2023-07-29 129 瀏覽
去開顯徑搵食,順便去埋另一間都係地點比較隱蔽嘅小店食糖水。芋圓屋位於一眾村屋嘅後面,但店舖好貼心係前排村屋附近位置放有指示牌,跟住行就ok。小店地方唔大,所以主力做外賣。當日點咗3款糖水,分別係芋圓屋大雜燴同爆脆芒果西米撈。芋圓大雜燴嘅芋圓夠chewy,唔會係好腍冇咬口嘅質感。紫薯波好足料,食落好重蕃薯味,而且口感夠滑,唔會有渣。糖水底甜度適中,唔會死甜。一碗裡面有唔同質感嘅配料,食落口感唔錯。爆脆芒果西米撈水準都不錯。芒果夠甜,果肉熟得嚟唔會係過份,夠新鮮唔會腍啤啤。爆脆珠珠幾得意,令整個甜品口感趕升。坊間都有類似嘅芒果西米露,但整體嚟講呢個都算係高質。環顧顯徑四週好似冇乜甜品小店,下次嚟開搵食順便試埋都係個好選擇。

2023-07-23 926 瀏覽
早排聽街坊講屋企附近有間唔錯既甜品店開左,今晚熱熱地又無咩胃口,想食下甜品開心下,於是同老公落咗去試吓💫開心·大滿足包括有芋圓,紫薯波,愛玉,珍珠,西米,寒天晶球,仙草凍,三色椰果等不得不讚紫薯波真係好好食,係店家自製嘅,配合埋多種嘅材料,超正💫爆脆芒果西米撈個人來講極力推薦呢一款甜品,芒果超級大塊,而且份量一啲都唔少,性價比超級高,見到店家用嘅芒果都係勁大個嘅,而且仲傳出陣陣嘅芒果香味,香甜到爆燈!再配合埋有粒粒嘅西米脆脆,完全係勁香甜好食,口感層次都好豐富💫30士多燒賣30 士多嘅燒賣,一向都好食,我自己平日都有買返去蒸,但冇諗過呢個燒賣係店家嘅調製醬汁下,竟然係味道更香濃好食,一放上枱香氣已經令我流晒口水😆😆💫芒果沙冰夏日炎炎來講,呢個沙冰必飲!唔單只係夠凍咁簡單,仲要飲落去都係芒果汁,完全真係用芒果肉打成嘅沙冰,真材實料,絕對冇揸流攤㗎!餐廳設有外賣同堂食,而且冷氣都好舒服好夠凍,簡直係一絕!絕對絕對有下次!

💫開心·大滿足

💫爆脆芒果西米撈

💫30士多燒賣

💫芒果沙冰

2023-07-22
我同家姐都是芋圓控,喜歡到處尋找芋圓既蹤影🐾我地上網搵到呢間位於大圍的芋圓屋,入到黎很喜歡這裏的感覺,很有家庭式經營的感覺,有種溫暖感🥰🔸自選任你撈系列 $36+$7有15款配料裏是任選4款,之後每款加$7我就叫左5款,自家製三色芋圓、爱玉凍、蘆薈、紫薯波、百里香爆爆珠。這些配料份量很多的令我滿足😌紫薯波係季節性限定的👀 店主會據季節取用一些合適的食材,紫薯濃郁無其他添加劑,健康又好味😆自家製三色芋圓很出色的‼️ 一咬就愛上了,芋圓嘅質感很煙韌同Q彈,每一隻味都好出,有紫薯、蕃薯和綠茶味🍵好特別係有綠茶味,咬多2下綠茶食到個回甘味😌食得出食材原本的味道❣️❣️大愛呀💖🔸桃膠鮮奶蛋白燉椰皇桃膠再配鮮奶蛋白好滋潤又美潤👸🏼🔸三色芋圓鮮奶蛋白燉椰皇面頭有曬3隻芋圓味道,食到蛋白燉椰皇又可以食到芋圓多重享受呀🥰💡 因為燉椰皇是需要時間的,所以想食椰皇系列既話記住要提前預留呀!💡鮮奶蛋白燉椰皇🥚蛋白有濃濃鮮奶味還帶有椰香味的,也很滑稽,食到鮮甜味這種甜唔係人造糖的味道。 椰皇肉也很容易刮到出黎食呀🤤🔸滋潤桂花桃膠 $38有熱和凍選擇,是滋潤又健康養生既甜品😍呢款係夏天和冬天也適合飲呀~ 桂花味很香很
我同家姐都是芋圓控,喜歡到處尋找芋圓既蹤影🐾

