2021-04-05 788 瀏覽
今日因為有啲嘢做,黎到石門京瑞搵野食雖然呢度係出名食船麵,但見到佢個咖喱豬頸肉飯就覺得好吸引,決定試一試佢❗️❗️❗️❗️咖喱有兩款:青咖喱或者黃咖喱,青咖喱會比較辣,今次決定試吓個黃咖喱😋😋😋黃咖喱係比較甜,椰香味夠,好惹味👍🏻👍🏻質素高👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻另外豬頸肉有好入味,大大嚿又唔會太硬,撈埋落個飯度就更加好食❗️❗️❗️❗️ 另外套餐放送汽水,亦可以加錢轉其他特飲 整體來講雖然店舖細細,但質素好高,性價比高
今日因為有啲嘢做,黎到石門京瑞搵野食

黃咖喱豬頸肉飯

黃咖喱係比較甜,椰香味夠,好惹味👍🏻👍🏻
質素高👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

另外套餐放送汽水,亦可以加錢轉其他特飲

整體來講雖然店舖細細,但質素好高,性價比高
黃咖喱豬頸肉飯
2021-03-21 768 瀏覽
環境:成個環境好似身處於大排檔,座位下有好多個紙箱,頂住隻腳食物:食物方面嘅質素真係最令人激氣,同朋友每人叫咗一碗麵,每個套餐跟一項小食食到差唔多,我就追問我嘅小食幾時有,侍應話將兩個套餐嘅小食放埋一齊。因為份量太少,根本留意唔到原來係兩個份量嘅小食我反映唔知道兩個小食放埋一齊,戴眼鏡嘅女侍應聽完,唔出聲就走咗去,態度非常惡劣即使係同一張單,我唔明白點解要將小食放埋一齊請問點解唔將兩碗面放埋一碗呢?點解唔將兩杯飲品放埋同一個杯呢?豬扒檬粉加一杯唔特別好飲嘅泰式咖啡,埋單56元,價錢上唔算太貴,湯底唔特別令人留下深刻印象,豬扒鞋口,再加上惡劣環境(紙箱頂腳)、劣質出餐、唔特別好食嘅味道、冇禮貌嘅侍應真係唔會再考慮進入呢間餐廳

因為份量太少,根本留意唔到原來係兩個份量嘅小食

即使係同一張單,我唔明白點解要將小食放埋一齊

真係唔會再考慮進入呢間餐廳
豬扒檬粉
2021-03-21
5 分鐘 (堂食)
2021-03-13 542 瀏覽
新年食個求財麵旺一旺財🤑!求財麵即係咖喱麵,呢碗求財麵好香咖喱同椰汁味,湯底微微杰身,加上微辣非常惹味,令人食完一啖又一啖😋。金邊粉軟硬度啱啱好,配上酸菜口感幾豐富😍。香茅雞翼雖然係浸湯上,但炸得好香口,所以雞皮都好味,而肉質夠嫩滑👍。
2021-02-26 678 瀏覽
其實之前都已經想食,但係啲時間唔係好岩,不過今日好好彩,差唔多2點半,我同我嘅朋友就決定食佢嘅$98任食放題。放題包括啲乜?咁當然就有船麵啦!佢每一細碗只可以配一個送,未黎之前上網啲啲人話好大碗,黎到之前見到其實都適中份糧,細細碗黎,我叫左肥牛加炸蒜豬湯。第二樣就係串燒,今日串燒出左豬牛雞,仲有得揀雞卷、牛丸、豬肉丸,佢係連埋醬一齊上嘅,但係你可以叫佢分開,我覺得傳燒就可能有少少乾,牛串有啲硬,最好味應該係雞卷串燒!另外,我嘅朋友仲叫左沙律X2,佢沙律都好足料,底下仲有啲檬粉其實佢都有叫錢食嘅item,不過我地無叫到。如果你本身食好多野,咁應該好適合你,上菜Ok快,一定會食得飽PS 汽水果啲都係任叫

放題包括啲乜?

