2020-10-11 38 瀏覽
·豬肉豬肉丸湯麵·牛腩牛肉片牛丸湯麵濃郁既湯底 而且配料都好多滿足下食船麵慾望·沙嗲雞肉串香濃沙嗲燒到啲雞肉好入味🍗飲品又點少得🥤用碗飲非常異國風情🥣·泰仔奶茶呢個係冇咁甜既ThaiTea版比較適合香港人口味·青檸梳打飲完清心涼 滿足呀

·豬肉豬肉丸湯麵

比較適合香港人口味

·青檸梳打
飲完清心涼 滿足呀

2020-10-07 35 瀏覽
濃濃船麵店 - 最近天氣又熱又焗有時都冇乜胃口,在尖沙咀覓食突然係openrice見到厚福街多左間我未食過的泰菜!而泰菜是無論何時何地都係咁令人開胃醒神,即刻九衝去食🐶🐶🐶四五十蚊來說真的好有誠意👍🏻湯底很濃稠亦不乏香料味👍🏻配料算是不少牛腩夠腍夠入味👍🏻毫不吝嗇比左好多茜!!#我真係好中意奶茜架 👅👅👅再加上呢個價錢完全很抵 聽講泰茶好出色 但唔想糖尿病 📍 船皇 (尖沙咀)尖沙咀厚福街7號地舖

四五十蚊來說真的好有誠意
👍🏻湯底很濃稠亦不乏香料味
👍🏻配料算是不少牛腩夠腍夠入味
👍🏻毫不吝嗇比左好多茜!!
#我真係好中意奶茜架 👅👅👅

再加上呢個價錢完全很抵 聽講泰茶好出色 但唔想糖尿病

📍 船皇 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街7號地舖
2020-09-10
5 分鐘 (堂食)
2020-10-03 55 瀏覽
厚福街不嬲好多美食餐廳選擇,同朋友商量後,最後揀左呢間,但係一試難忘,唔會再返黎食。唔太肚餓,所以叫個麵同串燒,諗住分享食,唔夠都可以追加,點知最後出去搵其他野食填肚。船皇湯麵,金邊粉,加$1升級和牛,落單時店員話無牛丸,會換另一樣,但無得揀既,換咩就佢地自己話事。和牛少到好難搵,又細塊,都算了,仲要係無牛味咖。金邊粉幾好食既,不過配菜無一樣野出色,認真一般。串燒方面,初初以為同價可以混,點知落單時,店員話規定唔畀混,按原價計算,咁就叫曬三串雞肉,到一上菜,嘩!啲雞肉好耹貴呀,之前食開既串燒,全部都多過佢,份量少都算,仲要完全無沙嗲味。佢個飲品未擺上檯之前,我地以為係串燒跟既沙嗲醬定咩,點知一擺底。。。嘩!個飲品大碗到驚人,兩啖吸曬,一開始青檸味都有既,冰冰凍,但後來被冰搞到好淡,無曬味,不過始終只係 $15,無得要求咁多,有野飲下已經值得感恩。其實尖沙咀黎講,價位真係唔貴,仲可以叫幾平添,但店員態度真係好一般,食物品質亦好一般,飲品亦好一般,我同個朋友仔都食到怨聲載道,最後我地都食剩好多野,真心唔值得我再返黎食。
厚福街不嬲好多美食餐廳選擇,
同朋友商量後,最後揀左呢間,
但係一試難忘,唔會再返黎食。

唔太肚餓,所以叫個麵同串燒,
諗住分享食,唔夠都可以追加,
點知最後出去搵其他野食填肚。

船皇湯麵,金邊粉,加$1升級和牛,
落單時店員話無牛丸,會換另一樣,
但無得揀既,換咩就佢地自己話事。
和牛少到好難搵,又細塊,都算了,
仲要係無牛味咖。金邊粉幾好食既,
不過配菜無一樣野出色,認真一般。

串燒方面,初初以為同價可以混,
點知落單時,店員話規定唔畀混,
按原價計算,咁就叫曬三串雞肉,
到一上菜,嘩!啲雞肉好耹貴呀,
之前食開既串燒,全部都多過佢,
份量少都算,仲要完全無沙嗲味。

