好唔好食又睇落去特別篇:全港二十間迴轉壽司拖羅大戰全紀錄! 第十二位花板壽司第十二位花板壽司: 魚味充足, 觸涷 ok, 肥美而有筋, 鍾唔鍾意食筋睇個人喜好! http://hk.myblog.yahoo.com/goodboy_philip/article?mid=33967

2009-11-27 41 瀏覽
依間餐廳d野好新鮮海膽壽司 連我依個吾係幾食海膽既人, 都覺得佢係新鮮好味芝士年糕 吾錯... 中間d芝士係流心架 鰻魚壽司 我嫌佢有d凍 三文魚海膽 好微妙既夾! 可能係新鮮 五色壽司同甘蝦壽司 都係個句 !!!!!!!每樣都新鮮好味呀 價錢適中, 質素良好, 希望佢keep得住啦
依間餐廳d野好新鮮

海膽壽司
連我依個吾係幾食海膽既人, 都覺得佢係新鮮好味
芝士年糕
吾錯... 中間d芝士係流心架

鰻魚壽司
我嫌佢有d凍

好微妙既夾! 可能係新鮮

五色壽司同甘蝦壽司
都係個句 !!!!!!!

每樣都新鮮好味呀

價錢適中, 質素良好, 希望佢keep得住啦
新鮮
新鮮
五色壽司
甘蝦壽司
2009-10-26 22 瀏覽
其實只想簡簡單單地食晚飯......本來板前只需等十張枱,唔知係唔係做傻了。居然嘩行下先。就入咗這間餐廳了......其實他們的壽司都不過不失,只是選擇不多。只是把同一款壽司用不同的方法做成。我本想要什麼蠔的....選了之後,發現有兩至三款....定四款做法.....改了又改..... menu的圖又細。不過....最令我唔開心的是,我最喜歡的冷稻庭烏東(并三文魚子) -後來又加了海膽。1.冷稻庭烏東不冷 又唔彈牙2.份量少3.冷烏東的汁與鳥東一起上 (我正想嘩我不是要湯烏東時,朋友已吃了一口,整碗烏東已沒有一半)4.三文魚子,海膽不見了。之後,向店員反映,她才詢問師傅....答案是漏掉了。 她把我那碗烏東拿回,我就問她是否想把三文魚子,海膽直接放回湯中。答案居然”是”。我跟她說我從來未咁樣食過冷烏東的,她只是說我們家是這樣的。真難為她,shushi bar內並沒有一個師傅幫忙解釋。只是$48~~ 算吧! 不過吃了$280,一點都不飽!!!不會再去了,那裡真的有點不專業!(因坐在BAR 枱,聽了很多事情喔)

1.冷稻庭烏東不冷 又唔彈牙
2.份量少
4.三文魚子,海膽不見了。

只是$48~~ 算吧!

不過吃了$280,一點都不飽!!!

從碗中撈起的三文魚子及海膽...還想吃嗎?
吃了一口的冷稻庭烏東 (用湯上的,沒蛋,washabi)
2009-10-22
2009-10-25 21 瀏覽
lunch唔知去邊度吃d平少少ge野好,見呢度未吃過,見價錢又ok便試試~~環境︰不錯、整潔、有大電視,都好少客~^^"員工︰態度好,叫她們都很快來食物︰1) 前菜,唔知咩魚生,這個好好吃~~2) 我吃的是五彩魚生飯,其實一叫好怕會好似吉野家個魚子飯無味又細到嘔~但來到樣子不錯,睇落細細,但夠大食的我~好吃~~男友的是隔離那碟唔知叫咩的牛肉飯,好似這個好味D~3) 唔知點解食左一大半飯先黎ge湯& lemon綠茶~~男友對麵C湯都有要求,佢話呢個好正~~lemon綠茶我就覺得怪怪,男友話幾得意~~總括黎講︰不錯的~~有機會會再來~~

