2019-06-20 319 瀏覽
看到茶木出了新的“台灣滋補湯“菜單,剛好想喝湯所以來試試,加20升級套餐有白飯和飲料選了一道鹹檸檬湯,非常後悔,等了差不多二十分鐘才上菜,結果令人失望台式酸梅冰味道正常,酸酸甜甜很解渴鹹檸檬冬瓜燜鴨湯 58 + 20升級套餐下面放了小火爐持續加熱這點蠻貼心的湯凍了就不好喝了,但是本身的味道難喝就另當別喝一口湯,非常的酸!而且是令人噁心的酸味(聞起來有點臭酸)很肯定台灣絕對沒有這種組合的湯品,是餐廳的「創意之作」這味道喝了一口不會再有第二口,於是就吃裡面的湯料吧冬瓜的部分完全沒有敖到軟爛,像是剛放下去煮的,吃起來是硬的(難怪湯沒有冬瓜味)鴨的部分多半是骨頭,甚至有一塊是肥肉,味道上還可以,不會柴飯也煮的很硬,湯底還有一些薏仁,是最好吃的地方真的有鹹檸檬在裡面,整體來說,湯底除了酸沒有其他兩樣食材的味道配飯不好吃,單喝也不好吃,調味上真的有待加強

台式酸梅冰
味道正常,酸酸甜甜很解渴
台式酸梅冰

鹹檸檬冬瓜燜鴨湯 58 + 20升級套餐
下面放了小火爐持續加熱這點蠻貼心的
湯凍了就不好喝了,但是本身的味道難喝就另當別
喝一口湯,非常的酸!而且是令人噁心的酸味(聞起來有點臭酸)
很肯定台灣絕對沒有這種組合的湯品,是餐廳的「創意之作」
這味道喝了一口不會再有第二口,於是就吃裡面的湯料吧
鴨的部分多半是骨頭,甚至有一塊是肥肉,味道上還可以,不會柴
飯也煮的很硬,湯底還有一些薏仁,是最好吃的地方
鹹檸檬冬瓜燜鴨湯

配飯不好吃,單喝也不好吃,調味上真的有待加強

鹹檸檬冬瓜燜鴨湯
2019-06-14
2019-05-28 374 瀏覽
同朋友食完飯繼續行沙田行👭行到咁上下大家都攰啦 但又未夠皮,又想搵地方坐低繼續傾計,但係朋友又唔想食滿記糖水,佢話每一次都食,又貴又唔低食,食到厭咁話🤣行行吓見到茶木竟然唔使排隊,我哋喺度諗唔通茶木既熱潮已經過咗😆因為基本上每一次經過茶木,無論咩分店,佢都要排隊🥺而且條龍都幾長下,所以好容易會放棄。今次唔使排隊就緊係入去食啦🤡因為印象中記得佢有個甜品Menu都幾好味嘅。2個人食一個岩岩好 🙊

2個人食一個岩岩好 🙊
2019-05-27
$60 (宵夜)
2019-05-03 407 瀏覽
茶木係我同我朋友既飯堂每次黎到都一定要食佢既牛肉麵!牛肉非常大舊同埋好香,雖然湯底油左少少,但overall黎講都算唔錯!加上價錢唔算太貴,我覺得佢性價比都幾高架!嗌埋杯水果茶就perfect!
茶木係我同我朋友既飯堂

嗌埋杯水果茶就perfect!
  • 紅燒牛肉麵
2019-04-18 393 瀏覽
今日試了最新推出的奶蓋岩漿蛋糕,原味。本來看見新推出,而且優惠價發售,便特意叫來試試。不過結果有點失望。蛋糕是普通的海綿蛋糕,而且質地比較硬,也不夠一般的海綿蛋糕鬆軟。吃下去的味道也好像和普通的一般海綿蛋糕一樣,完全吃不到所謂的奶蓋口味。蛋糕上還有一個雪糕筒,杏仁片,和幾粒爆谷,我覺得整個蛋糕最可口的部份就是那些杏仁片,然後就是雪糕筒,其餘的都太差了,猶其是那個海綿蛋糕。不夠好吃,而且,蛋糕絕對是高於昴貴,這種質素的和美心買的根本不無兩樣,又何來值60元,而且原價買要近80元。何一不可再,不會再叫這個
兩樣,又何來值60元,而且原價買要近80元。
何一不可再,不會再叫這個

