2020-07-12 35 瀏覽
泰國地道船麵是黑色或黯紅色的湯底是它船麵在泰國是平民食物,主要以滷水料加豬血甚至牛骨咬成湯底,色澤黯紅色或深褐,帶濃烈香料味香草味。兒孫蝗災得尖沙咀大埔都有分店招牌有黃牛船麵走牛肉豬肉雞肉等等不同的船麵配料款式而我們選了經典牛湯船麵金邊粉,配料有牛腩牛丸和肥牛,湯底微微辛辣牛味重 。至於撈麵就選了闊河粉過路陪你有雞絲和雞翼雞翼十分入味,輕輕用筷子一拉便拉出了骨 。招牌船麵可自選麵底。泰式小食、炸物和飲品串燒種類眾多,海鮮豬牛羊雞蔬菜都有 。魷魚鬚香口嘢未略嫌鮮味不足 。牛肋肉菠蘿豬頸肉雞肉份量剛剛好-𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝:💃🏼 💃🏼 💃🏼/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎: $100/𝚑𝚎𝚊𝚍. ————————————————船皇 (大埔)大埔安邦路3號大埔超級城C區1樓539-541號舖————————————————
泰國地道船麵是黑色或黯紅色的湯底是它

招牌船麵可自選麵底。

泰式小食、炸物和飲品
牛肋肉菠蘿豬頸肉雞肉份量剛剛好

𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝:💃🏼 💃🏼 💃🏼/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎: $100/𝚑𝚎𝚊𝚍.
————————————————

船皇 (大埔)
大埔安邦路3號大埔超級城C區1樓539-541號舖

————————————————
  • 船皇湯麵
難得入嚟大埔探朋友,順便搵下好野食啦!喺大埔超級城見到呢個裝修好特別,有個tuk tuk放喺門口俾大家影相打卡!再睇吓個Menu,價錢非常之親民,咁梗係二話不說入去食啦!首先講吓個船麵啦個湯底真係同泰國食嘅一模一樣,不過同泰國唔一樣嘅就係呢度份量大好多!食一碗都已經好滿足啦!除咗上面仲嗌左啲小食啦,串燒豬頸肉都唔錯!另外叫左個生菜包小辣,非常清新又惹味,跟住我見到我最鍾意食嘅甜品芒果糯米飯,咁梗係要叫啦,份量亦都係好大,食到我超飽啊!
難得入嚟大埔探朋友,順便搵下好野食啦!

2020-07-08 492 瀏覽
好耐冇去泰國啦,最令人懷念就係我最愛食的船麵,係香港都開了不少船麵的餐廳。今個週末來到大埔超級城行街,行街前都要食個brunch的,於是來到這間船麵餐廳。餐廳門口位置有一架"篤篤"車的擺設,俾有泰國風味!餐廳快餐店形式的,先在收銀處落單,然後會給予你取餐機,取餐機響起便可到取餐處取餐。豬肉豬肉丸金邊粉湯麵,麵底有幾款可以揀,以最貼近泰國風味一定會揀選金邊粉,金邊粉軟硬適中,湯底味道濃郁,帶有微辣!豬肉是腩肉的位置,肉會較肥美!肉丸較香港的肉丸,很有泰國風味!上面還有豬皮,豬皮吸收了湯的味道,十分入味!再加上附有的魚露、辣粉等,令味道更惹米。船皇湯麵,這款招牌湯麵,有齊所有配料,包括雞翼、牛腩、豬肉、肥牛、蘿蔔、肉丸等,非常足料!雞翼和牛腩都整得好冧好入味,湯底味道濃郁,有泰國船麵的香料,什有去了泰國的感覺!泰妹雞翼,這裡的雞翼是單邊雞翼,上次去泰國的時候發現他們大多數都是吃單骨雞翼,這樣會較方便。雞翼有稍稍炸過,帶點脆口,微辣,雞肉都幾滑,再點上酸辣醬,味道更惹味!串燒,這裡還有串燒可以揀,我們點了沙嗲雞肉、沙嗲牛肉、沙嗲豬肉、魷魚鬚、泰式牛肉丸子、串燒菠蘿,估唔到這的沙嗲串味道幾香口
餐廳門口位置有一架"篤篤"車的擺設,俾有泰國風味!
豬肉豬肉丸湯麵
船皇湯麵
泰妹雞翼
串燒,這裡還有串燒可以揀,我們點了沙嗲雞肉、沙嗲牛肉、沙嗲豬肉、魷魚鬚、泰式牛肉丸子、串燒菠蘿,估唔到這的沙嗲串味道幾香口,雖然沒有醬汁附上,但是串燒表面已經有沙嗲醬,香口惹味!魷魚鬚有點炭燒的味道,上面塗上甜甜的燒烤醬,幾惹味!牛肉丸燒得有點脆口,而菠蘿甜甜酸酸,十分開胃!
泰式奶茶、青檸梳打,飲品用上冰杯盛裝,能夠令飲品更凍,奶茶是泰國奶茶的味道,不會太甜!而青檸梳打夠酸,開胃又解渴!

