去觀塘工廈shopping 完發現有間以牛舌為主題的小店就入去試吓,dinner 有鐵板系列同丼飯套餐,我今次試咗鐵板系列同加咗套餐升級,味道真係唔錯有驚喜,估唔到工廈都食到好嘢。鐵板系列有以下二選一:1️⃣+$10 加配紫菜飯2️⃣+$28套餐升級 (包含:沙律,餐湯,紫菜飯,漬物,飲品)🔹可另加$5升級紅酒汁燴飯🔹追加:司華力腸(1條)$12牛舌芯拼香鮑菇拼大虎蝦 $128沙律菜新鮮配咗黑醋汁,白蘿蔔漬物醃得爽口同酸酸地,餐湯比較淡口,主角牛舌芯用迷你鐵板奉上,底部有洋蔥🧅,洋蔥吸收了醬汁很惹味同香,厚厚的牛舌尖烤得剛剛好,又juicy好彈牙,杏鮑菇大大片, 烤得脆嫩又多汁,大虎蝦爽甜好好味,配埋薑蔥醬汁撈飯真係好正😊。

鐵板系列有以下二選一:
1️⃣+$10 加配紫菜飯
🔹可另加$5升級紅酒汁燴飯
🔹追加:司華力腸(1條)$12

牛舌芯拼香鮑菇拼大虎蝦 $128

2024-11-08
2024-10-25 270 瀏覽
今日去咗舌丼餐廳,聽講佢哋嘅食物幾有名氣,心裡抱著期待,但最後卻令人失望。一入到去,男店員就以一種非常差的服務態度招呼我,甚至呼喝客人等位,感覺好似我哋係打擾佢工作一樣。這種感覺實在唔好,令人覺得不受尊重。至於食物方面,份量真係少得可憐。以工廈餐廳以言,一百多蚊的餐點,竟然食完後還是肚子餓!我叫咗玊子燒同朋友嘅鰻魚,結果都係預製菜,味道平平,完全唔值這個價錢。油量方面又係一大問題,食完後覺得好油膩,根本唔健康。總括來講,舌丼餐廳的服務和食物質素都令我感到失望,恐怕不會再光顧。希望未來可以改善,讓顧客感受到真正的用心。

2024-10-25
20 分鐘 (堂食)
2024-08-29 1188 瀏覽
幾好食都無用,平日夜晚去食,男店員服務態度勁差,一入去講幾多位,就呼喝客人出面等,西面,好似得罪左佢咁。入面抽風系統好差,食完件衫會一大陣油煙味,永遠唔會再去。
2024-07-24 1988 瀏覽
牛舌芯好大塊好厚實🤤🤤 雞扒煎得好嫩🤩🤩 再加埋紫菜飯配紅酒燴牛汁 簡直一絕😋 再配埋前菜 醃物 湯 良心食堂 👀👀女仔一個人食唔晒 大隻仔都會覺得飽飽地好抵食 😤😤😤喺Protein飯堂 再加埋司華力腸 勁大條芝士腸😍😍 再配備制芥茉醬 簡直冇得彈 💪🏼💪🏼💪🏼下次一定要食埋鐵板 好吸引😍過$100就有$10 coupon可以下次用 仲要全日免加一 拍拖聚餐一流 約埋一大班朋友試晒唔同套餐🤩🤩
女仔一個人食唔晒 大隻仔都會覺得飽飽地好抵食 😤😤😤

司華力腸加芝士腸
紅酒燴牛肉汁
  • 牛舌芯拼雞扒丼飯  加司華力腸
2024-07-05 1445 瀏覽
今日特登喺觀塘食午餐上網見到呢間食牛舌的餐廳叫左牛舌尖鰻魚飯套餐套餐已經包左沙律,湯,漬物三塊牛舌夠厚夠大塊,口感有咬口,我最中意,然後我加5蚊要埋個碗紅酒汁,用黎撈飯好正,個湯有埋洋蔥 ,好味呢個餐都吾係平,total 103, 不過係好食,值得再食
今日特登喺觀塘食午餐
上網見到呢間食牛舌的餐廳

