餐廳: 聚來車仔麵
資訊:

經開深水埗一於去試下朋友極力推介嘅爆漿阿華田西多士,估唔到一間車仔麵小店咁有驚喜😋🍴爆醬阿華田西多士 $ 35 + 🍫榛子醬 $2阿華田西多士上面灑滿阿華田粉,中間係流心煉奶淡奶,麵包夾層係🍫朱古力榛子醬,切開西多士真係爆醬咁流出嚟🥢招牌鮮炸肉丸 $32用上新鮮豬肉🐷同碎蔥頭🧅製作,即叫即炸,肉丸鬆化,配埋泰式甜辣醬食仲正🥢招牌煎餃 🥟-雙併 $42/ 8隻(韭菜豬肉🥬🐷+芝士粟米 🧀🌽+$3)韭菜豬肉餃子同芝士粟米餃子,埋相見到就已經知外皮煎得卜卜脆,韭菜豬肉餡好香有肉汁,芝士粟米餡入面好多粟米,芝士仲有少少拉絲👍🥢滷水拼盤 $48滷水拼盤有雞翼尖、雞腎、豬耳、豬大腸、豬肚,滷得好入味好淋,可以試哂五款🥤可樂 (跟餐 +$7)🥤凍🍋茶 (跟餐 $7)📍 聚來車仔麵 (深水埗)深水埗基隆街172號地舖

🍴爆醬阿華田西多士 $ 35 + 🍫榛子醬 $2

🥢招牌鮮炸肉丸 $32

🥢招牌煎餃 🥟-雙併 $42/ 8隻
(韭菜豬肉🥬🐷+芝士粟米 🧀🌽+$3)

🥢滷水拼盤 $48

🥤可樂 (跟餐 +$7)

🥤凍🍋茶 (跟餐 $7)

📍 聚來車仔麵 (深水埗)
2023-06-06 36 瀏覽
街坊下午茶餃子小店🥕爆醬草莓西多士$38⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️即叫即炸一上枱熱辣辣,西多士一切開,草莓醬就勁流心爆多奶甘出晒黎,又不會太甜。🥕炸雞中翼+$10⭐️⭐️⭐️⭐️☆炸得香口,十分肥美肉質嫩滑。🥕雞扒漢堡包$38+3⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️追加芝士+$3,漢堡包加了牛油烘得好香口,雞扒好大塊夠juice,再加上芝士、沙律醬、蕃茄、生菜,十分豐富。另外薯條大大條份量多。🥕招牌煎餃雙拼8隻$42⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️芝士粟米+$3和韭菜豬肉,皮薄餡多,煎得剛好非常香口又不會太油膩,2款都不會太鹹,芝士勁流心粟米甜甜的。而且見到店員親手係度包餃子,十分用心。🥕凍檸樂+$8🥕凍奶茶+$3🥕凍檸茶+$3======詳情======聚來車仔麵深水埗基隆街172號地舖👣深水埗站A2出口步行約5分鐘================
街坊下午茶餃子小店

🥕爆醬草莓西多士$38⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🥕炸雞中翼+$10⭐️⭐️⭐️⭐️☆
炸得香口,十分肥美肉質嫩滑。

炸雞中翼

炸雞中翼
雞扒漢堡包
招牌煎餃雙拼8隻
2023-06-02 25 瀏覽
食完飯都仲想食啲野,就去搵下周圍有咩甜品食,咁啱下午茶時間,見倒之前有人食評爆醬西多士,就過黎試下。平日下午茶3點幾冇乜人,入黎大把位任坐,冇諗過鋪頭細細,啲位又唔會太窄喎,坐得都好舒服。叫左個爆醬阿華田西多士,上枱時feel倒熱,即整真係特別好食,西多上面有啲華田醬水,仲有啲華田粉響周圍,賣相都幾好。一切開就流落個西多裡面,都幾好食,華田又唔會太甜,口感唔漏。佢包一杯熱飲,飲埋杯野,超級大滿足!

