餐廳: 花圖
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-09-06 3683 瀏覽
💎花圖💎呢一間新派中菜餐廳位於海港城裏面,淨係個門口已經夠哂霸氣,餐廳嘅設計以特務為主題😎,入到去就好似探險故事嘅神秘花園咁😆,由內到外都係打卡熱點😍,佢哋仲有獨立房,可以俾一班朋友聚餐,嘢食方面以fusion菜為主,而嘢飲方面記得記得一定要叫返杯Cocktail👍🏻,事關佢哋嘅雞尾酒賣相特別,味道都相當出色嫁😍😍今日朋友生日所以就揀咗呢間餐廳試試佢,我哋就揀咗呢一個套餐 🍸 蒼•CONG 每位$1188 🍸,由前菜去到甜品,基本上質素都相當滿意,必食菜式呢個set都有埋,價錢方面就見仁見智,我就覺得合理嘅😌🍴前菜 :💚荔枝汁漬荷蘭串茄💚潮式凍魚飯💚陳皮香草醬焗伊比利亞豚肉前菜三款都各有特色,特別係伊比利亞豚肉😋,佢面層嘅醬酸酸甜甜咁幾開胃,陳皮味又唔會過重,肉質彈牙🤤豚肉夠晒爽口🍴湯:💚花圖爵士湯 :套餐裏面,我就最鍾意呢一個爵士湯🥰,賣相夠晒特別,係一個類似麒麟外型既湯盅,用瓦嘅物料造成,所以保溫度特別高👍🏻,由上菜到我係咁打卡之後去到飲晒全程都係熱辣辣,一定要俾個讚佢👍🏻👍🏻,至於裏面嘅材料相當豐富😍,螺頭,花膠不在話下,仲係用咗龍蝦湯做湯底,超濃郁仲帶鮮味🤤,最特別嘅係佢哋加入
💎花圖💎

🍴前菜 :
💚荔枝汁漬荷蘭串茄
💚潮式凍魚飯
💚陳皮香草醬焗伊比利亞豚肉

🍴湯:
💚花圖爵士湯 :套餐裏面,我就最鍾意呢一個爵士湯🥰,賣相夠晒特別,係一個類似麒麟外型既湯盅,用瓦嘅物料造成,所以保溫度特別高👍🏻,由上菜到我係咁打卡之後去到飲晒全程都係熱辣辣,一定要俾個讚佢👍🏻👍🏻,至於裏面嘅材料相當豐富😍,螺頭,花膠不在話下,仲係用咗龍蝦湯做湯底,超濃郁仲帶鮮味🤤,最特別嘅係佢哋加入咗蜜瓜🫣,煲過後令到整個湯昇華,清甜得嚟仲帶果香味,味道又幾夾喎,唔錯唔錯👍🏻👍🏻

🍴主菜:
💚妙齡乳鴿二重奏
💚珍珠芙蓉龍蝦球配腸粉底
💚花圖和牛寶盒

主菜方面,呢三款都相當有特色,賣相都唔錯,其中比較特別嘅係和牛寶盒,佢嘅醬汁就似係出邊嘅水煮魚咁😆,酸酸辣辣帶點麻,和牛口感較嫩,係必食之選👍🏻

🍴蔬菜:
💚手工腿蓉萵筍麵

🍴主食:
💚龍蝦膏海膽炒飯 :其次就係呢款海膽炒飯,都係我喜愛之一,佢係用咗日本馬糞海膽炒成😍,飯炒到粒粒分明,金黃色嘅係用咗龍蝦膏去炒,所以睇落比一般炒飯更加鮮艷👍🏻,食起上嚟又唔會覺得膩,算係一款奢華嘅炒飯😎

🍴甜品:
💚茶香綉球豆腐 :最後甜品方面就係以薑茶糖水做底,面層就有一朵盛開嘅花,好似繡球咁嘅豆腐,不過整體味道一般,唔算太過特別

🎂生日拼盤 $238 :預早訂咗一份生日拼盤,佢裏面包含咗餐廳散叫嘅甜品,蜜瓜甘露,黃‘柑‘香橙卷,紙醉金迷同埋黃金壽包,蜜瓜甘露係呢度必食嘅甜品之一,不過我就覺得一般,佢比較甜😩,蜜瓜嘅調色味比較重,但個賣相係幾靚😍

