2018-10-19 71 瀏覽
正所謂黑糖當道,大行其道,排隊成為了香港人的習慣。一於學阿嬌咁講,[人人都排黑糖珍珠鮮奶,你估人人都想排咩?]但無錯而家就真係人人都排黑糖珍珠鮮奶,你仲唔去排就真係outdated喇!每一次經過老虎🐯堂,見到那長長的人龍,其實你不會有想排下去的衝動。碰巧,這天下了雨,所以排除的人龍並不是太多本是討厭下雨☔️的我,竟然覺得因可以飲到想飲很久的黑糖珍珠鮮奶而感到十級興奮來個點評時間啦珍珠:有大有細,但令人期待的是大粒的波霸珍珠奶味及黑糖都有高水準,黑糖紋好美麗💗最近因為附近開左好幾間差不多既對手,人流開始回落,因此途經銅鑼灣如果見人流唔多,可以小排一下。說是人龍不很長,但連等候拎飲品的時間,J子都等了接近30分鐘呀😂如果你沒有耐性的話,想信這個不會是你的選擇架!😆
正所謂黑糖當道,大行其道,排隊成為了香港人的習慣。

碰巧,這天下了雨,所以排除的人龍並不是太多

來個點評時間啦

珍珠:有大有細,但令人期待的是大粒的波霸珍珠
奶味及黑糖都有高水準,黑糖紋好美麗💗

如果你沒有耐性的話,想信這個不會是你的選擇架!😆
30 分鐘 (外賣自取)
  • 黑糖波霸厚鮮奶
2018-10-18 71 瀏覽
黑糖珍珠鮮奶的熱潮,已經持續左成個夏天,首先登陸的老虎堂🐯,已經由排哂長龍,到而家有時隊都唔洗排🙈但試過咁多間,始終最愛都係老虎堂🐯每次落親cwb都要去望一望,冇人龍就一定要買返杯先安落😆虎虎生風厚鮮奶話説老虎堂啱啱開嗰陣,排隊排到顛,所以一直都冇的起心肝去試🙈直到有一日要返夜,🐙君竟然玩突襲,偷偷走去排隊買老虎堂🐯,仲人肉速遞送到我手上,真係感動到爆啊😭係愛啊,哈利~❤不過呢,由於杯嘢唔係即刻飲,啲虎紋冇哂,冰融哂,奶霜化哂…😂所以味道上不能作準,雖然奶味比冰水溝淡左啲,啲珍珠又硬化左少少,但依然幾好飲😝由此推斷🤔現場飲應該係好好飲嘅😂黑糖波霸厚鮮奶所以趁老虎堂冇乜人排隊,終於衝去買黎試下,果然!超好飲啊~~~😍重點係影左個虎紋先😆杯嘢奶味夠香濃加左奶霜又香又滑珍珠香甜煙韌一杯size啱啱好堅正!😋雖然虎虎生風厚鮮奶個名好勁,但飲落係黑糖波霸厚鮮奶比較好飲,因為本人麻麻地細粒珍珠🙈另外,一定要有奶霜先正👍
黑糖珍珠鮮奶的熱潮,
已經持續左成個夏天,
首先登陸的老虎堂🐯,
已經由排哂長龍,
到而家有時隊都唔洗排🙈

