2017-10-25 142 瀏覽
7點到達老點點心竹筒飯專門店,店內差不多坐滿人,幸好還有一張雙人枱,我倆就不用等位便可入座。花旗參燉竹絲雞每日不同款式的燉湯,份量十足,甫上枱時已聞到陣陣花旗參香味,熱哄哄的,清甜滋味。開胃蕃茄鮮竹卷 非常特別的配搭,蕃茄蛋汁十分開胃,鮮竹卷上桌時仍然脆口,外層像脆响鈴,而內裡亦足料,夾著蝦仁及豬肉,吃得來醒胃及滿足。高湯魚翅灌湯餃餃內載滿大蝦、帶子、免治肉,旁邊放上一群魚翅,味道調較得剛剛好。安格斯牛肉腸 腸粉薄薄的很是軟滑,入口即溶,而內裡薄片的安格斯牛肉亦相當嫩身,十分不錯。雖然只是一間店舖小小的食肆,但服務一流。入座時服務員眼見我腹大便便,主動詢問我是否要茶或水,席間還主動幫我更轉熱水,十份體貼。

花旗參燉竹絲雞

開胃蕃茄鮮竹卷

高湯魚翅灌湯餃

安格斯牛肉腸

2017-10-25
2017-10-23 66 瀏覽
We try a couple dim sum place, this one is our fav. The food are good, they don't have much choices if you compare to the other restaurant but the prices is also very good. We ordered 8-10 dishes and pay around 180$ the services do not speak English at all but even that we get want we wanted
5 分鐘 (堂食)
2017-10-18 97 瀏覽
平時食點心多數係去酒樓,仲要係晨早,中午同下午茶時間先有得食,今日經過旺角見到呢間門口好多人排隊既老點點心竹筒飯,就被吸引咗過黎食。排咗一陣好快就有位,一坐低梗係即刻揀野食啦,點心紙設計特別,有圖有真相,每款都好想食蟲草花雞肉竹筒飯,本身見到細細個飯,點知原來食落都起碼有一碗幾飯,好夠飽鮮蝦滑腸粉,真係布拉腸粉咁滑,入口即溶,蝦大隻鮮甜墨魚子燒賣,有豬肉同蝦肉,但一啲都唔肥蝦蛟,皮薄肉多,熱辣辣斑蘭馬拉糕,好清鮮既味道,十分軟熟炸蝦春卷,炸到脆卜卜,蝦肉充實魚翅灌湯鮫,材料豐富,個饀有蝦,竹笙,魚肚等。

排咗一陣好快就有位,一坐低梗係即刻揀野食啦,
點心紙設計特別,有圖有真相,每款都好想食
鮮蝦滑腸粉,真係布拉腸粉咁滑,入口即溶,蝦大隻鮮甜
墨魚子燒賣,有豬肉同蝦肉,但一啲都唔肥
蝦蛟,皮薄肉多,熱辣辣
斑蘭馬拉糕,好清鮮既味道,十分軟熟
炸蝦春卷,炸到脆卜卜,蝦肉充實
魚翅灌湯鮫,材料豐富,個饀有蝦,竹笙,魚肚等。
  • 戚風斑蘭馬拉糕
  • 蟲草花雞竹筒飯
  • 高湯魚翅灌湯餃
  • 咸香黑魚子蒸燒賣
2017-10-10 1052 瀏覽
一句講曬!無老點你架真係推介呢間唔洗去酒樓都食到好正點心既 - 老點點心竹筒飯 比大家門面清楚易睇,真係大大隻字寫住老點點心數目同傳統酒樓相比,絕對唔會遜色過佢地傳統嘅燒賣蝦餃一定唔少得,甚至仲有其他特色嘅點心添點心紙清楚可以睇,價錢亦絕對可以接受 鮮蝦肉餅竹筒飯 : $30第一個先來嘅竟然係竹筒飯,唔好睇佢細細個,但係入面都幾多飯架上面大大塊既鮮蝦肉餅,爽口彈牙,配埋熱哄哄既飯食,加埋附帶既甜豉油調味,好味!標叔炸饅頭 : $18標叔係邊個,小編就唔知啦不過佢呢個炸饅頭真係好好食就知!因為餐廳唔會炸到佢得個油字,食落口亦唔太感到油膩,都幾乾身,點埋精髓所在既煉奶!禁既價錢,絕對抵食吾係老點小漢堡 : $26哈哈,個菜名都幾好笑不過佢真係一個小漢堡!重要係一個小蝦堡黎添相信呢個點心都比較少見啦掛,細細個漢堡,配埋細細塊非常好味既鮮蝦餅,連同沙律醬一齊食,一啖食落去,有種幸福既感覺架真係就係得禁大個,不過又真係好好味冬筍普通鮮蝦餃 : $19普通?一d都唔普通喎!大大粒既鮮蝦係入面,大大啖咬落去,皮薄,餡靚,爽口彈牙,呢個性價比真係好高!你試過就知。。。蝦膠玉子豆腐 : $24蝦,同樣係
一句講曬!無老點你架真係