🍹Bubble Colada $138 :最後Cocktail我哋就揀咗比較多人叫同打卡一流嘅兩杯,呢杯colada💜紫色嘅就係紫薯味,有陣時會推出綠色嘅就係斑蘭味,味道較易入口,面層嘅泡泡絕對係女生至愛,而裏面仲有驚喜,係紫薯丸子😍,整體上都唔錯,酒精濃度比較低,超適合女士之選👍🏻

🍹Foggy Spectre $158 :另外呢一款造型相當型格,佢主要係Tequila ,然後加入接骨木花香味嘅酒,再加入洋甘菊甜酒,再用煙燻一燻,飲落花香味較重👍🏻,仲有一陣陣木燻香氣😌,都係必飲之選🤗
  • 爵士湯
  • 龍蝦膏海膽炒飯
2024-08-25 3621 瀏覽
點心全部熱辣辣環境都唔錯幾舒服如果人多,最好就book咗位先餐廳入邊就唔見到有海景但係佢喺4樓海邊Outdoor都係打卡嘅熱點好味~重覆點左3次~多人既話一人一個唔過份小朋友最鍾意啦!好似食緊流心奶黃月餅咁都係熱辣辣上枱泡菜豬肉餃~辣辣地都幾惹味小朋友就唔啱食,大人都還可以鵝肝味道唔係太重加埋個酸酸甜甜嘅醬又幾好味燒賣都唔錯 連隻匙羹都熱辣辣呢個芋頭味超重好味韭菜味濃郁 如果唔鍾意食韭菜就最好唔好點旁邊個醬辣辣地都幾好食灌湯餃好大隻 個湯清甜OK好食
點心全部熱辣辣環境都唔錯幾舒服

如果人多,最好就book咗位先
餐廳入邊就唔見到有海景
但係佢喺4樓海邊
Outdoor都係打卡嘅熱點

流沙包

好味~重覆點左3次~多人既話一人一個唔過份
小朋友最鍾意啦!
好似食緊流心奶黃月餅咁
都係熱辣辣上枱

泡菜豬肉餃~辣辣地都幾惹味
小朋友就唔啱食,大人都還可以

鵝肝味道唔係太重

個湯清甜OK好食

2024-08-25
流沙包
2024-08-24 3330 瀏覽
-店面的設計有令我覺得驚喜一共分三個大廳,內裡乾坤充滿神秘感!感覺一秒穿越到博物館咁!--門口裝修都好有氣派--三個大廳,三種風格仲有房間添適合私人聚餐不受打擾--極致奢華的新派粵菜!每一道菜都非常的精緻,連碟子都非常的細節。能感受到師傅的用心設計。--晚餐仲安排我哋坐大圓桌開心🥳--🌼荔枝汁漬荷蘭串茄🌼蟹膏蟹肉酥🌼川·小籠包 🌼花圖爵士湯 🌼XO醬露筍炒蟶子皇🌼妙齡乳鴿二重奏🌼蝦頭醬龍蝦粒炒絲苗🌼紅豆沙配蜜桃糕(需要兩位起叫)-
店面的設計有令我覺得驚喜
一共分三個大廳,內裡乾坤
充滿神秘感!
感覺一秒穿越到博物館咁!

