2024-11-01 848 瀏覽
裝修好有特色 加入門口戲棚元素店內仲有一幅特色龍鳳牆店內餐具同樣帶點玩味 杯碟上或底下會有唔同金句/迷語有時要食到底先發現驚喜老荔常餐 港式最經典嘅常餐又點可以無沙嗲牛肉我自己最鍾意嘅沙嗲牛配搭就一定係煎太陽蛋成個感覺都充滿港式風味老荔冰室嘅沙嗲牛肉同食開嘅有少少唔同係鹹中帶甜嘅沙嗲醬中又帶點微微麻辣香氣同公仔麵絕對係最夾嘅組合滑蛋叉燒飯 叉燒份量夠晒足料叉燒唔會太肥亦唔會太乾淋上豉油配埋滑蛋又香平時最怕街外白飯太糊 呢到啱啱好粒粒分明沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡 老荔冰室另一主打之一即叫即做又重蛋香嘅熱香餅配搭帶花生及麻辣香嘅沙嗲牛肉再加上芝士 鹹甜交織 相當惹味生炸雞脾即炸雞脾 送上枱熱辣辣外層香脆得黎炸漿又唔會過厚撕開雞脾即刻流晒肉汁椰汁紅豆冰咁邪惡嘅炸雞脾當然要配椰汁紅豆冰味道飲落唔會太甜充滿紅豆及椰汁甜味阿華田脆脆火山 阿華田上鋪滿阿華田脆脆口感鬆脆 令阿華田味更濃厚
裝修好有特色 加入門口戲棚元素

沙嗲牛肉
沙嗲牛肉麵
生炸雞脾
阿華田脆脆火山
星期五約了朋友一起吃晚飯,答應了到荔枝角接她下班。朋友介紹最近荔枝角開了一間「老荔冰室」,裝潢漂亮,於是過來看看。這間「老荔冰室」門口是霓虹燈招牌,離遠看已非常吸睛。店內更有一對舊式酒店常見的龍鳳裝置,充滿舊香港情懷念。滑蛋包裹著白飯,上枱時,蛋汁還在垂垂欲滴,頗為誘人。雞蛋滑溜有蛋香,而叉燒入口就有蜜香味。白飯淋上豉油,鹹鹹香香,簡單又美味,但就稍嫌飯粒有點硬身。沙嗲牛肉麵,茶記名物!牛肉肉質幾腍,沙嗲醬濃郁惹味,鹹中帶甜,花生香味明顯。配上煎雙蛋,邪惡非常,蛋黃漿拌上麵條又是另一番美味。最欣賞麵質煮至帶爽身,同行朋友表示想encore多一碗。近來好hit的熱香餅漢堡,同樣配了沙嗲牛肉和炒蛋,賣相吸引。熱香餅軟熟有牛油香,中間夾著滑溜的炒蛋、香濃的沙嗲牛肉。3種不同的味道和口感,但組合起來又幾搭。大大件的金沙朱古力流心西多士!多士舖了阿華田脆脆作裝飾點綴,切開時已感受到它的酥脆。麵包外酥內軟熟,中間是朱古力流心醬,味道香甜。和朋友各點了一杯特飲:阿華田脆脆火山、椰汁紅豆冰。2款都幾好飲,不會過甜。
,裝潢漂亮,於是過來看看。

