有豬骨香,米通索哂湯底,食完都唔會口渴。 滑蛋叉燒飯 $68滑蛋叉燒飯份量就唔算好大,中規中矩,叉燒再多啲就更好😙 金沙朱古力流心西多士 $52 金沙朱古力流心西多士都係必點,鍾意食甜點嘅你絕對唔可以錯過!朱古力🍫舖滿成個面勁邪惡😈 一切開入面仲要爆朱古力流心餡,配上西

餐牌

熱香餅漢堡 - 沙嗲牛肉配煎蛋 $48

特餐 - 沙嗲牛肉麵 $58

肉肉麵餐 - 麻麻地豬扒配炒蛋 $58
肉肉麵餐 - 麻麻地豬扒配炒蛋

滑蛋叉燒飯 $68
滑蛋叉燒飯

滑蛋叉燒飯份量就唔算好大,中規中矩,叉燒再多啲就更好😙

金沙朱古力流心西多士 $52
金沙朱古力流心西多士

金沙朱古力流心西多士都係必點,鍾意食甜點嘅你絕對唔可以錯過!朱古力🍫舖滿成個面勁邪惡😈 一切開入面仲要爆朱古力流心餡,配上西多士真係不得了!

阿華田脆脆火山/ 椰汁紅豆冰 各$26
阿華田脆脆火山/ 椰汁紅豆冰

至於飲品叫咗阿華田脆脆火山同椰汁紅豆冰,兩杯都係茶記鎮店之寶,今日卡路里真係爆哂標lol
肉肉麵餐 - 麻麻地豬扒配炒蛋
阿華田脆脆火山/ 椰汁紅豆冰
2025-02-24 0 瀏覽
↧老荔冰室↧見到有朋友話呢間有米通仲要幾好食,一於試吓。點知…..伏到一個點。首先店員執枱會整到啲凳污糟邋遢,冰室搭枱好正常,不過呢度就搭到真係好似大排檔咁。唔會想再去再講推介嘅蕃茄米通完全係唔知食緊啲,佢嘅蕃茄湯完全色水味道都唔似蕃茄。首先湯底係橙黃色,然後係甜嘅湯底。我直頭覺得呢個係一個南瓜湯。然後個米通可以比冇牙嘅BB仔食,係淋到一坺嘢總括嚟講我個碗嘢除咗個煎蛋同餐肉係正常之外,要調味嘅要煮嘅嘢完全係垃圾。
↧老荔冰室↧

然後個米通可以比冇牙嘅BB仔食,係淋到一坺嘢
2025-02-23
🥞懷舊沙嗲牛+熱香餅=漢包🥞『Calling PANCAKES 愛好者!!』邪惡嘅一餐~ 超多糖漿😋😋😋 不過老老實實啦,甜點ok 鹹點就一般般➊ 沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡 🍔熱香餅係舊式嘅做法 香噴噴牛油味好香 再+ 熱熔芝士🤤不過沙嗲牛就真係差少少,冇乜沙嗲味。➋ 懷舊西多士 🧇厚身!炸得好香脆之餘 在依然食到大大舊麵包~➌ 燒腩仔炒蛋蕃茄通粉🥫話係招牌蕃茄湯 但係個湯底冇乜蕃茄味似係溝糖水 燒腩仔都一般般 唔夠脆皮。不過整體嚟講 裝飾都幾懷舊 去食個晚飯都唔錯嘅~ 🪭
🥞懷舊沙嗲牛+熱香餅=漢包🥞

『Calling PANCAKES 愛好者!!』

➊ 沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡 🍔
熱香餅係舊式嘅做法 香噴噴牛油味好香 再+ 熱熔芝士🤤
不過沙嗲牛就真係差少少,冇乜沙嗲味。