但試過咁多間,
始終最愛都係老虎堂🐯
每次落親cwb都要去望一望,
冇人龍就一定要買返杯先安落
😆

虎虎生風厚鮮奶

話説老虎堂啱啱開嗰陣,
排隊排到顛,
所以一直都冇的起心肝去試🙈

直到有一日要返夜,
🐙君竟然玩突襲,
偷偷走去排隊買老虎堂🐯,
仲人肉速遞送到我手上,
真係感動到爆啊😭
係愛啊,哈利~❤

不過呢,
由於杯嘢唔係即刻飲,
啲虎紋冇哂,冰融哂,奶霜化哂…
😂
所以味道上不能作準,
雖然奶味比冰水溝淡左啲,
啲珍珠又硬化左少少,
但依然幾好飲😝

由此推斷🤔
現場飲應該係好好飲嘅😂

黑糖波霸厚鮮奶

所以趁老虎堂冇乜人排隊,
終於衝去買黎試下,

珍珠香甜煙韌
一杯size啱啱好
堅正!
😋

雖然虎虎生風厚鮮奶個名好勁,
但飲落係黑糖波霸厚鮮奶比較好飲,
因為本人麻麻地細粒珍珠🙈
另外,一定要有奶霜先正👍
15 分鐘 (堂食)
宵夜
  • 黑糖波霸厚鮮奶
來自台中人氣不斷嘅「老虎堂」, 自6月登陸銅鑼灣之後,排隊潮不斷。🙊 不過係平日嘅11:00就可以好容易排幾個就飲到啦! 想飲,又唔想排,就11點幾去啦! 香港店跟台灣店一樣, 飲品有15款選擇,價錢由$19-30不等, 多數都是黑糖珍奶嘅混搭, 更可自由配搭:大、小珍珠或雙拼、純牛奶或加茶、加奶霜, 不過有珍珠的飲品,甜度都是固定的, 不能選少糖、微糖! 同埋飲得黑糖,梗係要飲正宗嘅味道,怕咩啫!?😂有quota嘅有quota嘅! 虎虎生風厚鮮奶($30) 有齊波霸和珍珠,一次過可以試晒兩款口味, 第一次飲,一定要試呢個!😏 相機食先後,便可搖均再飲。 濃厚嘅鮮奶,撞上黑糖珍珠, 第一次飲黑糖嘅小編本身最怕甜, 但「老虎堂」嘅黑糖味甜度適中, 不會太甜,亦唔會死甜味, 濃厚嘅鮮奶飲到香甜嘅黑糖味~☺️ 最窩心嘅係黑糖珍珠剛剛煮好, 所以拎上手仲暖架!😊 大嘅波霸煙韌彈牙, 細嘅珍珠軟腍又不失嚼勁, 味道同口感都相當好,有4.5⭐️! 相對起第二次飲嘅波霸厚鮮奶(含奶霜) 我覺得兩種珍珠口感更豐富, 不過我覺得呢d都係個人口味, 我都有朋友鐘意大大顆有嚼頭嘅波霸珍珠。😂
來自台中人氣不斷嘅「老虎堂」,
自6月登陸銅鑼灣之後,排隊潮不斷。🙊
不過係平日嘅11:00就可以好容易排幾個就飲到啦!
想飲,又唔想排,就11點幾去啦!

香港店跟台灣店一樣,
飲品有15款選擇,價錢由$19-30不等,
多數都是黑糖珍奶嘅混搭,
更可自由配搭:大、小珍珠或雙拼、純牛奶或加茶、加奶霜,
不過有珍珠的飲品,甜度都是固定的,
不能選少糖、微糖!

