2021-08-31 106 瀏覽
今年內已經係第5次食愛店花華,仲係咁有新鮮感😍😍😍因為每一次黎食嘅野都唔同(除左scone)1. 本地活蜆蕃茄辣醬手工意粉好食到不得了,意粉好煙韌、蜆好新鮮、番茄醬唔會太辣(有好足料嘅蕃茄肉),光盤都唔會覺得膩2. 但今次嘅最愛係法式千層馬鈴薯批 。巴馬火腿。太陽蛋。自家麵包!最欣賞係厚厚的切片芝士晾咗喺馬鈴薯批上面,然後馬鈴薯批嘅熱度溶化左切片芝士😍😍3. 今次係14:30先到餐廳,知道要等八張枱,好明智地同店員預留無花果同埋朱古力scone,15:30入座時真係冇晒朱古力scone!想食嘅話一定要預留

本地活蜆蕃茄辣醬手工意粉

法式千層馬鈴薯批 。巴馬火腿。太陽蛋。自家麵包

本地活蜆蕃茄辣醬手工意粉
法式千層馬鈴薯批 。巴馬火腿。太陽蛋。自家麵包
2021-08-29 78 瀏覽
特地山長水遠去到馬鞍山,就是為了試這家bookmarked很久的Cafe。沒有訂座服務,朋友很貼心地早了少少先去拎位,但Cafe太受歡迎了,我們13:40取票,店員說要等45分鐘,最後大約14:45才有位😹由食lunch變成下午茶了~在外等候時已經傳出很香的美食味道,Menu選擇不多,但手工意粉似乎是必吃的。我們點了:- 雲南野菌及牛肝菌配水波蛋手工意粉手工意粉好厚很好吃,軟硬度剛剛好,汁好creamy,和菌類好夾,水波蛋都幾流心,兩個人share一份不會濟。- 法式千層馬鈴薯批·巴馬火腿·太陽蛋·手工麵包手工麵包熱辣辣上枱,馬鈴薯批上面的芝士熱到溶溶地好好吃,太陽蛋和火腿正常發揮。- Green Tea Latte 綠茶味很厚很濃,雖然價格貴了少少但都可以一試。建議拎完飛仔就回去馬鞍山廣場涼冷氣,差不多時間店員會打電話通知有枱~

- 雲南野菌及牛肝菌配水波蛋手工意粉
雲南野菌及牛肝菌配水波蛋手工意粉

- 法式千層馬鈴薯批·巴馬火腿·太陽蛋·手工麵包
法式千層馬鈴薯批·巴馬火腿·太陽蛋·手工麵包

- Green Tea Latte
綠茶味很厚很濃,雖然價格貴了少少但都可以一試。
Green  Tea  Latte

2021-08-29
70 分鐘 (堂食)
雲南野菌及牛肝菌配水波蛋手工意粉
法式千層馬鈴薯批·巴馬火腿·太陽蛋·手工麵包
Green  Tea  Latte
來過花華好多次 每次都是tea time吃過scone今次終於有機會跟朋友在午餐時段來可以一嘗他們家的手工意粉🍝🥔 法式千層馬鈴薯批·巴拿馬火腿·太陽蛋·自家麵包 $𝟡𝟠薯批份量感覺細小 但是很飽肚看着他的𝕡𝕣𝕖𝕤𝕖𝕟𝕥𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟 有點像宮崎駿動畫內的食物🍝 本地活蜆蕃茄辣醬手工意粉 $𝟙𝟛𝟠蜆處理得很好 很鮮甜連蕃茄辣醬也有滿滿的海鮮味醬汁再配充滿蛋香的手工意粉 完全讚!大推這個! 🍋 ℝ𝕠𝕤𝕖𝕞𝕒𝕣𝕪 𝕃𝕖𝕞𝕠𝕟𝕒𝕕𝕖 $𝟜𝟠🍵 𝔾𝕣𝕖𝕖𝕟 𝕋𝕖𝕒 𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 $𝟝𝟝坐在吧枱看見他們製作食物很治癒等待食物也變得很有看頭人家的Carbonara 都很吸引呢 🤤
來過花華好多次

有點像宮崎駿動畫內的食物

🍝 本地活蜆蕃茄辣醬手工意粉 $𝟙𝟛𝟠

蜆處理得很好 很鮮甜
連蕃茄辣醬也有滿滿的海鮮味
醬汁再配充滿蛋香的手工意粉 完全讚!
大推這個!

