餐廳: 花斑茶社 (樂道)
資訊:

2020-01-04 43 瀏覽
We ordered one hot taro oolong milk tea and one cold black sugar bubble milk tea. Both are nice For the former, the oolong smells so good, while milk tea is full of taro. For the latter, the bubbles are pleasantly chewy. Btw, Remember to shake it through before drinking.
2020-01-02 54 瀏覽
💁🏻‍♀️ 花斑茶社 (尖沙咀)🍴-只要有心,飲野都可以促進黃色經濟圈架!呢間台式飲品舖系尖沙咀,舖面開揚,價錢相宜又高質,絕對幫襯得過~白桃鳥龍+寒天+蜂蜜珍珠($32)白桃夠果鮮味,唔會死甜,飲落好舒服,烏龍茶飲完會回甘,好清新啊。加埋寒天同蜂蜜珍珠勁Q彈,好滿足薰花鮮奶綠($25)有淡淡花香味,好特別,綠茶味好出,最中意佢唔太甜,驚肥嘅仲可以揀埋脫脂奶,咁就唔會太邪惡啦~-📍 花斑茶社 (尖沙咀)#尖沙咀 樂道32-34號地舖
💁🏻‍♀️ 花斑茶社 (尖沙咀)🍴

白桃鳥龍+寒天+蜂蜜珍珠($32)

薰花鮮奶綠($25)

📍 花斑茶社 (尖沙咀)
#尖沙咀 樂道32-34號地舖
2019-12-31 59 瀏覽
唔想飲大牌子既珍珠奶茶,見到呢間就急不及待要試下。個岩鹽黑糖珍珠奶茶超級正!表面有一層岩鹽奶蓋,飲落去,有好多黑糖,MIX埋D奶茶,又甜又SALTY,味道好有層次好豐富,珍珠好CHEWY,仲有HONEY珍珠添呀。朋友就叫左宇治MATCHA紅豆,紅豆又係熬到好軟,好大粒又好甜,我偷飲左朋友果杯,飲左幾啖。宇治MATCHA係熱飲,都好唔錯。好中意佢既LOGO,正! 一定會再黎,仲有好多有創意既口味要試下呢!
2019-12-08
2019-12-29 75 瀏覽
近日黑糖珍奶熱潮有點冷卻,經過尖咀樂道的花斑茶社又重燃起黑糖癮。花斑茶社除黑糖系列外,還有鮮奶類、茶類、奶茶類及果茶類。男友是芋泥控,而我被一杯期間限定吸引着。就是呢杯期間限定黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶 $32大甲芋頭鮮奶 $32芋泥很多偏甜,口感幾綿滑。奶味非常香濃!芋泥控表示滿意。黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶 $32用上玫瑰岩鹽炮製。黑糖掛上杯邊,望落真像豹的花紋一樣。奶香同樣濃郁,珍珠Q度可以!飲落岩鹽鹹度恰好綜和奶的飽膩感,很不錯。

花斑茶社除黑糖系列外,還有鮮奶類、茶類、奶茶類及果茶類。

男友是芋泥控,而我被一杯期間限定吸引着。

就是呢杯期間限定黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶 $32

大甲芋頭鮮奶 $32

芋泥很多偏甜,口感幾綿滑。奶味非常香濃!芋泥控表示滿意。

黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶 $32
用上玫瑰岩鹽炮製。

黑糖掛上杯邊,望落真像豹的花紋一樣。
2019-12-21
5 分鐘 (堂食)
  • 黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶
2019-12-27 103 瀏覽
尖沙咀少說也有幾十間茶飲店,花斑茶社唔係咩台灣過江龍,只係路過忽然想飲杯嘢偶然預上,但估唔到味道一啲都唔輸蝕,絕對唔比人龍店差。花斑茶社的茶飲選擇跟大部份台式茶飲店差不多,主要分為黑糖珍奶、水果茶、奶茶、鮮奶和純茶,大部份定價都在廿幾元,價格合理。除了指定茶款,大部份茶飲食客都可以自選糖冰比例。黑糖珍珠可可鮮奶($32)黑糖珍珠可可鮮奶我點了少糖少冰,可可呈深啡色,搖勻後可可味仍頗濃,少糖甜度剛剛好,少冰係完全沒有冰塊,入口帶點微涼,女仔怕飲凍嘢就啱晒,如果想要冰凍應該要選正常冰,珍珠好煙韌。鳳梨冰紅茶($24)鳳梨冰紅茶同樣點了少糖少冰,不過入口就明顯係冰凍,鳳梨味好突出,甜度比黑糖珍珠可可鮮奶稍高,如果怕甜建議點微甜。

除了指定茶款,大部份茶飲食客都可以自選糖冰比例。

黑糖珍珠可可鮮奶($32)

