2023-11-27 106 瀏覽
♨️茴香 Fannel Restaurant And Bar 尖沙咀山林道38號銀座38 17樓@fennel.tst ♥️尖沙咀山林道fusion西泰菜,原來套餐仲有自助沙律吧非常高興,今日唔大風揀咗坐出邊露台真係chill爆, 餐廳空間感十足員工非常有禮貌,食物豐富抵食,絕對值得介紹朋友4 courses dinner 🔷Salad bar沙律包好驚喜貴精不貴多,竟然有長腳蟹、芝士、火腿、三文魚撻、日式凍豆腐,各式沙律菜⋯⋯仲有生果添,我梗係唔會放過長腳蟹係咁食啦😋🔷龍蝦湯味道幾濃都唔錯🔷椰香紅咖喱軟殼蟹配烤餅紅咖喱好食好香椰香味,咖哩點烤餅一流,軟殼蟹我至愛,如果有個白飯仲正🤣🔷泰式小食拼盤大大份兩個人食未必食得晒🔷香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁黑莓醋汁令豬鞍更出色更惹味🔷鵝肝黑松露雞卷陣陣黑松露味加上滑溜嘅雞件,呢碟雞有驚喜🔷荔枝水蜜桃水果茶🔷芒果百香果梳打兩杯飲品都好飲唔過甜,正👍🏻食物:8.8/10抵食:8.5/10環境:8.5/10。。。#美食推薦 #美食日記 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食 #泰國菜 #thailandfood #泰菜 #hkig #hkfoodie
@fennel.tst

大大份兩個人食未必食得晒
🔷香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁
黑莓醋汁令豬鞍更出色更惹味
🔷鵝肝黑松露雞卷
陣陣黑松露味加上滑溜嘅雞件,呢碟雞有驚喜
🔷荔枝水蜜桃水果茶
🔷芒果百香果梳打
兩杯飲品都好飲唔過甜,正👍🏻

食物:8.8/10
抵食:8.5/10
環境:8.5/10

#美食推薦 #美食日記 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食 #泰國菜 #thailandfood #泰菜 #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblog #hkfood #foodhk #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodblogger #hkfoodpic #foodporn #foodphotography #foodblogger #食在尖沙咀 #尖沙咀美食 #tstfood #chicken #chillrestaurant #好好吃 #samibuffet #長腳蟹 #露台餐廳
2023-11-26 82 瀏覽
尖沙咀高質泰式西菜🥰-🍽️Semi buffet (4 courses $438)-🥗Salad bar有幾款芝士、加拿大雪場蟹腳、幾款小食、沙律菜同埋水果,食物嘅選擇幾多,質素都唔錯,尤其係加拿大雪場蟹腳真係幾抵食,味道幾鮮甜,不過略嫌有少少鹹🤣🍲Daily soup是日餐湯味道幾濃厚,食到有南瓜、甘筍、同埋西蘭花,足料得來幾開胃😘🧆Appetizers🥖泰式小食拼盤有炸蟹肉餅、春卷、薯絲蝦卷、炸雞翼同埋炸豬頸肉,全部炸物都做得好酥脆,而且份量都幾大,尤其係炸蟹肉餅幾有驚喜,不過如果炸雞翼同埋豬頸肉可以再嫩少少就更加好啦😚🦀椰香紅咖喱軟殼蟹配烤餅有原隻軟殼蟹,炸得好靚,而且食落好酥脆又啖啖肉,烤餅亦都烤得好靚,夠晒乾身同香口,配上紅咖喱一流🤤而且佢哋嘅紅咖喱好開胃,作為前菜100分🥰🍽️Main course🐔香煎鵝肝黑松露雞卷黑松露嘅味道同埋雞卷好夾,而且唔會太重,一樣都係食得到雞味,另外鵝肝醬嘅調味恰到好處,唔會太肥膩,仲有啲脆脆喺雞卷裏面,整體嚟講味道同埋口感都好有層次🙈伴碟亦都有炸脆咗嘅薯仔,配上佢哋嘅醬汁同埋雞卷好有飽足感☺️🦐阿根廷紅蝦扁意粉配青檸紅蝦他他青檸紅蝦他他放咗喺意粉
尖沙咀高質泰式西菜🥰

而且佢哋嘅紅咖喱好開胃,作為前菜100分🥰

🍽️Main course
🐔香煎鵝肝黑松露雞卷

🦐阿根廷紅蝦扁意粉配青檸紅蝦他他
青檸紅蝦他他放咗喺意粉面,味道鮮甜,不過青檸味就唔係好出😗
至於意粉嘅味道就好鮮甜,蝦肉好大粒,而且幾彈牙,意粉亦都幾掛汁,軟硬適中,味道唔錯😋