🔸自選任你撈系列 $36+$7
有15款配料裏是任選4款,之後每款加$7

🔸桃膠鮮奶蛋白燉椰皇
桃膠再配鮮奶蛋白好滋潤又美潤👸🏼
🔸三色芋圓鮮奶蛋白燉椰皇

三色芋圓鮮奶蛋白燉椰皇

🔸滋潤桂花桃膠 $38
有熱和凍選擇,是滋潤又健康養生既甜品😍
呢款係夏天和冬天也適合飲呀~ 桂花味很香很清新,入面還有桃膠、龍眼肉、杞子,潤喉又健康😘
滋潤桂花桃膠

三色芋圓鮮奶蛋白燉椰皇
滋潤桂花桃膠
2023-07-18 62 瀏覽
顯徑隱世小店三十士多燒賣味道微辣,口感軟糯有咬口(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)好食不過少貴自家製三色芋圓三色芋圓口感彈牙,微甜且帶著微微的芋頭味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)芋泥波好軟滑,濃郁的芋頭味與牛奶香完美結合(///▽///)桃膠好彈牙唔會淋patpat(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)滿足!芒果綠茶飲落好清新(´▽`)推薦鳳梨綠茶鳳梨微酸同綠茶好夾,飲落好fresh( ̄∇ ̄)Overall係好有心嘅小店!去開附近可以一試!
顯徑隱世小店

三十士多燒賣
味道微辣,口感軟糯有咬口(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)好食不過少貴

自家製三色芋圓

飲落好清新(´▽`)推薦

鳳梨綠茶
鳳梨微酸同綠茶好夾,飲落好fresh( ̄∇ ̄)

Overall係好有心嘅小店!去開附近可以一試!
2023-07-03 123 瀏覽
位置唔起眼 完全稱得上係隱世嘅甜品店😆只係開咗短短幾個月左右 就已經有好多熟客仔 見到好多都係街坊look🤣-🥣開心。大滿足 💰$60食呢碗真係大滿足 有超多嘅配料:自家製三色芋圓、紫薯波、愛玉凍、珍珠、西米、寒天晶球、仙草凍、三色椰果芋圓但整體配搭都好fresh 唔會食到好濟-🥭爆爆芒果西米撈 💰$45喺鋪頭入面都見到佢擺左芒果出嚟 超大隻芒果食落係好甜好甜 唔係糖水嗰種甜味建議可以加小丸子食 咁就有啲咬口(要問下老闆娘有冇得加🤣)-🍵芒果綠茶 💰$22綠茶甘香味較濃 飲落唔甜 加咗啲蜜桃爆爆珠就令成杯野甜啲~
位置唔起眼 完全稱得上係隱世嘅甜品店😆
開心。大滿足

🥭爆爆芒果西米撈 💰$45
喺鋪頭入面都見到佢擺左芒果出嚟 超大隻
芒果食落係好甜好甜 唔係糖水嗰種甜味
建議可以加小丸子食 咁就有啲咬口(要問下老闆娘有冇得加🤣)
爆爆芒果西米撈

