2022-11-20 461 瀏覽
位置石門站外面嘅聚友小廚👍🏻👍🏻同屋企人嚟食晚餐😋嗌咗一個小炒王,剛好有特價。好夠鑊氣啊,夠香口,餸飯一流!👍🏻👍🏻蠔餅👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻整得勁好食,一塊上香,裡面鬆軟香口,好有層次😋,點魚露食勁勁勁正!而且好足料,啖啖都有蠔!上湯澳洲龍蝦🦞沾麵底即叫即劏即整,好鮮味。龍蝦肉煮得剛剛好,彈牙,香口,好食。喺屋企好難整龍蝦 外面食到高水準龍蝦,開心😋😋😆😆👍🏻👍🏻👍🏻。
位置石門站外面嘅聚友小廚👍🏻👍🏻

同屋企人嚟食晚餐😋

嗌咗一個小炒王,剛好有特價。
好夠鑊氣啊,夠香口,餸飯一流!👍🏻👍🏻

蠔餅👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

上湯澳洲龍蝦🦞沾麵底

2022-11-17 1613 瀏覽
202211月平日--聚友小廚地址位於: 沙田石門安群街1號京瑞廣場2期地下G9號舖睇開飯食評,海鮮加工功夫好像不錯,不過,到街市買海鮮唔啱心水,直接到聚友點海鮮試試約六時到,未滿座,二人選擇了卡位,餐廳是茶餐廳格局,地面乾淨,枱上放了熱水,供客人自助飲用和清洗餐具點餐:沒有杏汁燉豬肺湯,點了花膠螺頭燉竹絲雞一大盅,湯量約分到五、六碗湯料有約六件花膠、螺片數件、准山、北、黨蔘、竹絲雞足料,湯有甜味,不過火喉有點不夠,湯未夠濃郁蒜茸粉絲蒸元貝($48X2)元貝細隻,唔厚肉,也沒有鮮味,蒜蓉香,粉絲太腍,豉油屬偏淡口味,個人覺得可以不試豉汁蒸白鱔($98)當天的是日特價菜式碟大,鱔約有9件,鱔肉新鮮彈牙,豉汁味道不錯椒鹽瀨尿蝦($128)有四隻,瀨尿蝦外殼炸得香脆沾滿椒鹽,炸蒜香口惹味瀨尿蝦肉實淨,保持鮮甜多汁三款海鮮中,瀨尿蝦味道最好,值得一試埋單:$561,沒有茶芥、但有加一服務費用餐後期,餐廳爆滿,亦有客人等位味道合格,又唔算每道菜都好,湯和元貝也可不點還是會再去,因為好奇上湯煮龍蝦或蝦的煮功和味道參考相片:
202211月平日--聚友小廚

地址位於: 沙田石門安群街1號京瑞廣場2期地下G9號舖

點餐:

沒有杏汁燉豬肺湯,點了花膠螺頭燉竹絲雞
一大盅,湯量約分到五、六碗

湯料有約六件花膠、螺片數件、准山、北、黨蔘、竹絲雞
足料,湯有甜味,不過火喉有點不夠,湯未夠濃郁

蒜茸粉絲蒸元貝($48X2)

