#芽莊越南菜餐廳中最愛到芽莊不論海鮮 小食同主食 甚至飲品都讚賞🌟#烤三文魚撈檬 香煎三文魚 最欣賞煎濃邊既皮魚皮脆而香口👍🏻👍🏻#椰青蒸蜆椰青水蒸蜆提升鮮味😋特別夾 每隻蜆殼都沾到少許椰青水 蜆無沙 驚喜之作👍🏻✨#濱海伴慢煮五花腩次次食芽莊都叫米紙卷未試過叫濱海煮五花腩🤣但其實都差唔多 只係唔同形態既配搭從米紙變米粉 加上生菜 蒜粒包上經香烤煮過既五花腩 少許肉汁不會膩🔥😋😋#五花腩#芽莊#越南菜#18區美食#葵芳#將軍澳#hkfood#food#hkig#hkfoodie#foodie#mrsgufoodie#三文魚#海鮮#蜆
#芽莊

#濱海伴慢煮五花腩
次次食芽莊都叫米紙卷
未試過叫濱海煮五花腩🤣
但其實都差唔多 只係唔同形態既配搭

記得當年閨蜜第一次出糧,就是請我去尖沙咀分店食越菜,食得超興奮🤩 幾個月前又去了葵芳分店,依家已經重新裝修咗,你們最近去過嗎🤗?既然是私心喜歡,我們隨便點了些都覺得好好味🔎🔸️越式炸春卷春卷皮外層夠薄炸得香脆,餡料飽滿又熱辣辣,用生菜加埋伴碟嘅香葉、紅蘿蔔絲、青瓜包著食,再點一吓魚露勁好味!🔸️米紙卷~牛油果鮮蝦特意點一個清新的小食,一層層煙韌嘅米紙皮好彈牙,內裡蔬菜、牛油果同蝦都新鮮爽口,超醒胃呵!🔸️濱海伴燒牛柳濱海是用米粉製成餅狀,上面灑了花生碎同蒜片,點少少魚露已好入味; 牛柳燒得好香好軟熟,肉汁濃厚好好食,只是份量有點不夠呵😝!

既然是私心喜歡,我們隨便點了些都覺得好好味🔎

🔸️越式炸春卷

🔸️米紙卷~牛油果鮮蝦

🔸️濱海伴燒牛柳
2022-10-02
10 分鐘 (堂食)
葵芳地道越式料理餐廳好有空間感難得中午時段少人排隊 ▫️越式香茅豬扒煎蛋飯🍳香茅豬扒醃得入味都有有肉汁,口感軟焾加埋流心太陽蛋伴飯食最正 ▫️鑊仔牛柳粒飯牛柳粒唔會太乾身細細粒,口感夠嫩滑加埋超多炸蒜粒好入味,成個飯都好香 ▫️西貢牙車快手撕雞沙律,配上椰菜絲、花生蘿蔔絲、洋蔥等份量都十足加埋酸酸甜甜嘅魚露味道不錯 ▫️牛油果沙冰🥑夠香滾嘅牛油果沙冰真係好原汁原味 ▫️桃蜜熱柑桔維他命豐富嘅柑桔蜜但有點太酸
葵芳地道越式料理
餐廳好有空間感
難得中午時段少人排隊

越式香茅豬扒煎蛋飯

▫️越式香茅豬扒煎蛋飯🍳
香茅豬扒醃得入味
都有有肉汁,口感軟焾
加埋流心太陽蛋
伴飯食最正

鑊仔牛柳粒飯

▫️鑊仔牛柳粒飯
牛柳粒唔會太乾身
細細粒,口感夠嫩滑
加埋超多炸蒜粒
好入味,成個飯都好香

▫️西貢牙車快
手撕雞沙律,配上椰菜絲、花生
蘿蔔絲、洋蔥等

2022-10-15
午餐
越式香茅豬扒煎蛋飯
牛油果沙冰
格格和娘娘突然說要shopping,於是晚上要出動往這商場做柴可夫;要醫肚了,娘娘說不如這裏,門外看看它的Menu,似乎還可以唷 ...“芝麻蝦多士”,看似一個簡單的點心,但製作很考功夫,這客蝦多士芝麻分佈平均,蝦膠彈牙,炸完不油膩,麵包酥脆,盡顯廚師功力。“燒乳豬”,雖有些少豬騷味,但芝麻皮夠鬆脆,也一如越南烹調傳統,配上新鮮蔬菜,不錯。“濱海伴慢煮五花腩”,這個才是今天驚喜,擺盤賣相固然吸引,腩肉滷得夠香,彈牙,更難得是他配有生菜,可用生菜夾著濱海、蒜粒、醬汁、腩肉一齊吃、口感很豐富。