➋ 懷舊西多士 🧇
厚身!炸得好香脆之餘 在依然食到大大舊麵包~

➌ 燒腩仔炒蛋蕃茄通粉🥫
話係招牌蕃茄湯 但係個湯底冇乜蕃茄味
似係溝糖水 燒腩仔都一般般 唔夠脆皮。

不過整體嚟講 裝飾都幾懷舊 去食個晚飯都唔錯嘅~ 🪭
老荔冰室·懷舊香港回憶橫裝內外充滿港式文化薈萃,集中一起如戲棚、戲院放映表、龍鳳酒樓、告示牌等…門身色彩霓虹燈及燈泡霸氣十足!用餐能體驗於一身回到780年代時氛圍,杯碟上句句都係金句沙嗲牛肉煎雙蛋麵沙嗲牛份量多牛肉無根嫩得相益彰、味道偏甜、微辣惹味配兩隻太陽蛋,實在太豐富滑蛋叉燒飯大大塊蛋蓋過面,叉燒嘅份量都好多吓有點蔥花配埋秘製醬汁,女士胃口兩個人食就剛好金沙朱古力流心西多士極級睛,多一倍厚身,表面滿滿朱古力脆(像泥一樣),再淋上朱古力醬,切出流出湧現朱古力醬,熱辣辣沙沙般及柔軟濃郁朱古力口感,超邪惡~沙嗲牛肉炒蛋熱香餅漢堡秘製創意Pancake 即叫即做,夾住一層又一層既香濃沙嗲同芝士,「肉嫩、芝香、鬆軟」,鹹甜有層次加分淋搭糖漿更好食特飲🫘奶茶紅豆細味一口奶茶絲滑唔澀口,厚身紅豆粒粒棉密熟爛🍫阿華田脆脆火山$26頂層鋪滿華田脆脆,味道濃郁飲落唔會太甜,好有童年回憶
老荔冰室·懷舊香港回憶
橫裝內外充滿港式文化薈萃,集中一起
用餐能體驗於一身回到780年代時氛圍,杯碟上句句都係金句

沙嗲牛肉煎雙蛋麵

沙嗲牛肉炒蛋熱香餅漢堡

特飲
🫘奶茶紅豆
細味一口奶茶絲滑唔澀口,厚身紅豆粒粒棉密熟爛

🍫阿華田脆脆火山$26
頂層鋪滿華田脆脆,味道濃郁
飲落唔會太甜,好有童年回憶

2025-02-09
下午茶
  • 沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡
  • 沙嗲牛肉麵
懷舊風味❤️‍🔥新潮打卡港式茶記🥳📸碟碟經典x創新之作🍽️長期爆滿‼️ #sdm荔枝角 #sdm長沙灣 #sdm港式 #sdm茶餐廳 💎 沙嗲牛肉雙蛋麵 (老荔特餐$58 連飲品)值得一試❗️ (😋:8/10)👍🏻:香港茶記精粹,沙嗲牛肉麵🤤🤤沙嗲汁香濃,大細適中,另外想讚吓兩隻蛋🍳煎得勁靚🍳👎🏿:。💎 金沙朱古力流心西多士 $52必試💯💯 (😋:8/10)👍🏻:小編係西多士終極fans🤩🤩🤩呢個金莎朱古力流心非常邪惡😈而且係厚版西多士😍完全係Perfect❣️❣️不過就算幾鍾意食自己一個應該都真係食唔晒😂😂(超級大份😍)可以搵埋你嘅好朋友同你一齊share 食吓鹹👅食吓甜🍫正!👎🏿:。💎 沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡 $48可以一試✅️ (😋:7.5/10)👍🏻:近年來都好興食pancake漢堡,沙嗲牛肉味就真係未試過🤭🤭👎🏿:熱香餅有少少乾身🥞可以試吓厚啲多啲空氣感同埋濕潤少少就可以令到個呢個漢堡更加似burger🍔💎 滑蛋叉燒飯 $68值得一試❗️ (😋:8/10)👍🏻:香港好多間茶餐廳都會有滑蛋叉燒飯🍳呢度贏係贏在佢嘅特製豉油汁👅點完之後完全係昇華咗成個飯🍚好食🤤所以~記住要用盡啲豉油啊🤣🤣🤣👎🏿:

💎 沙嗲牛肉雙蛋麵 (老荔特餐$58 連飲品)

💎 金沙朱古力流心西多士 $52
必試💯💯 (😋:8/10)

💎 沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡 $48
可以一試✅️ (😋:7.5/10)

💎 滑蛋叉燒飯 $68
👎🏿:。

💎 炸單骨雞翼 $18 (跟餐追加小食)
值得一試❗️ (😋:8/10)
👍🏻:單骨雞翼就係方便快捷🤭😍而且啲雞翼預先已經醃咗,醃得好入味🍗炸埋又脆口,非常好食🤤
👎🏿:。

💎 椰汁紅豆冰 $26 (跟餐加$8)
值得一試❗️(😋:7.8/10)

💎 阿華田脆脆火山 $26 (跟餐加$8)
必試💯(😋:9/10)
👍🏻:超級推介🥳🥳簡直就係阿華田fans必點❣️又好飲,仲要有咬口😍就好似食緊甜品咁🤭雖然可能會太甜

