朋友強烈推介茶狼,見到APM開咗新袍當然要去試吓啦,晚飯後諗住去買杯嘢飲,見到水牌寫住C 樓層,其實就係地下大堂,行咗一圈都見唔到,原來係靠近行去地鐵站天橋之前嗰個鋪位,位置都幾隱蔽。點野飲係喺門口,再行入鋪內攞野飲,鋪頭入邊有啲座位裝修格局不錯。點左蜜瓜奶蓋,入邊真係有一粒粒蜜瓜肉,但略嫌蜜瓜味有啲淡, 奶個味道不錯亦好幼滑,值得一讚係甜度適中不會太過甜膩。點野飲時候亦有一個小插曲,話說我哋本來想點最出名嘅甘蔗,我都未講完個嘢飲名,take order 個staff 就好惡咁講賣晒!咁我哋再睇下轉咩其他嘢飲啦,佢表現極度不耐煩,因為我哋阻住佢玩手機,好喇咁我哋轉咗做蜜瓜,一樣都係未講完佢就喝我俾錢💰,其實我哋本來想再點多杯紫薯試吓,但佢用咁惡劣嘅態度去催促我哋俾錢,搞到我地興興地都已經冇心情再叫其他嘢,好似我哋黎叫嘢飲係我哋做錯d咁。。。莫名其妙🤷🏻‍♀️ 買杯嘢飲竟然會被如此對待,更好飲都未必會再幫襯😔
2019-01-15
5 分鐘 (堂食)
$45 (其他)
2019-01-20 104 瀏覽
今天行街經過APM同一位台灣朋友去試吓呢間茶狼佢知道係香港本土飲品店,都覺得好興奮想試吓叫左杯西柚白露茉莉茶半糖飲落味道好清新茉莉茶底真心好飲,有餘香同西柚出奇地夾飲完就食西柚嘩好酸😂台灣朋友話番到台灣會介紹比其他人,因為佢都話好好飲!
今天行街經過APM
同一位台灣朋友去試吓呢間茶狼
佢知道係香港本土飲品店,都覺得好興奮想試吓
叫左杯西柚白露茉莉茶
半糖
飲落味道好清新
茉莉茶底真心好飲,有餘香
同西柚出奇地夾
飲完就食西柚

好酸😂
台灣朋友話番到台灣會介紹比其他人,因為佢都話好好飲!
2019-01-16 109 瀏覽
又有新台式飲品開咗, 當然第一時間去試啦~飲奶蓋系列會肥, 而且太飽肚, 開頭都係諗住試水果茶, 但睇睇下, 竟然有個叫珠珠甘蔗青茶, 好似冇咁肥, 又有其他台式飲品冇的甘蔗, 於是就試呢個~排隊人數唔算多, 但每個人都唔只買一杯飲品, 所以由排隊落單到拎走, 都差不多15分鐘, 已經唔係排哂長龍都要等咁耐, 真係不敢想像如果多人時, 究竟要等幾耐?入面都有好幾張枱可以堂飲, 而且d櫈仲好得意, 有d狼尾, 當個人坐上去就啱啱好, 而沖嘢飲的地方都係隔住塊玻璃, 可以見到沖茶過程, 但又唔會比街外人污染到~我杯珠珠甘蔗青茶係無糖無冰, 夠哂原汁原味, 咁先試到佢甘蔗味唔夠, 青茶味又太草青, 雖然d珠珠都算Q, 但都係硬咗少少, 都係一芳果d夠烟un~全部飲管或者用具都係自助, 自己要邊樣執邊樣, 如果叫得多杯, 真係慢慢一杯一杯咁用只狼塞住個杯口~
又有新台式飲品開咗, 當然第一時間去試啦~

珠珠甘蔗青茶

2019-01-11
15 分鐘 (外賣自取)
2019-01-06 203 瀏覽
APM 新開呢間, 有位坐..朋友特登過黎試,哈~原本佢想試紫薯, 點知揀緊時又畀我影響左..最後兩個都叫埋同一款.日本蜜瓜梔子花奶蓋茶. $45呢度前身既日式蛋糕店都有好多位, 但呢度新開後座位少左又窄左.其實可以再放多D 位, 唔好哂左咁貴租嘛~杯野唔錯好清新, 不過奶蓋應該唔係我朋友黎, 下次都係唔好要奶蓋好D~呢度有OPEN KITCHEN 可以望下D 人整野, 又有CAKE 嗌, 可以坐底HEA 下都唔錯.畢竟成50蚊一杯野, 有得堂食坐下點都化算過羅住通街行~
APM 新開呢間, 有位坐..

朋友特登過黎試,哈~
原本佢想試紫薯, 點知揀緊時又畀我影響左..

