2023-09-28 41 瀏覽
台式滷味拼盤 轉地瓜米粉拼盤十分豐富,有雞翼、牛肉、溏心蛋、牛展、豆腐、豬耳,每一樣都係十分入味!茶香三文魚湯漬飯三文魚係有煎過,外層脆脆地,仲有配櫻花蝦、爆米花和木魚碎,再倒入茶湯,茶漬飯的獨特茶香味台式烤香腸香腸外皮烤得好脆口,上面有一層蜜糖,好有台灣的風味😋😋😋黃金鹽酥雞(半份)一口一粒,份量充足,半份已經好夠3-4人分享,味道適中。抹茶鮮果流心歐軟見網上大家都大推的甜品,就叫黎試下,拍卡一流!流心的抹茶醬,餡料仲有麻糬係入面,配埋綠茶雪糕食,口感好豐富😍😍😍粒粒紅西柚茶(茉莉綠茶)淡淡的茉莉綠茶加上新鮮的西柚汁檸檬愛玉茶(高山金萱烏龍茶)茶底比起平時飲,更清甜再配埋酸酸地檸檬🍋,好清新的感覺
台式滷味拼盤 轉地瓜米粉

茶香三文魚湯漬飯

台式烤香腸
香腸外皮烤得好脆口,上面有一層蜜糖,好有台灣的風味😋😋😋

黃金鹽酥雞(半份)
一口一粒,份量充足,半份已經好夠3-4人分享,味道適中。

抹茶鮮果流心歐軟

粒粒紅西柚茶(茉莉綠茶)
淡淡的茉莉綠茶加上新鮮的西柚汁

檸檬愛玉茶(高山金萱烏龍茶)
茶底比起平時飲,更清甜再配埋酸酸地檸檬🍋,好清新的感覺
2023-09-20 40 瀏覽
今天來到茶木嘆一嘆下午茶暢快地和朋友吃東西和傾訴一起點了以下食品/🍓 三文魚湯茶漬飯/$99 十分肥美的三文魚 配上熱熱的湯茶 每一口也有香茶味 吃完會十分飽滿 另外亦有3 款配料 當中我最愛脆脆米粒~🍓 草莓香草蜜糖磚塊/$78 久違了的味道 正如久違了的一場談話 就似是回到中學時….. 賣相依然十分打卡able😆 多士是很好吃很脆口 中間有蜜糖浸著 甜甜的🧋凍黑糖珍珠奶茶/$14 跟餐配了~ 至愛🤎 珍珠粒數可以再多一點
今天來到茶木嘆一嘆下午茶
暢快地和朋友吃東西和傾訴
一起點了以下食品/
🍓 三文魚湯茶漬飯/$99
十分肥美的三文魚
配上熱熱的湯茶
每一口也有香茶味
吃完會十分飽滿
另外亦有3 款配料 當中我最愛脆脆米粒~

🍓 草莓香草蜜糖磚塊/$78
久違了的味道
正如久違了的一場談話
就似是回到中學時…..
賣相依然十分打卡able😆
多士是很好吃很脆口
中間有蜜糖浸著 甜甜的

🧋凍黑糖珍珠奶茶/$14
跟餐配了~
至愛🤎
珍珠粒數可以再多一點
2023-08-20
5 分鐘 (堂食)
2023-09-17 37 瀏覽
想去台灣好耐,但可惜一直無假期。唯有食台灣野過下癮,茶木再裝修過之後好有台灣的感覺,四周用了不同台灣茶品主題去佈置,我和朋友安排坐卡位,仲有隻好可愛既公仔陪我們。路邊灘小食$68有幾款不同的特式台灣小食,有台灣腸、鹽酥雞和福州魚丸。台灣腸加蒜片是必搭的組合,所以在下單時,我地特地點多蒜。鹽酥雞鬆脆香口,而魚丸內裡好多汁,就好似醬爆丸般,口感幾得意。熱玫瑰紅棗桂圓茶$46果茶味濃,紅棗、玫瑰味很香很出,果茶最好浸廿分鐘才飲。這款果茶可以補氣養血,安神的作用,所以我二話不說就點了。凍木柵鐵觀音珍珠奶茶$38奶味重、鐵觀音味又好出,珍珠好有口感。烏魚子元貝手作麵$98元貝好大粒,而且煎香兩邊,手作麵的質感好煙韌,烏魚子醬汁一點都不吝嗇,掛滿每條手作麵。紅油抄手$62餃子皮薄,內裡是豬肉餡料,醬汁麻辣得好過癮,而且旁邊的青瓜爽口清新。可以滿足我好想食麻辣而又唔食得辣的人,這碟非常棒。香辣牛肉麵$88牛肉份量幾唔錯,牛肉味濃郁,牛肉煮得好嫩,湯底連同手作麵一齊食,不知不覺就食晒成碗。香辣得黎又唔算十分辣,辣味唔會蓋過香味,香同辣做得平衡,係一個相當吸引的湯底。冰淇淋拼草莓吉士可頌窩夫拼奶茶冰淇淋