虎虎生風厚鮮奶($30)
有齊波霸和珍珠,一次過可以試晒兩款口味,
第一次飲,一定要試呢個!😏
相機食先後,便可搖均再飲。
濃厚嘅鮮奶,撞上黑糖珍珠,
第一次飲黑糖嘅小編本身最怕甜,
但「老虎堂」嘅黑糖味甜度適中,
不會太甜,亦唔會死甜味,
濃厚嘅鮮奶飲到香甜嘅黑糖味~☺️
最窩心嘅係黑糖珍珠剛剛煮好,
所以拎上手仲暖架!😊
大嘅波霸煙韌彈牙,
細嘅珍珠軟腍又不失嚼勁,
味道同口感都相當好,有4.5⭐️!
虎虎生風厚鮮奶
相對起第二次飲嘅波霸厚鮮奶(含奶霜)
我覺得兩種珍珠口感更豐富,
不過我覺得呢d都係個人口味,
我都有朋友鐘意大大顆有嚼頭嘅波霸珍珠。😂
波霸厚鮮奶(含奶霜)
下午茶
虎虎生風厚鮮奶
波霸厚鮮奶(含奶霜)
2018-10-15 75 瀏覽
近期間間手摇店都賣嘅黑糖珍珠奶真係熱鬧,就咁係銅鑼灣最出名一定係老虎同埋幸福,每次經過都一大班人去買嚟飲,今次經過銅鑼灣見無咩人排隊,但都等咗半小時,佢嘅糖係無得加多減少嘅,入口我覺得甜味都適中啦我叫嗰杯係有大小珍珠嘅飲落去同食入口都好軟身,唔會好似出面嘅珍珠咁硬,整體唔錯,將會試埋幸福堂。點解會試佢先係因應佢俾幸福堂先開店,所以要排住隊試下佢哋,暫時嚟講都唔會再去飲啦,因為真係太多人排隊買了,有機會先試飲其他啦
2018-09-12
  • 黑糖鮮奶
2018-10-15 78 瀏覽
The queue is much shorter now as several competitors have opened right next to the shop. I had the signature brown sugar boba milk with cream mousse. It was ready in 5 minutes after ordering. The amount of ice and sweetness are fixed. You cannot change either. Luckily it’s not too sweet for me. The first few sips tasted alright. The taste of brown sugar was quite rich. But the milk and boba were nothing impressive. I had more than enough after drinking half of it. Overall, it’s just a boba milk

The amount of ice and sweetness are fixed. You cannot change either. Luckily it’s not too sweet for me. The first few sips tasted alright. The taste of brown sugar was quite rich. But the milk and boba were nothing impressive. I had more than enough after drinking half of it. Overall, it’s just a boba milk without much surprises.
Brown  sugar  boba  milk  with  cream  mousse
2018-10-14 65 瀏覽
上次約朋友出去嘅時候已經試過幸福堂,今次就一於試下老虎堂,見到條隊長隔離少少就但都郁得好快,未睇得切叫咩,只係見到成枱都係虎虎生風厚鮮奶,就即刻跟,結果等左十分鐘就有得拎。杯奶茶有大小珍珠,口感特別,唔太甜,但奶味唔夠香,俾我再揀,會飲返隔離。
2018-10-13 191 瀏覽
一直沒有嚐試老虎堂,因為很怕排隊,而且我想為了一杯飲料浪費這麼多時間似乎有點不值。不過聽老虎堂的大多都是正評,難得去銅鑼灣,就決定試一下。前面很多人兩到八杯的在買,讓我有點期待呢。從下單到拿到飲出乎意料的快,只需8-10分鐘。拿上手底部的珍珠暖暖的,好看的黑糖掛杯讓人很有好感。我聽話地搖15下再喝,冰塊甜度固定,喝下去不會太甜,適當的黑糖甜香。鮮奶味夠濃,黑糖溶進鮮奶的口感滑順,很容易一口接一口。珍珠和鹿角巷相比,珍珠味道是鹿角巷勝,鹿角巷的珍珠有把黑糖味道煮進,一直咬珍珠會散發黑糖香甜。但老虎堂的珍珠咬下去很淡,幾乎沒甚麼黑糖味道,黑糖和珍珠像分開一樣,可以嚼勁十足,而且波霸和珍珠混雜,有大小顆的口感我很喜歡。鹿角巷珍珠的味道加上老虎堂的口感我會更愛。黑糖鮮奶味道都不錯,看個人喜好,鹿角巷會甜一點點,兩杯在眾多黑糖珍珠鮮奶來說都不算甜,本人一向不嗜甜都能接受。經過見人不太多可以一試呀,之後旺角分店開業相信人龍會更少。