環境︰不錯、整潔、有大電視,都好少客~^^"
員工︰態度好,叫她們都很快來

食物︰
1) 前菜,唔知咩魚生,這個好好吃~~

但來到樣子不錯,睇落細細,但夠大食的我~
好吃~~

男友的是隔離那碟唔知叫咩的牛肉飯,好似這個好味D~

3) 唔知點解食左一大半飯先黎ge湯& lemon綠茶~~
男友對麵C湯都有要求,佢話呢個好正~~

lemon綠茶我就覺得怪怪,男友話幾得意~~

總括黎講︰
不錯的~~有機會會再來~~
湯 & lemon綠茶
前菜
五彩魚生飯
2009-10-17
紀念日
前菜
五彩魚生飯
2009-07-05 7 瀏覽
14-5-09(四)第一次試,皆因在街上接過一張午餐宣傳單張。要了最平的($28) 五彩魚生飯和最貴的($48) 和牛照燒。前菜是兩隻熟蝦,正常的,接着來的麵豉湯和凍檸蜜還可以,但主菜一來就立時心知不妙。魚生飯的魚生,色澤暗啞,細細碎碎,好像是頭頭尾尾切出來的,一試,味道奇怪,終於半途放棄了;至於那 “和牛” ,又韌得咬不開,全無牛味只有黑胡椒味,又是被逼棄權。肚空空走出食店,不會再試了!
14-5-09(四)

2009-06-13 21 瀏覽
今次係我第一次寫食評.因為我唔希望一間好既餐廳會因為唔夠出名而慢慢沒落!我唔係第一次去食花板.次次去都好滿足.所以每次想食sushi都會諗起佢.我都食過好多其他間sushi店.但都係覺得花板係最好。尋晚照舊同男朋友去食.今次9:30後入座 sushi,卷物同手卷50% off.超級興奮!!我地每次都叫好多野食.今次都唔例外!!1)先o黎 三文魚刺身 肥美程度適中!!不過$35/5件 我覺得質素好唔錯!!2)三文魚子軍艦 肥肥嘟嘟既魚子.每次食都會霹靂拍啦咁.d魚子油好好味!!3)火灸鰻魚 對上次去食.係個面香口但內裡係涷.但今次叫左3次都內外熱烘烘..而且鰻魚身厚..真係好好味!4)火灸三文魚 基本上我覺得三文魚比三文魚腩好味.不過男朋友話魚腩肥d.燒會好味d!都係wor,上面熟下面生.感覺更肥味更香口!!!5)抹茶鹽帆立貝 個鹽味其實好淡.唔係好食得出有咩分別,但係帆立貝唔係珍寶都已經好肥好大粒,我又係要兩淡先食得曬!!6)三文魚 不錯,都係適中既肥,而且好大塊7)八爪魚 我係唔食架.但見我男朋友咁鍾意食.我就食多一次.比起其他地方既.佢更軟身.我接受到.8)北寄貝 not my f
我都食過好多其他間sushi店.但都係覺得花板係最好。
我地每次都叫好多野食.今次都唔例外!!

6)三文魚 不錯,都係適中既肥,而且好大塊

比起其他地方既.佢更軟身.我接受到.
8)北寄貝 not my favorite i dun even try
9)火灸平目魚背 >v<>v<>v< my favorite!!!!!!!!!!!超級超級好味!我第一次食就愛上喇!!平目魚背本身肉質爽嫰,燒左燒.d魚油出曬o黎滲曬o係舊飯度.真係十級有十級好味!!

10)海膽醬帆立貝 第一次試. 感覺係d醬係沙律醬居多.因為酸酸地,都幾開胃!!從此愛上了!

11)炸蝦卷 一般only,因為蝦身涷左唔夠脆.但味道不錯!我鍾意個salad dressing
12)軟殼蟹手卷 脆脆熱熱.次次都要叫!

13)玉子 第一次食,味道唔錯.甜度剛好.不過我都係唔鍾意涷食玉子..
14)薯仔salad 一般,質感唔錯.但味道.我比較鍾意食帶子salad多d
15)親子sushi 我覺得依個既三文魚質感冇之前食既咁好.

其後.我地繼續encore 火灸平目魚背.火灸三文魚.海膽醬帆立貝...
總括..我地鍾意去花板唔單只因為佢從未令我地失望過..
而且佢既service真係好好.態度好.我地早左入去.就叫我地睇住半價既menu先,
慢慢解釋邊d半價..
杯茶永遠都係滿永遠都係熱既..
仲有個日本師傅佢真係幾可愛!!^^
而且衛生程度我會俾a佢.個日本師傅每整一樣野.拎一樣野都會用水沖沖手.令我地食得好放心!!!

