2019-06-09 263 瀏覽
茶木絕對是甜品控的天堂,一次過可以品嚐到許多美味特色飲品,小食,主食和甜品!巧克力火山朱古力味濃郁,加上邪惡的忌廉,又香又滑!紫薯奶蓋非常漂亮的粉紫色,賣相一流!紫薯味香濃,而且帶有紫薯的小顆粒,濃厚香滑中帶少許口感!再加上略帶鹹香的奶蓋,非常滋味,十分推介!希臘式優格英國保濕豬扒燉藜麥飯豬扒肉質嫩滑,充滿肉汁,加上優格,味道新穎獨特!藜麥是超級食物,令整個燉飯倍添健康,口感豐富!而且份量十足,好飽肚!芝心雞翼雞翼外層炸至微微焦脆, 而且已經去骨,啖啖肉!內裏的餡料和芝士醬調得宜,點少許沙律醬更滋味!草莓蜜糖磚塊 草莓蜜糖磚塊絕對是到茶木必點的甜品!賣相精美吸引,打卡一流!厚身的吐司焗至熱辣辣又香脆,每塊都塗上滿滿的蜜糖!面層放上了新鮮草莓、草莓醬、草莓雪糕、忌廉和綿花糖!草莓控必點,甜絲絲的,吃下有滿滿幸福的感覺!

巧克力火山

朱古力味濃郁,加上邪惡的忌廉,又香又滑!

紫薯奶蓋

希臘式優格英國保濕豬扒燉藜麥飯

芝心雞翼

草莓蜜糖磚塊

2019-06-08 725 瀏覽
終於等到今日啦聽日就係一連三日嘅短Holiday🙆‍♀️近近地就去「茶木」食台灣菜RELAX下當然,壓軸嘅就係佢D甜品🙈黎「茶木」最黎後嗌埋甜品是常識吧😎.⭐️蚵嗲肉碎泡飯 ($82)男朋友好鍾意食蠔仔一見到有蚵嗲肉碎泡飯就二話不說決定係佢啦🤣泡飯配料非常豐富有蠔仔,芫荽,肉碎,香菇粒,蝦米等等一粒粒嘅脹卜卜蠔仔食落肥美又鮮甜仲非常足料,好似食極都仲有🙈而肉碎,香菇粒同蝦米令到整碗泡飯嘅鮮味更加濃郁!蝦米都係大大粒,清晰可見㗎😋.⭐️黑醋味冧豬軟骨 ($65)用咗小火爐去承載豬軟骨一路食一路KEEP住溫度而豬軟骨用黑醋炆煮,非常入味味道酸中帶點甜口感肉腍甜香仲有紅蘿蔔同白蘿蔔口感豐富🥰.⭐️草莓希臘優格特飲 ($40)Yogurt質感好似smoothie咁幼滑稠身度高,底部仲有藍莓醬添.⭐️西瓜柳丁蘆薈 ($39)炎炎夏天飲呢杯西瓜沙冰真係超清涼🤩頂層嘅粒粒蘆薈口感豐富💕.⭐️黑白配三味吐司條 ($40)壓軸嘅「茶木」甜品終於到😎黑白兩色嘅麵包烤焗至鬆脆配上三色汁朱古力優格,糖漿同起司奶蓋我覺得朱古力優格最正脆卜卜麵包條沾上香濃朱古力汁,一流🥰簡簡單單嘅麵包條都可以色香味俱全✨

終於等到今日啦
聽日就係一連三日嘅短Holiday🙆‍♀️
近近地就去「茶木」食台灣菜RELAX下
當然,壓軸嘅就係佢D甜品🙈
黎「茶木」最黎後嗌埋甜品是常識吧😎

⭐️蚵嗲肉碎泡飯 ($82)
男朋友好鍾意食蠔仔
一見到有蚵嗲肉碎泡飯
就二話不說決定係佢啦🤣
泡飯配料非常豐富
有蠔仔,芫荽,肉碎,香菇粒,蝦米等等
一粒粒嘅脹卜卜蠔仔
食落肥美又鮮甜
仲非常足料,好似食極都仲有🙈
而肉碎,香菇粒同蝦米
令到整碗泡飯嘅鮮味更加濃郁!
蝦米都係大大粒,清晰可見㗎😋
蚵嗲肉碎泡飯

