6天前 0 瀏覽
来香港参加展会的朋友推荐的台湾小店,就在湾仔地铁站出来步行3分钟非常方便,这次带着朋友一起来试试看到底味道如何老板娘热情推荐下,我们点了招牌红烧牛肉面、炸茄子肉燥饭、椒盐豆腐、肉松芝士蛋饼,饮料也是台湾特色的小麦胚芽奶茶等菜上来的时候,我们真的有点被惊到,量真的好大,牛肉面上盖满了大块牛肉、牛筋和萝卜,澎湃得要溢出来了,味道也好好吃,汤头也很鲜,有点微甜,就很台湾肉燥饭老演员了,这一份料多饭少,炸茄子是主角,酥酥脆脆的搭配咸香肉燥,很难停下来椒盐豆腐用的是老豆腐,所以外壳硬硬但是内里很绵软,除了椒盐粉还用了一点秘制酱,豆腐星人超爱的!如果喜欢辣的,可以少加点他们的辣椒油,香香~强烈建议小鸟胃的姐妹们,两个人点一份主食+一份小吃就好了,不然就会和我们一样,努力了半天还是没吃完他们店不是很大,中午饭点人多,好在翻桌率高 所以建议稍稍错峰来吃,手工面每天限量,先到先得哦

📍灣仔探店🤤品嘗台灣風味小店今日經過灣仔,見到這間台式料理餐廳,剛好又想飲珍珠奶茶🧋所以決定試下😆🔹手撕雞肉燥拌麵 $65手撕雞味道比較淡口🥲要靠肉燥/自己加桌上提供的調味,正正常常。🔹芝士粟米蛋餅 $50這個味道不錯,我和女女都鐘意吃💕用鐵板上保持住溫度,配上燒汁好夾。芝士量亦不少,有拉絲效果🧀🔹珍珠奶茶 🧋 $21味道適中,無太淡太濃,不過不失。🔹黑糖仙草凍 加配價 $12這杯黑糖超級甜😆我飲了一啖就頂唔順⋯本身味道無大問題,愛甜的人應該會鐘意🤔總結:不過不失。📍臺坊灣仔駱克道137-147號香江大廈地下A鋪🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹歡迎Follow💕互相交流學習👋🏻
📍灣仔探店🤤品嘗台灣風味小店

🔹手撕雞肉燥拌麵 $65

🔹芝士粟米蛋餅 $50
這個味道不錯,我和女女都鐘意吃💕
用鐵板上保持住溫度,配上燒汁好夾。
芝士量亦不少,有拉絲效果🧀

🔹珍珠奶茶 🧋 $21
味道適中,無太淡太濃,不過不失。

🔹黑糖仙草凍 加配價 $12
這杯黑糖超級甜😆我飲了一啖就頂唔順⋯
本身味道無大問題,愛甜的人應該會鐘意🤔

總結:不過不失。

📍臺坊
灣仔駱克道137-147號香江大廈地下A鋪

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

歡迎Follow💕互相交流學習👋🏻

2024-09-13 230 瀏覽
今次搵到灣仔呢間,快,靚,正嘅牛肉麵,真係要推介吓先得,落咗order之後,撳兩下電話,個牛肉麵就已經極速送到,重點係一啲都唔會因為快就冇咗個品質,牛肉大大嚿,煮到腍晒,入晒味,加埋有嚿大紅蘿蔔,有嚿大白蘿蔔,夠甜冇喳,性價比咪就係呢啲囉,個湯底都好抵讚,食完又唔會好口渴,真係值得推介,加埋有杯珍珠奶茶,珍珠夠晒彈牙,煙靭,水準正常發揮,係唔錯嘅!見到隔籬枱大大塊炸雞扒,已經諗定下次經過可以嗌啲咩嚟食😋😋
見到隔籬枱大大塊炸雞扒,已經諗定下次經過可以嗌啲咩嚟食😋😋
2024-08-15 449 瀏覽
雖然啱啱係台灣番黎,但我又好掛住台灣了,係台灣根本唔想番香港,為左舒緩思鄉之情,今日決定去食台灣菜。好,坐低睇下有咩好食先,揀好左就岀去落單比錢。麻辣手撕雞冷麵,上面係胡麻醬,仲有芝麻粒粒,係落除左辣味,個醬都好麻香。雞絲份量都唔少,每一絲都厚肉有咬口,連少少雞皮食落juicy唔會dry。個麵底好QQ,好彈好好味,本身個麵都食到麵既味道。如果想再辣再香啲,枱面有秘製辣椒片,正!百香果蘆薈綠茶,有綠茶香又有蘆薈粒粒,甜甜又唔會膩!