期待下次再去。

三文魚剌身不過不失.
火灸鰻魚+火灸三文魚腩...趁熱食味道更佳!!
抹茶鹽帆立貝+三文魚+北寄貝+八爪魚
火灸平目魚背+海膽醬帆立貝!!my favorite!
三文魚腩兩件.三文魚4件..大大塊.我一啖係食唔曬...
好味到暈要再來一客..(total叫左3客)
親子壽司.我覺得一般啦.因為唔夠實我夾到散曬.
軟殼蟹手卷.新鮮熱辣辣.脆卜卜!!
2009-06-08
火灸鰻魚+火灸三文魚腩...趁熱食味道更佳!!
抹茶鹽帆立貝+三文魚+北寄貝+八爪魚
火灸平目魚背+海膽醬帆立貝!!my favorite!
三文魚腩兩件.三文魚4件..大大塊.我一啖係食唔曬...
好味到暈要再來一客..(total叫左3客)
軟殼蟹手卷.新鮮熱辣辣.脆卜卜!!
  • 火灸平目魚背
  • 火灸鰻魚
2009-06-10 5 瀏覽
Food is not fresh But for the money that we paid, what can we say The lunch set start from $28 I order a 魚sushi rice, the raw fish was not fresh at all , the texture is rotton. The set comes with a hot drink, can you believe the hot drink come with a plastic straw ?? Plastic straw in a hot drink Melt favour.The salmon slice was frozen, the colour was solid orangeThis shop used to be very good when they first open, but now, no thank you. I won't be going there again.
Food is not fresh

The lunch set start from $28
, the texture is rotton.
Melt favour.

2009-06-10
2009-05-31 7 瀏覽
見到四圍都排晒隊, 咪走過黎試下囉, 一試就明點解係cwb唔駛排隊啦天婦羅稻庭烏冬,烏冬是林的, 個湯好淡, 適合生病既人, 天婦羅都算唔錯, 不過個天婦羅d味有d怪.蒸蛋, 幾滑, 不過杯底有一大舊豬肉, 唔知咩事和牛, 個樣似雪到唔新鮮三文魚, 雪到唔新鮮帆立貝唔錯海膽醬珍寶帆立貝, 只可以講海膽醬係一大敗筆, 寧願唔要到最後坐左差唔多一個鐘d野都未黎齊, 唔通手卷啊壽司啊要兩個鐘先整完最難過追極都追唔到d野食.到埋單先搵到一d可取之處, 就係hsbc credit card有20%. 點知放底張單就唔理唉......同樓下既食評比較, 只可以講聲自己唔好彩(溫馨提示:入黎食野記得著多件衫, 免得冷親)

蒸蛋, 幾滑, 不過杯底有一大舊豬肉, 唔知咩事

和牛, 個樣似雪到唔新鮮

三文魚, 雪到唔新鮮

帆立貝唔錯

海膽醬珍寶帆立貝, 只可以講海膽醬係一大敗筆, 寧願唔要

最難過追極都追唔到d野食.

點知放底張單就唔理

唉......同樓下既食評比較, 只可以講聲自己唔好彩

(溫馨提示:入黎食野記得著多件衫, 免得冷親)