2022-06-28
2022-07-26 1278 瀏覽
唔想等位, 又想食湯麵既我, 見到芽莊唔洗等位, 就連memu 都無睇就入左去坐.. 論環境, 座位, 各樣表面野都好舒服, 地方又大, 有空間感. 一睇memu就出事, 都明白.. 佢價錢係比較貴, 所以打算簡單食D 性格比高既,  就簡左生牛河同埋牛肉串撈檬。 生牛河好食,個湯味濃,雖然唔肯定有無味精 但一如既往的味道,無變牛肉撈檬,出事啦! 成個麵得兩串牛肉有味道,$80係俾個牛肉串,$1X 係俾個白雪雪乜都無既檬粉 😂😂😂 真係灰到

生牛河

烤牛肉撈檬
2022-06-21
2022-06-19 1167 瀏覽
閒日放假,去到見有 lunch set,$99另收加一,唔包飲品。選擇咗兩片魚餅(小食)及生牛肉河粉, 分量少到,食完都唔夠飽。侍應又懶,水都唔加。呢間嘢越做越差,性價比又唔高。已經畀多咗幾次機會,以後可以唔使再去。

侍應又懶,水都唔加。

呢間嘢越做越差,性價比又唔高。

已經畀多咗幾次機會,以後可以唔使再去。

多年前去沙田會經常去這一家餐廳食飯,覺得他們每一道菜都不錯,隨便食一個檬粉,或者點菜食晚飯同樣出色。無奈都係遇上了開分店之後質素下降嚴重的問題。這一家分店在葵芳都有好幾年,都食過多次,但係宜家只係求其食,唔會再期待有什麼驚喜。首先葵芳店的職員都很一般,可以說不合格,可能他們都太新,而且不知道品牌定位,感覺光鮮一點的茶餐廳也比他們更賓至如歸,更親切。現在只有下午茶的時候才會看看這裡,而且偶爾還有一些員工看到也不介紹,也不理會。那麼不願意叫客人進,客人也當然不願意進去,可能遲些下午茶也不會考慮了。

2022-05-22 840 瀏覽
去葵涌廣場修理電話,仲要等多個鐘至有得拎食野先,問店員介紹附近有咩好野食?新都會地下戲院附近有間越南野啱唔啱? um ..是但...去到望到應該係芽莊越式料理有下午茶喎,入去試下囉,食乜都無所謂揀左tea set B+C香芧燒雞翼撈檬(B)2隻雞翼,2片扎肉雞翼OK,整碗撈檬不過不失芒果熱情果沙冰(C)唔會太甜, 算好飲埋單$105
去葵涌廣場修理電話,仲要等多個鐘至有得拎
食野先,問店員介紹附近有咩好野食?
新都會地下戲院附近有間越南野啱唔啱? um ..是但...
去到望到應該係芽莊越式料理
有下午茶喎,入去試下囉,食乜都無所謂
揀左tea set B+C
香芧燒雞翼撈檬(B)
2隻雞翼,2片扎肉
雞翼OK,整碗撈檬不過不失
芒果熱情果沙冰(C)
唔會太甜, 算好飲
埋單$105
香芧燒雞翼撈檬
芒果熱情果沙冰
2022-05-18
芒果熱情果沙冰
2022-05-03 649 瀏覽
補寫食評用餐日期:2021年10月14日 星期四是日重陽節假期,天晴!難得天氣好轉(早前連續2個颱風 "獅子山"和"圓規"接力訪港),可以出去逛逛,開心!下午到葵芳新都會廣場逛、吃,商場人流暢旺,停車場排長龍,很多食肆都要等位,芽莊只等2個號,比較快有位。我們點了以下的:#河内生牛肉湯粉:牛肉不夠滑#河内手打牛丸湯粉:牛丸有勁度,比牛肉好吃!#堤岸炒米粉:粗身米粉,不油膩,好吃!#牛油果燒雞越式三文治:本餐驚喜!法包卜卜脆,牛油果 creamy,層次豐富!#越南滴漏咖啡:咖啡味香濃#鹹檸檬梳打:喜歡
補寫食評
用餐日期:2021年10月14日 星期四

是日重陽節假期,天晴!