好,坐低睇下有咩好食先,揀好左就岀去落單比錢。

百香果蘆薈綠茶,有綠茶香又有蘆薈粒粒,甜甜又唔會膩!
呢間臺坊平時好多人排隊,因為它嘅menu係全日都一樣,而且一樣咁大份,所以想輕鬆d,就避開人潮嚟食😆肉燥炸豬扒藥膳米線$68呢度必食:炸豬排!欣賞佢勁貼心,將豬扒另外搵隻迷你鐵板裝住,再放吸油紙係底,like!比個近鏡塊豬扒大家睇睇,乾身、簿粉、勁大塊,第一啖真係索索聲,勁脆口😬豬扒本身都餣咗,夠哂底味,同埋堅啖啖肉,又唔會成口油油的,正!另外嘅肉燥藥膳湯米線,都好出色~藥膳湯底清清地,配埋d肉燥一齊,好夾,好味。鍾意d肉燥肥瘦適中,調味亦剛好,估唔到撈湯 & 米線一齊食,又另一番風味🥰香芋珍珠奶綠 $12加$12就有呢杯本身$26嘅香芋珍珠奶綠,亦有好多地道台灣特飲,好似檸檬愛玉、經典珍珠奶茶,呢度嘅飲品做得好出色架。呢杯香芋飲落係有d厚身嘅口感,同埋好香芋頭味;加上點點茶味,同埋d煙煙韌韌珍珠,真心飲完再想飲🤭題外話,係呢個位見到成大袋25kg嘅珍珠米,重本製造,難怪d飯咁好味。

肉燥炸豬扒藥膳米線$68

香芋珍珠奶綠 $12

2024-08-12
  • 香芋珍珠奶綠
  • 豬扒肉燥藥膳米線
2024-06-11 768 瀏覽
臺坊主打台式料理,位於灣仔地鐵站附近,好方便,店內裝修用咗淺嘅木色做主色,好簡潔,座位雖然唔係好多,但尚算舒適。餐牌有多款全日供應嘅台式料理,包括肉燥飯、海苔飯、特色冷麵、肉燥拌麵、牛肉麵同湯米線,選擇好多,當然唔少得地道嘅台式飲品。今次試咗香辣牛肉麵,一上枱仲有煙出,賣相好好。作為台灣必食料理之一,用料一啲都唔馬虎,牛肉份量好多,有牛腩同牛筋,牛腩煮到好腍,牛筋就爽口彈牙!仲有配菜紅蘿蔔同白蘿蔔,大大嚿而且好腍,吸收晒牛肉湯底嘅精華😍落咗好多孜然粉同其他調味料,越食越辣,辣得好過癮。小麥胚芽珍珠奶茶胚芽味好香,奶味好滑而且唔會好甜,另外加咗珍珠,珍珠好有咬口,好有台灣嘅味道!臺坊 (香江大廈) 📍灣仔駱克道137-147號香江大廈地下A號舖

臺坊 (香江大廈)
📍灣仔駱克道137-147號香江大廈地下A號舖
2024-05-07 777 瀏覽
我經常看到午市時間排隊人潮眾多,我直覺這些排隊的地方應該是不錯的,通常排隊都有它的原因,所以我也喜歡參與排隊的餐廳。我點了一碗紅燒牛肉麵,價格是$70。如果要加一份台式飲品,只需要再加$8,所以整個午餐包含麵和飲品共是$78。紅燒牛肉麵非常美味 我沒想到$70竟然有這麼多肉和筋,份量十足。一碗麵還附有一大件白蘿蔔和兩大件紅蘿蔔。飲品也很不錯,他們能夠做到少甜少冰,而且珍珠的口感也很好,整體感覺物超所值。

紅燒牛肉麵非常美味

紅燒牛肉麵

紅燒牛肉麵
2024-04-30 564 瀏覽
今日lunch同同事去食碗牛肉麵。明明叫左刀削麵但黎左普通面,原來收銀嗰個人聽錯,落錯單。點知佢一句「你講錯」 就要硬食。收少錢我可以補返但就拒絕話做左改唔到。做錯野仲要收佢氣😡😡😡Today I went with some colleagues to have some beef noodles. We ordered thick noodles but the usual one was served. It turned out that the man at the cashier took the wrong order and to our surprise he only answered ‘you ordered wrong’ when told we could pay extra if he charged us less and we were forced to take what they offered with the excuse of once prepared, it cannot be changed. Taking the wrong orde

