餐廳: 花斑茶社 (樂道)
資訊:

2020-03-05 79 瀏覽
見到wolipay話佢告急🥂經過附近就特登黎支持下!! 其實人流真係少.. 可能係係內街果條街都好冷清我去既時候都係得一個人買緊同埋除口罩飲野好麻煩 自己最近都買少左但後尾見到有人懲罰佢叫左17杯外賣🥰我叫左最為人熟悉既黑糖珍珠厚鮮奶💛我覺得同大路既茶飲店不相伯仲都係咁好飲所以睇下你想將啲錢比邊個賺啦非黃不飲🥂🥂🥂佢啲黑糖爆多!!飲落去好重奶味 真係厚奶🥰啲珍珠都有用心煮爛!而且唔算好甜 可接受
見到wolipay話佢告急🥂
經過附近就特登黎支持下!!
其實人流真係少.. 可能係係內街

我覺得同大路既茶飲店不相伯仲
都係咁好飲
所以睇下你想將啲錢比邊個賺啦
非黃不飲🥂🥂🥂

佢啲黑糖爆多!!
飲落去好重奶味 真係厚奶🥰
啲珍珠都有用心煮爛!
而且唔算好甜 可接受
2020-03-04 69 瀏覽
一向都喜歡四圍試吓茶飲,去到尖沙咀行緊街當然要飲番杯野,經過一間門面好開陽吸引-花斑茶社,就停下來休息一下。下單以自助形式,而且可以選擇少甜小冰,能夠迎合客人的需要!飲品款式味道分門別類列明清楚,我就比較喜歡每日限定系列。當然要試一試這裏的招牌飲品黑糖珍珠厚鮮奶,賣相像豹紋一樣那麼吸引,估唔到佢嘅珍珠一樣Q彈,而且鮮奶香醇滑溜,簡直能夠爽一爽喉嚨。朋友還叫了賣相也非常吸引的黑糖珍珠抹茶鮮奶,他也大贊抹茶帶點苦澀,配襯鮮奶非常match的口感。難怪這裏那麼多客人幫襯呢,相信下次經過會再試其他飲品。

下單以自助形式,而且可以選擇少甜小冰,能夠迎合客人的需要!

飲品款式味道分門別類列明清楚,我就比較喜歡每日限定系列。

難怪這裏那麼多客人幫襯呢,相信下次經過會再試其他飲品。

2020-03-03 79 瀏覽
上回說到,我嚐了這家花斑茶社的奶茶,發現他們用的奶很正點,不久之後我又回來了。疫情好像對他們影響滿大的,這條樂道幾乎沒幾個人,不過這家飲品很好喝,所以我又來了選擇跟上次差不多加了新品大甲芋泥烏龍奶茶,雖然對茶的分類不多,但已經很足夠,因為每款都是該系列比較有名的台茶,每款的發酵度都不同。而烏龍就是半發的。芋泥烏龍奶茶預設微糖,熱,半熟的茶香跟甘香平衡,不會太濃烈,甜茶香跟熟茶味中性,我就很喜歡這個味道。奶的甜度適中,令人越喝越想喝,芋泥不是完全的泥,而是一塊塊的薄芋頭泥,本身已經帶甜,跟奶茶同喝非常好玩!黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶絕對要試,賣相一流,吃起來更佳,奶味濃厚,淡淡咸香調和了黑糖的甜,CREAMY的口感非常正

選擇跟上次差不多

而烏龍就是半發的。

2 分鐘 (外賣自取)
宵夜
2020-03-02 60 瀏覽
飲品店周圍開過不停,一條街可以有幾間,總有一間係你附近,但講都好飲,呢間花斑茶係唔錯既選擇。喺尖沙咀樂道呢間花斑茶社,是全新本地品牌,標榜台中茶園直送茶葉。花斑茶社由香港人主理,本地薑誓不讓過江龍專美。我地叫左黑糖珍珠烏龍奶茶同埋大甲芋鮮奶。黑糖珍珠烏龍奶茶($26),烏龍茶底係店長推介,採來自台南的烏龍茶葉,茶香厚,配上Q彈珍珠,甜度亦由我話事,啱哂我口味。偷飲左朋友既大甲芋鮮奶($32)幾啖,口感綿密、香醇濃郁,最啱係芋頭控既朋友。