黑糖珍珠可可鮮奶

鳳梨冰紅茶($24)

鳳梨冰紅茶(
黑糖珍珠可可鮮奶
鳳梨冰紅茶(
數年前當台式茶飲店喺香港越開越多,令到唔少本地年青人都以茶飲店作為創業嘅起步點。 除咗台灣珍珠奶茶,亦都有更加多創意無限嘅飲料😍喺尖沙咀返工,諗住happy Friday,食晏晝嘅時候就同同事行咗去樂道呢間茶飲店買番杯嘢飲。同事揀咗黑糖珍珠厚鮮奶,而我就揀咗可可鮮奶。前者嘅賣相的確比較吸睛,揀咗微甜,同事話甜度係佢喜歡嘅,奶香會比較突出,珍珠煙韌得黎唔會太硬;後者嘅可可鮮奶,你可以話佢係朱古力奶,但係佢香濃之餘又唔會好甜,最窩心係怕肥嘅我仲可以揀脫脂☺️小店其實仲有好多款式,包括季節限定嘅大甲芋泥烏龍奶茶同埋比較養生嘅桂圓紅棗茶。如果喺附近行開街或者返工,又唔想飲咖啡?呢間小店誠心推介👍值得一讚,員工嘅服務態度相當親切,絕對唔會因為佢係平價嘅茶飲店而表露惡劣嘅態度同埋無表情,笑容可嘉❤️
同事揀咗黑糖珍珠厚鮮奶,而我就揀咗可可鮮奶。

如果喺附近行開街或者返工,又唔想飲咖啡?呢間小店誠心推介👍

2019-12-19
午餐
  • 黑糖珍珠厚鮮奶
2019-12-26 53 瀏覽
今日晏就行街見到呢間未試過既茶飲店,記得呢頭仲有幸福堂同老虎堂,不過以後唔會飲了,見到呢間來自台灣既花斑茶社,就試下~所有野都設計得好靚見佢都有黑糖珍珠鮮奶,即刻揀左~原來都幾大杯,幾驚喜,比其他抵飲好多!好足料,唔會成杯都係冰~珍珠好有咬口!唔會太硬,好彈牙黑糖、奶既份量調較得恰好,好好飲,甜度岩岩好,好高質我地仲叫左杯白桃烏龍,茶味好香,白桃味甜得好天然,配落茶飲好夾,飲落覺得好健康咁哈哈。好高質,會再幫襯

所有野都設計得好靚

見佢都有黑糖珍珠鮮奶,即刻揀左~

原來都幾大杯,幾驚喜,比其他抵飲好多!

好足料,唔會成杯都係冰~珍珠好有咬口!唔會太硬,好彈牙

黑糖、奶既份量調較得恰好,好好飲,甜度岩岩好,好高質

好高質,會再幫襯
2019-12-24 39 瀏覽
今日行完激安之殿堂過咗嚟 ISquare 呢邊買嘢飲 , 連鎖茶品鋪大部分都試過 , 見到呢間花斑茶社未飲過 , 又有幾個人啱啱幫襯完 , 應該唔會中伏 🤔 就試試佢 !店舖裝修簡潔 , 店員有禮 , 見到店舖寫住可以外賣自取 , 仲有優惠碼 "買 $50 減 $20" 幾抵喎 , 又方便 ! 😬😬餐牌 :黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶 ($32)期間限定 , 賣相一流 , 打完卡 , 飲之前要搖一搖 , 黑糖珍珠甜度適中 , 而且口感煙韌 , 煮得岩岩好 ! 咬咬下 d 珍珠仲會滲出咸咸地嘅岩鹽味 , 岩鹽嘅咸味係有層次 , 唔係死咸 , 成杯飲品味道豐富又好夾 , 重點係唔會太甜 !! 😋😋 柳丁綠茶 ($26)鮮橙味突出 , 酸味比甜味重少少 , 綠茶茶底夠清 , 唔錯唔錯 !! 👍👍話說當日係尖沙咀買咗 2 杯飲品 , 搭咗差唔多 1 個鐘車返到屋企 , 再放左係雪櫃成粒鍾先飲 , 仍然味道新鮮 !! 🤤

餐牌 :
黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶 ($32)
成杯飲品味道豐富又好夾 , 重點係唔會太甜 !! 😋😋
柳丁綠茶 ($26)