Today I went with some colleagues to have some beef noodles. We ordered thick noodles but the usual one was served. It turned out that the man at the cashier took the wrong order and to our surprise he only answered ‘you ordered wrong’ when told we could pay extra if he charged us less and we were forced to take what they offered with the excuse of once prepared, it cannot be changed. Taking the wrong order and giving attitude to customers, what great service!
2024-04-30
20 分鐘 (堂食)
2024-04-25 544 瀏覽
今日去咗灣仔呢間台式餐廳食嘢間餐廳好近地鐵出口行幾分鐘就到☺️餐牌上面嘅都係典型嘅台式料理例如滷肉飯、牛肉麵、拌麵、冷麵仲有一啲夜市小食可以揀主食我揀咗鹽酥雞滷肉飯嘢飲我就揀咗凍嘅珍珠奶茶🤤(如果唔係因為好肚餓 其實我更加想食蛋餅🥹餐廳出餐好快 等咗一陣就已經可以食滷肉飯嘅味道唔錯佢比好多汁 而且有好多料喺入面🤤佢仲會鋪一啲菜脯喺面連埋飯一齊食 味道一流👍🏻鹽酥雞嘅份量都好多鋪滿成個便當嘅面食落去脆卜卜好有夜市炸鹽酥雞嘅風味👍🏻珍珠奶茶味道唔錯珍珠咬落好煙韌👍🏻奶茶亦唔會好甜見到隔離枱嘅客人食緊牛肉麵😏好似好好食咁😍下次都好想嚟試下食牛肉麵🤤離開嗰陣見到舖頭門口有自助外賣落單機好啱返工放lunch嗰陣 快速買一個午餐返公司食👍🏻
今日去咗灣仔呢間台式餐廳食嘢
間餐廳好近地鐵出口
行幾分鐘就到☺️

餐牌上面嘅都係典型嘅台式料理
例如滷肉飯、牛肉麵、拌麵、冷麵
仲有一啲夜市小食可以揀

下次都好想嚟試下食牛肉麵🤤

離開嗰陣見到舖頭門口有自助外賣落單機
好啱返工放lunch嗰陣 快速買一個午餐返公司食👍🏻
2024-04-13 421 瀏覽
今次嚟到灣仔呢一間台灣菜,位於大街嘅地舖,入口好得意有一部自動售賣機,原來係用嚟點餐,不禁令人諗起日本拉麵店。今次嚟到先試吓呢度出名嘅紅燒牛肉麵,筋同腩嘅比例大約係八比二,牛肉嘅件數相當充足,但湯飲落亦都唔會太鹹,有少少麻香嘅感覺。麵線口感煙韌,同湯底好夾。黑糖仙草奶茶少甜自從飲過仙草之後就一試愛上,有啲啫喱嘅口感,比起珍珠更加開胃,黑糖嘅味道亦都好香,唔經唔覺飲咗半杯先記得打卡,絕對係消暑之選。

今次嚟到先試吓呢度出名嘅紅燒牛肉麵,
麵線口感煙韌,同湯底好夾。

黑糖仙草奶茶少甜

2024-03-28 368 瀏覽
Lunch係灣仔附近睇下有咩食平日見到呢間台灣餐廳都好多人排隊舖頭唔算大不過等一陣都已經可以入到去台灣菜必點紅燒牛肉麵牛肉麵一上檯已經聞到好香而且份量好多牛肉炆到好淋,而且好入味另外仲有蘿蔔同紅蘿蔔而且面嘅質感都好彈牙👍🏻炸豬扒肉燥飯一樣份量非常多豬扒都係即炸咬落去熱辣辣另外都有半隻滷水蛋鹽酥雞肉燥拌麵鹽酥雞唔會炸到好乾身,唔想食飯就可以轉呢個拌麵試下📍臺坊 (香江大廈) (灣仔)灣仔駱克道137-147號香江大廈地下A號舖
Lunch係灣仔附近睇下有咩食
平日見到呢間台灣餐廳都好多人排隊
舖頭唔算大
不過等一陣都已經可以入到去

