2016-05-16 358 瀏覽
工作至晚上八九點,想盡快食完晚飯就回家休息。經過元朗KFC ,見樓面的poster 介紹「越南牛油脆雞」已經好吸引,之前去過越南,當地美食天堂,如果這脆雞可勾起我的回憶,就回味無窮。可能到了晚上,人流不太多,如果下午或早上的時候,已經擠滿人。於收銀處點完脆雞套餐,稍等一會兒已經可以品嚐。越南味粉混合去炸脆漿帶出越風口味,外皮酥脆,但是一咬下雞肉,這冰鮮雞雖然乏鮮味,但沒有帶一點騷味,明顯不是雪藏佷久,我覺得雞肉經醃製效果會更佳,我食外脆沾上漿油的酥皮,偶爾有七味粉和牛油那種香味,已感飽肚。另外,此餐也有一件葡達,這是值得讚好的;表層火燙過,有一陣焦糖味,香口鬆脆,蛋香滑滑。整體而言,越南雞件和葡達十分美好。下次有機會一定再來!

整體而言,越南雞件和葡達十分美好。下次有機會一定再來!
15 分鐘 (堂食)
宵夜
  • 越南牛油脆雞
2016-03-03 192 瀏覽
從小到大覺得KFC是與麥當勞同一個等級的快餐店, 不過個人比較喜歡吃麥當勞, 自從長大後有零用錢可以自己到處買自己喜歡的食物, 多數都會選擇麥當勞,由其是早些年有網上傳言說KFC殘忍殺雞的背後, 令我對KFC的印象不減, 吃炸雞都會卻步, 而且早幾年對於一個學生來說, KFC是比較高的快餐店呢!一直以為媽媽不喜歡是煎炸不健康的食物, 反而她年紀大了, 口味都會轉變, 或者估計是懶得煮飯, 經常剪下免費報章的Coupon, 放工後我就帶著媽媽剪的Coupon去買KFC了。 由於元朗唯一一家KFC, 到了每天晚上6-7時, 當然就是高峰時間, 不論是排隊等侯下單, 還是等叫餐都比其他KFC需要更長的時間, 另外可能由於KFC請的員工都是比較年輕的, 沒有眼神接觸都算了, 她比我更像客人呢, 態度真的不予置評   分別用兩張COUPON一共買了兩個餐, 大概等了15分鐘外賣, 熱辣辣的炸雞, 當然就是要火速拿回家  打開包裝當然第一樣見倒的就是蘑菇飯及白汁雞皇飯 小時侯我比較喜歡吃蘑菇飯, 因為我小時侯真的很喜歡吃蘑菇, 果然人大了口味會變(跟我媽媽一樣), 我就喜歡吃白汁雞皇飯

打開包裝當然第一樣見倒的就是蘑菇飯及白汁雞皇飯
小時侯我比較喜歡吃蘑菇飯, 因為我小時侯真的很喜歡吃蘑菇, 果然人大了口味會變(跟我媽媽一樣), 我就喜歡吃白汁雞皇飯。
外賣回來的白汁有點像忌廉湯, 不過味道我很喜歡, 而且雞肉都很淋, 雖稱不上鮮嫩
但是KFC外賣來說, 元朗店的質素認真不差了, 不過青豆就很硬, 咬開青豆會硬硬的分開成兩半
至於蘑菇飯我都有試味, 蘑菇飯的蘑菇汁比雞皇飯的白汁份量多, 而且蘑菇都很香。
個人覺得蘑菇飯比雞皇飯更香濃。
兩個套餐一共有四個薯蓉, 其實很多人都覺得吃KFC就一定會有總頹廢的感覺, 但我比較覺得KFC來說, 某些食物都是有質素的, 薯蓉就是一個好例子, 由於我個人不太喜歡吃薯蓉, 因為不喜歡薯仔太乾的口感, 但KFC的薯蓉, 整個濕潤不太乾, 而且比較滑身, 在上面再加一層蘑菇汁, 就是錦上添花, 因此覺得KFC的薯蓉都是比較出色的。

