難得有個空閒既星期四🤣黎尖沙咀行陣街同朋友食下至愛既船麵啦🍜☺️船皇湯麵 vs 船皇撈麵(船皇湯麵為加配重量級和牛)將泰國傳統麵食再配合新式煮法😆煮出具特色既船湯麵撈麵☺️🍜店鋪亦細心的讓食客有多款麵底選擇😆小肥揀左食泰國野最愛既蛋麵麵底🍜😋蛋麵烹調時間合宜令麵質更爽口🤤另有牛腩、牛肉片、牛肉丸、豬潤、雞翼、豬肉、雞絲、豬肉丸等等既配料😋有多款配料既配合亦相當豐富🤤再配合秘制泰式船湯更帶出麵底配料鮮味🍜🤩而撈麵配以秘制撈麵醬汁既豬油配合啖啖郁香🤤🍜而加配左重量級和牛既船皇湯麵🍜🤤揀左食泰國野最愛既河粉麵底既朋友仔🍜😋河粉烹調時間合宜令麵質更爽口🤤有多款配料既配合亦相當豐富🤤大廚將和牛直接用滾熱船湯灼🤤🐮👨🏻‍🍳滿滿既牛肉肉質更為鮮美滑嫩😋
難得有個空閒既星期四🤣
黎尖沙咀行陣街同朋友食下至愛既船麵啦🍜☺️

船皇湯麵 vs 船皇撈麵
(船皇湯麵為加配重量級和牛)
將泰國傳統麵食再配合新式煮法😆
大廚將和牛直接用滾熱船湯灼🤤🐮👨🏻‍🍳
滿滿既牛肉肉質更為鮮美滑嫩😋

2020-06-26
2020-07-20 73 瀏覽
同朋友出開尖沙咀,經過依間叫船皇的食店。一向喜歡食車仔麵的我。當然要入內食下啦。店內環境清潔,冷氣充足。坐位又夠寬。店員也很友善和有禮貌。看完餐牌,好吸引,叫咗大舫麵配牛肉丸,牛腩及牛肉。牛肉丸又爽口,好有口感。牛腩又很入味道。牛肉味也很濃。而且份量也十足。另叫咗泰式炸春卷。是即炸的,春卷又脆,十分新鮮。另外叫咗炸雲吞皮1份。雲吞是即炸,又熱熱地又脆。十分好味道。另叫泰妹雞翼。雞翼又脆又新鲜。十分難忘。另也叫咗魚餅串,魚餅好入味,再配泰式辣汁。好入味道。另外,飲品買相也很吸引,叫咗泰式紅豆冰,红豆份量又足,又軟軟地,好易入口。朋友則叫咗凍咖啡,咖啡味也很濃,又夠凍。綜合各方面,絕對是物超所值的一餐。
。另外叫咗炸雲吞皮1份。雲吞是即炸
,又熱熱地又脆
2020-07-15 63 瀏覽
這間泰國船面位於尖沙咀厚福街最入,其實都容易搵到!今次推介的是抵食下午茶,$36你可以選擇三碗細麵,又或者一碗正常的麵,跟住可以揀小食或者飲品!我點了三碗細麵,啱晒女士,每樣試少少!湯底好濃郁,有少少酸,但不是壞了的味道的酸,我估係湯底的味道,可能加了少少醋!仲有炸豬皮好脆好好食豬肉丸豬肉豬膶河粉: 河粉夠滑,豬潤不是好夠味,其他都OK雞翼雞絲米粉:米粉好幼👍🏻👍🏻不同平時食開啲米粉牛丸牛腩牛肉金邊粉:牛肉有少少蘇味,其他都可以接受
我點了三碗細麵,啱晒女士,每樣試少少!
豬肉丸豬肉豬膶河粉: 河粉夠滑,豬潤不是好夠味,其他都OK
雞翼雞絲米粉:米粉好幼👍🏻👍🏻不同平時食開啲米粉
牛丸牛腩牛肉金邊粉:牛肉有少少蘇味,其他都可以接受
2020-07-15
2020-07-13 58 瀏覽
疫情至今已經六個月,仲有零星本地個案, 令到人都癲 ,被困係香港,真係好想去旅行, 尤其掛住泰國同日本唯有瘋狂食泰菜同埋日本菜解鄉愁。買完護膚品出血後,就去咗位於厚福街, 一間泰國有五十幾幾間分店嘅船皇。 兩個人叫咗兩碗 麵,另加一杯泰式奶茶(碗上)同埋三個串燒。老公叫了和牛湯麵,小辣,金邊粉;我點了船皇撈麵。傳統船皇蛋麵有牛腩,牛肉片及牛丸,配菜有莞茜,豆芽另加泰式香料, 撈麵味道更濃 適合鍾意食濃味的我,老公的金邊粉湯麵,沒有了牛肉片,牛丸,換了和牛, 少了傳統泰國嘅感覺,但更高級, 牛肉更鮮嫩。小食點咗牛舌 牛柳粒,魚餅串, 配以泰式燒烤醬, 即叫即燒所以要等耐少少, 但價錢十分實惠。 牛舌爽口, 牛柳粒鮮嫩juicy, 魚餅串好香 檸檬葉味道, 都係15至18蚊一串,好抵食。食完更加懷念去泰國旅行,希望疫情快啲過去, 每個人都可以回復返本來嘅生活。