花斑茶社由香港人主理,本地薑誓不讓過江龍專美。

我地叫左黑糖珍珠烏龍奶茶同埋大甲芋鮮奶。

2020-03-02 54 瀏覽
花斑茶社🍵中午休息時間過來買一杯熱騰騰的奶茶☕️又是星期一,大家打起精神,新的一週新的開始!都多人在門口排隊,看來不僅僅是我自己的心頭最愛!.宇治抹茶🍵紅豆鮮嫩$34 少糖抹茶🍵配上少糖紅豆鮮嫩,清爽口感,又有紅豆的香甜和滿足感,一杯茶🍵捧在手心裡,一整個下午都是開心🥳愉快的。優質的鮮奶,上等的茶🍵身體健康是一切的前提條件。大甲芋頭鮮奶$32芋頭打碎了,融化在鮮奶裡面,喝到嘴裡滿足在心裡!我的最愛,沒有之一❤️❤️❤️🖼
花斑茶社🍵
宇治抹茶🍵紅豆鮮嫩$34 少糖

大甲芋頭鮮奶$32

2020-03-01 127 瀏覽
今日熱左好多🔥,明明上星期一只得10度❄,今日就23度☀,所以今日都忍唔住要飲返杯野飲!剛好係尖沙咀,所以就搵返間良心舖頭幫襯下。原來呢間舖既用料都唔差,,所有茶葉都來自台中。除左茶葉,黑糖珍珠飲品更係限量供應,以人手炒製台灣同日本黑糖而製成。因為我本身唔太飲得奶,但見到佢黑糖珍珠系列,都忍唔住想試試,唯有試下佢烏龍奶茶🥤!一嚟到,賣相都幾吸引✨。味道上,黑糖嘅味道都非常濃厚,而珍珠幾煙韌,都幾入味!意外地,烏龍茶個味道都幾濃厚,有點甘香,好飲過小男的茶好多(雖然都執左🤨),雖然轉左做烏龍,估唔到佢做到同黑糖都幾夾,岩哂我呢D鐘意飲茶既人。Btw呢杯野飲我都覺得偏甜,怕甜既朋友記得要同我一樣,落單叫轉少糖少冰。我覺得$26一杯野飲算唔錯,雖然未係話最常好飲,但就個價錢、味道都唔錯!不過我覺得最緊要係支持返D有良心既商戶,加上最近疫情,希望大家經過都可以撐下佢地度過下呢個難關!

2020-02-29 70 瀏覽
呢間本地品牌嘅台式飲品,真係抵飲又高質!難得經過尖沙咀元祖店,梗係要買杯嘆嘆喇🤪🍑白桃烏龍茶($26)香桃果味濃郁香甜剛好中和烏龍茶嘅甘味👍🏻兩者絕對係完美嘅配搭呀!清香回甘,解渴消滯一流💯🍵宇治抹茶鮮奶 ($30,+$3蜂蜜珍珠)抹茶鮮奶有不同組合,包括黑糖/紅豆前者港女已經飲過,而個人又對紅豆興趣不大...所以就揀咗呢款最基礎嘅口味,再另加蜂蜜珍珠喔😆蜂蜜珍珠圓渾煙韌食到珍珠表面有蜂蜜味,但唔算非常濃郁茶底入口順滑,富抹茶奶香,正喔🥰
呢間本地品牌嘅台式飲品,真係抵飲又高質!
難得經過尖沙咀元祖店,梗係要買杯嘆嘆喇🤪