🍵芒果綠茶 💰$22
綠茶甘香味較濃 飲落唔甜 加咗啲蜜桃爆爆珠就令成杯野甜啲~
開心。大滿足
爆爆芒果西米撈
芒果綠茶
芋圓屋 (大圍)📇地址:大圍顯徑街2號上徑口村🕐營業時間:星期二至四15:00-22:30、星期五至日及公眾假期15:00-23:00(星期一休息)💸人均消費:~$30/人👏🏻抵讚位:家庭式經營嘅糖水舖頭仔,老闆娘一家都好nice,夏天喺外面等外賣好熱,係咁叫啲客入面鋪頭等🍴Food QC:「任你撈 $43」我地兩個人share一兜,揀左芋圓、芋泥球、黑糖水晶、愛玉凍同埋桃膠。啲料係好食嘅,同埋份量都唔少,但係個底用左椰汁,我地叫左少甜其實都仲係有啲甜。同埋有出面少見啲嘅桃膠,食完感覺好滋陰🤭 兩個人些牙做飯後甜品嘅話,一兜啱啱好。😯有待改善位:我地叫左堂食,但老闆娘唔知點解將我地兜野變左外賣🤣 跟住我地又等左好耐都仲未有野食。但原來兜野已經整好左勁耐,叫左好多次個號碼都無人黎拎,後尾老闆娘走過黎望下我地個號碼先知兜野原來係我地嘅。建議如果分番開堂食同外賣啲單就唔會出現呢個情況😅😼私心回應區:咁啱經過開顯徑,見到呢間新開嘅糖水鋪好評如潮,就去試下。鋪頭位置如果唔認真留意,就會miss左,要喺啲屋再兜後入去,好在搵到🤣 我有食過另一間好出名,開到有分店嘅芋圓,對比起呢間嘅芋圓,前者啲芋圓
芋圓屋 (大圍)
📇地址:大圍顯徑街2號上徑口村
💸人均消費:~$30/人

🍴Food QC:
「任你撈 $43」

😼私心回應區:咁啱經過開顯徑,見到呢間新開嘅糖水鋪好評如潮,就去試下。鋪頭位置如果唔認真留意,就會miss左,要喺啲屋再兜後入去,好在搵到🤣 我有食過另一間好出名,開到有分店嘅芋圓,對比起呢間嘅芋圓,前者啲芋圓再大粒啲同再多料啲。呢間始終做街坊生意同埋家庭式經營,好食同芋圓係自家製已經好值得欣賞👍🏻

2023-05-31 90 瀏覽
上網見到佢地既椰皇系列好吸引,但原來要提前預留🥹所以去到只能叫其他甜品,但都有驚喜:🍴開心大滿足🌈 $60配料非常豐富🤩有三色芋圓、芋泥球、珍珠、西米、寒天晶球、仙草凍同埋三色椰果😜芋圓煙韌有咬口😍芋泥球好足料而且唔太甜,三色椰果都幾特別,平時好少甜品店會食到😛不過建議兩個人share因為份量都幾多🤣🍴寒冰愛芒🥭 $45呢個就有芒果沙冰、愛玉凍、芒果粒同埋芒果星鑽!呢個配搭非常清爽😛星鑽其實係星形椰果⭐️芒果粒同椰果增添口感👍🏻整體來講都唔會好甜,喺呢個咁熱既天氣🌞食完真係透心涼~📍芋圓屋 大圍顯徑街2號上徑口村