台灣菜必點紅燒牛肉麵

牛肉麵一上檯已經聞到好香
而且份量好多

牛肉炆到好淋,而且好入味
另外仲有蘿蔔同紅蘿蔔
而且面嘅質感都好彈牙👍🏻

炸豬扒肉燥飯
一樣份量非常多
豬扒都係即炸咬落去熱辣辣

另外都有半隻滷水蛋

鹽酥雞肉燥拌麵
鹽酥雞唔會炸到好乾身,
唔想食飯就可以轉呢個拌麵試下

📍臺坊 (香江大廈) (灣仔)
灣仔駱克道137-147號香江大廈地下A號舖
70 分鐘 (堂食)
午餐
  • 紅燒牛肉麵
2024-03-10 376 瀏覽
想食台灣野,但好少小食既專門店,呢間算多台灣野食。叫左杯香芋特飲,幾濃既香芋味,大大杯仲有珍珠,有咬口。叫左個肉燥拌麵,有青瓜絲,手撕雞、EGG,算多配料,肉燥MIX拌麵,幾好食。呢間店好近灣仔MTR,好易去。以前尖沙咀都有分店。呢度仲有唔同口味既蛋餅同埋其他小食,主要係價錢唔貴同埋出餐快。台式飲品口味都好多,可能食到地道既台灣野食同埋飲下野,好似飛左轉台灣咁呀!下次會黎試下蛋餅,MISS IT SO MUCH!
2024-02-24
2024-01-31 561 瀏覽
成日lunch經過見到都好多人排隊,原來係食台灣嘢,不過見舖頭入面有啲迫,所以就即場買咗份外賣返公司同同事食。🐻鹽酥雞肉燥飯雞肉好嫰唔韌,又唔會好多炸皮;肉燥份量好足夠,每啖飯都有適量嘅肉燥去送。🐻手撕雞肉燥拌麵可能本人鍾意重口味,略嫌個麵唔係好夠入味。不過勝在啲手撕雞夠味,又嫰又滑,又唔會好多皮同埋肥膏。🐻海苔炸魷魚一開餐就真係食呢味先,估唔到拎到返公司都仲可以咁熱咁脆,個皮炸得薄薄地,值得一試!總結嚟講,份量好足夠,飽咗成個下晝!總評分:🍯🍯🍯🍯(4/5)

🐻鹽酥雞肉燥飯

🐻手撕雞肉燥拌麵

🐻海苔炸魷魚

總結嚟講,份量好足夠,飽咗成個下晝!
總評分:🍯🍯🍯🍯(4/5)

外賣自取
2024-01-29 404 瀏覽
要到灣仔工作, 忽然胃有點不適, 才想起原來未吃東西; 想起之前在橋底吃過的臺坊有麵吃, 即時找到坐下, 好好醫一醫胃還是熟悉的感覺; 就算過了午飯時份, 仍然人流不絕, 大家都默默地享用, 比起門外的繁亂, 竟有一點靜下來的平靜叫了百香果蘆薈綠茶, 清涼甜蜜, 即時舒緩了味蕾上次試過主打的牛肉麵, 今次就試試撈麵, 不想太多肉, 就選了炸茄子肉燥拌麵熱愛茄子的我非常喜歡這塊大大的炸茄子, 吃在口中不油膩, 外表香脆, 內裡茄子肉保持濕潤, 加上少少椒鹽, 好味道肉燥份量很多, 差不多所有麵都可以掛上一定份量的肉燥, 很滿足; 味道也夠香濃, 非常合口味

叫了百香果蘆薈綠茶, 清涼甜蜜, 即時舒緩了味蕾

• 炸茄子肉燥拌麵
2024-01-24 278 瀏覽
天氣凍自然就想食熱辣辣嘅嘢,於是就走咗去食台灣野。唔知係咪太凍,連堂食嘅人都少咗😆要咗醉雞翼藥膳米線,米線湯底有當歸味,湯面仲有幾粒杞子,絕對名符其實👍冬天凍嘅時候就係需要哩種味道。醉雞翼分碟上,食得出係由雪櫃拎出嚟,因為仲凍凍地😅但係佢嘅酒味好濃郁,絕對值得凍住食。唔想要太凍或太重味,建議可以浸落湯一陣先再食。珍珠奶綠要咗熱嘅,原來佢哋好貼心,熱嘅奶茶都係無加糖,自己落糖去控制甜度。由於珍珠本身都有甜味,個人無加糖都已經覺得可以。
醉雞翼藥膳米線

珍珠奶綠