奶蓋岩漿蛋糕
2019-04-05 297 瀏覽
今日嗌左個炸洋蔥令人相當氣憤 震驚 失望當初以為佢會好脆口 點知嚟到嘅時候啲炸粉又未炸得熟 入邊濕搭搭 仲要個洋蔥勁難食都收我成55加一 一啲都唔似我預期中好似洋蔥圈咁嘅炸粉 一句講晒 好伏唔好嗌!!
今日嗌左個炸洋蔥令人相當氣憤 震驚 失望
2019-04-01 302 瀏覽
與同事慶祝生日,為了近上班只好選擇能坐多人,方便的餐廳 — 茶木。老實說午膳時間一定多人,員工一定很忙,無暇理會我們。我試過叫員工點餐點了兩次都沒有理會我,但是在點餐過程都算細心,另外我地需要拍照,也沒有「托手踭」,仲影左幾次。食甜品果陣,佢地會一早提供餐具;而其他野,我地要share 食,佢又不斷比我地叫拎杯,拎碟,佢地都好願意🙈食野方面,我地選左啲新野,有個係「保濕豬扒」,我唔鐘意食豬扒都覺得幾好,至少佢唔乾,唔鞋口;又叫左個竹炭既甜品,本身以為係雪糕,點知入面係杯蓋芝士,好驚喜,好好食🤩

保濕豬扒
竹炭
保濕豬扒
竹炭
2019-03-04 331 瀏覽
同fd去中旅社報名,落黎搵下下午茶。還有試一試黑麻麻的甜品,之前未試過呢隻。食物與圖片是相適合的哦~好似一塊木炭咁的一大碟上來。食完都好似木炭略過我地餐台好過癮。此圖食物是否覺得與圖片差不多?

食物與圖片是相適合的哦~

此圖食物是否覺得與圖片差不多?

2019-03-04
5 分鐘 (堂食)
  • 流心吐司竹炭
2019-02-19 296 瀏覽
難得假日常聽老婆說茶木牛肉麵好吃還是台灣菜 可以讓我懷念一下家鄉重點是還有蜜糖吐司可以吃(我是甜點愛好者)我們就一起去品嚐看看中午時刻我跟老婆點了茶木紅燒牛肉麵跟竹炭蜜糖吐司不吃看賣相還可以三塊牛肉 一塊白蘿蔔 兩塊紅蘿蔔份量挺多的 看起來還不錯拿起湯匙喝一口湯先不喝還好 一喝不得了根本康師傅紅燒牛肉麵的味道湯頭淡又鹹 沒有紅燒應該有的香料味根本是泡麵的湯頭牛腱更慘 帶筋的部分硬的要命完全不軟嫩 煮的時間不夠紅白蘿蔔 沒有吸收到牛肉湯的精華麵條 軟趴趴 沒有勁道 失敗中的失敗打著台灣菜的名號 丟盡台灣菜的臉身為台灣人的我真的很憤怒💢算了 還是吃個甜點消消火這款新出品的竹炭蜜糖吐司就還可以至少比牛肉麵好多了嘛 大概是四十分笑零分不及格這樣子吧建議大家 別浪費錢了 賺錢不容易 至少要花的開心對吧今天踩雷成功!!Ps牛肉麵是午餐套餐 有五種飲料選一 我們選酸梅湯 我建議大家別選 加水太嚴重可以喝的出水跟酸梅湯是分開的感覺前往別點!!
難得假日
常聽老婆說茶木牛肉麵好吃
還是台灣菜 可以讓我懷念一下家鄉
重點是還有蜜糖吐司可以吃
(我是甜點愛好者)
我們就一起去品嚐看看

至少比牛肉麵好多了
嘛 大概是四十分笑零分不及格這樣子吧
建議大家 別浪費錢了
賺錢不容易 至少要花的開心對吧
今天踩雷成功!!

