餐廳: 茶湯會 (環球大廈)
資訊:

2020-11-07 33 瀏覽
早排朝頭早經過茶湯會😃見到佢哋而家竟然有做套餐就買咗一份黎試吓四十幾就可以有一份多士同嘢飲如果你食燒賣或者糯米雞嗰啲仲平啲添🥰🥰🥰而且佢哋仲新出左燕麥系列嘅飲品我鍾意飲燕麥豆漿紅茶皆因我唔飲奶 用豆漿取替又係一個好選擇🤣🤣🤣唔單止紅茶佢地仲有奶茶同咖啡選擇真係多咗好多而且呢間茶湯會仲有堂食位但因為疫情關係我就冇留喺嗰度食啦性價比都幾高試咗佢哋嘅爆漿珍奶吐司味道真係一流但係就要小心一咬落去好熱好有家用三文治機嗰啲感覺
早排朝頭早經過茶湯會😃
試咗佢哋嘅爆漿珍奶吐司
味道真係一流但係就要小心一咬落去好熱
好有家用三文治機嗰啲感覺

2020-11-06 32 瀏覽
工作到夜深不想食飯太heavy,於是就去茶湯會買珍珠奶茶咬珍珠當晚餐。.去到才知原來茶湯會有賣小吃!最平$35就有燒賣及一杯飲品,$40-$45就有吐司,當一個晚餐或午餐其實都幾抵有得食又可以咬珍珠。.Spicy Tuna Toast 香辣吞拿魚吐司 - 意想不到的好吃!首先好夠熱,麵包焗到黃金色脆脆地,入面吞拿魚勁多,仲有個煎蛋wow! 香辣汁令個吐司更開胃。.新鮮水果茶 - 飲得出的新鮮,好refreshing,帶有生果及茶的鮮香。由不同生果製成,包括百香果、橙、蘋果等等,可以一邊飲茶一邊攝取纖維及維他命。.燕麥觀音拿鐵 - 最近天氣開始轉涼,燕麥系列很適合在這個時候滋補一下。燕麥奶茶加珍珠就是不二之選,有陣陣的麥香,又有鐵觀音的清幽,兩者是意外地夾。我很喜歡茶湯會選用細細粒的珍珠,更加有口感及彈牙。.在環球大廈的茶湯會,還有座位可以一邊欣賞繁忙的街道一邊飲珍珠奶茶呢!

• 燕麥觀音拿鐵
  • 香辣吞拿魚吐司
  • 新鮮水果茶
2020-11-06 33 瀏覽
茶湯會 - 一茶一會茶湯會是源自台灣台中的品牌,提供多款不同的傳統茶品,嚴選高質素的茶葉,調配出獨特的風味,以茶會友,一茶一會。燕麥觀音拿鐵茶湯會最新推出的燕麥系列,有紅茶拿鐵或觀音拿鐵,奶香的拿鐵配上香醇的茶底,再有著燕麥的口感,層次滿滿的一杯茶品。新鮮水果茶以新鮮水果調製,有橙肉、蘋果和熱情果,可以嘗到粒粒果肉,茶底不會太甜,有著水果的原汁原味。爆漿珍珠吐司正方形狀的飛碟吐司,四邊焗得十分香脆,一切開時,名符其實的爆漿珍珠,煙煙韌韌,非常邪惡的小食。
茶湯會 - 一茶一會

燕麥觀音拿鐵

新鮮水果茶

爆漿珍珠吐司

雖然我屋企有部飛碟機!但係懶到而家都未的起心肝整過將爆厚飛碟天氣開始凍,手腳又冰冷啦🥶買番杯燕麥珍珠拿鐵😜茶湯會哥哥問我要唔要試吓珍珠奶茶吐司🤣 我覺得香辣吞拿魚吐司啱我多啲😍😍😍燕麥珍珠拿鐵😜飲完身體都暖暖,茶香奶滑!裏面仲有唔少嘅燕麥同珍珠,珍珠香軟,特別有口感!「香辣吞拿魚吐司」用咗生命麵包夾住💥超級爆漿吞拿魚💥 拎上手熱辣辣!咬落口好香脆,ger落口超級多吞拿魚沙律!仲香辣辣!一份食晒真係好飽肚🤪食完個胃暖粒粒耶!探望完茶湯會哥哥整吐司,我依家知道點樣整啦😝

天氣開始凍,手腳又冰冷啦🥶買番杯燕麥珍珠拿鐵😜

燕麥珍珠拿鐵😜飲完身體都暖暖,茶香奶滑!
裏面仲有唔少嘅燕麥同珍珠,珍珠香軟,特別有口感!