⭐️黑醋味冧豬軟骨 ($65)
用咗小火爐去承載豬軟骨
一路食一路KEEP住溫度
而豬軟骨用黑醋炆煮,非常入味
味道酸中帶點甜
口感肉腍甜香
仲有紅蘿蔔同白蘿蔔
口感豐富🥰
黑醋味冧豬軟骨

⭐️草莓希臘優格特飲 ($40)
Yogurt質感好似smoothie咁幼滑
稠身度高,底部仲有藍莓醬添
草莓希臘優格特飲。西瓜柳丁蘆薈

⭐️西瓜柳丁蘆薈 ($39)
炎炎夏天飲呢杯西瓜沙冰真係超清涼🤩
頂層嘅粒粒蘆薈
口感豐富💕
草莓希臘優格特飲。西瓜柳丁蘆薈

⭐️黑白配三味吐司條 ($40)
壓軸嘅「茶木」甜品終於到😎
黑白兩色嘅麵包烤焗至鬆脆
配上三色汁
朱古力優格,糖漿同起司奶蓋
我覺得朱古力優格最正
脆卜卜麵包條沾上香濃朱古力汁,一流🥰
簡簡單單嘅麵包條都可以色香味俱全✨

2019-06-05
2019-06-06 99 瀏覽
去過了很多家茶木 印象都還算不錯今日放工選了旺角瓊華中心上的茶木餐廳來回味台式料理Menu別有用心相片 景色 美食設計成的封面紅燒半根半腩牛肚麵每次來茶木都要吃的牛肉麵肉扎實而不乾硬半筋半肉更是同台北的一樣好滋味仲有附上紅蘿蔔🥕和白蘿蔔湯頭和配料都好好味聖女茄魚湯煮蛤蜊以番茄為湯底配上蛤蜊味道還算不錯另外叫了飲品為炎熱的夏天消消暑芒果冰沙芒果冰沙上層覆蓋了滿滿的鮮奶油喝起來非常解暑 口味偏甜藍莓希臘優格特飲美美的飲料甜度也蠻高的整體而言餐廳環境舒適食物都有一定水準最推薦牛肉麵喜歡台式食物一定不能錯過
去過了很多家茶木 印象都還算不錯

食物都有一定水準
最推薦牛肉麵

喜歡台式食物一定不能錯過
2019-06-05 693 瀏覽
百貨公司大減價,放咗工趕住去掃貨, 終於買到對靚靚鞋, 開心之餘,約了老公去食茶木,tea time 食過,今次試晚餐。一出𨋢,就見到個一比一嘅代言人 stand,好有真實感😉😉這三款夏日沙冰非常吸引tea set 好介紹裝修以條紋為主, 有些粗豪硬朗 feel芒果沙冰天氣咁熱,當然要飲杯推介沙冰,份量足好杰,要等沙冰溶咗少許才可以啜到, 芒果味香濃,還可以食到一小顆芒果,鮮甜美味, 加塊薄荷葉, 買相冇咁單調希臘式優格英國保濕豬扒燉藜麥飯個名好長,飯和藜麥一齊燉, 迎合現在健康飲食, 加了優格口感濕潤, 藜麥唔會覺得硬,豬排都好腍鮮嫩,新嘗試芝心雞翼雞翼炸到焦脆, 冇骨啖啖肉, 芝士醬調得好好味 草莓香草蜜糖磚塊呢個才是今晚主打,最 like 係麵包 切開成小磚塊, 處理完之後一啲水份都冇, 吸哂雪糕的味道, 熱中帶冰涼又脆口一口一個,好滿足呀!今天買到鞋,又食到摯愛甜品,lucky day

一出𨋢,就見到個一比一嘅代言人 stand,好有真實感😉😉

這三款夏日沙冰非常吸引

tea set 好介紹

裝修以條紋為主, 有些粗豪硬朗 feel

芒果沙冰

希臘式優格英國保濕豬扒燉藜麥飯

芝心雞翼

雞翼炸到焦脆, 冇骨啖啖肉, 芝士醬調得好好味

草莓香草蜜糖磚塊

一口一個,好滿足呀!