能夠在香港吃到這麼美味的船麵,實在太好了!
2020-07-05
船皇湯麵
泰妹雞翼
  • 泰式奶茶
  • 串燒
2020-07-06 20 瀏覽
本身plan 咗7月去泰國🙁。唯有食「船皇」醫下心靈先。船皇幾有food court feel。去收銀櫃枱落order。自己揀位坐定定等部機仔響。再出去拎食物。😆船皇湯麵🍜麵底有4款揀。蛋麵/米粉/河粉/金邊粉。餸超豐富。包括有牛腩。牛肉片。牛肉丸。雞絲。雞翼。豬肉。豬肉丸同豬潤。😝心多多嘅🐽仔表示好滿足。嗌咗三款串燒🔥。有牛舌。豬頸肉同魷魚🦑so。最愛魷魚🦑so。唔un軟淋淋。唔係間間串燒店有🉐️買。👍🏻泰妹雞翼~$22 就有5隻,都算幾抵食。
本身plan 咗7月去泰國🙁。唯有食「船皇」醫下心靈先。
船皇湯麵🍜
麵底有4款揀。蛋麵/米粉/河粉/金邊粉。

泰妹雞翼~
$22 就有5隻,都算幾抵食。
2020-07-04 19 瀏覽
有多款串燒,叫咗串燒魚餅$15。呢個充滿泰式風味。串燒牛舌叫咗三串$48,牛舌味道唔錯,有少少牛味。幾爽口!配泰式燒烤醬。串燒豬頸肉$15,呢個食落去比較多肥肉,啱鍾意食肥美肉嘅人。串燒沙嗲豬肉$14,豬肉覺得味道唔錯,夠林,幾香。串燒沙嗲雞肉$14,雞肉滑,帶有香料味!泰式蝦春卷新鮮炸起,但多咗少少油。食落幾香脆,中間有隻蝦。船麵揀咗豬肉、豬肉丸配豬潤。店員話是日冇豬膶,就比多幾粒豬肉丸。豬肉係豬腩肉;豬肉丸我鍾意食因為幾爽口彈牙,係泰式風味。船麵湯底好夠味,叫咗小辣辣辣地。另外叫左牛腩、牛肉片、牛肉丸撈麵。有撈麵醬汁,都幾夠味。啱晒鍾意食牛嘅朋友。飲品叫咗青檸梳打,因為係梳打水所以唔會甜,但係幾解渴。

串燒沙嗲豬肉$14,豬肉覺得味道唔錯,夠林,幾香。

串燒沙嗲雞肉$14,雞肉滑,帶有香料味!