「香辣吞拿魚吐司」
仲香辣辣!一份食晒真係好飽肚🤪食完個胃暖粒粒耶!

探望完茶湯會哥哥整吐司,我依家知道點樣整啦😝
今日同朋友經過中環茶湯會,見到有份好吸睛嘅珍奶吐司,珍珠控嘅我地,二話不說就買黎試 😋!💢新品🍹燕麥觀音拿鐵,加珍珠平時多數飲純茶,原來奶同中式茶都可以咁夾💓 ~鐵觀音加上豐醇濃綿的鮮奶後仍不失茶香,再加上大大粒黎自台灣嘅燕麥🌾,加埋珍珠,好有咬口,茶友一定好鐘意,仲夠曬健康!💢再黎是次Tea Time嘅主角🍞⚫爆漿珍奶吐司平時係IG成日見到台灣iger好多珍珠食品,真係好羡慕,香港好少有得食。所以今次見到就即刻買黎試 ⚫ !飛碟多士入面係滿滿嘅珍奶醬,芝士,珍珠,唔好以為好甜,甜度係剛剛好。不過食嘅時候要好小心,一咬開就好多珍珠加芝士流出黎喇 ! 食落煙煙靭靭,完全滿足曬珍珠控嘅慾望呀!

💢新品
🍹燕麥觀音拿鐵,加珍珠

平時多數飲純茶,原來奶同中式茶都可以咁夾💓 ~

💢再黎是次Tea Time嘅主角
🍞⚫爆漿珍奶吐司

完全滿足曬珍珠控嘅慾望呀!

外賣自取
相比其他地區,中環一向比較少台式飲品店,呢日收工後去開中環,無諗過係地鐵站🚇附近既環球大廈時居然會有間茶湯會,口痕既我就忍唔住走左入去🙈.約6-7年前去台灣遊玩時因台灣朋友推介試過茶湯會既觀音拿鐵已經覺得呢個品牌既品質係茶飲界黎講算係唔錯👍🏻,直到早幾年前佢地過江龍黎左香港,偶爾係街上經過見到都必定會幫襯😋.環球大廈既呢間分店地方比其他分店更為寬敞,店內除咗有張佢地經典既長木凳外,亦有張吧檯可以比客人坐低品嘗佢地既茶飲🥤同小食🥪 呢度有個全日套餐供應,指定4款飲品連埋燒賣、粉果或熱壓吐司等小食介乎35至45蚊,性價比不俗👍🏻******************************✨熱燕麥觀音拿鐵 + 珍珠🌾🥤 ($30+$4)落單時本來想點杯觀音拿鐵加珍珠,店員就建議可以試下佢地既燕麥🌾新系列,一共有豆漿、奶茶同拿鐵5款選擇;由於個人實在太喜歡佢地既鐵觀音,最後要左杯3分甜外加珍珠既熱燕麥觀音拿鐵😛呢度既觀音拿鐵味道係一如既往既出色,茶味夠突出而香醇,至今我都未飲到有其他台式飲品店既鐵觀音係超越過佢地既🧐.原以為燕麥系列係指飲品用燕麥奶去沖製,吸左一啖先知原來係飲品入面加入左原片燕

✨熱燕麥觀音拿鐵 + 珍珠🌾🥤 ($30+$4)

原以為燕麥系列係指飲品用燕麥奶去沖製,吸左一啖先知原來係飲品入面加入左原片燕麥🙈 燕麥片本來就係頗有口感既食物,加埋煙韌既珍珠,兩者令飲品既口感更上一層樓,實在令人意想不到😳
✨香辣吞拿魚吐司🐟🥪 ($31)
晚上7點又見到呢度有吐司🥪供應就決定食返份做晚餐,吐司有爆醬奶茶、爆漿珍奶、香辣吞拿魚同吞拿魚沙律4款口味,考慮到要作為晚餐就揀左相對輕盈同高蛋白質既香辣吞拿魚🐟

