2023-02-09 993 瀏覽
經網上訂座,lunch buffet第二輪,二位5百蚊左右第二輪係3點開始,其實都知道食物唔夠dinner多,不過就勝在夠平全場無坐滿,位置編排都鬆動,唔會逼埋一齊食物黎講,呢個時段款式唔多,值得推介如下- 生蠔,一開始多人排,去到最後時段都無咩人排了- 叉燒係幾唔錯,海南雞普通- 酸辣湯面,個湯好夠味,配米粉都唔錯其他就普普通通無牛扒係失望,得豬服務態度方面,無間斷咁過黎收碟,其實好好,但就太密建議如果食lunch,揀第一輪會較好,但就貴少少
經網上訂座,lunch buffet第二輪,二位5百蚊左右
全場無坐滿,位置編排都鬆動,唔會逼埋一齊
食物黎講,呢個時段款式唔多,值得推介如下
- 生蠔,一開始多人排,去到最後時段都無咩人排了
- 叉燒係幾唔錯,海南雞普通
- 酸辣湯面,個湯好夠味,配米粉都唔錯
其他就普普通通
無牛扒係失望,得豬
服務態度方面,無間斷咁過黎收碟,其實好好,但就太密
建議如果食lunch,揀第一輪會較好,但就貴少少
2023-02-03
話說我發現香港人好愛吃黑松露,最近 🇭🇰帝京酒店 的花月庭,推出全新 「全新黑松露牛饌.自助晚餐」呀!!! 喜歡吃黑松露,又喜歡吃自助餐的我,怎可以錯過呢😎~ 來過帝京酒店好多次,還是首次去吃自助餐😳,原來餐廳佔地超廣,環境寬敞,而且擺放食物的位置歸一,個人認為用餐感覺很好😋。加上服務員親切有善,又主動收拾餐盤,服務好好呢~ 先說說黑松露的餐點🖤,鹹的甜的都有,包括: 黑松露醬火炙龍蝦、黑松露忌廉汁鮑魚、黑松露荔芋鴨煲、火炙黑松露三文魚壽司、黑松露和牛香葱卷、黑松露國王批及黑松露雙層芝士蛋糕等等🥳。 冷盤方面,有即開生蠔🦪、龍蝦🦞、青口、長腳蟹、螺等等。味道不錯,質素不俗,頗新鮮。 沙律🥗、火腿🍖、壽司、刺身齊備。例如自選沙律、南瓜沙律、凍肉拼盤、拖羅卷、三文魚刺身、吞拿魚刺身都有。 而熱盤方面,除了黑松露菜式,亦有大量環球美食😋,例如燒牛肉🥩、羊𣕧、鴨肝多士、叉燒、燒腩仔、扁皮鴨、德國香腸、雜錦天婦羅🍤、各種串燒、茶碗蒸、印度咖啡🥘、烤雞等等,款式多到不得了🤣!! 我特別喜歡火炙龍蝦,面層有大量的芝士🧀,燒後半溶化,超邪惡。火炙三文魚壽司及和手香蔥卷,是我推薦之物,三文魚入口即化,傳

冷盤方面,有即開生蠔🦪、龍蝦🦞、青口、長腳蟹、螺等等。

味道不錯,質素不俗,頗新鮮。

沙律🥗、火腿🍖、壽司刺身齊備。例如自選沙律、南瓜沙律、凍肉拼盤、拖羅卷、三文魚刺身、吞拿魚刺身都有。

我特別喜歡火炙龍蝦,面層有大量的芝士🧀,燒後半溶化,超邪惡。火炙三文魚壽司及和手香蔥卷,是我推薦之物,三文魚入口即化,傳來濃郁的黑松露香🤤,超好吃的~燒牛肉也不錯,肉嫩腍軟,蘸點黑椒汁更好。而比較驚喜的是有即切的扁皮鴨,我吃了好多塊呀~

最後有我最愛的甜品環節✨,款式繁多呀!! 包括: 國王批、黑白朱古力松露蛋糕🍰、松露焦糖夏威夷果仁撻、焦糖香蕉黑松露朱古力慕絲、招牌芒果拿破崙、抹茶撻、窩夫🧇、老婆餅、哈根大師雪糕🍦等等。

