2016-10-10 913 瀏覽
為佐醫肚⋯趁人臨收工盲盲中走入去好快手咁點佐兩樣野⋯一份扒,一碟焗意粉⋯可能臨收工份扒叫6,7成熟變佐4,5成😀😀⋯⋯碟意粉個底直接水浸🙃🙃我知錯喇!!
今日同女友黎呢間花園餐廳度食晚餐。餐牌上面有最經濟嘅晚餐($80-90),價錢平均嘅精選扒餐($100-130)同埋最貴嘅廚師推介($120-180)。我哋叫咗廚師推介入面嘅“黑椒牛柳”7成熟 同 最貴嘅 “安格斯西冷牛扒”6成熟。上菜嗰陣見到兩塊嘢白曬曬嘅肉都覺得唔靚仔……明明牛扒牛柳應該係深灰色嫁麻,不過我對於外表要求就冇乜要求,好味就ok。點知食落去,我女友嗰塊所謂安格斯一啲牛味都冇,就好似用塊最垃圾級別嘅牛扒煲完湯返煎咁!至於塊牛柳,真係完全接受唔到,冇牛味就一定嫁勒,佢仲要衰到食落去係同啲豬骨湯渣一9樣,跟本就唔係牛柳。塊所謂安格斯雖然垃圾,但都仲勉強算係塊牛扒丫,而呢塊嘢跟本就唔係牛柳泥!兩碟嘢啲口感怪到不得了。忍唔住叫個侍應呀姐泥,我好客氣咁問佢呢碟嘢係咪牛柳泥嫁 ,食落去好似啲豬肉湯渣咁嘅。佢望兩望就同我講話係牛柳泥,話豬唔係咁,又問返我幾成熟,我即時問返佢望落去覺得係幾成熟,佢竟然答我5成,知道我話要求7成之後問我洗唔洗幫我加熟……心諗你碟嘢已經湯渣咁款,再加熟咪變成乾晒嘅湯渣?而且塊嘢都唔係牛柳,點整都唔係牛柳啦!佢話係牛都冇計啦,照食啦,食剩一半真係食唔落,平時女

佢話係牛都冇計啦,照食啦,食剩一半真係食唔落,平時女友食唔晒就算我幾飽都會幫佢食埋塊扒唔好浪費,但今次真係接受唔到。埋單嗰陣我忍唔住撕開塊肉問多次個呀姐“你真係覺得呢塊嘢係牛柳?”佢夠膽同我講而家食剩咁少分唔到,仲問返我如果唔係牛柳咁係咩肉……
第一次問你嗰陣成塊肉喺度冇認真幫我睇過嘅咩?!
判斷塊嘢係咩肉同size有關係咩?!
半塊“牛柳”,仲要撕開咗埋俾你睇都唔識分。
唔係有啲修養,真係當堂就小9佢!

P.S 除咗塊肉之外,啲薯條同西蘭花都可以。
第一次去食扒係食唔晒。

最後附返張圖俾大家參考下係咩肉
2016-09-14 517 瀏覽
好耐未食過花園餐廳, 咁啱經過旺角, 又未食lunch,  見到佢d  lunch set $51, 又唔洗加一, 就上左去食了...白湯一般, 除左粟米外, 冇其他配料.牛扒飯, 牛扒好味, 唔係好似一般茶餐廳咁薄, 有牛味同好淋.雖然咁平,但主菜仲包左少少配菜飲品叫左檸檬茶, 檸檬有4片, 唔少, 茶有茶味.
白湯一般, 除左粟米外, 冇其他配料.
雖然咁平,但主菜仲包左少少配菜
飲品叫左檸檬茶, 檸檬有4片, 唔少, 茶有茶味.
2016-09-11
15 分鐘 (堂食)
2016-08-21 480 瀏覽
今晚爸爸難得出到黎九龍區整野,平時佢真係無咩幾何會踏足九龍,咁難得佢出到黎,做女既緊係帶佢食好野。知道爸爸鐘意鋸扒,附近又有間花園餐廳,無條件揀佢喇。雖然旺角有孚多間園餐廳,但係間間都有D唔同。呢間位於朗豪坊附近,不過我都係第一次黎食,好唔好食就真係睇廚師手勢。我點左5成熟既A級肉眼牛扒 (紐西蘭) ,而爸爸就點左西冷牛扒 (紐西蘭) 。A級肉眼牛扒 (紐西蘭) 果然無揀錯,肉眼扒既熟度控制得岩岩好,而且肉質好嫩,食完無痴牙。同埋份量真係好多,一塊大加塊細,雖然好好味,但係太多肉好快飽,所以分左好多俾爸爸幫手食,哈哈。不過爸爸揀既西冷牛扒唔知係唔係太熟既關係,所以有D"鞋"口。不過其實我個人覺得肉眼扒既肉質不嬲都係好過西冷扒,所以有得揀,而且價錢差唔多,我都會揀肉眼扒 / 蝴蝶扒。不過美中不足既係,薯條佢地會放係扒既下面,俾D汁浸住,所以會好稔身同埋爛哂,如果可以分開上,keep到脆口就好 ><