路邊灘小食$68

熱玫瑰紅棗桂圓茶$46

凍木柵鐵觀音珍珠奶茶$38
奶味重、鐵觀音味又好出,珍珠好有口感。

烏魚子元貝手作麵$98

紅油抄手$62

香辣牛肉麵$88

冰淇淋拼草莓吉士可頌窩夫拼奶茶冰淇淋$58
飯後甜品都要點番個,見到個賣相好正就叫左黎食。吉土配窩夫真係好正,簡直係絕配,再加埋奶茶雪糕一齊食就好滿足。

2023-09-13
  • 烏魚子元貝手作麵
  • 紅燒牛肉麵
時不時都食下茶木,今次又有新驚喜👍🏻今次試左好多新野,味道好正三文魚茶漬飯﹕三文魚夠大舊,配左三種配菜一齊食,加埋茶香,再有少少紫菜,多重口感,真係好正烏魚子元貝手作面﹕個汁好食,夠濃,又有奶香味,依附係啲面上面,好夾👍🏻元貝好新鮮,又唔會老,熟度適中。重點係有菇、蕃茄仔、豆等等既配菜,味道更多元化。手作面都好有彈牙,真係同一般既面唔同。三杯雞﹕每次我都會點,味道濃郁,啲配料又好香,薑、蒜、酒、雞味道融為一體,仲有吸晒所有味既杏包菇,正👍🏻仲要有火熱住,食到最尾唔會驚凍晒甜品﹕四色波波芝麻芋圓芋泥仙草呢個超正,超足料,多到一個人係食唔晒嫁,起碼要兩人一齊食。芝麻味勁香,底有碎冰,再有唔同配料,每啖都可以有唔同組合,叫一個滿足晒所有願望。重點係啲芋圓、珍珠夠軟淋,又有咬口,好好味😋 小食﹕鹽酥雞,重點皮夠酥脆,而且唔油飲品﹕仙草奶茶,叫左走甜,仲好有奶香味,夠醇厚,唔會一陣奶精味,怕甜吾以放心叫走甜😌😌呢個餐牌一定要試
時不時都食下茶木,今次又有新驚喜👍🏻