PS 汽水果啲都係任叫
2021-02-26
2021-01-17 679 瀏覽
三個字‘堅難食’用上平價食材,啲湯河粉鞋口兼爛溶溶,啲湯冇鮮味,沙律竟然用泰國樽裝雞醬就咁撈,大部份食物都係現成野只係解凍再放落油煱炸下上碟,再用膠碗上,有的over cook,所以好乾。開一間餐廳真係好多因素合乎才能成功例如食材新鮮度,種類,烹調食物方法,食物的溫熱度,餐牌的種類,地點是否就腳,員工的服務態度,衛生程度,環境是否舒適,食物擺盤與提供給客人的細位如桌上的調味,餐具是否足夠, 茶水供應,其實好多位可以做得好的。
2020-11-22
2020-10-26 837 瀏覽
串燒拼盤(6pcs) 豬牛雞各2串🔥沙嗲既花生醬味都好突出👍🏼咖哩豬頸肉飯套餐 豬頸肉有5大塊都幾正!好爽口⋯可惜咖哩同飯都唔夠熱😰完全扣分❌旁邊既伴碟菜都完全唔吸引🙊唔抵食.冬陰功船麵餐 (肥牛) 好香既冬陰公味😛🐮肥牛亦都有好多塊金邊粉好彈牙💛我最鍾意呢款🙋🏻‍♀️...
串燒拼盤(6pcs)
豬牛雞各2串🔥
沙嗲既花生醬味都好突出👍🏼

咖哩豬頸肉飯套餐
豬頸肉有5大塊都幾正!好爽口⋯
可惜咖哩同飯都唔夠熱😰完全扣分❌
旁邊既伴碟菜都完全唔吸引🙊唔抵食
冬陰功船麵餐 (肥牛)

好香既冬陰公味😛
🐮肥牛亦都有好多塊
金邊粉好彈牙💛我最鍾意呢款🙋🏻‍♀️
外賣送餐
2020-10-21 763 瀏覽
哩個係上年買嘅外賣船河🍜初初開個時真係幾好食大大隻雞翼、湯底好濃好惹味但唔會好咸、配菜又多加咗勁多炸蒜、炸豬皮好香!炸豬皮都幾辣🌶仲有啲金不換令個湯更正呀河粉又滑又彈牙👍🏻😋香茅雞奕好入味外皮好香口不過早2個月再去食,雞翼細隻左好多,湯又淡咗,配料少,連個金不換都冇埋,炸豬皮得3粒,至於服務,初初好有禮貌個姐姐唔見咗,得返個態度一般嘅女仔。😭😭😭黃店不要退步呀,尤其而家愈來愈多食船麵嘅舖頭。最起碼要keep到個水準至得呀。

哩個係上年買嘅外賣船河🍜
初初開個時真係幾好食
大大隻雞翼、湯底好濃好惹味但唔會好咸、配菜又多
加咗勁多炸蒜、炸豬皮
好香!炸豬皮都幾辣🌶
仲有啲金不換令個湯更正呀
河粉又滑又彈牙👍🏻😋
香茅雞奕好入味
外皮好香口