門口裝修都好有氣派

三個大廳,三種風格
仲有房間添
適合私人聚餐不受打擾
極致奢華的新派粵菜!
每一道菜都非常的精緻,
連碟子都非常的細節。
能感受到師傅的用心設計。

晚餐仲安排我哋坐大圓桌

🌼XO醬露筍炒蟶子皇
🌼妙齡乳鴿二重奏
🌼蝦頭醬龍蝦粒炒絲苗
🌼紅豆沙配蜜桃糕
(需要兩位起叫)
2024-08-20 3206 瀏覽
第一次食中式下午茶感覺好特別但要網上比錢先先有discount呢樣有d麻煩比訂都ok但全款預訂不太喜歡個環境會比較黑即使下午去都比較難影到靚相但d staffs services 好好連位都有得揀野食唔錯既係熱食同咸點果d例如蝦餃 春卷 etc全部造型好精緻食落脆卜卜有d唔知咩黎但出奇地好食甜點就差咁d得一樣好食應該係牛奶布丁?橙色果個啫哩卷同粒蕃茄真係完全唔得啫喱不嬲冇乜味估唔到咁單調只係卷比我就出場…蕃茄又係…仲要酸
第一次食中式下午茶

有d唔知咩黎
但出奇地好食

甜點就差咁d
得一樣好食
應該係牛奶布丁?
橙色果個啫哩卷同粒蕃茄真係完全唔得
啫喱不嬲冇乜味
估唔到咁單調只係卷比我就出場…
蕃茄又係…
仲要酸
2024-07-31 3880 瀏覽
星期日仔仔生日,去左呢間試新式high tea。總體來講味道中上,我鍾意全部係中式點心下午茶,無甘大負擔。網上平台半價好值得一試。但如果正價買就不太值,分量不多不夠飽的。另外讚下mocktail整得出色!
星期日仔仔生日,去左呢間試新式high tea。
但如果正價買就不太值,分量不多不夠飽的。
另外讚下mocktail整得出色!
🇭🇰尖沙咀海港城前菜 - 荔枝汁漬荷蘭串茄,以金箔作為點綴,清爽開胃的很適合夏天享用脆皮和牛配香橙柚子醬- 酥脆嘅外皮包裹嫩口和牛,用柚子醬中和和牛的油香爵士湯 - 城中名人私房菜單,西式龍蝦湯配花膠螺頭,蜜瓜作湯頭,細節質感滿滿濃蝦湯海皇泡飯 - 湯底濃厚,暖心又暖身鮮蟹肉稻庭烏冬 - 喜歡這種配搭,一個人吃完剛剛好蜜瓜甘露味道特別,必食這家結合傳統與創意、新舊融合的新派中菜私密度也高,有大廳和包間商務聚餐、約會聚餐都適合
🇭🇰尖沙咀海港城

濃蝦湯海皇泡飯 - 湯底濃厚,暖心又暖身

鮮蟹肉稻庭烏冬 - 喜歡這種配搭,一個人吃完剛剛好

蜜瓜甘露
味道特別,必食

這家結合傳統與創意、新舊融合的新派中菜
私密度也高,有大廳和包間
商務聚餐、約會聚餐都適合
2024-07-22
  • 爵士湯
2024-07-18 3305 瀏覽
今天老闆請吃飯,一行大約30人,餐廳預訂了一個房間,環境非常高級雅子,每一道菜都很精美,店員細心詢問有誰吃素食,會將該份點心改做其他菜式。湯品很出色,簡直想叫多一碗。
2024-07-11 3262 瀏覽
尖沙咀氣派高級中菜-花圖🌸高級享受嘅中菜 好食又奢華🌟餐廳設計好特色有格調整體設計充滿神秘而奢華的氛圍不論餐具擺設都好有心思,感覺像博物館一樣,超級推薦☺️食物方面,令我眼前一亮 擺盤非常有心思🩷🌸Bubble Colada外面嘅開放式酒吧 超級有feel紫色的泡泡很有心思 味道好飲 有淡淡菠蘿椰子香味🌸花圖爵士湯真的非常好喝!在龍蝦湯入面加了蜜瓜這個湯喝著很香甜,花膠也夠厚實口感Q彈爽滑🦞🌸脆皮和牛配香橙柚子醬和牛的外皮煎至酥脆,內部則保持著嫩滑的口感。配上香橙柚子醬,增添了一絲清新的酸甜味道,與牛肉的風味相得益彰🥩🌸蜜瓜甘露蜜瓜的鮮甜與甘露的滑順,清爽又甜美,為這一餐完美總結餐廳外面仲可以望住維多利亞港嘅海景餐廳坐得非常舒適,而且服務周到 推介大家過嚟一試!☺️
尖沙咀氣派高級中菜-花圖🌸
高級享受嘅中菜 好食又奢華🌟
餐廳設計好特色有格調
整體設計充滿神秘而奢華的氛圍
不論餐具擺設都好有心思,感覺像博物館一樣,超級推薦☺️
食物方面,令我眼前一亮 擺盤非常有心思🩷