今次試左好多新野,味道好正

甜品﹕四色波波芝麻芋圓芋泥仙草

小食﹕鹽酥雞,重點皮夠酥脆,而且唔油

呢個餐牌一定要試
2023-09-12
放假入屯門搵男友,走到屯門市廣場「茶木」找尋久違的台灣味道簡約木系及灰系裝修感覺大氣又柔和,沙發座位寬敞舒適;店員親切友善又有禮==========🔹台式滷味拼盤 $82雞翼、牛腱、腩肉、金錢肚、豆腐、豬耳及溏心蛋食材皆滷得入味,墊底花生香脆可口雞翼肉質軟嫩;帶筋膜的牛腱爽彈口感佳,牛香不俗;腩肉肥瘦比例適中,外皮軟糯;金錢肚爽滑;豆腐嫩滑帶豆香;溏心蛋煮得剛好,蛋香濃郁推介指數:8.5/10==========🔹培根樹子炒椰菜花 $70福花新鮮炒得爽口,鹹香適中;培根肉味香濃又惹味,樹子有獨特的鹹及甘味推介指數:9/10==========🔹晚市二人餐 $259▶櫻花蝦魚湯浸娃娃菜 (半份)娃娃菜鮮嫩,上湯調味剛好不過鹹推介指數:8/10==========▶紅油抄手 (半份) (辣)皮薄而滑,內餡豬肉鮮味;配合辣椒油及醋,集合鹹酸辣於一身同時取得平衡推介指數:9/10==========▶Teawood 紅燒牛肉麵份量充足,加入胡蘿蔔、蘿蔔、雪菜、芫茜及蔥花牛肉非常厚切帶筋膜;質感軟腍細緻,筋膜像啫喱般的口感,富骨膠原;牛味濃郁甘香胡蘿蔔及蘿蔔香甜鮮嫩;芫茜新鮮香口;闊身手工麵細滑
放假入屯門搵男友,走到屯門市廣場「茶木」找尋久違的台灣味道
🔹台式滷味拼盤 $82
雞翼、牛腱、腩肉、金錢肚、豆腐、豬耳及溏心蛋
食材皆滷得入味,墊底花生香脆可口
🔹培根樹子炒椰菜花 $70
🔹晚市二人餐 $259
▶櫻花蝦魚湯浸娃娃菜 (半份)
娃娃菜鮮嫩,上湯調味剛好不過鹹
推介指數:8/10
==========
▶紅油抄手 (半份) (辣)
▶Teawood 紅燒牛肉麵
份量充足,加入胡蘿蔔、蘿蔔、雪菜、芫茜及蔥花
胡蘿蔔及蘿蔔香甜鮮嫩;芫茜新鮮香口;闊身手工麵細滑彈牙帶點Q感;湯底鮮甜而不膩
▶茶香三文魚湯漬飯
配上櫻花蝦、爆米花及木魚碎
三文魚柳經煎香,外脆內嫩,魚香豐富;加入少量飯素配搭一流
茶漬飯帶獨特的芳香,茶香點到即止,加到米飯裡非常易入口
▶臺式抹茶拿鐵 (凍) +$19
淡淡抹茶清香夠解膩,質感細滑,甜度不高
推介指數:8/10
▶玫瑰紅棗桂圓茶 (熱) +$19
玫瑰清香可人,加入適量蜜糖;玫瑰、紅棗及桂圓三種材料比例平衡,非常喜歡
2023-09-11
  • 紅燒牛肉麵
  • 茶香三文魚湯漬飯
  • 培根樹子炒椰菜花
  • 紅油抄手
2023-09-10 53 瀏覽
星期日中午時段,需要排隊,冇得攞飛,排左半個鐘,比同類型餐廳算耐,希望可有改善。點左1份午餐:香煎沙朗燥飯,肉燥唔算好甜,唔太多肥肉,撈飯啱啱好,沙朗都算腍,有肉味,不過唔重,溏心蛋都幾好食,有整體都係不過不失。跟餐配熱柚子蜜,個杯係雙層隔熱嘅,所以飲嘅時候要小心熱。跟餐都有加1份小食,自家製嘅台式烤香腸,配左幾片蒜片,小小甜,幾香口,夾埋蒜片一齊食,都幾有台式風味。總結:環境、衛生,服務員質素等等都算合格!
點左1份午餐:
跟餐配熱柚子蜜,個杯係雙層隔熱嘅,所以飲嘅時候要小心熱。
總結:環境、衛生,服務員質素等等都算合格!

熱柚子蜜

香煎沙朗肉燥飯

台式烤香腸(自家製)

2023-09-10
30 分鐘 (堂食)
熱柚子蜜
香煎沙朗肉燥飯
台式烤香腸(自家製)
2023-08-14 89 瀏覽
屯門市廣場系一個四通八達嘅商場,西鐵附近,搭車方便,今日四仔乸去完行街,順便去搵嘢食,上咗去3樓茶木 。糖心蛋:有流心感覺,蛋味好濃厚,小朋友好岩食。兒童餐:台灣腸,魚蛋,香口,好味仲有好有益嘅生果做伴菜烏魚子元貝手作麵:原隻元杯新鮮爽甜,棉質非常之啱我好煙韌香煎沙朗肉燥飯;大大碟,肉燥飯果汁做得好好,俾咗少少我個女食過不停。士多啤梨沙冰:超級巨型大杯,好多忌廉:新鮮士多啤梨做陪襯。卡位充足,建議大家多啲人去食,因為啲嘢都幾大碟。