滑蛋叉燒飯

滑蛋包裹著白飯,上枱時,蛋汁還在垂垂欲滴,頗為誘人
沙嗲牛肉煎雙蛋麵

沙嗲牛肉麵,茶記名物!牛肉肉質幾腍,沙嗲醬濃郁惹味
,同行朋友表示想encore多一碗。
沙嗲牛肉炒蛋熱香餅漢堡

近來好hit的熱香餅漢堡,同樣配了沙嗲牛肉和炒蛋,賣相吸引

,味道香甜。

2024-09-28
2024-09-23 3914 瀏覽
荔枝角有一間以舊香港為主題嘅新派茶餐廳,食物選擇多,主打沙嗲牛,都有創意食品,我地今次都試左唔同嘅味道。睇下餐牌先內部環境老荔特餐 沙嗲牛肉太陽蛋公仔麵$55沙嗲牛肉特別濃,又有花生香,不過味道偏鹹,所以適合配湯麵,減低牛肉本身嘅鹹度,同時令湯底更香濃。滑蛋叉燒飯 $68滑蛋叉燒,淋上炒過嘅甜豉油,加埋蔥花,會忍唔住,係咁食飯。阿華田脆脆火山 +$8同東南亞國家嘅美祿恐龍有異曲同工之妙,香港嘅阿華田增加口感,唔係沖多啲粉,整到有粉粒,而係直接加阿華田脆脆粒,咬落口感更豐富,不過都有啲甜。阿華田椰香 +$8茶餐廳嘅阿華田同好立克,都會加奶沖粉,今次加入椰奶,會多一種香味同滑溜,不過都係好甜。沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡 $38日本麥當勞#mcgriddle 來到香港之後,香港唔同茶餐廳都有所回應。今次嘅版本用沙嗲牛肉,呢度外皮同一般熱香餅一樣咁薄,但煎得硬少少,更似麵包,所以口感同麥當勞相近。呢度沙嗲牛肉好濃味,但偏鹹,連埋少少融化嘅芝士,加少少糖漿出奇地夾,味道呢個創意好欣賞,只係有啲難咬。西多士糖漿分開上,可以自己控制甜度,值得一讚。炸單骨雞翼+$18雞翼香料味重,但可以接受,最出嘅香料係
睇下餐牌先

內部環境

老荔特餐 沙嗲牛肉太陽蛋公仔麵$55
沙嗲牛肉太陽蛋公仔麵

滑蛋叉燒飯 $68
滑蛋叉燒,淋上炒過嘅甜豉油,加埋蔥花,會忍唔住,係咁食飯。

阿華田脆脆火山 +$8

阿華田椰香 +$8

沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡 $38

炸單骨雞翼+$18
雞翼香料味重,但可以接受,最出嘅香料係花椒,少少麻,但完全唔辣,好開胃。外皮落左少少炸粉,令佢更香脆。

肉燥時蔬 +$18
白灼生菜上面,淋上台式肉燥,有豬肉嘅油香鹹味至於,更加有八角等香料補充,減少食菜嘅單調感覺。

金沙朱古力流心西多士 $38
睇個名以為好膩,原來西多士中間都有蛋香。金沙香脆嘅效果,係用阿華田脆脆營造,而中間嘅醬,就係nutella榛子醬,甜而不膩。提提大家,必須要趁熱食,因為一攤凍,就兩個世界啦!

凍- 檸檬可樂 $26×2=52
就係普通凍檸樂,只係需要啲氣,就叫左。

凍- 檸檬可樂

總數:$303
沙嗲牛肉太陽蛋公仔麵
凍- 檸檬可樂
1K
2024-09-21 3120 瀏覽
懷舊既是佢優點,全因為有港式冰室,先至留得住香港人嘅胃荔枝角呢間冰室裡裡外外都充滿港味,播住懷舊金曲,就算出面排晒隊,啲人都唔會鼓噪嚟得冰室醫肚,當然想食飽肚啲嘅碟頭飯,呢碟滑蛋叉飯都好人氣,炒蛋炒到好金黃,好多片叉燒鋪喺蛋上,非常誘人點豉油食更係神來之香,成啖飯level up沙嗲牛麵亦係冰室台柱,呢碗沙嗲牛調味極之獨特,微辣且香,肉質嫩而少筋,仲有兩粒勁圓勁靚嘅煎蛋公仔麵又入晒味,可以喺荔枝角爭霸喇沙嗲牛除咗可以煮麵,原來仲可以變Griddle,價錢好抵,就已經有好多層次熱香餅好鬆軟,有大大塊芝士,仲有大量沙嗲牛肉,食極都仲有咁,呢個性價比九龍真係存在?平時食開普通嘅西多士,金沙朱古力流心究竟又點呢?一嚟真係嘩嘩聲,好多見脆喺面,撥開再切開,好流呀,好澎湃嘅朱古力湧泉流出跟餐有得飲熱奶茶,都幾香濃,攤一陣會表面會琼住咗,睇嚟真係足茶料仲可以加錢升級特飲,奶茶紅豆冰好爆料,差唔多2/3杯都係紅豆,煮得夠爛,同奶茶好夾
懷舊既是佢優點,全因為有港式冰室,先至留得住香港人嘅胃

滑蛋叉燒飯

點豉油食更係神來之香,成啖飯level up

沙嗲牛肉公仔麵

公仔麵又入晒味,可以喺荔枝角爭霸喇

金沙朱古力流心西多士

平時食開普通嘅西多士,金沙朱古力流心究竟又點呢?