泰式蝦春卷新鮮炸起,但多咗少少油。食落幾香脆,中間有隻蝦。

飲品叫咗青檸梳打,因為係梳打水所以唔會甜,但係幾解渴。
2020-07-01 17 瀏覽
同左男朋友嚟大埔一日遊去到大埔超級城就即刻搵吓有啲咩食見到好耐都冇食過泰國嘢就決定嚟試吓船麵😙😙見到呢一間泰國船麵專門店好多選擇我哋就要左兩杯幾得意著名嘅泰仔奶茶😁佢哋係用泰國空運過嚟嘅碗去裝奶茶味道非常正宗茶味好濃郁同香港嘅唔同👍❤️而且我哋要咗一個船皇湯麵一個船皇撈麵佢總共有四種面俾我哋揀我哋兩種都嗌咗金邊粉上菜嘅時候發覺佢哋嘅份量都幾多🤐而且金邊粉嘅質地可以吸晒精華上面有豬肉丸魚蛋牛腩雞絲腩肉豬油渣😎真係見到排序都覺得飽飽地啊成個湯底用咗好濃郁嘅牛骨去熬製❤️😛好正☺男朋友嗰個撈麵都好特別餸菜款式同我呢款差唔多😎之後我哋要咗泰妹雞翼五隻食落去都幾香口串燒我哋分別要做牛肉牛舌魷魚鬚同雞肉💕全部佢哋都係新鮮燒起加埋佢哋特製嘅醬汁都唔錯😎而且嗌得多都幾平🥰🥰👌
同左男朋友嚟大埔一日遊

全部佢哋都係新鮮燒起
加埋佢哋特製嘅醬汁都唔錯😎
而且嗌得多都幾平🥰🥰👌
2020-06-29 424 瀏覽
之前食過銅鑼灣同尖沙咀既船皇,今日機緣巧合嚟到大埔,順便去埋船皇係大埔超級城既第三間分店!大埔分店比銅鑼灣同尖沙咀大得多,而且更闊落。另外門口擺放左一架泰國傳統交通工具嘟嘟車🛺,絕對係餐廳既打卡位。運作形式亦有所不同,客人先下單付錢,然後等號碼才出去拿食物。- 船皇湯麵每次都係選擇蛋麵,今次都唔例外,口感似鹼水麵,但容易咀嚼。我仲加$1 轉左和牛。和牛幾較稔,肉味香濃。另外仲有大量材料包括雞翼、牛丸、豬皮、豬肉。- 泰式炒金邊粉金邊粉係大埔限定,所以非叫不可。金邊粉煙煙韌韌,唔係太濕濶,甜酸程度啱啱好,不過略嫌唔夠穫氣。- 串燒派對沙嗲雞肉叫左三串,沙嗲汁偏甜。魷魚鬚相當大隻,串燒牛舌非常厚肉,豬頸肉燒得好香口,而且爽口彈牙。- 泰式奶茶泰式奶茶係每次必點飲品,口感滑溜,越甜越喜愛😍- 凍檸檬茶茶底有餘韻,而且唔太甜,啱晒我女朋友。總結:終於過三關去齊晒船皇三間分店,船皇湯麵仍然係必叫食物,串燒不過不失。