🍋 ℝ𝕠𝕤𝕖𝕞𝕒𝕣𝕪 𝕃𝕖𝕞𝕠𝕟𝕒𝕕𝕖 $𝟜𝟠
🍵 𝔾𝕣𝕖𝕖𝕟 𝕋𝕖𝕒 𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 $𝟝𝟝

坐在吧枱看見他們製作食物很治癒
等待食物也變得很有看頭
人家的Carbonara 都很吸引呢 🤤

1K
2021-08-21 137 瀏覽
讚1.好味道,叫左Bagel加太陽蛋加薯片批,焗得好鬼香,Bagel煙韌唔乾身,薯片批芝士味加埋蛋汁,惹味到一個點;叫多左個無花果鬆餅,濕潤唔乾身,入面既無花果乾同無花果醬都好甜美;連咖啡都好香2.餐具、擺設都好骨子,長檯係原件實木,好有質感下3.客人係高質既,間嘢其實好細,所以回音幾大下,但大家講嘢都唔會好大聲彈1.係等得耐既,午餐時間要等半個鐘先入去,再等四個字先有嘢食

2.餐具、擺設都好骨子,長檯係原件實木,好有質感下

2021-08-17 141 瀏覽
自從有咗花華,馬鞍山喺我印象再唔係美食沙漠🙈.荷蘭pancake蘋果好味!其實質地我鍾意fluffy啲嘅,但呢個pancake配自家火腿同紅莓醬,配搭幾新鮮~.無花果scone,果醬超香!❤ scone我一向鍾意牛油香重啲,呢度就唔係。呢度嘅咖啡好啱我口味️,平時鍾意飲甜嘢,即係朱古力嘅我都鍾意呢杯!.黃色牆壁令人諗起梵高嘅畫,環境小巧可愛,店員友善,重有好味嘅自家手作意粉,係想一去再去嘅cafe!🥰不枉用兩個鐘入馬鞍山呀(對我嚟講真係好遠🥺)

自從有咗花華,馬鞍山喺我印象再唔係美食沙漠🙈
荷蘭pancake

不枉用兩個鐘入馬鞍山呀(對我嚟講真係好遠🥺)
2021-08-14 208 瀏覽
之前試過放工時段黎等唔到位,今次趁下午放假黎試下。12點幾黎到唔洗等位可以直入。是日供應的scones 有無花果味及朱古力味。無花果味scones 送到時是暖暖的,外皮焗得脆,口感鬆軟不會太濕,配上自家製的果醬及忌廉不會甜膩。咖啡水準不俗,杯墊好靚,可是有點細杯😆荷蘭pancake有甜甜的梨亦有鹹味的火腿,雖與想像中的pancake 不同,但這個pancake 的甜味及鹹味平衡得不錯。朋友推介這兒的短麵不錯。味道幾好,惟短麵口感偏硬不是小編喜好的口感。總括而言,花華不論是食物或咖啡都很高質,特別一讚係餐碟、杯墊或食物的presentation都好賞心悅目。

咖啡水準不俗,杯墊好靚,可是有點細杯😆

2021-08-09 162 瀏覽
馬鞍山出名冇嘢食,估唔到呢間餐廳位置山旮旯,但係嘢食就非常出色,絕對係一間隱世嘅餐廳。嗰日叫咗個荷蘭pancake,本地豬肉配白菌雞肝醬手工意粉,同埋一個Scone。荷蘭pancake食落口感好得意,軟林林但係又酸酸甜甜咁,Pancake又好重蛋味,真係唔係度度地方都有得食。呢個意粉個質地非常之好,食落好有口感但係又唔會覺得好油膩。Scone就相對乾身,但有啲醬配搭下就Okay既。

呢個意粉個質地非常之好,食落好有口感但係又唔會覺得好油膩。

Scone就相對乾身,但有啲醬配搭下就Okay既。
2021-08-06 148 瀏覽
馬鞍山。高質手工意粉🎖一定會再訪🎖#屯馬開通真的很興奮手工意粉🍝每天限量供應啊! 和朋友吃了一半🍝時,已經很想再訪了。從馬鞍山站B 出口步行過去大約5分鐘啊,不算太遠啊!…………….. …………….. …………….. …………….. ……………..🔸雲南野菌及牛肝菌配水波蛋手工意粉$118 🔸本地活蜆蕃茄辣醬手工意粉$138🔸杏仁脆餅$15🔸皇室蛋糕$45他們的意粉真的超好吃,麵條有彈性也有蛋香。蕃茄醬也是他們自家製,真材實料的,蜆的數量實在太慷慨了吧!下午三時左右到訪,餐牌部份的意粉已經售罄了。很想吃他們的手工雲吞啊,還有被譽為全港最好吃的scone 啊!後記:這間小店絕對值得一訪再訪,食物質素好,服務也很好,星期六日晚上時段可以透過社交平台訂位啊。除了意粉,他們的咖啡也很讚😍.🤩怎樣去:到新港城中心,找到馬鞍山郵局,左邊門口直行過馬路到達了逢星期一休息星期二至五: 11-6pm星期六至日: 11-9pm (可以在社交平台訂位)
馬鞍山。高質手工意粉🎖一定會再訪🎖