3 分鐘 (堂食)
$29 (宵夜)
2019-12-23 75 瀏覽
今晚同朋友去左尖沙咀揀禮物, 行到咁上下又唔係好肚餓就去買杯野飲下, 朋友話E間花斑茶社之間飲過唔錯, 於是就帶左小妹去試下😊 餐牌上都幾多唔同種類嘅台式飲品🥤, 仲有d係冬季出嘅野飲🙈 最後我地叫左一個凍🥶同一個熱🥵嘅一齊飲😊😋鳳梨冰茶(微糖少冰)🍍☕冰茶可以揀紅茶底或者綠茶底, 小妹就揀左紅茶底, 鳳梨冰茶味道甜甜酸酸, 入面有鳳梨果肉, 唔係果d普通嘅鳳梨糖漿整成的味道, 唔錯!😊燕麥抹茶拿鐵🌾🍵🍼拿鐵口感順滑, 抹茶嘅味道剛好而且冇苦澀味, 入面仲有粒粒燕麥, 每粒都煙煙韌韌, 十分有口感, 實行可以邊食邊飲, 整體味道都幾好!😋

鳳梨冰茶(微糖少冰)🍍☕

燕麥抹茶拿鐵🌾🍵🍼
2019-12-19
外賣自取
  • 鳳梨冰茶
  • 燕麥抹茶拿鐵
2019-12-22 36 瀏覽
逛街想飲杯飲品 經過這家店鋪未飲過決定一試店鋪環境裝修簡約 有位置可以在店裡面等飲品餐牌上面有差不多30款飲品 還有外賣提供🤭🤭·黑糖珍珠奶茶 HKD$25黑糖掛杯的飲品賣相挻不錯吧 室內外拍到不同效果攪拌過後味道會好點 但忘記點微糖感覺有點甜·白桃烏龍 HKD$26這個茶飲我經常飲 這個點了微糖去冰 味道挻香而且會飲到有白桃的果肉碎 從而豐富了口感感覺不錯兩者比較下我會選擇白桃烏龍 因為我很喜歡茶飲的最令我有驚喜的是飲品裡面竟然有果肉 所以有驚喜💕

逛街想飲杯飲品 經過這家店鋪未飲過決定一試
店鋪環境裝修簡約 有位置可以在店裡面等飲品
餐牌上面有差不多30款飲品 還有外賣提供🤭🤭

·黑糖珍珠奶茶 HKD$25

黑糖掛杯的飲品賣相挻不錯吧 室內外拍到不同效果
攪拌過後味道會好點 但忘記點微糖[流泪]感覺有點甜

·白桃烏龍 HKD$26

這個茶飲我經常飲 這個點了微糖去冰 味道挻香[愉快][愉快]
而且會飲到有白桃的果肉碎 從而豐富了口感感覺不錯

兩者比較下我會選擇白桃烏龍 因為我很喜歡茶飲的
最令我有驚喜的是飲品裡面竟然有果肉 所以有驚喜💕

2019-12-17
10 分鐘 (堂食)
今晚同朋友係尖沙咀食完晚餐逛左一陣街,感到有d口渴,經過見到一間賣野飲既店舖,就睇完menu點左2杯!宇治抹茶紅豆鮮奶(少糖、少冰)$34: 上層係綠色宇治抹茶,底層就係紅豆鮮奶,先搞勻才飲,味道幼滑唔太甜,宇治抹茶味道更加甘甜濃厚,再配上很腍身既紅豆更有咬勁,跟抹茶🍵很匹配!黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶$32: 為保持飲品風味,黑糖系列已經固定糖同固定冰度,拎上手仲有些微暖,把黑糖搞勻後才飲,黑糖味道較為甜美,帶出岩鹽咸咸地又甜甜地既微妙味道,珍珠都好煙韌彈牙,都幾多粒珍珠,所以飲完都幾飽好滿足!😌+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++
Winter Drink❄️🥤Taro × Macha Red Bean💜❤️💚💫..唔知有冇人好似我咁,冬日總係愛喝點紅豆❤️、芋頭💜,總覺得她們是屬於冬日食品,食完暖笠笠又養生。呢晚食完飯 途經尖沙咀樂道👣,心思思想飲杯野🥤。見有芋頭、紅豆,正正合我當刻既心意👻 哈哈 無理由唔試吧。llMacha Azuki Bean Milk (Honey Bubbles)微糖 加蜂蜜珍珠$3。紅豆×抺茶🍵 總係最佳既配搭,用上宇治茶粉🍃 調上明治4.3特濃鮮奶🥛,加上紅豆既甜蜜味,另加配煙韌帶Q珍珠,你說我能不滿足嗎❓濃淡適中 喝吧。llTaro Fresh Milk (Honey Bubbles)微糖 加蜂蜜珍珠$3。喝台式飲品能不加珍珠嗎❓哈哈。台灣既大甲芋頭,熱飲令芋香味更突出💜,加上明治4.3特濃鮮奶🥛,芋香×奶香,加上一口芋香 一口珍珠,是冬日既感覺。..唔知你地又覺得能代表冬日的食品 是什麼呢❓..