沒想到會有這麼多款黑松露甜品,當中我比較喜歡松露焦糖夏威夷果仁撻,口感比較豐富🥰。而雪糕配上窩夫也不錯呀,雪糕味道特別,有紅桑子雲尼拿布朗尼🍫、芒果熱情果雲尼拿唷😆!!
2023-02-03
2023-01-07 1708 瀏覽
而家一日依然過萬中確診,但間buffet都有八成滿入座率,我哋食第一個時段5:45-7:45,要六百幾蚊一個人,而酒店喺抗疫方便亦都花咗啲心思,eg:食物有篕住,姐姐會主動比多d酒精濕紙巾。海鮮冷盤種類依然多,法國生蠔略嫌比較瘦,但即開即食依然鮮甜。熟食方便感覺比疫情前了一點點,最好食嘅係龍蝦蒸蛋白,香甜幼滑,椰子蟲草海螺雞湯好好味但分得好少螺肉😅。甜品選擇很多,質素亦十分之高,黑朱古力流心心太軟超正,我食咗兩份🥰侍應服務態度一百分👍🏼疫情完全過後會再嚟,期待佢有更加多豐富嘅熱食 😋
侍應服務態度一百分👍🏼
疫情完全過後會再嚟,期待佢有更加多豐富嘅熱食 😋
椰子燉冬蟲草螺頭雞湯
龍蝦蒸蛋白
椰子燉冬蟲草螺頭雞湯
龍蝦蒸蛋白
2022-12-30 1638 瀏覽
👀圖識字, 失望呀, 個食物碟跟尖沙咀比 細很多, 令他多拿幾轉! 其實想拿的意欲都沒必有。 🥲食品品種不多,味道淡淡無奇,材料超普通, 午餐buffet, 無牛扒,無中"無長腳crab, 我是生蠔🦪愛好者, 只嘗了2 𠆤。 取蠔要排隊, -個員工洗蠔,每個蠔洗10 秒, 別人家已經一盤一盤洗好了。 我深刻印象, 大家体會體會, 哎算把啦。 希望自己失憶回想不起。 環境,哎,咳,咳,咳。 食物,哎,咳,咳,咳。 飲嘢種類小, , 果汁無, 🐮奶無,用黑色膠杯, 哎喲
環境,哎,咳,咳,咳。
食物,哎,咳,咳,咳。
飲嘢種類小, , 果汁無, 🐮奶無,用黑色膠杯, 哎喲
2022-12-29
2022-12-28 1108 瀏覽
COVID--19疫情下第3個聖誕節,疫情反反覆覆,但市面步向復常。4天公眾假期最後1天,我們安排了吃lunch buffet (COVID--19疫情下,我們大大減少吃自助餐,因為頻繁戴/脱口罩,挺麻煩!),提前訂座,要在12月13日前支付200元訂金,否則會被視為放棄。#即開法國生蠔:每人每次限取2隻,有專人用水沖洗生蠔,每隻10秒,蠔味有點淡。#刺身:有4款刺身,我吃了三文魚刺身,厚切,不算肥美,味道還可以。#海鮮冷盤:蝦和麵包蟹都好味!#熱菜:選擇不多,試了香茅豬扒,肉質柴;媽媽說豬腳薑好吃!#飲料:天氣原因,熱飲比凍飲好,熱奶茶已經加了糖,有點像馬來西亞拉茶,但不夠滑。#甜品:選擇多,最喜歡Belgium chocolate ice cream.想吃自助餐,還會再來花月庭。

#海鮮冷盤:蝦和麵包蟹都好味!
#熱菜:選擇不多,試了香茅豬扒,肉質柴;媽媽說豬腳薑好吃!

想吃自助餐,還會再來花月庭。
2022-12-27
2022-12-13 1442 瀏覽
訂座週末第一時段午餐buffet,環境不會擠迫,收碟的職員勤快。👍🏻👍🏻食物方面,推薦:1️⃣生蠔 不大,但貴在不腥。2️⃣三文魚比想像中鮮味和肥美。反而其餘魚生味道一般,沒什麼魚味。👌🏻👌🏻OK,正常:1️⃣各種甜品🍰個人最喜歡他們的Tiramisu,亦是最快清空的甜品,想吃的話大家要早點拿。牛奶布甸和芝士蛋糕十分足料,味道不是特別出色,不過喜歡吃甜品的話值得一試他們的各種甜品。2️⃣印度薄餅🍕脆口,咖喱OK,但不夠酥香。3️⃣龍蝦鉗其中一道可食回本的菜式。肉質結實,但調味稍為偏鹹。🚫🚫未如理想:1️⃣燒味不行一台6人有3人試了叉燒,全部都又瘦又柴,蜜汁也不夠。海南雞肉質也比較柴。2️⃣海鮮粥味道較淡總括而言,其實中菜也表現普通。3️⃣麵包蟹基本上只有沒什麼味道的蟹身,好不容易拿到一個麵包蟹蓋,內裏也沒有蟹糕...

