2022-09-23 206 瀏覽
經過大埔墟,見到間新開嘅茶記叫「茶舍」,見到新開裝修都唔錯,諗住去試下個早餐,點知好失望。餐廳都係用「QR CODE」落單,我地點咗個鮮茄午餐肉通粉$38配炒蛋火腿丹麥酥包凍檸茶+$3🥚炒蛋火腿丹麥酥包火腿炒滑蛋都還可以,丹麥酥包就正正常常。🥤凍檸茶完全無茶味,淡如無味。🍝鮮茄午餐肉米粉午餐肉粒粒厚切,鮮茄湯好淡微酸,米粉冇味。朋友點咗個🍝白汁粟米雞肉扁意粉,個湯底都係偏淡。☕️茶走又係勁淡,好似唔用鍊奶用淡奶咁。總結:冇下次。

配炒蛋火腿丹麥酥包
凍檸茶+$3

🥚炒蛋火腿丹麥酥包
火腿炒滑蛋都還可以,丹麥酥包就正正常常。

🥤凍檸茶
完全無茶味,淡如無味。

🍝鮮茄午餐肉米粉
午餐肉粒粒厚切,鮮茄湯好淡微酸,米粉冇味。

朋友點咗個
🍝白汁粟米雞肉扁意粉,
個湯底都係偏淡。

☕️茶走
又係勁淡,好似唔用鍊奶用淡奶咁。

總結:冇下次。
2022-09-23
早餐
2022-09-22 142 瀏覽
在假期經過時,正好看到以前中心點的位置換了間新餐廳,之前來旁邊的所以甜時就留意到了……我還記得那滲汁的心太軟。既然經過了,就試試吧。我是11:30左右進內,當時店𥚃已經坐滿了人,不過一個人來倒不用等很久,這就是單身的好處。這裡可以用手機點單,不過不明白為何要分午餐AB,明明一點分別的用處也沒有,查找起來特別麻煩,而且沒有照片,點餐時最好跟著餐牌的照片。這是我等了20分鐘的菠蘿鮮茄三重芝士焗豬扒飯($56),味道不錯,就是豬扒不如照片大,另外那些飯很軟,就像珍珠米一樣沒口感,如果飯硬身一些會更好。這個冬陰公雞肉比薩($68)我足足等了40多分鐘才來,可不只有我是特例,我對面的情侶也等了半小時才來,叫比薩的人要有心理準備。這個比薩我是不建議的,不只是等待時間,這個比薩除了有股冬陰公的酸辣味外,還時老樣子的菠蘿蘑菇洋蔥芝士栗米,沒其他冬陰公的地方,不如叫冬陰公醬雞肉比薩更合適。還有上頭那根草真的很礙事,擺在上邊也不好看,甚至有種他們是不是隨便放條草上去算了,還不如放些小香草更美觀,也不會浪費掉,再不然切丁灑上去也行。另外冬陰公跟比薩,比薩跟冬陰公的味道是真的不搭。最後當然是甜品,我怎可能不點
既然經過了,就試試吧。
菠蘿鮮茄三層芝士焗豬扒飯