爆醬華田西多士
爆醬華田西多士
2023-05-20 26 瀏覽
🟠自選車仔麵($48)呢到既車仔麵麵款都幾多,連蕃薯粉麵有,不過我麵係選擇左幼麵😝餸方面我揀左豬手、魚肉春卷同雞腎,湯底呢到有個豬骨雞湯底可以揀。幼麵正常發揮,豬手炆得好冧,好好味😋魚肉春卷都不錯,幾有口感,雞腎都幾有嚼勁。湯底好清甜,飲完亦唔會好口喝👍🏻🟡 吉列豬扒飯配沙律醬($49)呢個豬扒飯好大份,豬扒好大件,外脆得黎,入面肉汁仲好juicy,唔會乾哂,配沙津醬食一流🤩🟢爆漿阿華田西多士配花生醬($35)黎到呢到一定要試爆漿阿華田西多士,成個西多士面都係阿華田粉,中間個窿仔有滿滿既煉奶,郁下隻碟就好似要漏出黎咁😎一切開,煉奶漏哂出黎,西多士加煉奶,阿華田同花生醬食,非常香濃😋但唔算話好甜,會無咁有罪疚感😂🔵滷水豬耳($27)滷水味濃厚,豬耳非常入味同爽口,而且都幾多份量😽
🟠自選車仔麵($48)

🟡 吉列豬扒飯配沙律醬($49)

🟢爆漿阿華田西多士配花生醬($35)

🔵滷水豬耳($27)
滷水味濃厚,豬耳非常入味同爽口,而且都幾多份量😽

呢日行深水埗,行下行下入左細街,見到呢間食車仔面,但仲有西多士食喎,咁就被吸引左入去啦😂首先店員都好親民,價錢都係街方價👍🏻餸菜選擇多,點菜選擇清晰👏🏻車仔面到啦,豬皮好爽好大塊呀。豬大腸洗得乾淨,中間唔會仲有好多肥油💪🏻就算清湯底,都唔係清到咩都冇,反而係鮮甜雞湯底👍🏻期待得岩呀,圖文相符架🤤🤤🤤西多士真係爆晒漿😍每邊都炸得平衡,唔會邊位特別乾🤩每一口都可以完全被阿華田漿包裹,好滿足呀!🥳

首先店員都好親民,價錢都係街方價👍🏻

餸菜選擇多,點菜選擇清晰👏🏻

車仔面到啦,豬皮好爽好大塊呀。
豬大腸洗得乾淨,中間唔會仲有好多肥油💪🏻

就算清湯底,都唔係清到咩都冇,反而係鮮甜雞湯底👍🏻

期待得岩呀,圖文相符架🤤🤤🤤
西多士真係爆晒漿😍每邊都炸得平衡,唔會邊位特別乾🤩

每一口都可以完全被阿華田漿包裹,好滿足呀!🥳

• 爆漿阿華田西多士
難得去開深水埗,突然想食下啲回憶的味道,上左O 記搵下有冇邊間食車仔麵好,就搵到呢間好似都排名高又like 多dislike 少嘅地方. 屈指一算,真係over 10年以上無食過車仔麵…… 中學就差唔多日日/隔日食. 入到去我覺得店員其實係一家人,個伯伯婆婆似父母有個中年男人應該係阿仔🤔 #蔥油雞扒煎雙蛋飯上碟賣相頗吸晴令人流曬口水,雙蛋個蛋黃好似就穿脹卜卜咁,蔥油份量都不少(雖然再多啲更好,好like 爆多蔥油!)加埋個雞扒好香. 難得煎雞扒咁嫰滑雞皮有啲𡁻口,撈埋醬汁加少少鼓油好開胃. 幾有心嘅係個嬸嬸幫我將刀义匙好靚咁放喺一邊. #勁多餸配辣菜脯車仔麵太耐冇食所以好貪心叫左勁多餸—-香辣魷魚,墨魚丸,牛筋,生菜,手打魚肉同肥牛加一丁. 驚喜在個辣菜脯(自己可以refill) 好惹味送麵一流. 墨魚丸同魚肉夠彈牙爽口,魷魚最出色有啲似花生醬芝麻醬加左咖喱咁,牛筋夠林炆得夠入味,咁呢生菜同肥牛對比下就比較普通.跟餐另外加$8 有特飲揀左咸擰七,另外一個餐就跟熱華田. 平時真係好少機會幫襯呢啲小店(因為活動嘅地方都被連鎖集團霸曬,連茶記其實都係敏X太X呢啲標準化餐廳),不過小店買少見少