最後兩個都叫埋同一款.
日本蜜瓜梔子花奶蓋茶. $45

其實可以再放多D 位, 唔好哂左咁貴租嘛~

畢竟成50蚊一杯野, 有得堂食坐下點都化算過羅住通街行~
2019-01-01 164 瀏覽
Went past and saw the new Pumpkin drink so decided to give it a try.There is Pumpkin Fresh Milk Black Tea or Pumpkin Fresh Milk Black Tea with Milk capI normally get the  Milk cap but these days most of the milk caps/cheese caps stink because they have gone off so decided not to waste money and risk getting one that had gone off.There is a lot of pumpkin puree at the bottom so you have to mix it together properly.Despite ordering it less sweet, it was still damn sweet.The worst thing was the mil

The worst thing was the milk had gone off.
2018-12-31 91 瀏覽
今日天氣咁凍,緊係買杯暖既野飲,暖下個胃。我就買左杯少甜鮮甘蔗青茶。估唔到都幾好飲,有淡淡既茶香味,但又唔會搶左蔗既甜味。不過少甜已經好夠甜,唔知正常會唔會好甜?
今日天氣咁凍,緊係買杯暖既野飲,暖下個胃。
2018-12-29
8 分鐘 (堂食)
2018-12-30 68 瀏覽
前兩日飲蔗汁,今日就飲蔗茶。近排好興飲奶蓋,其實我想試奶蓋,無奈我先生玻璃肚,唯有遷就佢。不過呢杯鮮甘蔗茶竟然有意外驚喜,淡淡既甘蔗味與茶味非常配合。我先生話會再encore。
前兩日飲蔗汁,今日就飲蔗茶。
2018-12-28
5 分鐘 (堂食)
2018-12-20 209 瀏覽
整體價錢偏高。茶類選擇也很多装修簡约年青化。可選擇外賣或坐在店內慢歎。甜度:正常:100%少糖:70%微糖:30%冇糖:0%冰量:正常:100%少冰:60%冇冰:0%一般台灣茶葉系列平均每杯$2x,而芝士奶蓋,果茶系列平均每杯都要$3x~$4x。由11:00am ~6:00pm有買一送一的優惠,變相抵飲。冬日有幾款限定飲品: ~京都抹茶奶蓋 ~紅豆,鮮奶碳焙、烏龍茶 ~紫薯 ,鮮奶碳焙烏龍茶奶蓋全線任選任何飲品也買一送一,可選不同價錢及同種類的飲品自助架内攞放纸巾,飲管,奶蓋塞,外賣袋…選了凍鮮甘蔗奶蓋青茶,少糖,少冰。及暖紫薯烏龍茶奶蓋 ,少糖。一向是芝士奶蓋控的我,在寒冬的日子,品嘗我喜愛的紫薯再加芝士奶和清香的烏龍茶。真是人生一大樂事
整體價錢偏高。茶類選擇也很多

装修簡约年青化。可選擇外賣或坐在店內慢歎。

甜度:

正常:100%
少冰:60%
冇冰:0%

一般台灣茶葉系列平均每杯$2x,
而芝士奶蓋,果茶系列平均每杯都要$3x~$4x。

冬日有幾款限定飲品:
~京都抹茶奶蓋
~紅豆,鮮奶碳焙、烏龍茶
~紫薯 ,鮮奶碳焙烏龍茶奶蓋

全線任選任何飲品也買一送一,可選不同價錢及同種類的飲品

自助架内攞放纸巾,飲管,奶蓋塞,外賣袋…

選了

凍鮮甘蔗奶蓋青茶,少糖,少冰。

暖紫薯烏龍茶奶蓋 ,少糖。
真是人生一大樂事

2018-12-17 202 瀏覽
Weather gets a bit cooler and the best thing to have is a hot cup of tea. Much to my surprise, Cha Long offers hot versions of their teas as well!They have two that I was interested in trying. Both used four seasons tea and black golgi berries. But one had ginger, the other not. I ended up getting the Chrysanthemum Lemon Black Golgi Berries Four Seasons Cha ($30). It was served hot in that plastic cup. I guess the cup is heat proof. I was expecting it to be in a paper cup like most places serve

I ended up getting the Chrysanthemum Lemon Black Golgi Berries Four Seasons Cha ($30). It was served hot in that plastic cup. I guess the cup is heat proof. I was expecting it to be in a paper cup like most places serve their hot drinks. Not only was there some golgi berries floating about, there was a slice of lemon and grapefruit. Fairly good drink. It was warmed myself up. The right amount of sweetness as well.

2018-12-12
5 分鐘 (外賣自取)
2018-12-15 127 瀏覽
茶狼喺香港都開咗幾間分店,仲新?咪就係因為佢地喺觀塘開左全新概念店,順便推出冬季特飲~紫薯鮮奶碳焙烏龍奶蓋茶 $35 肥妹指數:🙆🏼‍♀️🙆🏼‍♀️🙆🏼‍♀️🙆🏼‍♀️🙆🏼‍♀️今次我試咗佢其中一款熱飲-紫薯鮮奶碳焙烏龍奶蓋茶,其實佢仲有個綠茶奶蓋口味,不過我都係prefer紫薯多D~見到白色+紫色呢個配搭真係好吸引~店員提我要攪勻先飲,的確係要認真攪,因為裡面真係有好多紫薯,仲可以咬到添!雖然我叫咗無糖,但濃滑鮮奶+自身帶甜嘅紫薯已經好夠味道,加上暖暖嘅溫度,飲完個人真係暖立立~重點係份量調配得剛剛好,絕對唔伏!