環境:8.5/10
服務:8.5/10
價錢:人均約$80-100
性價比:8.5/10

📍 老荔冰室 (荔枝角)
荔枝角青山道495號誠信中心地下1號舖

可以 follow @sikdmeh_foodie 支持下我哋😙 每星期都會更新唔同餐廳🍽📍帶大家喺香港周圍食💛
#香港 #香港好去處 #香港美食 #荔枝角 #荔枝角好去處 #荔枝角美食 #荔枝角 cafe #荔枝角黃店 #cafe #香港cafe #hkcafe #香港黃店 #黃店 #老荔冰室
  • 金莎朱古力流心西多士
早在19世紀末,冰室在香港出現,但在當時沒有制冰機器,所以冰塊都從歐美海運到香港,在當時,冰室是富貴人家才能享受的😀老荔冰室充滿懷舊香港風味,經典港式冰室風味,尤其餐廳裝潢上的金漆龍鳳霸氣十足及70-80後既朋友仔必定喜歡聽既歌曲都喺齊度,一邊食一邊聽,腦內頓時充滿兒時回憶☺️金沙朱古力流心西多士 $52絕對係老荔冰室嘅飯後甜品必食之選,西多士外脆內滑非常邪惡😜沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡$48鹹甜交替·味道豐富且相當複雜,內裏沙嗲牛肉份量多,我會建議分開兩層食😁老荔特餐·沙嗲牛肉太陽蛋公仔麵$66喺冰室之中,當然一定要嗌公仔麵及三文治,沙嗲牛肉一樣份量充足👍🏻餐肉滑蛋厚三文治$30餐肉比我想像中厚,口感不錯,非常飽肚😆滑蛋叉燒飯$76非常大份·叉燒蛋覆蓋成個飯🤣 讚👍🏻餐飲叫了特飲 阿華田脆脆火山及奶茶紅豆冰 各加$8小朋友一定喜歡阿華田,而奶茶紅豆冰竟然有2/3都係紅豆🫘,抵飲😆另外一站就係店員,好難見到冰室店員咁有禮貌,又有耐性💯💯💯

金沙朱古力流心西多士 $52
絕對係老荔冰室嘅飯後甜品必食之選,西多士外脆內滑非常邪惡😜

沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡$48

老荔特餐·沙嗲牛肉太陽蛋公仔麵$66

餐肉滑蛋厚三文治$30
餐肉比我想像中厚,口感不錯,非常飽肚😆

滑蛋叉燒飯$76
非常大份·叉燒蛋覆蓋成個飯🤣 讚👍🏻

餐飲叫了特飲
阿華田脆脆火山及奶茶紅豆冰 各加$8

另外一站就係店員,好難見到冰室店員咁有禮貌,又有耐性💯💯💯
2025-02-10 135 瀏覽
「荔枝角復古冰室」冰室門口充滿復古舊戲棚元素店內龍鳳牆十分吸引人的眼球店裡面的裝修風格都好復古和有特色🌟滑蛋叉燒飯 $68滑蛋煎得很薄很嫩滑 叉燒切得薄薄一片很容易入口搭配自家調配的甜醬油整個口味十分過癮🥰🌟沙爹牛肉煎蛋公仔麵 $58沙嗲牛份量非常多煎蛋也有兩份 總體來說份量很大牛肉有點微微辣 也有點甜🌟阿華田脆脆火山 +$8喜歡阿華田的一定要點~裡面是阿華田奶上面有一些阿華田脆脆整體來說十分濃郁香醇🌟椰汁紅豆冰 +$8🌟金莎朱古力流心西多士 $52平時西多士吃得多了朱古力🍫口味的西多士還是第一次嘗試上面灑滿了阿華田脆脆和朱古力醬裡面還有朱古力流心 簡直太滿足😌🌟沙爹牛肉芝士熱香餅漢堡 $48第一次嘗試中西結合的熱香餅沙爹牛肉漢堡熱香餅新鮮製作 蛋味香濃 與芝士和牛肉都很搭配
「荔枝角復古冰室」