👍🏻👍🏻食物方面,推薦:
1️⃣生蠔
不大,但貴在不腥。

2️⃣三文魚
比想像中鮮味和肥美。反而其餘魚生味道一般,沒什麼魚味。

👌🏻👌🏻OK,正常:
1️⃣各種甜品🍰

2️⃣印度薄餅🍕
脆口,咖喱OK,但不夠酥香。

3️⃣龍蝦鉗
其中一道可食回本的菜式。肉質結實,但調味稍為偏鹹。

🚫🚫未如理想:
1️⃣燒味不行

2️⃣海鮮粥味道較淡
總括而言,其實中菜也表現普通。

3️⃣麵包蟹

2022-12-10
  • 生蠔
2022-12-04 1510 瀏覽
今次因為在open rice 有優惠折扣,即管一試心態,中午都有蠔,麵包蟹,青口,蝦,三文魚刺身,海鮮粥,酸辣湯底車仔麵,比較有質素好的是燒牛仔肉,但不知是否我食中午早場11:30開始,竟然在掛滿海南雞和叉燒的柜面,但沒有任何指示有海南雞飯或叉燒攞,但剛經過聽到有其他客人要企在柜枱前的服務員要求要海南雞飯,才知原來有這菜式,這方面處理就差一點,好像不想人知有這菜式,在我來說酒店有點小氣,而且其他的熱葷菜式唔多選擇,但價格亦不是太便宜,我個人不會再考慮這間自助餐性價比只是一般,按這折後價位都要約385/位,其他選擇質素更好的都有唔少選擇呀!
2022-11-27 1583 瀏覽
今日去這間酒店食第一輪的自助午餐,環境擠逼,海鮮款式極之少,冇長腳蟹,麵包蟹好腥,海鮮同刺身唔新鮮,熟食款式極之少,連炒麵炒河之類都冇,牛肉好老又肥,甜品蛋糕的味道亦好差,完全唔好食。只有雪糕同豆腐花合格。洗咗$3000 蚊,一D都唔好食。從來都唔食過咁差的自助餐,仲要係星期日。非常之失望,冇下次啦。浪費時間、浪費金錢。服務員態度都ok, 但係食物質素實在太差太差了,完全浪費左食材同客人的時間和金錢⋯⋯⋯⋯

