2023-05-12 158 瀏覽
收工突然之間好想食葡撻,咁啱見到佢出咗新口味,所以買返屋企試吓🤣「椰絲雞尾包葡撻」,面層灑咗啲糖霜,入面仲有椰絲餡料,好似真係食緊雞尾包咁🤣味道係想象得到嘅,但食多隻就開始膩了,都係原味啱我多啲。

2021-10-30 426 瀏覽
今時今日食炸雞可以話係五花八門,有韓式、台式、日式、甚至連快樂鋒都黎埋香港一段日子!細細個就只係得KFC食炸雞,所以KFC嘅味道可以算係一種回憶。🔹原味家鄉雞:唔算係非常脆口,但都可以接受,食落唔會太油膩,比起幾年前有進步(個人覺得辣味好食啲)。🔹巴辣香雞翼:雞翼夠熱夠脆,一般買雞翼都會保持到香脆口感,加上香辣味同埋香脆炸粉,非常惹味。咬埋個脆骨食埋就大滿足!🔹葡撻:由細食到大,KFC嘅葡撻真係由細食到大都咁好食,酥皮夠脆,蛋黃夠香,加埋陣香甜味,食完會有種幸福同滿足嘅感覺(因為細個食甜品會覺得特別開心)㊙️巴辣香雞翼世界第一

㊙️巴辣香雞翼世界第一

2021-10-23
5 分鐘 (堂食)
2021-04-03 284 瀏覽
一路行一路諗食雞有咩咁好食?突然之間肯德基就出現係眼前,摘日不如撞日就即時進入店鋪解開頭先既疑惑啦!見到有份餐叫做雙層雞扒軍艦幾特別,講明係創新無包雞堡,好似漢堡包又無麵包個樣好好食窩,其實有時食野就需要衝動,無咩考慮就決定試下,個無包雞堡一啖咬落去好食到真係難以形容,個兩層雞扒好食到無盡爆晒燈,可能係肯德基有史以來最經典既作品,裡面個層芝士融入左落去煙肉同雞度真係無諗過食雞肉可以咁好味!跟住執邊又有份薯格陪住食, 每口都係享盡人間既口福!
薯格
2021-04-02
5 分鐘 (堂食)
薯格
2020-11-26 217 瀏覽
疫情下~上水KFC<肯德基>午餐时段人头涌涌~学生居多。下午茶后渐渐少了很多,怀疑无学生支撑境况如何???集团推出多款$24/下午餐,美味可口~反应不俗~有惊喜。
  • 鸡全腿。葡挞。
2020-06-19 346 瀏覽
無帶裝備操拳,罪過罪過,連操 5 日太疲累,唔想煮都係食外賣快靚正!放肆一下唔過份,當養傷休息一晚,煮麵食需時但已經好肚餓,都係買幾件炸雞外賣當頭盤頂住先!我只係想買件雞食下,州民水客 1 人最少 1 夾,塞滿大小行人路,市民要行晒出馬路,人車爭路!包裝、紙皮、膠袋、煙頭通地掉,污煙瘴氣!上水那有光復過呀,最清新整潔暢通只有農曆新年約十日!唯有黑面高速移動衝衝衝,殺出條血路走到上水匯!以為自己係羅湖商業城,上水匯格局佈置,人流嘴臉氣氛,電梯大堂全部大媽攤位,都似十足大陸深圳。您個大陸婆唔識死打我尖!心情差劣加身水身汗,係要我爆您先安落!前面收銀大媽落黎幾耐?副輵速度慢得可憐,全程慢調斯理。我排頭位都罰企十幾分鐘,後面十幾個食客黑晒面!經理大媽終於發現排長龍,立即救亡!我買完離開,那位收銀大媽依然慢慢嘆緊豬油糕,仲係剛才我前面張單。收銀妹妹聲線十分溫柔,就算大家隔住口罩都使我有點心動!收銀妹妹真細心,兩款味道分上下床,還用油紙分隔,遠超我想像,不得不讚!收銀後生仔竟然離開櫃檯親自將外賣送到門口交到我手上,真係受寵若驚,有熱誠的後生仔!某次幫襯,收銀小妺妺不是操流利廣東話,聽死我咩!原來問

