一句說話總結【茶芝味芝士宇治抺茶】葵涌廣場內的台式飲品店可謂五花八門日新月異要搵一間岩口味都唔係一件易事每日試飲一間起碼都要試一個月先試得完好彩我近水樓台可以經常幫襯終於俾我搵到一杯我認為係全港最好飲的芝士宇治抺茶沒有之一定一定要去買芝士奶蓋加宇治抺茶其餘加Oreo是多餘的LessIsMore佔三份一杯的芝士濃厚軟滑呷第一口已經非常難忘加上濃濃的宇治抺茶絕對係我飲過最好飲的一杯台式飲品但唔好試其他因為未夠水準。

茶芝味芝士宇治抺茶

一句說話總結【茶芝味芝士宇治抺茶】

茶芝味芝士宇治抺茶
  • 茶芝味宇治抺茶
2018-07-20 260 瀏覽
呢間茶芝味 係妹妹話好飲 而推薦我試Well~但店面 無人ge如事者 我地睇埋menu. 先跟手㩒左檯面上個叮鈴我就叫左芝士宇治抹茶(少冰) 而妹妹就叫純玫瑰烏龍茶(全走)不過我 覺得 店員 可以俾dd笑容 同講野可以有尾音 咁樣會好d我都明得一個人做野係辛苦但都可以笑下 ge我地等左。5mins左右la因為得一個人做野 呢杯芝士宇治抹茶topping唔算好重芝士味但個topping打得很厚身同埋夠綿密 仲有 dd. 鹹味配埋個抹茶 ichiban而且個蓋 仲好方便去純試個奶蓋topping45 度 連埋抹茶而妹妹呢杯走晒糖 冰就清楚試到個玫瑰味 好香 好出色混埋個茶 都好清新
呢間茶芝味 係妹妹話好飲 而推薦我試

Well~但店面 無人ge
如事者 我地睇埋menu. 先

跟手㩒左檯面上個叮鈴
我就叫左芝士宇治抹茶(少冰)
而妹妹就叫純玫瑰烏龍茶(全走)
不過我 覺得 店員 可以俾dd笑容 同

混埋個茶 都好清新

2018-07-19
  • 芝士宇治抹茶
2018-07-15 274 瀏覽
來得葵涌廣場呢度掃街,就一定要試吓近排嘅人氣芝士奶盖系列。聽朋友介紹呢間茶芝味都不錯,於是就試下放工時間特別多人,我見好幾個客人都點了芝士宇治抹茶,跟!果然味道不錯賣,相也很吸引,芝士濃稠程度剛剛好,芝士也很香,不太鹹飲完幾口之後攪混抹茶,都match,好味

飲完幾口之後攪混抹茶,都match,好味

2018-06-22 350 瀏覽
有一段時間見到呢間野喺網上好火紅,咁啱去葵芳行街經過就買黎試吓!果然都幾多人排隊,買左都要等一段時間,本身都心大心細唔知飲咩好,事關見到佢有好多選擇!最尾揀咗個最大路嘅芝士宇治抺茶,拎飲品嘅時候店員仲好細心教我地點飲,話要打開個蓋先飲咗面果層芝士,之後先用飲筒!飲落覺得味道真係唔錯,面果層芝士濃得嚟岩岩好,配埋下面嘅抺茶好夾,而且唔會死甜,抵要等咁耐,不過杯野飲落真係幾飽肚,但如果下次嚟都會再飲!
作為一個奶蓋迷 去呢d類似台式飲料店嘅舖頭一定係叫奶蓋😂😋叫咗一杯抹茶奶蓋和曲奇奶茶奶蓋 2杯的茶底都好好飲 推介! 曲奇真的好足料 而且也較好飲😀不過奶蓋太稠 飲了很久也不能一併連奶茶一起飲 相對其他飲料店茶芝味的芝士味較重完全蓋過奶味 算是''芝士蓋'' 因為我個人喜歡奶味重一點所以我只覺得奶蓋有待改善Ps: 建議大家去完葵廣掃完街先好飲 因為真係好濟🙈
Ps: 建議大家去完葵廣掃完街先好飲 因為真係好濟🙈
2018-05-09 392 瀏覽
我係超級奶蓋奶茶迷之前睇過啲介紹奶蓋嘅報導話呢間係第6位今日難得經過葵芳,就梗係買杯外賣返屋企慢慢嘆啦去到舖頭都等左好一陣,都無人。。?我開頭以為佢去左廁所啦原來係入左入面幫手沖茶因爲人手都幾唔夠。。我見佢出泥同我落完單又入返去幫手沖因為我前面嗰個人一個人買成十幾杯所以我都等左成10分鐘左右先有我叫左茶芝味奶茶一拎上手,覺得層奶蓋好厚呀!茶芝味奶茶佢建議45度角咁飲我返到屋企打開蓋45度咁飲真係好!好!味!層奶蓋好rich!咸咸地好好味!暫時係我飲過最好飲嘅奶蓋奶茶
我係超級奶蓋奶茶迷
之前睇過啲介紹奶蓋嘅報導話呢間係第6位
今日難得經過葵芳,就梗係買杯外賣返屋企慢慢嘆啦