炸物方面, KFC的雞粒 兩個套餐一只有四盒雞粒, 可能因為是外賣的關係, 回到家吃的時侯已經不太脆更是有點淋了的感覺
因為覺得整個雞粒失色, 靈機一觸想到可否加些醬汁就翻一翻雪櫃, 果真找到了合適的醬汁, 就是茄汁
我家用的是地捫茄汁, 加了後家人馬上就把雞粒吃清光, 其實我不太喜歡吃茄汁, 但是加了進雞粒後, 出奇地很配合, 記得以前KFC是有茄汁提供的, 現在很像沒有了, 不過如果有的話可以令客人對雞粒有另一種看法呢
炸物除了雞粒, 當然少不了就是生招牌-雞脾及雞胸肉吧!
 覺得是次購買的雞脾及雞胸肉實在太好吃了, 好吃過以前一直吃的, 感覺質素很像提升了。炸的外表不但沒有像雞粒一樣淋了, 而且更是外脆內軟呢!
脆卜卜的外表, 加上咬到雞肉裡面, 竟然有肉汁流出來, 而且肉質更是十分鮮嫩呢
兩個套餐的雞件, 只是我一人已經吃了三件, 可想而知那個好吃的程度。
飲品方面, 實在令人太失望, 甚至可以說是欺騙消費者, 把本人吃完雞塊開心的心情, 直接跌下來了。 叫了兩杯凍檸茶, 如果有去過KFC的食客都知道, 每杯要加$6, 但是這個十分不值得而且有衝動想致電投訴。
之前叫過幾次外賣, 都知道元朗KFC的凍檸茶, 每杯的檸檬份量十分少, 大數只有兩片。由於我家都很喜歡購買檸檬, 因此都算了, 我們可以自行加多點檸檬進內。 不過今次實在太令人氣憤, 竟然叫了一杯檸檬茶卻一片檸檬, 甚至檸檬核都沒有。
難道不小心叫錯了檸檬茶走檸檬嗎? 而且只有茶的一杯顏色明顯比另一杯有檸檬的深色, 不知道是什麼原因,看上去就有點奇怪。
結果我都是要利用家中的檸檬放進茶內。但是如果普通凍飲加$3-4我覺我都可以接受, 買套餐還要加$6 才有的檸檬茶已經是比較貴的了, 我們都算吃快餐吃得很豪氣的一加就加了$24 買4杯檸檬茶回來, 卻得到這樣的對待。 實在令整個晚餐, 瞬間有點失望。
不過也有地方值得讚的就是, KFC的元朗店比香港區的其他店來說, 樓面是比較乾淨整潔, 個人認為餐廳整潔是食客飲食需要的最大因素之一, 另外就是該店的女經理比員工的態度更要好, 這樣就加了分, 不過當然仍然有進步空間
2016-02-29
10 分鐘 (外賣自取)
用餐優惠
優惠券
2015-06-08 212 瀏覽
今朝由於想自己一個靜靜地食下早餐,做下自己野咁,就出左去kfc食下早餐。一去到我就叫左個7號餐,同埋為左唔要咁肥膩,所以將薯餅改左做多士。拎左野食我就即刻搵左個睇到街景嘅位坐低食野,講真食物嘅質素只屬一般,多士是凍的,唔夠脆,塊雞扒唔夠滑,有啲老,個蛋唔係滑蛋,煮得太熟喇,但係望住個街景,過一個悠閒嘅朝早都算係唔錯嘅。
$30 (早餐)
2015-05-09 294 瀏覽
買完野有啲累,上左黎KFC食啲野,佢裝完修後都無上過黎了。新舖,啲枱擺得仲迫過以前,想行入去坐位都難,個個企正係樓梯口等餐。叫左個兒童餐K4堂下午茶,$19.9咋,好平呀。有一隻下脾,一個普通size蘑菇飯,同細汽水一杯。要左辣雞,又脆又香口,蘑菇飯多汁好撈飯,唔算好飽,但係只為過下口引幾抵食吖。

