餐廳: 茶湯會 (環球大廈)
資訊:

2020-10-25 37 瀏覽
以前香港未有咁多台灣茶飲品牌黑洞已經成日飲茶湯會😗而家發展到有埋小食😯中環旗艦店仲有位坐低慢慢嘆🤗-🔹燕麥觀音拿鐵( $30 )鐵觀音奶茶係黑洞每次必飲‼️茶味甘香 揀無糖更加正😏新推呢個燕麥系列飲到粒粒燕麥 口感十足👅比珍珠又冇咁邪惡😎-🔹爆漿珍珠吐司( $31)創意之作 啱晒貪新鮮嘅黑洞🤓一切開大量珍珠爆出😍吐司入口啖啖煉奶香-🔹香辣吞拿魚吐司 ( $31)想要咸食嘅可以揀吞拿魚吐司😉辣辣地好爽皮👅中間仲加咗蛋皮 好足料✅-P.s. 叫餐比散嗌抵食all day set 飲品+小食都只係$40幾蚊🈹
以前香港未有咁多台灣茶飲品牌
黑洞已經成日飲茶湯會😗
而家發展到有埋小食😯
中環旗艦店仲有位坐低慢慢嘆🤗

🔹燕麥觀音拿鐵( $30 )

鐵觀音奶茶係黑洞每次必飲‼️
茶味甘香 揀無糖更加正😏
新推呢個燕麥系列
飲到粒粒燕麥 口感十足👅
比珍珠又冇咁邪惡😎
🔹爆漿珍珠吐司( $31)

創意之作 啱晒貪新鮮嘅黑洞🤓
一切開大量珍珠爆出😍
吐司入口啖啖煉奶香
🔹香辣吞拿魚吐司 ( $31)

想要咸食嘅可以揀吞拿魚吐司😉
辣辣地好爽皮👅
中間仲加咗蛋皮 好足料✅
P.s. 叫餐比散嗌抵食
all day set 飲品+小食都只係$40幾蚊🈹
2020-10-25 19 瀏覽
嚟自台灣嘅呢間台式飲品店係中環有旗艦店可以坐低慢慢嘆,夠哂chill呢😆🍞爆漿珍珠吐司( $31)呢個吐司真係超級邪惡😈港女我作為珍珠控,認真超級鍾意❤️吐司烘得金黃香脆表面睇同一般嘅吐司冇乜分別...但一切開,澎湃嘅珍珠就大量湧出珍珠份量激❣️多❣️呀❣️食起嚟富奶茶味,香脆煙韌口感幾有層次!🥤新鮮水果茶($32)甜度係固定嘅!雖然未至於好甜...但對於港女我個人口味嚟講,可以再減甜dd!茶底以菠蘿茶為主而且加咗多款新鮮水果🍎🍊🍍入口飲橙香味突出,清爽香甜呢!熱飲暖笠笠,啱哂宜家秋風起飲喔
嚟自台灣嘅呢間台式飲品店係中環有旗艦店
可以坐低慢慢嘆,夠哂chill呢😆

🍞爆漿珍珠吐司( $31)
呢個吐司真係超級邪惡😈
港女我作為珍珠控,認真超級鍾意❤️
吐司烘得金黃香脆
表面睇同一般嘅吐司冇乜分別...
但一切開,澎湃嘅珍珠就大量湧出
珍珠份量激❣️多❣️呀❣️
食起嚟富奶茶味,香脆煙韌
口感幾有層次!

🥤新鮮水果茶($32)
甜度係固定嘅!
雖然未至於好甜...
但對於港女我個人口味嚟講,可以再減甜dd!
茶底以菠蘿茶為主
而且加咗多款新鮮水果🍎🍊🍍
入口飲橙香味突出,清爽香甜呢!
熱飲暖笠笠,啱哂宜家秋風起飲喔
2020-10-24 51 瀏覽
令人打拒不了既珍奶🤤🌟燕麥觀音拿鐵 $30🌟第一次飲加咗燕麥既珍奶,感覺飲完好健康,好啱早餐飲既一款飲品,飲完會有飽腹感,加上鐵觀音做茶底,茶味濃郁,可以醒醒神過來🤩🌟新鮮水果茶 $32🌟裡面加左唔同種類新鮮既水果,有鮮橙、蘋果、熱情果、火龍果、檸檬等等,再配合埋綠茶茶底,酸酸甜甜的,夏天解渴之選👍🏻🌟爆漿珍奶吐司 $31🌟珍奶吐司gimmick十足,就膽粗粗試吓,幾特別,即叫即做,熱辣辣的,吐司裡面搽上珍奶漿,甜甜的,個人建議最好用紙巾墊住先食,因為真係會有爆漿既效果🤣