門面清楚易睇,真係大大隻字寫住老點

點心數目同傳統酒樓相比,絕對唔會遜色過佢地
傳統嘅燒賣蝦餃一定唔少得,甚至仲有其他特色嘅點心添
點心紙清楚可以睇,價錢亦絕對可以接受

鮮蝦肉餅竹筒飯 : $30

標叔炸饅頭 : $18

標叔係邊個,小編就唔知啦

吾係老點小漢堡 : $26

哈哈,個菜名都幾好笑
不過佢真係一個小漢堡!重要係一個小蝦堡黎添

就係得禁大個,不過又真係好好味

冬筍普通鮮蝦餃 : $19

普通?一d都唔普通喎!

蝦膠玉子豆腐 : $24

蝦,同樣係爽口彈牙,而玉子豆腐就有驚喜,因為食落,d玉子豆腐竟然有鹹魚味!
唔知正唔正常,不過又真係幾好味,可能係餐廳加入嘅調製,重點係食完有冇事,又幾有驚喜喎

戚風班蘭馬拉糕 : $22

呢個又係少之又少,通常傳統酒樓嘅馬拉糕,只係黃色,用黃糖做嘅嗰啲,原來班蘭味有幾好食喎!
重點係餐廳將佢整得好鬆軟,我諗佢都係餐廳其中一個最受歡迎嘅點心之一

茗茶 : $6 / 位

呢杯茶都要講一講嘅,食點心,始終都要飲啖茶去消一消濟,解一解膩,呢個茶就係最正既普洱茶啦
,但係餐廳將佢調校得唔會太濃,亦唔會太淡,味道適中,適合每個人飲,用嚟送佢嘅點心,真係一流

總結係,如果唔想下下去酒樓食點心,呢間絕對係不二之選,點心好食,服務其實都唔錯,不過間店嘅大小就比較細,可能等位嘅時間就要比較長了
大家都去試試啦

10 分鐘 (堂食)
2017-10-10 199 瀏覽
海鮮價又超好味嘅酒樓又或者咁講,去茶樓不如去呢一度。必叫嘅一定係鮮蝦肉餅飯。有好多人推介肉餅竹筒飯,但我就覺得鮮蝦既鮮味係會帶到落飯果度,真係正好多!鮮蝦肉餅好林好林,但唔會好咸,好入味超正。我同朋友一齊食,覺得分量都可以。見到比較少人叫呢個,但佢係黑馬黎!好抵食勁好味好香。好香雞味。個批又脆!但呢啲我就覺得麻麻地,咖喱味唔夠,好淡。原來係生嘅鮮淮山,清甜爽口,同藍莓好夾味啊。同埋呢度嘅茶係要收每人$12。飲完職員就會自動幫你斟。好香架,又解濟。正!呢度冇加一服務費👍🏻
海鮮價又超好味嘅酒樓
又或者咁講,去茶樓不如去呢一度。