#蔥油雞扒煎雙蛋飯

#勁多餸配辣菜脯車仔麵

跟餐另外加$8 有特飲揀左咸擰七,另外一個餐就跟熱華田. 平時真係好少機會幫襯呢啲小店(因為活動嘅地方都被連鎖集團霸曬,連茶記其實都係敏X太X呢啲標準化餐廳),不過小店買少見少,間唔中支持下都幾好👍呢間都整潔乾淨亦唔見趕客. 順帶一提附近都開左不少特色咖啡店,個區都年青左少少.
  • 秘製辣魷魚
  • 自選車仔麵
  • 蔥油雞扒雙蛋飯
2023-05-11 31 瀏覽
今日想同大家介紹吓深水埗小店,本身想試依間店係因為佢有個爆漿西多士,睇落勁吸引!之後試埋佢其他嘢食,發現又抵食又好味。招牌芝士粟米煎餃 $37呢款煎餃大推,有啲後悔淨係嗌咗六粒🤣。煎餃每粒都煎到金黃色,表面非常酥脆。而且粒粒煎餃都脹卜卜,好飽滿,入面勁足餡。芝士份量好多、好澎湃,味道濃郁。粟米脆口、好甜。蒜泥白肉 $30蒜泥白肉有好多塊,腩肉切得幾厚😋。蒜泥用上生蒜,香得嚟又帶點辣,好惹味。同埋我鍾意佢唔會攞油浸,食落冇咁大負擔,唔會成口油。爆漿阿華田西多士 $37西多士睇落真係好吸引,一切落去啲甜奶醬即刻流晒出嚟。西多士好脆,好香口。中間仲夾住咗朱古力榛子醬,nutella味超濃郁,好甜,好好味!三餸車仔麵 $45三個餸分別揀咗瑞士雞翼、蘿蔔同芝士腸。麵底就揀番薯粉,再配腩汁。番薯粉滑捋捋,帶點煙靭感。瑞士雞翼好大隻好入味。蘿蔔份量多,好清甜甜。芝士腸會爆芝士醬😋。另外,每碗麵都會配有蔬菜~凍檸茶凍檸茶茶底香濃,清爽解膩。

招牌芝士粟米煎餃 $37

蒜泥白肉 $30

爆漿阿華田西多士 $37

三餸車仔麵 $45

凍檸茶
凍檸茶茶底香濃,清爽解膩。
位於深水埗嘅依間人氣小店,雖然係名都話左你知係粉面店,但但但,佢其中一味熱門菜式,係爆漿華田西多🫶🏻於是,今晚主要係為左西多來的🫶🏻另一味target, 係佢嘅椰菜煎餃,都好多推薦🐬於是,叫到一枱都係🤣📣雙拼招牌煎餃👉🏻韭菜豬肉👉🏻椰菜雲耳豬肉Woww 見到就知🫶🏻脆🫶🏻 而且熱辣辣 新鮮煎出嚟嘅韭菜椰菜雲耳豬肉全部都非常 嫩滑👍🏻 熱氣都要食🤣🫶🏻📣三餸上海麵👉🏻瑞士雞翼👉🏻芝士腸👉🏻生菜佢可以揀一個湯底同埋醬汁, 今次揀咗豬骨湯同埋瑞士汁, 再加蔥加蔥🌼正,可以custom made 想要嘅味道✔️🩷爆漿華田西多🩷👉🏻花生醬壓軸登場😳😳😳 真係幾震撼😳 中間仲有華田飲🤣朱古力醬花生醬同大量華田脆脆, 令個西多口感非常豐富🩷呢個真心🫶🏻必食🫶🏻I will be backkk🫶🏻
於是,叫到一枱都係🤣
📣雙拼招牌煎餃
👉🏻韭菜豬肉
👉🏻椰菜雲耳豬肉
📣三餸上海麵
👉🏻瑞士雞翼👉🏻芝士腸👉🏻生菜
正,可以custom made 想要嘅味道✔️
🩷爆漿華田西多🩷
👉🏻花生醬
呢個真心🫶🏻必食🫶🏻