🍑白桃烏龍茶($26)
香桃果味濃郁香甜
剛好中和烏龍茶嘅甘味👍🏻
兩者絕對係完美嘅配搭呀!
清香回甘,解渴消滯一流💯

🍵宇治抹茶鮮奶 ($30,+$3蜂蜜珍珠)
抹茶鮮奶有不同組合,包括黑糖/紅豆
前者港女已經飲過,而個人又對紅豆興趣不大...
所以就揀咗呢款最基礎嘅口味,再另加蜂蜜珍珠喔😆
蜂蜜珍珠圓渾煙韌
食到珍珠表面有蜂蜜味,但唔算非常濃郁
茶底入口順滑,富抹茶奶香,正喔🥰
2020-02-29 49 瀏覽
2020年2月25日 星期二雖然係放假嘅日子,不過仍然要為婚禮做準備,而今日就同女朋友出去尖沙咀度戒指尺寸,搞掂晒啲嘢之後就諗住喺附近食晚餐,不過由於時間尚早,所以就喺附近行吓先行到呢間鋪頭,見之前未試過呢個品牌嘅飲品,又覺得有啲口渴,所以就去試吓見到餐廳同一般嘅人分別有咩分別,大路嘅飲品都有得賣,不過就見到有黑糖珍珠系列,好似幾吸引咁原來呢個味道,黑糖岩鹽厚鮮奶,仲要係期間限定添,我哋當然急不及待要試落左單之後等左一陣就有嘢飲,見到杯嘢飲有勁多珍珠,差唔多佔咗成杯嘅三分之一,落足料。飲落去嘅時候好重黑糖味,但係又唔會過甜,甜到啱啱好,可能係我哋叫咗少甜嘅關係。另外珍珠好煙靱,十分有咬口,同鮮奶都幾夾,仲有少少鹹味添,可能因為有岩鹽既關係另外我哋仲叫咗一杯鳳梨冰茶,叫咗少糖少冰,所以飲落去嘅時候亦都唔會太甜,真係飲到鳳梨嘅甜味,而且飲落去嘅時候仲食到少少鳳梨粒添,酸酸甜甜咁幾開胃,正好適合作為晚餐前嘅飲品
2020年2月25日 星期二