🍴開心大滿足🌈 $60

🍴寒冰愛芒🥭 $45

📍芋圓屋
2023-05-18
$50 (宵夜)
2023-05-27 80 瀏覽
Happiness 開心大滿足 $60Signature 嘅開心大滿足好足料,份量好多😍,入面用大概10款配料,包括有自家製三色芋圓、芋頭泥球、愛玉凍、珍珠🧋、西米、寒天晶球、仙草凍、特色三色椰果,椰汁湯底唔會太甜🥥,適合同朋友share食Osmanthus peach gum 🌼滋潤桂花桃膠 $38呢款滋潤嘅甜品可以自選凍熱,今次揀咗熱桂花桃膠,健康養生,而且潤喉,加入新鮮龍眼肉、寶血杞子,更加清潤健康👍🏻Mango smoothie 🥭 寒冰愛芒 $45冰爽嘅寒冰愛芒裏面有超甜而且足料嘅芒果粒、晶瑩剔透嘅愛玉凍、芒果星鑽、冰涼嘅芒果沙冰,芒果星鑽好特別第一次食⭐️,其實好似成星星形狀嘅椰果粒,成個甜品夏天食好解暑❄️Pineapple green tea 鳳梨綠茶 🍍🍵 $22樽裝嘅鳳梨綠茶可以揀甜度、冰度,充滿淡淡鳳梨香,聞落去好清新,加入帶微甜嘅黑糖水晶,令飲品嘅層次感更豐富啊Shumai 30士多燒賣 $25 12粒裝嘅港式燒賣即叫即蒸熱辣辣🔥,口感偏軟身,好多人都鍾意嘅大眾化小食!
Happiness 開心大滿足 $60

Mango smoothie 🥭 寒冰愛芒 $45

Shumai 30士多燒賣 $25
2023-05-22 76 瀏覽
🔸開心大滿足芋圓屋提供多達15種配料,如果有選擇困難症嘅話,可以直接揀開心大滿足,一碗已經有8種配料😂 糖水用咗椰汁同花奶做底,仲可以自選甜度,我食糖水又想冇咁肥就揀咗少甜🤣 芋圓係自家製,口感幾煙韌,食得出食材原本嘅味道👍🏻 芋泥波好creamy,仲有滑捋捋嘅愛玉凍同仙草凍,仲有爽彈嘅椰果同寒天晶球🤤 配料份量好多,啱晒兩個人開心share🤣🔸寒冰愛芒今次我最鍾意係寒冰愛芒💯 呢幾日天氣超熱🥵 呢碗糖水真係消暑之選,佢用咗芒果沙冰做底,質地好厚身,睇得出用咗好多新鮮芒果打蓉調製,啖啖都凍冰冰😂 芒果新鮮,切得好大粒,好juicy🤤 芒果星鑽係星星形狀嘅椰愛,第一次見,睇落好fancy好cute🤣🔸三色芋圓鮮奶蛋白燉椰皇如果唔鍾意食凍嘅糖水,就可以揀佢哋嘅椰皇系列,不過數量有限,記得要早啲預訂🤣 鮮奶蛋白滑捋捋,唔會好甜,面頭舖咗幾粒芋圓,賣相唔錯👍🏻📍#芋圓屋 (#大圍美食)大圍顯徑街2號上徑口村

🔸開心大滿足

🔸寒冰愛芒

🔸三色芋圓鮮奶蛋白燉椰皇

📍#芋圓屋 (#大圍美食)
  • 開心大滿足
2023-05-22 66 瀏覽
小店位置唔算容易搵,建議喺大路加一個提示牌,方便客人。嗰晚我哋10:00去到,都仲有幾台客人等緊外賣,我哋好好彩有張枱就走,即刻可以坐低🥰我哋點咗開心大滿足,芒果沙冰寒天,仲外賣咗一個姜桃番薯糖水。開心大滿足真係超大碗,裏面有好多餸,三色芋圓,芋泥波,愛玉凍,珍珠西米等等。顏色色彩繽紛,見到都開心。最鍾意芋泥波,軟綿綿又唔會太甜,配其他甜甜地嘅配料一齊食好夾。另外芒果寒天沙冰,夏天食真係一流,夠晒冰凍,而且芒果夠甜。啲寒天係星星形狀好吸睛😁整體來講,睇得出小店好用心製作每一道甜品,下次去開顯徑都會再幫襯。
小店位置唔算容易搵,建議喺大路加一個提示牌,方便客人。