🧋經典泰式奶茶 (set +$38)
擺盤好精緻,奶茶嘅味道好濃郁,而且口感絲滑,仲有比用茶做嘅冰,令到茶嘅味道更加濃郁🥸

☁️藍天白雲 (set +$48)
呢杯係一杯mocktail,菠蘿同椰子嘅味道平衡得幾好,飲落幾清新🤓

餐廳嘅環境同埋裝修都好靚,感覺好精緻,而且仲有包廂,沙律吧嘅食物選擇好多,而且好豐富,食物嘅味道亦都唔錯,值得呢個價錢,幾推薦大家嚟試吓呢間fusion西泰菜😙

味道 8.5/10
服務 8/10
環境 8.5/10
回頭率8/10
總評 8.25/10😋🤍
人均消費 $523💰
📍Fennel茴香
尖沙咀山林道38號銀座38 17樓

#米食西泰菜 #米食尖沙咀 #米食泰國菜 #米食西餐 #尖沙咀美食 #尖沙咀 #美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup #香港 #香港餐廳
  • 香煎鵝肝黑松露雞卷
  • 阿根廷紅蝦扁意粉配青檸紅蝦他他
  • 椰香紅咖喱軟殼蟹配烤餅
  • 精選沙律吧
  • 經典泰式奶茶
【尖沙咀泰西fusion半自助餐🍴茴香Fennel】-之前介紹過『茴香』紅磡food court嘅分店😛今日就黎到位於尖沙咀嘅主店,佢主打泰西Fusion菜🇹🇭仲有加拿大蟹腳任食嘅半自助餐,都幾抵食!-餐廳環境很舒服😌走歐陸田園風,仲有私人廂房同露台位置,而且晚上觀景都幾好🌃食物方面,可以散嗌或者嗌set dinner😋想食buffet就要揀後者~❶ $368/pp • 3 Courses❷ $438/pp • 4 Courses❸ $498/pp • 5 Courses小編同朋友就揀咗4個Courses嘅Set Dinner, 包括餐湯、前菜、主食,再加埋個自助沙律吧真係超級無敵飽🤰🏻🤰🏻-😋沙律:Semi-Buffet Salad Bar🥗雖然沙律吧唔算好大,但質素絕對勝過出面$700嘅自助餐!加拿大雪場蟹腳充滿海水嘅鮮味🌊😍芝士拼盤味道濃郁🧀另外仲有煙三文魚脆脆、燈籠腸片、雞肉沙律,紅菜頭沙律同生果等等🥙選擇相當豐富~好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗-😋餐湯:南瓜忌廉湯味道香濃,仲有啲打碎咗嘅紅蘿蔔同西蘭花🥦好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋前菜①:泰式小食拼盤泰式小食拼盤,包括蟹肉餅🦀蝦餅、春卷、炸
【尖沙咀泰西fusion半自助餐🍴茴香Fennel】

😋沙律:Semi-Buffet Salad Bar🥗
雖然沙律吧唔算好大,但質素絕對勝過出面$700嘅自助餐
加拿大雪場蟹腳充滿海水嘅鮮味🌊😍芝士拼盤味道濃郁🧀

😋餐湯:南瓜忌廉湯
味道香濃,仲有啲打碎咗嘅紅蘿蔔同西蘭花🥦

泰式小食拼盤

😋前菜①:泰式小食拼盤
泰式小食拼盤,包括蟹肉餅🦀蝦餅、春卷、炸蝦片、香茅雞翼同豬頸肉🥰小編最鍾意佢嘅醬汁酸酸甜甜好解膩😜佢嘅蟹肉餅入邊有啲芝士🫕味道唔錯😗炸物全部都香脆可口,不過豬頸肉左就有少少難咬,扣左啲分😔

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

😋前菜②:椰香紅咖喱軟殼蟹配烤餅🌮
紅咖喱充滿椰香同埋香茅味🍛味道微辣偏甜~軟殼蟹炸得金黃香脆,烤餅亦都好鬆脆,點咖喱食一流~

😋主食①:阿根廷紅蝦扁意粉配青檸紅蝦他他🦐
推薦‼️ 主菜必點這道阿根廷紅蝦扁意粉配青檸紅蝦他他😗紅蝦他他甘甜彈牙,扁意粉夠咬口,再沾滿加入蝦膏而成嘅醬汁🍝味道濃郁,仲帶少少微微辣勁,值得一試。