佢個飲品未擺上檯之前,
我地以為係串燒跟既沙嗲醬定咩,
點知一擺底。。。
嘩!個飲品大碗到驚人,兩啖吸曬,
一開始青檸味都有既,冰冰凍,
但後來被冰搞到好淡,無曬味,
不過始終只係 $15,無得要求咁多,
有野飲下已經值得感恩。

其實尖沙咀黎講,價位真係唔貴,
仲可以叫幾平添,但店員態度真係好一般,
食物品質亦好一般,飲品亦好一般,
我同個朋友仔都食到怨聲載道,
最後我地都食剩好多野,
真心唔值得我再返黎食。

2020-09-16
2020-09-27 48 瀏覽
是咁的~呢個晚上黎到尖沙咀但由於夜晚講好左要食某一樣特別嘅甜品關係,所以去到晚市時間就諗住同女朋友仔簡單食下,費事太飽啦然後就搵到間喺附近嘅黃店係食泰國船麵嘅,食麵非常啱而家呢個情況,所以一於就去試下啦鋪頭位於方便嘅厚福街,成條街都好多野食而且都係同呢間船麵一樣,好多都係同路人小店,睇黎下次黎呢到就多好多選擇喇果陣去到好似7點半左右,所以都等左一陣,雖然鋪頭唔算大不過流轉速度都好快等左十分鐘就得喇,因為要留肚所以叫左一碗麵同d小食兩份分就搞掂泰國船麵細細碗,唔好搞錯我唔係要指責佢嘅份量而係傳統船麵份量係唔會太多,船麵顧名思義係真係同船有關,泰國其中一樣最出名就係歷史悠久嘅水上市場,以前嘅人喺水上市場食野但又擔心會倒瀉(搭船幾咁浪相信大家都知),所以喺船上食麵係會做到細細碗方便食講完歷史,講下味道方面啦~呢碗船麵味道非常好,首先係湯頭非常濃郁,係有少少似鹵水汁果種香但未至於咁稠咁濃,而且飲到淡淡嘅香料味等比較獨特嘅香味相信鋪頭煮呢個湯時都有加到八角、香茅、檸檬葉等嘅香料調味傳統嘅泰國船麵係會用上牛血/豬血去整個湯令層次感更強,呢到唔肯定佢有冇加但個湯已經非常好飲其他食材方面都係好食嘅,雞

泰國船麵細細碗,唔好搞錯我唔係要指責佢嘅份量

相信鋪頭煮呢個湯時都有加到八角、香茅、檸檬葉等嘅香料調味

其他食材方面都係好食嘅,雞翼都炆得好淋肉丸亦彈牙唔會死實或者成口粉
舊豬油渣乾身,食落香脆有油香,做得好出色
不過由於船麵嘅餸其實黎黎去去都係果d,有d似車仔麵、艇仔粉咁,餸係好食但唔會去到好驚艷,但個湯頭已經非常值得大家黎食

叫左兩串串燒,火喉都控制得幾好
但牛舌就未至於好靚,所以食落冇果種彈牙爆肉汁嘅感覺,不過不失啦
烤雞就出色嘅唔會鞋口

總括黎講,有時想食碗麵但又唔想太求其,對麵食有d要求嘅非常推薦大家黎呢到食船麵
價錢唔貴又好食又同聲同氣,唔係唔支持掛!?
2020-09-23 62 瀏覽
值得一試🥳❤️💛❤️厚福街有好多可以食嘅店舖~今次黎左"船皇"叫左兩碗湯粉~1. 雞絲+雞翼湯米粉: 湯底夠濃,但又唔會好鹹,而且帶少少麻醬香👍湯底較"杰"身,雞翼要讚,非常入味,超級淋🤤 我揀左"小辣" 隻辣幾特別,帶有少少酸味☺️,可以一試~2. 牛腩+牛肉片+牛肉丸湯蛋麵:湯底同樣濃,唔死鹹,但同雞絲米粉個湯底唔同味~ 我覺得材料配搭幾好,款款有d,好豐富嘅感覺🥰牛腩同牛肉片較牛丸出色☺️*兩碗都有脆脆嘅豬皮😍3. 熱泰式奶茶:唔駛額外加糖,椰香味濃,唔"鞋"口,合格😆
值得一試🥳❤️💛❤️