某次幫襯,收銀小妺妺不是操流利廣東話,聽死我咩!原來問我是否外帶,我禮貌地回應攞走唔堂食。心諗什麼外帶,係外賣呀!保衛家園保衛香港,捍衛廣東話捍衛繁體字!請不要再講大陸語,什麼優化、小三、吃貨、血拼、公車、買單、雞腿、豬排、意大利麵!拒絕赤化。

櫻花炸雞上髀,見近日電視廣告推得好利害,搞到我都好奇心爆發,尊登買來一試!大大啖連肉帶皮一咬一扯,慢慢細味著。微脆雞皮散發著甜味,依隻就係櫻花味道?只不過係粉紅色糖霜,失望!繼續食落去越食越咸,原來只在雞皮外灑上糖霜,裡面跟普通家香雞一樣。銷路麻麻,已係暖爐晒到乾爭爭,微暖唔夠熱,免免強強試一次便夠。

狂惹香燒雞上髀,花 10 分鐘返到屋企,難得還有微溫!蜜糖加醬油味道,先甜後咸,外面甜裡面辣。肉嫩肉滑有肉汁不乾硬,雞皮乾爽嚥韌仍有彈性。下面蘊藏大量甘甜鳳脂,香而不膩,最衰微暖唔夠熱。

香辣脆雞上髀,銷情不太好,見大量炸好的已排到滿滿未能及時賣掉,排頭位的當然出爐有段時間,雞肉焗得越來越乾,雞皮焗得越來越燶。好采我早一點到步,還可以救出兩件仍然有點濕潤有點肉汁的雞上髀!外皮比較硬,裡面比較嫩,香香辣辣啖啖肉合格的。香辣滑彈脆卜卜,嫩嫩噴汁!皮脆肉嫩,雞汁美味,香辣惹味,津津有味,食到損骨頭損手指,微暖使到味道差少少。香辣脆雞胸,雖然皮脆肉厚啖啖都係瘦肉,敝在胸鞋乾乾,不喜歡。

家鄉雞下髀,百種香料厚厚的跟雞皮融合,油油黏黏變脆鬆化雞皮,裡面白肉還嫩嫩帶少少汁。不知道何解中學年代我很喜歡的,當時連香辣脆香雞也未有!何解嬸嬸送茄汁呢?有先見之明,可減低油膩及減低咸味。家鄉雞上髀,跟下髀同樣油淋淋咸笠笠,去皮淨食肉更舒服!微暖微霉炆雞肉,肉汁係有但沒有彈滑感覺。

避風塘脆辣雞上髀,新上市避風塘炸雞?氣味同味道似曾相識,邊食邊腍,對了對了﹗福麵湯粉的濃縮版。略咸而且有甜味餘韻,皮微脆帶油膩,包著厚實嫩肉,惹味蔥蒜配辣粉,輕輕的肉汁,滿意滿意,不過都係一次就夠咯!雞皮跟雞肉一齊咬,味道可以衡行一點!皮就不會太咸,但係不容易做到啊。避風塘脆辣雞中翼,福麵味避風塘炸雞,比起雞上髀下髀都更乾更鞋更咸。避風塘脆辣雞下髀,雞皮真的偏咸微辣,幸好搭埋多汁嫩肉,順口許多。

東瀛蕎麥麵,清淡的昆布醬油湯底,少少彈短身蕎麥麵兩啖啜完。山葵醬溶不掉,整舊索入!辛辣刺鼻上腦眼淚直流啊。香烤蜂蜜雞翼,機燒不同磯燒呢﹗整隻都沒有燒焦香氣,蜜糖味雞皮乾爭爭,就連裡面雞肉都乾爭爭,真的那麼不受歡迎去貨慢嗎?所以曬到所有水份都已蒸發掉。