😋主食②:香煎鵝肝黑松露雞卷🖤
雞肉卷肥美豐滿😍口感嫩滑多汁,肉質緊實結實。薄脆嘅外層包裹著鵝肝黑松露醬🥰可以同時享受到鵝肝甘甜的脂香同埋松露的芬芳香氣。

泰式奶茶

😋經典泰式奶茶☕️+$38
冰粒係用紅茶製成,奶茶飲落口感順滑,茶味特出~

藍天白雲

😋藍天白雲☁️+$48
Mocktails型幾靚😌漂亮嘅天藍色🩵頂層飄浮住一啲白色嘅泡沫😂名副其實藍天白雲~

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

📍茴香 (尖沙咀)
💸人均消費:$500
Salad  bar
泰式小食拼盤
泰式奶茶
藍天白雲
一向都幾鍾意去食semi buffet/ 任食,前排朋友介紹呢間隱世semi buffet餐廳,點3course 就可以有semi buffet salad bar!❣️入門價$368 三course 已經可以有soup、main,再任食salad bar,的確幾高cp!❣️食物方面,係意想不到的高水準,每款都好有心思。當日點了個$438中價位4 course menu。🥗自助沙律bar (無限食)- 🦀️蟹腳:完全無expect到係有凍蟹腳🦀️食,而且肉質超級鮮甜,唔梅,仲幾鮮香海水味,真心推介要食多d😆(當晚全部係蟹鉗)- 🧀芝士:另一樣高質任食係芝士,啖啖濃香入味- 另外仲有幾款水果、salad菜等,水準都唔錯❣️Main❣️🍕 特色片皮鴨手工薄餅(推介)- 片皮鴨整到超級香,皮夠脆口,肥瘦適中,肉質juicy。餅底薄脆,鋪上芝士層,烤到香口脆,每一口都好滋味勁香😋🐷 香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁- 豬肉淋香juicy似慢煮咁有水準,四邊煎到脆香,esp個肥煎香後滿滿油脂香,配清新醬料解膩❣️Appetizer❣️✨忌廉白酒煮青口配蒜蓉包 - 青口超級大隻,好肥美鮮甜,滲出白酒香🥘椰香紅咖哩軟殼蟹配

❣️食物方面,係意想不到的高水準,每款都好有心思。

當日點了個$438中價位4 course menu。

🥗自助沙律bar (無限食)

- 🧀芝士:另一樣高質任食係芝士,啖啖濃香入味
- 另外仲有幾款水果、salad菜等,水準都唔錯

❣️Main❣️
🍕 特色片皮鴨手工薄餅(推介)

🐷 香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁

❣️Appetizer❣️
✨忌廉白酒煮青口配蒜蓉包

- 青口超級大隻,好肥美鮮甜,滲出白酒香

🥘椰香紅咖哩軟殼蟹配烤餅(推介)
椰香紅咖哩軟殼蟹配烤餅

- 紅咖哩係好刺激味蕾嘅辣,軟殼蟹大大隻多肉多膏,味道一流!

已經好想再去食蟹腳semi buffet😆😆
椰香紅咖哩軟殼蟹配烤餅
2023-11-25 49 瀏覽
餐廳以泰式香料「茴香」命名,主推泰西fusion料理,由五星級大廚親自主理每一道菜式,出品有保證!餐廳位於尖沙咀高層,裏面採用大量盆栽裝飾🪴,有室內室外位置選擇,露台座位仲可以望晒出面公園景觀,感覺非常寫意!除咗泰式料理,餐廳亦提供西餐,同埋一啲套餐,包括無限添加沙律吧🥗、頭盤及主菜,平日晚市半自助套餐$368起就試到,性價比都幾高!------------------------------👨🏻‍🍳◖四道菜半自助套餐 ◗ $438pp呢個係中間價位嘅套餐,包咗沙律吧、餐湯、前菜同主食,沙律吧出面嘅款式都可以任拎,性價比都唔錯!— ꜱᴀʟᴀᴅ ʙᴀʀ —自助沙律吧嘢食任拎🥗,最值得試當然係加拿大雪場蟹腳、三文魚脆脆,另外仲有幾款芝士、沙律同水果可以選擇,款式唔算太多,整咗質素都唔錯!雪場蟹腳大大隻🦀,質素有驚喜,蟹肉鹹香鮮甜,而且容易起肉,肉質味道都唔錯!— ꜱᴏᴜᴘ —🫕◖是日餐湯◗ 是日餐湯係南瓜忌廉湯,濃滑清甜,會配上一片蒜香法式多士— ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ —🥘◖椰香紅咖喱軟殼蟹配烤餅◗ 紅咖喱比較稀,味道會偏甜,帶有輕微辣味,椰子味都幾出,配上軟殼蟹同烤餅可以點嚟食,都幾惹味
👨🏻‍🍳◖四道菜半自助套餐 ◗ $438pp