2020-07-10 54 瀏覽
原本係想入去飲杯嘢見到Menu上面寫著套餐-10蚊,就唸住試細麵啦。點知張單係單點價錢,由頭到尾店員冇講過話細麵唔係套餐,Menu亦都冇寫。我知⋯⋯細麵得果12蚊,跟餐減10蚊嘅話咩等於白送?開頭我以為佢地真係想你試下個麵!係,個麵係好吃,但係可以講聲細麵唔係套餐?仲有勁搞笑嘅係,同佢講我想要返張單,佢話要等經理返黎Print比我。我話,你比而家呢張我,你經理返黎print返咩得囉?佢又話print唔返喎大佬,我都用過呢個POS系統㗎,唔好當我唔識喇
原本係想入去飲杯嘢
見到Menu上面寫著套餐-10蚊,就唸住試細麵啦。

我知⋯⋯細麵得果12蚊,跟餐減10蚊嘅話咩等於白送?
開頭我以為佢地真係想你試下個麵!
係,個麵係好吃,但係可以講聲細麵唔係套餐?

大佬,我都用過呢個POS系統㗎,唔好當我唔識喇

2020-07-10
下午茶
2020-07-08 57 瀏覽
尖沙咀除咗韓國街多餐廳,厚福街都有好多選擇因為太耐冇去旅行嘅關係,想食啲有異國風情嘅食物,就揀咗呢間泰式餐廳比較貪心就叫左船皇湯麵入面咩都有,有牛腩、牛肉片、牛肉丸、豬肉丸同雞翼等等湯底味道都幾濃厚,而我地配左河粉,係泰國濕炒果款大大片河粉朋友就叫咗雞絲雞翼撈金邊粉雞翼好入味同炆到淋身,非常唔錯而金邊粉都夠爽身我哋都有加到魷魚鬚、沙嗲雞肉串燒小食魷魚唔單止辣醬惹味,而且又新鮮彈牙飲品賣相都好特別,龍眼冰以碗呈上,有新鮮感
尖沙咀除咗韓國街多餐廳,厚福街都有好多選擇