呢度既吐司係即叫即製👨🏻‍🍳,拎埋位時望落以為無乜特別,切完先知裡面係爆餡,有吞拿魚🐟、芝士🧀同幾層蛋皮🥚,十分足料🤩
吐司壓至金黃色食落外脆內軟,帶有少少香辣🌶作調味,辣度只係bb辣唔算好勁,新鮮熱辣下食佢感覺頗為惹味,個人認為不論早、午、晚餐都係不錯之選,值得再有下一次😋
👧🏻人均消費:$65
😋味道指數:4/5
💰抵食指數:3.5/5
🪑環境指數:4/5
💁🏻‍♀️服務指數:4/5
👍🏻再訪指數:4/5
📍茶湯會 (環球大廈)
地址:中環德輔道中19號環球大廈地下C1號舖
⏰營業時間:08:00–22:00 (Mon–Fri);
10:00–22:00 (Sat–Sun)
(📍尖沙咀、旺角、鰂魚涌、銅鑼灣、將軍澳亦有分店,營業時間有所不同)
原來中環A出口有間健康茶飲店,晏就飲杯燕麥奶+一份吐司當喺lunch都唔錯!最重要喺出餐夠快!店員細心地將飲品同吐司放喺盤上面,方便拎吖!🥭新鮮水果茶 凍水果茶口味為熱情果味道,預設味道唔太甜都唔錯,仲有蘋果橙火龍果,酸酸甜甜咁咁,夠哂大杯之餘解渴一流😆🥛燕麥觀音珍珠拿鐵 熱 熱杯子會附上杯套,茶味同奶味兩者混合一齊好夾,每口都會飲到粒粒燕麥!珍珠細細粒好煙韌㗎😌🍞吞拿魚吐司🙆🏼‍♀️外脆內軟!外層喺烘過帶有少少焦邊嘅多士,超級脆卜卜,切開一半中間,啲餡慢慢吱出嚟好治癒啊☺️吞拿魚份量都幾多,多士裡面喺浸到入哂味軟淋淋嘅蛋皮,夾埋一齊食嘅話,飽肚又夠份量,當喺lunch夠哂👍🏻👍🏻
原來中環A出口有間健康茶飲店,晏就飲杯燕麥奶+一份吐司

🥭新鮮水果茶 凍

🥛燕麥觀音珍珠拿鐵 熱

🍞吞拿魚吐司
下午茶
2020-11-03 110 瀏覽
難得約咗近來最大熱嘅韓國餐廳Hansik Goo食飯,可惜餐廳要8:30先至有枱,少少時間當然唔好放過,坐低飲杯野。 本來我嘅性格,應該坐低飲酒,但近來好似飲得太過凶狠,嚟緊週末又有萬聖節,不宜飲太多,宜休戰一晚,都係飲杯咖啡或茶就算。 而家冇飛機搭,冇人問你飲咖啡或茶,剛巧經過地鐵站附近嘅茶湯會,咁啱又有位,就坐低飲杯嘢啦。 講開呢間茶湯會,兩次都係撞啱有時間行過飲杯嘢,原來呢間係旗艦店,有眼不識泰山。 見到剛剛出了個新餐單,大家都話Hansik Goo食唔飽,順理成章呢度食少少野。 叫了新鮮水果茶,我真係好耐冇來過茶湯會,應該不是新的,但暖暖的熱水果茶叫人暖在心頭。 太太叫的熱燕麥觀音珍珠拿鐵,完全係好似朝早食麥片咁嘅感覺,呢兩杯熱飲,係絲絲寒意的天氣特別吸引。 由於想吃點東西,看到新的茶湯會熱壓吐司系列,兩種選擇,一個係爆醬珍奶奶吐司,另一個係香辣吞拿魚吐司,我選了後者。 聽呢度嘅員工講,香辣吞拿魚吐司的香辣醬是由台灣過來,同平時食開嘅,感覺新鮮少少,辣醬開胃,而且放在Hansik Goo前更對。 這個點,在較夜吃fine dining和

聽呢度嘅員工講,香辣吞拿魚吐司的香辣醬是由台灣過來,同平時食開嘅,感覺新鮮少少,辣醬開胃,而且放在Hansik Goo前更對。 這個點,在較夜吃fine dining和中環去蒲前的最佳聚腳點。