我們點了以下的:
#河内生牛肉湯粉:牛肉不夠滑
#河内手打牛丸湯粉:牛丸有勁度,比牛肉好吃!
#堤岸炒米粉:粗身米粉,不油膩,好吃!
#越南滴漏咖啡:咖啡味香濃
#鹹檸檬梳打:喜歡
2021-10-14
2022-01-13 1063 瀏覽
今日放半晏,同同事去咗芽莊食午飯,每人叫咗一個套餐,99蚊包一個小食同主食,飲品要另加$18,加埋一要120幾蚊一個人,其實都真係幾貴,真係間唔中食吓好了。小食叫咗芥蘭苗,主食叫咗燒牛肉撈檬,另加一杯凍越南咖啡。食物質素其實都幾高,我好鍾意食個芥蘭苗,有驚喜!菜好新鮮好嫩,調味都好特別好有越南風味,加咗啲魚露同蝦米仔,酸酸哋好惹味,份量都好足夠。燒牛肉撈檸都好食,我特別鍾意佢嘅配菜(紅白蘿蔔絲、生菜、芽菜、蔥同芫茜),令成個粉食落去好清新好爽口,加埋酸甜辣汁真係一流!牛肉都燒得好香,肉質好嫩好淋,唔靭唔痴牙,調味都做得好好。凍咖啡好香濃好有份量,但有點苦澀,加煉奶嘅咖啡真係清甜好多,正呀!越南咖啡真係我嘅最愛!

,份量都好足夠。

燒牛肉撈檬
2022-01-11
燒牛肉撈檬
  • 芥蘭苗
2021-12-23 528 瀏覽
For a lighter dinner, ordered the prawn with grapefruit salad.It had some cucumber, lettuce, 2 big prawns, some cashew nuts, black sesame and fish sauce. Tasted fresh but the grapefruit was really freezing. The butter chicken wings were very yummy, well seasoned and crispy.
2021-12-13 542 瀏覽
芽莊地址: 葵芳興芳路223號新都會廣場1樓133號舖會安軟殼蟹卷 🦀 $78軟殻蟹大大舊,炸得好酥脆,再配埋醬汁、生菜和蘿蔔絲,味道好清新!生牛肉牛丸河粉🐮🍜 $298去食 芽莊  一定會叫生牛肉牛丸河。越南粉彈牙又有口感。佢個牛丸真係又彈牙有牛肉嘅鮮味,真係唔錯!可惜牛肉較為靭,而且湯底唔似以前啲味道咁純正啦,反而多咗啲味精的味道。越南法式三文治🥙 $58個包烘到好鬆脆,而且個份量都比想像中充足,每咬一淡都會食到啲越南扎肉,五香腩肉同蔬菜絲添,個質感認真唔錯。牛油果沙冰 🥑 $48次次去食都一定會叫來飲,因為飲落去感覺唔似沙冰,仲有好濃郁嘅牛油果味道添,真係好原汁原味,正。
芽莊
地址: 葵芳興芳路223號新都會廣場1樓133號舖

會安軟殼蟹卷 🦀 $78

生牛肉牛丸河粉🐮🍜 $298

越南法式三文治🥙 $58

牛油果沙冰 🥑 $48
2021-11-20 805 瀏覽
之前有朋友推薦過呢間芽莊越式料理,今次就一於去試下😙餐牌選擇有好多,前菜、米紙卷、小食、湯粉、撈檬、咖喱、甜品乜都有,不過價錢就偏貴。因為佢價錢偏貴,所以我對佢既期待都高啲,但係食完之後就覺得比較普通,冇乜驚喜。唔係話佢唔好食,佢係好食既,不過個人覺得未值得呢個價,加埋一要九十幾蚊一碗粉,又唔係好食過出面果啲好多😕1⃣️西貢牙車快($98) 有手撕雞、椰菜絲、花生、蘿蔔絲、洋蔥,個底用左塊好大塊既米餅盛住啲沙律🤩食落好清爽,椰菜絲同手撕雞份量都好多,加埋魚露酸酸甜甜既味道,好開胃!米餅夠脆,同啲沙律一齊食又係另一番滋味🤤成餐我最鍾意就係佢呢個沙律🥗份量又夠而且整得幾好食!  2⃣️芝麻蝦多士($88)呢個蝦多士都好好食!個底既多士搽上牛油烘香,呈金黃色😍面頭灑滿芝麻粒,食落蝦肉好厚!再有配埋千島醬可以點黎食。呢個蝦多士算係我食過數一數二好食既!  3⃣️西貢咖喱牛腩($128)(白飯+$18)牛腩大大塊,夠厚又啖啖肉👍不過咖喱偏稀身,而且唔算好香,食落普通。不過啲肉係幾大舊幾好食既。  4⃣️順化牛肉檬($90)辣辣地,不過湯底冇乜牛骨香。配料有牛展、燻蹄、扎肉,味道係唔錯既但係略顯湯底唔夠香甜。