🌸Bubble Colada
外面嘅開放式酒吧 超級有feel
紫色的泡泡很有心思 味道好飲 有淡淡菠蘿椰子香味

🌸花圖爵士湯

🌸脆皮和牛配香橙柚子醬

🌸蜜瓜甘露
蜜瓜的鮮甜與甘露的滑順,清爽又甜美,為這一餐完美總結

餐廳外面仲可以望住維多利亞港嘅海景
餐廳坐得非常舒適,而且服務周到 推介大家過嚟一試!☺️

2024-07-04 2900 瀏覽
同閨蜜去慶生,當然要搵間ig-eable又好味既餐廳啦。一入餐廳,就俾個裝修吸引了,好似置身一個高級酒店既餐廳。但入座率唔算高,整晚目測只有5-6枱客人。見到餐廳同某信用卡做緊套餐優惠,但見套餐提供的食物比較普通,唔算太抵,所以決左散點。陳皮香草焗豬,上碟都覺得幾靚,但味道就好一般,面頭舖了大量香草,並未有底下的豬帶來鮮味。豬肉亦非常鞋口,絕對唔覺特別新鮮或部位鮮嫩。話梅白涼瓜,冰冰甜甜,夏天食都算消暑,苦瓜都算juicy,但咬落絕無苦味,話梅同甜汁味覆蓋了苦瓜苦味。花圖和牛寶盒,上碟比想像中較普通,睇個名以為會用個盒裝住。至於味道亦唔係平時食日式同西式和牛個種感覺,反而佢係一層層好似普通肥牛卷到一層層咁。都唔知有冇和牛成份,如果有都似係和牛啲唔要既部位拎嚟做呢道菜。花圖爵士湯,全晚最吸引的一道菜,用獅頭的湯碗裝住,好有氣勢。入面材料豐富又大件,個湯味道鮮甜,睇到橙橙紅紅飲落仲有龍蝦湯既感覺。唔知係咪用左蝦頭去淆呢,呢方面就無去求證。後尾加左個蟶子煎米,呢個餸創作比較普通,似平時食開既豉汁蟶子但去了殼上碟再放係米粉上。(忘記了影相) 米粉凍左口感變差。叫左2杯cocktail, 2個人

同閨蜜去慶生,當然要搵間ig-eable又好味既餐廳啦。

叫左2杯cocktail, 2個人埋單成$18xx,感覺好唔抵,用料唔算昂貴,手工亦唔算好多。唯獨係個爵士湯做比較value for money。
2024-06-23 2332 瀏覽
海港城|華麗設計名廚呈獻精緻佳饌Hooray TGIF🥳星期五放工來到海港城,四樓的「花圖」餐廳一下就吸引了我,餐廳門面接待處的裝潢打破中餐廳的傳統印象,巧妙地融合了英式古典風格,處處呈現獨具匠心。🍽️ 前菜桂花百合山藥&酒糟醉雞卷山藥切成長條狀和桂花香清新怡人,非常開胃。酒糟醉雞卷富有酒糟的香味和醇厚感,中間加入黑木耳和紅蘿蔔🥕的搭配,營養豐富之外還增加了清脆的口感🍽️頭盤:花圖和牛寶盒擺盤小巧精緻,和牛味道濃郁🫕爵士湯&杏汁豬肺湯爵士湯是花圖推介,兩個小獅子湯盅好有特色,湯用龍蝦湯做湯底,加上蜜瓜、響螺頭、豬𦟌煲成,入口陣陣清香果甜味,杏汁白肺湯里有大塊花膠,超好飲呀!三款甜品:紫醉金迷、宮廷玉璽,特別推介舞春風(椰汁官燕),椰汁和燕窩分開上,可以看到燕窩滿滿的,徐徐澆上椰汁,养颜滋补、入口香醇甘甜柔滑🌟🌟🌟🌟🌟
海港城|華麗設計名廚呈獻精緻佳饌