去到舖頭都等左好一陣,都無人。。?我開頭以為佢去左廁所啦
原來係入左入面幫手沖茶
因爲人手都幾唔夠。。我見佢出泥同我落完單又入返去幫手沖

因為我前面嗰個人一個人買成十幾杯
所以我都等左成10分鐘左右先有
我叫左茶芝味奶茶
一拎上手,覺得層奶蓋好厚呀!

佢建議45度角咁飲
我返到屋企打開蓋45度咁飲
真係好!好!味!
外賣自取
2018-05-06 320 瀏覽
真係好鐘意飲有奶蓋的飲料去到葵涌廣場,見到一間叫茶芝味既台式飲品舖,見到唔太多人,唔洗點排隊,於是試下!本身不太好果茶之類的,所以主攻奶蓋!奶蓋既都有好幾款,我選了限定🌸茶芝味櫻花烏龍茶🌸收左錢等左五分鐘左右就到手啦~濃濃的奶蓋芝士真係吸引到呢!佢個度有memo寫住教大家如何同時飲到奶蓋同茶,就係用大約45度角飲~個奶蓋咸咸地真係好好味個烏龍茶有好微少既櫻花味🌸不錯der 不錯der 下次想試埋佢個宇治抹茶系列🍵
真係好鐘意飲有奶蓋的飲料

本身不太好果茶之類的,所以主攻奶蓋!
奶蓋既都有好幾款,我選了限定🌸茶芝味櫻花烏龍茶🌸
收左錢等左五分鐘左右就到手啦~
濃濃的奶蓋芝士真係吸引到呢!
個奶蓋咸咸地真係好好味
個烏龍茶有好微少既櫻花味🌸
不錯der 不錯der

下次想試埋佢個宇治抹茶系列🍵
2018-05-05
2018-04-14 326 瀏覽
如果天氣悶熱,感覺口淡淡,我會試試這家飲品店。尤其他的招牌水果茶,非常大杯,飲起來透心涼。其他飲品還有奶蓋,感覺都不錯。不過本人不太好奶,反而清新的水果才是我的最愛。
如果天氣悶熱,感覺口淡淡,我會試試這家飲品店。

不過本人不太好奶,反而清新的水果才是我的最愛。
2018-04-14 263 瀏覽
Happy Friday同朋友行葵廣,見有d口渴就係茶芝味買左杯芝士奶蓋金鳳茶王飲,重點係個芝士奶蓋,真係好好味~雖然飲完有d漏,但都真係唔錯,建議茶底可以簡清d,因為個芝士奶蓋已經夠曬味~~~
2018-04-13
20 分鐘 (堂食)
2018-02-25 417 瀏覽
今日去開葵芳按摩,特登泥葵廣試下呢間風評不錯既茶芝味。一早做定功課,知道茶芝味宇治抹茶受歡迎,但之後要去食飯唔想太飽就叫左個茶芝味金鳳茶王。飲過大陸喜茶既芝士奶蓋金鳳茶王,真心好飲。亦有飲過新都會say cheese失望而回,所以都有d期待呢杯飲品茶芝味金鳳茶王茶芝味個蓋同喜茶一樣,係半揭蓋式,方便以口就杯飲,因為咁先可以同一啖入面飲到芝士奶蓋同茶🤤 飲到creamy芝士奶蓋之餘,接住飲茶冇咁膩芝士奶蓋望落夠厚而且杰身,飲落芝士味偏向cream cheese重d,冇乜芝士咸香,但勝在打得夠滑夠平均,但杰得滯,除左第一啖入口可以飲到哂芝士奶蓋同茶之外,之後只飲到茶,d芝士奶蓋杰到瓊住左,我左搖右搖都只係令佢上下層溝埋左☹️ 成杯清哂都仲有3cm奶蓋喺底飲唔到,好可惜茶比較清,有d茶香,稍嫌唔夠溶,如果再濃d,夾返個奶蓋會冇咁滯建議可以打時加返d cream/奶令奶蓋滑得泥又唔會太杰,亦唔會溝淡芝士雖然以喜茶同茶芝味比唔太公平,但希望hk芝士奶蓋可以做到多層次d,唔係只用cream cheese打,explore下加入其他芝士令味道口感都更好另見好多人話飲唔到下層d茶,其實第一啖大膽d大啖d
今日去開葵芳按摩,特登泥葵廣試下呢間風評不錯既茶芝味。