1⃣️西貢牙車快($98)

西貢牙車快

2⃣️芝麻蝦多士($88)
芝麻蝦多士

3⃣️西貢咖喱牛腩($128)(白飯+$18)
西貢咖喱牛腩
西貢咖喱牛腩

4⃣️順化牛肉檬($90)
順化牛肉檬

5⃣️河內蕃茄蟹檬($90)
河內蕃茄蟹檬
有蟹肉、蕃茄、鮮蝦丸、豬肉,湯底係海鮮湯。配料算係多元化,但係湯底唔夠鮮味🤔食落冇望落咁香濃,比較普通。
2021-11-15 521 瀏覽
幾年前間唔中去沙田新城市食呢間,今日行葵芳見到就想回味。😘❤️環境大,有特色,坐得舒服,好彩一早網上訂位。呢個麵我必點,佢有好多配料,有蟹,蟹肉,蕃茄,蟹丸,兩片唔同款扎肉,先講個湯,酸酸甜甜,蟹味濃,個麵好滑,蟹丸食到自家制,彈牙,每次食都停唔到口。呢個好健康又清新,蝦好大隻新鮮,配埋牛油果🥑,正😄蝦紙米卷係越南菜必食之一,好大舊,米粉香,個人教口喜歡食軟殼蟹紙米卷既味道。🥰👍🏻個飯似中式飯,但臘腸味道唔似中式味道,濃過中式,花生炒得好香好脆,飯一粒粒,好多料。😄😃

環境大,有特色,坐得舒服,好彩一早網上訂位。

呢個好健康又清新,蝦好大隻新鮮,配埋牛油果🥑,正😄

2021-11-14
30 分鐘 (堂食)
  • 蕃茄蟹肉湯檬
2021-11-13 376 瀏覽
如果旅行是一種病,我已經放棄了治療。。。唯有食咗當去咗😛河內蕃茄蟹檬~紅紅嘅蕃茄湯,綠綠嘅芫茜碎,視覺衝擊味覺,急不及待試咗個湯底先,蕃茄味道雖然較淡但反而突出咗蟹肉嘅味道,檬粉內有扎肉同肉丸,如果唔想啖啖肉,可以考慮選擇蕃茄蟹檬😋河內生牛肉粉~看似清淡嘅湯底,但有濃濃嘅牛骨香味,飲完個湯唔會覺得頸渴,生牛肉嚟到變咗熟牛肉😂但勝在牛肉都尚算嫩滑烤三文魚撈檬~見到個賣相都已經好吸引😍,兩塊大大嘅三文魚扒,簡直係抵食夾大件,魚表面烤得剛剛脆身,內𥚃魚肉滑溜,唔會烤到乾身鞋烚烚,上面仲加咗少少類似生蝦汁,配埋撈檬,好食👍芝麻蝦多士~麵包包住蝦滑,包面上連埋芝麻一齊炸,唔會一食就芝麻周圍飛,唯一失色之處係個多士太重油炸味牛油雞翼~可一不可再…炸粉太厚,同隻雞翼完全分離,沒有牛油味,只有濃濃嘅千年油味牛油果沙冰~點解會變咗一杯牛油果奶昔☹!? 口感似飲緊糊仔一樣,職員話呢款飲品唔會有沙冰效果,係同奶昔差不多,fine!建議餐牌應該將呢個飲品改名為牛油果奶昔,btw,我飲唔出係牛油果味🤷‍♀️
如果旅行是一種病,我已經放棄了治療。。。唯有食咗當去咗😛

2021-11-06