— ꜱᴀʟᴀᴅ ʙᴀʀ —

— ꜱᴏᴜᴘ —
🫕◖是日餐湯◗
是日餐湯係南瓜忌廉湯,濃滑清甜,會配上一片蒜香法式多士

— ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ —
🥘◖椰香紅咖喱軟殼蟹配烤餅◗
紅咖喱比較稀,味道會偏甜,帶有輕微辣味,椰子味都幾出,配上軟殼蟹同烤餅可以點嚟食,都幾惹味!烤餅脆卜卜好酥脆;軟殼蟹炸皮比較薄身,好香脆又唔會太油膩!

🐟◖泰式香煎魔鬼魚◗
魔鬼魚係一個比較少食嘅菜式,呢個魔鬼魚超香泰式香料嘅味道,非常容易起肉,輕輕一刮已經骨肉分離,怕多骨嘅朋友仔都可以試

— ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀꜱᴇ —
🥩◖香煎美國頂級牛板鍵◗
呢碟牛板腱有300g,已經預先切好片,煎到七成熟,裏面呈粉紅色帶有淡淡嘅油香!

🐖◖加拿大豬鞍配黑梅醋汁◗
豬鞍香煎過後,肉質依然多汁鮮嫩,唔會覺得乾柴,加上黑莓醋汁,酸酸甜甜,煎完之後更加香!

🌟Encore指數:8.7/10
2023-11-24 52 瀏覽
🇹🇭朋友知我鍾意食泰國菜,就介紹我去左尖沙咀一間,西泰混合既餐廳,餐廳裝修偏歐陸風格,仲有似小露台,岩哂同朋友飲杯野chill下🥂✨4 Course - Salad Bar + Soup + Appetizer + Main)🔸Main🔹阿根廷紅蝦扁意粉配青檸紅蝦他他意粉有驚喜,蝦味好香同濃郁,每條意粉都沾滿醬汁😋意粉既軟硬適中,🦐紅蝦唔算好大隻,但新鮮爽口🔹香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁平時好少叫豬鞍既我,因為怕又乾又鞋,🐽豬鞍煎到岩岩好,食落唔會好乾好韌,加埋黑莓醋汁,酸酸地無油膩感,仲切埋片食起黎好方便👍🏻配菜有薯仔同蘆荀,🥔薯仔炸到外脆內軟,好食🔸Appetizer🔹椰香紅咖哩軟殼蟹配烤餅紅咖哩椰汁味好香濃,帶微微辣🌶️咖哩入面仲有薯仔粒,薯仔炸過好索汁,🦀軟殼蟹原隻炸到好香脆,🫓烤餅略嫌有少少厚身同唔夠鬆軟🔹泰式香烤魔鬼魚😈 魔鬼魚真係第一次食,魚肉偏爽口,有咬勁🔸Soup 🥣是日餐湯係南瓜湯,南瓜味好濃飲落好creamy,有少少香料味,仲配左件蒜蓉包😍🔸Salad Bar款式都好多,而且食物都好新鮮,除左有沙律🥗同水果,最驚喜既係有長腳蟹腳同芝士🧀仲有不停refill,唔怕食唔到🤭