2022-11-27
10 分鐘 (堂食)
用餐優惠
信用卡優惠
2022-11-26 1081 瀏覽
A disappointing buffet experience. The dinning area is very crowded. The food choice was not great and quite slow to refill the hot food items. Roast beef that I was served was a very small end piece which was just two pieces of fat and gristle. likewise with the chinese roast pork which was very fatty. The decor of the dinning area reminded me of a dated Cafe De Coral from the eighties, (albeit Cafe De Corral's food standard is much higher).The only positive is that the staff were friendly and the place was reasonably clean. Overall the standard is not what I expected from a hotel restaurant.
2022-11-25
2022-11-15 1849 瀏覽
其實都好耐冇嚟帝京酒店食自助餐,印象中花月庭自助餐係唔錯!今日過咗嚟食,喺門口等候時間唔係耐,酒店服務員態度非常好👍🏻安排咗座位之後,我就首先食咗我鍾意嘅生蠔,生蠔有少少鹹味,感覺好新鮮!三文魚刺身就一般,反而青口好彈口!水煮牛肉不過不失🤣咖喱真係幾好味值得一試👍🏻牛扒就有啲韌,味道有冇乜特別😝不過我會推介你哋食豬腳薑,嗰啖薑醋真係好正😋甜品種類都好多嘅,因為太多選擇,我揀咗幾樣我自己鍾意食嘅甜品,芝士餅一般都會好食嘅,我反而覺得雞蛋仔同葡撻有驚喜!又係值得一試😋😋我幾鍾意佢有啲夾糖嘅小玩意,因為細路仔實鍾意,好適合一家大細食嘅自助餐!飲品方面:任飲越凍咖啡,奶茶及檸檬茶、檸檬水
其實都好耐冇嚟帝京酒店食自助餐,印象中花月庭自助餐係唔錯!
三文魚刺身就一般,反而青口好彈口!
水煮牛肉不過不失🤣
咖喱真係幾好味值得一試👍🏻
牛扒就有啲韌,味道有冇乜特別😝
不過我會推介你哋食豬腳薑,嗰啖薑醋真係好正😋
飲品方面:任飲越凍咖啡,奶茶及檸檬茶、檸檬水
午餐自助餐
2022-09-20
5 分鐘 (堂食)
午餐自助餐
2022-10-31 1500 瀏覽
事隔2年,再到花月庭慶祝,但今次食物令人失望,海鮮類:波士頓龍蝦,麵包蟹,長腳蟹爪等,雪味嚴重+肉質甚差又冇味,另熟中蝦一般,只有翡翠螺可以。海鮮類又比以前款式較少,刺身類得幾款,三文魚馬刀貝一般,立魚完全冇味,另有醋黃魚同八爪魚片一般熱食較好,如羊架,燉湯值得一試。
熱食較好,如羊架,燉湯值得一試。
2022-10-19 1806 瀏覽
又係一班姊妹食好嘢,late lunch...,下午三點至五點,開心隨心食都只係二百餘元,真係又可以開心吹水,環境不錯,容人唔算超多約七成左右,真有平日都唔少啦。呢嗰價錢,有法國生蠔,真係食半打都已經開心了,講真刺身只有三文魚,油甘魚,仿鮑魚……也非我所愛,所以沒有取。反而有選青口,凍蝦,煙三文魚,冷盤的菜蔬。整體唔錯,新鮮吸引。熱葷:拉沙湯麵,海南雞及燒味(叉燒超級正,半肥瘦,必食),燒鯖魚,咖哩類(香料味濃,蔬菜及肉都好入味),燒牛肉(真係中間粉紅色,必食),燒豬仔肉,日式蒸旦(好軟滑,正),天婦羅蔬菜,粥,薑醋(薑好味,朋友就認為甜了點,我覺得ok),碗仔翅(不錯)……甜品:十分出色,雪糕(必食),藍莓芝士餅,綠茶紅豆蛋糕,雜莓白酒果凍,朱古力蛋糕,豆腐花……整體樣樣都不錯,唔怕甜品,就要樣樣都試一班朋友唔知去邊,就呢間啦

一班朋友唔知去邊,就呢間啦
2022-10-09 1476 瀏覽
暑假食完,小朋友都話好食要再返嚟食,食物款式勁多!食到好滿足🤤今次係德國啤酒節主題,有多款德國美食👉🏻燒豬手伴芥末燒汁、燒德國香腸拼盤、德國紐結麵包 、啤酒桶型芝士蛋糕 🍺我最愛嘅長腳蟹、凍龍蝦、即開生蠔,非常新鮮呀食咗幾轉🤤仲有M5和牛勁正,燒帶子、三文魚刺身、燒鵝肝、片皮鴨、燉湯好好飲!食物上得好快,每次出去都拎到👍🏻👍🏻地方闊落,食得舒服!甜品好多選擇!必食芒果拿破崙、香蕉pancake 、楊枝甘露、豆腐花、雞蛋仔、Häagen-Dazs雪糕任食⋯菠蘿、西瓜好甜😋我用另一個胃食晒啲甜品😂有湯粉麵、好多嘢食都啱小朋友食,有BB櫈、餐具提供~帶住小朋友都好方便👍🏻

2022-10-03 1341 瀏覽
帝京食物質素向來都保持到一定水準,最鍾意就係自助餐入面嘅龍蝦,鮮甜美味,其他食物款式嘅選擇亦好多,最啱一啲成日決定唔到食乜嘅朋友,每款試下,好快就飽,所以自助餐真係每個月必食餐單之一,帝京酒店既自助餐值得一試
今天比較小人,坐得舒服,但可惜時兩小時太短,多半小時較好,服務員有禮貌,生豪新鮮,(每次排隊可取二隻)三文魚,海南雞飯,燒肉,冷盤,熱盤,甜品 味道也OK,碗仔翅也不錯,但唯獨雪糕內有冰塊但整體其他食物OK。
今天比較小人,坐得舒服

但可惜時兩小時太短,多半小時較好,服務員有禮貌
,生豪新鮮,(每次排隊可取二隻)
但唯獨雪糕內有冰塊
但整體其他食物OK。