- 船皇湯麵
和牛船皇湯麵

- 泰式炒金邊粉
泰式炒金邊粉

- 串燒派對
串燒牛舌
串燒沙嗲雞肉(3串)
串燒魷魚鬚

- 泰式奶茶
泰式奶茶係每次必點飲品,口感滑溜,越甜越喜愛😍

- 凍檸檬茶
茶底有餘韻,而且唔太甜,啱晒我女朋友。
凍檸檬茶

2020-06-24
和牛船皇湯麵
串燒沙嗲雞肉(3串)
串燒魷魚鬚
2020-06-29 22 瀏覽
實在太掛住泰國,所以見到「船皇」就急不及待入去食個船麵先!!見到餐牌都好多選擇,分別係湯麵、撈麵、串燒、飲品,同埋大埔店限定嘅炒粉、飯同甜品!!「招牌菜」 船皇湯麵$58 (額外加$5升級做和牛)~ 見到塊和牛係啱啱好熟,仲係粉紅色嘅!!非常嫰滑! 湯底非常濃郁,相信用大量牛去淆製!! 呢個價錢真係超值!!雞翼雞絲湯麵$48~ 雞翼非常入味!! 而雞絲份量都算係頗多!! 湯底同船皇湯麵嘅一模一樣!Yummy!!小食方面,要咗三串豬肉丸, 呢個街頭小食係我去泰國食嘅 !而家喺香港食到, 竟然有九成九嘅水準, 真係覺得十分滋味!!飲品方面,當然唔少得 thai tea同埋龍眼冰啦!!簡直係神還原!!我非常滿意!最後,食咗個芒果糯米飯, 既然係大埔分店限定, 就一定要支持下! 份量係估唔到咁大!! 真係極度滿足! !見到「船皇」就急不及待入去食個船麵先!!見到餐牌都好多選擇,分別係湯麵、撈麵、串燒、飲品,同埋大埔店限定嘅炒粉、飯同甜品!!「招牌菜」 船皇湯麵$58 (額外加$5升級做和牛)~ 見到塊和牛係啱啱好熟,仲係粉紅色嘅!!非常嫰滑! 湯底非常濃郁,相信用大量牛去淆製!! 呢個價錢真係

約友人星期日大埔搵食☺️九龍人嘅小編真係好少去新界,仲要去到咁北。估唔到大埔超級城咁好行,仲有好多不同食肆😎係C區1樓有一範圍係食店集中地,見「船皇」排長龍,睇金碧輝煌嘅門面就知係食泰菜啦!😚店內採自助點餐形式,自助有好多好處,就係價錢相對會便宜一啲,而且免加一,亦無時限。縱觀餐牌,主打船麵、串燒、泰式飲品,仲有幾款大埔店限定餐目。搵到位坐底,到收銀處點餐後,提示機一響,就可以到取餐處將美食拎埋位啦😆。———豬肉、豬肉丸湯蛋麵($48)••••••本身餐包含豬潤,付款時店員主動告知當日豬潤無貨,改為將另外兩款餸分量多啲可唔可以,服務幾好👍🏻湯底牛骨味極濃🤤配蛋麵好吸味。面頭嘅炸豬皮好脆好煙韌,豬肉丸有四粒,味道正常,豬肉係五花腩片,半肥半瘦,豬肥肉部分爽口,入口充滿油脂香😋。———牛腩、牛肉片、牛肉丸撈金邊粉($52)••••••金邊粉有咬口得嚟掛汁,醬汁撈得均勻,酸甜酸甜,少少似柚子醋嘅感覺,伴以芽菜、芫荽蔥一齊食,幾醒神開胃,牛腩淋,牛肉片驚喜,有牛味,分量都比得大方😎。———泰式炒金邊粉($64)••••••熱辣辣金邊粉!有香葉、菜圃、花生碎、炒蛋、好多蝦😜灑上新鮮青檸汁,口感豐富

———

豬肉、豬肉丸湯蛋麵($48)

———

牛腩、牛肉片、牛肉丸撈金邊粉($52)

