餐廳: 花斑茶社 (樂道)
資訊:

2020-02-26 38 瀏覽
又来花斑,因为就在公司附近,每天中午总会来买两杯。饭後一杯茶~因为最近身体比较虚弱,所以,想喝两杯黑糖鲜奶,补充一下元气🤣🤣古人说,女人不可一日无糖,男人不可一日无姜,真的是有一定的道理!黑糖珍珠鲜奶加红豆鲜奶浓滑,配上黑糖和红豆的甜美,暖暖地喝下去特别安抚心情和身体。补充能量的同时也滋养身体健康。黑糖可可鲜奶可可味香浓,好像可可会阻隔热量的吸收,这样一来也没有那麽罪恶了
又来花斑,因为就在公司附近,每天中午总会来买两杯。
黑糖珍珠鲜奶加红豆

黑糖可可鲜奶
可可味香浓,好像可可会阻隔热量的吸收,这样一来也没有那麽罪恶了[笑哭][笑哭][笑哭]
1K
2020-02-25 45 瀏覽
雖然現在全球有疫情,但天天困在家裏也會有一點翳悶,間中都要出外抖抖,尋找快樂緩和一下緊張氣氛。今次來到尖沙咀樂道的「花斑茶社」嘆杯有台中本味的黑糖珍珠,及清爽涼快的名間四季春。「黑糖珍珠厚鮮奶」,是本店的鎮山之寶, 黑糖珍珠粒粒都包著甜甜美味的黑糖,黑糖是來自南台灣的製糖老鋪,古法深鍋熬煮火喉十足,令珍珠扎實彈牙,加上塗滿黑糖紋路在杯邊,搖晃均勻後,味道可飲出完美比例,不會太甜也不會太膩,值得一試。「芝士奶蓋名間四季春」, 四季春鮮甜爽口,茶味輕型,第一口芝士奶蓋清香奶味比較重, 奶蓋配合四季春都不覺邪惡,推薦!

2020-02-25 40 瀏覽
呢排為左支持一d有心小店,經過都會買返杯撐下~~今次黎返tst店,除左我同朋友之外,亦有唔少香港人都支持支持啵!!本身諗住encore上次飲過覺得好正既芋頭鮮奶,但當日去到已經貼上sold out.... 所以就決定要杯寫住期間限定“黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶”HKd$32~~朋友仔就唔飲得奶類製品,所以要左杯“白桃烏龍”HKd$26:)等左一陣我地兩杯飲品都好快到手!!我既黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶味道唔錯啵~~珍珠q彈,當中少少既岩鹽更能帶出黑糖既香甜添!!朋友亦話佢既杯“白桃烏龍”HKd$26都好正,叫我下次要試下xpp所以幾日之後收工經過就決定買返兩杯返歸!!今次就要左朋友推薦既杯“白桃烏龍”HKd$26同女皇order要try既“宇冶抹茶紅豆鮮奶”HKd$34~~朋友係無介紹錯,個杯白桃烏龍的確好好飲!!清香解渴之餘,仲有粒粒既桃肉係入面架~`仲有好幾款都好有興趣,下次再經過要試埋佢地先得xpp
呢排為左支持一d有心小店,經過都會買返杯撐下~~

等左一陣我地兩杯飲品都好快到手!!

我既黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶味道唔錯啵~~
珍珠q彈,當中少少既岩鹽更能帶出黑糖既香甜添!!

所以幾日之後收工經過就決定買返兩杯返歸!!

朋友係無介紹錯,個杯白桃烏龍的確好好飲!!

清香解渴之餘,仲有粒粒既桃肉係入面架~`

仲有好幾款都好有興趣,下次再經過要試埋佢地先得xpp
外賣自取
2020-02-25 46 瀏覽
係香港已經試過好多過江龍 ,經過花斑茶舍感覺唔錯 🥰就同fd每人買左一杯要試下新嘢 好彩最後都冇失望到😋肥仔水係要發掘好飲嘅😊黑糖珍珠厚鮮奶我係點左熱 佢甜度已經固定左 奶味濃郁 珍珠彈牙好食😋 重點係唔會太膩 唔會太甜薰花鮮奶錄我點了熱 微糖 奶本身自帶味道 所以我點了微糖 談談的花味帶店奶味好清新仲有好多可以選擇