I will be backkk🫶🏻

• 爆漿阿華田西多士
💁‍♀️💁‍♂️ 14/4/2023(Fri), Dinner🍽深水埗近年除咗多咗啲文青咖啡店,其實都有好多地道既特色小店值得去試,為食妙妙🙋‍♀️同A先生🙋‍♂️今晚就嚟到基隆街既聚來車仔麵,佢地除咗車仔麵之外,爆漿西多士都係呢度既名物,今晚一於睇吓係咪咁爆漿先😋😋😋。而今晚我地order咗:🔆 車仔麵(米粉配豬大腸、豬耳同埋雞翼尖,腩汁加秘製辣醬中辣)($46)店家既滷水味道醇厚,所以滷出嚟既食物吸收咗滷水既味道而變得入味好食。豬大腸清潔得乾淨👍👍👍,食落沒有多餘既脂肪;豬耳爽口好食,滷得入味而且份量都好多;雞翼尖同樣都係入味好食,入口輕輕就可以骨肉分離。車仔麵湯底用上雞骨及豬骨煮成,飲落清甜唔口渴,加入腩汁令味道多一個層次。不得不提既係店家自家製既蒜蓉辣醬,用匙羹🥄放喺碗入面,食落好香蒜蓉味,亦唔會太辣,加落湯入面或點嚟食好惹味。每枱既枱面都放有一樽,食得辣既可以再添。🔆 招牌鮮炸肉丸($32)用上新鮮豬肉同碎蔥頭製作,即叫即炸所以上枱時熱焫焫。肉丸入口鬆化帶少少油份,加咗碎蔥頭增添香氣,再點埋泰式甜辣醬,好快又俾我地清晒。🔆 爆漿草莓🍓西多士($38)賣相粉紅色,好吸引既一件西多士。西

而今晚我地order咗:

🔆 招牌鮮炸肉丸($32)

🔆 爆漿草莓🍓西多士($38)

賣相粉紅色,好吸引既一件西多士。西多用上兩片方包🍞,中間塗上士多啤梨🍓果醬,炸成金黃色既西多士,之後再喺中間壓一個凹位,加入煉奶調製既“爆漿”,最後灑上大量粉紅色既士多啤梨🍓糖霜。上枱時好香士多啤梨🍓既味道,用刀🍴一切,中間既“爆漿”就傾瀉出來,視覺效果一流。食落就有幾重既士多啤梨🍓味道,包括有中間既果醬,同埋面層既糖霜。