今天買到鞋,又食到摯愛甜品,lucky day

• 草莓香草蜜糖磚塊
2019-06-05 106 瀏覽
今日到旺角行街睇戲,見到瓊華有間茶木,因為好想食佢嘅甜品,就決定上去食晚飯。呢間店係樓上舖,裝修都係以台式休閒餐廳作定位,座位不算寬敞,但以香港的食店空間來說,也算不過不失。有一排無嚟,好似轉咗新餐單喎,所以我哋就揀咗啲特別嘅飲品食物,最重要嘅係要食佢嘅甜品。芒果沙冰造型靚,有好香濃嘅芒果味,仲有果肉㖭!藍莓希臘優格特飲淡淡藍莓味,加上微酸嘅yogurt ,感覺健康又開胃。紅燒半筋半腩牛肚麵好有台灣feel,麵係粗麵,好彈牙,加上炆得恰到好處的牛筋腩和牛肚,聖女茄魚湯煮蛤蜊造型好靚好特別,用小鍋上,熱辣辣。蛤蜊算大,醬汁用聖女茄、魚湯加微辣的Tabasco 煮成,酸酸地,少少辣,濃郁醬汁掛在蛤蜊上,入口鮮甜。我吃完蛤蜊把醬汁都喝光,真心推薦這道菜。黑糖草莓芋圓仙草豆花我的至愛,這甜品內容豐富,用軟滑豆腐花放碗底,上有草莓、芋圓、涼粉、薏米、蘆薈……吃後透心涼。但今次黑糖可能下多了,較我以前吃的有點甜,但黑糖味亦較重。整體來說,今次晚餐保持一貫茶木水準,茶木甜品種類繁多,可惜每次只能吃一、二款,要多來幾次才可試盡其它款式。

芒果沙冰
造型靚,有好香濃嘅芒果味,仲有果肉㖭!

藍莓希臘優格特飲
淡淡藍莓味,加上微酸嘅yogurt ,感覺健康又開胃。

紅燒半筋半腩牛肚麵

黑糖草莓芋圓仙草豆花

2019-06-05 432 瀏覽
多年前台灣過江龍茶木係香港經營多年, 其中最令我印象深刻又回味當然係佢地D巨形吐司甜品!今日同好朋友聚餐, 就揀左旺角茶木。剛下班時間, 餐廳人流未開始多, 設大部份卡位, 坐得幾舒服, 不過檯與檯之間非常近, 同朋友傾計, 隔離檯食客係容易聽埋一份。食物款式選擇多, 當中仲有好幾款新出款式!! 單看Menu上既圖片, 已經流哂口水~ 我揀左杯【草莓希臘式優格特飲】 HK$40係一杯士多啤梨乳酪, 質地很creamy, 酸酸甜甜, 既開胃, 仲好岩宜家悶熱天氣飲, 涼快一下! 【西瓜柳丁蘆薈】 HK$39橙味最為突出, 跟西瓜都幾match, 幾清新, 有粒粒蘆薈增加口感【黑醋味醂豬軟骨】 HK$65有小小既火興住, 豬軟骨很入味, 很林, 林得d肉可以撕開, 就連軟骨都超林, 但我就喜歡有口感既爽, 呢款口感唔太岩我~ 整體味道酸中帶少少甜, 底下仲有幾件蘿蔔索左個汁~ 如果配個白飯食都唔錯!【希臘式優格咖哩鹽酥雞藜麥飯】 HK$82鹽酥雞很脆, keep到肉汁, 有少少creamy奶蓋, 增添了一陣奶香幼滑口感, 藜麥飯有陣陣咖哩香, 甜甜地, 夠濕潤, 令人一試愛上! 黎茶木當然
今日同好朋友聚餐, 就揀左旺角茶木。