薰花鮮奶錄

仲有好多可以選擇
2020-02-25 44 瀏覽
今次就黎到尖沙咀試花斑茶社,尖沙咀舖都幾方便就係樂道,行完I-square出黎,向海防道行前小小就揾到。今次想試D新野。同平時一樣叫左D商店推介先。今次叫左囡囡大愛既黑糖珍珠鮮奶既朋友黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶,因為寫住期間限定,緊係要試下。另一杯就係黑糖珍珠烏龍茶。今次呢間黑糖珍珠黑糖味夠喇,好香👍🏻,不過厚鮮奶係冇得調較甜度,所以飲開微甜既我,覺得佢哋呢杯太甜,但係囡囡就超鐘意。一陣就成杯飲晒。而另一杯烏龍茶,夠晒濃,加埋黑糖珍珠既甜度岩岩好。

而另一杯烏龍茶,夠晒濃,加埋黑糖珍珠既甜度岩岩好。

1K
2020-02-23 58 瀏覽
喝手搖飲品我最看重的是茶底!花斑茶社選用台灣南投名間鄉原片茶葉配以81度茶溫泡茶,所以我對他們的茶品很有信心。手炒黑糖珍珠口感煙韌,更用上台灣及日本的兩款黑糖炒製!坊間的黑糖飲料,基本上不能自行加減糖分和冰量,不過花斑茶社卻可以!很特別吧!黑糖珍珠抹茶鮮奶,抹茶味極之濃郁,帶苦澀回甘的香味,喜歡抹茶的朋友,這一杯必試!黑糖珍珠烏龍鮮奶,點了無糖,怕甜人士一樣可以享受到黑糖的香味。烏龍茶甘香,果然高質!經過樂道,一定會再來試一試花斑茶社的其他茶品!

經過樂道,一定會再來試一試花斑茶社的其他茶品!
2020-02-20 198 瀏覽
尖沙咀樂道嗰頭有好多嘅飲品店不過多數都係大集團嘅 今次揀咗間非大集團嘅花斑茶社試下受疫情影響成條街都無咩人呢果茶奶茶鮮奶都有 不過唔算話好多選擇做會員好似好抵咁 不過唔係喺附近返工又唔係好用得著😛✨黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶 $32第一次試就試啲舖頭推廣緊嘅野啦呢杯係固定甜度同冰量嘅但飲落唔係話好甜黑糖珍珠煮得剛剛好 有咬口之餘又唔會太硬鮮奶除咗有黑糖味之外 仲有淡淡嘅鹽味互相襯托下好好味😋✨白桃烏龍加蜂蜜珍珠 $26+3呢杯都唔知俾到大家睇咩😂😂😂😂😂果茶係筆者好鍾意飲嘅野 但坊間多數都係檸檬荔枝居多 就算有白桃都係化學味多呢杯白桃烏龍完全唔係化學味 有陣好清香嘅桃味再配埋靚嘅茶底係一杯好好味嘅果茶 絕對係大推薦不過有小小扣分嘅係啲珍珠未煮透 中間有小小硬🙈兩杯野飲都係買完之後搭咗個幾鐘車返到屋企先飲嘅隔咗咁耐都仲咁好味 對呢間店嘅品質係毋庸置疑嘅推薦俾大家😉
尖沙咀樂道嗰頭有好多嘅飲品店

隔咗咁耐都仲咁好味 對呢間店嘅品質係毋庸置疑嘅
推薦俾大家😉

黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶
白桃烏龍加珍珠
花斑茶社位於樂道,離遠就見到大招牌,小店標榜台中茶園直送茶葉,飲品選擇都幾多🤪有之前大熱既黑糖珍珠系列、水果茶、純茶等等放工去都唔洗排龍,見到有期間限定既岩鹽厚鮮奶,緊係要試一試🥰如果做左會員好似仲有折扣優惠,如果經常去飲就幾抵既🙈------1. 黑糖珍珠厚鮮奶 $30首先黑糖系列是固定甜度和冰度,所以落單個時冇得要求,外形其實都做出黑糖掛杯效果🥰飲落唔太甜,味道仲幾好,黑糖味幾濃,珍珠常溫之餘帶點煙韌,厚鮮奶好滑🤤2. 黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶 $32期間限定既岩鹽味,味道甜中帶咸,多一層口感,中和左黑糖甜度,如果好怕甜既人可以試下岩鹽味🙈