奶茶紅豆冰

2024-09-20
10 分鐘 (堂食)
沙嗲牛肉公仔麵
奶茶紅豆冰
老荔冰室以其復古的裝飾和懷舊的氣氛而聞名。餐廳提供多種港式美食,如沙嗲牛肉麵、滑蛋叉燒飯等,深受顧客喜愛。其內部裝飾有香港舊式酒樓常見的“龍鳳大禮堂”風格。食物大件夾抵食,我哋三個人叫咗兩個主食同兩個甜品share。主食老荔常餐沙嗲牛肉公仔面配煎太陽蛋,麵條選用Q彈,牛肉塊燉煮至軟爛而不失嚼勁。半熟太陽蛋,增添了整道菜肴的色彩與營養。滑蛋叉燒飯,一道色香味俱全的經典港式美食。叉燒搭配細膩滑嫩的雞蛋,將傳統工藝與現代口味完美融合,呈現出令人難忘的美味體驗。甜品沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡,秘制沙嗲牛肉夾在金黃酥脆的熱香餅之間,豐富的層次感和獨特的風味。金沙朱古力流心西多士,外觀誘人,口感豐富,外層裹上了特製的朱古力華田脆脆,配上厚厚的西多士,在咀嚼過程中釋放出微妙的甜鹹交織之味。飲品咖啡紅豆冰,是一款充滿創意與驚喜的夏日甜品。醇厚的咖啡香與甜蜜的紅豆碰撞出意想不到的風味組合。每一口都是冷熱、苦甜之間的奇妙平衡,不僅解暑提神,更是一次味蕾上的奢華享受。我最愛嘅檸檬益力多,結合益力多乳酸菌飲,精心調製出這款檸檬益力多。此飲品不僅口感清新怡人,更富含活性益生元,好飲,推介!!

主食

甜品

飲品

老荔常餐沙嗲牛肉公仔面配煎太陽蛋
2054 瀏覽
2024-08-31
老荔常餐沙嗲牛肉公仔面配煎太陽蛋
3天前 0 瀏覽
最近多了去荔枝角活動於是都多留意了荔枝角有什麼好東西吃這間冰室的門外裝飾很吸睛! 忍不住替朋友拍了幾張,我們都看得好好拍~~食物方面都是一般冰室會賣的但這裡的沙嗲牛麵不錯啊! 沙嗲醬夠香濃隱約吃到一點點麻辣味,感覺是加入了不同香料味道層次豐富,不是單一的鹹味,愈吃愈惹味!份量都不少,女生的話一碗已經能吃飽另外沙嗲牛肉炒蛋熱香餅漢堡賣相好吸引熱香餅漢堡熱潮令大家都推出類似的食物哈哈熱香餅鬆軟有蛋香,是我喜歡吃的質感配惹味沙嗲牛和炒蛋,加一點點糖漿鹹甜香辣的味道確實會令人上隱的即叫即做,熱辣辣的挺好吃~~~
最近多了去荔枝角活動
於是都多留意了荔枝角有什麼好東西吃
這間冰室的門外裝飾很吸睛!
忍不住替朋友拍了幾張,我們都看得好好拍~~

食物方面都是一般冰室會賣的
但這裡的沙嗲牛麵不錯啊! 沙嗲醬夠香濃
隱約吃到一點點麻辣味,感覺是加入了不同香料
味道層次豐富,不是單一的鹹味,愈吃愈惹味!
份量都不少,女生的話一碗已經能吃飽