白汁芝士磨菇雞批

但呢啲我就覺得麻麻地,咖喱味唔夠,好淡。
秘製咖喱魷魚

原來係生嘅鮮淮山,清甜爽口,同藍莓好夾味啊。
藍莓鮮淮山

呢度冇加一服務費👍🏻
2017-10-10 73 瀏覽
平時經過見到都幾多人食,可能近旺角火車站橋底,餐廳不大,所以都有點濟迫,我最仲意食佢既蝦春卷同芝心蝦丸,全部都炸得香脆,新鮮熱辣,尤其係芝心蝦丸,上枱後要抖一抖先好食,咪好易辣親個嘴,價錢同外面D點心舖差唔多。
2017-10-06 129 瀏覽
老火湯 每日都唔同😆呢個係星期二既例湯。鯊魚骨同瑤柱響螺個味好夾好鮮味,鯊魚骨比起豬骨好味勁多。炸蝦丸,表皮脆脆,入面暖笠笠,好好味好入味,鹹甜適中!大大舊,隻蝦好大粒,好好味!肉質鮮嫩。最壓軸,次次來都會食嘅:蝦餅竹筒飯!竹筒既可以保溫,又可以鎖味!蝦肉既鮮味係蒸嘅過程會入左d啲味係飯入面。其實幾乎唔使點落豉油,都好好味!啲蝦好鮮,紅米飯好健康,竹筒唔會令到啲飯勁林,反而好彈牙!🤤🤤🤤🤤
老火湯 每日都唔同😆
呢個係星期二既例湯。
鯊魚骨同瑤柱響螺個味好夾
好鮮味,鯊魚骨比起豬骨好味勁多。
瑤柱響螺燉鯊魚骨

炸蝦丸,表皮脆脆,入面暖笠笠,好好味好入味,鹹甜適中!
爆漿芝心炸蝦丸

大大舊,隻蝦好大粒,好好味!
肉質鮮嫩。
冬筍鮮蝦餃

最壓軸,次次來都會食嘅:蝦餅竹筒飯!
竹筒既可以保溫,又可以鎖味!

瑤柱響螺燉鯊魚骨
爆漿芝心炸蝦丸
2017-10-05 92 瀏覽
是日來到旺角買野,行返去火車站時見到老點點心,一直有食開元朗的老點,點心質素是有保證的,橫掂順路,飲個夜茶先回家吧。這裏茶錢($6)一位,不用加一。蓮藕眉豆雞腳燉響螺($48)家裏少湯水,出黎飲下啦😆呢個湯好濃味好鮮甜,看似細細壺都夠兩個人分,熱辣辣好好飲。鮮上肉響鈴腸($28)老點名物,基本上次次都點,鍾意個響鈴卷脆口,加埋豬肉有咬口,點個甜豉油好正。粟米百花魚肚($26)魚肚吸滿湯汁好正,蝦膠爽口彈牙。冬筍鮮蝦餃($19)食點心點少得蝦餃,超大粒喎,皮煙韌,餡料飽滿,蝦鮮甜,筍爽口,咬落仲有油香,好味。鹹香黑魚子燒賣($19)燒賣都係大大粒,豬肉同蝦比例各佔一半,啖啖肉好味。戚風班蘭馬孻糕($22)馬拉糕軟綿綿,好香呀😍香軟微甜勁正。懷舊薑汁糕($18)最後追加一客甜品,哈哈,要了中式的薑汁糕,好彈好薑,一層一層好正👍點心好味,價錢合理,唯杯茶淡啲,個人喜歡濃茶。
這裏茶錢($6)一位,不用加一。
蓮藕眉豆雞腳燉響螺($48)
鮮上肉響鈴腸($28)
粟米百花魚肚($26)
魚肚吸滿湯汁好正,蝦膠爽口彈牙。
冬筍鮮蝦餃($19)
鹹香黑魚子燒賣($19)
燒賣都係大大粒,豬肉同蝦比例各佔一半,啖啖肉好味。
戚風班蘭馬孻糕($22)
馬拉糕軟綿綿,好香呀😍香軟微甜勁正。
懷舊薑汁糕($18)