令人打拒不了既珍奶🤤

🌟燕麥觀音拿鐵 $30🌟

🌟新鮮水果茶 $32🌟

🌟爆漿珍奶吐司 $31🌟

• 新鮮水果茶
  • 爆漿珍奶吐司
2020-10-23 43 瀏覽
行過見到茶湯會有all day set,都幾吸引,叫左份試下。燕麥觀音拿鐵奶味偏濃,茶味好夠香。平時飲開台式飲品都係落珍珠,今次試下燕麥,飲落幾有咬口,而且燕麥具有膳食纖維,食落感覺健康過食珍珠,唔想下下食珍珠咁肥,不妨可以試下轉燕麥,成杯飲品熱量都低啲😂香辣吞拿魚吐司即叫即整,等五分鐘就有得食,隔住個包裝袋都覺得熱辣辣。吐司烘至金黃色,咬落好香脆。入面既吞拿魚沙律份量超多,食到中間會滿瀉,同埋會有少少辣汁,作為一個唔食得辣既人,辣度係完全可以接受既範圍,配埋latte就更加滋味。早餐叫份all day set,加杯拿鐵提神,可以開始新的一天🥳

• 燕麥觀音拿鐵
TP Tea☕️ I love the Spicy Tuna Toast🐟🥪😍..茶湯會,台灣珍奶老牌子,原來已經>30年。能屹立不倒,當中應該有他的原因吧。不過為配合多元化發展,最近都推出左不少新產品,有:小食燒賣、吐司、水果茶等等。.呢間位於中環環球大廈既茶湯會,質素都唔錯,確係輕食之選呢。現點現製,需時但製作用心,值得等待。.ll $45Spicy Tuna Salad Toast🥪有超爆多餡料:熱溶芝士、牛油滑蛋、辣汁吞拿魚,通通加在一起,超豐富又滋味😍。而烘到脆脆既外皮吐司,秋冬吃,幸福感Up。.ll $32Fresh Fruit Tea🍹用上各種新鮮水果:熱情果、百香果、蘋果、檸檬、香橙、火龍果,無糖 天然果甜,都覺得充滿水果香,又甜甜的。.ll $30Oat GieGuan Yin Tea Latte☕️Latte:燕麥香又有咬口,加上煙韌珍珠,帶茶味奶香。喝後滿滿飽肚感。..一杯幸福茶,一份人情味。真的讓我感受到了💕。..×××××ש中環德輔道中19號環球大廈地下C1號舖..