#屯馬開通真的很興奮
手工意粉🍝每天限量供應啊!
和朋友吃了一半🍝時,已經很想再訪了。
從馬鞍山站B 出口步行過去大約5分鐘啊,不算太遠啊!

🔸雲南野菌及牛肝菌配水波蛋手工意粉$118
🔸本地活蜆蕃茄辣醬手工意粉$138
🔸杏仁脆餅$15
🔸皇室蛋糕$45

後記:
除了意粉,他們的咖啡也很讚😍

🤩怎樣去:
到新港城中心,找到馬鞍山郵局,左邊門口直行過馬路到達了

逢星期一休息
星期二至五: 11-6pm
星期六至日: 11-9pm (可以在社交平台訂位)
2021-07-30 186 瀏覽
試晒馬鞍山所有餐廳我會話呢間一定係最高質嗰間環境唔錯 全部用木做裝修裝飾服務態度良好面對面煮食 睇住佢煮 好安心食物質素好高主打手工意粉 有幼有粗食落真係同平時食嘅唔同有質感好多可以沾到好多醬汁每啖都好滿足另外我每次去都會叫pancake佢地整法都好特別 出面食唔到
試晒馬鞍山所有餐廳
可以沾到好多醬汁
每啖都好滿足
另外我每次去都會叫pancake
佢地整法都好特別 出面食唔到
============== 𝐹𝑜𝑜𝒹 𝐿𝒾𝓈𝓉 𝒻𝑜𝓇 𝒯𝓌𝑜·• Cold Brew $55·• 胎菊牛膀茶 $58·• Royale Chocolate Cake $45💸 $158❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.❁⃘𖤣𖥧*゚.近排放假特登搵啲熱門咖啡店,諗住會少人啲,點知而家好似大家都唔洗翻工咁🤣,都要等6張枱,而間舖太細所以都需要等好耐。帶住媽咪費事餓親佢所以食左少少野再翻嚟飲下野,所以好可惜試唔到個意粉。最後等左個半鐘有staff打嚟有位,員工服務好好有禮貌,飲品唔錯,蛋糕都出色。但等待時間真係太長而且座位唔太舒服,應該山長水遠唔會再嚟特登食個意粉(•᷄ε•᷅ )-♡═━┈┈  Cold Brew $55 ✰✰✰✰飲品好精緻,咖啡好濃帶有朱古力香,好易入口好啱我口味(*ฅ́˘ฅ̀*)♡-♡═━┈┈  胎菊牛膀菊 $58 ✰✰✰我自己就好少去cafe叫茶飲,成日都覺得唔係好抵🤣。今次媽咪叫左,$58一壺大大壺,而且唔係用茶包沖嘅,咁樣嘆下茶都可接受~-♡═━┈┈  Royale Chocolate Cake $45 ✰✰✰✰✰非常出色嘅朱古力流心
·• Cold Brew $55
·• 胎菊牛膀茶 $58
·• Royale Chocolate Cake $45
💸 $158