辣汁蘑菇香飯,面頭飯質免強接受,越落就越濕越爛。求其食完最頂層多汁的,杰杰漿嘴不辣咸咸地的蘑菇汁,下層白飯就放棄。馬鈴薯蓉,表頭的辣汁跟蘑菇飯的一模一樣,粉開味道極假的薯蓉,十分濕十分粉的感覺,過過口癮還可以。

5 星巴辣雞腿包,必須要趁熱食,炸雞放涼變乾變韌!脆卜卜散發微辣及少量肉汁,鮮茄生菜千島醬才是靈魂,神內之筆!如果得件炸雞就太悶太單調,最緊要一齊咬,要有清新番茄生菜點綴才好味道!

炸雞皇,巨形脆髀皇使得我心花怒放,新出品原隻炸雞髀?等於兩件炸雞,上髀下髀永不分離,早就應該啦!食家們唔使搶食雞上髀,原隻雞髀免斬唔洗揀!肥美爆汁,肉嫩皮脆,鳳脂香香不肥膩,越咬越起勁!甜甜雞白肉,澎湃肉汁,滋味無窮。香口脆卜卜雞皮無得頂,黏著甘甜雞油,淨食塊皮都有點飽。

家鄉雞皇飯,白汁味道非常熟悉,奶味濃的罐頭湯,淨係食掉最面層多汁飯,下層白飯放棄。經典葡撻,有點掛住澳門安德魯及戴安娜!酥皮都幾韌架喎!微暖微甜微滑微香。食過澳門正宗頂級葡撻,依隻只能免強止痕。

黃金雞上髀,多款新口只有依隻味讚得過!咸蛋黃辣脆雞,味道獨特夠香夠辣,濕黏黃金汁咸味出眾,配辣更是誘惑,啖啖肉啖啖脆皮,演繹得非常出色!
櫻花炸雞上髀、香辣脆雞上髀、狂惹香燒雞上髀
櫻花炸雞上髀
狂惹香燒雞上髀
家鄉雞上髀下髀
家鄉雞下髀
11家鄉雞下髀
13家鄉雞上髀
東瀛蕎麥麵
狂野燒雞上髀下髀、香烤蜂蜜雞翼
香烤蜂蜜雞翼
辣汁蘑菇香飯
辣汁蘑菇香飯
避風塘脆辣雞上髀、避風塘脆辣雞下髀、避風塘脆辣雞中翼
避風塘脆辣雞中翼
避風塘脆辣雞下髀
避風塘脆辣雞下髀
5 星巴辣雞腿包
5 星巴辣雞腿包
狂惹香燒雞、炸雞皇
狂惹香燒雞
經典葡撻、家鄉雞皇飯、黃金雞上髀
家鄉雞皇飯
經典葡撻
經典葡撻
2020-05-27
15 分鐘 (外賣自取)
狂惹香燒雞、炸雞皇
2019-01-14 512 瀏覽
放咗工真係攰到唔想買餸煮飯,有時真係想是但搵啲嘢填飽個肚。最後去咗肯德基家鄉雞食個超值二人餐 4件雞 (家鄉雞 Orignia Recipe(2件) + 狂惹香燒雞Flava Crava Chicken (2件))炸雞部份,夠熱,夠香脆,粉漿都算薄。辣汁蘑菇香飯 (Mushroom Rice)今天的蘑菇汁質素正常,看到粒糕口蘑菇,味道辣辣地好開胃。白飯軟硬適中,最怕食到水汪汪的爛飯。溫度夠熱。經典葡撻 (Egg Tart)(2件)酥皮的葡撻好香,好酥脆。中間甜甜的蛋漿好誘人。百事可樂兩罐 Pepsi Cola 愛地球,走杯蓋、走飲管