2009-05-30
2009-05-30 1 瀏覽
七點幾去到, 重有好多位, 啲壽司好細件, 啲飯好難食, 唔知咩味, 咸咸酸酸咁, 三文魚海膽塊三文魚顏色好怪, 好似紅蘿蔔咁,一啲三文魚脂肪紋都無, 而其他壽司飯上面啲魚似好乾咁,呢間係我食咁多間最差嘅一間, 早知去附近其他壽司店啦,我諗我都唔會再黎
2009-05-28
2009-05-27 10 瀏覽
很想吃日本菜,可惜銅鑼灣內每人可以$150內找數的日本料理店不多於openrice search到此食店多人讚賞於是決定一試8點多走過板前板長,人龍依然,花板呢....不用排隊外還有位置剩叫了壽司類,包括三文魚、海膽、甜蝦、火灸三文魚腩、凡立貝、炸蝦、"貌""單"蝦及飛魚子另加天婦羅洞庭烏冬、生蠔及炸軟殼蟹炸軟殼蟹,一來時O咀,因為真係得果2舊,份量少得可憐。味道就OK啦天婦羅洞庭烏冬,烏冬是un身的,莫講要有彈牙的感覺....唉天婦羅會比較好一點囉....但跟其他日本店沒太多分別 (而且唔值呢個價!!)三文魚,壽司size很小不在講,三文魚是缺乏脂肪的吃下去...真心認為跟我在百佳買的沒分別,完全令我這個愛好的三文魚的人失望極海膽,完全不同意樓下所說,很有鮮味份量少就算 ((紫菜的部分明顯比海膽高太多))吃下去其實sogo超市買的海膽壽司會比它好吃"貌""單"蝦,平時我吃開的會有埋蝦頭以及大大隻明明是一貫,但size比平常吃的少很多,加上沒有蝦頭沒有新鮮的感覺......吼值得讚的會是凡立貝,蠻好吃其餘的不過不失,不太差但不會太值得讚賞生蠔沒有來,問waitress們,才知道沒有貨沒
於openrice search到此食店多人讚賞
於是決定一試

另加天婦羅洞庭烏冬、生蠔及炸軟殼蟹

三文魚,壽司size很小不在講,三文魚是缺乏脂肪的
海膽,完全不同意樓下所說,很有鮮味
份量少就算 ((紫菜的部分明顯比海膽高太多))
吃下去其實sogo超市買的海膽壽司會比它好吃
"貌""單"蝦,平時我吃開的會有埋蝦頭以及大大隻
值得讚的會是凡立貝,蠻好吃
其餘的不過不失,不太差但不會太值得讚賞

生蠔沒有來,問waitress們,才知道沒有貨
沒有貨又唔同我講聲.....等我仲o係到等

唯一讚賞的是服務態度,加水好密,唔駛自己出聲
而且大部分的waitress都面帶笑容

埋單329.....其實好似都冇食到咩野咁~
咁的價錢配咁的質素,一定唔會再黎囉
終於明白點解板前板長會排晒隊....下次真的寧願排隊呀!!!

**最衰今次沒有相機,不是的真想拍下壽司的照片
讓其他openrice的網友看一下無論材料還是壽司飯的size是如何的小
2009-05-26
2009-05-10 2 瀏覽
花板壽司下午茶2:30 ~ 5: 000 全部買一送一 , 包括壽司 , 卷物 , 手卷 , 刺身...真係好抵!他亦有下午茶套餐..套餐附上前菜,小食和飲品! 前菜為蟹子沙律  小食有多種選擇 : 我們選了三文魚刺身2切 滑蛋豬扒飯 $35 : 蛋是半熟的..有點兒細碗不過都足夠飽了.. 照燒雞扒 $28 : 飯同雞扒另上的..雞扒薄薄剛剛煎起很脆口 飲品 : 好像是檸檬綠茶但冇味的..  我們還另外叫了三文魚壽司 , 雞軟骨串同雞翼串 !!

他亦有下午茶套餐..套餐附上前菜,小食和飲品!

前菜為蟹子沙律

小食有多種選擇 : 我們選了三文魚刺身2切

飲品 : 好像是檸檬綠茶但冇味的..