厚福街有好多可以食嘅店舖~今次黎左"船皇"
叫左兩碗湯粉~

牛腩同牛肉片較牛丸出色☺️

*兩碗都有脆脆嘅豬皮😍

2020-09-16 60 瀏覽
厚福街行到尾先搵到佢~全間店都係主力賣船河同撈麵 同埋d串燒同小食 叫左船皇湯河($58)再加杯龍眼冰河粉係泰國闊闊扁扁 有少少咬口果種😍超鍾意!湯底濃味得黎唔會鹹過頭 有係泰國旅行食果種味道😋船皇湯河都幾足料 基本上就係咩餸都有~有齊豬肉 豬肉丸 雞絲 雞翼 牛肉(加$1升級左做和牛😛)之類 每碗仲有我最愛既炸豬皮🤤最可惜係豬潤賣晒😭每款餸味道都ok 但又無話邊款特別突出我覺得佢最出色既係湯底同個粉 餸反而有少少變左配菜😂仲有一讚既係龍眼冰好飲得黎 個碗仲好靚 有泰國風味!食河粉食到熱熱地 飲返碗龍眼水即刻透心涼😙
厚福街行到尾先搵到佢~
全間店都係主力賣船河同撈麵 同埋d串燒同小食
叫左船皇湯河($58)再加杯龍眼冰
河粉係泰國闊闊扁扁 有少少咬口果種😍超鍾意!
湯底濃味得黎唔會鹹過頭 有係泰國旅行食果種味道😋
每款餸味道都ok 但又無話邊款特別突出
我覺得佢最出色既係湯底同個粉 餸反而有少少變左配菜😂

2020-09-15 50 瀏覽
尖沙咀厚福街一向多野食,今次可以試下泰式野。一入去舖頭都見枱與枱之間圍晒板,而menu就貼係哂喺牆同板上面,唔洗用手拎,方便衛生。懶得諗,就直接叫左招牌船皇湯麵,見仲有升級和牛優惠,就加一蚊試下(配金邊粉,唔辣,+$1 轉和牛,$59),十分鐘內上枱,材料好豐富,有和牛、牛丸、雞絲、豬肉、豬肉丸同雞翼等等。湯底都幾深色,忍唔住飲左下湯,少少鹹,味道濃郁。和牛半生熟咁樣,幾有牛味,肉質好嫩,其他配料都幾好食,邪惡炸豬皮亦非常香脆。下次都可以試下串燒,感覺都非常吸引。

招牌船皇湯麵

下次都可以試下串燒,感覺都非常吸引。
2020-05-22
2020-09-06 77 瀏覽
今年因為疫情關係,基本上完全冇離港旅行,亦都好耐冇去曼谷旅遊啦!好懷念曼谷地道既船麵,老友見我咁想食,於是帶我黎厚福街船皇回味一下地道船麵味道!我叫左佢個招牌船麵,加一蚊有得轉和牛,咁梗係轉啦,價錢就偏貴左少少🤏,不過都幾大碗,份量夠,佢個湯底幾濃郁,仲有少少肉骨茶咁既味道,都幾特別,餸都有好多款,當日因為冇豬潤轉左豬肉丸同豬肉俾我,邊矮邊懷念喺泰國食街邊檔船麵既麻甩味道,呢間我個人覺得都不錯,得閒經過可以再黎食下!
船皇船麵
船皇船麵
  • 重量級和牛船皇湯麵
2020-08-31 90 瀏覽
《船麵泰正啦😝》———————————————-#船皇 🇹🇭尖沙咀厚福街有唔少黃店美食,今次食咗呢間泰國嘢。最出名一定係泰國船麵啦!佢出咗個抗疫套餐,雞絲+雞翼船麵配埋柚子茶都係$35,經濟又實惠🤩-麵底有唔少選擇(蛋麵、米粉、金邊粉同河粉),亦可以揀湯麵或者撈麵🍜。我地叫咗金邊粉撈麵,配有秘製醬汁,帶點微甜,加上少少辣醬,非常之夾。用料好豐富,雞絲比左超多,亦有兩隻有啲似瑞士汁嘅雞翼🐥-⭐ 參考價錢︰雞絲+雞翼船麵套餐 $35🍌 抵deal 指數:8/10
《船麵泰正啦😝》
———————————————-
#船皇 🇹🇭
⭐ 參考價錢︰雞絲+雞翼船麵套餐 $35
🍌 抵deal 指數:8/10
2020-08-30
10 分鐘 (外賣自取)
2020-08-27 69 瀏覽
咁啱出尖沙咀毒食 又冇乜興趣食飯 就去試試船粉啦😋🤤招牌船皇湯麵🤤 ($58)嗌左米粉 比平時嘅再幼d麵質同個湯好夾🥰但係飲多2啖有d口渴 好大碗加勁多料 個人鐘意佢個牛多過其他餸 牛味好重😍之後係腩肉>雞翼>雞絲 下次食會加5蚊食淨和牛~👖褲評: 8/10🤤泰式奶茶🤤(午市+$8)個杯成個碗咁好搞笑😂d pattern都好有泰國feel🤓佢fix左係冇冰☺️茶香加煉奶係幾好飲😆👖褲評: 8.2/10服務麻麻地我舉極手都冇人應🥺不過幾抵嘅~平平地又大份👏🔔小tips: 女仔一定要叫少麵!我淨左半個麵都好飽😂
咁啱出尖沙咀毒食 又冇乜興趣食飯 就去試試船粉啦😋