2015-05-03
10 分鐘 (堂食)
2013-03-03 69 瀏覽
琴日係澳門食左個唔多滿意既萄撻,今日去KFC 食番個瑪嘉烈萄撻補番數!!!由於下午三點幾,仲有超值下午茶供應,一件萄撻、一件蜜蜜燒雞翼、一個磨菇飯加杯熱蜂蜜綠茶先至係$19.9,抵到呢!本來比左2件唔熱既萄撻我哋,不過我哋好醒目地叫店員轉兩件熱D既,熱辣既萄撻特別美味,撻皮酥化,又唔係太甜,仲好食過係澳門食既微溫萄撻!燒雞翼甜甜地,味就係BBQ食既雞翼味道LOR,都OK~磨菇飯叫了多汁,用來撈飯一流!綠茶不太甜,而且水超夠熱,今餐只係$19.9,大滿足呀!

燒雞翼甜甜地,味就係BBQ食既雞翼味道LOR,都OK~
磨菇飯叫了多汁,用來撈飯一流!
綠茶不太甜,而且水超夠熱,今餐只係$19.9,大滿足呀!
2013-03-01
八月下旬‧晴過了這邊試農家菜,早來了,周圍走走。來這裡本想買件葡撻吃一吃,但見未吃過朱古力葡撻,又買件來試試。即吃,咬一口,夠熱,外皮脆,蛋餡香甜。再吃到底部的朱古力餡,更甜。似乎我喜歡原味多一點,因為喜歡焦糖的甜味多一點。不過甜好者應該會對這款葡撻滿意。
八月下旬‧晴

過了這邊試農家菜,早來了,周圍走走。

不過甜好者應該會對這款葡撻滿意。
夠熱
好鬼甜
夠熱
2011-08-30 40 瀏覽
最近聽聞肯德雞出左新口味, 一於去試下!!呢晚收工, 捉埋男友仔去試, 嘿嘿~如果辣口味既唔係雞件, 而係雞中翼...2 個口味係:辣辣避風塘 & 和風紫菜因為我地 2 個都唔太肚餓, 只係想試下 only, 所以 order 左:辣辣避風塘 x2 件和風紫菜 x2 件原味巴辣 x2 件一人細桶餐 x1 (有一件雞搥 + 一件雞胸 + 薯餅小方塊 + 一件蒲撻 + 一杯汽水)焦糖布甸 x1 (買餐 +$8)其他既無需要講, 新鮮熱呼呼又脆既就已經好味...講新出果 2 個味 & 甜品先~辣辣避風塘 - 微辣 (比巴辣雞翼再辣少少), 蒜味香, 還算野味! =)和風紫菜 - 紫菜味香濃, 可惜....超..................咸!!! =(焦糖布甸 - 焦糖味淡淡, 唔夠香濃, 布甸質感比較....膩!支持繼續研發新口味, 不過........此於都係原裝最好味, 哈哈~
最近聽聞肯德雞出左新口味, 一於去試下!!
呢晚收工, 捉埋男友仔去試, 嘿嘿~
如果辣口味既唔係雞件, 而係雞中翼...
2 個口味係:
辣辣避風塘 & 和風紫菜

辣辣避風塘 x2 件
和風紫菜 x2 件
原味巴辣 x2 件
焦糖布甸 x1 (買餐 +$8)