♡═━┈┈  Cold Brew $55 ✰✰✰✰

♡═━┈┈  胎菊牛膀菊 $58 ✰✰✰
胎菊牛膀茶

Royale  Chocolate  Cake

非常出色嘅朱古力流心蛋糕🍰✧︎ 外面焗得非常脆,唔會太燶。入面暖暖地,唔會太膩太甜,好重朱古力香,非常滿足。
2021-07-22
75 分鐘 (堂食)
Royale  Chocolate  Cake
唔少人話呢間cafe係美食沙漠嘅清泉,沙田人當然要去試下。店舖離商場五分鐘左右,只有三數張枱,平日下午去到已經排第三張,好彩可以留電話唔駛曬住排隊,但都等左半個鐘。我地獲安排坐吧枱,可以望住店員炮製意粉同bagel,留意餐牌不定期更新。🍽意式傳統Carbonara手工意粉 ($98)手工意粉帶蛋香,扁幼麵好al dente,只有即刨芝士同蛋黃調但已足夠,煙肉亦唔係一般貨色,而係選用風乾豬面頰肉,鹹香脆身,好食!🍽日本甜蝦配羊奶芝士意大利燉飯 ($118)Risotto軟硬適中,醬汁creamy,飯粒混入左青瓜粒,上碟前會唧檸檬汁同檸檬皮所以酸味偏重,甜蝦味道鮮甜。🍵Green Tea latte ($50)賣相好似雲石咁,非常presentable,奶泡幾厚密,抹茶粉亦落左唔少,可惜有朕假甜味。☕️Heavy White Coffee ($35)店員話heavy即係細杯啲但濃啲,當日嘅house blend係Ethiopia+Brazil豆,入口酸味重,後勁濃苦。另外買左啲餅返屋企試:🍽招牌鬆餅 (堂食 $35/ 外賣$28)牛油同麵粉香各佔一半,有無花果乾,翻熱後外層微脆,鬆軟但亦有點
🍽意式傳統Carbonara手工意粉 ($98)
意式傳統Carbonara手工意粉
🍽日本甜蝦配羊奶芝士意大利燉飯 ($118)
日本甜蝦配羊奶芝士意大利燉飯
🍵Green Tea latte ($50)
Green Tea latte
☕️Heavy White Coffee ($35)
Heavy White Coffee

另外買左啲餅返屋企試:
🍽招牌鬆餅 (堂食 $35/ 外賣$28)
牛油同麵粉香各佔一半,有無花果乾,翻熱後外層微脆,鬆軟但亦有點鬆散,本來配自家果醬,可惜屋企人冇留意掉左。
招牌鬆餅
🍽杏仁脆餅 ($15)
口感非常鬆脆,亦有唔少杏仁粒,面頭灑上糖霜所以較甜。
杏仁脆餅

手工意粉質素唔錯,其他就正常,順路的話可以一試。

餐牌:
25 分鐘 (堂食)
午餐
意式傳統Carbonara手工意粉
Heavy White Coffee
招牌鬆餅
杏仁脆餅
2021-07-18 342 瀏覽
以往馬鞍山俾人既印象都係美食沙漠,今次依間cafe 一定唔會令大家失望!佢地既手工自家製意粉吸引左不少人慕名而來,不過座位較少,今次兩點鐘去到都要等9張枱😱記得入去先留位,佢地會係就有位既時候打電話俾你架😇《Green Tea Latte》($50)抹茶味極濃郁,飲落就知落左好足料抹茶粉,好多時出面好多抹茶牛奶都另加糖令到飲落有啲甜,但依杯完全唔會甜,而且好香奶味👍🏻 雖然份量較少,但勝在熱辣辣,好香濃!《Chai Latte》($42)比Matcha Latte相對淡D ,但好香香料味 ,茶味較奶味濃,聞落非常香,之後迎黎淡淡花香,可能加左玫瑰花,花香味cover左香料味既濃烈,飲落幾舒服。《意式傳統Carbonara手工意粉》($98)一睇賣相已知落足料蛋黃汁🤤加入黑椒、煙肉條同芝士碎,蛋黃汁好rich😋整體覺得少少咸,但好好味,芝士俾想像中少,如果多少少芝士味會更滋味。但最值得讚係佢地主打既手工意粉,非常煙韌有咬口,超級好味😍 出面真係好少食到!《荷蘭Pancake配自家火腿》 ($98)Dutch Pancake 係比較少食到,所以見到menu有叫! 佢加左玉桂蘋果、火腿同紅莓

《Green Tea Latte》($50)

《Chai Latte》($42)

《意式傳統Carbonara手工意粉》($98)

《荷蘭Pancake配自家火腿》 ($98)
Dutch Pancake 係比較少食到,所以見到menu有叫! 佢加左玉桂蘋果、火腿同紅莓醬,食落咸咸甜甜咁好特別,但個人中意食甜既pancake 多啲。個pancake 充滿蛋香味,蛋控既你地一定要試試👍🏻