冬陰公雞肉比薩
另外冬陰公跟比薩,比薩跟冬陰公的味道是真的不搭。
柚子芝士蛋糕&意大利栗子法式布郎尼
最後當然是甜品,我怎可能不點點品,不然我的肚腩是那來。
我點的是柚子芝士蛋糕($21)和意大利栗子法式布郎尼($26,又意大利又法國,你是那邊的),跟餐價$16。
柚子芝士蛋糕有柚子的淡香,然後大半都時芝士味,口感不太滑,考慮到價錢不過不失。
栗子布郎尼的表面很干,和內裡柔軟的蛋糕很不搭配,如果不是跟餐真不值。
而且不知是不是和牛角包放在一個雪櫃,沒有蛋糕店𥚃的冰凍感,有些溫暖的蛋糕口感實在有些怪異。
總之就是不過不失,可以一試,畢竟沒有加一還算是優點,但別期待,如果沒空餘時間就別點焗餐和比薩。
2022-09-12
5 分鐘 (堂食)
菠蘿鮮茄三層芝士焗豬扒飯
2022-09-15 148 瀏覽
早排見開咗間新茶餐廳,正所謂新屎坑三日香,鬼死咁多人,近排開始冇乜人,又咁啱到下午茶時間就去一試。叫咗個白搭自選(炸魚柳一口西多士,凍奶茶)。先試一口西多,見到所有醬料已經落好晒,好處唔使自己搞,但個口味唔啱/加多加少就冇辦法。食落去其實唔食一口、係一口半(男人口)。如果細3至5成就真係一口!再試魚柳唔熱唔大塊,炸得都ok ,魚肉嫩口,還可以!凍奶茶正常!$45蚊收費,認為偏高,如減去新鋪新裝修(7,8蚊)。在$40蚊樓下就抵食!
叫咗個白搭自選(炸魚柳一口西多士,凍奶茶)。
。如果細3至5成就真係一口!
下午茶
2022-09-15
下午茶
坦白講,食物係最最最失敗之處,本來諗住輕鬆食個茶餐,點知啲好簡單既野佢可以攪到唔好味兼偷工減料,食左幾樣野,只有個沙律叫正常,但都係太多醋唔健康,個炸薯條同花生醬西多好似唔用技巧,諗住油炸佢就冇事,佢全部燶哂垃圾哂,麵包邊全部唔駛入口,薯條每一條都炸到好似老麥勁細條果啲得脆冇哂薯味同咬口既質地,個肉醬麵同杯華田又勁孤寒用料極少,真心唔推介兼冇下次會黎食至於其他方面,員工服務態度良好友善既,裝修係美觀舒服既,不過偽Cafe梳化坐得唔舒服,想親自試下既話,坐卡位及普通位相信較好

2022-09-04
10 分鐘 (堂食)
2022-09-02 175 瀏覽
大埔墟大明里開咗一間新嘅茶餐廳,見裝修都幾新穎🌿所以就過嚟試一下臨近2:00已經有好多人喺門口等下午茶☕️,餐廳入面都已經坐滿晒人坐低其實見到啲嘢食都幾大份,所以都滿心期待😚。我同朋友一人叫咗一個下午茶餐,朋友叫咗個蕃茄通粉配魚柳而我呢就叫咗個牛角包鹹牛肉炒蛋朋友個蕃茄通粉配魚柳份量比較細,名副其實嘅下午茶份量🤣🤣但係都要成$42,凍飲加$3我呢個咸牛肉炒蛋牛角包個炒蛋炒得好滑不過個牛角包就有啲冧身。唔知店舖新開係咪太多人,我覺得個地板就唔係太乾淨,有食物殘渣在地下🫣🫣

2022-09-02 52 瀏覽
路經望落店面裝修唔錯乾淨就去買個外賣早餐返去公司食,由買外賣到食完後得出兩個總結。1。一位年輕女侍應態度好唔友善,可能佢果日心情唔好加上我運氣唔好所以變左佢出氣袋。買個外賣都估唔到要受氣,各位想考驗自已EQ同情緒控制可以去踩線試試。2.我叫左一個早餐返到去打開望落賣相都幾吸引,裡面其中有一塊雞排外面金黃色滿懷期待放落口。咬到一半發覺唔對路愈食愈難咬拎開一睇大半未熟。由於公司同餐廳有一大段距離所以亦無打算再去投訴同拎去換。奉勸如果想挑戰自已個胃同腸道亦可以一試!

2022-09-01
15 分鐘 (外賣自取)
2022-08-27 210 瀏覽
新開店,試完一次,無下次。大埔食早餐的地方大把。唔須要在1間新開冷氣不足的cafe, 滴住汗無了期去等水準超普通的早餐。不值得,吃了一肚氣及一身汗。咖啡燶,蕃茄湯淡,及追了2次單。
2022-08-20 250 瀏覽
新開張多人排隊,過嚟試試佢😋n🌟柚子雞翼到九月中like佢哋社交平台page就可以送兩隻雞翼,熱辣辣雞翼,食完有陣陣柚子味👍🏿好食🌟香煎豬扒蛋包飯賣相幾唔錯,可惜爭緊啲汁,下低白飯完全冇汁,變得勁光有啲難入口,豬扒大大塊!味道唔錯。蛋有少少太熟,冇咗蛋包飯滑滑嘅口感。🌟蕃茄芝士焗牛舌超大份,亦都有好多芝士。雖然我冇乜所謂,但啲牛舌個賣相就有啲奇怪😂有脷胎係上面👀 煮得好腍👌🏿🌟芒果特飲俾佢個餐單個賣相吸引到,點知完全冇失望,勁多芒果!超滿足🌟海賊王凍飲杯可能老闆係海賊王fans😂凍飲鐵杯上,正!概括而言,味道唔錯嘢食都OK,唯一缺點上飲品比較慢,吹左兩次先上晒🤔不過我覺得飲補返分,真心推介芒果特飲😋🤤可能純粹會為咗杯飲品而入嚟食😂
新開張多人排隊,過嚟試試佢😋n