點心好味,價錢合理,唯杯茶淡啲,個人喜歡濃茶。
2017-09-28
2017-09-24 251 瀏覽
同朋友喺旺角, 佢講起有晚深宵時分經過呢到,仲人頭湧湧, 返屋企上網search到間舖頭攞過獎㗎, 對佢念念不忘 ,今日搵埋我一齊嚟開餐招牌紅噹噹好易搵, 主打fusion點心, 我哋先點咗本月人氣 no. 1 嘅唔係老點小漢堡, 一碟兩個,裏面嘅漢堡係蝦膠同免治豬肉, 加上沙律醬, 生菜, 未試過喺點心店食過呢啲點心, 好味嗌埋人氣no. 2嘅鮮上肉響鈴腸, 滑滑嘅腸粉 包住脆脆嘅響鈴, 裏面仲有嘅蝦仁,三種不同口感鮮蝦肉餅竹筒飯,啲肉好滑,仲有原來係百米溝咗紅米,感覺好健康高湯魚翅灌湯餃 ,裏面有鮮蝦,魚肚,帶子,滿滿嘅魚翅, 啖湯真係好鮮甜鹹香黑魚子燒賣, 長方形木盒仔好精緻,一盒兩件, 兩個人一人一粒最好啦。冬筍鮮蝦餃都係用長放木盒仔, 鮮蝦夠新鮮。榴槤點心而家半價呀! 我哋叫咗個百分百感覺 榴槤撻 ,好濃郁榴槤味 ,榴槤迷必叫見到點心紙嘅點心相好可愛 ,四件又食唔曬,所以一人嗌咗一件, 細細件好得意, 甜品好滑, 甜度適中。呢餐晏晝 ,朋友一啲都冇老點

唔係老點小漢堡

鮮上肉響鈴腸

高湯魚翅灌湯餃

鹹香黑魚子燒賣

冬筍鮮蝦餃都係用長放木盒仔, 鮮蝦夠新鮮。

百分百感覺榴槤撻

呂宋香芒小布甸 荷蘭唂咕小慕絲

呢餐晏晝 ,朋友一啲都冇老點
2017-09-24
  • 吾係老點小漢堡
  • 高湯魚翅灌湯餃
出發台灣半個月前,因為怕自己會掛念香港的點心,決定在旺角找間點心店一嘴饞慾。.蝦餃(正式餐牌的名字我沒記下)數年前開始蝦餃就一直是中式點心的至愛必點,老點的蝦餃蝦肉是又大又有咬感,可是餃皮弄得又厚又易爛,更重要是缺了那一種香噴噴的麵粉香,口感不太好,有點失望啊。.鮮蝦炸雲吞這個還不錯啦,脆皮炸得脆,又沒有很油膩的口感.粟米玉子豆腐這道點心我是第一次點的話,玉子和粟子和豆腐的混合,竟然有一種臭豆腐的風味,我想說,那也太奇怪了吧?

蝦餃(正式餐牌的名字我沒記下)
鮮蝦炸雲吞
這個還不錯啦,脆皮炸得脆,又沒有很油膩的口感
粟米玉子豆腐
2017-09-23 113 瀏覽
同朋友兩個去 有位都強逼人坐門口位 話大枱留反畀其他客 咁都明白照坐 之後再有兩個人入 坐左原本空近cashier既四人枱 見有兩個位淨 朋友有禮貌問可否調過去 職員呀叔好串咁話:「個位逼 吾介意我撞到你咪照坐!」真心請問個位係會咁易撞到點解要放張枱?即係吾滿意客人調位就要撞?無遇過咁差服務態度
2017-09-18 218 瀏覽
平時飲茶黎黎去去都係食嗰啲,今次唔同啲,食fusion點心,新鮮感源源不絕。響鈴腸粉,淨係聽個名都覺得特別,原來食落去仲特別,響鈴啱啱炸好就包上腸粉皮,最裏面個餡係豬肉,咬一啖就有三重口感!食到停唔到口,好快就清晒!個湯先係重點,我地一滴都冇剩!酒味好香!斑蘭蛋糕加埋馬拉糕嘅味道,好綠好香!覺得呢粒燒賣最特別嘅係上面嘅黑魚子,第一次食,同平時燒賣上面橙色嘅魚子唔同嘅係呢個咬落去冇咁林。海蝦肉餅竹筒飯,份量夠,愈底愈好食!一口雞批,細細舊,但超級足料!個咖喱汁意想不到地正!超濃咖喱味,平時食咖喱小食,都係汁還汁嘅味,嘢食還嘢食味,但呢個魷魚應該用咖喱汁煮咗好耐,啲魷魚索哂咖喱精華,一個字正!超鍾意食榴槤嘅我哋覺得呢個榴槤卷都唔錯,入面係融咗嘅榴槤,榴槤味重,細細件,食完飯一人一件啱啱好!我哋兩個大食嘅肥胃,鯨吞左八碟點心,都係兩舊水咋!(其實呢度應該有三個人份量嘅嘢食,見到隔離枱三個女仔叫得仲少嘢食過我哋lol)

鮮上肉響玲腸

個湯先係重點,我地一滴都冇剩!
酒味好香!