茶芝味金鳳茶王

另見好多人話飲唔到下層d茶,其實第一啖大膽d大啖d,就可以一嘗一口內有齊芝士奶蓋同茶既滋味。亦冇須嘥左支膠飲管,橫掂都係頭一啖有 (笑
2018-02-10 439 瀏覽
「茶芝味」喺葵廣已經開業一段時間,以前奶蓋茶嘅熱潮冇咁瘋狂,行過都唔會見到有人龍。最近,小編迷上咗奶蓋茶,聽朋友講呢間唔錯,所以今日就去買杯試下。晚餐時間去到,有唔少人喺舖頭外面等候,廚房係俾塊簾遮住,出面竟然一個收銀都冇???為咗一試佢嘅奶蓋茶,我哋都等咗陣。排隊至到拎飲品大約用咗十零廿分鐘,都可以接受嘅~茶芝味宇治抹茶 ($29)喺openrice見到唔少人介紹呢杯飲品,鋪頭嘅menu亦都標明咗呢杯係「必飲」嘅飲品, 令我對佢都有幾大期望。外觀睇落都唔錯,有一層厚厚嘅奶蓋,奶蓋面曬咗啲抹茶粉,可惜飲落就覺得中伏啦奶蓋嘅芝士都幾濃,鹹鹹哋,味道係ok嘅。茶底就好一般,味道唔算濃,加咗冰仲溝淡咗。小編完全飲唔到宇治抹茶味苦回甘嘅味道,只係清一色得甜味。當然呢樣嘢都唔足以扣曬所有分,芝士同抹茶唔夾先係一大敗筆打芝士嘅時候打到密度太高,如果唔用飲管飲嘅話,係難以一層芝士一層抹茶咁飲。每啖好似淨係飲到抹茶,芝士仲停留咗喺上面。 咁樣形容好似有啲抽象,大家可以想像係凍咗嘅湯結咗層「衣」喺表面,兩者冇辦法一齊飲落肚。飲咗半杯之後,層芝士都好似冇點少到。個人覺得用飲管攪勻嚟飲會好少少。飲到最尾都有

茶芝味宇治抹茶 ($29)
茶芝味宇治抹茶

打芝士嘅時候打到密度太高,如果唔用飲管飲嘅話,係難以一層芝士一層抹茶咁飲。每啖好似淨係飲到抹茶,芝士仲停留咗喺上面。 咁樣形容好似有啲抽象,大家可以想像係凍咗嘅湯結咗層「衣」喺表面,兩者冇辦法一齊飲落肚。飲咗半杯之後,層芝士都好似冇點少到。個人覺得用飲管攪勻嚟飲會好少少。飲到最尾都有啲膩。

小編飲過內地嘅「喜茶」,芝士同宇治抹茶係可以配合得好出色,「喜茶」嘅抹茶亦好甘香。因此我覺得「茶芝味」嘅奶蓋茶的確有好大嘅進步空間。
15 分鐘 (堂食)
$29 (其他)
2018-02-08 319 瀏覽
黎到葵涌廣場除左買衫之外, 一定要食下野, 最開心係可以係室內地方食啲街邊野~~又乾淨, 又唔使係馬路邊食野!!!有得食有得飲!!今日揀左呢間飲品鋪係我朋友熱烈推介~~因為間野唔係啲電梯位附近,又唔係係好受歡迎既舖走郎, 所以我之前都冇咩點留意~~~而家好慶咩飲品都加芝士蓋係上面~~HAHA~~呢間鋪就係SALE芝士啦!!!!好邪惡又好期待呀!!我叫左個 茶芝味宇治綠茶 $29 , 朋友就叫左個 茶芝味桃香烏龍茶 $26 !!!!個茶芝味宇治綠茶好正呀~~~~~~~~~飲法都係先飲左一啖芝士, 再用飲管飲下面既綠茶~品嘗完之後就可以攪拌一齊飲!!個芝士太正啦~~我一飲就飲左3大啖~~跟住先飲個綠茶~~其實個綠茶都唔錯, 不過真係同日本宇治相比就梗係冇得比~~~但係我高估左自己既能力, 最後我係飲唔晒, 因為啲芝士堅濟~~~HAHA~~~