豉汁蒸白鱔($98)
當天的是日特價菜式
碟大,鱔約有9件,鱔肉新鮮彈牙,豉汁味道不錯

椒鹽瀨尿蝦($128)
有四隻,瀨尿蝦外殼炸得香脆沾滿椒鹽,炸蒜香口惹味

瀨尿蝦肉實淨,保持鮮甜多汁
三款海鮮中,瀨尿蝦味道最好,值得一試

埋單:$561,沒有茶芥、但有加一服務費
用餐後期,餐廳爆滿,亦有客人等位

味道合格,又唔算每道菜都好,湯和元貝也可不點

還是會再去,因為好奇上湯煮龍蝦或蝦的煮功和味道

參考相片:
2022-11-09
  • 椒鹽瀨尿蝦
2022-11-08 616 瀏覽
來到與朋友的時刻,選了地下這間小菜館,除網上口碑不乏好評外,與本人所住的相距不遠,而且價錢豐儉由人。就以貼在門口的為例,由八十餘元的開始,至二百餘元的不等,算起來平均價不過一百數十元而已,而且這裡還接受,想來會是有趣的一餐。首先就來一碟的,用來送酒之餘,也想考驗一下鑊頭的。作為店中的之一,炒出來的成品,未有想像中的煙氣四起,但數秒之後,其香氣亦呈現咱倆之前。味道還算不錯,炒得尚算乾爽,除了之外,亦加入了及等物,鹹香味道也,始終吃到中後段,還是出現一點濕潤感,但這樣的水準,已是中上有餘了。為了這餐飯,也真去了附近的碩門市場,買了兩款海鮮,兩隻的,乃就收你,原本想用再加蒸製的,遇上餐廳事忙,安排得比較倉卒,也只能吃過而已…….坊間菜館,多選用炒之,如今用上的,始終有欠對題,肉質帶點,沒有的厚身爽口,但味道不失鮮甜,略嫌差了一點口感。這裡的,不遜於名牌菜館,十分的香辣惹味,挾上爆羔的,原來不少,已溶入於料物之中,如果不是要,也真想叫碗米粉伴之。可能有點不足,但則是近乎完美了,仍是同一個街市,購了一條約一斤的,據網上某群組告之,這學名為的魚種,近年已少有養飼貨,而且價錢平得發笑,只而已。要讚的
要讚的是雞塊十分入味,據知湯汁有的成份,所以味道也是芳香。選用的雞隻也是皮薄,倒是肉質方面,有些尚算嫩滑,有些則呈過熟之感,而原本的,也有被蓋過之嫌,但以百餘元的來說,已是恰如其份了。最後的,倒是有點門路:切成方塊的,走酒後嚕過,原本不是甚麼精工細藝,勝在下手不重,味道不算重手,挾起一件肉骨,端的也是皮脆肉嫩,入口之下,隱約嚐出蝦醬的香氣,這樣的味道,才是的示範作,也不過是98而已。
今日去老友去石門食晚飯,大家都想食下小菜,不過成日都係去陳根記,想試下第二間菜館,經過見到有間叫聚友小廚,都幾爆場,就試下佢先。 .🍚 椒鹽鮮魷 炸漿太厚, 鮮魷本身夠新鮮,打和,岩岩合格喇。.🍚 大斑兩味是日精選 : 龍躉大斑兩味,分別有蒜蓉蒸斑頭腩和翡翠炒龍躉件,前者選用蒜蓉粉絲底蒸頭腩,後者以油泡龍躉件爽口彈牙,大大件啖啖肉,仲有菜心底,兩道菜夾埋都係$268,夠晒超值。兩味都好好食,搶番唔少分數。.🍚 蒜蓉粉絲蒸蟶子王蒜蓉粉絲蒸任何野都無敵,蟶子王夠新鮮彈牙,中上水準。.🍚 啫啫通菜煲呢一道菜非常失望,油實在太多太多,條條菜都反哂光,要知道菜已經係非常吸油,完全係油浸通菜。.總括然而, 海鮮算新鮮抵食,蒸功掌握唔錯,廚部小炒就強差人意,要好好檢討改善。
🍚 椒鹽鮮魷
炸漿太厚, 鮮魷本身夠新鮮,打和,岩岩合格喇。
🍚 大斑兩味
🍚 蒜蓉粉絲蒸蟶子王
蒜蓉粉絲蒸任何野都無敵,蟶子王夠新鮮彈牙,中上水準。
🍚 啫啫通菜煲
2022-07-02 1792 瀏覽
沙田區吸引的食店又不多,石門這小廚吃過幾次都滿意,煮功紮紮實實,每次跟友好相聚,都首選這兒。今日包羅萬有❤️,有「保羅」、十斤梭羅斑魚腩、雪條、三蘇、紅釘、玫瑰、皇帝蝦......大滿足!在街市買的游水石爪,簡單冰鎮。十斤的梭羅斑魚腩,拉油和炒球兩食,火候剛好。上湯焗海蝦,這個汁煮龍蝦真的無敵,今日改用急凍蝦都正!白灼了幾隻食,好鮮甜。蒸魚一向是店家最拿手的,四條雜魚(雪條、三蘇、紅釘、紅玫瑰)互相輝映!