l[香辣吞拿魚吐司]l $45
Spicy Tuna Salad Toast

而烘到脆脆既外皮吐司,秋冬吃,幸福感Up。

l[新鮮水果茶]l $32
Fresh Fruit Tea

l[燕麥鐵觀音拿鐵]l $30
Oat GieGuan Yin Tea Latte

一杯幸福茶,一份人情味。真的讓我感受到了💕。
×××[茶湯會 -TP Tea]×××
©中環德輔道中19號環球大廈地下C1號舖
2020-10-21 42 瀏覽
中上環公司附近好多珍珠奶茶,要突圍而出一啲都唔易,茶湯會單喺中環都有兩間,lunch有時經過都忍唔住飲返杯,比自己一點甜🥤個人都幾鍾意幫襯,飲得出茶味,唔會糖水咁👍🏻唔知係咪最近新推出「燕麥系列」,多份健康❤️🔸燕麥觀音拿鐵 一股清澈茶味湧入味蕾,除咗有煙韌珍珠外仲有粒粒嘅燕麥,多重口感豐富🔸醬爆奶茶吐司成日見人爆漿珍珠吐司,因為飲珍珠奶茶關係,又一於試新嘢,店員友善提醒小心爆漿,果然即叫即整真係好新鮮,小心燙口!
個人都幾鍾意幫襯,飲得出茶味,唔會糖水咁👍🏻
唔知係咪最近新推出「燕麥系列」,多份健康❤️
🔸燕麥觀音拿鐵
🔸醬爆奶茶吐司
2020-10-14
下午茶
2020-10-19 28 瀏覽
新鮮水果茶🥤 $32茶底味道濃,而味道酸酸甜甜,甜度適中,以橙味為主水果份量正常,有蘋果🍎、橙🍊、熱情果等等燕麥拿鐵🥛 第一次試燕麥嘅飲品,燕麥好有咬口,份量都幾多,係好好既珍珠替代品,又健康,甜度適中,下次想冇咁有罪惡感會再飲尼杯爆漿珍奶吐司🍞 $25好熱辣辣,記得攤凍啲先食❗️,珍珠係細細粒但d,除左有小小奶茶味之外,仲有香濃既牛油味為成個多士加分,而且仲有煉奶既味,台式港式combine😝
新鮮水果茶🥤 $32

燕麥拿鐵🥛

爆漿珍奶吐司🍞 $25
  • 珍珠奶茶吐司
2020-10-18 46 瀏覽
係街行到攰,經過見到茶湯會有爆漿toast食🤤鋪頭入面仲有幾個位可以比人坐,可以比客人短暫休息一下,就即刻入左去啦😆爆漿珍奶吐司 $31吐司烘得十分香脆,一咬落去啲珍珠同奶茶醬就即刻湧曬出黎,非常澎湃!甜甜地仲好足料,食落幸福滿滿🥰好想影俾大家睇,但一攞上手嘅時候啲醬不斷流出黎,完全影唔切🤣 值得一試👍燕麥觀音拿鐵(加珍珠 $34)今次試左近期新出嘅產品,平時都幾鍾意飲佢哋嘅觀音拿鐵,因為茶味夠突出,今次加埋燕麥有豐富纖維,夠曬健康,實在係有「營」之選!🥰我仲特登加咗珍珠,煙韌有咬口,飲落口感更加豐富😋-茶湯會 (中環)📍中環德輔道中19號環球大廈地下C1號舖抵食指數:😚😚😚😚/5舔舔脷指數:😚😚😚😚/5

爆漿珍奶吐司 $31

燕麥觀音拿鐵(加珍珠 $34)

茶湯會 (中環)
📍中環德輔道中19號環球大廈地下C1號舖

抵食指數:😚😚😚😚/5
舔舔脷指數:😚😚😚😚/5
2020-10-17 43 瀏覽
珍珠吐司買左外賣 個吐司食食下穿左 d汁跌到成街都係😂 食到好呢hea 但係味道唔錯!有奶茶味既醬再加海量既珍珠 每啖都咬到好多珍珠🤣 建議想試既朋友仔都係堂食好d! 如果早餐個仲有set 跟一杯野飲 都好抵呀!千祈唔好錯過!🥰🥰🥰-水果茶好好味好清新!叫左無糖都仲有好多果糖🥰😍 呢杯野夏天飲真係100分!-紫米紅豆拿鐵呢杯都叫左無甜 但真係 好唔甜🤣🤣 咩味都無咁🤣 但有好多紫米粒粒咬下 個人鐘意水果茶多d🤣
珍珠吐司
水果茶
紫米紅豆拿鐵
2020-10-17 441 瀏覽
好久沒有喝茶湯會了,最近經過見到新出爆漿珍奶吐司好吸引,就忍不住去交錢了!這次叫2杯飲品跟爆漿珍奶吐司!新鮮水果茶 (32元)這個是茶湯會其中幾個特別的用透明杯的飲品。水果茶的茶底是以綠茶為基礎,再加入不同的水果,分別有蘋果,橙,檸檬,火龍果和百香果,喝來酸酸甜甜的,非常解喝,茶喝完以後,還可以把水果吃掉。水果長時間泡左茶中,已經完全入味,變得多汁香甜,十分推薦!燕麥觀音拿鐵 (30元)(+珍珠4元)觀音拿鐵茶底香濃,入口回甘帶點甜味,而且加了鮮奶的關係,喝起來更加幼滑!這杯特別是加了燕麥的,這是最近新推出的產品。燕麥近年來被人稱為超級食物,原因是含有豐富的纖維和蛋白質等對身體健康的物質,現在配上被人說不健康的台式飲品,是不是感覺健康了很多!此外,因為我太喜歡吃珍珠了,所以加配了珍珠!珍珠煮得剛剛好,十分Q彈。每次喝的時候都同時吃到珍珠和燕麥,兩種不同的口感!爆漿珍奶吐司 (31元)終於到我最期待的新品了!吐司是即叫即制的,剛拿到的時候還是非常熱。吐司內層搽了牛油做底味,烤完以後充滿牛油香味,吐司外脆內軟。而內裡的珍奶只能用澎湃來形容,原本想跟朋友一人一半,但實在分不開,所以最後只能我
這次叫2杯飲品跟爆漿珍奶吐司!
新鮮水果茶