🔸Main
🔹阿根廷紅蝦扁意粉配青檸紅蝦他他

🔹香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁

🔸Appetizer
🔹椰香紅咖哩軟殼蟹配烤餅

🔹泰式香烤魔鬼魚
😈 魔鬼魚真係第一次食,魚肉偏爽口,有咬勁

🔸Soup

🔸Salad Bar

2023-11-24 36 瀏覽
✨上次同朋友去九龍城食泰國嘢,今次佢又再約我去食泰國嘢😋😋 真係心有靈犀!佢揀嘅餐廳就係我bookmark咗嘅餐廳🩷🩷✨餐廳係泰式為主題混合fusion菜餐廳,電梯一開,已經俾佢嘅門面吸引,一整塊植物牆好吸引人注意🤣🍽️我地揀自選四道菜嘅Semi-buffet,每位$438起。已經包括咗自助沙律吧、湯、前菜及主菜。✨其他選項:3 Courses:$368/pp 4 Courses:$438/pp 5 Courses:$498/pp 🍽️自助沙律吧感覺好似去咗食高級自助餐,有加拿大雪場蟹腳,煙三文魚脆脆,燈籠腸片,芝士拼,雞肉沙律,紅菜頭沙律,沙律菜,生果有西瓜、哈密瓜同埋菠蘿。蟹腳夠新鮮同厚肉,蟹肉仲要爽彈已經值回票價😋🍽️餐湯-法式椰子雞湯職員將湯放入茶壺倒出,椰子嘅香味四溢,加上儀式感滿滿,誠意十足。香子味香濃,湯好清甜。🍽️泰式香烤魔鬼魚見到魔鬼魚呢三個字,未食過,已經嘗試吓。原來魔鬼魚嘅肉質好嫩滑😋魚刺係大大條,唔驚食到細細條嘅魚刺。🍽️泰式小食拼盤(半份)好抵食😱😱包括有炸蝦、雞翼、薯仔絲、春捲、豬頸肉、蝦片等炸物。全部都好脆卜卜,新鮮炸好即上枱,正😋😋 當中嘅墨魚餅好彈牙,我自己最鍾

✨其他選項:
3 Courses:$368/pp
4 Courses:$438/pp
5 Courses:$498/pp

🍽️自助沙律吧
蟹腳夠新鮮同厚肉,蟹肉仲要爽彈已經值回票價😋

🍽️餐湯-法式椰子雞湯

🍽️泰式香烤魔鬼魚

🍽️泰式小食拼盤(半份)
好抵食😱😱包括有炸蝦、雞翼、薯仔絲、春捲、豬頸肉、蝦片等炸物。全部都好脆卜卜,新鮮炸好即上枱,正😋😋 當中嘅墨魚餅好彈牙,我自己最鍾意嘅😋 朋友就最鍾意薯絲蝦,因為炸得脆卜卜,豬頸肉軟嫩爽口,墨魚餅入口彈牙。另外,佢配上酸酸辣辣的泰式汁,好夾又醒胃。

🍽️香烤芝士蒜蓉三文魚配青豆蓉醋醃茴香
個名好長,一上碟好驚喜😋 三文魚好大塊,同平時自己整嘅三文魚,係大塊好好。三文魚經過香烤後,仲保持到外酥內嫩,青豆蓉醋同三文魚都好夾,再配上芝士和蒜蓉在外皮上,又多個層次,做得唔錯😋😋😋

🍽️ 香煎鵝肝黑松露雞卷
擺盤好靚,配菜有薯仔、水蓮。欣賞雞卷會切開一件件,方便share嚟食,同埋雞卷嘅黑松露醬味會散開

✨食飽之後諗住去toilet,一見到有露台座位,好奇望下,戶外景觀好開揚,座位好大好舒服😊 值得為個靚景再嚟😍😍
口痕痕想任性任食,又唔一定要酒店buffet或放題嘅,semi buffet都滿足到我哋嘅。尖沙咀山林道,行入少少嘅銀座,其實都有間幾抵玩抵食嘅餐廳,主打泰國x西餐,仲可以任食沙律吧。晚市menu有得揀3 至5 courses,4course 都係438,有前菜 餐湯 主菜同自助沙律吧。✨俾沙律吧吸引住,麻雀雖小五藏俱全,簡單嘅松葉蟹腳已經好吸引咗我,旁邊仲有一大堆cheese任你切,另外仲有啲ham,煙三文魚,另外仲有一大堆菜同沙律俾你揀。唔太貪心嘅我,都幾滿足。雖然係任食,但係質素都幾唔錯,蟹腳唔會死鹹,人流唔算好多,基本上拎嘢食都唔使排隊同人爭。🥃是日餐湯南瓜湯,餐廳一貫嘅水準非常濃厚,另外仲配蒜蓉包,麵包烘脆,見到細心度。🥃前菜泰西生蝦紅咖喱軟殼蟹配酥餅 作為fusion餐廳,泰式生蝦都加咗西餐元素,除咗泰式蝦之外仲有赤蝦,份量就唔算多,一人一隻就啱啱好。另外咖喱味都重,酥餅份量都好多😆食完沙律都開始好飽。🥃香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁🥃特色片皮鴨手工pizza 主菜都有九款選擇,咩都有得揀,專登揀咗兩款,平時好少會揀嘅。豬嘅味道唔錯,唔會太瘦變咗柴枝,另外加咗少少醋汁減輕油膩感覺

🥃是日餐湯

🥃前菜
泰西生蝦
紅咖喱軟殼蟹配酥餅

🥃香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁
🥃特色片皮鴨手工pizza
主菜都有九款選擇,咩都有得揀,專登揀咗兩款,平時好少會揀嘅。豬嘅味道唔錯,唔會太瘦變咗柴枝,另外加咗少少醋汁減輕油膩感覺。
超得意嘅片皮鴨Pizza,就好似食緊片皮鴨咁,pizza餅底又唔會太厚,烘得香脆,不過兩個人真係食唔晒😆