冰鎮石爪

在街市買的游水石爪,簡單冰鎮。
斑球兩食

梭羅斑紋理分明

十斤的梭羅斑魚腩,拉油和炒球兩食,火候剛好。
上湯焗皇帝蝦脆麵底

上湯焗海蝦,這個汁煮龍蝦真的無敵,今日改用急凍蝦都正!
白灼皇帝蝦

白灼了幾隻食,好鮮甜。
清蒸雜魚

2022-07-01
  • 海鮮加工
2022-05-09 1535 瀏覽
平時好多時都會去茶餐廳食早餐,因為多選擇,中西合璧,真係香港人至愛💕石門聚友小廚除咗食小炒客飯之外,早餐都幾抵食‼️$3️⃣0️⃣一個早餐,🈶️齊1⃣️餸公仔麵 (通常公仔麵都會貴啲)、多士、腸蛋同熱飲☕️而且味道係🆗架喎~多士係跟獨立包裝嘅安佳牛油🧈我叫咗沙嗲牛肉通粉,中空嘅通粉每一啖都食到湯汁👍🏼沙嗲牛肉係唔辣嘅,大人小朋友都食到。牛肉片唔會韌但係又唔會醃到淋曬。杯奶茶都幾夠茶香~其實佢嘅蠔仔肉碎湯飯都唔錯,所以去親附近都會幫襯佢😆

多士係跟獨立包裝嘅安佳牛油🧈

杯奶茶都幾夠茶香~

其實佢嘅蠔仔肉碎湯飯都唔錯,所以去親附近都會幫襯佢😆
2022-04-16 1900 瀏覽
這間小店看似高級茶餐廳,想不到後鑊煮海鮮的功架了得,非常有驚喜!我們自携海鮮來加工,每款都煮得出色,非常惹味,時間控制得恰到好處,保留了海鮮所有的肉汁,不會過老。最喜歡是他們不像大酒家一次過上菜,因為要趁熱食,弄得連和朋友說話的時間都沒有!由於買了好幾款海鮮,上湯焗龍蝦我們選擇用煎米粉底,米粉煎得脆口,上湯汁香濃,推介這個,不可不吃!看見後面一枱的食客點了上湯焗龍蝦脆麵底,都非常不錯!不過個人喜歡煎米粉底,難道比煎麵更高!雖然是地區小店,服務都親切有禮,享受了一頓豐富的海鮮餐!

雖然是地區小店,服務都親切有禮,享受了一頓豐富的海鮮餐!

豉椒炒蟶子
椒鹽賴尿蝦
薑蔥大肉蟹
椒鹽鮑魚
2021-12-26 1659 瀏覽
之前食飯見到隔離檯碟龍蝦好靚,今日終於到自己試試。由擺盤,到色香味一應俱全,質素拍住西貢大酒家的製作,必食!油泡得剛剛好,肉質還很juicy!自備了一條瓜子斑,這兒蒸魚一向係招牌,特別係蒸魚豉油,比出面的酒家清香好多!叫多個鹹雞套餐,雞有雞味,好彩地獲得雞腿添!好高興沙田終於有間似樣的海鮮加工!
之前食飯見到隔離檯碟龍蝦好靚,今日終於到自己試試。

上湯焗龍蝦

由擺盤,到色香味一應俱全,質素拍住西貢大酒家的製作,必食!

油泡得剛剛好,肉質還很juicy!

叫多個鹹雞套餐,雞有雞味,好彩地獲得雞腿添!

好高興沙田終於有間似樣的海鮮加工!
2021-12-26
上湯焗龍蝦
2021-11-28 946 瀏覽
近來朋友買到靚魚或海鮮,第一下就想到聚友,店家除了小炒有鑊氣,海鮮處理都非常出色!如果自己買不到心水,店內都自設魚缸,可以即點即煮非常新鮮!這次帶了黃皮老虎斑和白刺蝦到店,兩樣加工都一貫高水準!上次未到7點乳鴿已賣清,終於食到了,好香脆juicy!

清蒸老虎斑
豉油王白刺蝦
燒乳鴿
2021-11-27
清蒸老虎斑
豉油王白刺蝦
燒乳鴿
2021-10-10 1057 瀏覽
今日帶了條新鮮黑瓜子到店。等了一陣就上檯,香噴噴,出街蒸魚始終比在家好食D!蒸得好靚,頂呱呱!好多魚油!還點了個走辣的口水雞!一定會繼續encore,作為沙田區少有的海鮮加工店!
今日帶了條新鮮黑瓜子到店。

黑瓜子

等了一陣就上檯,香噴噴,出街蒸魚始終比在家好食D!