燕麥觀音拿鐵 (30元)(+珍珠4元)
燕麥觀音拿鐵

爆漿珍奶吐司 (31元)
終於到我最期待的新品了!吐司是即叫即制的,剛拿到的時候還是非常熱。吐司內層搽了牛油做底味,烤完以後充滿牛油香味,吐司外脆內軟。而內裡的珍奶只能用澎湃來形容,原本想跟朋友一人一半,但實在分不開,所以最後只能我吃光了。一口咬下去珍奶就湧出來,而且不能咬太大口,因為真的會噴出來的!這個真的很適合貪心的人,又想吃吐司,又想喝珍奶,滿足了!
2020-10-16 98 瀏覽
茶湯會是台灣珍珠奶茶品牌,有三十年茶湯底子經驗屬於香港首批開立的過江龍多年屹立不倒,實力可見一班一如既往跟台灣一樣的飲品餐牌亦列出香港的人氣之選以前只有飲料售賣,現在有All Day Set可由四款指定飲品加配多款點心或多款吐司,分三款價錢新鮮水果茶 - $32水果茶採用當季新鮮水果片,有蘋果、橙及火龍果片,還有些百香果籽、檸檬肉粒茶底則是清爽的綠茶,融合起來酸酸甜甜,雙重滋味入喉回甘燕麥觀音拿鐵 - $30鐵觀音的硬頸與鮮奶的溫良,再用豐純濃綿的鮮奶做基底前香甜蜜不膩,後韻是耐人尋味的觀音焙韻底部有很多燕麥片有軟韌口感,濃郁燕麥香氣還有小珍珠味道香甜口感軟彈香辣吞拿魚吐司 - $31四邊密封的烘底飛碟三文治,口感酥脆中間包著滿滿的饀料,使麵包脹起入面有大量吞拿魚及一件玉子燒,帶點微辣更惹味
茶湯會是台灣珍珠奶茶品牌,有三十年茶湯底子經驗
屬於香港首批開立的過江龍
多年屹立不倒,實力可見一班

一如既往跟台灣一樣的飲品餐牌
亦列出香港的人氣之選

以前只有飲料售賣,現在有All Day Set
可由四款指定飲品加配多款點心或多款吐司,分三款價錢
燕麥觀音拿鐵&新鮮水果茶

新鮮水果茶 - $32
茶底則是清爽的綠茶,融合起來酸酸甜甜,雙重滋味入喉回甘

燕麥觀音拿鐵 - $30
鐵觀音的硬頸與鮮奶的溫良,再用豐純濃綿的鮮奶做基底
前香甜蜜不膩,後韻是耐人尋味的觀音焙韻
底部有很多燕麥片有軟韌口感,濃郁燕麥香氣
還有小珍珠味道香甜口感軟彈