A級肉眼牛扒 (紐西蘭)

2016-08-02
2016-07-23 513 瀏覽
今日行過想鋸扒,就入左黎啦我叫左個紐西蘭西冷牛扒$103叫左五成熟,牛肉味濃,而且容易入口同咬,港式西餐黎講係做得幾好,而且厚度適中唯不足之處係塊扒痴住左舊算大舊嘅脂肪
今日行過想鋸扒,就入左黎啦
我叫左個紐西蘭西冷牛扒$103
紐西蘭西冷牛扒
唯不足之處係塊扒痴住左舊算大舊嘅脂肪
紐西蘭西冷牛扒
2016-06-28 486 瀏覽
完全係中哂伏 勁難食 豬頸肉又硬又燶又黑 好似臘肉咁 勉強食到幾舊 但係有幾舊係完全硬到食唔落口 得煎蛋係正常 哂錢😡我姐姐叫既黑椒牛扒份牛扒又有陣腥味 佢都係食左幾啖就無食
得煎蛋係正常 哂錢😡

我姐姐叫既黑椒牛扒份牛扒又有陣腥味 佢都係食左幾啖就無食
泰式豬頸肉煎蛋飯
2016-06-28
8 分鐘 (外賣送餐)
2016-05-28 640 瀏覽
好耐都冇去花園餐廳鋸扒感覺好期待,因對上一次已經係四、五個月嘅時候,今次因為朋友生日指定要去呢間餐廳鋸扒,一上到去已經好多人門口等緊,心諗好嘢等等都冇問題,唔緊要,大約等咗二十分鐘左右,佢地就同我講有位啦,果刻我同朋友已經好肚餓,我簡咗牛柳食,而朋友就食西冷,啲嘢食好快就到,我食個牛柳算唔錯煎得岩岩好,仲有係冇乜筋,呢個要讚,朋友個西冷都唔錯,雖然話要5成,最後出到黎以肉質黎睇7成到,但尚算可以唔太梅,我地諗住滿心歡喜之際叫埋單,點知埋咗成20分鐘都未找錢返黎,初初以為我地咁岩九點幾多人埋單走,點知發現好多客人都等緊找錢,真係唔係當面見到都唔信,我見到樓面咁忙,而起身行過收銀位度睇到我張單放左係櫃面,但呢個時候個收銀竟然只顧玩電話,冇理到我,之後有個侍應問我咩事,我話比侍應聽未找錢等咗好耐,個侍應先叫個收銀找先,好地地一餐生日飯,差啲搞到鬧交收場,朋友話食物同環境都唔錯,係個濃妝收銀攪到美中不足,仲話以後唔會再黎
20 分鐘 (堂食)
  • 鐵板牛柳
2016-04-19 466 瀏覽
「花園餐廳」有人話好好食,有人話唔好食⋯但我想講其實係睇分店而定食過幾間分店,認為呢間旺角分店先係最好食既。穫仔牛柳套餐,有餐包,西湯,餐飲跟埋⋯肯定夠哂飽。有黑椒/蒜蓉汁選擇, 可以係order時要求要幾成熟既牛柳,而我就叫開7成熟,切開有少少血水先最正鐵板以高溫送去面前,侍應再係面前淋汁,鐵板遇上汁發出'沙沙'聲,一陣煙攻上,真係香噴噴 睇相已經見到有四塊牛柳咁多,仲有少許薯條伴碟⋯牛柳冇根,夠林,而且好juicy
食過幾間分店,認為呢間旺角分店先係最好食既。
穫仔牛柳
10 分鐘 (堂食)
  • 穫仔牛柳
2015-12-29 414 瀏覽
來花園餐廳撐下老鋪子,吾一定要食排,我今日做芝士怪!芝士焗石班係我至愛,另外依舊叫左羅宋湯,酸酸地好開胃,餐飽加牛油做starter.焗飯要等耐d,我等左15分鐘,香噴噴焗飯出爐!遠方傳來陣陣芝士香氣,石班飯個面滿滿白汁同芝士,香極了!石班與芝士融合,味道互相輝映,石班肉厚,咬下去啖啖肉,而且鮮味。底下係炒底既飯,用左蛋絲炒,成個焗飯感覺非常好!
來花園餐廳撐下老鋪子,吾一定要食排,我今日做芝士怪