茶湯會 (環球大廈) 中環德輔道中19號環球大廈地下C1號舖
2020-10-28
茶湯會❤️之前中意飲佢地既豆漿奶茶,覺得味道好夾好正,而今次黎飲左茶湯會最新既燕麥系列飲品,同埋佢地既小食,所以想出po介紹下。呢間茶湯會比起普通台式茶飲店大,仲要有幾個坐可以比人坐低飲野/食野,整體環境幾舒適。menu💁‍♀️燕麥觀音拿鐵加珍珠👍"觀音拿鐵的茶味夠晒突出 加埋燕麥感覺超健康""燕麥份量都幾多 甜度適中唔會太甜"💁‍♀️新鮮水果茶👍"好多唔同種類既水果份量好足 除咗有蘋果,橙,仲有粒粒熱情果,火龍果等新鮮水果"“味道酸酸甜甜 感覺係幾fresh既"💁‍♀️爆漿珍奶吐司👍"吐司焗得好香脆 一咬落去d珍珠係澎湃地湧出來 超足料的喔""內層仲有塗左甜甜地既奶茶醬 好香"
茶湯會❤️

menu

💁‍♀️燕麥觀音拿鐵加珍珠👍
"觀音拿鐵的茶味夠晒突出 加埋燕麥感覺超健康"
"燕麥份量都幾多 甜度適中唔會太甜"

💁‍♀️新鮮水果茶👍
“味道酸酸甜甜 感覺係幾fresh既"

💁‍♀️爆漿珍奶吐司👍
"內層仲有塗左甜甜地既奶茶醬 好香"
2020-10-30 48 瀏覽
我同partner完左活動有d餓,所以就決定食少少野先返去!我地本身都係諗住飲杯野頂下肚,但原來呢度依家有埋輕食,正好乎合我地除左有小食,飲品都推左新系列新推既燕麥系列幾正咁!部份指定飲品加配小食仲可以轉為套餐添!!不過我想試下新既燕麥系列,同事就飲水果茶,所以我地就無跟餐咁點嚕呢度仲有少量坐位,所以我地決定坐低食完先一齊搭車返歸落左order後,店員好快就幫我地製作食品同飲料我地嗌左一份吞拿魚吐司!!!即制既吐司外脆內熱,餡料澎湃,正我既燕麥鐵觀音拿鐵都好好飲~~~飲落有好重既麥味,除左有平日既燕麥,仲有麥米係入面,超有咬口同事都對佢既水果茶表示滿意

除左有小食,飲品都推左新系列

新推既燕麥系列幾正咁!

部份指定飲品加配小食仲可以轉為套餐添!!

呢度仲有少量坐位,所以我地決定坐低食完先一齊搭車返歸

落左order後,店員好快就幫我地製作食品同飲料

我地嗌左一份吞拿魚吐司!!!

即制既吐司外脆內熱,餡料澎湃,正

我既燕麥鐵觀音拿鐵都好好飲~~~

同事都對佢既水果茶表示滿意
2020-10-28 43 瀏覽
今日囡囡好快做完功課👏,有點餓,我哋出咗中環嘅茶湯會食下午茶。tea time都幾多人,食物都等咗一陣。燕麥觀音拿鐵 $30 (加珍珠+4蚊) 新推出嘅飲品,燕麥增添咗口感同飽肚感,加埋珍珠就更有咬口。觀音拿鐵茶香濃郁, 天氣涼涼地飲熱飲好適合。新鮮水果茶 $32 水果茶酸酸甜甜,飲得出水果好新鮮,有火龍果,熱情果,蘋果及橙,我最後連水果都食曬😊爆漿珍奶吐司$25 吐司烘得好香脆,裏面有好多珍珠同埋奶醬,做下午茶剛好👍

燕麥觀音拿鐵 $30 (加珍珠+4蚊)

新鮮水果茶 $32

爆漿珍奶吐司$25

吐司烘得好香脆,裏面有好多珍珠同埋奶醬,做下午茶剛好👍

2020-10-28
  • 爆漿珍奶吐司
知道茶湯會全新推出燕麥系列,即刻同好友黎試試!中環環球大廈分店空間感十足,環境寬敞,附設枱櫈,最岩下午茶時間歎返杯茶飲。燕麥系列有3大主打,包括燕麥豆漿、燕麥奶茶同燕麥拿鐵,總有一款岩口味~最愛茶湯會觀音拿鐵,一於試下佢既燕麥觀音拿鐵,天氣開始涼,揀熱飲就岩哂~特殊茶香飲落香甜順口,粒粒燕麥好有咬口,飲完會有飽足感。好友揀新鮮水果茶,解渴一流,水果新鮮好清甜,甜度適中,飲落順口。餓餓地我地仲加配左個全日輕食套餐,香辣吞拿魚吐司即叫即製熱辣辣,飽肚低脂,營養豐富,下午茶一流。
知道茶湯會全新推出燕麥系列,
即刻同好友黎試試!