我揀左杯【草莓希臘式優格特飲】 HK$40

【西瓜柳丁蘆薈】 HK$39

【黑醋味醂豬軟骨】 HK$65
黑醋味醂豬軟骨

【希臘式優格咖哩鹽酥雞藜麥飯】 HK$82
希臘式優格咖哩鹽酥雞藜麥飯

黎茶木當然要order埋甜品先叫完美! 但兩個人未必食得哂佢地d巨形吐司, 看看menu發現有款新出甜品, size絕對可以足夠二人份量!
【黑白配三味吐司條】 HK$47
 分別有原味同埋竹炭既幼吐司條烘至鬆脆, 配上三款醬料, 分別有Chocolate、糖漿、起司奶蓋。
Chocolate為雪糕溶左既醬, 味道唔算很濃, 反而另外兩款最討我歡心, Honey中有花香, 而起司奶蓋口感幼滑, 奶味很重。
2019-06-04
希臘式優格咖哩鹽酥雞藜麥飯
2019-05-28 115 瀏覽
當你每天努力工作時, 還要想想每天LUNCH要吃什麼, 其實也是件蠻累的事, 不過我想說除了米線, 茶木的SET LUNCH很值得一試, 亦很值得再回味對打工仔來說, LUNCH不能吃得太貴, 但又要吃得有點質素和開心, 來茶木真的是對的選擇一個簡單的SET已包了一杯凍飲, 前菜和主食等等, 我想說說這杯薏米水真的好吸引有點像糖水一樣, 喜歡薏米的你不要錯過了! 而我每次來也必點魯肉飯, 簡約她吃! 其實茶木也真的不需要多寫了, 大家喜歡吃台灣菜也一定吃過的!但我真的很推他們家的SET LUNCH喔

但我真的很推他們家的SET LUNCH喔

2019-05-28
2019-05-02 280 瀏覽
前段日子剛剛旅行回來,所以今天便約朋友們出來聚會,順便送手信給他們,而這間茶木正正是一間適合聊天的餐廳了由於是下午茶的時段,所以我們每人點了一杯飲品,並且放棄了主菜,改為叫了三款甜品No.1 【抹茶紅豆起司奶蓋岩漿蛋糕】 $68我經常在抖音看見岩漿蛋糕非常漂亮,於是我們便點了一份來試了,可惜它卻讓我們十分失望!首先它的賣相和坊間的完全不同,沒有流心的岩漿之餘,製作亦十分馬虎,只是隨意地淋上一些漿液,然後再粗暴地插上一枝甜筒便算了至於它的味道亦同樣不堪,蛋糕不論是口感和味道都和紙包蛋糕完全沒有分別,同樣都是口感粗糙,而且和清湯寡水一樣都是淡而無味的,簡直味同嚼蠟,讓人難以下嚥,囓蘗吞針由於蛋糕是完全沒有味道的,所以需依賴流心的抹茶漿液進行調味,可惜漿液不單止沒有什麼抹茶的味道,它的份量更十分少,很多蛋糕根本未能淋上漿液,導致我們需要品嚐(乾憎憎)的紙包蛋糕!No.2 【芒果奶油酥皮拿破崙】 $56其實現在都已經是芒果的當造季節,可是這份芒果除了缺乏香甜可口的味道,更非常酸溜溜,完全是酸入肺腑的程度,立即讓人食慾大減!至於拿破崙的味道亦同樣令人失望,酥皮的口感雖然不算太油膩,可惜卻欠缺了酥

抹茶紅豆起司奶蓋岩漿蛋糕&芒果奶油酥皮拿破崙
抹茶紅豆起司奶蓋岩漿蛋糕
蘋果無花果御茗寧茶&綜合鮮果茶(冰)
No.1 【抹茶紅豆起司奶蓋岩漿蛋糕】 $68

抹茶紅豆起司奶蓋岩漿蛋糕&芒果奶油酥皮拿破崙
No.2 【芒果奶油酥皮拿破崙】 $56

芒果奶油酥皮拿破崙
至於拿破崙的味道亦同樣令人失望,酥皮的口感雖然不算太油膩,可惜卻欠缺了酥脆香口的質感,而且口感亦有點乾,味道只是一般而已

芒果奶油酥皮拿破崙
No.3 【流心起司竹炭吐司】 $83
我看見其他茶木的吐司都十分巨型,至少有四至五塊吐司,可惜這份吐司卻只有兩塊薄薄的吐司而已,感覺上完全不值得這個價錢喔

流心起司竹炭吐司
幸好這份竹炭吐司的味道都算不錯,是三份甜品中最出色的一份
吐司是即叫即烤的,所以外皮十分酥脆香口,其脆無比,而且滿口都充滿著竹炭的氣息,讓人陶醉其中,回味無窮

流心起司竹炭吐司
另外曲奇雪糕的味道不單止甜而不膩,反而香甜可口,甜香四溢,配上吐司後味道立即更上一層樓,簡直堪稱一絕,完美得無懈可擊!
No.4 【蘋果無花果御茗寧茶】 $42
以前茶木的花茶會以香薰蠟燭來替花茶保溫的,但現在節省成本了,只用普通的水壺盛載便算了...