外賣自取
2020-10-15 658 瀏覽
等了十五分鐘,等來這種魚柳飯。也算這家店的常客了,至少光顧過十來次,之前通常點金邊粉味道還不錯。今天點這魚柳飯太讓人生氣了。這種樣子還端出來給客人吃,還要等整整十五分鐘,店裡也沒很多客人,服務員也看起來沒有很忙在聊天。這種程度的飯15元都嫌太貴。差評!
等了十五分鐘,等來這種魚柳飯。
魚柳飯套餐
2020-10-15
15 分鐘 (堂食)
2020-10-14 455 瀏覽
中午去買外賣,叫咗個泰式豬肉丸金邊粉,唔算等咗好耐。因為都幾平,三十蚊一碗,所以都預咗份量唔會多得去邊。打開真係發現都幾少,粉唔多,男仔應該唔夠食,粒豬肉丸幾細粒,份量感覺同下午茶差唔多。
外賣自取
2020-10-08 553 瀏覽
今次同朋友一齊去試吓任食船麵!任食包括有迷你船麵、串燒、沙律同汽水💁🏽‍♂️呢個價錢嚟講預咗質素唔會好高 但冇諗過佢做得咁Hea😟剛到既時候職員處理緊攞月餅 咁我哋就係門口等 但等左一段時間都好似想唔理我哋咁😂-第一輪Order串燒有啲乾 沙嗲醬👌🏻既 串燒味道還好!而沙律個底係有檬粉 分量都唔少 感覺似食多碗迷你粉麵!迷你船麵 呢輪個麵底份量正常 至於湯底偏淡 而個炸豬皮好韌 感覺似封塵好耐咁!因為講明係迷你 預咗好似試食咁 配料係少/細粒 預幾啖就食完!-食完叫第二輪 睇落船麵個麵底多咗啲 以為自己錯覺!至於串燒就好L鹹 食完一串已經唔想食既Feel!但到第三輪 船麵好明顯係超多麵!佢配料唔多所以好覺眼 感覺係兩三個麵底放落去😐想塞飽你個肚咁 湯底都越嚟越無味!-其實如果唔想整任食不如CUT左佢 我哋每次都係3碗咁叫 叫到第三次就見到咁 成Pat麵都叫迷你?都係埋單走人🙈反而就咁正常一碗望落好有心機整 有早知就唔任食啦😂信左網上有人介紹任食🙊
2020-09-25
15 分鐘 (堂食)
2020-10-03 315 瀏覽
香矛雞翼 - 泰北求財麵餐 (微辣 | $52)• 可按個人喜好自由配搭粉麵(金邊粉、米粉、檬粉、河粉甚至有泡飯和公仔麵。還可選擇當中的配料與否。• 跟餐會有一份口感香脆的素春卷,配上酸辣醬,幾開胃。• 我選擇了檬粉及保留所有配料,湯底極之香濃惹味、有層次,酸、辣、奶香比例都配合得十分恰當。• 當中的配料份量亦毫不吝嗇,食檬粉同時可以食到芽菜、蔥粒在內,口感豐富。• 雞翼因為吸收了少許湯底的味道,亦變得相當惹味,肉質緊緻有咬口。青檸梳打 (餐轉特飲+$8)• 選擇了少甜、少冰,青檸味清新突出,微酸的味道亦十分消暑。• 當中加入蝶豆花,呈現了獨特的紫色漸變。招牌泰式無骨鳳爪 ($22/3)• 口感爽脆、酸味均勻滲透,保留了軟骨的部分,吃起來相當有咬口。
脆脆素春卷
香矛雞翼 - 泰北求財麵餐 (微辣 | $52)

• 跟餐會有一份口感香脆的素春卷,配上酸辣醬,幾開胃。

青檸梳打 (餐轉特飲+$8)

• 當中加入蝶豆花,呈現了獨特的紫色漸變。

招牌泰式無骨鳳爪

招牌泰式無骨鳳爪 ($22/3)

招牌泰式無骨鳳爪
2020-10-03 306 瀏覽
石門都算係沙田區多黃店餐廳嘅地方,食物種類都比較多,而且性價比相對地高,可能租金始終都冇沙田站同大圍站咁貴。呢間船仔,近排做緊放題,如果係6:30前埋單每張單仲可以再減$10。放題有各種嘅船河食,湯底冇記錯係有兩種選擇,我淨係記得佢冇得揀冬陰功湯,但佢有最經典嘅船河湯底揀返。因為放題所以係食迷你size,每一碗河粉呢都係細細碗,啲餸份量就正正常常。我哋試咗三碗唔同配菜。味道都唔錯。另外亦都有串燒可以食,雞牛豬放題。串燒味道唔錯而且啖啖肉。不過你食得出佢唔係燒,而係油炸。但係講真呢個價錢算係咁上下啦,味道都算幾好。仲有包沙律可以放題,佢嘅沙律有啲似檬粉,又唔係好覺得完全係沙律,有檬粉喺度嘅感覺都係有啲飽。但係個汁酸咪咪係幾好食。仲有任食生菜加蠔油,對我哋啲港女來講呢就真係有需要嘅!最後嗰餐仲有包汽水任飲!

仲有任食生菜加蠔油,對我哋啲港女來講呢就真係有需要嘅!