外賣自取
每次黎葵涌廣場行街掃食必定會黎飲嘅大大都飲過8次個人覺得好飲過好多出名嘅舖搵唔到有佢咁好味嘅芝士奶蓋香濃細滑嘅芝士味好好飲!極力推介!今次叫左兩款味茶芝味櫻花烏龍茶如果第一次幫襯既朋友建議飲用方法係打開膠蓋直接飲用咁就每啖都有芝士奶蓋同茶喇去到大概一半先用飲管攪拌飲用此店已幫襯多次先講面頭既芝士奶蓋相比一般大型連鎖店既奶蓋佢每啖奶蓋都有濃濃既芝士味而且質感細滑咸甜適中配上淡淡櫻花香既烏龍絕配!茶芝味荔枝烏龍茶荔枝烏龍茶底淡淡嘅荔枝味同時又不會掩蓋濃郁的芝士味適合較喜愛荔枝味濃少少的我(因為芝士奶蓋味道本身已經夠豐富)如果喜歡極濃味及抹茶味的朋友可一試oreo芝士宇治抹茶極度濃郁豐厚的味道飲完極之飽肚!
每次黎葵涌廣場行街掃食
必定會黎飲嘅
大大都飲過8次
個人覺得好飲過好多出名嘅舖
搵唔到有佢咁好味嘅芝士奶蓋
香濃細滑嘅芝士味
好好飲!極力推介!

今次叫左兩款味

荔枝烏龍茶底
淡淡嘅荔枝味
同時又不會掩蓋濃郁的芝士味
適合較喜愛荔枝味濃少少的我
(因為芝士奶蓋味道本身已經夠豐富)
如果喜歡極濃味及抹茶味的朋友
可一試oreo芝士宇治抹茶
極度濃郁豐厚的味道
飲完極之飽肚!
2018-01-21
6 分鐘 (堂食)
2018-01-06 246 瀏覽
由於公司係葵涌廣場附近,所以番工放工lunch都難免唔經過葵廣。葵廣美食處處,有時真係好難揀食咩飲咩。最近新歡係茶芝味嘅茶芝味宇治抹茶,一星期飲左三四次,非常瘋狂宇治抹茶大大杯,上層鋪左厚厚嘅芝士奶蓋,店員提醒杯蓋掀半直接飲用,飲唔倒先至用飲管。芝士味超濃,抹茶無得選擇甜度,略嫌太甜,而唔飲凍嘅就記得揀常溫,因為係無熱飲架!茶芝味都仲有其他芝味飲品,同事話佢個水果茶都好好好味,好足料架,大大杯都係三十零蚊

葵廣美食處處,有時真係好難揀食咩飲咩。

芝士味超濃

10 分鐘 (堂食)
2017-12-26 230 瀏覽
本身想飲3樓壹茶的芝芝芒,但係冬天芒果無貨,既然無得飲最愛唯有去新店試新野。心癮還在都係想飲芝士奶蓋,睇完成個list覺得抹茶應該最無伏。習慣飲茶類飲品要叫走冰同少甜,儘量保持茶應有嘅味道。店員會教芝士奶蓋要用口飲,就可以奶蓋同茶一齊飲到,飲唔到先用飲管幫手。第一啖入口,真心冇伏喎,大大舊cream cheese做奶蓋,抹茶味濃,唔甜,(本人飲野好怕甜😪),濃得黎又未至於粉,奶蓋芝士味濃。一杯野飲29蚊,好似好貴,其實都幾飽肚,而且足料,算係咁啦

一杯野飲29蚊,好似好貴,其實都幾飽肚,而且足料,算係咁啦