另外沙嗲牛肉炒蛋熱香餅漢堡賣相好吸引
熱香餅漢堡熱潮令大家都推出類似的食物哈哈
熱香餅鬆軟有蛋香,是我喜歡吃的質感
配惹味沙嗲牛和炒蛋,加一點點糖漿
鹹甜香辣的味道確實會令人上隱的
即叫即做,熱辣辣的挺好吃~~~

3天前 0 瀏覽
今日嚟到位於荔枝角嘅老荔冰室食飯,呢間冰室嘅裝修都幾特別,門口就好似成個戲棚咁樣,店入邊呢就仲有龍鳳牆添,杯杯碟碟上面呢亦都有唔少嘅字句,都好別出心裁。食物方面我就叫咗沙嗲牛肉飯,沙嗲牛肉嘅份量都幾多,味道就幾甜,亦都有麻辣嘅香味,加埋呢個牛肉飯仲有蛋添,所以都好豐富。另外一個幾特別嘅食物,就係熱香餅漢堡,熱香餅同沙嗲牛肉呢一個嘅配搭真係好適合,加上熱香餅本身有好濃嘅蛋香味,仲係即叫即做,就更加好味啦。西多士真係好大份啦,蛋香味又夠香,入面呢係朱古力醬,炸得非常之香脆,比較適合幾個人一齊食。炸雞髀嘅外皮炸得好香脆,雞肉就非常之多汁,價錢亦都唔貴,真係好抵食呀。整體嚟講,我覺得今餐嘅定價都幾平,唔怪之得夜晚差唔多滿座啦。

老荔冰室,裝修以獨特的港式風情和文藝氛圍。餐牌好多選擇,樣樣都想食,好吸引。好彩我哋幾個人一齊嚟食,所以可以大家share唔同款嘅食物。叫咗三個主食:滑蛋叉燒飯,細膩滑嫩的雞蛋輕輕覆蓋在金黃色的飯粒之上,每一口都能感受到蛋液與飯粒之間的完美融合,叉燒的肉質鮮嫩多汁,帶來層次分明的口感。西炒飯,簡單嘅菜式,但非常之好味,有驚喜!!炸雞脾配粗薯條,外皮酥脆金黃的大大件雞脾,內裏肉質鮮嫩多汁,搭配我最鍾意嘅厚切曲薯條,非常之好味同滿足!!最後叫咗兩個甜品:沙嗲牛肉芝士熱香餅漢堡,選用優質牛肉搭配特製沙嗲醬,夾在兩片烤得恰到好處的熱香餅之間,與牛肉的鮮美相得益彰。金沙朱古力流心西多士,外層酥脆的西多士,內藏著溫暖的朱古力流心,輕輕切開,濃稠的巧克力醬緩緩流出,好味!!
老荔冰室,裝修以獨特的港式風情和文藝氛圍。

叫咗三個主食:

西炒飯,簡單嘅菜式,但非常之好味,有驚喜!!

最後叫咗兩個甜品

2024-09-22
  • 滑蛋叉燒飯
  • 金沙朱古力流心西多士
  • 西炒飯
  • 炸雞髀
2024-11-14 0 瀏覽
冰室😅今次試下近期既熱門"打卡"冰室 老荔冰室去到5:45pm 見到有下午茶點知大部分都賣曬 最想試 熱香餅 同 西多士 都冇最後叫左 招牌番茄湯 同 沙爹牛再次令 George 失望 除左奶油豬同炒蛋外 食物水準完全唔得番茄湯好似生粉湯咁完全冇番茄味 得甜味沙嗲牛味淡同埋環境都好窄 左右兩台 說話聽得清楚 話樣樣唔好我食緊時 旁邊有對好專業既foodie 一邊食一邊討論評價仲食到為左餐飯吵架同埋過左六點後 好多客入黎都係為左西士多同熱香餅除咗霓虹燈 懷舊設計 其他都好一般老荔冰室 (荔枝角)荔枝角青山道495號誠信中心地下1號舖#tg31eat荔枝角‘‘‘‘#852 #hkig #hkfoodie #foodie #hkblogger #foodporn #likeforlikes #like4likes #hk #hkfood #yummy #yummyfood #手機食先 #相機食先
冰室😅