Ps牛肉麵是午餐套餐
有五種飲料選一 我們選酸梅湯
我建議大家別選 加水太嚴重
可以喝的出水跟酸梅湯是分開的感覺
前往別點!!
2019-02-13 294 瀏覽
以前通常同朋友去茶木,今次因爲沙田周圍都好多人食飯做節,我爸爸就建議我地去茶木啦。我初頭以為有時間限制,點知冇喎。都幾好,坐得輕鬆啲。最鍾意魯肉飯,糖心蛋好味。火龍果魚好特別,味道都夾,酸酸甜甜。鹽酥雞炸得好香口。滷水牛展夠林夠入味。最後食埋甜品士多啤梨多士雪糕磚,同埋芋圓糖水,好滿足。呢一餐晚餐其實都OK好味嘅,不過一直媽媽都話啲餸菜好鹹,而我哋返到屋企都感覺好頸渴,應該其實都好多味精,飲左好多水。
我初頭以為有時間限制,點知冇喎。都幾好,坐得輕鬆啲。
糖心蛋滷肉飯
最鍾意魯肉飯,糖心蛋好味。
火龍果魚好特別,味道都夾,酸酸甜甜。
鹽酥雞炸得好香口。
滷水牛展夠林夠入味。
芋圓
最後食埋甜品士多啤梨多士雪糕磚,同埋芋圓糖水,好滿足。
糖心蛋滷肉飯
2019-02-05 256 瀏覽
🍜茶木紅燒牛肉麵(🤤8/10)個湯底真係好濃郁好香香料味,但係又唔會好咸好重味精,真係好好飲 我成碗飲晒。牛肉煮既時間好夠 好淋身 肉既味道好出 而且仲有幾大嚿。啲蘿蔔都好清甜 夠晒淋。麵條既咬勁都唔錯,質素幾好。🍱台式滷味拼盤(🤤7/10)個拼盤既食物款式都唔少 有蛋 雞翼 腩肉 豬耳 豆腐等。食物既顏色都算深 滷既時間都幾夠,聞落幾有滷水香味。個人覺得雞翼最入味最好食。📍茶木📍沙田鐵路站Citylink1樓39號舖

🍜茶木紅燒牛肉麵(🤤8/10)

🍱台式滷味拼盤(🤤7/10)

📍茶木
📍沙田鐵路站Citylink1樓39號舖
2018-12-29 401 瀏覽
沙田人多是常識吧。加上晚飯時間,想覓個位子吃頓飯也是難事。眼見茶木排隊的人群比平日少,便與男朋友不作多想等了十多分鐘便入座了。首先送到的是飲料。我點了熱飲,紫薯奶蓋。豐富奶沫包含微微咸香,喝到底還有紫薯顆粒另一杯是黑糖薑母latte薑味相當濃郁,是冬天驅寒的好物呢三杯雞。有蠟燭在底下保溫。然而有點過咸了,滿滿都是生抽與麻油味兒。忘了叫甚麼反正就是牛,挺鬆軟的,很適合配白飯呢,哈哈。最後是奶油酥吐司🍞與我想像中不一樣,本來預期想吃那種甜甜的,牛油與煉乳交織的味道。誰知道是微咸的,像蒜蓉包般有一點值得讚賞的,是侍應都很有禮貌喔
沙田人多是常識吧。
加上晚飯時間,
想覓個位子吃頓飯也是難事。
眼見茶木排隊的人群比平日少,
便與男朋友不作多想