其他既無需要講, 新鮮熱呼呼又脆既就已經好味...
講新出果 2 個味 & 甜品先~
支持繼續研發新口味, 不過........
此於都係原裝最好味, 哈哈~
2011-08-26
2009-09-17 36 瀏覽
難得在外吃早餐 選在這兒用優惠劵買了兩個 $22 的餐: 餐一: 煙肉蛋熱烤卷 + 雞扒 + 煙肉 + 薯餅 餐二: 雞扒 + 香腸 + 蕃茄通粉 + 薯餅2 個餐都好似好多嘢食咁 (睇相時)但眼前的實物也相差太大了吧 碟上面每一件東西都像被縮小電筒照過一樣是用 coupon 的關係嗎?還是本身如此....又還是....................其實是碟子太大? =.=lll兩個未試過熱烤卷的人食之前....對這個卷都很有興趣食之後, 不約而同: "沒有下一次了" 因為...卷皮是硬的蛋有點茄汁相伴, 但太甜....非常 no good 薯餅很脆, 但很油 蕃茄通粉又沒有蕃茄味道 唯一可以給予 OK 的只有雞扒吧但看著它們都如此瘦弱的躺在大碟子上.....實在不得不又扣點分數 早餐....還是選擇其它地方好了.....
難得在外吃早餐
選在這兒

用優惠劵買了兩個 $22 的餐:

餐一: 煙肉蛋熱烤卷 + 雞扒 + 煙肉 + 薯餅
餐二: 雞扒 + 香腸 + 蕃茄通粉 + 薯餅

2 個餐都好似好多嘢食咁 (睇相時)
但眼前的實物
也相差太大了吧

碟上面每一件東西都像被縮小電筒照過一樣
是用 coupon 的關係嗎?
還是本身如此....

兩個未試過熱烤卷的人
食之前....對這個卷都很有興趣
食之後, 不約而同: "沒有下一次了"

因為...
卷皮是硬的
蛋有點茄汁相伴, 但太甜....非常 no good

薯餅很脆, 但很油

蕃茄通粉又沒有蕃茄味道

唯一可以給予 OK 的只有雞扒吧

早餐....還是選擇其它地方好了.....
發育不良~
蕃茄通粉 - 好麻麻地
煙肉蛋烤餅 - 唔好食 >.<
$22 (早餐)
2009-01-24 13 瀏覽
今日有點事做,就係呢度解決個lunch。去到收銀,可能係假期所以比較多人,都唔算等太耐既。食左香辣脆雞配薯格,用左張coupon換個萄撻。香辣脆雞可能剛剛炸好,熱辣辣,好正。皮脆肉滑,肉汁豐富。薯格無乜特別,但都收貨。葡撻好耐無食過,蛋都算幾滑,唔錯啦。凍奶茶當然無譚仔咁好飲,但都唔係奶水咁恐怖。實有下次,不過唔知幾時啦。

香辣脆雞
可能剛剛炸好,熱辣辣,好正。皮脆肉滑,肉汁豐富。
薯格
無乜特別,但都收貨。
葡撻
好耐無食過,蛋都算幾滑,唔錯啦。
凍奶茶
當然無譚仔咁好飲,但都唔係奶水咁恐怖。

實有下次,不過唔知幾時啦。
2008-08-08 15 瀏覽
打8號,又想食野,就黎左呢間kfc買野食黎到佢貼左張紙話家鄉雞暫停供應.....算..諗住買桶餐轉蜜蜜燒雞...點知呢樣就話賣晒...結果佢提議用巴辣香雞翼黎代替....即係一個桶餐9件雞變左27隻翼....點食好彩仲有葡撻,買左4件同2個飯就走人葡撻熱辣辣,味道仲係好好不過飯就真係差d....完全冇汁,表面上睇係得面果層有汁..唔明點解連汁都咁少..勁乾好似食白飯咁
打8號,又想食野,就黎左呢間kfc買野食

黎到佢貼左張紙話家鄉雞暫停供應.....算..

諗住買桶餐轉蜜蜜燒雞...點知呢樣就話賣晒...

結果佢提議用巴辣香雞翼黎代替....

即係一個桶餐9件雞變左27隻翼....點食

好彩仲有葡撻,買左4件同2個飯就走人

葡撻熱辣辣,味道仲係好好

不過飯就真係差d....