比較貪心就叫左船皇湯麵

入面咩都有,有牛腩、牛肉片、牛肉丸、豬肉丸同雞翼等等
湯底味道都幾濃厚,而我地配左河粉,係泰國濕炒果款大大片河粉

朋友就叫咗雞絲雞翼撈金邊粉

雞翼好入味同炆到淋身,非常唔錯
而金邊粉都夠爽身

我哋都有加到魷魚鬚、沙嗲雞肉串燒小食

魷魚唔單止辣醬惹味,而且又新鮮彈牙

飲品賣相都好特別,龍眼冰以碗呈上,有新鮮感
2020-07-04 38 瀏覽
#last day of June 2020 (aka the day before the enactment of NSL)Queues snack around Hau Fook Street in which a lot of 💛 shops are situated, is crowded with HongKongers, even at 8pm. After we got seated and placed the orders, our boat noodles came in 10 mins & we started to fill our empty stomaches. Generous serving of ingredients w/ a combination of beef, pork & chicken in a thick & profoundly-flavoured broth. I hv ordered the wide rice noodles (Guay Tiew Naam), curiously slippery to the tongue

Tiew Ruea Torcharm Noodles

Generous serving of ingredients w/ a combination of beef, pork & chicken in a thick & profoundly-flavoured broth. I hv ordered the wide rice noodles (Guay Tiew Naam), curiously slippery to the tongue yet tend to sticking to one another — these noodles are a delight to consume, soft in texture and nicely absorb the right amount of soup when I'm slurping it into my mouth!

There's a wide range of skewers & snacks to choose from including grilled squid, porkneck & spring rolls etc.
Thai Milktea

Lastly, for the drinks, thai milktea is renowned for its sweetness & bright orange color. This restaurant serves drinks in an iced bowl without placing ice in the Thai milktea. Some sweetness to balance off the savoury food.

Even though it's a small restaurant, the wall-facing bench seating fit neatly without making customers feel cramped; more privacy indeed especially when physical barriers were placed between paired seats in the midst of this pandemic.
2020-06-30
5 分鐘 (堂食)
Tiew Ruea Torcharm Noodles
2020-07-01 52 瀏覽
今日難得off約咗個朋友出去尖沙咀行街shoppingLunch time去左厚福街搵食見到船皇好似幾吸引 又唔貴就諗住入去試吓裡面雖然唔算好大但佈置得都幾有特色而且位同位中間都隔得開唔會覺得逼2個人決定一人要一碗麵再叫小食share食朋友要左船皇湯麵有哂牛腩、牛肉、牛丸、雞絲、雞翼、豬肉、豬潤仲可以加$1升級和牛超級抵食!我要左牛腩、牛肉、牛丸湯配金邊粉湯頭濃厚但唔油膩牛肉片好滑要左朋友一塊和牛試下口感比牛肉片更豐富$1真係加得過牛腩都好稔好滑唔錯!要左3串沙嗲牛肉串燒得好靚呀 見到都流哂口水新鮮燒起要小心熱呀食落沙嗲好惹味超級快就消滅左3串飲品要左柚子檸檬梳打上台時有surprise到竟然係用碗裝 好有泰國特色飲完好清爽 夏天最啱朋友要左龍眼冰 都很不錯
今日難得off

唔會覺得逼

2個人決定一人要一碗麵
再叫小食share食

朋友要左船皇湯麵
有哂牛腩、牛肉、牛丸、雞絲、雞翼、豬肉、豬潤
仲可以加$1升級和牛
超級抵食!