2020-02-25
外賣自取
$30 (其他)
2020-02-28 1837 瀏覽
支持香港🇭🇰本地茶飲店!💪🏾 「花斑茶社」係由香港人主理, 選材用心, 茶底都係採用來自台灣南投嘅4種茶葉, 茶飲款式更切合香港人口味, 有黑糖珍珠系列、鮮奶茶、鮮奶、水果茶、原茶, 除左係仲黑糖珍珠厚鮮奶之外, 所有飲品都可以叫少冰,甚至走冰,少甜、微甜、走甜。 見到佢仲有會員優惠, 做咗會員可以whatsapp落單, 咁就可以order完過去拎就得,完全唔駛排隊!😏 每次埋單有9折優惠, 仲可以享有買四送一嘅優惠,好抵呀!👍🏻😎 不過小編唔係成日去尖沙咀,要考慮吓呢~ 見到有期間限定嘅口味—黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶($32),幾新穎嘅配搭,就試下啦!😏 將岩鹽加入鮮奶蓋, 軟滑嘅奶蓋,甜中帶鹹, 強烈對比之下,層次感更豐富, 黑糖珍珠甜度適中,唔會太甜,口感都頗有彈性。🌟推薦❗️ 茶飲店黎講,白桃烏龍比較少見, 所以叫左一杯少甜少冰嘅白桃烏龍+蜂蜜珍珠($26+$3)比小妹攞下credit😏, 桃🍑同烏龍茶確實係完美嘅配搭, 茶底清香順滑, 最讚嘅係白桃係鮮桃黎架,香甜可口, 飲落仲帶一絲絲桃肉,正!超推薦!👍🏻
支持香港🇭🇰本地茶飲店!💪🏾
「花斑茶社」係由香港人主理,
選材用心,
茶底都係採用來自台灣南投嘅4種茶葉,
茶飲款式更切合香港人口味,
有黑糖珍珠系列、鮮奶茶、鮮奶、水果茶、原茶,
除左係仲黑糖珍珠厚鮮奶之外,
所有飲品都可以叫少冰,甚至走冰,少甜、微甜、走甜。
見到佢仲有會員優惠,
做咗會員可以whatsapp落單,
咁就可以order完過去拎就得,完全唔駛排隊!😏
每次埋單有9折優惠,
仲可以享有買四送一嘅優惠,好抵呀!👍🏻😎
不過小編唔係成日去尖沙咀,要考慮吓呢~
將岩鹽加入鮮奶蓋,
軟滑嘅奶蓋,甜中帶鹹,
強烈對比之下,層次感更豐富,
黑糖珍珠甜度適中,唔會太甜,口感都頗有彈性。🌟推薦❗️
黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶
茶飲店黎講,白桃烏龍比較少見,
桃🍑同烏龍茶確實係完美嘅配搭,
茶底清香順滑,
最讚嘅係白桃係鮮桃黎架,香甜可口,
飲落仲帶一絲絲桃肉,正!超推薦!👍🏻
白桃烏龍
下午茶
黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶
白桃烏龍
去尖沙咀isqaure附近行街嘅時候,見到有一間飲品店幾多人幫襯,好似唔錯喎,所以就試下有咩咁巴閉啦!😏款式都係個啲啦,又係黑糖珍珠、鮮奶茶、鮮奶、水果茶、茗茶,唯一一款比較吸引嘅就係白桃烏龍,平時小妹好鐘意飲桃味嘅飲品,桃味綠茶、桃味水都唔會放過~😂所以我就叫左杯少甜少冰嘅白桃烏龍($26),我見佢加$3可以加蜂蜜珍珠,標榜為蜂蜜做嘅珍珠,感覺幾吸引,加!不過食落味道就唔係好特別,口感普通,蜂蜜味亦都唔係好突出,珍珠份量亦唔多,反而白桃烏龍有驚喜,烏龍茶幾清香,唔會被白桃蓋過晒所有茶味,白桃味幾true幾清新,唔係死甜味,仲有果肉係裏面!☺整體來說,都還可以,只係珍珠比較普通,但都算不過不失,但茶底就有驚喜!❤下次可以再試下其他。

去尖沙咀isqaure附近行街嘅時候,
見到有一間飲品店幾多人幫襯,好似唔錯喎,
所以就試下有咩咁巴閉啦!😏

款式都係個啲啦,
又係黑糖珍珠、鮮奶茶、鮮奶、水果茶、茗茶,
唯一一款比較吸引嘅就係白桃烏龍,
平時小妹好鐘意飲桃味嘅飲品,
桃味綠茶、桃味水都唔會放過~😂

所以我就叫左杯少甜少冰嘅白桃烏龍($26),
我見佢加$3可以加蜂蜜珍珠,
標榜為蜂蜜做嘅珍珠,感覺幾吸引,加!
不過食落味道就唔係好特別,
口感普通,蜂蜜味亦都唔係好突出,
珍珠份量亦唔多,
反而白桃烏龍有驚喜,
烏龍茶幾清香,唔會被白桃蓋過晒所有茶味,
白桃味幾true幾清新,唔係死甜味,仲有果肉係裏面!☺

整體來說,都還可以,
只係珍珠比較普通,但都算不過不失,
但茶底就有驚喜!❤
下次可以再試下其他。
2020-02-27 50 瀏覽
Lunchtime喺金馬倫道食完晏晝,突然間好想飲台式飲品。記得朋友講過樂道嗰間花斑茶舍好飲,就與朋友行過樂道買。朋友見到門前廣告牌有期間限定嘅岩鹽黑糖珍珠厚鮮奶,覺得好吸引,即刻決定要飲呢個。佢係固定糖,甜味來自黑糖,佢揀咗熱飲。我試咗少少,覺得有岩鹽嘅鹹味,黑糖嘅甜味,兩隻味好平衡,感覺好新鮮。我就叫左宇治抹茶紅豆鮮奶,抹茶味好香濃,因為叫咗少糖少冰,所以唔會過甜好啱飲。呢間平時都幾多人幫襯,水準有保證。店員姐姐都好nice,同我哋解釋每一杯的糖同冰有冇固定。