2018-12-10 153 瀏覽
係一間餐廳食完lunch好口渴但係又唔想飲嗰度啲嘢因為淨係得汽水所以就嚟咗茶狼 呢一間係有位坐嘅大概十個位唔算多 我排隊買野時唔算多人,所以唔洗等好耐 我就叫左紫薯奶烏龍茶,微糖,姐係30%,但其實應該都要叫無糖,因為都比較甜唔知係咪因為佢本身紫薯有啲甜 杯嘢係幾好飲嘅。因為本身有紫薯味又有茶味,味道出奇地夾 而且佢的紫薯係係有口感,唔會係全部都液體雖然我叫熱嘅,但佢都只係暖唔係十分熱 佢仲有其他都係冬天限定嘅 好似士多啤梨茉莉茶 仲有其他都好想試所以大家不妨可以去飲下

唔知係咪因為佢本身紫薯有啲甜
雖然我叫熱嘅,但佢都只係暖唔係十分熱
呢間”茶狼”係我朋友強烈推薦的,其實之前都冇咩聽過😅但我朋友又講到咁好飲,搞到真係好想試下😂咁岩觀塘新開左,於是決定放工去APM度試試先🙆‍♀️我平日夜晚去,就唔算太多人既。因為我朋友話呢間既芝士奶蓋好好飲,所以就叫左杯碳焙烏龍奶蓋茶🤗其實我見佢既menu仲有水果茶、泡茶個種,都幾多選擇!呢個碳焙烏龍奶蓋茶真係好好好好飲🥳係係香港黎講最接近喜茶既味道😍真係好幸福!佢上面層芝士奶蓋好滑好滑,平時出面飲個種冇咁好既可能會上面層芝士奶蓋入口時會有少少酸味,但佢呢個係完全冇,相反有濃濃既芝士味,超喜歡的,讚好👍🏼👍🏼再加上佢個烏龍茶底都好濃,同上面層芝士奶蓋完全match到🤩整體來說真係可以試下呢間既芝士奶蓋系列,係會帶來驚喜的!
碳焙烏龍奶蓋茶

2018-12-06
碳焙烏龍奶蓋茶
2018-12-05 136 瀏覽
內地興起芝士奶蓋熱潮之後,香港台式飲料店紛紛都加入咗呢個題材,曾經我試過一間芝士奶蓋茶,口感味道太差之後,都唔敢再喺香港飲🙈 有日喺APM行街見到新開咗間茶狼,個名好有趣,而且店內裝潢設計幾有風格幾型,張櫈仲有條狼尾巴,好得意!望下個餐牌,見到有芝士奶蓋系列,心郁郁想試下,就比個機會你啦😉!🔹凍碳焙烏龍奶蓋茶 $30要咗杯少糖少冰,茶底好香濃烏龍味,再飲一啖杯面嘅芝士奶蓋,OK喎!芝士奶蓋好香滑,唔會話太膩同太奶味重,但又保留到芝士濃香味,味道剛剛好,配埋茶飲一流! 男朋友麻麻地芝士奶蓋都接受到,呢間令我對香港芝士奶蓋改觀了,會再Encore!📍茶狼 觀塘觀塘道418號創紀之城五期apm大堂層C-41號舖..環境分數:8/10食物分數:8/10Encore分數:8.5/10

🔹凍碳焙烏龍奶蓋茶 $30

📍茶狼
觀塘觀塘道418號創紀之城五期apm大堂層C-41號舖

環境分數:8/10
食物分數:8/10
Encore分數:8.5/10
2018-12-02 110 瀏覽
今天剛剛運動後,出了一身汗,經過了APM想買杯飲品解渴時,看到茶狼已經開張了,所以決定嘗試一下茶狼的飲品。選了很久之後,決定買一杯蜜瓜梔子花奶蓋茶$45(少甜少冰),飲品一到手時,看到它的賣相很吸引,滿心期待試飲時,立即感覺好像中伏一樣,沒有太大蜜瓜味,奶蓋份量亦不多,但勉強也可以解渴。總括而言,蜜瓜梔子花奶蓋茶價錢有點偏高,而且不太合乎性價比。雖然如此,下次再經過的時候,也會嘗試其他產品,希望其他產品會令到我有驚喜。
蜜瓜梔子花奶蓋茶
外賣自取
2018-11-12 303 瀏覽
係一芳仲未開而又想似水果茶既情況下,膽粗粗試下茶狼既水果四季春。今次只係微糖,但都好似飲緊走糖咁,睇泥個甜度掌握未係太穩定。熱情果核直頭無熱情果應有既香味同酸味,夾硬咬碎之後吞仲要刮喉。睇泥一芳既甜係有佢既道理呀值得一讚係原來入面個bar位都可以落單,見到出面落緊一頁紙既order就記得「鼠」入去啦。佢d cheesecake又係做得唔錯,畢業係美心,但卷蛋就太乾。如果想試埋佢d cake,不妨叫埋野飲,會有優惠架!

水果四季春
2018-11-12