《花華Scone配自家果醬及軟芝士》($28)
最近Scone真係大熱,好多Cafe都有自家製!因為太飽所以特地叫左Take Away😍花華既招牌Scone非常鬆軟濕潤,輕易分開一半,唔會鬆散開👍🏻內裡加入無花果乾作點綴,唔會太單調。配以無花果醬及Marscapone Cheese ,無花果醬清甜同鬆餅非常Match 😋 反而個芝士味道較淡,個人喜歡佢地既自家無花果醬🤪 個人認為Take Away抵食,堂食的話要$68😯
2021-07-10 487 瀏覽
馬鞍山竟然有手工意粉嘅Cafe🤩唔再係美食沙漠啦😛呢間餐廳出咗名好耐😍我哋今次終於嚟試吓啦🥰👅 活蜆番茄辣醬大尾魷手工意粉 $138佢用咗手工闊麵意粉😝意粉al dente得嚟又唔會太韌😋好啱香港人嘅口味👍🏻番茄醬酸酸甜甜好開胃🤩🤩辣味相對上比較微🤫特別一讚嘅係佢嘅蜆真係好大隻同肥美🤤食落好新鮮😚好推介大家嚟試吓‼️👅 傳統carbonara手工意粉 $98佢係用咗傳統嘅意式整法😚淨係用咗蛋黃醬同埋芝士🤫蛋黃醬嘅味道非常之濃🤩芝士味都幾突出🧀🧀同埋佢嘅意粉係幼麵嚟嘅 手工意粉來講整得唔錯😍口感煙韌😋雖然佢睇落好細份 不過因為佢係芝士嘅關係😛所以食落去都啱啱好🤤🤤👅 Iced double chocolate $53佢嘅外表真係好靚🤩飲落去朱古力味道都非常之濃郁😋好好飲😍😍總括嚟講呢度嘅食物質素好高😋啱晒啲鍾意食手工意粉嘅人🥰好推介大家嚟試吓‼️😋 好味:9.02/10🤑 價錢:8.00/10🤗 服務:8.15/10😝 環境:7.89/10😚 衞生:7.56/10🤩 整體:8.99/10

👅 活蜆番茄辣醬大尾魷手工意粉 $138

活蜆番茄辣醬大尾魷手工意粉
傳統carbonara手工意粉
Iced double chocolate
2021-06-30 830 瀏覽
之前聽講呢間係馬鞍山既福音 住咁近無理由唔試下一早去到 已經有人係門口排緊隊 坐左兩三個字就有位叫左荷蘭PANCAKE同手工意粉試下手工意粉好似每日都唔同 我地食果款有煙肉既佢係扁扁地有啲厚度既意粉 未到非常好味 但味道唔差份量就唔算好多 兩個人如果食一份會少左啲個PANCAKE就特別少少 有咸有甜咁個口感我自己幾中意但性價比就唔高另外叫左個手沖咖啡 唔記得邊隻味佢地都有放咖啡豆可以買呢樣反而最令人驚喜 有帶少少花香同酒味佢仲有俾個好靚既細杯仔你 好似品酒咁搞到我地都係度嘆啡都飲到好似飲緊酒咁佢仲上錯左一杯GREEN TEA LATTE 由於我地無為意自己叫左乜以為佢送 係照飲左 正正常常啦 自己叫我就未必會叫 都要50蚊一杯整體黎講 如果特登黎食我就唔推介因為價錢都唔平 食物唔算非常好食 而且坐得唔耐 因為鋪頭好細又長期有人等位 唔好意思係度慢慢食但如果住呢頭口痕想食下手工意粉 輕食飲啖野 我覺得可以一試但朋友就表示食個brunch都食咗400幾蚊 試一次一夠
之前聽講呢間係馬鞍山既福音 住咁近無理由唔試下

因為價錢都唔平 食物唔算非常好食
但如果住呢頭口痕想食下手工意粉 輕食飲啖野 我覺得可以一試
但朋友就表示食個brunch都食咗400幾蚊 試一次一夠
2021-01-16
15 分鐘 (堂食)
$200 (早餐)
2021-06-28 461 瀏覽
終於試到傳說中的花華啦🤤去過幾次都要排好耐隊🤓所以都放棄了🥲今次order左意式傳統carbonara手工意粉🍝意粉十分煙韌 同埋充滿着蛋香🍳每條面都充滿着醬汁 十分掛汁😛上面嘅芝士絲仲好rich呢🧀撈埋一齊食真係既滋味又邪惡呢🤭鍾意食芝士嘅人一定必去啊🫕我仲order在鄉村蕃茄醬茄子手工意粉🍝🍝同樣高質 意粉都有好有咬口😚上面仲有啲breadcrumbs 脆脆地😗😗 增加層次感呢😜
終於試到傳說中的花華啦🤤
去過幾次都要排好耐隊🤓