旁邊有對好專業既foodie 一邊食一邊討論評價
仲食到為左餐飯吵架

同埋過左六點後 好多客入黎都係為左西士多同熱香餅
除咗霓虹燈 懷舊設計 其他都好一般

老荔冰室 (荔枝角)
荔枝角青山道495號誠信中心地下1號舖

#tg31eat荔枝角

2K
呢排又去荔枝角試fitness堂🧘🏻‍♀️ 成日都見到呢間充滿霓虹燈戲棚元素嘅打卡新派茶記好多人排隊 所以一於就襯落堂去一探究竟🤪 餐廳主打地道沙嗲牛同近大熱熱香餅漢堡同流心西多 啱哂呢日大把quota嘅我地🤭-🍜沙嗲牛肉餐蛋麵 套餐$55香港茶記名物點少得沙嗲牛 佢嘅牛肉份量都算多 沙嗲醬味道偏甜 後勁帶少少麻辣味 層次都幾豐富😛 仲有兩隻靚靚太陽蛋 正呀☺️-🍞金沙朱古力流心西多士 $38西多士一上碟就知好澎湃🤩 一份西多超級厚身 目測用咗三塊吐司😛 流心朱古力好濃稠 仲有阿華田脆脆 口感十足呀 絕對係邪惡之選😈-🥞午餐肉熱香餅漢堡 $36呢度嘅熱香餅漢堡有好多唔同饀可以㨂 我地㨂咗午餐肉😛 熱香餅本體都幾濕潤而且有蛋味 加上糖漿 鹹鹹甜甜可以中和相方嘅膩感 邪惡得嚟又幾balanced wor😌-🥚滑蛋叉燒飯 套餐$68叉燒係薄切 份量都幾多 加上滑嫩嘅滑蛋 正呀😙 飯粒都粒粒分明 個鼓油甜甜地 加埋嘅蛋汁 撈飯一流😙-🍹椰汁紅豆冰 跟餐$8🍹阿華田脆脆火山 跟餐$8兩款特飲都係懷舊冰室必點之選嘅現代進化版😗 椰汁好香 加上煮到開始起沙嘅紅豆 好幸福呀😍 阿華田脆脆口感加上特濃阿華田
🍜沙嗲牛肉餐蛋麵 套餐$55

🍞金沙朱古力流心西多士 $38

🥞午餐肉熱香餅漢堡 $36

🥚滑蛋叉燒飯 套餐$68

🍹椰汁紅豆冰 跟餐$8
🍹阿華田脆脆火山 跟餐$8
兩款特飲都係懷舊冰室必點之選嘅現代進化版😗 椰汁好香 加上煮到開始起沙嘅紅豆 好幸福呀😍 阿華田脆脆口感加上特濃阿華田 小朋友一定超鍾意🤣

📍老荔冰室 (荔枝角)
荔枝角青山道495號誠信中心地下1號舖
呢間位於荔枝角嘅老荔冰室,離遠已經見到佢哋個巨型霓虹燈門口,好搶眼!而店內裝修都好有懷舊特色呀!而食物方面就有多款經典冰室美食,仲有不少新派餐點🤗!特色推介:💛餐肉炒蛋熱香餅漢堡呢度嘅熱香餅漢堡可以自由配搭兩款配料,今次就揀咗餐肉同炒蛋,味道都幾夾,另外仲有沙嗲牛肉/火腿/芝士可選呀!🍗生炸雞髀雞髀超大隻,即叫即炸,炸得非常香脆🍳滑蛋叉燒飯經典嘅冰室美食,滑蛋加上香甜嘅叉燒,再加埋甜豉油,送飯一流!🍫金沙朱古力流心西多士勁邪惡嘅甜品,西多士面層有勁多朱古力脆脆,而切開後仲有大量朱古力醬,味道好香濃呀!

呢間位於荔枝角嘅老荔冰室,離遠已經見到
佢哋個巨型霓虹燈門口,好搶眼!

而店內裝修都好有懷舊特色呀!而食物方面
就有多款經典冰室美食,仲有不少新派餐點🤗!