叫左牛舌尖鰻魚飯套餐

套餐已經包左沙律,湯,漬物

呢個餐都吾係平,total 103, 不過係好食,值得再食
2024-06-06 1541 瀏覽
喺 KT training 完,就去了好出名嘅駱駝漆大廈揾食,見到呢間食肆被報導推薦,一於試下。午飯時間好多人,心諗冇位就走,哈,剛巧有位唔洗等。點了牛舌尖加牛腱飯套餐,等食期間周圍望吓,open kitchen, 餐廳有自己洗手間,座位擺設不算迫,全店走深色設計連制服都是黑色,感覺好統一。食物: 沙律菜好新鮮,醃物蘿蔔酸度好醒胃,厚厚的牛舌尖好「林」好 juicy,反而牛腱有啲乾。超讚個飯加了醃物同紫菜,簡直將飯的層次升呢幾倍,而且提升食慾,如果只是白飯,食呢個餐會覺得有啲膩。
2024-05-19 1406 瀏覽
🐮👅🍱工廈小鐵板牛舌餐▫️QR code 落單☑️牛舌芯拼雞扒&鰻魚 (和風鹽蔥汁) -$98+$33套餐升級迷你紅酒汁燴牛舌根飯,包沙律,餐湯,漬物,飲品漬物同埋餐湯比較淡口,沙律菜新鮮配咗黑醋汁,而個牛舌根飯就幾濃紅酒汁味,幾特別,白飯超級大碗,細食嘅建議叫少飯。主食用迷你鐵板奉上,墊底嘅有洋蔥,可惜洋蔥冇炒香,唔夠香口,鰻魚燒得幾好,而且有鰻魚汁幾好味,雞扒都燒香咗,外脆內滑,但係就爭咗啲鹽味,但係配和風鹽蔥汁就幾好味,牛舌芯有咬口。🆗雞扒拼鰻魚(日式牛排汁) -$78+$10加配-紫菜飯(不包飲品)呢個餐同上面嘅差唔多,只係冇咗牛舌芯,同埋日式牛扒汁冇和風鹽蔥汁咁好食,紫菜飯嘅紫菜都唔係用牛角有鹹香嘅紫菜,似係普通嘅壽司紫菜,如果用調味過嘅紫菜就會再好食啲。
🐮👅🍱
工廈小鐵板牛舌餐

▫️QR code 落單

☑️牛舌芯拼雞扒&鰻魚 (和風鹽蔥汁) -$98

牛舌芯拼雞扒&鰻魚 轉套餐

🆗雞扒拼鰻魚(日式牛排汁) -$78
+$10加配-紫菜飯(不包飲品)

雞扒&鰻魚 +  紫菜飯

2024-05-18
牛舌芯拼雞扒&鰻魚 轉套餐
觀塘 牛舌專門店 牛舌芯牛舌尖牛舌根一次享受今次黎到呢間鐵板牛舌專門店,主打一個小朋友先做選擇概念🤤🤤一個套餐可以享受牛舌尖同牛舌芯之餘,仲有大啡菇係隔離吸曬牛舌精華,仲可以升級加配紅酒汁燴牛舌根飯❗️一次過試曬牛舌嘅唔同部位(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)賣相吸引之餘價錢亦都十分親民🫶🏻🫶🏻除此之外,佢地仲有牛板腱、大虎蝦、鰻魚等主食可以選擇,所有肉類都係煎好之後放上鐵板上,鐵板仲鋪左一層洋蔥,Keep住我珍貴嘅肉肉溫度之餘又防止痴底,仲要連洋蔥都吸左好多牛牛精華添❗️ʕ •ᴥ•ʔ————————————————⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀▪️牛舌芯拼牛板腱拼杏鮑菇 $98 + 紫菜飯 $10牛舌芯係牛舌肌肉最嫩滑同埋肥美嘅部份嘅中間部位👅肉質細嫩,容易入味,索左好多鹽蔥汁同洋蔥味🧅而牛板腱都保留到啲肉汁,但相對比較韌,杏鮑菇就大大片,脆嫩多汁,好食😋😋▪️牛舌芯拼牛舌尖拼大啡菇 $98 + 紅酒汁燴牛舌根飯 $15牛舌尖相比牛舌芯肉質比較韌,口感較有嚼勁,無咁入味但比較有口感,而大啡菇吸左好多肉汁,咬落去會爆汁添∑(゚Д゚)紅酒汁燴牛舌根飯有好重嘅紅酒味🍷醬汁味道唔錯,細細碗但好
觀塘 牛舌專門店 牛舌芯牛舌尖牛舌根一次享受

▪️牛舌芯拼牛板腱拼杏鮑菇 $98 + 紫菜飯 $10

牛舌尖相比牛舌芯肉質比較韌,口感較有嚼勁,無咁入味但比較有口感,而大啡菇吸左好多肉汁,咬落去會爆汁添∑(゚Д゚)紅酒汁燴牛舌根飯有好重嘅紅酒味🍷醬汁味道唔錯,細細碗但好足料,撈飯幾易入口,相比紫菜飯更加抵食!仲可以食多兩舊牛舌根添(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