糖心蛋:
有流心感覺,蛋味好濃厚,小朋友好岩食。

兒童餐:
台灣腸,魚蛋,香口,好味
仲有好有益嘅生果做伴菜

烏魚子元貝手作麵:
原隻元杯新鮮爽甜,棉質非常之啱我好煙韌

香煎沙朗肉燥飯;
大大碟,肉燥飯果汁做得好好,俾咗少少我個女食過不停。

士多啤梨沙冰:
超級巨型大杯,好多忌廉:新鮮士多啤梨做陪襯。

卡位充足,建議大家多啲人去食,因為啲嘢都幾大碟。
2023-05-16
2023-07-28 95 瀏覽
茶木呢個名相信好多香港人都一定唔會陌生最近開咗好多新分店,形象都同以前好唔同以茶為主題,連裝修都充滿茶嘅氣息文青過文青Cafe晚餐Menu都幾多選擇台式麻辣半筋半肉手工拌麵👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻唔算好辣,半筋半肉好入味😋加錢小食麻辣豬耳、糖心蛋、跟餐沙律碗好似細細,但份量唔算少鹽酥雞炸得好酥脆👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻黑麻油雞翼,雖然唔係好食得出麻油,但係都幾好味😋台式經典紅燒牛肉麵,牛肉好淋,麵底啱啱好👍🏻👍🏻👍🏻最誇張係呢個高山巨峰烏龍茶,打卡必點👍🏻👍🏻👍🏻朱古力脆脆燕麥拿鐵

茶木呢個名相信好多香港人都一定唔會陌生
最近開咗好多新分店,

形象都同以前好唔同

以茶為主題,連裝修都充滿茶嘅氣息

文青過文青Cafe

晚餐Menu都幾多選擇

台式麻辣半筋半肉手工拌麵👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
唔算好辣,半筋半肉好入味😋

加錢小食
麻辣豬耳、糖心蛋、跟餐沙律
碗好似細細,但份量唔算少

鹽酥雞炸得好酥脆👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

黑麻油雞翼,雖然唔係好食得出麻油,但係都幾好味😋

台式經典紅燒牛肉麵,牛肉好淋,麵底啱啱好👍🏻👍🏻👍🏻

最誇張係呢個高山巨峰烏龍茶,打卡必點👍🏻👍🏻👍🏻

朱古力脆脆燕麥拿鐵

2023-07-25 111 瀏覽
今日早左收工,就約人黎茶木食個tea,因為突然好想食甜品🥹🥹4點半左右黎到見唔係好多人,我地都即刻有位坐低一見到有抹茶味既野乜都唔理就嗌左😂😂😂抹茶鮮果歐軟🍞🍵🍓🥝🥭其實姐係Lava toast上枱時見到真係心心眼😍擺盤好有心機,最欣賞朵奇異果花同芒果花 🌸水果食落好甜抹茶雪糕係Milktop 有質素保證👍🏻👍🏻👍🏻我好中意食Cream 佢則邊個cream幾滑同有奶香個toast岩岩整起所以好脆 本身塊包有dd鹹味,配落偏甜既綠茶醬鹹鹹甜甜層次豐富😆 茶木既甜品真係好好食🥰跟餐野飲我叫左純茶開頭以為真係一杯茶only點知原來會跟埋珍珠 係有啲驚喜珍珠就冇特別,茶係清香👍🏻

4點半左右黎到見唔係好多人,我地都即刻有位

坐低一見到有抹茶味既野乜都唔理就嗌左😂😂😂

抹茶鮮果歐軟🍞🍵🍓🥝🥭
其實姐係Lava toast
上枱時見到真係心心眼😍
擺盤好有心機,最欣賞朵奇異果花同芒果花 🌸
水果食落好甜
抹茶雪糕係Milktop 有質素保證👍🏻👍🏻👍🏻