蘋果無花果御茗寧茶
幸好的是,由於花茶內的材料份量尚算充足,所以花茶的味道都算濃郁,滿口都充滿著淡淡清新的花香,讓人唇齒留香,難以忘懷
No.5 【綜合鮮果茶】(冰) $40
鮮果茶看起來十分大杯,可惜由於是冷飲的關係,所以冰塊的數量都比較多,真正的水果茶份量其實根本少之又少

綜合鮮果茶(冰)
幸好它的味道都算相當不錯,鮮果茶不會太苦澀之餘,口感亦不會太甜膩,而且更持續散發出清新的氣息,其味無窮,珍饈美味

總結來說,茶木無論是環境和座位都十分舒適,花茶的味道亦相當不錯,只是甜品的質素比較稍遜一籌,如果能夠美味一點便更好了
2019-05-01
流心起司竹炭吐司
蘋果無花果御茗寧茶&綜合鮮果茶(冰)
2019-05-01 104 瀏覽
係朗豪坊睇戲前想食個lunch先,朋友想食台灣野,我地第一時間就去左茶木。個日唔算太多人,一入去就有位喇。我地叫左份鹽酥雞,好香好脆,上菜時仲係熱辣辣既。之後仲嗌左肉躁飯同埋牛肉麵,同以前食開既一樣,保持一貫既水準我地仲嗌左我最愛既水果茶!
個日唔算太多人,一入去就有位喇。
我地叫左份鹽酥雞,好香好脆,上菜時仲係熱辣辣既。

我地仲嗌左我最愛既水果茶!
  • 牛肉麵
  • 紅燒牛肉麵
  • 鹽酥雞
2019-05-01 109 瀏覽
第一次上嚟呢間分店食 明明有位但都要等同拎飛多次要求點餐 員工Paul 及Jessica 裝作看不到無視客人要求食物太耐才到工作態度嚴重欠佳香港地服務業就係比呢度人搞衰曬
第一次上嚟呢間分店食
明明有位但都要等同拎飛
多次要求點餐 員工Paul 及Jessica 裝作看不到
無視客人要求
食物太耐才到
工作態度嚴重欠佳

香港地服務業就係比呢度人搞衰曬
2019-05-01
10 分鐘 (堂食)
下午茶
2019-04-13 126 瀏覽
黎到旺角區,午餐時間,諗唔到食咩。同朋友係附近兜圈,最後決定食台式料理。一上到去,就見到好多小丸子裝飾俾環境吸引左,不停咁周圍望。 茶木Set lunch 選擇好多,我揀呢個餐包埋前菜,主食同餐飲。花多眼亂,最後決定食紅燒牛肉麵配鳳梨里脊。飲品揀左Cappuccino(需另外加錢)上菜速度唔會等太耐,同朋友傾下講下食物就到喇。前茶有鹽酥四季豆,炸豆漿同滷水蛋。牛肉麵味道同台灣食既一樣,麵質Q彈唔會淋,牛肉入味唔會韌。里脊酸酸甜甜好開胃。 Cappuccino 會配上一片果仁脆片,有heart。呢度食物賣相好好,味道唔錯,值得再黎呢度環境最岩傾計
一上到去,就見到好多小丸子裝飾
俾環境吸引左,不停咁周圍望。

飲品揀左Cappuccino(需另外加錢)