蒸得好靚,頂呱呱!

好多魚油!

還點了個走辣的口水雞!

一定會繼續encore,作為沙田區少有的海鮮加工店!

2021-10-10
2021-09-26 695 瀏覽
石門的餐廳越開越多,種類繁多,但沙田區做類似的海鮮加工小炒,好像不太覺......今天朋友帶來了游水的蘇鼠斑,之前已經試過很多次帶魚來加工,從沒有讓我失望過!老闆很有心機記下客人要求,例如走薑,不時又會過來跟食客了解食物的味道。條魚一上檯香噴噴!蒸魚看似簡單,易學難精,但聚友做到了,無論火候/豉油濃度/油香,絕對不輸西貢著名海鮮酒家的質素。這裡的小炒都很有鑊氣,調味適中熱辣辣,很好下飯!
自帶蘇鼠斑

清蒸蘇鼠斑

這裡的小炒都很有鑊氣,調味適中熱辣辣,很好下飯!
沙嗲肥牛粉絲煲
2021-09-26
10 分鐘 (堂食)
清蒸蘇鼠斑
沙嗲肥牛粉絲煲
  • 海鮮加工
2021-09-22 1613 瀏覽
係人都知中秋節正日係超超超難搵餐廳食飯!但都俾我係openrice搵到一間食中菜,價錢又ok,仲有靚時間(18:30)book, GO!我地四人叫左五碟野,價錢係五百三十蚊都ok1)冰鎮咕嚕肉 (極度不推薦!肉唔脆,next!)2)水晶雞 (肉質較老,但雞味濃都還可以)3)暏暏芥蘭煲 (good!)4)酸菜魚 (鯇魚片有少少骨,但整體味道都不錯,湯好味,都夠配菜)5)䜴油王炒麵(必叫!麵不會太乾,仲幾煙韌我地成餐飯食得幾開心,地方又坐得舒服。

我地四人叫左五碟野,價錢係五百三十蚊都ok
1)冰鎮咕嚕肉 (極度不推薦!肉唔脆,next!)
2)水晶雞 (肉質較老,但雞味濃都還可以)
3)暏暏芥蘭煲 (good!)
5)䜴油王炒麵(必叫!麵不會太乾,仲幾煙韌

我地成餐飯食得幾開心,地方又坐得舒服。

冰鎮咕嚕肉,水晶雞,暏暏芥蘭煲,酸菜魚
2021-08-16 1173 瀏覽
石門車站附近商場,有不少茶餐廳,逛著逛著,見這間小店幾光猛,就入内吃早餐。這裏的早餐不貴,不過……茶餐廳早餐, 大挺都是差不多款式和差不多味道,好難做到「不好食」……但這小店……做到了……難得
這裏的早餐不貴,不過……
但這小店……做到了……難得

2021-08-16
$72 (早餐)
2021-07-09 856 瀏覽
#breakfastforlunch, #cheapeats, #shatin, #shekmon, #茶餐廳rarely come to this area, might need to come more often. I was quite excited to see the whole street hv a few to choose from.. after looking at most of the menu... the cheap me go with the cheapest one... I was actually battling this cheapest one or the Vietnamese one.... so here we go......

.....

iced coffee milk tea, no syrup, less milk
fried egg luncheon meat with toast
satay beef instant noodles
2021-07-08
$30 (早餐)
satay beef instant noodles
2021-05-09 1089 瀏覽
未試過等外賣等咗足足80分鐘 服務實在太差 外賣流程十分混亂 連堂食嘅顧客都覺得我哋等得太耐實在太過分 由18:35落單 到19:50先可以到齊食物取走 我朋友眼見係我哋之後嗌外賣嘅客人都全部走晒 反而我哋仲等緊 其實喺19:30已經同收銀和男經理講為何我哋等咁耐外賣仲未齊 而男經理只同我哋講還欠福建炒飯 但又唔肯幫我哋同廚房講欠外賣福建炒飯 可能佢比較驚廚房大佬 反而同我朋友講 叫我哋取消福建炒飯取回已到齊的外賣(What? )等咗超過一個鐘頭嘅食物 仲叫我哋取消其中一樣 而唔係叫廚房快D出返畀客人🤬呀~經埋 你咁樣同趕客走冇分別 奉勸大家 唔好喺節日到此店買外賣

2021-05-09
80 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
母親節