🔆 凍檸水

檸檬大片又唔澀,不錯。

🔆 凍奶茶

奶味同茶味平衡得都幾好,無話偏向一邊,雖然係車仔麵店,但杯奶茶都有質素。

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
👉🏻 價錢實惠,味道又好,性價比高既餐廳

A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 餐廳位處既基隆街有少量錶位🅿️
👉🏻 深水埗站行過嚟都係10分鐘左右路程,尚算方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-04-14
2023-05-04 32 瀏覽
我一向愛吃車仔麵,今日與朋友到深水埗基隆街聚來車仔麵試試,舖頭的名稱改得不錯呢!有緣相聚,歡迎再來,最尾兩個字便是「聚來」!這家餐廳提供的咖喱魚蛋番薯粉、煙靭的番薯粉和入味的四款餸菜(我們挑選的還有豬肚、豬皮和厚身多肉的冬菇),都是令人難以忘懷的美食。如果你喜愛豬肉,香煎豬扒絕對會讓你垂涎三尺,而招牌韭菜豬肉和椰菜雲耳豬肉煎餃則更是美味可口,不容錯過。此外,傳統花生醬配上香脆的西多士,熱辣辣好味道,也是令人回味無窮的佳餚。整體而言,這間車仔麵小店值得一試!
2023-05-02 802 瀏覽
再嚟到深水埗旺區,睇完電子嘢之後又係時候醫下肚,周圍都係餐廳,喺無從入手之下,都係食返香港最有特色嘅車仔麵, 😍位於基隆街嘅聚來車仔麵夠晒吸引,除咗面之外,仲有一系列小食,值得推介😏椰菜雲耳豬肉煎餃— 🥟呢一度嘅煎餃同樣出色,當然就係即叫即煎,🥟煎完之後見到個皮就係吸引人嘅金黃色,少少脆,加咗雲耳之後裏面嘅餡料變得更加爽,🐽點埋汁就更突出豬肉嘅鮮味🐽芝士粟米煎餃— 🥟唔食豬肉嘅話就絕對要試吓呢一款創新嘅餃子,🥟拉絲芝士再配埋粟米,🌽本身已經鹹中帶甜,再加埋金黃色,煙煙韌韌嘅皮極好𡁻🧀車仔麵— 🍜有幾款餸係呢一度比較熱賣,包括牛腩,牛筋牛柏葉同埋水魷魚。🍜絕對係牛魔王嘅福音, 特別係牛筋牛腩份量非常足料,大大條嘅牛筋骨膠原飽滿,🥩牛腩最緊要就係肉質唔柴,仍然透出好似啱啱熟咗嘅嫩紅色,至於牛柏葉同埋水魷魚夠晒爽,🥩本身冇乜味嘅情況之下,就要靠呢一度自家製嘅秘製辣醬,裏面就包含咗蒜蓉同辣椒經典組合,鮮味十足辣度狠勁,🌶️至於個湯底亦都有唔少選擇,當然最推介都係豬骨雞湯,清清地夠鮮甜🍜聚來車仔麵 (深水埗)深水埗基隆街172號地舖

椰菜雲耳豬肉煎餃

芝士粟米煎餃

車仔麵

聚來車仔麵 (深水埗)
2023-04-20
10 分鐘 (堂食)
椰菜雲耳豬肉煎餃
芝士粟米煎餃
車仔麵
  • 芝士粟米餃
  • 招牌鮮煎餃子
2023-05-02 25 瀏覽
🍽 秘製蔥油雞扒飯配腸蛋 $49 ❤️4/5 秘製蔥油甜甜地,而香蔥味道亦都好出,撈埋蛋汁送飯十分好食😋 雞扒亦十分脆口鮮嫩,很有地道感覺!🍽自選車仔麵 (豬頸肉,炸魚皮,肥牛,番薯粉,秘製辣醬中辣)❤️4/5 港式車仔麵味道🤤,秘製辣醬酸酸辣辣,與其他辣醬有些小不同,配合返番薯粉十分掛湯,配料方面,豬頸肉爽口,炸魚皮另上保持脆香,肥牛不會太靭。🥤熱檸水就黎夏天啦,為左維持身形小編都要戒下糖🙈🥤凍檸樂有四片檸檬片配可樂,夏日熱熱一定要飲杯凍檸樂噎下先爽🤤
🍽 秘製蔥油雞扒飯配腸蛋 $49 ❤️4/5

🥤熱檸水
就黎夏天啦,為左維持身形小編都要戒下糖🙈

🥤凍檸樂
有四片檸檬片配可樂,夏日熱熱一定要飲杯凍檸樂噎下先爽🤤
2023-04-30 48 瀏覽
是日在深水埗覓食,打算試呢間出名阿華田流心西多。剛好過咗三點下午茶,跟餐送熱飲,叫咗杯凍檸茶+$3,茶底偏苦澀、味道濃郁。三餸車仔麵 $46 加底+$6餐廳規定至少叫3款餸,咁就叫咗牛腩、魚肉春卷、豬紅,配番薯粉。春卷普通,牛腩多筋,豬紅OK入味,叫咗中辣都唔係好辣,需要自己再加秘製蒜蓉辣椒醬,整體味道中規中矩。煎餃八隻 $42(雙拼加$3)車仔麵普通,反而煎餃出色、有驚喜。難怪眼見唔少枱都嗌咗。韭菜豬肉餃,非常多汁,炸得又脆,好味。至於芝士粟米餃,呢款係冇豬肉喺入面嘅🧐口感就爭啲,不過芝士味好香甜。阿華田流心西多士 $35去到重口戲西多,本來充滿期待,食完之後幾失望🙁流心效果幾澎湃嘅,但食落冇乜阿華田味,比花生醬味搶晒,好似食緊一嚿普通西多加啲阿華田粉沈喺面咁。總結煎餃係可以一試,其他就正正常常啦😌