2023-05-10 59 瀏覽
位置係有啲難度搵😂我都搵咗好耐先搵到,去過就會熟路啦,之前見人推介呢間芋圓,好早已經想試,點知撞啱內部裝修🥹,之後見到話開始營業返😂。點知原來逢星期一係例休😭,琴日終於去到試,店主好好人,糖水仲要可以少甜❤️,減輕罪惡感,好開心,我本身好鍾意食芋圓,芋圓好好食,👍🏻👍🏻份量足,👍🏻👍🏻👍🏻下次要試下芒果系列先,仲有椰皇😋😋😋好多客等佢開等咗好耐😂😂我會再去幫襯❤️❤️❤️
位置係有啲難度搵😂
我都搵咗好耐先搵到,
去過就會熟路啦,
之前見人推介呢間芋圓,
好早已經想試,
點知撞啱內部裝修🥹,
之後見到話開始營業返😂。
點知原來逢星期一係例休😭,
琴日終於去到試,
店主好好人,糖水仲要可以少甜❤️,
減輕罪惡感,好開心,
我本身好鍾意食芋圓,
芋圓好好食,👍🏻👍🏻
份量足,👍🏻👍🏻👍🏻
下次要試下芒果系列先,
仲有椰皇😋😋😋
好多客等佢開等咗好耐😂😂
我會再去幫襯❤️❤️❤️

外賣自取
2023-03-27 99 瀏覽
唔係開左好耐既糖水舖, 主食芋圓!!! 不過位置有啲偏僻, 係正護老院後面, 都ok快搵到係邊,見好多人黎買外賣單!!!🍨椰皇燉蛋 呢個唔係成日有, 如果要熱食就要訂定, 因為店長話佢地蒸好就唔會長時間留係度保溫, 會將佢雪落雪櫃!! 以免造成啲蛋太老🙈 好好彩仲有最後一個😍🍧開心大滿足 $60佢地既自家製芋圓有3種味”蕃薯、紫薯同芋頭”😍 芋圓都幾煙韌, 仲有要大大球芋泥波, 珍珠, 愛玉, 西米, 寒天, 仙草凍同三色椰果!!! 真係要咩有咩, 三色椰果自身帶點酸, 如果介意既朋友建議可以叫大雜燴!! 而甜度可以自由選擇, 岩哂唔同人既接受度👍🏻

🍨椰皇燉蛋

🍧開心大滿足 $60
2023-02-19
2023-03-07 100 瀏覽
芋圓屋係一間位於顯徑新開嘅糖水舖, 係一間村屋入面, 都幾有feel~ 坐咗一陣已經見到有好多外賣單同街坊嚟食糖水🙆🏻‍♀️.開心大滿足 $60真係乜都有haha 你講得出嘅台式飲品店有嘅配料, 佢全部都有晒😆, 而個糖水底就係用咗椰汁同花奶, 芋泥球好有驚喜, 好足料!!😚. 爆脆芒果西米撈 $45呢個真係好好食!! 芒果好甜, 個底除咗有西米之外, 仲好冰🥶 有少少似食緊芒果smoothie, 仲有啲細粒過西米嘅珠, 質感真係好脆🤩 .鳳梨綠茶 - 無糖 +百里香爆爆珠 $22無糖啱啱好!🤓 係好refreshing嘅綠茶, 加埋啲爆珠嚟講, 個甜度就啱啱好了😛 爆珠仲有好多粒, 開心haha, 好飲到好快就飲完了!!😚.30士多燒賣 $25 - 12粒想講完全冇諗過糖水舖啲燒賣會咁好食!🥹 個辣醬好過癮, 仲要啲燒賣好有咬口 Overall 係一間好有心機經營嘅村屋糖水店!!! 本來想試佢哋嘅椰皇芋圓, 但因為限量, 已經賣晒了😭 大家想試嘅話就要提早order啦🫶🏻.📍芋圓屋大圍顯徑街2號上徑口村
開心大滿足 $60
爆脆芒果西米撈 $45
鳳梨綠茶 - 無糖 +百里香爆爆珠 $22
30士多燒賣 $25 - 12粒
📍芋圓屋
2023-03-07 893 瀏覽
#chuchu食在大圍📍 芋圓屋 #chuchu推介 嗰日係附近食完晚飯,就搵甜品食!見到呢間開咗唔係好耐嘅芋圓,🐷芋圓控緊係要試吓!佢嘅位置有少少偏僻,有啲隱世,不過都有牌仔,所以都唔擔心搵唔到!💡小店堂食位置唔多,如果dessert time 可能要等一等,嗰日去到都full house,好多外賣單!同埋如果想食椰皇記得訂,🐷嗰日都食唔到!—————————————————————❣️ 開心大滿足 $60有自家製芋圓、芋泥波、愛玉凍、波霸、西米、寒天晶球、仙草凍、三色椰果!有如其名,真係好滿足!超重芋香味!溝埋西米同椰果好fresh,唔會太膩! ✨特別欣賞佢有得自選甜度,少甜多甜自己話事!.❣️ 芋圓大雜燴 $48 好足料,估唔到咁大碗!食完飯再食有啲飽😂有自家製芋圓、芋泥波、仙草、西米、寒天、波霸!好大舊芋泥波波,超香!佢既自家製芋圓係有3種味👍🏼蕃薯、紫薯同芋頭,真係好香好煙韌!.❣️ 燒賣 $15@7粒 $25$12粒好食!30士多嘅!好有咬口!有魚味!要試!軟軟糯糯.仲有辣度揀,加埋辣椒油,好正!.❣️綠茶 $22佢本身有得揀芒果定鳳梨綠茶,但🐷最近皮膚唔好就兩種都唔加,淨茶加蜜桃
#chuchu食在大圍
📍 芋圓屋