清酒雲吞雞

斑蘭蛋糕加埋馬拉糕嘅味道,好綠好香!

戚風班蘭馬孻糕

咸香黑魚子蒸燒賣

海蝦肉餅竹筒飯,份量夠,愈底愈好食!
海蝦肉餅竹筒飯

一口雞批,細細舊,但超級足料!
白汁芝士磨菇雞批

個咖喱汁意想不到地正!

黃金榴槤卷

咸香黑魚子蒸燒賣
海蝦肉餅竹筒飯
黃金榴槤卷
2017-09-16 95 瀏覽
朋友介紹今日為咗呢個榴槤promotion而黎😌用Facebook打卡同like就可以半價❤️黃金榴槤圈固然好食,平平哋冇呃秤啖啖濃未榴槤肉👍🏻但估唔到啲點心重驚喜😍下晝一點去座無虛席都要等一等位,地方唔大但總算坐得舒服,第一次食梗係食下佢啲重點推介📍首先係"蟲草花雞竹筒"雞肉嫩滑有少少藥材味,d飯粒粒分明吸收晒竹筒嘅香味,最鍾意佢份量唔係好多,等我可以試多幾樣野🍛之後係我老豆order嘅"高湯魚翅灌湯餃"個湯好好飲有少少似雞湯嘅感覺,個餃就㓎到少少溶左,但味道好食,仲有魚翅點綴感覺好高級🤣強烈推介身為招牌菜式"吾係老點小漢堡"個包可以keep住脆,入邊個蝦膠又爽又多汁,沙律菜同醬汁可以中和油膩感,好有衝動嗌多一碟🤤🤤"鮮上肉響鈴腸"幾乎係每枱必點,食之前提提大家要㸃多少少豉油,口感就非常好,腸粉滑響鈴脆蝦肉彈牙但味道略淡。"夏日冰梅豬手"我自己偏鍾意食呢種硬硬地唔鍾意太"林"👏🏻有啲"趙"口,食落話梅味好濃,而且感覺骨膠原豐富女仕一定要食😌最後係"蝦膠玉子豆腐",外表高分好啱相機食先,玉子豆腐本身屬於清淡味道唔濃,上面嘅蔥花吊起咗成個香味,老爸勁like🤣總括而言如果大家平時食開酒樓,

之後係我老豆order嘅"高湯魚翅灌湯餃"

食落話梅味好濃,而且感覺骨膠原豐富女仕一定要食😌

總括而言如果大家平時食開酒樓,真心覺得呢類型點心小店都係一種唔錯嘅選擇。

午餐
  • 鮮上肉響鈴腸
  • 吾係老點小漢堡
六點半左右去到,人唔算太多,環境地方就唔算大,叫左戚風班蘭馬拉糕,um , 好香既班蘭味呀😋好食。蟲草雞竹筒飯 : 雞好滑呀,不過D飯好"爛" , d飯好癡,麻麻。咖喱魷魚 : 好多魷魚,個汁都幾濃,個底仲有d烏冬。芝心蝦丸 : 哈哈,好味呀,一咬開D芝士流晒出黎,唔錯 ! 叉燒腸 : 腸粉包住D叉燒,果d叉燒無切粒粒,係一大舊叉燒,真係麻麻。蝦餃 : D蝦好彈😋😋最後叫左個四色甜品,焦糖燉蛋好正呀😋😋😋😋另外D員工好好人。😊
咖喱魷魚 : 好多魷魚,個汁都幾濃,個底仲有d烏冬。
芝心蝦丸 : 哈哈,好味呀,一咬開D芝士流晒出黎,唔錯 !
蝦餃 : D蝦好彈😋😋
2017-09-12 84 瀏覽
今晚同朋友一齊食晚餐,佢話呢食物質素不錯於是就揀呢間食,不過無諗過服務態度比較差。我朋友拎住一袋二袋,櫈底無空間俾人放置物品,唯有儘量放d野係大脾,坐得唔舒服。有個收銀大叔對自己同其他食客都係無乜禮貌,叫人攞落單紙好似叫狗咁,叫佢攞支牙籤又唔情願。無人等位都hold住d大枱要人人都要搭枱坐,坐都坐得唔舒服。其他侍應就又對人ok wor

其他侍應就又對人ok wor