2015-08-05 882 瀏覽
十多年沒有去花園餐廳吃飯了,以前在舊鋪裡的回億實在不堪回首,今次見搬了新鋪,所以才試一試上到去到覺得裝修淡雅,環境有點吵,畢竟是多數做街坊生意,有些一家大小,也有拖男帶女的去,倒是說話大聲點都不怕騷擾了別人。今次吃了忌廉湯,三個扒餐(碟上,非鐵板),一打半田螺,湯和田螺真心不錯,牛排延新鮮的,肉味也有的,比較可惜是在成數方面,我兩個扒都是叫唔叫5成熟,但一個是三成一個是七成,而且汁類只有黑椒和蒜茸,真是少了一點,幸好還是幾好食的。另叫了一個雞扒大蝦餐,相當好吃,大蝦燒出來非常香,肉質鮮美,值得一吃。全程吃了五百四十元,2人除開都是270元一人,扒房來説算是相當實惠了。服務方面都算相當殷勤,親切,快手腳綜合上述所有因素、這間餐廳我覺得值八十分
服務方面都算相當殷勤,親切,快手腳
綜合上述所有因素、這間餐廳我覺得值八十分
  • 大蝦王拼雞扒
2015-06-27 1438 瀏覽
花園餐廳 ( 英語:Sweetheart Garden Restaurant ),始自1963年,是香港著名的港式扒房,出名之食品包括:T骨牛扒、西冷牛扒、牛柳及牛肉肉眼扒類,其牛扒所用的鐵板是香港飲食文化特色之一。 餐包 - 溫熱,外層麵包皮竟然脆脆的,內層搽上牛油,吃起來外脆內軟。❤ 忌廉湯 - 濃度適中,有粟米粒、洋蔥粒、甘荀粒,味道不錯。 羅宋湯 - 灑上胡椒粉後,味道更美味 咖哩雞球飯 - 久違了的馬來西亞味道。香濃的椰漿,無減咖哩的辣度,仍然非常辣,即使沒有餸配,單拌勻白飯來吃,也非常好。雞肉嫩滑,件數多,薯仔大件,白飯也多,起碼2碗份量。❤❤ 咖哩豬軟骨飯 - 椰漿香濃,咖哩辣,豬軟骨味道比雞肉更有咬口。薯仔大件,白飯有2碗份量。於藍色碗子內,一粒車厘茄在其中,萬黃叢中一點紅,加上一棵綠色香葉伴著,整體感覺突出。❤❤ 藍莓芝士蛋糕 - 在吃了主菜後已經非常飽,幸好蛋糕味道並不甜膩,仍然可以將它吃下。❤ 凍/熱奶茶 - 味道香滑
咖哩雞球飯 + 咖哩豬軟骨飯 + 藍莓芝士蛋糕 + 凍/熱奶茶

忌廉湯 - 濃度適中,有粟米粒、洋蔥粒、甘荀粒,味道不錯。

羅宋湯 - 灑上胡椒粉後,味道更美味

藍莓芝士蛋糕

凍/熱奶茶 - 味道香滑
咖哩雞球飯 + 咖哩豬軟骨飯
題外話/補充資料: 午餐: 咖哩雞球飯 HK$61 咖哩豬軟骨飯 HK$61 * 另加 HK$12 可享『藍莓芝士蛋糕』
2015-06-26
咖哩雞球飯 + 咖哩豬軟骨飯
  • 咖哩雞球飯
  • 咖哩豬軟骨飯
  • 藍莓芝士蛋糕
2015-06-02 914 瀏覽
因為遲左食飯,成3點先食lunch, 因為工作比較多,差點食飯既時間都無,但個人又很累,想食好一D,所以去左花園餐廳,貪無甘嘈坐低左又自知時間不多,無叫牛排來食,因為時間不多,而且又不想切野,點了咖哩牛腩飯,哈哈,好好味wor, 美中不足係牛有D蘇味,有D不吃牛既人可能就係怕呢陣味,除左呢陣味,真係不錯加上每日一杯既凍檸茶... 而可能成本問題,凍檸某底未完美,有待改善,改到就更好了
2015-05-27
2015-05-24 833 瀏覽
晚餐為食想食啲肉,就嚟咗花園。一直都覺得花園嘅傳統味道好正,但今日就...要Set dinner安格斯牛配意粉,唔係好明點解配飯、意粉就冇得鐵板上,冇鐵板失色好多呢...叫七成熟,都嚟到差唔多全熟!肉質亦因為較熟而鞋身,唔好味。跟餐加 $38 焗田螺,大小同味道都不過不失,薯蓉反而幾好味有少少驚喜。不過整體嚟講對牛扒幾失望。