完全冇汁,表面上睇係得面果層有汁..

唔明點解連汁都咁少..勁乾好似食白飯咁
$40 (其他)
2008-03-29 10 瀏覽
呢排麥記同KFC都係度PROMOTE 個雞扒包但始終都係覺得KFC既餐高一線KFC既五星上將餐$27.5有一個辣雞扒包, 雞扒夠厚, 又JUICY, 加埋蕃茄生菜同千島醬, 超掂呀.雞脾無乜特別格格脆薯真係好脆, 好食過薯條不論價格, 味道同份量都嬴晒
呢排麥記同KFC都係度PROMOTE 個雞扒包
但始終都係覺得KFC既餐高一線

KFC既五星上將餐$27.5
雞脾無乜特別
格格脆薯真係好脆, 好食過薯條

不論價格, 味道同份量都嬴晒
2008-02-09 34 瀏覽
相隔大半年,我地終於再次出動喇~今次帶埋朋友仔個細佬,3個人share $108套餐,另外加多$8要個新出既巴辣雞粒。首先要講既,就係希望加派人手。由我一踏入間鋪頭,直至食完走人,呢個半鐘都係排左幾條人龍。人手係就係比較慢,但最重要既原因係,顧客實左太多喇。嗯,而家就講返食物先。雞,是值得一讚。熱、脆、滑、嫩,全都有齊,唯一可以挑剔的就是醃料太多。格格脆由於是剛炸,所以也不錯,整整的一大塊。其他如飯、粟米、薯蓉都和其他分店一樣,不值一提。不過,新出既巴辣雞粒不試也罷,份量既少且溫溫吞吞,更加是無味的。都係食返大陸kfc既雞米花好D。
相隔大半年,我地終於再次出動喇~

2008-01-07 16 瀏覽
上年的x'mas品嚐不了kfc的燒雞而有所遺憾,終於狠下心腸即使是兩個人都要去光顧kfc的158聖誕燒雞大餐。雖然服務生都是闊佬懶理的招待手法,不過一間連鎖店,我也不太強求有什麼服務可言。兩個人一隻燒雞,六件炸雞,四件雞翼,4個tart,2個mash potato,2個corn。燒雞,不枉我為其而去,香草的味道滲入每一絲的雞肉,香脆的雞皮因在燒的情況下,油脂點滴的化去取而代之的是甜甜的蜜糖。其他的都是一般kfc可吃到,沒什麼特別的了。要是燒雞單獨買可以低於$50我想我會一星期光顧多於1次的了!
其他的都是一般kfc可吃到,沒什麼特別的了。
[member而家有得10%買coupon,所以就平左咁多!]
2006-05-14 14 瀏覽
記憶是很奇妙的。一些舊日的印象、片段,明明失落在心底深處很久了,某時某刻可能突然浮現,而且鮮明得令人感覺如像昨天發生。 最近,我想起了舊時KFC的鬆餅。不是說鬆軟的Muffin,而是那種較硬較乾,可以分成兩邊,中間較鬆軟,可以搽上牛油與果醬吃的的鬆餅。以前的KFC上校套餐,有個選擇就是家鄉雞配搭鬆餅,這曾是我的最愛。 想起了,當然要去重溫。Cashier友善的告訴我現在也有鬆餅,立即點了一個($5.5),再加上其他沙律、燒雞翼等等。不過,現在的鬆餅真的就是muffin,味道不差,卻沒有我過去的回憶。其他的,也就平常的一餐快餐~ 最後,想起那舊日的鬆餅,其實應該是scone。懷念你~

最後,想起那舊日的鬆餅,其實應該是scone。懷念你~
2006-03-13 35 瀏覽
平時耐不耐就會想食kfc炸雞(當然係食辣雞上脾啦)..食過好多間,這間是最好的.一直都有水準!
平時耐不耐就會想食kfc炸雞(當然係食辣雞上脾啦)..
食過好多間,這間是最好的.一直都有水準!