特色推介:

💛餐肉炒蛋熱香餅漢堡
呢度嘅熱香餅漢堡可以自由配搭兩款配料,
今次就揀咗餐肉同炒蛋,味道都幾夾,
另外仲有沙嗲牛肉/火腿/芝士可選呀!

🍗生炸雞
雞髀超大隻,即叫即炸,炸得非常香脆

🍳滑蛋叉燒飯
經典嘅冰室美食,滑蛋加上香甜嘅叉燒,
再加埋甜豉油,送飯一流!

🍫金沙朱古力流心西多士
勁邪惡嘅甜品,西多士面層有勁多朱古力脆脆,
而切開後仲有大量朱古力醬,味道好香濃呀!

下午茶
荔枝角新開一間打卡冰室,充滿港式情懷門口閃閃發光霓虹燈,色彩繽紛相當吸睛且有茶記特色術語,唔知你地又識幾多個?店內龍鳳牆和即日放映海報,播放七八十年代流行金曲盡顯香港特色,滿滿懷舊風味✾ 沙嗲牛肉雙太陽蛋公仔麵 沙嗲牛麵當然不可缺少,牛肉軟腍有咬口沙嗲醬濃郁惹味,味道甜中帶點麻辣和花生香再搭配太陽蛋,將蛋汁加入麵中令口感滑溜更香✾ 滑蛋叉燒飯柔軟嫩滑的滑蛋搭配蜜汁叉燒再灑點蔥花,淋上秘製醬汁鹹甜中帶蒜香,一口下去很滿足✾ 餐肉炒蛋熱香餅漢堡滿滿蛋香熱香餅夾著厚切午餐肉搭和柔嫩炒蛋再淋上糖漿令口感濕潤和感受鹹甜滋味✾ 金沙朱古力流心西多士真的太邪惡!金黃鬆軟西多士鋪滿阿華田脆脆和榛子朱古力醬切開是濃厚流心朱古力醬,口感豐富✾ 椰汁紅豆冰超半杯都是綿密紅豆,大大粒又香甜清爽透心涼,最後要用匙羹𢳂曬紅豆食✾ 阿華田脆脆火山阿華田上灑滿阿華田脆脆每一口都充滿濃濃阿華田味道
荔枝角新開一間打卡冰室,充滿港式情懷
門口閃閃發光霓虹燈,色彩繽紛相當吸睛
且有茶記特色術語,唔知你地又識幾多個?
店內龍鳳牆和即日放映海報,播放七八十年代流行金曲
盡顯香港特色,滿滿懷舊風味