冰室門口充滿復古舊戲棚元素

沙嗲牛份量非常多
煎蛋也有兩份 總體來說份量很大
牛肉有點微微辣 也有點甜

🌟阿華田脆脆火山 +$8
喜歡阿華田的一定要點~
裡面是阿華田奶

第一次嘗試中西結合的熱香餅沙爹牛肉漢堡
熱香餅新鮮製作 蛋味香濃
與芝士和牛肉都很搭配
2025-02-05 156 瀏覽
早排去左荔枝角玩,順便搵下附近有咩野食😆經過見到呢間老荔冰室充滿住香港情懷設計,門口既霓虹燈已經好吸睛,我地決定入去食晚餐❤️發現門口既戲棚設計同埋店內既龍鳳牆都係一個打卡位📸沙嗲牛肉麵茶記常餐經典名物,大多數人係茶就記都會order(!?)我覺得唔算太辣,沙爹同埋牛肉既量都算多沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡第一次食咁衝擊味蕾既口味🥞即叫即整熱辣辣!!如果鐘意食沙爹牛肉+熱香餅既可以試下,加埋糖漿yummy滑蛋叉燒飯叉燒大大件唔會好乾,蛋好香滑~份量滿滿cover啲飯,加埋甜豉油好惹味金沙朱古力流心西多士除左外層有朱古力脆脆,裡面仲有朱古力醬🍫每一啖都超級邪惡,一定要搵朋友happy share❤️芝士火腿奄列後尾追加左一份比Gavin,估唔列巨型奄列真係好大份,火腿份量多~一切開仲有芝士!!記得趁熱食😗阿華田脆脆火山細細個果陣好鐘意飲阿華田〰️呢杯仲有滿滿既阿華田脆脆,每一啖都好濃厚///(係兒時回憶🥹)雜果賓治兒時鐘意飲既仲有fruit punch🍹唔會太甜正正常常,但有好多水果🤭

沙嗲牛肉麵

芝士火腿奄列

阿華田脆脆火山

雜果賓治
2025-02-04 185 瀏覽
以排見到好多人去打卡「老荔冰室」,餐廳門口大大的霓虹燈戲棚元素設計,吸引眼球,帶來一種懷舊的感覺,店內還有龍鳳牆,舊戲院廣告牌的懷舊風情,讓人回憶起過去的電影時光,彷彿穿越時光。沙嗲牛肉麵沙嗲湯底相當濃郁,味道偏甜,食到有粒粒花生粒,有少少麻辣味,牛肉份量適中,牛肉煮得恰到好處,鮮嫩多汁,麵條煮得爽彈,再配上兩隻太陽蛋,提升視覺及味覺享受。沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡以創新配搭令人驚喜,現點現做,熱香餅蛋香味十足,口感鬆軟濕潤,半融的芝士與沙嗲牛肉完美結合,沙嗲牛肉份量充足,帶來豐富的肉感,配上糖漿,鹹鹹甜甜的風味讓人欲罷不能。滑蛋叉燒飯炒蛋有葱花,蛋香味十足,叉燒扁瘦,不會過鹹,再倒上甜豉油更惹味。金莎朱古力流心西多士金莎朱古力流心西多士,西多士質感厚身蛋味濃,口感鬆軟,中間有濃郁的金莎朱古力,一啖咬落去,流心的巧克力瞬間爆發,極度邪惡。秘醬雞扒豬仔包豬仔包塗上牛油烤焗,麵包口感外脆內軟。雞扒大塊肉質嫩滑,熱辣辣帶有肉汁。阿華田脆脆火山凍奶水以家凍奶水好少餐廳有,而阿華田脆脆火山,阿華田味相當濃郁,加了脆脆口感更豐富。

沙嗲牛肉麵

秘醬雞扒豬仔包

阿華田脆脆火山
凍奶水
2025-02-04 146 瀏覽
近日發現一間裝修行港式懷舊風的新型冰室😃餐廳門口有舊時戲棚元素,店內有幅龍鳳牆都好打卡able📸而杯碟上有金句或迷語😆1️⃣雙蛋沙嗲牛肉麵煎雙蛋煎得好靚🍳沙嗲牛份量多、味道偏甜仲帶點麻辣,最後配上出前一丁很港味😎無論咩時段食都好適合🈴2️⃣沙嗲牛肉炒蛋熱香餅漢堡即叫即做熱香餅蛋味香濃,沒想過與沙嗲牛很夾😗記得淋上糖漿會更好食,這道中西合璧菜式好創新😋3️⃣滑蛋叉燒飯我見好多客人都點,所以我都要試吓😛在滑蛋中加入蔥花及叉燒,再覆蓋白飯🍚最後一定要淋上靈魂豉油!4️⃣生炸雞髀及炸薯條新鮮即炸的雞髀好多肉汁,雞皮炸到好脆!超正🤩而薯條係波浪🍟好懷舊5️⃣金沙朱古力流心西多士甜品控不能錯過🥰鋪滿濃郁的朱古力🍫一切開西多士有流水爆漿朱古力餡料!雙重朱古力有雙重滋味!再配上港味濃的西多士,口感一流😏阿華田脆脆火山味道好濃郁!還放上脆脆增添口感🤭而椰汁紅豆冰好足料🫘味道調得剛剛好而紅豆好腍,兩款都好邪惡👿

1️⃣雙蛋沙嗲牛肉麵

2️⃣沙嗲牛肉炒蛋熱香餅漢堡