我好中意食Cream 佢則邊個cream幾滑同有奶香

跟餐野飲我叫左純茶
開頭以為真係一杯茶only
點知原來會跟埋珍珠 係有啲驚喜
珍珠就冇特別,茶係清香👍🏻
今日終於都放假😌朋友約咗去屯市行街😊突然間好想食台灣嘢!Menu好清新😍同朋友叫咗兩個主食🎀茶香三文魚湯潰飯 $98份量好足料,兩個人都夠食🤣本身好鍾意食茶漬飯😍因為好鍾意食啲熱辣辣嘅嘢🤣三文魚煎得好通透👍🏻👍🏻🎀黑麻油雞翅麵 $80麻油好入味🥹🥹個湯底一流!一啖湯一啖面真係冇得輸😁🎀路邊灘小食~$68小食都幾抵食,有唔同款式😁😁我最鍾意食台灣香腸😍😍煎到脆卜卜再配埋蒜片食🥰飲品方面,同朋友都一齊揀咗水果茶🍍🍓🍉🍋🍊估唔到一杯嘢飲都可以咁足料😆😆入面有好多新鮮果肉。西瓜橙青檸百香果等😄呢排天氣咁熱,飲完真係透心涼😚😚最後當然唔少得甜品時間😊😊🎀芒果吉士窩夫 $58窩夫夾埋雪糕食,好滿足🥹🥹其實都已經食到好飽,但係朋友話一場嚟到好想食下鳳梨酥😂懷念吓台灣嘅味道!原來真係幾好食😊熱熱地入面又有好足料嘅菠蘿蓉😱😱🤭都係朋友醒目🫢滿足嘅一餐🥰🥰🥰
今日終於都放假😌
朋友約咗去屯市行街😊
突然間好想食台灣嘢!

Menu好清新😍

同朋友叫咗兩個主食

🎀茶香三文魚湯潰飯 $98
份量好足料,兩個人都夠食🤣
本身好鍾意食茶漬飯😍
因為好鍾意食啲熱辣辣嘅嘢🤣
三文魚煎得好通透👍🏻👍🏻

🎀黑麻油雞翅麵 $80

麻油好入味🥹🥹個湯底一流!
一啖湯一啖面真係冇得輸😁

🎀路邊灘小食~$68

小食都幾抵食,有唔同款式😁😁
我最鍾意食台灣香腸😍😍
煎到脆卜卜再配埋蒜片食🥰

飲品方面,同朋友都一齊揀咗
水果茶🍍🍓🍉🍋🍊

估唔到一杯嘢飲都可以咁足料😆😆
入面有好多新鮮果肉。
西瓜橙青檸百香果等😄
呢排天氣咁熱,飲完真係透心涼😚😚

最後當然唔少得甜品時間😊😊

🎀芒果吉士窩夫 $58

窩夫夾埋雪糕食,好滿足🥹🥹

其實都已經食到好飽,
但係朋友話一場嚟到好想食下鳳梨酥😂
懷念吓台灣嘅味道!

原來真係幾好食😊
熱熱地入面又有好足料嘅菠蘿蓉😱😱🤭
都係朋友醒目🫢

滿足嘅一餐🥰🥰🥰
  • 茶香三文魚湯漬飯
  • 黑麻油雞翅麵
食肆解封多月,終於可以集合多位兒時玩伴聚舊+食晚飯+看電影。今天聚會地點選擇在童年長大的新界西--屯門。為了方便各自完聚後回家,最方便當然選擇在屯門市廣場。很久沒有到來屯門市廣場,電影院售票處正對面,就是台式食肆--茶木。距離電影開場只餘下約一個半小時,各位都異口同聲說就這一間吧。四位用膳最大好處是:可以試多好多款食物。老實說,我很多年已沒有光顧茶木這台式連鎖食肆,昔日印象是挺古板的餐牌設計。唯闊別多年,它的餐牌已有較潮的設計,令我今次的食慾都大增。飲品:四季青萱鮮果茶==>淡淡的水果味伴微微茶葉韻味,好青新的口感。主食:1)烏魚子元貝手作麵==>賣相異常好看,麵有咬勁,再配上多款少量雜菜伴碟,值得推薦。2)鳳梨鮮果甜酸肉(配白飯)==>又是賣相,這已比很多貴價食肆的咕嚕肉好看很多。更重要的是,不單只配上新鮮切粒鳳梨,另有切件士多啤梨和火龍果,太美妙了。3)台式滷水拼盤(配白飯)==>拼盤中有4款食物,雞中翼、東坡肉、豬耳?、金錢肚,4位用膳每人都有多過1款小吃過口癮,不錯不錯。聚舊當然也少不免要甜點作結尾開心下:1)抹茶鮮果流心歐軟磚塊2)巧克力曲奇蜜糖歐軟磚塊除了賣相好看之外,單是