我要左牛腩、牛肉、牛丸湯
配金邊粉

竟然係用碗裝 好有泰國特色
飲完好清爽 夏天最啱

朋友要左龍眼冰 都很不錯
2020-06-30 45 瀏覽
每逢黎尖沙咀,想搵好野食一啲都唔難,隨便搵一間都可以,簡單方便又快捷!仲要黎黎到厚福街,更加多美食可以揀啦!今次黎到船皇食,呢度又平又抵食!船麵好出名,又有泰式奶茶飲!兩款船麵都試過,大大碗又有,細細碗都試埋!大碗船麵有好多牛,味道幾好,唔錯!上面仲有條脆卜卜野,幾好食!仲有芫茜吊香成碗麵嘅味!麵量ok,男人大食啲就可能未必夠飽喇!而另外試左細細碗船麵,可以試到唔同味,唔同餸同埋唔同麵底,可以試曬所有野,所謂少食多滋味,咩都可以試少少,岩曬細胃口嘅女仔食,唔會浪費又可以食好多唔同款嘅野!推介!仲叫加左錢叫雞翼食,配泰式醬,好食!最後仲叫左碟菜,都ok,唔算有好大驚喜。仲有泰式奶茶作結,唔算好甜,偏奶味重啲,都有茶香,呢個值得飲!
兩款船麵都試過,大大碗又有,細細碗都試埋!
仲叫加左錢叫雞翼食,配泰式醬,好食!
最後仲叫左碟菜,都ok,唔算有好大驚喜。
2020-06-28 44 瀏覽
尖沙咀厚福街係好多嘢食,今次選擇咗船皇,見佢星期六日都有午餐有下午茶,定價唔貴,所以要試吓!梗係要叫返一碗招牌嘅船麵啦,呢度可以加錢轉做和牛,都只係加$5。一上菜都聞到香噴噴,飲一啖湯先,好香濃!個和牛好好食,好彩加咗咋,牛肉整得好腍,而且入晒味😍😍正!佢有好多唔同款嘅面類俾你揀嘅,我揀咗河粉,佢嘅河粉係粗身好大條嘅,坊間嘅餐廳比較少見。面仲有好多配料,例如係豬肉丸,腩片,牛腩等等!重點係好抵食!😛😛
個和牛好好食,好彩加咗咋,牛肉整得好腍,而且入晒味😍😍正!
面仲有好多配料,例如係豬肉丸,腩片,牛腩等等!

重點係好抵食!😛😛
2020-06-28 34 瀏覽
厚福街不嬲出名多美食,今次黎試左一個算相對新開既泰國餐廳,專門食船麵。第一次黎試左佢既船皇湯麵,貪佢每款配料都有d可以試清楚,而家揀左蛋麵。碗麵黎到時個賣算算幾特別,睇得出船麵湯底有別於一般食泰式餐廳既湯麵湯底,而呢間既湯底十分濃厚,似乎係加左不同香料同秘製醬汁熬煮製而成。蛋麵唔算好大碗,大食既人份量要多麵,每款餸唔算太大驚喜,不過勝在種類夠多,令成碗麵都幾豐富。而另一特色係杯野飲,呢間餐廳會用一個相當富泰國風味既盛器去盛我地既飲野,就似一個碗咁,飲品味道唔算差但唔會有特別泰式既味道。總括而言,船皇以尖沙咀既餐廳黎講價錢唔算貴,味道都算幾有特色,不過濃濃的口味未必適合時常食。

2020-06-27 45 瀏覽
今日同朋友去咗尖沙咀船王食生日飯,成條街都好多人因為係放假前夕。雖然望落去鋪面以為唔係好大,但其實入面都幾多位,同朋友每人各叫咗一個麵,我食嘅係雞絲雞翼湯麵,個湯真係好正,應該落左好多料,雖然我食唔出係咩,不過唔係味精湯。佢食嘅係船皇撈麵。跟住我哋再叫咗個春卷同埋蝦卷。我地叫左一個14蚊通菜,佢個醬都好好正,唔辣,似係用魚做的。食落好香,不過係少左dd, 再多返d菜就perfect了。佢有幾款手工啤可以叫,我地叫左個奶油啤酒,好好飲,佢冇奶但有奶油味,易入口,同麥味係好夾的,38蚊其實都幾抵飲!有機會可以試埋另外2款啤酒。總結:野食野飲都好高質,如果d粉多少少就好perfect(個人好鍾意意carbs)menu:

跟住我哋再叫咗個春卷同埋蝦卷。

menu:

2020-06-27 40 瀏覽
今日又同fd去開尖沙咀經開厚福街,個邊一向都多餐廳,今次兩人都飽飽地,唔想食咁full,見到有間專食泰式船面,咁就試下,重點meun顯示價錢都好親民,一碗面都係40-50左右!仲有分大細碗,岩哂食食量唔同既人。不過晚餐係無細碗架,如果平時細碗只係十幾蚊添。我地想食湯麵,要左全豬既係豬肉丸、豬肉、豬膶河粉,仲有得選唔同麵底同辣度,幾得意。另一碗要左雞翼雞絲金邊粉,小辣。一上枱,其實都好大碗,份量好多,個湯底都好濃郁,拌埋辣食一流,每碗都有脆脆既炸豬皮!我地仲叫左飛天通菜同雞翼做小食,每款價錢唔貴,雞翼熱辣辣做小食一流!泥度呢度,點少得點凍泰式奶茶,佢好有特色做個鐵碗既裝住,好有feel😂 再試左佢特色泰國啤酒gur 一gur! 整體來講餐廳cp值好高,食咁多野都只係人均100都唔洗👍🏻
2020-06-26 23 瀏覽
放工同朋友尖咀搵野食突然好想食泰菜於是就去食呢間泰國船麵過江龍船皇一行二人點左和牛船皇湯麵、泰式炸蝦卷、串燒牛柳粒、燒牛舌、燒魷魚鬚、燒菠蘿。和牛船皇湯麵點選了蛋麵。一來到就即試湯底,湯底是用雞湯,味道好香濃,蛋麵亦充滿著湯底味道,湯加了泰式香料很惹味,辣醬帶點微酸辣,很有泰式風味。因為加$1可升級轉和牛,我地當然轉來試試。湯麵食物材料豐富,有和牛丶牛腩丶牛肉丸丶雞絲丶雞肉丶豬肉丸及豬肉等等,很足料。檯上仲有三報款醬料,加自己加味道。泰式炸蝦卷係我食泰菜必點食物,黎到船皇當然要試一試,熱辣辣的炸蝦餅,外層酥脆,肉質夠彈超好味🤗尖沙咀分店設有串燒,即點即燒,我們點了燒牛柳粒丶牛舌串丶魷魚鬚串丶菠蘿串,配上泰式燒烤醬,串燒味道不算太辣,好惹味。最後,還點了泰式水果冰,呢度既水果冰用碗盛載,用泰國錫碗盛載好有泰國風味,而且個碗可以保存冰冷的溫度,吾怕好快變暖,特別合適合炎熱夏天享用,解暑一流👍🏻我們點了水果冰及龍眼冰。水果冰有菠蘿丶火龍果等材料,水果好新鮮。泰式龍眼冰味道清甜,超好飲👍🏻
放工同朋友尖咀搵野食
突然好想食泰菜
於是就去食呢間泰國船麵過江龍船皇

檯上仲有三報款醬料,加自己加味道。

2020-06-18
2020-06-21 128 瀏覽
厚福街一向出名多野食,今日同朋友嚟到一間泰國餐廳,一入到去已經好多人!一般餐廳只會提供成個set比你揀,而船皇有唔同配料,麵底仲有幾款揀,就算唔識都仲有圖睇,係幾貼心。咁啱去個日仲做緊加一蚊變和牛餐!當然要試下。我同朋友一樣叫咗船皇湯麵,材料非常充足。令我最意外係個蛋麵,食落好爽口彈牙,同個濃湯底都好夾。至於肥牛,同一般肥牛差唔多,但份量都算多而且大塊,比多一蚊有咁嘅份量真係好抵。我個人幾鍾意啲飲品用個好精緻嘅鐵碗裝住,感覺好似去咗渡假咁!朋友覺得龍眼冰太重甜味,不過我就幾鍾意我杯奶茶,做到泰式奶茶嘅奶香又唔會太甜。最後大家決定食多個串燒先走,叫咗牛同雞各一串。雖然偏硬,但整體調味做得唔錯。食咗咁多每人都只係90蚊,非常實惠,下次再嚟要試下其他小食!

船皇湯麵
船皇湯麵加和牛