———

泰式炒金邊粉($64)
••••••
熱辣辣金邊粉!有香葉、菜圃、花生碎、炒蛋、好多蝦😜灑上新鮮青檸汁,口感豐富有層次,泰好味😄

———

香葉肉碎撈飯($58)
••••••
荷包蛋😍肉碎嘅香草香料味不重,無乜辣度,溫和口味較適合大人細路。

紅豆冰、龍眼冰
••••••
呢度嘅凍飲係必點!🥰 用上冰杯,好冰涼消暑,紅豆粒粒分明煲得軟身,龍眼肉清甜,夏天飲一流☀️。
2020-06-28 9 瀏覽
想食泰國嘢好耐,大埔其實都有好多選擇,每次行過大中都好想試呢間船皇。舖面裝修相當有誠意,將架泰國既篤篤放咗喺門口今次就外賣自取,叫左兩度食物:牛腩、牛肉片、牛肉丸湯麵同埋香葉肉碎蛋飯。有驚喜既係個湯底,雖則唔知道有啲咩材料,但味道好好,唔似係一般啲味精湯咁飲兩啖會口渴咁。湯麵配金邊粉,外賣關係令佢碎左少少,不過都唔係好緊要。牛腩有啲肥,咁先夠香,至於牛肉片同牛肉丸就正常啦但個香葉肉碎蛋飯就好一般了,肉碎唔香唔辣,香葉唔香,飯又好硬好乾,簡單黎講係無味!不過疫情下,外賣自取有八折,價錢非常合理,而且想食既芒果糯米飯咁啱冇曬,有藉口翻食

舖面裝修相當有誠意,將架泰國既篤篤放咗喺門口

牛腩、牛肉片、牛肉丸湯麵

2020-06-28
10 分鐘 (外賣自取)
牛腩、牛肉片、牛肉丸湯麵
2020-06-28 11 瀏覽
今日和太太往大埔超級城, 期間見到船皇門外的督督車很有泰國特色, 於是便入去食晚餐。我們點了泰式炒金邊粉, 船皇金邊粉、凍泰式奶茶和凍龍眼冰。泰式炒金邊粉份量十足, 金邊粉食落爽口, 酸甜度適中, 食落酸酸甜甜好開胃、材料有鮮蝦, 牙菜和芝麻等, 蝦食落彈牙, 牙菜和芝麻食落爽口惹味, 整份泰式炒金邊粉有鑊氣, 材料豐富, 口感十足;船皇金邊粉材料豐富, 有牛腩, 牛肉、牛肉丸、雞絲、雞翼、朱肉和朱肉丸, 牛腩和牛肉肉味香濃, 牛肉丸食落彈牙、雞絲和雞翼肉質鮮嫩、朱肉和朱肉丸食落軟腍彈牙, 湯底有香濃牛骨湯和朱紅的鮮甜味. 金邊粉食落爽口香滑, 整碗船皇金邊粉食落若味, 口感豐富;最後凍泰式奶茶賣相吸引, 泰式奶茶用泰式碗盛載, 很有特色, 泰式奶茶飲落甜度適中, 奶味香滑。餐廳座位舒適, 價錢合理, 食物豐富有鑊氣, 份量十足有特色, 我和太太食了一頓泰式豐富晚餐。
船皇金邊粉和凍龍眼冰
泰式炒金邊粉
2020-06-28
2020-06-28 6 瀏覽
今天剛好在大埔超級城隨便逛逛,在OpenRice上看到這間專食泰式嘢的食店作為一個泰fans,當然要前來一試!在這間餐廳我們兩人點了兩個餐和六碟小食才$200左右,不會因為標榜着泰國食品而漲價很多。先說說他的特色泰國冰鎮奶茶,這個泰國奶茶是我在香港試過的奶茶之中最接近泰國的,不論是甜度又或是濃度也剛剛好,因為很多標榜着泰國奶茶的食店不是太甜就是偏苦,所以推薦大家試試!這次我們點了:一碗牛腩加牛肉片加牛肉丸金邊粉湯麵一碗是和牛蛋麵非常後悔沒有兩碟都轉蛋麵,因為原來蛋麵超超超超級好味,基本上沒有一間店舖是比得上這個蛋麵,和湯配合得天衣無縫,蛋麵的粗幼和柔軟度也剛剛好!真的超級推薦這個蛋麵!另外我也要試試這個和牛,這個和牛吃上去不會是嘩一聲的,但是也比起大部份的火鍋店的標榜黃牛做得好好多,吃上去的軟硬度適中,也不會有筋。所以也推薦大家加幾蚊轉做和牛。泰式炸蝦卷,這個炸蝦卷吃上去很有層次感,因為他的卷卷是一層層碟上去炸蝦上面,算是出色。