🍽️ 前菜
桂花百合山藥&酒糟醉雞卷

🍽️頭盤:花圖和牛寶盒
擺盤小巧精緻,和牛味道濃郁

🫕爵士湯&杏汁豬肺湯

19633 瀏覽
2024-06-15 1612 瀏覽
朋友生日約咗去呢間餐廳度食飯,最深印象喺個門口好靚,裝修有啲英倫貴族嘅感覺。可能因為平日夜晚,所以餐廳唔係好多人。所以食飯環境幾好,可以朋友之間傾偈唔使大聲講嘢。啲嘢飲好有誠意,又靚又好飲。呢個柚子醬脆皮牛扒,啲肉煮到好稔,同柚子醬好夾,超好食。再嚟就係爵士湯,個湯好夠味,而且好多料,朋友話好味到想連埋個湯碗食左佢。呢個菜好好食,啲湯都飲埋,個腐皮卷好正,清清地,成道菜好甜。呢個火焰炸子雞都唔錯,調味都好食,個皮都好脆!炒麵,比較普通,不過真係好大碟三個人都食唔晒!嘢食味道其實都幾好食,美中不足既係我哋叫侍應俾個碗仔我哋,發現其中有一隻係完全未洗過嘅狀態,呢個級數嘅餐廳發生呢啲低級錯誤係有少少震驚。不過侍應都好快玩一隻新嘅俾我哋,服務尚算可以。最正係醫管局員工有優惠,所以都會考慮再食!

啲嘢飲好有誠意,又靚又好飲。

呢個柚子醬脆皮牛扒,啲肉煮到好稔,同柚子醬好夾,超好食。

呢個火焰炸子雞都唔錯,調味都好食,個皮都好脆!

炒麵,比較普通,不過真係好大碟三個人都食唔晒!

最正係醫管局員工有優惠,所以都會考慮再食!
  • 花圖爵士湯
  • 脆皮和牛配香橙柚子醬
2024-06-11 1417 瀏覽
在海港城享受雲海,在平臺吹風,享受端午節的鬆弛。 裝修歐氣復古的花園餐廳吸引了我和朋友,和維港很巧妙的融合在一起,但像鬧市裏的一片自己的私人領域。我們點了一些菜,菜品配得上奢華但是好像也沒有那麼高冷🌿🌿🍗 酒糟醉雞經典的港式茶點,我的評估就是很純粹吧,沒有濃濃的醬汁遮掩廚師的廚藝,肉與香相容的很巧妙🍖 陳皮香子蘭焗西班牙豚肉也是精緻的茶店,蓋了一層細膩的陳皮香子蘭,在這裡聊天是一種享受,來香港第一次覺得自己的胃沒有負擔很重🥩 脆皮和牛配香橙柚子醬和牛 🐮 都吃過吧,香橙 🍊 都吃過吧,柚子都吃過吧,合在一起太妙了🍖 風沙紐西蘭羊架脆皮裹挾著煎至恰到好處的羊肉,脆皮和蛋白質的伴奏非常治癒⛳ ️尖沙咀海港城海洋中心401號花園餐廳
我們點了一些菜,菜品配得上奢華但是好像也沒有那麼高冷
🌿🌿
🍗 酒糟醉雞
🍖 陳皮香子蘭焗西班牙豚肉
🥩 脆皮和牛配香橙柚子醬
🍖 風沙紐西蘭羊架
脆皮裹挾著煎至恰到好處的羊肉,脆皮和蛋白質的伴奏非常治癒
⛳ ️尖沙咀海港城海洋中心401號花園餐廳
2024-06-11 1323 瀏覽
今次屋企人帶我去咗食呢間佢哋強烈推薦嘅中菜廳,未去食之前已經好期待,因為佢哋非常讚賞呢間中菜廳。個位置就喺海港城入面,都頗為方便。入到去已經發覺個環境好好,服務一流,人手好充足。我哋三個人嗌咗好多特色嘅食物,包括蟶子、椒鹽鮑魚、和牛配柚子醬、濃湯豆漿千層浸菜苗等等 (請參考我上載嘅相片) 。我對所有當日嘅菜式係讚不絕口,非常特別,味道亦都非常非常之好。整體嚟講我對當日嘅服務同菜式都係十分之滿意。最後三個人食咗大概$2200 ,都頗貴,但係我覺得呢間餐廳係值得呢個價格。