Cappuccino 會配上一片果仁脆片,有heart。

呢度食物賣相好好,味道唔錯,值得再黎
呢度環境最岩傾計
2019-03-28
午餐
  • 紅燒牛肉麵
2019-03-21 94 瀏覽
一段時間冇食,原來茶木同小丸子crossover,出咗好多新野。我哋嗌嘅全部都係新野,叫咗一個小玉同學嘅藍蝶檸檬愛玉、一碗紅燒半根半腩牛肚麵、一個話梅粉地瓜條、同埋一個義式辣茄醬牛柳絲燉飯鍋。首先呢個檸檬愛玉,有幾濃嘅檸檬味,甜甜地酸酸地咁,愛玉分量多,飲落去啖啖肉啊!如果鍾意愛玉嘅朋友,相信呢個幾適合你。另外個牛肉麵呢,湯底十分之濃郁,但唔會覺得過鹹,麵質好彈牙,唔會淋哂,所以呢個手作面都十分唔錯,但係牛筋牛腩就正正常常冇乜特別,反而牛肚十分入味幾好食。至於個義式辣茄醬牛柳絲燉飯就比較普通啦,個飯有少少過熟,而且呢個辣,都算係中辣,飯裏面隱藏不少辣椒仔,怕辣嘅朋友要小心!如果你鍾意食蕃茄同辣味嘅配搭,呢個飯都係一個唔錯嘅選擇。咁多道菜,最有驚喜嘅,係呢一個價值$30嘅話梅粉地瓜條,地瓜條外脆內軟,炸到金黃色,啱啱好!配埋足夠嘅話梅粉,係十分之好味!就好似食緊台灣嘅話梅粉地瓜球咁樣,以呢個價錢來講絕對係物有所值呢!埋單一人大約一百幾蚊,坐得舒服,嘢食又有驚喜,讚!

埋單一人大約一百幾蚊,坐得舒服,嘢食又有驚喜,讚!

2019-03-21
2019-03-20 91 瀏覽
又唸起茶木又想去食嘢,原來呢間做更小丸子主題,上到去,成個小丸子皇宮甘,未食嘢已經好開心,連D餐牌都係小丸子😛原本想叫一壺壺既🌹🌼茶,再叫D小食,但見到有火鍋又想食😁原本想食呢個蕃茄龍🦐海鮮鋦,可惜賣哂😰唯有食杞子麻油🐔鍋,味道確實吳錯,🐔又香又滑,配料有芫茜,大蔥,冰鎮豆腐,貢丸,金菇,紹菜,紫米糕,薯粉,滋味😋呢個係🐔鍋入面既紫米糕,食落味道同口感都吳錯,好味👍玫瑰🌹茶又香又濃又夠熱😋主題小丸子餐牌夠可愛😛環境優雅埋單仲隨機抽獎有禮物🎁——小丸子杯,真係開心😃主題小丸子👍✌️✌️✌️✌️
原本想食呢個蕃茄龍🦐海鮮鋦,可惜賣哂😰
呢個係🐔鍋入面既紫米糕,食落味道同口感都吳錯,好味👍
玫瑰🌹茶又香又濃又夠熱😋
主題小丸子餐牌夠可愛😛
環境優雅
埋單仲隨機抽獎有禮物🎁——小丸子杯,真係開心😃
主題小丸子👍✌️✌️✌️✌️
2019-03-14 112 瀏覽
茶木我最鍾意食台灣牛肉麵,今次lunch set,非常抵食台灣牛肉麵lunch ser $81湯底甜而濃咁,最鍾意係成碗芫荽,味道非常配襯套餐配百香果茶鹽酥雞台灣麵set $81鹽酥雞炸得鬆香酥軟,炸粉先係精粹玫瑰花茶就流流地
茶木我最鍾意食台灣牛肉麵,今次lunch set,非常抵食

台灣牛肉麵lunch ser $81
湯底甜而濃咁,最鍾意係成碗芫荽,味道非常配襯

套餐配百香果茶

鹽酥雞台灣麵set $81
鹽酥雞炸得鬆香酥軟,炸粉先係精粹

玫瑰花茶就流流地

2019-03-11 88 瀏覽
好多人去茶木食甜品都會食雪糕磚, 我個人就麻麻, (因為太甜好肥><)我最中意食嘅就係芋圓, 紅豆湯珍珠芋圓, 岩哂我唔中意食凍野嘅人!本身以為紅豆湯會好”水"但食落其實會起沙,好似食緊紅豆沙咁芋圓份量唔多, 但口感都幾彈牙。成碗最多嘅就係粉圓(珍珠) 好多粒好彈口, 中意飲珍珠奶茶食珍珠嘅人實會好中意! 食完一碗都已經好肚呢!

本身以為紅豆湯會好”水"但食落其實會起沙,
好似食緊紅豆沙咁

食完一碗都已經好肚呢!
2019-03-02
5 分鐘 (堂食)