虎虎生風厚鮮奶

經過見人不太多可以一試呀,之後旺角分店開業相信人龍會更少。
2018-10-12 98 瀏覽
以佢咁嘅名氣,賣出一杯垃圾,不知所謂。。。好慶呀😑😤😤 隔離幸福堂好飲好多#老虎堂 #垃圾 #好慶 #超難飲 #珍珠林patpat #想嘔 #好彩唔駛排好耐 #黑糖珍珠奶茶 #飲幾啖出事即掉
以佢咁嘅名氣,賣出一杯垃圾,不知所謂。。。好慶呀😑😤😤
隔離幸福堂好飲好多
2018-10-11
10 分鐘 (外賣自取)
2018-10-11 58 瀏覽
之前勁熱爆排隊,但在星期三下雨天6點時,竟然發現依家人龍已很少,馬上試一試這杯黑糖珍奶!黑糖波霸厚鮮奶在反覆搖勻下與黑糖同珍珠配合下第一啖是好飲的,因那黑糖同珍珠同奶配合甜度剛好,而冰的冷凍也是夠凍,但果然是厚奶下,再飲下去原有牛奶味都完全蓋過了黑糖味道與珍珠的味道顯得淡而無味。如果你說那樣出色只可以說冰夠凍,珍珠夠「煙煙韌韌」,係有彈性的珍珠,同厚奶是滑的香奶味; 相反,厚奶中珍珠同黑糖反而淡而無味。但整體係正常,但太高性價比下係有少少失望。你說在多人的情況值唔值得排,我就不會排去買這杯飲品,其他飲品未試但還是值得一試。

2018-10-10
10 分鐘 (外賣自取)
2018-10-09 171 瀏覽
又來一個繁忙的工作日結束本來今天心情不太好幸好老公驚喜來接收工還帶來了老虎堂的珍珠奶茶一飲下去怨氣都走了雖然他己等了幾十分鐘但這家喝下去味道一點也不甜唯一不足的地方是這家的珍珠不是我杯茶(亦可能等了一陣的關係)但下次可以再飲多次因為鮮奶好好飲
又來一個繁忙的工作日結束本來今天心情不太好
但這家喝下去味道一點也不甜
但下次可以再飲多次
因為鮮奶好好飲
2018-10-08
15 分鐘 (堂食)
波霸厚鮮奶
2018-10-09 134 瀏覽
渣甸街近來非常熱鬧,因為好多台式珍珠奶茶進駐~令到平時唔多人嘅街突然好似雨後春筍一樣開咗好多小食同埋台式飲料店~記得幾個月前呢間老虎堂新開~風頭一時無兩~個個都話要等成至少一個鐘先可以飲到~港女如我雖然好想試,但係又唔想大熱天時去排隊,所以一直都無去試到,只係成日得個講字~踏入十月,終於秋涼!機會來啦!搵個星期日早少少去銅鑼灣睇下係咪會少啲人先~皇天不負有心人(到底你有心在那裡...)只係得十幾人排隊買!比起平時嘅人龍少好多!唔理!立即去馬!叫杯虎虎生風厚鮮奶先~本來想叫佢招牌嘅珍珠奶茶,但係又比呢杯黑糖波霸+珍珠嘅虎虎生風厚鮮奶吸引咗~佢寫到明有鮮奶又有奶霜~好迷幻~而且我個人又鐘意重奶味,所以就叫呢 杯啦~大約等咗十五分鐘就有得飲啦~係counter度有教你點飲嘅~首先係相機食先,之後上下搖動15下就可以啦點解叫老虎堂呢就係因為佢個黑糖會係杯嘢飲度撞出一條條嘅虎紋..似唔似虎紋呢就見仁見智....可能我呢杯要加多少少幻想力先覺得佢係虎紋啦~不過唔緊要!最緊要係好唔好味~搖咗15下之後試一口奶茶,黑糖味好重,覺得比較偏甜~店家話自己係用日本明治鮮奶~呢隻鮮奶本身奶味比較淡~所以可以突

虎虎生風厚鮮奶

搖咗15下之後試一口奶茶,黑糖味好重,覺得比較偏甜~店家話自己係用日本明治鮮奶~呢隻鮮奶本身奶味比較淡~所以可以突出返個黑糖味~有個中和感~另外值得一提係佢成杯嘢做得飲落比較有質感唔係水稀稀嘅感覺~呢樣值得一讚,如果唔係好易會變成奶水咁樣好奇怪~

之後試一試佢嘅波霸加珍珠~雖然佢之前被踢爆唔係手工炒珍珠,但係我覺得啲珍珠粒粒都好重黑糖味同埋好煙un!overall成杯嘢比較偏甜少少,但係間唔中一杯都唔錯!