個人認為兩個餐都好食!但會更想一次過食曬牛舌芯同牛舌尖,而呢間性價比確實係相當高,如果唔夠飽仲可以+28要套餐,有埋沙律、餐湯、同飲品,但BellyJai食咁多肉有啲罪惡感所以就淨係加個飯夠啦~ε-(´∀`; )

2024-04-30 798 瀏覽
睇到唔少既介紹推介呢間店,而本人都係非常喜歡食牛舌,講到好似專門食牛舌既地方,梗係黎試試佢啦。其實一入座既體驗都真係麻麻地,帶位哥哥比較忙所以好惡,枱椅都好細,枱與枱之間亦好近,雖然未至全店滿座,但係當店已經接近9成滿,而且有唔少人食緊鐵板既時候,真係幾焗促,好在個袋都仲可以放喺椅下個筒入面。Order咗鐵板系列,因為係鐵板既關係,確實係有機會會overcook咗,味道食落還好,質感欠缺牛舌應有既爽口,然後有望到人地order丼飯系列望落好似okay好多咁,真係後悔咗,haha
聽聞呢間牛舌係觀塘都幾有名氣,就位於駱駝漆工業大廈,美食小店嘅集中地,放工時間成日要排隊先入到lift 🙈友人在觀塘返工,放工同佢一齊食🤗佢係Set 咁叫嘅,主打牛舌,選餐自由度高,可以揀拼大虎蝦,吞拿魚玉子,菇類都得套餐升級包飲品,免收加一套餐🔸前菜 -蘿蔔 ,爽甜🔹味噌湯:正常鹹度🔸沙律菜🥗+$10 升級紫菜飯今次點左-牛舌芯 拼雞扒&鰻魚 x2 鐵板燒上已經好吸引,牛舌芯口感較爽口,食落有質感,食得到牛舌嗰種羶味,鰻魚嫩滑juicy ,雞扒外皮煎得香脆,用洋蔥放底,避免乾身就唔好食喇✳️ 分別揀日式牛排汁& 和風鹽蔥汁牛排汁同牛舌芯嘅味互相配搭,唔會太鹹,能將其他肉嘅味道帶出鹽蔥汁,蔥香味濃,最適合點雞扒🤭雞皮餃子🥟🌟裡面係足料嘅雞肉餡,多汁,外皮酥脆,咬落有口感吉列蝦🍤即叫即炸,外皮咬落好脆,蝦冇雪味追加司華力腸 $12 平到呢~大大條,脆皮外層,腸仔肉質幾好
友人在觀塘返工,放工同佢一齊食🤗

套餐升級包飲品,免收加一
套餐
🔸前菜 -蘿蔔 ,爽甜
🔹味噌湯:正常鹹度
🔸沙律菜🥗

+$10 升級紫菜飯

今次點左
-牛舌芯 拼雞扒&鰻魚 x2
✳️ 分別揀日式牛排汁& 和風鹽蔥汁
牛排汁同牛舌芯嘅味互相配搭,唔會太鹹,能將其他肉嘅味道帶出
鹽蔥汁,蔥香味濃,最適合點雞扒🤭

雞皮餃子🥟🌟
裡面係足料嘅雞肉餡,多汁,外皮酥脆,咬落有口感

吉列蝦🍤
即叫即炸,外皮咬落好脆,蝦冇雪味

追加司華力腸 $12
平到呢~
大大條,脆皮外層,腸仔肉質幾好
2024-03-29
10 分鐘 (堂食)
  • 雞皮餃子
  • 牛舌芯拼雞扒&鰻魚
被在觀塘周邊返工嘅朋友推薦了呢一間藏在工業大廈的牛舌定食,意外唔錯主要分別丼飯系列同埋鐵板系列這次我哋主要叫了鐵板系列,首選日式牛排醬汁,甜甜的同牛舌很搭~牛舌芯拼杏鮑菇拼牛板腱杏鮑菇在鐵板上呆了許久依舊脆爽,牛板腱本身帶著一點點胡椒香味,幾鮮嫩,招牌牛舌芯超厚一塊,幾貼心的切了幾條刀~讓牛舌芯和醬汁更好地融合在一起更加入味!趁熱食幾好味🤤牛舌芯拼鰻魚拼雞扒鰻魚看上幾有食慾,雞扒煎的外表特別酥脆,醃的味道也剛剛好!看的出來每道食物都是有用心在製作!+10元就能換購紫菜🍚,呢間米飯都好食還叫了小食司化力腸~💰12元超大一盤,每一節都切了花,外皮脆脆的,內里很軟糯!性價比超高!吉利蠔同埋芝麻雞翼外表酥脆,內里一咬開,蠔仔嘅汁水就爆了出來~味好鮮!小食隨便叫都好食
主要分別丼飯系列同埋鐵板系列