------
1. 黑糖珍珠厚鮮奶 $30

2. 黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶 $32
2020-02-19
1 分鐘 (外賣自取)
2020-02-19 37 瀏覽
難得出街,食完飯都好想飲杯飲品,市面上好多選擇,試過好多間,上次北角試過後覺得好飲,今晚尖沙咀晚飯後經過見到這間分店,商場附近好方便,今次想試其他款式啦,原來又是台灣過江龍,台灣飲品好啱我口味今晚凍左好多,試下熱飲黑糖珍珠烏龍奶茶 $26烏龍茶底熱飲時,茶味更突出,奶味香滑,黑糖珍珠煩韌彈牙,少糖(70%),甜味剛好。鳳梨冰茶茶底有紅茶或綠茶選擇,我選擇綠茶,茉莉花茶底清香,加上珍珠,感覺更清新。下次試埋呢款冬季限定先!

今晚凍左好多,試下熱飲
黑糖珍珠烏龍奶茶 $26

鳳梨冰茶

下次試埋呢款冬季限定先!

2020-02-17
2020-02-19 64 瀏覽
✨黃店茶飲🍵期間限定買一送一!✨——————————————-💛#littlefatwest良心小店 💛琴日難得出一日關 懲罰左幾間黃店☺️呢間有參與罷工 區選報捷有優惠亦支持醫護人員 請佢哋飲嘢近排仲有買一送一既優惠💡只限北角店 優惠去到22號如果遲d其他分店有就正😛 ——————————————-🥤黑糖珍珠厚鮮奶 ($30)最愛珍奶🥰奶味好濃郁黑糖甜度適中 珍珠又幾煙韌好快就飲哂成杯😂.🍵宇治抹茶紅豆鮮奶($34)抹茶加紅豆呢個組合真係冇得輸😍一路飲一路咬下紅豆幾有口感但整體甜左少少 下次會叫番少糖😂 ——————————————-📍 花斑茶社 (尖沙咀) @abouteahk 尖沙咀樂道32-34號地舖(分店: 西環 荃灣 北角 新蒲崗)
✨黃店茶飲🍵期間限定買一送一!✨
亦支持醫護人員 請佢哋飲嘢
近排仲有買一送一既優惠💡
只限北角店 優惠去到22號
如果遲d其他分店有就正😛 ——————————————-
🥤黑糖珍珠厚鮮奶 ($30)
最愛珍奶🥰奶味好濃郁
黑糖甜度適中 珍珠又幾煙韌
好快就飲哂成杯😂
🍵宇治抹茶紅豆鮮奶($34)
抹茶加紅豆呢個組合真係冇得輸😍
一路飲一路咬下紅豆幾有口感
📍 花斑茶社 (尖沙咀) @abouteahk
尖沙咀樂道32-34號地舖
(分店: 西環 荃灣 北角 新蒲崗)
2020-02-19 42 瀏覽
又要嚟懲罰A Boutea因為佢夠黃,今次去尖沙咀分店,點知唔見連儂牆,連少少文宣都冇,搞到我好失望,冇得同pepe打卡。店員仲唔知乜係連儂牆😂,佢透露尖沙咀係總店,其他分店係加盟店。好似要割蓆咁古怪🤨,我本著求真嘅精神毫不客氣咁詢問官方。原來因為業主唔俾貼,同埋佢哋請嘅員工除咗有手足仲有認知能力偏低需要幫助嘅人😯。強調全線分店同一陣線齊上齊落,支持學生同醫護💪。真相大白,飲得安心。⭐️宇治抹茶紅豆鮮奶 $34⭐️熱薰花奶綠 加寒天 $20+3薰花味好香濃,寒天好似珍珠一樣好彈牙,不過我覺得唔夠熱。抹茶紅豆鮮奶的抹茶同鮮奶分配平均,香濃又滑溜,加埋紅豆口感幾好。