❣️ 開心大滿足 $60

❣️ 芋圓大雜燴 $48

❣️ 燒賣 $15@7粒 $25$12粒

❣️綠茶 $22
佢本身有得揀芒果定鳳梨綠茶,但🐷最近皮膚唔好就兩種都唔加,淨茶加蜜桃爆珠,不過店員都好nice提醒可能會有啲澀,所以加多左啲冰,不過🐷試左覺得好正,甘甘地,咬爆蜜桃爆珠甜甜地中和左!

不專業評分
👅好味指數: 8.5/10
💰性價比: 8.5/10
👍🏻推薦: 8.5/10
—————————————————————
🏡地址: 芋圓屋 (大圍)
🕑營業時間: 15:00-23:00
#chuchu食甜品
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #eatwithfoodiez

2023-03-05
宵夜
難得鐵飯腳大駕光臨沙田,食一餐晚餐又點會夠🤭 我地散一散步去左顯徑,去左新開既芋圓屋,位置喺村屋一帶,沿路都有路牌指引,雖然新開,但已經好高人氣,當日去full house,又好多外賣單~➿ 開心‧大滿足 ($60) *少甜呢個甜品真係冇改錯名,配料豐富到食得好滿足😆 三色芋圓食到原材料既味道,真材實料,煙煙韌韌☺️ 最有驚喜既係芋泥波,質感好綿滑,又係自家製既,誠意十足👍🏼 呢度既台式甜品仲可以揀甜度,無糖又得,多甜都得,幾好幾好😌➿ 鮮奶蛋白燉椰皇 ($56)燉椰皇係限量架,想食既可以預早訂購呀💁🏽‍♀️ 我地一人一個,冷熱各一,凍既燉椰皇配上三色芋圓做topping,口感好似食緊布甸咁🍮 熱既燉椰皇相對流質d,暖笠笠又滑捋捋既蛋白流入口腔,加上桃膠做topping,潤呀☺️ 凍/熱燉椰皇都推介🌟 因為蛋白真係有陣陣椰香🥥 好正呀!➿ 30士多燒賣 ($15 *7粒)有冇燒賣控呀,唔知你地最鍾意食邊個牌子既燒賣呢?我諗有唔少人都會答:叁拾士多🙋🏽‍♀️ 又有高質甜品,又有高質燒賣,係餐靚宵呀!

➿ 開心‧大滿足 ($60) *少甜

➿ 鮮奶蛋白燉椰皇 ($56)

➿ 30士多燒賣 ($15 *7粒)