2020-02-27
Very nice drinks and is local store...I love their drinks very much...I bought this when I walked across here 左面個杯可可鮮奶HKD30有滿滿可可味道,加上黑糖珍珠煙韌q彈,我選了少糖所以不會太甜,十分適中右面個杯宇治抹茶紅豆鮮奶HKD34好重抹茶味,但又唔會膩,紅豆又不太甜,奶好香好滑,抹茶甘香,十分好飲下次一定要再黎試埋其他!

下次一定要再黎試埋其他!
2020-02-27 45 瀏覽
A boutea 花斑茶社喺尖沙咀樂道經過幾次覺得個名好特別,今次終於經過買來試一試黑糖珍珠烏龍奶茶$26每次我最想飲嘅都係烏龍奶茶價錢真係好驚喜只係$26依家真係好少地方有啦總覺得烏龍茶味道會比較清新而烏龍奶茶亦都係呢度嘅皇牌不負眾望超級好飲!呢度嘅黑糖珍珠係我食過最好味嘅黑糖味好濃郁,而珍珠好淋好好食唔食太甜嘅,奶茶叫半糖就夠啦Highly recommend 👍🏻👍🏻👍🏻另外試咗鳳梨冰茶非常清香,亦只係$24 推介!好多地方都有分店經過嘅話必試👍🏻
A boutea 花斑茶社
喺尖沙咀樂道經過幾次
覺得個名好特別,今次終於經過買來試一試

黑糖珍珠烏龍奶茶$26
每次我最想飲嘅都係烏龍奶茶
價錢真係好驚喜只係$26
依家真係好少地方有啦
總覺得烏龍茶味道會比較清新
而烏龍奶茶亦都係呢度嘅皇牌
不負眾望超級好飲!
呢度嘅黑糖珍珠係我食過最好味嘅
黑糖味好濃郁,而珍珠好淋好好食
唔食太甜嘅,奶茶叫半糖就夠啦
Highly recommend 👍🏻👍🏻👍🏻

另外試咗鳳梨冰茶
非常清香,亦只係$24 推介!

好多地方都有分店
經過嘅話必試👍🏻
2020-02-26 47 瀏覽
今天吃過晚飯不太飽,來這裡買了杯可可鮮奶。點了無糖,所以可可味道比較苦,不過配合黑糖珍珠還是很可以接受的。這邊可以選脫脂奶,實在太好了,減輕身體負擔!很推薦!!
今天吃過晚飯不太飽,來這裡買了杯可可鮮奶。
這邊可以選脫脂奶,實在太好了,減輕身體負擔!很推薦!!
2020-02-26
其他
2020-02-26 52 瀏覽
花斑茶社@尖沙咀樂道最近黑糖珍珠的熱潮好似冷卻左些少,有時反而想飲返杯水果清茶,味道更清新健康!水果茶系列有好幾款,我地有選擇困難,所以聽店員介紹,要左一杯鳳梨冰茶(紅茶底)及白桃烏龍。由於飲品杯唔係透明,所以望唔到入面啲料。我就覺得好足料,因為無論鳳梨冰茶及白桃烏龍都有啖啖水果肉,味道又唔會好甜(各叫了少甜),加$3有蜂蜜珍珠或寒天,非常配給呢兩杯咁清新的飲品。有heart的台式飲品店,值得支持!水果茶足料有果粒👍🏻!
花斑茶社@尖沙咀樂道

由於飲品杯唔係透明,所以望唔到入面啲料。

有heart的台式飲品店,值得支持!
水果茶足料有果粒👍🏻!

• 白桃烏龍
  • 鳳梨冰茶