⭐️宇治抹茶紅豆鮮奶 $34
⭐️熱薰花奶綠 加寒天 $20+3

薰花味好香濃,寒天好似珍珠一樣好彈牙,不過我覺得唔夠熱。
2020-02-09
  • 薰花奶綠
2020-02-17 31 瀏覽
今次去試試這家黃色小店看見有支持醫護的優惠為醫護人員打打氣看見黑糖珍珠厚鮮奶的poster而吸引來鳳梨冰茶亦非常吸引便個同事一人一杯喝喝看吧小妹點了黑糖珍珠厚鮮奶原來點熱的是紙杯沒有了吸睛的掛杯 唯有專注於它的內在果然沒有令我失望鮮奶非常濃厚 珍珠偏軟身 但仍有咬口加上不太甜得黑糖配合得不錯另外鳳梨冰茶絕對繁驚喜之作飲落有鳳梨碎 綠茶配上酸酸等鳳梨味道融和於一起 非常之夾非常不錯寶藍色紙杯亦非常貴氣打卡一流下次要點冰的黑糖珍珠厚鮮奶
今次去試試這家黃色小店

2020-02-05
午餐
  • 黑糖珍珠厚鮮奶
2020-02-16 20 瀏覽
今日在尖沙咀逛完街後來到I Square 附近,見到有間裝修很精緻的飲品店,種類都有很多,價錢也不貴,便和朋友買了兩杯喝。黑糖珍珠厚鮮奶點了招牌的黑糖鮮奶,點了單後職員很快便沖好。用上盒裝的新鮮鮮奶,香甜奶滑,黑糖的掛紋令杯的外表更好看,味道濃郁惹味。珍珠煮得煙韌彈牙,黑糖味也滲入當中,冰凍可口,和奶味好夾。柳丁綠茶味道清新,用即榨的橙汁來沖,香甜可口,橙味濃郁,綠茶底味道香醇,有少許碎冰,入口鮮甜。

柳丁綠茶
2020-02-16 212 瀏覽
現今香港, 台式飲品總會有間在左右。無意中發現左呢間花斑茶社, 主打鮮奶同茶系, 其中有我至愛厚鮮奶同埋芋頭鮮奶, 當然吸引我幫襯啦!店內茶系可自選冰量+甜度, 而因為要keep鮮奶新鮮度, 所以都是固定啊!每杯都是standard size。【黑糖珍珠厚鮮奶】HK$30黑糖幾香, 賣相亦做得唔錯, 飲前搖勻, 飲落亦不覺死甜, 珍珠帶微微煙韌口感, 中心位仲甜甜地, 跟鮮奶一齊飲, 同時滿足埋絲滑口感。【大甲芋頭鮮奶】HK$32幼滑奶香, 間中飲到甜甜地芋泥蓉+少少芋頭幼粒, 似乎沒有額外加糖而影響鮮奶本身甜度。個人很不喜歡死甜之作, 而呢間我選擇了固定冰量+甜度既鮮奶類, 都非常合心水, 以後又多一個好選擇。
現今香港, 台式飲品總會有間在左右。

每杯都是standard size。

【黑糖珍珠厚鮮奶】HK$30

【大甲芋頭鮮奶】HK$32
大甲芋頭鮮奶

2020-02-14
大甲芋頭鮮奶
2020-02-15 28 瀏覽
同情人去公園拍拖, 離不開買番兩杯 台式茶飲 一路行一路飲。 今次就喺去九龍公園之前, 喺樂道一間新開的台式茶舍 - - 花斑茶社 買了兩杯茶飲, 準備跟佢我一啖你一啖。 呢度茶飲都有廿幾三十款可以選擇, 選擇甚豐。 而且冰量同甜度都可以任君選擇, 當然我同佢都揀咗 花斑茶社最出名的黑糖系列。 黑糖珍珠烏龍奶茶 一攞上手就已經見到勁靚嘅虎紋, 黑糖珍珠有黑糖香,夠煙韌軟糯有咬口。 烏龍茶味突出,唔會俾奶味蓋過, 但係又不失奶味 。 黑糖珍珠抹茶鮮奶 鮮奶夠厚滑, 抹茶甘香, 攪拌後 珍珠微微黑糖香,配上抹茶的甘味 , 甜度恰到好處 , 黑糖珍珠同樣有嚼頭口感一流 ,after taste教人回味。

黑糖珍珠烏龍奶茶

黑糖珍珠抹茶鮮奶