基本上嚟講,三個course都好夠,如果有得揀甜品course 就好啦,整體來講如果幾個女仔想食多啲款,但係又食唔晒咁多嘢,呢度都係唔錯嘅選擇。
  • 南瓜忌廉湯
  • 精選沙律吧
西泰混合菜,佈置休閒舒適,有私人房有露台,戶外都市景觀不俗,飲杯嘢都幾 chill!晚市套餐性價比合理,可以選擇三至五道菜,我覺得 $438 四道菜最適合今晚胃口,包括任食沙律吧、湯、前菜及主菜。沙律吧最喜歡這個沙律吧,貴精不貴多,三款沙律包括羅馬沙律、香橙鴨胸沙律、茴香雞肉沙律,四款水果有兩款蜜瓜、菠蘿及西瓜。另一方有芝士拼盤、加拿大雪場蟹腳、燈籠腸、三文魚脆脆、日式凍豆腐,欣賞芝士拼盤備以提子、果仁及脆餅之配搭,是真正識得食!是日餐湯南瓜忌廉湯,以黑醋汁點綴增視覺效果,味道非常濃郁,適合重口味人仕.泰式香烤魔鬼魚賣相簡單,但不失魔鬼魚外脆內滑的特色。椰香紅咖喱軟殼蟹配烤餅咖哩都唔錯,所以汁內的薯仔最好食;烤餅脆如餅乾,軟殼蟹炸得通透。阿根廷紅蝦扁意粉配青檸紅蝦他他有兩隻阿根廷紅蝦,意粉多配幾粒生蝦是個非常好主意;意粉醬汁味道非常濃郁,與餐湯一樣,適合重口味人士,我的同伴就非常鍾意。香煎加拿大豬鞍配黑梅醋汁黑梅醋汁唔錯,適當的酸度,成功平衡肉膩亦提味,豬鞍肉質不俗。
泰式香烤魔鬼魚
賣相簡單,但不失魔鬼魚外脆內滑的特色。
2023-11-16
2023-11-21 30 瀏覽
去咗尖沙咀山林道呢間食泰國fusion菜嘅餐廳🥰 我哋嗰日叫咗兩個4 course dinner set 😍 已經包咗餐湯🥣 自助沙律bar🥗 前菜同主菜🥩 真係超豐富❤️4 course dinner set ($438@)當日餐湯係南瓜湯🎃 飲落去好creamy👍🏻 帶係少少南瓜蓉🥰 飲落去仲有一陣煙燻炭香嘅味道❤️沙律bar選擇都算幾多👍🏻 有長腳蟹🦀 沙律菜🥬 生果🍎 Cold cut 🐷 同埋芝士🧀前菜泰式香烤魔鬼魚🐟第一次食魔鬼魚🐟 肉質都幾結實👍🏻 佢地用泰式調味😍 食落帶少少香茅味🥰椰香紅咖喱軟殼蟹配烤餅🦀 平時我唔係好鍾意食咖喱😆 但我推介呢個👍🏻 個烤餅好香酥❤️ 咖喱味道辣到啱啱好😍 軟殼蟹超大隻,超多肉😎主菜🥩香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁🐷豬扒做咗薄切,食落好爽身👍🏻 配埋唔同嘅配菜🥬 點埋個黑莓醋醬黎食😍 味道超夾❤️香煎鵝肝黑松露雞卷🐥雞卷好香黑松露味👍🏻 食落仲有d 芝士同蘑菇粒粒去增加口感🥰

4 course dinner set ($438@)