• 脆皮和牛配香橙柚子醬
  • 紅粉西施鰈魚柳
  • 豆漿杞子素千層浸時蔬
同男友慶祝生日 諗左好耐去邊到食好見OpenRice花圖評分唔錯 就去試下餐廳門口已經覺得裝修好靚 好有氣派點左個午餐set每位都有蟹肉燒賣,素餃紫玉,鮮蝦餃,同花圖靚湯揀就揀左海皇炒飯同滑蛋蝦仁炒河 追加蟹膏蟹肉酥🦀個人好中意食蟹 所以覺得個蟹膏蟹肉酥好正 外酥內軟🤪🤪D餃類賣相好靚 好精緻🫣 食落d蝦大大粒 好彈牙🤭炒飯都好出色 好足料滑蛋蝦仁炒河食到有上湯浸過 同樣出色🤙🏻總括而言今餐食得好飽好滿足 男友都大讚好食😆埋單$800 兩個人 個人覺得都幾抵食 因為食物質素都好高😍
同男友慶祝生日 諗左好耐去邊到食好
見OpenRice花圖評分唔錯 就去試下
餐廳門口已經覺得裝修好靚 好有氣派

點左個午餐set

每位都有蟹肉燒賣,素餃紫玉,鮮蝦餃,同花圖靚湯
揀就揀左海皇炒飯同滑蛋蝦仁炒河

2024-05-11
慶祝紀念
生日
2024-05-27 1068 瀏覽
店名: 花圖地址: 尖沙咀廣東道5號海港城海洋中心4樓401號舖尖東站L5出口,行5分鐘環境: 5/5價錢: 4/5味道: 4/5位於尖沙咀海港城海洋中心既花圖,環境絕對稱得上豪華而且帶點神秘既感覺😙地點都非常方便,雖然裝修非常豪華,但食物一樣非常有鑊氣🤩花圖和牛寶盒 (一人份) ❤️❤️❤️❤️❤️$188寶盒為一人份,擺盤非常有心思,令人有吾捨得食既感覺,和牛肉質軟而不膩,香味撲鼻😋姬松茸響螺燉烏雞湯 (一人份) ❤️❤️❤️❤️❤️$198湯非常清甜,姬松茸加響螺既滋補,加上烏雞嘅清甜味,非常合襯,而且感受到火候十足😍熟成豆腐節瓜粉絲煲 ❤️❤️❤️❤️$198粉絲煲份量十分充足,粉絲軟而彈牙,節瓜都非常新鮮而鮮甜,加上熟成豆腐既香味,有清新健康既感覺😆千層龍躉片煲 ❤️❤️❤️❤️$298龍躉片,厚度十足,肉質彈牙,加上枝竹,吸收龍躉片汁既香味,食得非常滿足😉花圖炒飯 ❤️❤️❤️❤️❤️$358見有好多枱都有叫到,而且都係餐廳既招牌之一😚炒飯炒得鑊氣十足,非常挺身,而配料方面既蝦及肉粒,更加錦上添花,而份量非常充足,足夠兩至三人食用😙菜
店名: 花圖

地址: 尖沙咀廣東道5號海港城海洋中心4樓401號舖