🤤
招牌船皇湯麵
招牌船皇湯麵🤤 ($58)

👖褲評: 8/10
泰式奶茶

🤤泰式奶茶🤤(午市+$8)

👖褲評: 8.2/10

服務麻麻地我舉極手都冇人應🥺不過幾抵嘅~平平地又大份👏

🔔小tips:
女仔一定要叫少麵!我淨左半個麵都好飽😂
泰式奶茶
2020-08-22 75 瀏覽
«808»超濃郁船麵 食慢少少都吸晒啲湯﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣▷豬肉.豬肉丸.豬潤湯麵 $48▶雞絲.雞翼湯麵 $48▷泰仔奶茶 跟餐+$8厚福街成條街都係黃店,次次都見出名個兩間排晒隊,呢間抵食船麵都可以試下~ 個湯底勁濃郁,濃到係可以掛湯😳😂 食食下個湯似撈麵多過湯麵,不過都唔會話勁鹹嘅。豬肉丸同豬肉都幾好食,豬潤煮太耐鞋鞋地。次次食泰國野都會嗌返杯泰式奶茶,用個靚靚碗裝住影相夠晒靚,茶奶好滑不過冇得少甜,對我黎講太甜了😗 另外雞個款好多雞絲,整體都足料又大碗,lunch好抵食!﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣船皇尖沙咀厚福街7號地舖銅鑼灣謝斐道526號地舖大埔安邦路3號大埔超級城C區1樓539-541號舖
«808»
超濃郁船麵 食慢少少都吸晒啲湯

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣

▷豬肉.豬肉丸.豬潤湯麵 $48

▶雞絲.雞翼湯麵 $48

▷泰仔奶茶 跟餐+$8

豬肉丸同豬肉都幾好食,豬潤煮太耐鞋鞋地。

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
船皇
尖沙咀厚福街7號地舖
銅鑼灣謝斐道526號地舖
大埔安邦路3號大埔超級城C區1樓539-541號舖
2020-08-09 80 瀏覽
係尖沙咀呢頭,一直都唔知道厚福街有間泰式船麵,經 openrice 一搵先知,見到好似唔錯,就決定一試!環境:係門口睇仲以為只得兩三張枱,原來行到入去仲有好大地方,整體嚟講我估都錯到二三十人。食物:入得嚟梗係食佢嘅船麵,其實佢嘅選擇唔多,簡單直接,有四個餸選擇,分別係豬雞同埋牛,仲有一個大雜燴,其次選擇湯麵或者撈麵。我哋當日就叫咗船皇湯麵, 同埋一個雞嘅撈麵,整體味道唔錯,特別係湯麵湯底味道香濃,一個字,正!雞翼雞絲撈麵:船皇湯麵:

環境:

食物:

雞翼雞絲撈麵:

船皇湯麵:

2020-08-08
  • 船皇湯麵
係泰國翟道翟啲路邊嘅攤檔食過船麵,感覺好地道,啲麵條嘅口感係平時無食過,雖然係幼身但又帶少少煙韌咬口!一直都好想再食返,不過係香港真係難啲食到咁地道嘅味道😩**********<雞絲+雞翼湯麵> $48佢地嘅賣點係個湯底夠濃郁,未食淨係睇個色水已經知道,食到最後啲米粉差唔多索曬啲湯,不過可能太濃嘅關係食完會有啲口渴!而配搭咩餸就無太大分別,依個就係雞絲同埋雞翼,雞絲無咩特別,而滷水雞翼就滷得好入味,同埋上面塊炸豬皮都幾好食🤭**********<牛腩+牛肉片+牛肉丸湯麵> $52另一碗有牛腩、牛肉片同牛肉丸,同樣牛肉片好普通,牛肉丸係偏細粒同平時食個啲唔同,唔重牛味又無爆汁嘅效果,而比較推薦就係牛腩,因為煮得夠淋身入味😂

**********
<雞絲+雞翼湯麵> $48
雞絲+雞翼湯麵

**********
<牛腩+牛肉片+牛肉丸湯麵> $52
牛腩+牛肉片+牛肉丸湯麵
2020-07-27 3301 瀏覽
現在不能去旅行,但在香港還是可以讓自己感受到旅遊氣息的,其中一個方法,就是吃地道菜式。位於尖沙咀的船皇主打泰式粉麵類,除了最有名氣的泰國船麵,還有很有噱頭的fushion和牛船麵。第一次來,當然兩款都試。餐廳坐位基本面壁,自閉的樣子比較安全。桌上也有數款醬料任君使用。好奇的我們也點了一支泰國石頭手工啤酒來試,椰子奶油艾爾手工啤酒有拿過金獎,的確是充滿著椰子香氣,味道清新既甘香。重量級和牛船皇湯麵頗大堆頭,上菜時只看到和牛和豬皮。牛肉量不少呢。和牛大大片,油脂量不多,入口滑嫩,很重的牛肉味,感覺是高級料!湯底特濃,點了爽口彈牙的蛋麵,像沾麵掛汁的樣子,十分濃香。另外一碗是正宗船皇湯麵,配料多達八款,如雞翼、豬肉片、牛腩等,非常豐富!湯底十分濃稠,充滿香料的味道,卻不會很鹹,多喝也不渴。金邊粉也是相當掛湯呢!因為喝啤酒,所以點了串燒。牛舌用了泰式燒烤醬,外層甜甜的,入口彈牙,很好咬口呢。我們視燒菠蘿為甜品,因為真的燒得很清甜,完全無渣不嗆喉,正呀!希望還有機會再來吃!

椰子奶油艾爾手工啤酒

重量級和牛船皇湯麵

湯底特濃,點了爽口彈牙的蛋麵,像沾麵掛汁的樣子,十分濃香。

船皇湯麵

金邊粉也是相當掛湯呢!

牛舌串

菠蘿串

希望還有機會再來吃!
椰子奶油艾爾手工啤酒
重量級和牛船皇湯麵
船皇湯麵
牛舌串
菠蘿串
2020-07-27 53 瀏覽
尖沙咀的厚福街如同美食天堂,有著各色各樣的美食,價錢也十分大眾化。這次一試這間頗聞名的黃店船皇,也一嚐不同類型的泰國菜。✅ 船皇的粉麵與配料均有多款選擇,更可選擇全部配料,包括豬和牛等不同製作方法(豬膶、豬肉片、牛丸、牛腩等),更有加一蚊轉和牛,十分抵食✅ 本來擔心份量太多吃不完,尤幸份量適中,一碗剛剛好。❇️ 湯底不錯,食物材料尚可,以如此價錢來說算是中規中矩。❎ 不得不提的是飲品。我點了菠蘿冰,非常淡味,十分失望,

✅ 本來擔心份量太多吃不完,尤幸份量適中,一碗剛剛好。

❇️ 湯底不錯,食物材料尚可,以如此價錢來說算是中規中矩。

❎ 不得不提的是飲品。我點了菠蘿冰,非常淡味,十分失望,