最後嗰餐仲有包汽水任飲!
2020-10-01 2507 瀏覽
今次第二次嚟石門食船仔,上次黎食船麵,湯底唔算話好濃好濃,因為喺香港有食過其他好好食既船麵,所以比較之下覺得呢度嘅船麵一般。佢有套餐,一碗麵加一件小食、沙律同埋罐裝可樂。又或者想單點都得仲有啲小食今次想試吓佢個泰北求財麵,叫咗個套餐,配脆脆素春卷、沙律。有三隻香茅雞翼,鹹酸菜芽菜等等配料佢個湯底都好香濃,少少辣,其實有啲似新加坡嗰種喇沙湯底,有椰香味嘅,好惹味!屋企人要咗船麵,自己覺得一般。飲品方面,加咗錢要泰式奶茶同埋椰汁冰,唔算太甜,都ok! 套餐嘅小食都只係得一件感覺上比較少,如果係兩件會得體啲😂同埋食食吓發現佢比留咗個沙律,不過都食飽,所以就冇特別同店員講返。另外加咗三串串燒,一串雞,一串牛,一串豬肉。好快上菜,感覺上係已經一早燒好,整返熱或者就咁拎俾你🙈總括嚟講個泰北求財都幾好食!船麵就真係一般,不過佢好似係石門唯一泰國嘢嘅選擇,所以如果住喺附近或者喺附近返工嘅朋友都可以嚟試吓😛

佢有套餐,一碗麵加一件小食、沙律同埋罐裝可樂。

又或者想單點都得

仲有啲小食

今次想試吓佢個泰北求財麵,叫咗個套餐,配脆脆素春卷、沙律。

有三隻香茅雞翼,鹹酸菜芽菜等等配料

屋企人要咗船麵,自己覺得一般。

飲品方面,加咗錢要泰式奶茶同埋椰汁冰,唔算太甜,都ok!

另外加咗三串串燒,一串雞,一串牛,一串豬肉。
好快上菜,感覺上係已經一早燒好,整返熱或者就咁拎俾你🙈

• 泰北求財麵
2020-08-23 383 瀏覽
次次黎食必叫豬招牌豬骨濃湯金邊粉配龍眼水。湯底好香,呈淺啡色,有少少似肉骨茶嘅味道。配料試過豬頸肉(近排好似無左),泰式牛丸豬肉丸,都好好味,充滿住泰國風情。湯面會有幾粒辣豬皮,非常正,但近來好似愈來愈細粒同碎,如老闆娘睇到嘅話請留意一下。分量偏細,一般女士就夠,男士可能要食多少少小食。龍眼水係一枝枝嘅,好多乾龍眼肉,又唔太甜,黎襯一定嗌,食完咁濃味嘅湯,飲埋佢就perfect!
2020-07-28 511 瀏覽
又到左月尾🙇🏻‍♂️,身上冇乜錢淨,唔知食乜好🤷🏻‍♀️。哩間船麵抵食又大碗,一張紅三魚🐙就餵飽左兩個人。🐄肥牛豬骨濃湯檬粉(單餸$32✨):一上台就聞到好香蒜味👃🏻,即刻開胃哂。湯底屬於清香型唔傑,略略有股藥材味。跟面慨配料入面有辣豬皮,令成個湯帶點輕微辣度,,多左啲刺激同層次。🍜檬粉偏淋我地就唔太鍾意。最後,成碗湯飲哂都,會確喉😗,好明顯係心機之作唔係味精水。🐓香茅雞翼豬骨濃湯金邊粉($32✨):湯一同上面講果碗一樣就唔多講啦。值得一提慨係金邊粉煮得啱啱好,爽口彈牙又有米香,嚟到一定要嗌🌟。雞翼入哂味,食到啖啖香茅味,十分推介🧞‍♂️。🍹佛系龍眼冰(跟餐+ $ 9):龍眼水唔會太甜,睇得到個底有好多龍眼肉。同埋系直接用膠樽裝,飲唔曬可以帶走😽另外跟餐都嗌左兩樣小食🐔雞肉串燒+🐷豬肉串燒($ 18/2串* 2):18兩串都好嫩滑,雞肉仲要juicy唔幹添,只係差咁啲炭香味同沙嗲醬可以比多啲就好了。😈 😈⠀總結:一百蚊有碗麵又有小食,食到兩個人都好滿足,哩間鋪真係良心小店嚟,食返出佢地對食物唔馬虎,經過可以一試👏🏻。

🐄肥牛豬骨濃湯檬粉(單餸$32✨):

肥牛豬骨濃湯檬粉
香茅雞翼豬骨濃湯金邊粉
佛系龍眼冰
雞肉串燒&豬肉串燒
  • 香茅雞翼,豬骨濃湯,金邊粉,佛系龍眼冰
  • ,雞肉串燒