相比之下,隔離幸福堂唔知點解反而無咩人飲...下次試下隔離嘅幸福奶茶先~
2018-10-07
15 分鐘 (外賣自取)
2018-10-09 103 瀏覽
之前見好多人都post 呢間既黑糖波霸厚鮮奶好好飲,所以同朋友食完飯見7點幾時間尚早就決定去飲啦。去到見到都有d 人係到等緊以為係排隊落order,點知原來佢地係等拎飲品,結果我同朋友好快就叫左兩杯黑糖波霸鮮奶。因為我同朋友都比較健康,諗住少冰少甜,點知個員工話唔可以搞到我地O左咀,不過心諗都係試下姐,就算數啦,最多之後做返多d 運動減肥等左10分鐘都唔洗就到我地喇,真係好快,果然過左熱潮先黎飲係有落數。間店有個教學牌寫住要上下搖10幾下先飲,搖完好似d 老虎紋咁都幾靚wor飲落頭一兩啖都幾好架,黑糖味都幾重。但杯野好快就好淡味,唔知係d 冰融左溝淡左定點變到好難飲,飲左1/3已經唔想再飲,最後我同朋友見到有垃圾筒就掉左。

2018-10-09 98 瀏覽
兩星期前同美少女去銅鑼灣食飯,之後去左排老🐯堂。老🐯堂最出名係佢嘅🐯🐯生風厚鮮奶,但因為我唔想飲奶,所以叫左波霸醇綠茶($22),飲第一啖覺得中伏了,沒有加上厚鮮奶嘅醇綠茶係過份的甜,加上甜度不能自調,所以就好似飲緊黑糖水,但佢嘅黑糖珍珠又真係好煙韌,下次再經過都係正正經經飲返老虎堂最出名的厚鮮奶。
波霸醇綠茶
2018-10-04 122 瀏覽
小編終於都試到老虎堂啦🐯❣️熱潮過左一陣,需要排隊10分鐘+20分鐘拎野飲(還可以吧?🤔)老虎黑糖紋確實幾吸引😍飲第一啖,嘩❣️好香黑糖味,奶味都好香濃😋飲多一陣,咦⚠️味道開始唔同了.....奶味愈來愈淡,完全覺得用大量冰溝淡左,連黑糖味都所餘無幾...😩珍珠未算好煙韌,還是欣賞鹿X巷充滿黑糖味既珍珠。好處係飲完全杯都唔覺好膩吧🙈.其實小編對老虎堂🐯期望好好好高❗️知道口味確實因人而異,但係見咁多foodie排呢間做No.1,點解會咁大差距😩係退步了,還是小編今次只係唔好彩,要比多次機會佢⁉️
2018-10-03 82 瀏覽
台式珍珠奶茶係香港開到成行成市,有唔少過江龍開到黎香港,今日同朋友仔出銅鑼灣,一於搵番間試下先。去到渣甸街,已經離遠見到大堆人羣,老虎堂同幸福堂兩間痴住一齊開,但係我偏好試下老虎堂先。排隊排左10-15分鐘左右,反而等野飲等左5分鐘左右,比我想像中快😬揀左虎虎生風厚鮮奶,因為俾個名吸引住😂根據店員指示搖左15下先飲,飲落奶味濃厚,入面分別有珍珠同波霸,即係大細珍珠,煙煙韌韌好彈牙,波霸口感會好d。黑糖味好香,overall都好滿意,如果杯野飲大杯番d就好啦。如果有機會希望去台灣再encore!

揀左虎虎生風厚鮮奶,因為俾個名吸引住😂