我們還另外叫了三文魚壽司 , 雞軟骨串同雞翼串 !!
蟹子沙律
雞翼串
雞軟骨串
檸檬綠茶
2009-04-19 3 瀏覽
四月十七日來到銅鑼灣上學,總有點時間食過晚餐,想食下迴轉壽司.不想去板前.板花等店鋪,反觀想去下同是有的花板壽司.第一次看看店內,還以為店鋪很細小,原來內部是原始大森林.看到有日藉師傅坐鎮,給了一點信心,看看有什麼壽司,那張選擇紙,種類也非常多.不要什麼創作壽司,最後選擇數件給人熟識的壽司,分別玉子,平目魚,油甘魚,大拖羅以及燒三文魚壽司.自己一向喜歡玉子,二件份量不少的玉子放進我的眼廉,,看到玉子表面寫著它的所屬主子.看得有心意,食下去鬆軟,帶甜味,是不俗的玉子來.索價十多元,剛食完前菜後,最後當然今晚的主角來壓鎮,以平目,油甘以及大拖羅一起衝著我以來.大拖羅索價三十五元,這個價錢不禁想起松島那件大拖羅都是一樣價錢,這裏的壽司不是什麼大大件,一口一件,拖羅也算新鮮,食下去總是有點奇怪,但之後才溶化,略少根,可以一食的平目則是沒有多的驚喜,只不過不是厚切,咬下去口感不錯,切法做得不錯,這二款壽司應是大師傅做的.油甘反觀賣相令人摸不出頭,看看樣子有點刺身的樣,硬硬鋪上飯,略少了油甘魚的獨特味道,二件燒三文魚壽司沒有多的感覺是用上燒,食下去沒有味道,來得死硬,二元五角這個價錢真係一分錢一分
四月十七日

來到銅鑼灣上學,總有點時間食過晚餐,想食下迴轉壽司.不想去板前.板花等店鋪,反觀想去下同是有[板]的花板壽司.第一次看看店內,還以為店鋪很細小,原來內部是原始大森林.

自己一向喜歡玉子,二件份量不少的玉子放進我的眼廉,,看到玉子表面寫著它的所屬主子[花板].看得有心意,食下去鬆軟,帶甜味,是不俗的玉子來.索價十多元,

二件燒三文魚壽司沒有多的感覺是用上燒,食下去沒有味道,來得死硬,二元五角這個價錢真係一分錢一分貨最後再來一客納豆手卷,紫菜來得脆口,配上美味的納豆,口感也佳,

五種壽司最大問題就是飯,不是鬆散,反而是下水多得擠,變得異常黏口,下水功夫做得不足,其實都算是致命傷,埋單一百三十元,不算貴其實可以一吃,但大師傅坐鋪的話就來再來.
2009-04-17
2009-02-04 20 瀏覽
一月三十一日 ﹙土﹚板前﹑板長這兩個品牌幾乎無人不知,早前在銅鑼灣的一角還出現了花板。曾經憑店名來看一度誤以為三者是有關連的,後來才知道只是自己一廂情願的想法。餐牌上的介紹語指出三個名字都是壽司師傅的等級,而「花板」比「板前」和「板長」更為高級,是否故意一詞?不得而知。既然說到自己這麼了得,就得入去試試了。星期六晚,在銅鑼灣找地方吃飯難逃等位的命運,更何況是吃迴轉壽司。路過門口,門外侍者說可即時入座,只是這個原因,就給它一次機會吧。步入門口,壽司bar前的冰面上放滿新鮮的貝類和海鮮,有原條的鯛魚,原隻的帆立貝,赤貝……等等,蠻像樣的。坐在bar枱的中央,環境大致和一般迴轉壽司店沒太大差異,看著面前放滿新鮮食材的材料櫃,肚子十分餓了。枱內師傅全是香港人主理,正對著其中一位握壽司的師傅。說是吃迴轉壽司,但帶上的食物已不知轉了多少個小時,還是習慣想吃甚麼就叫甚麼較有保障。初聞沙律醬醋鯖魚初到一間壽司店,習慣先要一客基本的燒玉子,上次在千両由於售罄沒吃過,這次補償。這裏的尚算合格,想點淨玉子卻來了玉子壽司,算吧。外型精緻,吸引到隔鄰的食客也有興趣跟著點一客,一層層蛋做得鬆軟,與和花亭的口感相似
一月三十一日 ﹙土﹚

初聞沙律醬醋鯖魚
初到一間壽司店,習慣先要一客基本的燒玉子,上次在千両由於售罄沒吃過,這次補償。這裏的尚算合格,想點淨玉子卻來了玉子壽司,算吧。外型精緻,吸引到隔鄰的食客也有興趣跟著點一客,一層層蛋做得鬆軟,與和花亭的口感相似;但做得出口感卻做不出味道,蛋香和甜味欠奉,水準只是一般。醋鯖魚有點驚喜,一般店子都是用蔥和薑伴在一起上碟,看見師傅握好壽司後,在面頭竟然加上沙律醬??這個配搭還是第一次見,即管一試,鯖魚的味道可以,至少腥味不重,味道溫和;但和沙律醬的味道始終覺得怪怪不相配,還是喜歡薑和蔥的配搭。三文魚腩和油甘魚兩者都有共通點,一件是正常外型的壽司,一件的魚片卻切得古怪,這是甚麼?看到就不太想吃。前者不算肥美,唯獨三文魚的香味蠻豐富;後者水準平平,可能多加五元要油甘魚腩會更肥美好味。