✾ 沙嗲牛肉雙太陽蛋公仔麵
沙嗲牛麵當然不可缺少,牛肉軟腍有咬口
沙嗲醬濃郁惹味,味道甜中帶點麻辣和花生香
再搭配太陽蛋,將蛋汁加入麵中令口感滑溜更香

✾ 滑蛋叉燒飯
柔軟嫩滑的滑蛋搭配蜜汁叉燒
再灑點蔥花,淋上秘製醬汁
鹹甜中帶蒜香,一口下去很滿足

✾ 餐肉炒蛋熱香餅漢堡
滿滿蛋香熱香餅夾著厚切午餐肉搭和柔嫩炒蛋
再淋上糖漿令口感濕潤和感受鹹甜滋味

✾ 金沙朱古力流心西多士
真的太邪惡!金黃鬆軟西多士
鋪滿阿華田脆脆和榛子朱古力醬
切開是濃厚流心朱古力醬,口感豐富

✾ 椰汁紅豆冰
超半杯都是綿密紅豆,大大粒又香甜
清爽透心涼,最後要用匙羹𢳂曬紅豆食

✾ 阿華田脆脆火山
阿華田上灑滿阿華田脆脆
每一口都充滿濃濃阿華田味道

2024-11-14 0 瀏覽
路過見到個咁有特色嘅招牌真係忍唔住停低望下~原來係間有玩味嘅偽懷舊冰室🤣🤣室內佈置好有香港特色~仲會一直播住八十年代流行曲勁有feel🤩嘢食方面都好驚喜賣相又靚😍食茶記都可以有質素~💜城寨叉燒飯加頂帽個炒蛋炒到半流心咁勁滑🍳叉燒半肥瘦啱啱好perfect match~💜阿華田脆脆火山必叫特飲👍🏻D脆脆好好好正好有口感~唔會剩係飲咁dry~💜老荔常餐+檸檬可樂必揀沙嗲牛肉👍🏻👍🏻份量多~比市面上嘅偏甜但又帶少少麻辣味好特別😗奶油豬鬆脆唔硬身~💜金沙朱古力流心西多士身為朱古力控嘅我超愛🤤切開咗仲有朱古力漿流出嚟好邪惡呀~💜雜果賓治係童年回憶呀😍滿滿嘅雜果大滿足~💜炒蛋厚切餐肉熱香餅漢堡唔洗排長龍就嘆到熱香餅漢堡喇🤤熱香餅即叫即做有濃濃蛋香🥚加埋楓糖漿正~食完仲有驚喜彩蛋🤩記得留意杯碟上有抵死金句或者謎語呀🫵🏻

💜城寨叉燒飯加頂帽
💜阿華田脆脆火山
必叫特飲👍🏻D脆脆好好好正好有口感~唔會剩係飲咁dry~

💜老荔常餐+檸檬可樂

💜金沙朱古力流心西多士
身為朱古力控嘅我超愛🤤切開咗仲有朱古力漿流出嚟好邪惡呀~
💜雜果賓治
係童年回憶呀😍滿滿嘅雜果大滿足~

💜炒蛋厚切餐肉熱香餅漢堡

炒蛋厚切餐肉熱香餅漢堡
  • 滑蛋叉燒飯
  • 阿華田脆脆火山
2024-11-13 0 瀏覽
成日做野都要去荔枝角見客,見到呢間冰室好有特式,岩哂返工日子快速醫肚🌿滑蛋叉燒飯賣相非常精美,色彩豐富,而且超足料,蛋味夠香而且夠哂滑,叉燒肥瘦適中,加上蔥花及豉油汁一齊享用,絕對係簡單又安心嘅食材🌿沙嗲牛肉煎蛋麵湯底濃郁,牛肉亦夠軟腍,麵條亦好掛汁,加上濃邊煎蛋,值得一試🌿金莎朱古力流心西多士超邪惡首選,份量足夠兩人share,多士夠哂鬆脆,配上大量金莎朱古力脆脆,無論大人細路都咁岩食🌿熱香餅漢堡(沙嗲|牛肉芝士)呢款熱香餅漢堡外型也太可愛了吧😍餡料揀左沙嗲牛肉&芝士,淋上楓糖漿,味道層次非常豐富🌿麻麻地豬扒其實係麻辣豬扒,肉質軟腍,帶有麻香但食落唔會好辣🌿椰汁紅豆冰 & 阿華田脆脆火山飲唔揀左椰汁紅豆冰 & 阿華田脆脆火山,兩款都非常足料

🌿滑蛋叉燒飯

🌿沙嗲牛肉煎蛋麵

🌿金莎朱古力流心西多士

🌿熱香餅漢堡(沙嗲|牛肉芝士)

🌿麻麻地豬扒

其實係麻辣豬扒,肉質軟腍,帶有麻香但食落唔會好辣

🌿椰汁紅豆冰 & 阿華田脆脆火山

飲唔揀左椰汁紅豆冰 & 阿華田脆脆火山,兩款都非常足料
2024-11-13 0 瀏覽
星期日嘅下午,咁啱經過荔枝角,見到一間餐廳出面排左好多人,原來係一間好特別懷舊裝修嘅冰室。好奇之下入去試下,見到樣樣食物都好吸引,貪心嘅我叫咗一個全餐,可以一次過試到熱香餅豬扒等等,熱香餅好鬆軟,如果可以配埋沙爹牛同埋芝士相信會更加好味。麻麻豬扒有好少嘅辣味,就算唔食得辣嘅朋友都可以試下。好想叫埋佢嘅朱古力西多士,可惜已經好飽食唔落,唯有等下次帶埋朋友一齊去試。總結:裝修好靚,配埋八九十年代嘅廣東音樂,感覺好好,可惜地方細座位有限,各位可能要排隊等一等。
2024-11-10
5 分鐘 (堂食)