四位用膳最大好處是:可以試多好多款食物。

飲品:

主食:

聚舊當然也少不免要甜點作結尾開心下:

1)抹茶鮮果流心歐軟磚塊

2)巧克力曲奇蜜糖歐軟磚塊

除了賣相好看之外,單是擺盤的手工已經值回票價,當然,打開麵包的板蓋,更可以沾醬食包包。

結論是:相比元朗區XYZ仔涼粉,定價相若,但這兩款甜品是絕對誠意之作,。從今決定,往後日子都不會再去XYZ仔食店,因為已有多次不愉快經歷。
想食甜品,但又想同時食晚飯。所以決定到茶木,一箭雙鵰😊先點煮主菜烏魚子元貝手作麵 $98大大粒帶子,麵很柔軟鳳梨鮮果甜酸肉+地瓜米粉 $98根一般的咕嚕肉不同,新鮮的大大粒菠蘿,還有龍眼,火龍果和士多啤梨,感覺很fresh!咕嚕肉炸粉不多,啖啖肉。可配飯,我們想要特別的地瓜粉。台式滷味拼盤 $86有雞翼,豆腐,豬耳,東坡肉,雞腎非常豐富追加肉燥飯加$20。茶香三文魚湯漬飯 $98很有儀式感😊把茶倒進碗內,淡淡茶香,可以減少三文魚的油膩感。再加上櫻花蝦、紫菜、木魚碎增加口感。香椒沙朗肉燥飯肉 +燥飯 $82抹茶鮮果流心歐 $88帶給驚喜的甜品😋🤩賣相吸引外,打開麵包頂層,內裏有乾坤,是軟綿綿的mochi 。我的減肥計劃又要失敗了🤣🤣🤣用來點麵包真的一流👍巧克力花果流心歐 $88這個根綠茶一樣,是濃郁朱古力味。愛文芒奶凍 $42(凍)綜合水果茶 $46大大杯,還有大大片菠蘿啊!(熱)水蜜桃花果茶 $46很香的果茶味😋
想食甜品,但又想同時食晚飯。所以決定到茶木,一箭雙鵰😊

先點煮主菜
烏魚子元貝手作麵 $98
大大粒帶子,麵很柔軟

鳳梨鮮果甜酸肉+地瓜米粉 $98

台式滷味拼盤 $86

茶香三文魚湯漬飯 $98

香椒沙朗肉燥飯肉 +燥飯 $82

抹茶鮮果流心歐 $88

巧克力花果流心歐 $88
這個根綠茶一樣,是濃郁朱古力味。

愛文芒奶凍 $42

(凍)綜合水果茶 $46
大大杯,還有大大片菠蘿啊!

(熱)水蜜桃花果茶 $46
很香的果茶味😋
2023-07-04 86 瀏覽
茶木係屯門市廣場一期嘅台式餐廳,平時都好多人排隊等位。我今次去試咗佢哋新推出嘅台式火鍋set,每位$128起,包兩款湯底、四款肉類、四款菜類、四款水餃類、四款其他類同埋一杯飲品。湯庸可以加$10升級做特色湯底,例如芝士、泰式冬陰功或日式味增。 我同朋友揀咗芝士同日式味增做湯底,肉類揀咗豬肉片、牛肉片、雞肉片同墨魚丸,菜類揀咗白菜、金針菇、粉絲同豆腐皮,水餃類揀咗芝士雞肉水餃、韭菜豬肉水餃、芹菜豬肉水餃同素水餃,其他類揀咗年糕、魚蛋、芋頭丸同蝦丸。飲品我哋揀咗台式奶茶同青檸檬水。 個火鍋set好豐富,份量足夠兩個人食到飽。芝士湯底好香濃,適合同肉類一齊煮,日式味增湯底清甜,適合同菜類一齊煮。肉類都幾新鮮,墨魚丸有彈牙感。菜類都幾新鮮,粉絲吸收咗湯汁好入味。水餃類都幾好食,特別係芝士雞肉水餃,芝士同雞肉嘅組合好特別。其他類都幾好玩,年糕有咬勁,芋頭丸有香氣。
2023-06-20 1456 瀏覽
平日屯市 茶木必定排隊 今晚出奇地可以直入🤩二話不說,晚餐🥣裝修後枱凳更加闊落、乾淨、企理!仲有自助茶水🍵當然要食台灣名物 鹽酥雞排肉燥飯🥰🥰雞肉嫩滑、厚實、熱辣辣!配有青瓜🥒可以解膩之餘 一齊食口感更好👍肉燥飯非常香口兩者真係好match黑麻油雞翅黑蒜麻油嘅香味 非常有台灣風味😜😜蒜香麻辣豬耳朵(半份)份量也挺多的,唔會太辣 花生卜卜脆 非常爽口 😍😍古早杏鮑三杯雞熱住上枱 雞件走油後再加香古早嘅煮法非常惹味😌😌配上杏鮑菇相當唔錯 👍入口有酒香,雞件不油膩 配上珍珠飯 真不錯😋😋脆脆黑糖奶茶🧋非常靚!三色芋圓非常煙靱,配上阿華田脆脆 非常邪惡 珍珠Q彈有咬口🥳🥳香芋奶凍 ~非常驚喜上枱已經好靚紫花-朵 芋香十足,口感綿滑,唔會太甜🤩🤩Teawood鳳梨酥 台灣嘅味道👅食完就好似去咗台灣旅行🧳冰淇淋拼芒果吉士可頌餅牛油香,外皮香口 配埋雪糕一齊食雙重享受😋不但主食出色甜品和飲品也絕不能錯過!