前菜

香煎鵝肝黑松露雞卷🐥

用餐優惠
試食活動
2023-11-21 58 瀏覽
茴香Fennel呢間👧🏻Bookmark咗好耐既餐廳其實係一間泰西Fusion既餐廳,運用泰國食材🇹🇭西式煮法。晚餐係以半自助餐形式運作,可以選擇3/4/5道菜,今次👦🏻👧🏻就揀咗5 Courses,食齊沙律吧、餐湯、小食、主食同甜品!🌟精美沙律吧話到明係Semi Buffet,沙律吧就緊係係任食啦!當中最回本就一定係蟹腳!另外仲有唔少沙律、芝士🧀、小食(例如煙三文魚脆脆、日式和風豆腐、Cold Cut)、水果🍉。當中蟹腳唔會太咸又鮮甜肥美!🌟法式椰子雞湯//是日餐湯餐廳👦🏻👧🏻就揀咗是日餐湯-南瓜湯🎃同加錢轉咗一個法式椰子雞湯。南瓜湯落咗唔少香料去煮,所以唔止有南瓜既清甜。而法式椰子雞湯就一聞就聞到好香椰子味,雞肉🐔濃縮成精華咁,超級濃香雞肉+蔬菜味,湯頭清澈。🌟椰香紅咖哩軟殼蟹烤餅紅咖哩汁椰香+香料味頗濃,質地軟稀,辣度同甜味剛剛好,係👧🏻幾喜歡既味道。配上肥美既炸軟殼蟹、香脆既烤餅餅,令人滿足!🌟泰式小食拼盤小食拼盤非常足料岩曬兩個人Share,一份有齊薯絲蝦、春卷、豬頸肉、墨魚餅、香茅雞翼同炸蝦片。當中👧🏻就最鐘意墨魚餅,比較少地方有得食之餘仲要有啖啖墨魚肉🦑。豬頸肉亦醃得入味

🌟精美沙律吧

🌟法式椰子雞湯//是日餐湯

🌟椰香紅咖哩軟殼蟹烤餅

🌟泰式小食拼盤
小食拼盤非常足料岩曬兩個人Share,一份有齊薯絲蝦、春卷、豬頸肉、墨魚餅、香茅雞翼同炸蝦片。當中👧🏻就最鐘意墨魚餅,比較少地方有得食之餘仲要有啖啖墨魚肉🦑。豬頸肉亦醃得入味又爽口。

🌟香煎鵝肝黑松露雞卷
雞皮烤得金黃,雞肉嫩滑,雞卷內釀咗少量鵝肝,黑松露同菇菌醬有畫龍點睛既作用,令到味道幾豐富。

🌟香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁
豬鞍煎好後先切成薄片,十分貼心。豬鞍豬肉味濃郁,質感柔軟。黑莓醋汁既酸甜味同豬肉十分匹配。

🌟椰皇焦糖燉蛋
如果嚟到茴香既朋友,超級推介大家要試佢地既椰皇焦糖燉蛋!先將椰皇炙燒,先有充滿椰香既嗅覺上享受😎。椰子肉🥥嫩滑,焦糖脆面夠薄,燉蛋如絲順滑又唔甜,質素絕對甚或乎比焦糖燉蛋專門店更優勝。

🌟法式香蕉烤卷配香茅吉士醬
用上酥餅包裹著香蕉🍌,烘焗後入口即溶,配上雪糕食冷熱交融,十分討好。而旁邊既醬料就有拖肥醬、朱古力醬🍫等,唔會太甜膩。

朋友帶我去了一間泰式主題混合fusion菜餐廳餐廳在尖沙咀 位置環境都很舒服 是走田園風✨Semi-Buffet 選擇有3個($368/pp • 3 Courses) ($438/pp • 4 Courses) ($498/pp • 5 Courses)套餐是包含自助沙律吧有加拿大雪場蟹腳🦀 煙三文魚脆脆 燈籠腸片🐖 芝士拼盤🧀 雞肉沙律🐓 紅菜頭沙律🍊 沙律菜🥗 生果等等任食加拿大雪場蟹腳 真的很划算😆⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆🫕Soup是日餐湯是南瓜🎃忌廉湯 配蒜蓉多士 忌廉湯很濃郁 口感滑溜Appetizer🦀椰香紅咖喱軟殼蟹 配烤餅軟殼蟹彼大隻 軟殼蟹炸得幾鬆脆 配4件烤餅熱辣辣 酥脆酥脆沾上椰香紅咖喱汁 🥘也很不錯🐟泰式香烤魔鬼魚第一次吃烤魔鬼魚 鹹鹹香香口味魚肉是有咬勁的 驚喜😆是連魚骨都可以吃Main Course🥩香煎加拿大豬鞍配薯菜及黑莓汁加拿大豬鞍 肉厚帶肉汁配上酸酸甜甜的黑莓汁😝豬鞍切開一件件 很貼心呢💕伴菜有薯仔及鮮嫩的蘆筍🐟香烤芝士蒜蓉三文魚配青豆蓉醋醃茴香香烤芝士蒜蓉三文魚配青豆蓉醋醃茴香醃香的茴香好脆 配三文魚很不錯呢🥳
朋友帶我去了一間泰式主題混合fusion菜餐廳
餐廳在尖沙咀 位置環境都很舒服 是走田園風✨
Semi-Buffet 選擇有3個
($368/pp • 3 Courses)
($438/pp • 4 Courses)
($498/pp • 5 Courses)
套餐是包含自助沙律吧