廚師推介勝過餐牌亂點
看見黑板上的是日推介,隨意點了兩三款合口味的。先是平目魚壽司,魚片下夾了香葉,這個吃法之前在日本的壽司中也曾見過,蠻正宗。葉散發出香味之餘,同時帶出了向來味道清淡的平目魚鮮味,這個值回票價。還有火炙平目魚邊壽司,平目魚最珍貴美味的部份,火炙也是第一次試。燒過外表令油份更甘香豐富,吃完整隻筷子也是閃閃的油光。
師傅推介的活鯛魚壽司兩件售$25,刺身五片才不過是$35,乾脆吃個刺身更化算。吃鯛魚最怕肉切得太厚,像吃香口膠一樣怎樣咬也咬不開,看見師傅手起刀落,這麼厚?﹗﹗有點擔心。出來的果真如此,很韌亦難以咬開,特別是近皮的位置;其中一片更有未去淨的魚鱗,不得不扣點分數。撇開前者不說,肉質很爽有彈性,魚味豐富,是新鮮的貨色,只是刀功需要改善一下,便會更好。
最後師傅親自推介放在我們面前的岩狩蠔,$25一隻。對吃生蠔沒甚麼認識,但既然師傅極力推介下,就要來試試。師傅隨即為我們揀選,即開即上碟。第一次在迴轉壽司店吃生蠔,蠔不算大,但鮮甜味豐富,不知還能說甚麼,就是新鮮,算是有點驚喜,$25一隻蠻抵吃。

餐牌上不少食材聲稱是仙台直送,食材蠻新鮮多選擇;壽司的飯握得緊緻,大小適中,值得一讚;服務沒有特別好和差。在銅鑼灣這一角,又多一間不用等位的迴轉壽司好選擇。

踏入第一百篇食評,小弟日後會繼續周圍食密密食,與各閱者分享不同的料理菜式。
玉子壽司外型精緻
三文魚腩魚片外型古怪不完整;醋鯖魚和千島醬蠻特別的配搭
其中一件油甘魚魚肉不完整;平目魚新鮮,食法正宗
岩狩蠔和鯛魚刺身新鮮,唯獨是鯛切得太厚
玉子壽司外型精緻
其中一件油甘魚魚肉不完整;平目魚新鮮,食法正宗
岩狩蠔和鯛魚刺身新鮮,唯獨是鯛切得太厚
  • 岩狩蠔,平目魚,活鯛刺身
2009-01-07 21 瀏覽
0個日同男友見無咩人等位入左去食, 叫左12碟三文魚壽司夠厚夠好新鮮玉子壽司味道好好 珍寶帆立貝好大塊好新鮮一d 都唔腥其他野都不錯唯一麻麻地係服務, d 侍應成日漏單, 嗌5 碟漏2碟, 要追來追去我覺得抵食過板前.....埋單用匯豐信用卡有85折呀....好抵
0個日同男友見無咩人等位入左去食, 叫左12碟

三文魚壽司夠厚夠好新鮮
玉子壽司味道好好
珍寶帆立貝好大塊好新鮮一d 都唔腥
其他野都不錯
我覺得抵食過板前.....
埋單用匯豐信用卡有85折呀....好抵
2008-11-11 17 瀏覽
D碟好多水, 感覺不乾淨三文魚勁多筋, 離譜蟹子壽司成舊打斜, 跌哂D蟹子出嚟, 照上亂落單一間餐廳連本menu都冇一定不會再去

D碟好多水, 感覺不乾淨

三文魚勁多筋, 離譜

蟹子壽司成舊打斜, 跌哂D蟹子出嚟, 照上

亂落單

一間餐廳連本menu都冇