中環環球大廈分店空間感十足,
環境寬敞,附設枱櫈,
最岩下午茶時間歎返杯茶飲。

燕麥系列有3大主打,
包括燕麥豆漿、燕麥奶茶同
燕麥拿鐵,總有一款岩口味~

最愛茶湯會觀音拿鐵,
一於試下佢既燕麥觀音拿鐵,
天氣開始涼,揀熱飲就岩哂~
特殊茶香飲落香甜順口,
粒粒燕麥好有咬口,飲完會有飽足感。

好友揀新鮮水果茶,解渴一流,
水果新鮮好清甜,甜度適中,飲落順口。

餓餓地我地仲加配左個全日輕食套餐,
香辣吞拿魚吐司即叫即製熱辣辣,
飽肚低脂,營養豐富,下午茶一流。

2020-10-23
下午茶
2020-10-26 35 瀏覽
最近終於有秋天嘅感覺特別想飲暖笠笠嘅嘢飲~試咗茶湯會呢款燕麥觀音拿鐵佢地本來款珍珠觀音拿鐵就出名好飲 加咗燕麥更加香更加有口感份量好多好好咬 仲要好啱熱飲套餐包埋嘅珍珠吐司真係勁爆漿可以睇第一張相 有滿滿嘅珍珠 ‧˚₊*̥(∗︎*⁰͈꒨⁰͈)‧˚₊*̥食落去好似一邊食飛碟一邊飲珍珠奶茶咁佢地仲有啲all day set有一杯嘢飲一份輕食都係五十蚊內加有位坐中環嚟講真係幾抵( ´・ᴗ・` ) 𓏲𓏱𓏭𓏭 燕麥觀音拿鐵 $30爆漿珍奶吐司 $25
最近終於有秋天嘅感覺
特別想飲暖笠笠嘅嘢飲~
試咗茶湯會呢款燕麥觀音拿鐵
佢地本來款珍珠觀音拿鐵就出名好飲 加咗燕麥更加香更加有口感
份量好多好好咬 仲要好啱熱飲
套餐包埋嘅珍珠吐司真係勁爆漿
食落去好似一邊食飛碟一邊飲珍珠奶茶咁
佢地仲有啲all day set有一杯嘢飲一份輕食
都係五十蚊內加有位坐
中環嚟講真係幾抵( ´・ᴗ・` )
𓏲𓏱𓏭𓏭
燕麥觀音拿鐵 $30
爆漿珍奶吐司 $25

呢間中環店 裝修好有特色😍周圍都貼上茶湯會既歷史、對選茶業既執著等等🤣店鋪仲有幾個位 可以坐低慢慢睇慢慢飲🥰新鮮水果茶 $32 推薦✅好豐富嘅新鮮水果🥭🍏🍋🍍🍉配搭埋個口感真係好fresh ar🤩茶底好濃郁 但唔會過甜 唔會太澀🤓簡直係完美啊😳燕麥觀音拿鐵加珍珠$34新品系列❗️第一次試燕麥既飲品㊙️飲落去 味道好創新🤪 又有茶味又有拿鐵味而且一路飲 一路可以食到珍珠+燕麥😙香辣吞拿魚吐司🍞$31新鮮即製既吐司😋 又香脆又鬆軟😃呑拿魚 有少少辣味 調味一流啊🤓
呢間中環店 裝修好有特色😍
周圍都貼上茶湯會既歷史、
對選茶業既執著等等🤣

香辣吞拿魚吐司🍞$31
新鮮即製既吐司😋 又香脆又鬆軟😃
呑拿魚 有少少辣味 調味一流啊🤓
  • 新鮮水果茶
最近看到其他foodie推介茶湯會新推岀的爆醬珍奶吐司,一見到滿滿的珍珠就覺得好吸引😍立即找機會來嚐嚐!👉🏻食物: 4/5▪️爆醬珍奶吐司超邪惡之選😈 吐司外層烤得香脆,中間珍珠超足料,吃極都吃不完🤣中間爆漿有芝士和煉奶味道,頗香甜。建議堂食最佳,因為吐司最香脆!而且爆醬效果實在太驚人🤣左邊咬一口,右邊就會溢岀來,無時無刻都吃得很小心,千萬不要在路邊吃🙈▪️燕麥觀音拿鐵能喝到一粒粒燕麥、有咬口,拿鐵奶味比較重。▪️新鮮水果茶走甜都有甜味,所以怕甜一族記得點少甜。水果茶入口偏向酸味較重,清新解膩。

👉🏻食物: 4/5

▪️爆醬珍奶吐司

▪️燕麥觀音拿鐵
能喝到一粒粒燕麥、有咬口,拿鐵奶味比較重。

▪️新鮮水果茶