🐟香烤芝士蒜蓉三文魚配青豆蓉醋醃茴香
香烤芝士蒜蓉三文魚配青豆蓉醋醃茴香
醃香的茴香好脆 配三文魚很不錯呢🥳

2023-11-15 32 瀏覽
Dinner Det 4 Courses- (Salad Bar, Soup, Appetizer, Main) $438 per personReli enjoyed the SEMI-BUFFETWith in season crab leg Cheese platter and cold cutsIt’s always good to have some greens before the main -Daily Soup是日餐湯Smooth and creamy, Lobster Bisque is always a crowd pleaser!APPETIZER-squid with Thai sauceSquid is cut into mouth bite with chewy and tender texture-curry fried soft crab with parathaMy fav of the nightsoft-shell crabs are everything crispy, tender and with a sweet kiss of sea m

Dinner Det

Reli enjoyed the SEMI-BUFFET
With in season crab leg
Cheese platter and cold cuts

-Daily Soup

APPETIZER
-squid with Thai sauce

My fav of the night
crispy, tender and with a sweet kiss of sea mist to boot

MAIN COURSE
-Chicken Roll Stuffed With Truffle
If you want some protein
Go for this chicken roll
It’s extremely tender with a strong hint of truffle

-Cheese Baked Salmon With Green Pea Purée And Pickle Fennel
A whole salmon fillet baked in the oven under a melted and golden cheese crust.
Stunning presentation, comforting flavors – this is a very popular main course in the
community.

尖沙咀山林道一向多樓上隱世餐廳,今次黎到依間西式加泰式既fusion菜,仲要有埋自助沙律吧‼️聽落都勁吸引😍更加吸引既係一入到門口就見到一大盤加拿大雪場蟹腳🦀一坐低梗係即刻出去攞碟雪場蟹腳先啦,食落好鮮甜,肉質都完全唔會霉,多多都食得晒🤣🤣其他沙律就正正常常,做下前菜都幾開胃,仲有好多dressing 揀。餐湯係南瓜忌廉湯,好香滑👍前菜既選擇都好多,今次揀既依兩款都好正😜小食拼盤超級豐富,每款都勁香口,配埋兩款泰式醬汁😙另一款咖哩軟殼蟹都超出色,椰香味勁香,薄餅配咖哩更加係最好既朋友啦👯‍♀️食完兩款泰式前菜,主菜就係以西式為主🍝紅蝦汁勁濃郁,煎熟既紅蝦食落香口彈牙,紅蝦他他鮮甜,成碟意粉層次勁豐富,超推介🙌4 Course Menu🔸 是日餐湯🔸自助沙律吧🔸 紅咖哩軟殼蟹配牛油薄餅(半份)🔸泰式小食拼盤(半份)🔸 香煎加拿大豬鞍配薯蓉、泰國露筍及黑醋莓汁🔸阿根廷紅蝦扁意粉配青檸紅蝦他他

4 Course Menu
🔸 是日餐湯
🔸自助沙律吧
🔸 紅咖哩軟殼蟹配牛油薄餅(半份)
🔸泰式小食拼盤(半份)
🔸 香煎加拿大豬鞍配薯蓉、泰國露筍及黑醋莓汁
🔸阿根廷紅蝦扁意粉配青檸紅蝦他他
Semi buffet 有長腳蟹食下 𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥4 courses include a semi-buffet 438/personSoup ✨ Daily Soup 是日餐湯Pumpkin cream soup 忌廉南瓜湯✨ Italian Seafood Tom Yum Kung意式冬蔭功海鮮湯(+$38)兩者都ok,個pumpkin cream soup 會有少少燶味,未必個個鍾意。Appetiser ✨ Thai Shrimp Sashimi泰式生蝦 (+$28)✨ Curry Fried Soft Crab w/ Paratha香煎紅咖哩軟殼蟹配烤餅紅咖哩偏甜咗少少。Main ✨ Chicken Roll Stuffed With Truffle香煎鵝肝黑松露雞卷✨ Argentina Red Prawn Linguine阿根廷紅蝦扁意粉配青檸紅蝦他他ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ Fennel 茴香📍 Tsim Sha Tsui, Hillwood Rd, 38號17樓
Semi buffet 有長腳蟹食下

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

Soup

✨ Daily Soup 是日餐湯
Pumpkin cream soup 忌廉南瓜湯

意式冬蔭功海鮮湯(+$38)

Appetiser

✨ Thai Shrimp Sashimi
泰式生蝦 (+$28)

香煎紅咖哩軟殼蟹配烤餅

紅咖哩偏甜咗少少。

Main

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