香辣吞拿魚吐司 - $31
四邊密封的烘底飛碟三文治,口感酥脆
中間包著滿滿的饀料,使麵包脹起
入面有大量吞拿魚及一件玉子燒,帶點微辣更惹味
2020-10-16
2020-10-15 171 瀏覽
茶湯會的裝潢,有格調的題字常常令我有種高級飲品店的感覺,聽聞他們最近有新出品,所以來了嚐嚐燕麥系列的茶飲令人想起胚芽好立克,我們點的燕麥觀音拿鐵$30+$4珍珠高纖的燕麥片又大顆又多,珍珠不會太韌大小適中,少甜的感覺依然相當不錯,亦很飽肚!水果茶$32竟然有高纖的火龍果熱情果跟橙,蘋果肉在內!有爽脆的熱情果籽口感跟微酸而開胃的果香味道,既開胃又健康香辣吞拿魚吐司$31辣味的吞拿魚配上炒蛋,外皮超爽脆的飛碟包著口感稔軟的吞拿魚炒蛋,配著茶飲,原來可以很正!當早餐非常稱職!

水果茶$32

香辣吞拿魚吐司$31
下午茶
茶湯會有30年茶湯硬底子👍🏻😋❤️,佢哋嘅手調飲品大家都不陌生啦,但原來茶湯會而家唔止有飲品賣,仲有埋小食,吐司、燒賣、粉果、糯米雞等⋯📍新鮮水果茶🍎🍊🍹低卡健康之選,用新鮮水果製造,有粒粒熱情果、蘋果、橙,茶底清香👍🏻😋📍燕麥珍珠觀音拿鐵🍵觀音拿鐵,茶香清香,奶味平衡。珍珠Q彈,大粒燕麥豐富咀嚼口感,飽肚感up👍🏻👍🏻📍香辣吞拿魚吐司🥪熱壓吐司,超級酥脆,超級爆餡,醬汁香辣,吞拿魚量多,厚滑炒蛋,超高蛋白質,100分的輕食🧚🏻‍♀️😆

📍新鮮水果茶🍎🍊🍹

📍燕麥珍珠觀音拿鐵🍵

📍香辣吞拿魚吐司🥪

2K
2020-10-15 31 瀏覽
香港人做嘢 出名節奏快 如果你係中環上班族 做到一頭煙但又要醫肚 可以去茶湯會嚟一個飲品小食grab and go 外賣自取快靚正-🍵#新鮮水果茶 ($32)女仔至愛 蘋果片同鮮橙切片浸喺檸檬茶裏面 果香濃郁 水果味豐富 好飲有益過雜果賓治-🥪#香辣吞拿魚吐司 ($31)飛碟三文治烘得卜卜脆 夾餡飽滿 雖然只係罐頭吞拿魚加沙律醬 裏面仲有蛋白碎 增強口感 整體味道少少辣 咬入口香脆 係人氣食品-🥤#燕麥觀音拿鐵 ($30) 加珍珠 ($4)鐵觀音味嘅珍珠粒Q彈有嚼勁 燕麥非常多 飲到最尾嗰啖都仲食到 chewy又健康 反而唔係太飲到拿鐵味 似奶茶多啲-📍#茶湯會德輔道中19號環球大廈地下C1 號舖

🍵#新鮮水果茶 ($32)

🥪#香辣吞拿魚吐司 ($31)

🥤#燕麥觀音拿鐵 ($30) 加珍珠 ($4)

📍#茶湯會
德輔道中19號環球大廈地下C1 號舖
2020-10-13 32 瀏覽
🍴燕麥觀音拿鐵 HK$30入口茶味唔算濃,但慢慢有回甘,同鮮奶比例剛好,順滑,燕麥煙煙韌韌,代替珍珠更健康,飲完都幾飽。🍴新鮮水果茶 HK$32茶底係清新綠茶,加埋橙、檸檬、蘋果、百香果等酸甜鮮果,幾醒神,雖然無額外加糖,但依然甜左d,可能百香果重手左。🍴香辣吞拿魚吐司 HK$31店員話無晒雞蛋,會補多d吞拿魚,果然均真。飛碟即叫即烘,外層外脆,內裡好熱,真係好多吞拿魚,好足料,但就食唔到辣味。📍茶湯會中環德輔道中19號環球大廈地下C1號舖

🍴燕麥觀音拿鐵 HK$30

🍴新鮮水果茶 HK$32

🍴香辣吞拿魚吐司 HK$31

📍茶湯會
中環德輔道中19號環球大廈地下C1號舖
$46 (宵夜)