裝修後枱凳更加闊落、乾淨、企理!仲有自助茶水🍵

當然要食台灣名物 鹽酥雞排肉燥飯🥰🥰

肉燥飯非常香口
兩者真係好match

黑麻油雞翅
黑蒜麻油嘅香味 非常有台灣風味😜😜

古早杏鮑三杯雞
熱住上枱 雞件走油後再加香

脆脆黑糖奶茶🧋非常靚!

Teawood鳳梨酥 台灣嘅味道👅食完就好似去咗台灣旅行🧳

不但主食出色甜品和飲品也絕不能錯過!
2023-06-16 120 瀏覽
嚟到屯門市廣場想食台灣嘢,茶木的確係一個好選擇。裝修好文青之餘,座位闊落又舒服😌😌😌🐮紅燒牛肉麵嚟到台灣餐廳一定要食嘅牛肉麵,牛肉麵好有水準,牛肉肉質又滑又淋,加埋紅蘿蔔同白蘿蔔令個湯底更加清甜😋😋🐥古早杏鮑菇三杯雞地瓜米粉三杯雞嘅靈魂係米酒、醬油、麻油,溝好左調味料之後再用嚟煮雞同杏鮑菇,加入大蔥同蒜頭更加惹味。上枱時有微火keep住個溫度,慢慢食都唔驚凍左😬😬集合左台灣腸、鹽酥雞同炸福州魚丸嘅路邊攤小食😋😋😋食台灣腸一定唔少得嘅蒜片,一辣一甜更加惹味。鹽酥雞炸得啱啱好,好香口。炸福州魚丸外皮好煙韌,內裏有好juicy嘅肉碎。🍓草莓香草蜜糖歐軟磚塊超耐冇食過嘅茶木名物,烘過嘅麵包磚加埋蜜糖、custard、草莓雪糕、忌廉、草莓醬,好好食。雖然好邪惡,但依款歐軟磚塊食極都唔厭😌😌🍓草莓青檸茶酸酸甜甜嘅草莓加左青檸片更加清新,估唔到都幾夾。佛手柑水果茶多種唔同嘅水果加埋茉莉花茶底口感好清新,仲有得揀少甜同熱飲,好貼心👍🏻👍🏻
🐮紅燒牛肉麵
🐥古早杏鮑菇三杯雞地瓜米粉
集合左台灣腸、鹽酥雞同炸福州魚丸嘅路邊攤小食😋😋😋
食台灣腸一定唔少得嘅蒜片,一辣一甜更加惹味。
鹽酥雞炸得啱啱好,好香口。
炸福州魚丸外皮好煙韌,內裏有好juicy嘅肉碎。
🍓草莓香草蜜糖歐軟磚塊

🍓草莓青檸茶
酸酸甜甜嘅草莓加左青檸片更加清新,估唔到都幾夾。
佛手柑水果茶