叫七成熟,都嚟到差唔多全熟!肉質亦因為較熟而鞋身,唔好味。
2015-05-18
2015-05-20 711 瀏覽
今次嚟到觀塘嘅花園餐廳, 花園餐廳最出名嘅莫過於佢嘅鐵板牛扒, 但由於想試下新野, 所以最後都係叫咗鐵板魚柳配薯菜花園餐廳入面嘅裝修有小小似舊時嘅高級西餐廳, 都幾特別幾有情調賣相都唔差, 魚柳夠大塊, 完全唔洗驚唔飽魚柳肉身好滑囗, 可惜出面落咗比較多炸粉, 而魚柳都比較薄身仲有嘅不足之處就係薯條淋哂, 完全冇應該有嘅香脆

賣相都唔差, 魚柳夠大塊, 完全唔洗驚唔飽

仲有嘅不足之處就係薯條淋哂, 完全冇應該有嘅香脆
2015-04-17
2015-05-15 737 瀏覽
是夜到觀塘一帶用餐,因為已經頗晚了,就只好到花園餐廳吃個快飯花園餐廳一向分店多,但質素實在難以間間看齊和有保證,所以也不抱很大期望來吃。豈料今晚晚餐選擇不錯,而且質素竟然不錯呢算是可以接受的一頓便利快餐▼打從一開始的前湯和餐包已有甚有驚喜《羅宋湯》看似平平無奇,但內裡材料十足,有頗多的薯仔塊、牛肉碎,連蘑菇片都有▼至於餐包同樣是看來不甚特別,一拿起才發覺餐包是烘得外脆內軟的甚具特色和口感~▼主菜方面先點了《虎蝦牛扒鐵板配薯條》(HKD$89)。如圖所見,虎蝦大大隻已剝開一半,方便進食,而味道亦不俗、頗有鮮味!至於牛扒點了7成熟,但可能因為鐵板關係,淋上洋蔥汁後又燒了一段時間,令肉身變得過熟有點韌另一塊沒有直接觸及鐵板的牛扒就顯得相對不那麼韌▼還有一味《芝士薯蓉焗扇貝配煎雞扒意粉》(HKD$69)。名字有點長是為了芝士薯蓉焗扇貝才選的,結果沒有令我們失望,扇貝肉大大粒,加以大量的芝士和薯蓉,配搭一流,味道亦可口反而煎雞扒有點過老,肉身較"鞋",意粉和其他配菜醬汁等普普通通,沒有特別好吃也不難吃Ⓢ❥總括來說,這間花園餐廳確是與別的分店有所不同,有點小驚喜的感覺。食物方面,有令人滿意也有不足
算是可以接受的一頓便利快餐

▼打從一開始的前湯和餐包已有甚有驚喜
羅宋湯
甚具特色和口感~
餐包
另一塊沒有直接觸及鐵板的牛扒就顯得相對不那麼韌
芝士薯蓉焗扇貝配煎雞扒意粉
Ⓢ❥總括來說,這間花園餐廳確是與別的分店有所不同,有點小驚喜的感覺。食物方面,有令人滿意也有不足的地方,所以扣掉了少少味感分數。不過看在今天只為快速醫肚的份上,這間花園餐廳已是要求之上的了
算是不過不失的!
2015-05-13
芝士薯蓉焗扇貝配煎雞扒意粉
2015-03-02 1024 瀏覽
花園餐廳---一個有點害怕既寶號,每次既經歷都係麻麻地.但係有時食LUNCH,特別番工既時間,式者唔好要求咁高,是但食點都要嫁啦今次就試下蜜糖燒豬手飯$62味道出奇地不錯,豬手煮得夠軟熟,而且唔會好肥,肉又夠厚,好有份量,醬汁有點似甜豉油,甜度再高一點點,將汁撈埋炒底既飯,其實唔錯.只係....係一部份既豬皮有好多毛所以就扣哂分了,加上環境和衛生度略低,所以只能說下次努力吧
花園餐廳---一個有點害怕既寶號,每次既經歷都係麻麻地.

今次就試下蜜糖燒豬手飯$62

所以就扣哂分了,加上環境和衛生度略低,所以只能說下次努力吧
2014-11-25
2015-01-26 833 瀏覽
這絕對是和朋友聊天的好地方。這兒跟旺角那間明顯不一樣,環境不算很暗,地方闊落,而且侍應和d姐姐態度很好,收野時都很有禮貌,我地食完野之後再傾左好耐計都無間接地趕我地走,令我地感覺很舒服^^講番食物方面,我地都揀左西冷牛扒五成熟,朋友碟上,我就鐵板上。五成熟出來的感覺很好哩!唔會好多血,好juicy和有口感,真係好好味!其實我本身食野比較快,我食完朋友仲未食完,其實比多塊我都食得落架XD. BTW, 唔知點解呢,我朋友碟上反而有粟米粒而我就無@@係咪放少左呢?大家下次幫我留意下丫 :P今晚105蚊埋單,其實都算抵架喇嘛!我地下次仲會再來的!