這次我們點了:
一碗牛腩加牛肉片加牛肉丸金邊粉湯麵
一碗是和牛蛋麵
所以也推薦大家加幾蚊轉做和牛。

2020-06-23 6 瀏覽
早放工真係好 去邊度食都唔多人又唔駛點排隊 佢係排隊買完野食 再等攞野食船皇湯麵 (牛腩+牛肉片+牛肉丸+雞絲+豬肉+豬肉丸+雞翼+豬潤) $588個餸加埋先$58 好抵食佢做緊個優惠 仲可以加$1 將牛肉片升級做和牛👍🏽佢個湯底係用牛骨豬紅黎煲我嗌左河粉 佢個河粉好大塊 索晒啲湯好好味仲有個炸豬皮 正跟餐加$18就可以有泰仔奶茶不得不讚 佢用個銀色碗裝住個奶茶好夠凍 個奶茶出奇地好飲串燒牛舌 $18串燒沙嗲牛肉 $16串燒豬頸肉 $15串燒即叫即燒 上枱熱辣辣 味道不錯個牛舌好厚身如果豬頸肉用另一種切法 會好食好多
早放工真係好 去邊度食都唔多人又唔駛點排隊

串燒即叫即燒 上枱熱辣辣 味道不錯
個牛舌好厚身
如果豬頸肉用另一種切法 會好食好多
2020-06-22 11 瀏覽
我都幾鍾意食泰式粉面,而家冇得去旅行,好懷念泰國嘅粉面。呢度嘅船麵都幾多選擇,除咗湯麵,仲有撈麵。揀左招牌船皇配蛋麵小辣。呢個船皇麵咩都,有牛肉、牛腩片、牛丸丸、豬肉丸、豬肉、雞絲、雞翼。湯底都幾香,有泰式風味,面上仲有炸豬皮!另外叫咗個泰式豬肉丸、豬肉、豬膶湯麵,揀咗金邊粉。我幾鍾意食金邊粉,個味都吸晒啲湯好食!泰式炸蝦卷賣相唔錯,有啲似平時酒樓叫嗰啲。鹽燒牛舌叫咗三串,燒得幾香,牛舌幾好味!當然唔少得要泰式奶茶,唔會太甜!甜品叫咗芒果糯米飯,呢個比想像中份量大,勁多糯米飯,芒果酸酸甜甜!

我都幾鍾意食泰式粉面,而家冇得去旅行,好懷念泰國嘅粉面。

當然唔少得要泰式奶茶,唔會太甜!
2020-06-21 10 瀏覽
係咁熱嘅天氣下,好自然就留係室內有冷氣嘅地方,咁啱見到有泰國嘢食,出奇地吸引咗我入去。牛腩、牛肉片、牛肉丸蛋麵同行朋友揀咗以牛為主嘅湯麵。個麵好彈牙,唔會因為湯麵而好易變到好淋;肉類佔嘅比例都多,而且同佢地濃湯嘅味道都好夾。船皇 金邊粉我就揀咗勁多料嘅船皇湯麵,又有牛、又有雞、又有豬,一次過滿足曬我呢個肉食獸。金邊粉亦都算幾滑口,唔算油膩。串燒:粟米仔、牛舌、豬頸肉、沙嗲豬肉、沙嗲牛肉、沙嗲雞肉、牛肋條串燒種類都算幾多,上至蔬菜,下至肉類都有。味道方味,因為都配有濃濃嘅 泰式辣醬,成件事好match,同時口感亦都非常脆口泰式龍眼冰除咗個碗充滿泰國風情之外,杯龍眼冰亦都十分解暑,甜而不膩,連龍眼肉都食埋!

牛腩、牛肉片、牛肉丸蛋麵

船皇 金邊粉

泰式龍眼冰