等了十多分鐘便入座了。
首先送到的是飲料。
我點了熱飲,紫薯奶蓋。
豐富奶沫包含微微咸香,
喝到底還有紫薯顆粒

另一杯是黑糖薑母latte
薑味相當濃郁,
是冬天驅寒的好物呢

三杯雞。
有蠟燭在底下保溫。
然而有點過咸了,
滿滿都是生抽與麻油味兒。
忘了叫甚麼

反正就是牛,挺鬆軟的,
很適合配白飯呢,哈哈。

最後是奶油酥吐司🍞
與我想像中不一樣,
本來預期想吃那種甜甜的,
牛油與煉乳交織的味道。
誰知道是微咸的,
像蒜蓉包般

有一點值得讚賞的,
侍應都很有禮貌喔
2018-12-28 245 瀏覽
是日同同事慶聖誕,去左茶木lunch,不過都幾多人等,排隊都等左約二十分鐘先入得。最近,茶木係小丸子主題,所以都有唔少小丸子裝飾同埋一D products,但我唔係小丸子迷,所以冇咩感覺。食物方面,本來想食飯,點知店員話冇哂肉燥飯,甘即係完全唔洗揀飯啦,所以我只好食麵,揀左酥炸雞扒麵,同事揀左蚵嗲肉碎泡飯,再叫多個芝心雞翼share。先講果芝心雞翼先,好有驚喜,炸得好夠脆,芝心令到隻雞翼脹卜卜,賣相唔錯。不過,如果芝士再多D會更正。然後,講個麵,因為同事食飯,好快就上左,但係我果麵都等左幾耐下,要問店員先追到果麵。佢D酥炸雞扒同麵係分開上,甘樣幾好,唔洗驚D雞扒浸淋哂。佢果麵同一般牛肉麵一樣,冇話特別出眾。雞扒炸得夠脆,但食食下會覺得好口乾。整體黎講,因為客多加上飯市,店員真係人手好唔夠,好難先叫到店員過黎落單。

芝心雞翼

酥炸雞扒麵

2018-12-22
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
聖誕節
芝心雞翼
中晒伏!簡直係地獄料理,食左一淡已經反胃,從來未食過咁難食嘅飯,食左兩三淡就放棄左,根本食唔落,我要求唔高,係成日食快餐嘅人,都頂唔順呢種味道,難以形容嘅難食!平時食開香腸肉燥飯,係好好味嘅,但今次見到小丸子竟然出呢樣唸住試下啦,比錢時仲發現要成$128碗,心痛至極!
2018-11-25
外賣自取
2018-11-12 417 瀏覽
好耐無食過茶木喇 食午餐時間都係需要排隊嘅 不過都算排得快 好快就可以入座了😊☺️點了這個台式莎朗肉躁飯 伴菜有半隻鹵水蛋 青瓜粒🥒 仲有啲雪菜?🤔🤔味道超級咸嘅 相反另外兩種伴菜就無咩味道 淡淡的😅😅三塊肉是牛小扒 肉質較韌 烹調嘅時間可能耐左少少 所以係有失望嘅😞😟不過肉躁同飯好好食 味道超夾 可以食哂成個飯架☺️飲品點了小丸子櫻桃西瓜柳丁汁 🍒🍉🍊原來以為會好伏 點知又幾好飲架喎👍🏽👍🏽味道係以西瓜同柳丁為主 櫻桃嘅味道少啲👍🏽🤣所以都幾透心涼同freshhh架😛😝
台式莎朗肉躁飯
小丸子櫻桃西瓜柳丁汁
2018-11-04
20 分鐘 (堂食)
午餐
小丸子櫻桃西瓜柳丁汁
2018-10-24 376 瀏覽
以前食過幾次茶木既甜品都覺得一般,今日見出去沙田做野,又諗唔到食咩 於是黎左呢間茶木分店。同事話牛肉麵好食,咁我就試下啦🤔試左蘿蔔先,幾入味清甜又無根,唔錯牛筋好腍唔會有渣,牛味都ok!雖然得三舊但每舊都好大份好足料👍只係個湯太濃味咸左啲,同埋凍左會有微酸,清啖番少少會更好。

試左蘿蔔先,幾入味清甜又無根,唔錯