🌟柚子雞翼

🌟香煎豬扒蛋包飯
蛋有少少太熟,冇咗蛋包飯滑滑嘅口感。

🌟蕃茄芝士焗牛舌
超大份,亦都有好多芝士。

🌟芒果特飲
俾佢個餐單個賣相吸引到,點知完全冇失望,勁多芒果!超滿足

🌟海賊王凍飲杯
可能老闆係海賊王fans😂凍飲鐵杯上,正!

2022-08-15 171 瀏覽
第一次光顧食物環境都OK,可惜第二次第三次幫襯水準走下坡。第二次嘅堂食唔得,堂食送嘅柚子雞翼;雞翼入面有血紅色同埋咬到一半肉見到半生熟,唔明點解咁樣都可以拎比客人食。第三次今次外賣食物真係唔得,今次沙嗲牛肉嘅牛肉有微酸🤮😑外賣仲要我等咗九個字有多,外賣只得我一個人喺出面等,早餐食客得嗰三分之一,我眼見佢哋舖頭嘅侍應人數係足夠,但佢哋做嘢真係好Hea,我見唔對路,就入去問吓我嘅外賣得未,我離遠見到佢哋廚房枱,一早已經放咗碗外賣,但我見其他侍應已經喺嗰度都冇人理,淨係掛住出餐,其中一個隻眼望一望我冇理到我,行埋去收銀度企,當時又冇客離開去找數,真係當外賣嗰啲人唔係生意😤!富臨嘅hi tea冇下次冇下次~~
第一次光顧食物環境都OK,可惜第二次第三次幫襯水準走下坡。
富臨嘅hi tea冇下次冇下次~~
2022-08-15
60 分鐘 (外賣自取)
$40 (早餐)
2022-08-12 321 瀏覽
今天非常大雨,食飯時間撞正黃雨,又肚餓,在大埔墟周圍搵嘢食開餐。見到這間新開的「Hi Tea」好似幾吸引,於是入去試下。走的是日式茶記的路線,環境都光猛乾淨,叫了一個午餐-斧頭扒煎蛋飯,$58,凍咖啡加3元。其實即係豬扒煎蛋飯啫。like咗佢個社交平台就即時送兩隻有子雞翼,味道都唔錯,份量都好足夠,不過隻蛋煎得唔係幾靚,有啲失敗。打包外賣咗個鰻魚滑蛋飯,味道都不過不失。我見到啲早餐都好唔錯,搵日都會去再試下。
我見到啲早餐都好唔錯,搵日都會去再試下。
2022-08-12
  • 斧頭扒煎蛋飯
2022-08-06 324 瀏覽
恭喜晒今日開業,我同老婆走嚟試吓。店內裝修簡潔、闊落、明亮、舒服,尤其是有幾張矮梳化,下午茶嚟Hea下一定好舒服。今日剛剛開張,運作尚算暢順,所有服務員嘅服務態度都好好。我叫咗個焗豬扒飯,太太叫過卡邦尼長通粉,食物夠晒熱,味道唔錯,份量充足,我杯奶茶就尚有進步空間,唔夠奶,茶膽老咗啲,可能第一日開張,想將所有嘢預早準備好,以至茶膽煲老咗。我見到餐牌上有龍蝦湯系列,例如有龍蝦海鮮飯/意粉,還有一些有半隻波士頓龍蝦嘅餐,價錢合理,搵日再試。
2022-08-06