炸雞部份,夠熱,夠香脆,粉漿都算薄。

辣汁蘑菇香飯 (Mushroom Rice)

經典葡撻 (Egg Tart)(2件)
酥皮的葡撻好香,好酥脆。中間甜甜的蛋漿好誘人。

百事可樂兩罐 Pepsi Cola 愛地球,走杯蓋、走飲管
2018-09-12 255 瀏覽
一條友好肚餓想去食炸雞。kfc總喺最就腳嘅炸雞店。夜晚唔算太多人,一個人買完都容易搵位。平時嘅餐好似唔夠食 所以叫左個五重大盛巨盒。有1件辣雞,薯格,飯同埋包。野飲叫左百事。炸雞實在太厚粉,雖然入面都唔係好乾。薯格係可以接受嘅,脆脆地。今日個磨菇幾多汁,但個飯就好淋。。包嘅炸雞一樣咁厚,汁又唔夠多,食落有啲乾哽嘅感覺。汽水就永遠都係冇晒汽,好似飲糖水咁。 呢個餐的確個份量喺幾夠 ,一個男人都食得好飽。。
平時嘅餐好似唔夠食 所以叫左個五重大盛巨盒。
有1件辣雞,薯格,飯同埋包。野飲叫左百事。
2018-08-23 227 瀏覽
家裏無飯開,又係出街食嘅日子,是晚到了上水匯的KFC開餐,原因係行過聞到好香嘅炸雞味,其實佢新炸起都幾好味吖,凍左就油膩膩…咁快餐店又好難下下即叫即炸嘅。正值晚飯繁忙時段都排幾長龍,等十五個人先到我買,雖然有三個收銀加兩個執馬,但條隊都係郁得好慢叫左個蘑菇桶飯餐($23.5),再加左個巴辣炸雞粒($10),再樣野足夠食飽飽。桶飯個賣相真係好…蘑菇越黎越少,雞粒都叫有啲誠意,飯就好多,但太多水煮好淋,味道認真麻麻,勝在夠飽肚。唔夠汁送飯食,叫多盒雞粒加埋落去,都算係新炸起,仲熱仲脆,微微辣都幾好味。純為飽肚而食,味道未至於話難食,但亦稱唔上話好食

桶飯個賣相真係好…

純為飽肚而食,味道未至於話難食,但亦稱唔上話好食
2018-08-21
25 分鐘 (堂食)
$33.5 (晚餐)
2017-10-08 305 瀏覽
真係唔明白點解肯德基家鄉雞永遠都要人哋等咁耐,佢每一間分店都只係得兩個收銀機,每個店員都好似慢活咁,明明麥當勞可以好快搞掂嘅事情,去到肯德基要付出三倍甚至四倍時間,每次想食都要排隊排好耐,同埋套餐其實都唔係好抵, 60幾蚊都唔知食咗啲乜。講返個蘑菇飯,啲蘑菇真係好少,味道就不過不失,始終係大集團,所有食物嘅品質都唔會相差好遠,不過性價比唔成正比。啲汁仲多個飯,不如叫做蘑菇汁飯啦。如果唔係朋友想食,我都唔想等半個鐘為咗一碗飯。仲有要求婚嘅係服務態度,啲員工多數都係黑面,好恐怖,唔知係咪佢哋太忙呢!

2017-06-28 273 瀏覽
上水終於有家鄉雞喇,需要跑到高層先食到囉。臨收工 5 分鐘趕到,險些兒無得吃空手而回。一人前六舊,腹肌好快變一舊,加操加操,等到一發不可收拾就遲喇!不停做運動,就是為了食更多好野!狂野燒雞上髀銷情慘淡,賣得不好,明顯地放段時間,外觀已乾鞋,入口就又硬又咸。最外層已焗到乾爭爭毫無光澤,幸好裡面還存有少量肉汁,質地微滑,強咸中釋放出甜甜地帶輕辣惹味。香辣脆雞上髀炸粉超級多,不像以以往薄薄香脆,雖似特別巨大,不過是粉不是肉呢。雞皮咸度極高,反而雞肉啖而無味,醃味留在外並未滲透其中。要皮肉同吃才能平衡一下味道,最終損得乾乾淨淨,一絲肉都不能留低,剛出爐脆嫩香滑多汁熱辣辣,蠻不錯的。