2015-08-23 542 瀏覽
餐附送既湯,周打魚湯,有魚肉有海鮮,味道濃但湯較為稀身唔夠熱影響味道肉眼扒,7成熟,剛剛好,無因為鐡板既熱力而影響生熟情度,但略嫌簿身左少少什扒,整體不過不失,當然質素無咁好但可以一次食哂唔同食物亦係幾抵食
餐附送既湯,周打魚湯,有魚肉有海鮮,味道濃但湯較為稀身
唔夠熱影響味道
2015-08-17 309 瀏覽
這週末在旺角購物,跟友人說突然想吃港式西餐,於是來到旺角花園餐廳。這裡的套餐勝在價錢相宜,不過,環境較為嘈雜。放棄鐵板扒餐,點了海陸空套餐 ($104)鐵板上,食物包括牛扒、豉油乳鴿及燒大蝦。每樣都份量頗足,汁料夠甜,三樣食物中,以大蝦最好,啖啖肉,其餘兩樣普通而已,沒有什麼好說,但又一定夠飽,這些都是港式西餐的特點,花園算是水準穩定的一間。
海陸空套餐
2015-08-15
2015-07-30 284 瀏覽
真係好耐無食過扒!今日心思思行過花園餐廳!就入去食反個靚扒!花園餐廳的水準一直都不錯!我叫左一個牛仔扒配豬扒的晚餐!七成熟的牛仔扒,肉質剛剛好!咬落去時,牛仔扒的肉汁立刻充斥著口腔!而且肉味濃郁!十分新鮮!而豬扒的質感也不俗!我好怕好『銀』的豬扒!但今次呢塊豬扒處理得十分嫩滑!相當不錯!價錢相宜!但質素不錯!真心Good

花園餐廳的水準一直都不錯!我叫左一個牛仔扒配豬扒的晚餐!

價錢相宜!但質素不錯!真心Good
2015-07-30
2015-03-28 379 瀏覽
好耐冇食過花園餐廳~ 今晚出到 MK 心血來潮去左花園食~ 9:30pm到,等左5分鐘就有位~ 點左一份肉眼&神户牛柳~  肉眼扒很薄身(如茶餐廳碟頭飯的牛扒)😿牛柳肉質有咬口👍 $128 都算抵食😉服務也👌整體分數🌟🌟🌟 ( 5粒🌟滿分)
肉眼扒很薄身(如茶餐廳碟頭飯的牛扒)😿
牛柳肉質有咬口👍 $128 都算抵食😉
服務也👌
整體分數🌟🌟🌟 ( 5粒🌟滿分)
羅宋湯
肉眼/黑椒汁/5成熟
神户牛柳
2015-03-28
5 分鐘 (堂食)
神户牛柳
昨天朋友話想食鐵板据扒, 諗起呢度, 我們8點左右嚟到, 原來對上一次一齊嚟食已經好多年前的事了, 起碼七年前, 餐廳環境沒有甚麼改變, 係餐牌換上新裝, 靚左新左.我們研究一輪後決定叫一個西冷牛扒(紐西蘭)及一個蝴蠂型肉眼牛扒, 大家都飲羅宋湯, 凍檸樂及凍檸七.餐湯餐包好快上,餐湯唔係好夠熱,我鍾意滾的湯,不過都好味,唔會好咸好濃,味道適中, 餐包就夠熱啦,又淋,加些牛油GOOD.主菜來了, 同一樣的鐵板,同一個動件,仕應叫我們拿起張紙巾遮住個身,然後拿住兩款汁俾我們揀,黑椒及蒜蓉, 我們都點黑椒汁,好熟悉的感覺. 急不及待的開動了, 有好多好多汁呀,多到漏出嚟,一點也不慳. 黑椒汁唔算好辣, 有些薯條及小唐菜配菜, 我問朋友使唔使加茄汁,佢話都冇位加.我的蝴蝶肉眼真的係蝴蝶形狀的,幾特別,好淋身, 一切就切得開,好味呀, 好懷念的味道. 試了少少西冷,都幾有質感, 西冷較厚身,肉眼較薄身.可能係佔中的關係,所以都冇咩人的.

可能係佔中的關係,所以都冇咩人的.
2014-10-09
2014-08-11 586 瀏覽
我都知道5X蚊有塊牛扒你食,會係咩水準,但係今日同事帶我黎花園食LUNCH,最後都控制唔到自己簡左牛扒食呢塊牛扒已經被鬆肉粉整到口感怪怪,肉質有點膠膠地,又煮到熟過頭,個FEEL好化學.基本上我唔覺得係肉來,份量來講就十分足料,連埋薯條配菜一定食得飽.我只係唔明,點解仲咁多人鐘意食呢類鬆肉扒
2014-05-21