牛舌芯拼杏鮑菇拼牛板腱

牛舌芯拼鰻魚拼雞扒
+10元就能換購紫菜🍚,呢間米飯都好食

還叫了小食
吉利蠔同埋芝麻雞翼
2024-03-24 567 瀏覽
朋友最近介紹一間牛舌專門店比我。係觀塘駱駝漆內的「舌丼」。香港比較少見牛舌專門店,所以我同家人就決定試一試。✪ 大虎蝦拼牛舌芯&杏鮑菇套餐包含了主食,麵豉湯,紫菜飯,前菜,沙律。鐵板醬汁揀選了和風鹽蔥汁,增添了一股清爽的味道。牛舌芯的質地嫩滑彈牙,搭配上大虎蝦和杏鮑菇,份量豐富。✪ 杏鮑菇拼牛舌芯&牛板腱揀選了日式牛排汁作為醬汁,帶來了濃郁的牛肉風味。牛舌芯口感軟嫩,牛板腱肉質爽口。 杏鮑菇調味惹味。【 舌丼 】📌 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座1樓R室

✪ 大虎蝦拼牛舌芯&杏鮑菇

✪ 杏鮑菇拼牛舌芯&牛板腱

【 舌丼 】
📌 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座1樓R室
2024-03-23 506 瀏覽
鍾意食牛舌嘅朋友千祈唔好錯過❤️估唔到可以用咁優惠嘅價錢食到咁高質素嘅食物👍🏻真係要力推比大家🫡叫左兩個鐵板餐,夠哂鑊氣✌🏻我哋仲升級加錢做套餐,有沙律有嘢食有唔湯!而且牛舌拼嘅款式勁多,又可以揀雞扒,又可以揀鰻魚,又可以揀司華力腸,吞拿魚玉子,大虎蝦等,真係梗有一款啱心水❤️大啡菇拼牛舌芯拼牛舌尖配牛排汁,雙重享受😋牛舌尖彈牙爽脆,牛舌芯香軟林滑😳而且鐵板底有勁多洋蔥絲,真係好抵食☺️牛舌芯拼雞扒&鰻魚配和風鹽蔥汁☺️雞扒又滑又多汁,鰻魚外脆內暖,高質👍🏻我哋再加碼叫埋司華力腸都係加多$12 ,超抵食!下次經過駱駝漆,一定會再嚟食❤️

我哋再加碼叫埋司華力腸都係加多$12 ,超抵食!

下次經過駱駝漆,一定會再嚟食❤️
2024-03-21
2024-03-20 423 瀏覽
日式晚餐套餐今天晚上,我和哥哥到位於觀塘開源道的舌丼餐廳吃晚餐。我們點了炸蝦兩隻作為小食開始晚餐。即炸即做,很好味道。接著我們又點了兩個套餐。第一個套餐包括牛舌、雞扒和鰻魚,搭配香噴噴的牛舌飯。牛舌食落味道濃,好正。雞扒和鰻魚也新鮮。第二個套餐則有雞扒、大啡茹和司華力腸,司華力腸特別好味,應該是高級食材與別不同,搭配香氣撲鼻的紫菜飯成碗食曬。最後,我享用了OOHA無糖梳打水,清爽怡人,是白桃烏龍的味道。哥哥就飲了紙包裝的大紅袍烏龍茶。
日式晚餐套餐

2024-03-17 422 瀏覽
一向鐘意食牛舌👅,尤其是牛舌芯。 今日見到駱駝漆有間牛舌專門店, 環境好有氣氛,走工業風, 係實而不華的感覺。🍭杏鮑菇拼牛舌芯🐂👅牛板腱鐵板餐送嚟時鑊氣十足, 牛舌芯好奢華,芯身超厚又清爽, 口感豐盈😬,同配嘅牛腱熟度剛好, 完全係香滑無渣。🍭牛舌芯🐂👅拼雞扒🐔鰻魚牛舌無敵之外, 雞扒都好好食喎, 雞皮烤得十分酥脆🌟,雞肉香滑,鰻魚肉呢就油脂豐富,味道甘香,每款都好出色。🍭雞皮餃子🥟,司華力腸,吉列蝦🍤雖然個餐份量好足,但見小食價錢唔貴喎🤗, 所以都忍唔住叫啲小食試下😅。 👍 炸蝦同雞皮餃子十分酥脆唔油膩, 讚!

🍭杏鮑菇拼牛舌芯🐂👅牛板腱
鐵板餐送嚟時鑊氣十足

🍭牛舌芯🐂👅拼雞扒🐔鰻魚

🍭雞皮餃子🥟,司華力腸,吉列蝦🍤

2024-03-14
10 分鐘 (堂食)
  • 牛舌芯拼牛板腱&帆立貝