三餸車仔麵 $46 加底+$6

煎餃八隻 $42(雙拼加$3)

阿華田流心西多士 $35

總結煎餃係可以一試,其他就正正常常啦😌
三餸車仔麵
煎餃
流心西多
2023-04-30
下午茶
煎餃
  • 韭菜煎餃
2023-04-28 39 瀏覽
上網搵邊度有蒜泥白肉食就發現呢間野,今日咁啱系附近睇跌打就行過嚟:【蒜泥白肉】+【椰菜木耳豬肉煎餃】下午茶😋,一入去自己搵位坐底望望餐牌有乜食落左店員問飲唔飲嘢(因為個袋仲有支烏龍茶所以同距講唔洗)就玩電話等食,蒜泥白肉正常水準 12片,反而木耳椰菜豬肉蒸餃有驚喜😋皮煎得夠脆香口👍咬落仲有汁😋企起身想行去收銀位埋單店員見我右腳有狀況(因為拗柴包左藥)樓面店員就叫我坐返底距找錢比我唔洗我行👍,咁都比距留意到👍下次路過一定會再幫襯
上網搵邊度有蒜泥白肉食就發現呢間野
蒜泥白肉
木耳椰菜豬肉煎餃
蒜泥白肉
木耳椰菜豬肉煎餃
2023-04-23 678 瀏覽
好耐冇食車仔麵,「聚來車仔麵」喺網上口碑唔錯,仲有佢哋招牌「華田西多士」一直都好想試,今次就同朋友過嚟食午餐簡單蔟新的裝修感覺舒服,有別於舊式車仔麵舖除咗車仔麵同西多士,仲有港式小食、餃子同飯類供應,定價合理車仔麵可選辣度,跟熱飲$5️⃣、凍飲/汽水$7️⃣、特飲$1️⃣0️⃣==========🔹自選車仔麵 (至少一麵三餸)牛腩 $14、香辣魷魚 $14、韭菜餃 $11、菜底 $12菜底可選生菜或菜心,生菜翠綠新鮮牛腩有腩衣位,炆得腍滑香辣魷魚為水魷,爽口又辣得過癮韭菜餃皮薄餡滿,韭菜香不錯湯底清清哋唔油膩,小辣辣度就個人而言係剛好==========🔹自選車仔麵 (至少一麵三餸)牛筋 $14、肥牛 $12、手打魚肉 $11、粗麵 $10牛筋炆煮時間恰好,保持口感肥牛大片軟嫩,牛味不錯手打魚肉口感彈牙,帶淡淡魚香粗麵份量充足易入口==========🔹爆漿阿華田西多士 $35 (朱古力榛子醬 +$2)第一次品嚐阿華田味道的西多士西多士厚薄適中,軟熟濕潤,甜甜的食完令人心情愉悅==========免加一服務費整體令人感覺乾淨衛生,食物質素符合預期
簡單蔟新的裝修感覺舒服,有別於舊式車仔麵舖
除咗車仔麵同西多士,仲有港式小食、餃子同飯類供應,定價合理
==========
🔹自選車仔麵 (至少一麵三餸)
菜底可選生菜或菜心,生菜翠綠新鮮
牛腩有腩衣位,炆得腍滑
香辣魷魚為水魷,爽口又辣得過癮
韭菜餃皮薄餡滿,韭菜香不錯
湯底清清哋唔油膩,小辣辣度就個人而言係剛好
==========
🔹自選車仔麵 (至少一麵三餸)
牛筋 $14、肥牛 $12、手打魚肉 $11、粗麵 $10
牛筋炆煮時間恰好,保持口感
肥牛大片軟嫩,牛味不錯
手打魚肉口感彈牙,帶淡淡魚香
粗麵份量充足易入口
==========
🔹爆漿阿華田西多士 $35 (朱古力榛子醬 +$2)
第一次品嚐阿華田味道的西多士
西多士厚薄適中,軟熟濕潤,甜甜的食完令人心情愉悅
免加一服務費
整體令人感覺乾淨衛生,食物質素符合預期
2023-04-23