今晚105蚊埋單,其實都算抵架喇嘛!我地下次仲會再來的!
五成熟,岩岩好!
2015-01-26
五成熟,岩岩好!
  • 西冷牛扒
2015-01-21 739 瀏覽
成日都去呢間,不過今次食豬軟骨飯一碗豬,一碗飯好多份量味道真的一般,色很深,味帶甜,但不夠入味。味道只是留於表面,因為豬比較硬,而且未有所說的疆汁味,比較單調如果真的有疆汁,相信會更好感覺似煲湯後的豬,加以調味份量好夠,可能因為味道不夠好,所以食不完下次不吃了
成日都去呢間,不過今次食豬軟骨飯
一碗豬,一碗飯
好多份量
味道真的一般,色很深,味帶甜,但不夠入味。
如果真的有疆汁,相信會更好
感覺似煲湯後的豬,加以調味
份量好夠,可能因為味道不夠好,所以食不完
下次不吃了
2015-01-06
2014-11-14 984 瀏覽
燻蹄义燒飯配凍檸茶少甜呢個組合好少食這間位於大廈的茶記的凍檸茶是附近的茶記中,最好飲的了,檸檬不太少,茶底沒有苦澀燻蹄不會起冰,但仍然有冷盤的感覺感覺很好,而且好好味,皮滑肉不會太''鞋',而义燒就偏瘦,所以硬了一點,而且無咁紅會更好整體吸引,會再食
燻蹄义燒飯配凍檸茶少甜
呢個組合好少食
燻蹄不會起冰,但仍然有冷盤的感覺
感覺很好,而且好好味,皮滑肉不會太''鞋',
而义燒就偏瘦,所以硬了一點,而且無咁紅會更好
整體吸引,會再食

2014-11-07
2014-11-07 883 瀏覽
焗豬排飯,大家應該心中有一間打不死的選擇了吧但坐低左才想起那間店沒關係,試試吧好多番茄,好濃,但太燶可能焗了太耐豬排有一塊.....飯有很多酸酸咸咸,太少豬肉,太乾食淨一半可能呢個不是呢間店的主打吧不緊要,下次要食其他
焗豬排飯,大家應該心中有一間打不死的選擇了吧
但坐低左才想起那間店
沒關係,試試吧
好多番茄,好濃,但太燶可能焗了太耐
豬排有一塊.....飯有很多
酸酸咸咸,太少豬肉,太乾
食淨一半
可能呢個不是呢間店的主打吧
不緊要,下次要食其他
2014-10-27
2014-11-07 756 瀏覽
今日遲了吃飯去了呢間食下午茶,但點飯豬頸肉煎蛋飯份量好多,正!有2隻蛋,而且連蛋黃,無穿架..... like like like而家好難食到無爆既蛋,呢D叫基本功,豬頸肉份量大約有人說塊,一堆栗米好開心的下午茶
今日遲了吃飯
去了呢間食下午茶,但點飯
豬頸肉煎蛋飯
份量好多,正!
而家好難食到無爆既蛋,呢D叫基本功,
豬頸肉份量大約有人說塊,一堆栗米
好開心的下午茶
2014-10-24
2014-11-07 658 瀏覽
不知食咩好,突然想起咖哩,呢間應該不錯掛....所以去食下個汁好味不辛辣,也不會好多生粉水份量不少,外表夠吸引不過.................D牛肉好差,似牛肉乾吧而且好大塊都係根而不是牛孖根,是食不到的根好大改善空間
不知食咩好,突然想起咖哩,呢間應該不錯掛....所以去食下
個汁好味不辛辣,也不會好多生粉水
份量不少,外表夠吸引
不過.................
D牛肉好差,似牛肉乾吧
而且好大塊都係根
而不是牛孖根,是食不到的根
好大改善空間
2014-10-23
2014-11-07 611 瀏覽
同時同我去食呢間牛排飯 佢話好味,我就試下啦果然不錯,牛約7成熟,有牛味有根但不算多,最讚是沒有太多化學感覺因為而家好多牛都用了大量化學品改變其質地但呢間是比較傳統,所以好喜歡塊排都不細,夠飽
同時同我去食呢間牛排飯
佢話好味,我就試下啦
果然不錯,牛約7成熟,有牛味
有根但不算多,最讚是沒有太多化學感覺
因為而家好多牛都用了大量化學品改變其質地
但呢間是比較傳統,所以好喜歡
塊排都不細,夠飽
2014-11-03
2014-10-15 499 瀏覽
聽朋友成日話呢間下午茶無乜人,食物又平又好今日再來食下但今次要等位了,等了10分鐘,而且坐在人地行來行去既位今次點了蒜蓉汁牛排飯飯既份量一般,不算多而牛排味道都OK,不會好薄,大約見成熟SIZE都OK,但有舊大肥膏蒜蓉汁夠色但無蒜蓉味,下次試其他汁或轉地方好了
聽朋友成日話呢間下午茶無乜人,
食物又平又好
今日再來食下
但今次要等位了,等了10分鐘,而且坐在人地行來行去既位
今次點了蒜蓉汁牛排飯
飯既份量一般,不算多
而牛排味道都OK,不會好薄,大約見成熟
SIZE都OK,但有舊大肥膏
蒜蓉汁夠色但無蒜蓉味,
下次試其他汁或轉地方好了
2014-10-13
10 分鐘 (堂食)