狂野燒雞上髀併香辣脆雞上髀
2017-04-08
5 分鐘 (外賣自取)
2017-03-14 212 瀏覽
最近睇KFC Facebook,原來推出左新口味既雞,今晚太太無煮飯,我同太太同老爸一齊去KFC幫襯下。KFC都好多人排隊,夜晚7點但開得1個counter,等左10分鐘左右先到我!我們叫了一個三人餐,雖然出左新口味,但係價錢一樣,$131。新出的口味是XO醬脆雞,有兩件,其餘的都是家鄉雞,XO醬脆雞的外層好脆,炸到金黃色,面頭仲有啲紅色粉,感覺好似之前既避風塘雞既賣相。XO醬味濃,仲加有少許辣,這個味道充滿了整隻雞件的。葡撻焗得不是太燶,剛剛好,蛋味夠而濃,但甜度欠奉,多點甜會更好!
外賣自取
2016-12-08 201 瀏覽
好耐都無食肯德基了, 今日放假做完facial, 知道附近有間, 就走去食下, 原先諗住食狂惹香燒雞, 以前最愛呢款, 今日見到餐牌, 有新野, 叫“甜蜜蜜脆雞”, 個餐有葡撻同磨菇飯, 加汽水, 幾啱口味, 加$2可以upgrade變芝士撻, 試埋佢個芝士撻先。炸至金黃色既外層, 賣相好吸引, 點知一食落口, 脆卜卜兼有蜜糖汁流出, 香甜鬆脆既雞皮, 加上嫩滑既雞肉, 真係好食到不得了, 真係無選錯。不過個芝士撻個餡略嫌乾身左D, 相比下, 唔夠葡撻好食。磨菇飯驚喜在用左珍珠米, 軟淋淋, 好好食。

2016-12-07
8 分鐘 (堂食)
2016-06-14 287 瀏覽
特選牛乳新地脆筒雪白的軟雪糕,牛奶味,味道濃郁,但甜味較為重了一點軟雪糕質地頗滑溜,但稱不上很滑溜雪糕筒香脆,食到尾時,雪糕筒還是脆的,不會因為雪糕而弄淋了!
特選牛乳新地脆筒
特選牛乳新地脆筒
雪白的軟雪糕,牛奶味,味道濃郁,但甜味較為重了一點
軟雪糕質地頗滑溜,但稱不上很滑溜
2016-06-09
外賣自取
2016-01-12 305 瀏覽
今朝女朋友收工唔知食咩好,最後去左KFC 食早餐。同女朋友叫左個多一點早餐,真係多一點難食一見到D 食物擺出黎既樣好似食剩既餸咁已經呆一呆,同M記差咁遠....個薯餅油到好似無隔過油咁,成碟都係油,腸仔係BOIL 左就算  個通粉又淡到喊.... , 慘過自己煮就係呢一隻成個餐得個蛋係同雞扒係正常,只可以講KFC 真係食雞,其他就....真係太難食,所以忍唔住要寫一寫....
,腸仔係BOIL 左就算

個通粉又淡到喊....
, 慘過自己煮就係呢一隻
真係太難食,所以忍唔住要寫一寫....
2016-01-09
2 分鐘 (堂食)
$28 (早餐)
2015-06-09 249 瀏覽
想食反個下午茶就去左kfc食,有小食盒果d,但最後揀左雞皇飯,可以食飽d,略嫌d雞皇飯既汁五夠多,雞粒有小小辣,不過整體上幾好,又好食,同埋只係大約二十蚊倒,就食到飽一飽!真係好抵!
雞王飯
雞王飯