l[宇治抺茶紅豆鮮奶 $34]l

l[大甲芋頭鮮奶 $32]l

唔知你地又覺得能代表冬日的食品 是什麼呢❓
雖說控制體重過程好需要戒甜,但偶然放鬆一下,才有力量邁步向前,做得更好。 但畢竟是個有限制的放縱,不能隨便,只能挑選優質甜食甜飲,才可以飽口福,也能給自己心靈一點慰藉。這晚選擇了的花斑茶社,買一杯給自己,也帶回一杯給丈夫,分甘同味。花斑茶社舖面以為只得花葉等植物點綴嗎?當然不止於此,最搶眼的是各款韓星海報及照片,充份表現當代年青人對韓流的崇拜,大概是代溝吧,雖然我還是會看韓國綜藝節目,聽少許KPop和看少訓韓劇,但還是沒有分辨這批花美男名字的能力。還好尚有閱讀餐牌的能力。部分飲品是餐廳主力推介,尤其適合首次光顧的客人。能夠個人化的選項也多,除了甜度及冰的份量,牛奶也可選明治4.3特濃鮮奶或脫脂鮮奶。點好兩杯外賣飲品,稍等一會即可取貨。若不想外賣自取,可以選擇外賣速遞,店家有和各外賣平台合作喲。黑糖珍珠抹茶鮮奶,少冰少甜,但沒影響箇中味道,濃濃抹茶中滲著細滑奶味,再加入黑糖甜香,是難得富層次的可口,也帶著一點日式風情。珍珠的中心特別甜美,大概是蜂蜜珍珠獨有滋味。白桃烏龍也是少冰少甜,是個清甜之選,烏龍濃淡得宜,與同樣清甜的白桃,組合成非常柔和的飲品, 加上細碎的白桃果粒為這杯很女性化的飲

白桃烏龍也是少冰少甜,是個清甜之選,烏龍濃淡得宜,與同樣清甜的白桃,組合成非常柔和的飲品, 加上細碎的白桃果粒為這杯很女性化的飲品添加恰到好處的口感。

2019-12-18 92 瀏覽
雖然而家係冬天不過天氣仲係好鬼熱🥵,成日都想飲番杯凍野🍹,最近我就去咗花斑茶社🐆,今次唔係飲珍珠厚鮮奶,而係冰茶😋.冰茶都有多款水果口味,我地就揀左葡萄柚🍊同芒果🥭,茶底就都揀左四季春,另外仲有得揀紅茶或者綠茶架👍🏻.茶底係好香嘅四季春,飲落甘香,又唔會俾生果搶左茶嘅香味,葡萄柚其實即係西柚🍊,味道香甜唔澀,好fresh嘅味道,另外我仲加左我最愛嘅寒天呀,爽口彈牙,正呀🤤.兩杯飲品我都簡左少甜少冰,甜度剛好,冰度我會建議揀微冰,咁就啱哂呢個凍凍地嘅冬天啦🤗
近年台式飲品越來越受歡迎, 所以市面上的台式店舖越開越多, 對於鍾意飲台式飲品的我, 真係啱晒, 早前係尖沙咀行街, 發現了一間新開的店舖, 叫花斑茶社, 個名好特別.最後, 我選了期間限定 - 黑糖珍珠厚鮮奶(岩鹽). 這杯飲品的甜度是固定, 沒有得自選.珍珠夠煙煙韌韌, 幾有咬口, 質感又唔會太硬.甜度適中, 飲完不會有口喝感覺.唯一係鮮奶份量唔夠多, 多一點會更好味. 友人選了熱宇治抹茶紅豆鮮奶. 入口幾滑身, 而且帶有淡淡的抹茶味道.紅豆軟硬適中, 多了一份口感.這間飲品店質素不錯, 下次可以試其他口味.

最後, 我選了期間限定 - 黑糖珍珠厚鮮奶(岩鹽).

黑糖珍珠厚鮮奶(岩鹽)

這杯飲品的甜度是固定, 沒有得自選.

珍珠夠煙煙韌韌, 幾有咬口, 質感又唔會太硬.

甜度適中, 飲完不會有口喝感覺.

唯一係鮮奶份量唔夠多, 多一點會更好味.

友人選了熱宇治抹茶紅豆鮮奶.

宇治抹茶紅豆鮮奶

入口幾滑身, 而且帶有淡淡的抹茶味道.

紅豆軟硬適中, 多了一份口感.

這間飲品店質素不錯, 下次可以試其他口味.
外賣自取
下午茶
黑糖珍珠厚鮮奶(岩鹽)
宇治抹茶紅豆鮮奶